Last news in Fakti

10 Октомври, 2021 19:01 7 453 60

Близо 80 години след геноцида срещу ромите: "Расизмът е дълбоко вкоренен и до днес"

  • роми-
  • втора световна война-
  • холокост-
  • расизъм-
  • малцинства-
  • станислав станкиевич-
  • аушвиц-
  • полша-
  • геноцид

Станислав Станкиевич е преживял геноцида над ромите по време на националсоциализма. "Студенината, която днес демонстрираме към страданието на другите, води човечеството към втори Холокост", предупреждава той.

Близо 80 години след геноцида срещу ромите: "Расизмът е дълбоко вкоренен и до днес" - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Станислав Станкиевич е роден през 1943 г. в полското селце Доминов. Той е преживял геноцида над ромите по времето на националсоциализма и от 2004 г. е председател на Централния съвет на полските роми. Преживяванията от неговото детство са се отпечатали завинаги в съзнанието му, казва той в интервю за ДВ: "Всичко, което е преживяло семейството ми, е белязано от страх и от въпроса дали утре ще се събудим живи. Този страх от непознатото и чувството, че не можеш да се довериш на никого, както и съзнанието, че на нас гледат по-различно - като на нещо лошо, са ни преследвали винаги."

Едно парче хляб променя съдбата на семейството

От общо 108 души от семейството му оцеляват само осем. Работели са принудително в едно земеделско стопанство в Доминов, където са отглеждали зеленчуци и други храни за германците. Родителите на Станислав, неговите баба и дядо, чичо и леля също са работели там, след като са били задържани в гетото на Люблин, откъдето са изпращани да упражняват принудителен труд. Един спомен за баща му се е запечатал дълбоко в съзнанието на Станислав Станкиевич: "Веднъж спрял работа за момент, за да изяде парче хляб, което бил скрил. Изневиделица се появило малко момче - синът на собственика на земята. Баща ми се уплашил, че детето ще го издаде, и му предложил да си поделят хляба. Но момчето отказало и избягало".

След тази случка бащата на Станислав живеел със страха, че ще бъде наказан. Но детето изглежда проявило съчувствие към него и разказало прочувствено на баща си как този човек, който очевидно нямал нищо, искал да подели късчето хляб с него. Оттогава детето редовно носело на баща му хляб и свинска мас, а веднъж седмично даже имало и мляко за семейството му. Станкиевич смята, че благодарение на това земевладелецът по-късно е отказал да изпълни искането на нацистите за депортирането на семейството в лагер.

Расизмът не е изкоренен и до днес

Но и след войната насилието и преследванията продължили: Станкиевич разказва за нападения в ромските квартали, опожарени къщи и прояви на агресия. А случващото се днес той определя като драматично: "През 21 век трагедията на Холокоста и причините за нея все повече изпадат в забвение. Това наше невежество и студенината, която демонстрираме към страданието на другите хора, води човечеството към втори Холокост, към нов ад на Земята, след като някои хора живеят с убеждението, че превъзхождат останалите". Точно заради това имаме нужда да се говори за тези проблеми. Ромите трябва да бъдат възприемане като част от обществото, а не подлагани на сегрегация. "В крайна смета ромите са граждани на своите държави. И да ги игнорираш е равносилно на това отричаш историята на собствените ти съграждани и сънародници. Това води до социално напрежение и възпрепятства положителното развитие", казва Станкиевич.

Полаганите от него усилия срещу забравата се подкрепят активно от организацията "International Holocaust Remembrance Alliance" (IHRA). В тази връзка нейната ръководителка д-р Катрин Майер подчертава нуждата от активни действия на обществото и политиците в тази връзка: "Все още нямаме съзнание за извършения геноцид над ромите". Именно отричането на този геноцид доведе и до предразсъдъците и дискриминационното отношение, на което са подложени и днес много роми", посочва тя. В тази връзка тя говори и за расизма срещу ромите, който съществува от векове и продължава да е дълбоко вкоренен в обществата и днес. "Виждаме прояви на екстремно насилие и убийства. Не бива да забравяме, че сред жертвите на нападението в Ханау миналата година имаше и роми", казва Майер.

