Last news in Fakti

1 Ноември, 2021 22:10 2 668 35

„Спутник V“: Защо руснаците не се доверяват на родната COVID ваксина

  • русия-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • спутник v

Препаратът все още не е одобрен от Световната здравна организация или от Европейската медицинска агенция, което подхранва опасенията на руснаците

„Спутник V“: Защо руснаците не се доверяват на родната COVID ваксина - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Някои я наричат „експериментална“, някои не се доверяват на правителството, а някои дори си купуват фалшиви сертификати - на фона на рекорден ръст на новозаразени с Covid-19 в страната си руснаците се инатят и не желаят ваксината „Спутник V“, коментира АФП.

Но докато страната има няколко местно произвеждани ваксини, включително „Спутник V“, едва една трета от населението е ваксинирано.

В очакване жертвите на коронавируса в глобален мащаб да достигнат 5 милиона, скептицизмът на руснаците подчертава трудностите в глобалната борба срещу Covid-19.

„Спутник V“ бе обявен с големи фанфари миналата година от президента Владимир Путин като първата регистрирана ваксина срещу коронавирус и е достъпна свободно в клиники и ваксинационни центрове в страната.

Замислен като демонстрация на постиженията на руската наука, която бързо ще обърне пандемичната страница в страната, препаратът не успя да спечели обществото. А проучванията показват, че по-малко от половината население смята да се ваксинира.

За руснаци като Вячеслав, 52-годишне бизнесмен, правителството не им е дало причина да имат доверие във ваксината.

„Властта ни лъже за всякакви неща. Защо трябва да им вярваме за ваксинацията? Аз им нямам доверие“, пита той.

Други смятат, че ваксината е експериментална. Светлана Жетлюкина, 54-годишна финансова анализаторка, посочва, че все още няма достатъчно „научни данни“ за „Спутник V“: „Аз не съм маймуна“.

Подобно на други места и в Русия има крайни антиваксъри. Но отвъд противниците на всякакви ваксини, има „голям брой руснаци, които не се доверяват на хората, които са създали тази ваксина, както и на руското правителство“, заявява антроположката Александра Архипова.

„Те смятат, че не можем да очакваме нищо добро от правителството. И че нашите лаборатории са неспособни да произведат аспирин, да не говорим за добра ваксина“, казва тя.

Тамара Алексеева, елегантна 67-годишна пенсионерка, коментира, че твърденията на Кремъл за превъзходство на „Спутник V“ над западните ваксини са я направили скептична:

„Искат да вярваме, че имаме най-добрите учени в света, както беше в СССР. Но лично аз никога няма да приема тази т. нар. ваксина“.

„Спутник V“ е приложена върху милиони души и ефективността и сигурността ѝ са потвърдени от уважаваното медицинско списание „Лансет“.

Но ваксината все още не е одобрена от Световната здравна организация или от Европейската медицинска агенция, което подхранва опасенията на руснаците.

„Това е подозрително“, смята Вячеслав.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Красимир Петров

    27 35 Отговор
    Всички Русофили да се ваксинират с Путник

    Коментиран от #17

  • 2 А50

    32 17 Отговор
    Еми защото не са овце. Нормално е да се изчака да се видят цтраничните ефекти

    Коментиран от #28

  • 3 Sieg

    23 7 Отговор
    Няма значение САЩ, РУСИЯ или КИТАЙ, всички гледат да се възползват от ситуацията.
  • 4 Ангел Кунчев

    28 9 Отговор
    В Китай ваксинират с класическа ваксина, инактивиран вирус. Правителството каза - ваксинация, обаче не допуска експерименти с китаеца. А са милиард и половина.

    Коментиран от #25

  • 5 хаха

    46 24 Отговор
    Поръчкова статия. Да не забравяме и омаловажаваме фактите,че 1-вата ваксина срещу Ковид е именно руската.
  • 6 Стойчо

    34 16 Отговор
    Аз още не съм се ваксинирал. А Тулупа, ако я беше внесъл миналата година - щях. Като цяло те не вярват на тяхното правителство, както ние на нашето локално и на господарите от запад - всичко е алъшвериш.

    Коментиран от #24

  • 7 Абе ,

    22 33 Отговор
    Всичко при Путята е фанфари ...🤭
  • 8 Госあ

    23 22 Отговор
    Абе и руснаците са едни мисирки… освен векторната Спутник имат и протеинова и деактивирана ваксина. Явно проблема е, че нямат много производствен капацитет и си налагат предимно Спутник. Ама и те като нас са страшни конспиратори ! Мързеливи и конспиративни. И като вземем предвид християнските ценности, че само на библията може да се вярва….Си затова прави беседи с християнските проповедници…
  • 9 Миро

    34 6 Отговор
    Е ние имаме всички прекрасни ваксини признати от едно списание. Е и?! Що не се боцкаме тогава? В интерес на истината ходих два пъти в болницата да слагам. Ден първи. Отивам и опашка 30 човека. Има ли ред? Не. И си отивам. Ден втори. Първи съм .попълвам бланка и чакам. Събира се народ. Отварят. И започват да викат по списък. Мазен гербаджия идва и го викат. И от първи станах пак 30 ти. И си отидох и това е. И сега и ваксинирани и неваксинирани го карат. Едни умират други не. Много хора го изкараха но и много умряха. Не знам.
  • 10 Ъперкът

