Last news in Fakti

24 Септември, 2021 12:00 4 350 43

Николай Аргиров: България е най-дясната държава в ЕС и има нужда от лява политика

  • николай аргиров-
  • доходи-
  • политика-
  • бизнес-
  • пари

Маркетинг експертът обясни основни причини за ниските нива на доходите в България

Николай Аргиров: България е най-дясната държава в ЕС и има нужда от лява политика - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Николай Аргиров е един от най-популярните политически икономисти в Пловдив. По професия е маркетинг експерт. Дейността му е свързана с анализ на външните пазари и разработване на маркетингови стратегии. Критик на правителствата на ГЕРБ и активен участник в протестите срещу действията на властта, които не одобрява. Предлагаме ви интервю с Николай Аргиров за ФАКТИ, което той даде пред Сребрина Гаджева.

- Близо 14 години България е член на ЕС, но защо доходите на българите изостават толкова много от следващата най-бедна държава?

- България участва в общия европейски пазар, но това не осигурява бърз растеж от 2009 г. насам. Причината за това е, че икономическата система в България е най-дясната от тези на всички страни-членки в ЕС. Нивата на социални и икономически неравенства в България са най-големи. Индексът Джини, който ги измерва показва, че страната ни изпреварва с 5 пункта Литва, която е следващата страна с най-големи неравенства и съответно най-ниски доходи.

- Какви са разликите в политиките между по-левите и по-десните страни в ЕС?

- Основните разлики са в икономическата стратегия. Това се изразява в данъчните и социалните политики. В развитите европейски държави се прилагат прогресивни данъци върху личните доходи. Това означава, че хората с високи доходи плащат по-високи данъчни ставки, съответно по-голям процент от дохода си. Държавата взима много повече от богатите, отколкото от бедните. Други данъци са косвените. ДДС е основният такъв в България. Тук плащаме 20% ДДС върху стойността, както на лимузините, така и на киселото мляко. В развитите държави ДДС за стоките от първа необходимост е много по-нисък. Разликите в социалната политика включват много по-големи помощи за отглеждане на деца от работещи родители, привилегии за пенсионерите, както и цялостна социална политика, която се изчислява на база нуждите на гражданите.

- Това не прави ли европейците по-лениви и неамбициозни?

- Амбицията се ражда от възможностите. Ако не виждаш реален шанс да изкарваш пари, амбицията закърнява. Факт е, че гражданите на по-развитите държави по-трудно се убеждават да извършват физически труд, но това е само едната страна на монетата. Когато се насочват средства от богати към бедни, това не са пари, които изчезват. Бедните харчат парите си по-бързо от богатите, затова, когато тези средства се харчат от едни, те се превръщат в приход за други. Това ускорява движението на пари в икономиката и се е доказало като по-успешна политика. Освен това бедността е явление, което се самовъзпроизвежда. Със средствата, които се насочват към по-бедните европейци, се създават възможности за образование и развитие. Може да не се случи с всички бенефициенти, но в крайна сметка те получават реален шанс да излязат от положението, в което се намират. Някои от тях го правят. Ако не получават никакъв шанс, тогава не се създават и амбиции.

- Разликата в данъчната и социалната политики ли е единствената между България и развитите държави в ЕС?

- Това е основната разлика, от която произлизат останалите. Иначе има и други политики. Много от големите предприятия в Европа са с държавно участие. Така са почти всички автомобилни производители. Държавните предприятия като транспортните, съобщителните и комуналните също са много добре обгрижени и управлявани. Отделно профсъюзите имат много голяма сила в отстояването правата на работниците. Смятам, че най-същественият резултат от държавната намеса е осъзнатото гражданско общество. Гражданите на развитите европейски държави усещат сила в единството си. Това е смисълът на съществуването на държавата. През последната година и половина, обаче се наблюдават някои промени в тази насока, произлезли от пандемията. Надявам се обществата да издържат на този натиск, но предстои да разберем.

- Защо хората там са единни?

- Те усещат силата на институциите, защото те им помагат за всеобщ просперитет. Тук имаме една много по-либерална държава, която е вдигнала ръце от стопанския живот. Точно най-малката намеса на нашата държава я определя като най-дясната в Европейския съюз.