Учениците трябва да знаят за геноцида над ромите

Една от причините за това насилие днес тя вижда в поведението на някои дяснорадикални партии: "Историята ни учи какво може да се случи когато тези радикални идеологии превземат масовото съзнание. Виждаме как тези партии отричат Холокоста, антисемитизма и антициганизма", казва представителката на IHRA. Тя е на мнението, че училището може да направи много в битката срещу забравата и че геноцидът над ромите трябва за залегне в учебната програма. В тази връзка от IHRA вече да разработили препоръки, които могат да послужат като практически инструмент за преподавателите и учениците.

Автор: Джилда-Нанси Хорват


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 жалко

    84 8 Отговор
    Аххх ,Хитко ,Хитко.Защо не свърши запо4натото дело !!

    Коментиран от #27

  • 2 ККК

    86 9 Отговор
    Гeнoцидът тpябвa да пpoдължи!

    Коментиран от #31

  • 3 Антишоколад

    46 1 Отговор
    Шоколад за евреите и Юден Веле.
  • 4 Активист на БКП

    114 4 Отговор
    Това е една мързелива група от хора,които живеят на чужд гръб...

    Коментиран от #36

  • 5 Да ве да

    102 7 Отговор
    Бля, питайте неваксинираните, какво е расизъм и сегрегация! Циганите, какво се оплакват имат повече права и никакви задъкжения на практика!
  • 6 истина е

    64 3 Отговор
    Тези хора са докарани от извънземните ,за да затрият земята !
  • 7 Истината днес

    98 1 Отговор
    Ми като не са расисти патладжаните да се хванат да работят да си плащат сметките ..а не масата от тях да живеят като паразити и само реване
  • 8 гадно

    58 2 Отговор
    Не стигат евреите, а сега и циганите ревнаха, ами да го кажат на евреите които финасираха полуевреина Хитлер и запалиха Европа и светът.
  • 9 Майна

    69 3 Отговор
    Сега се извършва ГЕНОЦИД КЪМ ЧОВЕЧЕСТВОТО В ТАКЪВ МАЩАБ, КОЙТО ИСТОРИЯТА НЕ ПОЗНАВА...КОЙТО НЕ ГО Е РАЗБРАЛ, му липсва нещо в черепната кутия...
  • 10 тулупов

    45 8 Отговор
    Публикувано във факти.бг: От общо 108 души от семейството му оцеляват само осем. Ето за това. Това не е геноцид. Просто намаляване на престъпността и кражбите.
    - Даваме пари на циганите да не крадат и убиват.- Бойко Борисов.

    Коментиран от #60

  • 11 00014

    61 4 Отговор
    "роден през 1943 г. и е преживял геноцида над ромите по времето на националсоциализма" ...... Повече няма какво да се каже зелето, автора и публикуващият тука. ..... Лъжи, манипулации, дезинформация!

    Коментиран от #34

  • 12 Будалата

    73 3 Отговор
    Да геноцид е но към мен! Плащам тока им водата им помощите им децата им! Даже деца не направих, ясно разбрал че и детето ми за тях ще работи! Е това е геноцид! А когато станат много, ще го обърнат на канибализъм!

    Коментиран от #26, #32

  • 13 Няма такава държава

    58 1 Отговор
    Нямам нищо против ромите но като се отпусне въжето и става мазало ... След 89 гледаме какво става . .. има и свестни от тях но са прашинка .. да се сърдят на себе си за какво ги гледаме с други очи
  • 14 Стига

    57 3 Отговор
    Превземки! Заслужават си съдбата! Нагли, крадливи, мързеливи безочливи при 99,9% от тях. За тях важи приказката за тоягата и морков, за съжаление сега заради НПО на линия е само моркова.
  • 15 Професор

    6 60 Отговор
    Ромите са много честен и трудолюбив народ! Поклон пред жертвите на фашизма!

    Коментиран от #22, #28

  • 16 Христо

    60 4 Отговор
    Защо от стотици години има гонения срещу тях? Дали е случайно? Или е съвпадение? Би трябвало като швейцарските и френските крале да организираме лов на цигани. Да, точно така е записано в историята на двете държави - лов на цигани. Сигурно е било понеже са"невинни", а?

    Коментиран от #45

  • 17 Гошко

    48 0 Отговор
    Заминете за Пенджаб там Ви е родината.Никога нищо европейско няма да постигнете, защото сте Азиатци.
  • 18 Пучо Капучо

    47 1 Отговор
    Циганите са екстра - права имат, задължения нямат...и социалните за тях работят. Какво да иска повече човек?!
  • 19 ГОРСКИ

    49 1 Отговор
    Циганин ако не открадне и ако не излъже той не е циганин!!!!!!