    14 5 Отговор
    Един въпрос,цялото семейство сме положителни с cov19 в Чехия,докторите не препоръчаха витамини и парацетамол в случай на температура,сестрата на жена ми в бг също има корона,но са и предписали антибиотици и други лекарства за кашлица по здравна пътека,демек някои си пълни здраво гушата,дали името му започва М
  • 11 Ъперкът

    3 4 Отговор
    Ни препоръчаха витамини и ......,
  • 12 Там о

    7 3 Отговор
    Грип и антибиотици е като чудесно за черния дроб
  • 13 Активист на БКП

    16 12 Отговор
    Ами ваксинирайте се със смъртоносните ЕВРЕЙСКИ!!!!🇮🇱
  • 14 no name no face no number

    11 7 Отговор
    Всички антиковид ваксини са едни и същи л......а Експериментални препарати. За други болести такаеа загриженост никой не демонстрира но видите ли от ковид искат да ни спасят
  • 15 Обърнете

    14 4 Отговор
    внимание - доводите са типично ЕЖК... Но указанията са "Щом може да се плюе - да се плюе...". Впрочем - вместо да питате разни елегантни /интересно - ами те нали руснаците умират от глад, пък тази - елегантна...?/ дачи, е по-добре да се обърнете към тези, които разбират от тези неща... например авторитетни медицински издания. Някой може ли все пак да ми обясни разликата между журналистиката и проституцията?
  • 16 Седесарят.

    15 9 Отговор
    Руснаците се ваксинирват ,както в останалите държави ..По селата ,по малко,градовете повече..Не ти пращат съобщения ,или телеграми...Доброволно е Аз съм ваксиниран със Спутник..Април ..И ,още съм жив .
  • 17 Алфа Вълкът

    7 13 Отговор

    До коментар #1 от "Красимир Петров":

    Само не зная защо си с тези минуси, при положение, че на всяка втора статия реват за руския боклук!
  • 18 Чичо

    10 12 Отговор
    Това е соросоидна пропаганда. В Русия всички лягат и стават с името на Владимир Путин, а руската ваксина е най-добрата на света.
  • 19 112

    12 5 Отговор
    Да попитам само. Такъв вой беше в България да се внесе руската ваксина, а защо руснаците не си внесат от западните ваксини???
  • 20 Хайл

    8 4 Отговор
    Анатоли пак ли глупости пишеш бе братче...🤣🤣🤣
  • 21 КОНТРАТА

    10 8 Отговор
    В Европа и САЩ ваксаните са не повече от 20 % всичко друго е пропаганда за останалите за да си купуват измислени вакси за измислен вирус! В Русия някой получава пари за да играе играта Ковид иначе нещата ще се разсъхнат!! В Япония и Израел изхвърлиха милиони уж вакси!!!

    Коментиран от #26

  • 22 Я ья

    5 14 Отговор
    Гееее

    Каза ли им го ; Аспирин не могат да направят ,та ваксина

    Спутник V не е никаква ваксина ,за това в Русия мрат като мухи .
  • 23 Ами ...

    2 7 Отговор
    В ЮАР то спряха. Нещо свързано със СПИН.
  • 24 Просто решение

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "Стойчо":

    бартер на ваксини - ти им даваш Файзер, те ти дават Спутник.
  • 25 Gogo

    8 3 Отговор

    До коментар #4 от "Ангел Кунчев":

    Точно пък в Китай. Там е казано ваксинация и вервай всички са ваксинирани. Там е казано маски и дистанция и вервай всичко се спазва. Само тук е всичко ширти фирти в страната на дребните тарикати

    Коментиран от #27, #31

  • 26 Диди

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "КОНТРАТА":

    Пий си хапчетата
  • 27 И у нас

    3 2 Отговор

    До коментар #25 от "Gogo":

    беше тъй едно време.
    Ама сега нали сме демо ...
  • 28 Реалист

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "А50":

    Точно така. Затова Путин се пъне да я изнася, за да се тестват и измрат другите. Може да пусне дозите безплатно в Украйна
  • 29 Русия

    1 2 Отговор
    Русия на първо място в света по умиращи- 1200 на ден спрямо 100-200 в другите страни с най висока смъртност.
  • 30 Спутник Vнее одобрена от СЗО, по

    8 2 Отговор
    Политически причини!! Да не се копува и продава Руска Ваксина!!! А да се продават Само Демократичните, Западни ваксини!! Знаеш го това но се правиш на улав!!
  • 31 Лекар

    1 2 Отговор

    До коментар #25 от "Gogo":

    Да, ама китайската ваксина си е ваксина, а не експериментална течност.

    Коментиран от #32

  • 32 Да бе...

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "Лекар":

    И що реши така...
    По принцип вирусологията в Русия е най -високо ниво.
    Най- доброто ваксина за Ебола е руската.
    Ковид е на 85 % идентичен с Ебола.
  • 33 Да бе...

    2 1 Отговор
    И що реши така...
    По принцип вирусологията в Русия е най -високо ниво.
    Най- доброто ваксина за Ебола е руската.
    Ковид е на 85 % идентичен с Ебола.
  • 34 незнайко

    1 2 Отговор
    За две гонини ще станат 5 милиона жертви на вируса а кога ще стигнем 60-80 милиона, колкото са жертвите на Втората Световна Война ??? Може би това ще стане в бъдеще след ВАКСИНАЦИЯТА !!!
  • 35 Мангъра

    0 1 Отговор
    всички вакси са боклуци истината е че всички ще го изкарате и ще измрат сакпаните и дебелите което е добре защото ше останат яките и здрави и ше таковат комунистите у гaзо ахахахахха