- Ще дадете ли пример с „по-дясна“държава от България?

- Сомалия, тази държава е икономически по-либерална.

Кой е Николай Аргиров, може да видите ТУК


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 74 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Азис

    8 17 Отговор
    И аз съм на същото мнение! Ляво,ляво и само ляво- резбато!
  • 2 Овчето в

    43 26 Отговор
    Имало хора и на тази територия, които се замислят, какво не е наред, но едва ли нещо ще променят. Манталитетът. който се изгради в последните години е убийствен и не се променя лесно.

    Коментиран от #21

  • 3 Сатъра на Хана

    44 2 Отговор
    85% ОТ БВП-ТО В БЪЛГАРИЯ Е ПРИТЕЖАНИЕ НА 500 МУТРИ И БЕЙОВЕ ... НЯМА КАК ДА ИМА НОРМАЛЕН ЖИВОТ

    Коментиран от #16, #27

  • 4 Сатъра на Хана

    28 3 Отговор
    85% ОТ БВП-ТО В БЪЛГАРИЯ Е ПРИТЕЖАНИЕ НА 500 МУТРИ И БЕЙОВЕ ... НЯМА КАК ДА ИМА НОРМАЛЕН ЖИВОТ
  • 5 Demonaz

    39 31 Отговор
    България и дясна държава? Господина май не си е пил хаповете,че го твърди това. Дясна държава с бивши кадри на бкп-дс в различни партии. Пребоядисаните левичари не са новост. То и сдс си беше техен проект и както и повечето нови партии. Истинските десни не са допускани,а само слуги на чужди интереси. Дали са америка ,русия или Еу все тая.

    Коментиран от #14

  • 6 Гост

    28 26 Отговор
    Ти нормален ли си бе олифрен червен пумияр
  • 7 И ОТНОВО8434

    27 30 Отговор
    НИЩО ПОДОБНО! По вече от 30г. България се управлява от леви,маскирани като десни! Показател за това е ГОЛЯМАТА И ПОВСЕМЕСТНА КОРУПЦИЯ!
  • 8 Информиран

    26 26 Отговор
    Господинът дали може да посочи ЕДНА държава в цялата световна история, която да е била бедна преди леви политики, и да е станала богата след тях?

    Подсказвам: такава няма, няма и да има, просто господинът има манталитет на завистлив крадец.

    Коментиран от #11, #30

  • 9 Само споко

    20 27 Отговор
    България е социална държава и огромен брой хора получават всякакви помощи - финансови и материални. Поръчкова статия!

    Коментиран от #13

  • 10 Хаджи Генчо

    33 2 Отговор
    Е как неолиберална колония с компрадорска проамериканска администрация ще е дясна държава. Дясното и лявото възникват при индустриализация, където имаш фабриканти и армия от нископлатени работници. Тук сме деиндустриализирана периферия с икономика на отверката и мръсният чаршаф. Това, че се краде и имаш управление тип местни феодали, подчинени на една шепа върхушка не е дясно, а е клептокрация.

    Коментиран от #19

  • 11 Хаджи Генчо

    12 4 Отговор

    До коментар #8 от "Информиран":

    А да отговориш как три виртуални долара създават само един долар реален продукт? Топло, студено...?
  • 12 оня с коня

    6 14 Отговор
    След като според Политикономиста Сомалия е още по-дясна от БГ,от самосебе си се налага извода че час по-скоро следва Двете държави да сключат Договор за "Дружба и взаимопомощ" какъвто имаме със С.Корея още от 1978г и който и до момента не е Отменен т.е. Действащ,а градовете Ни следва да се побратимят с техните.ВЕНСЕРЕМОС Сомалия!

    Коментиран от #31

  • 13 Споко я

    24 19 Отговор

    До коментар #9 от "Само споко":

    Помощите в България са нищожни на фона на това, което се получава в Европа!