    Коментиран от #29

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Шопо

    45 0 Отговор
    Тия що старци по селата затриха и що жени обезчестиха....
  • 22 Това е

    30 1 Отговор

    До коментар #15 от "Професор":

    Сарказъм, нали професор? И между другото колко цигани имате на лекциите, които преподавател?
  • 23 Ромоли

    41 1 Отговор
    В Полша няма роми, там живеят цигани и на полски се наричат цигани!
  • 24 гост

    39 1 Отговор
    Хайде пак българите виновни а циганите света вода ненапита, ми как ве те имат само права. Геноцида е срещу нас българите които ги хрантутим като домашни любимци, те живеят на наш гръб. БХК е мафиотска стуктура и те живеят на наш гръб и няма нужда никаква от тях.
  • 25 Сега и ако арменците ревнат

    14 1 Отговор
    Циркът ще е пълен.
  • 26 Верно си будала

    3 13 Отговор

    До коментар #12 от "Будалата":

    Направи си деца и другите да работят за теб 🤣🤣🤣
  • 27 А ти си

    10 6 Отговор

    До коментар #1 от "жалко":

    човешки от.. ък!

    Коментиран от #30

  • 28 прохфесорите

    15 2 Отговор

    До коментар #15 от "Професор":

    по-различно ли горят в газовити пещи?
  • 29 Гост

    11 24 Отговор

    До коментар #19 от "ГОРСКИ":

    За българина важи същото и + това, че като отоде на кръчма слага от всички подправки по много и краде я вилица, я лъжица я друго... познаваме се, доста години живеем заедно!

    Коментиран от #37

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Гост

    3 11 Отговор

    До коментар #2 от "ККК":

    ... Хайде да видим, опитайте да продължи... смотнци и страливи предателите сте вие... предадохте хероя си.. Пфу
  • 32 Бай

    11 5 Отговор

    До коментар #12 от "Будалата":

    На мен нишо не плащаш, аз плащам твойте осигуровки или пенсия!... А между другото с нас изградихте и се хвалите с миналото на селяка т. ж.... съроителни воиски, жп воиски... вие сте неблагодарни хора, за това сте и бедни!... За това и едно шиши и еднс тиква ви е... м...

    Коментиран от #33, #43

  • 33 С бай Тошо ги построихме

    10 3 Отговор

    До коментар #32 от "Бай":

    изброените от теб неща.Той ви научи от коя страна се държи мистрията..
  • 34 Gen Gurko

    22 2 Отговор

    До коментар #11 от "00014":

    Ми какво да очакваш от циганин, освен да лъже и краде като циганин.
  • 35 МИЯ

    21 3 Отговор
    ТОВА КРАДЛИВО И ЛЪЖЛИВО ПЛЕМЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЗАЧИСТЕНО ОТ ЛИЦЕТО. НА ЗЕМЯТА. ТЕЗИ ТЪРТЕЙ, КОИТО ОСВЕН ДА ПИЯТ, ЯДЪТ И ДА ПРАВЯТ ДЕЦА ДРУГО НЕ ЗНАЯТ.

    Коментиран от #39

  • 36 ИМПЕРИАЛИСТ

    22 1 Отговор

    До коментар #4 от "Активист на БКП":

    От житейският ми опит установих, че Циганинът много иска да се социализира, но ако може да е НАЧАЛНИК и с голяма заплата. Мнозинството българи понятие си нямат от безграничната циганска простотия и наглост. За Циганинът е обидно да го командва Българин-джагал и ако това някъде се е случило, то това е временно и по принуда.Всъщност, българинът е виновен , че не се интегрира към циганите, според тях.
  • 37 ГОРСКИ

    14 3 Отговор

    До коментар #29 от "Гост":

    Едно време си спомням че на вратите нямаше ключалки и циганите работеха,хората станаха алчни през комунизма!!!!!!!

    Коментиран от #41, #49

  • 38 Тоалетна хартия

    10 2 Отговор
    Той расизма не е изкоренен близо 2 хил.год...Така,че внимавайте ромляни и т.н.
  • 39 Мюмюн

    11 1 Отговор

    До коментар #35 от "МИЯ":

    Що така бе, аби........и ний сми чувеци, и ас, и мойто жина и лапетата ми. Нищу лошу ни прайм-нито краднем, ниту мушенгий бе. Аку нещу исчезни, то не е пу наша вина бе-или друг го е земал, или на туй нещу пиши мойто име бе. Майсторе сми-прайм казани, кошове, метли, работим най мрасната рабута-у чистотата бе. За ко ни хокаш бе, ний ходим на таз земя ощи ут времету на динузаврити бе. Ний ромити и вий балгарете сми кат братя, ама ут различни бащи бе.
  • 40 Борката

    26 1 Отговор
    А знаете ли, защо България има най-много цигани на глава от населението в Европа?
    Знаете ли, че България за разлика от повечето западни страни, никога не е гонила или избивала циганите( и евреите)!?
    А знаете ли ,че бедна България отделя всяка година около 4-5 милиарда за циганите!?
    А и знаете ли, че сме единствената християнска държава, била под турско робство с турска партия в управлението!?
    Всъщност, знаете ли и досещате ли се, защо България е най-последната дупка на дудука в ЕС??
    И със сигурност не знаете, че доброта и благородство ни погубва. И това вече е осезаемо...

    Коментиран от #42, #48

  • 41 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #37 от "ГОРСКИ":

    Благодаря за коментара!.. Така беше!
  • 42 Гост

    1 12 Отговор

    До коментар #40 от "Борката":

    Неграмотник... Тес мелиярду ги пребир дпс, вмро, гаштев, пеев
  • 43 Поне някак ви интегрираха!

    10 1 Отговор

    До коментар #32 от "Бай":

    30 години ви храним! От мааалата ли плащаш данъци?
  • 44 Холокост

    15 1 Отговор
    Колкото и гадно,нечовешко и нехуманно да е,ако Хитлер беше успял,днес светът щеше да е едно по-добро място.Ние на Балканите най-добре виждаме защо.
  • 45 Лелее

    11 1 Отговор

    До коментар #16 от "Христо":

    Като чета,какъв запален авджия си, направо грабвай чифтето,и към ловните полета на Суходол,или Столипиново.Там също го кажи.На висок глас и всеослушание.Много герой,много юнаци бре! Но онзи ден в трамвая,трима контроли,бяха нагънали една бабка.Без билет.Може да е и твоята, по принцип.Трамвая пълен- и всички все сме българи.Само трима скочиха- циганета.Готови да ги сръчкат или сритат.Ние- българите гледахме дружно и тихо в пода,или през прозореца.
  • 46 Един

    9 0 Отговор
    DW,Джилдо, този циганин роден 43 е "преживял" геноцида за 2 години ! Чудно как 2 годишно бебе има толкова спомени и преживявания с нацистите от национал-социализма! Джилдо, джилдо само имитираш активност!
  • 47 Митака

    4 0 Отговор
    Това са НЕКРОЗИ в обществото
  • 48 pbdan

    15 0 Отговор

    До коментар #40 от "Борката":

    Ние как се отнасяме към бившите си поробители (турци и гърци) в момента? Караме ли ги да ни се извиняват на всяка дума за 5 или 2 века робство? Да смятаме ли, че негрите са страдали повече за 150г. отколкото ние за 700г.? Сега сме 5млн. българи и 1млн. турци и сме им дали права като нашите, че и повече. Имат си и ДПС, а даже чрез почетният им председател ни управляват. Ние не сме робовладелска нация, може би защото сме били роби и знаем колко е лошо. Никого не сме довели насила в България - турците са ни владяли, а циганите са дошли сами. По толерантен народ от българския няма. Когато турците са клали и гонили българите от Беломорска Тракия, ние да не би да сме си го върнали на турците в Делиормана и кърджалийско? Били сме и във война с тях и пак не сме посягали на турското малцинство.Къде повече толерантност?
  • 49 pbdan

    4 2 Отговор

    До коментар #37 от "ГОРСКИ":

    Да, но нямаше обезщетение за безработица, а който крадеше биваше своевременно "посъветван" от милицията да не го прави повече. Алчни хора е имало винаги, не е виновен нито комунизма, нито капитализма.
  • 50 Шаран БГ

    9 0 Отговор
    Никое малцинство в дадена държава няма проблеми, сокато не си ги създаде само !!!
    Нелепо е , г-н Станкиевич да се жалва за геноцида преди 80 години. Този геноцид не е бил само срещу евреи и цигани. Какво да кажат поляци, югославяни или руднаци / тогава съветски граждани / ?
    "Крушката си има опашка!!" Ако сега в Полша има такива прояви - какви са причините, които са довели до казусът в Ханау ? За това нито дума !?
  • 51 OMEGA