    С детските тук не може да се гледа дете

    Коментиран от #18

  • 14 Кола караш ли

    5 21 Отговор

    До коментар #5 от "Demonaz":

    Какво значи истински десни? С тези десни мерки, кормилото на държавата е навито максимално на дясно и се въртим в кръг. Като дойдат истинските десни, на къде ще завият, на ляво ли? Трябва да има и леви и десни политики, за да се движи една държава напред, като не си пречат, но и не дават да тръгне да се върти. Това е. Трябва да се върви напред, а не в ляво или дясно.
  • 15 много е прав

    30 22 Отговор
    Не случайно сме на това дередже и ножицата между бедни и богати е в пъти по отворена у нас. Див капитълизъм, слободия и отстъпление на държавата от социално икономическия живот. Това устройва една малка прослойка от бизнесмени но е пагубно за обществото.
  • 16 Сесесере

    8 4 Отговор

    До коментар #3 от "Сатъра на Хана":

    На бивши комунисти, каскети и техните наследници. Назовавай нещата с истинските имена!
  • 17 Критичен

    18 12 Отговор
    Боко Тиквата четели такива статии, прост ама крадлив !!
  • 18 Само споко

    2 24 Отговор

    До коментар #13 от "Споко я":

    У нас всеки гледа да не плаща данъци и осигуровки, а след това вика - Къде е държавата. В Гърция на ден се налагат и събират глоби само за неспазване на Ковида в размер на 100 000 евра! Андрешковците вече на трябда да виреят - В България няма бедни хора, а хора които искат такъв начин на живот!

    Коментиран от #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Реваншист

    1 21 Отговор

    До коментар #18 от "Само споко":

    Вярно е! Българина е мързелив и не му се работи! Давам 2000 лв. чисто за работа в строителството! И освен цигани никой друг няма желание да работи за тия пари!

    Коментиран от #32

  • 21 Jacques Yves Moineau

    20 9 Отговор

    До коментар #2 от "Овчето в":

    Мен пък ме изгуби още на първия въпрос. Били сме най зле, защото сме имали детски политики. Не моето момче! Последни сме щото много се краде.

    Коментиран от #22

  • 22 Jacques Yves Moineau

    8 1 Отговор

    До коментар #21 от "Jacques Yves Moineau":

    Имах впредвид десни не детски
  • 23 патриот

    15 14 Отговор
    Би трябвало този политически икономист да отчита факта, че още с влизането си в Европейският съюз, страната ни беше най бедната, и е съвсем нормално по отношение на другите страни там, да остава такава, защото и те се развиват а не стоят на место! Призовавам този политически економист да види в интернет класацията на страните по показателя, "Стандарт на живот" за да се изкефи на постижението ни, спрямо някой от най близките ни държави! България трябва да се отърси от Марксисткият постулат за "експлоатацията на човек от човека" и да продължи да застъпва капиталистическите производственни отношения в икономиката ни, ако искаме да се радваме на един по бърз напредък! Спомена за "просешката тояга" в края на осемдесетте години, още е достатъчно показателен до какво може да ни докара господството на по-левите разбирания за "хубаво" и "лошо"!

    Коментиран от #25, #26, #33

  • 24 Варна

    16 15 Отговор
    Маркетолог се прави на финансист...- Цирк! Не знам да ли има по- неподготвени икономически от тези, които са завършили маркетинг. - За това и не спират да дрънкат глупости! - Нищо дясно няма в България особено през последните 12 години! Последното дясно беше политиката на НДСВ и за срамотиите правителството на Станишев!
    В България Десните са Леви, а Левите са Консервативни! - Именно числата го доказват!
  • 25 Варна

    1 2 Отговор

    До коментар #23 от "патриот":

    Мисля, че нямаш абсолютно никаква представа за какво говориш. - Не познаваш нито нашата икономика и начина на функциониране, нито на ЕС да не говорим за другите. - Остави глупостите за Маркс!
    Струва ми се, че и не си наясно с икономическата ни история включително и тази от 80-те.
  • 26 Родолюбец

    19 8 Отговор

    До коментар #23 от "патриот":

    Когато влизахме в ЕС румънците имаха по-ниски доходи от нашите и идваха да работят на морето и в заводите около Плевен.
  • 27 Варна

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Сатъра на Хана":

    98% хората нямат идея що е то БВП.- Това включва и политиците ни!
    Неговият ръст не винаги означава положителна новина. - Важна е неговата структура и източниците на формиране. Той трябва да бъде съотнесен и към Външнотърговското салдо, кредитите и другите източници на неговото финансиране, както и към темповете им на изменение.
    Това не е материя върху, която всеки трябва да се пробва, ако ме разбираш за какво говоря.
  • 28 Аргиров е прав

    28 21 Отговор
    Напълно съм съгласен с него. България от социализъм се хвърли към най-дивия капитализъм.

    Коментиран от #36

  • 29 Николай Аргиров!! Не знаеш защо България

    8 10 Отговор
    Е най бедна в ЕС!!! Знаеш много добре!! Няма никъде в ЕС такава, брутална, тотална, масова, Корупция!! Мафиотско Правителство Граби Държава и народ 12год!!!Не работеща Съдебна система и Прокоратура!! Политиците Крадци и всякакви Олигарси и Мафиоти са Ненаказуеми,!!!! Съдебната система и Прокоратура са воденичния камък на шията на Държавата!! Те Дърпат държавата, да стои на дъното на Блатото!!
  • 30 До информирания

    9 9 Отговор

    До коментар #8 от "Информиран":

    Някоя от скандинавските държави става ли?
    Или те не са достатъчно развити според твоите критерии?
  • 31 По добре

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "оня с коня":

    ти сключи договор за взаимопомощ с коня, да ти дава умствена взаимопомощ щото си на дефицит в ъая област.
  • 32 Само не

    9 0 Отговор

    До коментар #20 от "Реваншист":

    ми е ясно защо в ИТ-то си работят като пичове и са доволни от тях?
    Същите тия бълграи?
    Ама ти като разбирач на българската народо-психолигия ще ни разкажеш.
  • 33 Чуек

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "патриот":

    да ти се каже че си неумен е комплимент.
  • 34 Това което

    5 0 Отговор
    Аргиров казва е така но преди да мислим за някакви данъци и някакви по сериозни реформи в икономиката ние трябва да си направим реформата в съдебната система, да вкараме някои хори в затвора и да запушим дупките.

    Коментиран от #35

  • 35 Каква реформа

    8 0 Отговор

    До коментар #34 от "Това което":

    В съдебната система ще подобри положението?
    Което гарантира, че прокурорът На ДБ е по-добъротпокурора НА ГЕРБ?

    Коментиран от #37, #38

  • 36 Естествено, че е прав

    20 15 Отговор

    До коментар #28 от "Аргиров е прав":

    Всичко е едно към едно. Не може богатите белгийци да плщт 50% данък, а ние да се чудим защо нашите пенсионери нямат пари за салам!
  • 37 Ами така трябва

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Каква реформа":

    да се реформира системата че да може да бъде отстранен лесно.
    Но и да има независимост и най-вече интерес да разследва.
    Не знам точно как ще стане обаче.
  • 38 Системата

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Каква реформа":

    трябва да е такава че да не зависим от човека.
    Ако прокурорът е лош да има механизъм за отстраняването му.

    Коментиран от #39

  • 39 Политиците като ги сменяме

    8 0 Отговор

    До коментар #38 от "Системата":

    По-добри ли са от прокурорите?
  • 40 Какви са характеристикити,

    12 5 Отговор
    На дасната политика, бе Аргиров? Защо пишеш глупости? След 09.09.1944 година, политиката е все лява! Факт!

    Коментиран от #41

  • 41 В цялата статия

    19 6 Отговор

    До коментар #40 от "Какви са характеристикити,":

    Пише какви са характеристиките и ти не си разбрал.
  • 42 аз съм Веска

    16 6 Отговор
    ОТ ЛЕВАЦИ НЯМА НУЖДА НИКОЙ .НИТО ОТ ЛЯВА ПОЛИТИКА .
  • 43 Съгласна съм с Николай Аргиров

    14 15 Отговор
    За пръв път виждам толкова точен анализ на проблемите в България.
    Българите си мислят, че лявата политика е само комунизъм, но в политическия компас има много нюанси.