    2 0 Отговор
    ПРИ АНТИХРИСТА НЕМА ДА МИНАВАТ ЦИГAНСКИ И БЪЛГАРСКИ НОМЕРА !!!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 111

    4 1 Отговор
    Геноцида ви започна след 1989 от новите. Но 50 на 50 де. По времето на соца мога да говоря, защото нашата Х бе класен ръководител Др. Добрева и преподавател по история и руски език. Ходеше почти през вечер в махалата. А не само вие сте реоресирани, нима младежите в Белене, попаднали без съд и присъда, враг на народа в Белене, непълнолетни, само на 17 г, будни, умни младежи, покойници. Мир на душите им, а бягащи от войни македонци, тракийци, стягайте се да се трудите, 70 % ит ромите работят и 30 % може би чакат социала, и мъже от вън пари, по цял ден цигари, кафета, таксита, раждат, а българите може и без деца. От гледане на вас, убиха българите някои. Кой се труди ще има. Стягайте се учете, за да ни лекувате след време. Не само топката, а и бяли престилки искамехихи. А не вие богати ма. Чакат бспто да им даде
  • 54 баба ти от Пловдив

    0 0 Отговор
    алоооо! в България има българи според конституцията и официален език, само българския език! иначе има международен съд в Хага, Холандия! заедно със сайта!!!!!
  • 55 Студопор

    6 0 Отговор
    Насилието и поробването е в кръвта на човека. Първият освободен негър е станал робовладелец и е имал роби от същата раса като самия него. Показателно.
    Отделно - расизмът има повече лица, отколкото мине с показват. Това, че от всички реклами по интернет гледат чернокожи, също е вид расизъм. .
    Ако преди години циганите или негрите или евреите имаха властта, която е имал Хитлер, резултата щеше да е същия. Това е. Просто се мразим едни други и в червата. Така е било и така ще бъде.
  • 56 Кремена

    4 0 Отговор
    Сега геноцида е срещу бялата раса.
  • 57 Ами немска послъгваща наука

    0 0 Отговор
    Циганите в Германия по време на войната просто са били избити. Завършен геноцид. Не е имало кой да се откупи и да избяга в Швейцария, защото там не са ги приемали.

    Много малко хора знаят, но България през втората световна война не е депортирала не само евреите, но и циганите. Изобщо депортирало се е само по политически причини и след престъпление.
    Бомбардирането на циганската махала в София от англосаксонците е единственият расистки акт във войната.

    Та няма защо да ни натякват разни немци и други западняци как да живеем с циганите.
    И няма защо да ни приписват кървавите си грехове.

    И когато искат да ни ваксинират, ами има цигани, които са били в концлагерите и помнят как са ги ваксинирали тогава с живи микроби. Освен това не разбирам какво обидно намериха в думата циганин. В Испания си ги наричат така и изобщо не се пънат да имат нещо общо със робите от римската империя около тогавашния Рим.
  • 58 Та личен опит

    0 0 Отговор
    Това лято бях в Каварна. Кмета (герб) преди години направил добро на циганите к махалата. Махалата сега е най-доброто место за живеене. И честно казано не видях някой да страни от циганите или много да се делят. Във всяка по-голяма фирма си има и от едните и от другите и не се вижда разлика. Изобщо дори нямат славата на по-крадливи или нечестни. Говорех с много хора и те ми казваха че са имали проблеми с разни хора, но никой не каза че с циганите са имали проблеми. Е имало села и семейства, с които наистина имали проблеми. Но и с българи и с власи та и с казаци било така. От хората си зависело. Та всичко е до това как се приемаме един друг. Жалко че градчето се обезлюдява. Сега е най-добре да се държим един за друг. Че тези с qr кодовете ще преследват и цигани и турци и българи наред.
  • 59 краси

    1 0 Отговор
    Т.н. роми са обикновени цигани.99% от циганите правят по 6-7-8 деца,без да мислят могат ли да им осигурят прехрана,облекло,след 7-та година училищни пособия.Така се създават неграмотни хора,които никой не иска на работа.Те- циганите започват да живеят от кражби.Размножават се в геометрична прогресия.
  • 60 селтак

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "тулупов":

    Нема се стресираш,след 2 години семейството вече е 208!