Last news in Fakti

25 Ноември, 2021 19:00 6 328 104

Защо в България масово отричат ваксините и вируса. Разговор с психиатър.

  • антиваксъри-
  • българия-
  • ваксини-
  • вирус-
  • коронавирус-
  • психиатър-
  • психология-
  • българи-
  • европа-
  • давид иерохам-
  • страх

Онези, които отхвърлят съществуването на коронавируса, изпитват неосъзнат срам и страх

Защо в България масово отричат ваксините и вируса. Разговор с психиатър. - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Давид Иерохам е психиатър и психотерапевт. Роден е през 1947 г. в София, завършва Медицинската академия, където специализира психиатрия, занимава се и с психодрама. Той е университетски преподавател и автор на публикации в областта на психиатрията, психотерапията и културата.

Г-н Иерохам, как се отрази пандемичната криза върху душевното здраве на обществото ни? Освен като страничен наблюдател, какви са личните Ви наблюдения от Ваши пациенти?

Давид Иерохам:Не мога да дам генерализирана оценка или да групирам хората. Всеки реагира много или малко индивидуално, съобразно неговия личен характер, история, нагласи. Една част демонстрират естествен страх, отдръпване от живота, затваряне, много тревоги и усилия да се предпазят. От другата страна стои едно безгрижие, смелост, арогантност. За съжаление в нашето общество има недостиг на искреност, има много повече лицемерие, преднамереност. Има хора, които пренебрегват, не се страхуват, или просто не обръщат внимание на COVID-19. Важно е обаче да се уважават страховете на другите.

Антиваксърството и отхвърлянето на коронавируса не са ли компенсаторни механизми, чрез които се прави опит психологически да се премине по-лесно и безболезнено през криза от подобен мащаб?

Давид Иерохам: Зависи от начина, по който се демонстрира това. Да, има едно арогантно, тип "телевизионно" антиваксърство, протестно. То е начин да се самоутвърдиш - чрез борба срещу статуквото и системата. Винаги, когато има свръхизява, свръхнапрегнатост, свръхутвърждаване и недопускане на чуждото мнение, това е компенсаторно. Това е несъзнаван механизъм, едно отричане, защитен механизъм на психиката, за да не се разпадне тя. А когато понякога отрицателите се докоснат до болестта чрез себе си и своите близки, те се страхуват, че могат да рухнат и да се разпаднат. Това е несъзнаваният страх. Но прекаленото пазене също е компенсация. Проблемът е, че за това ние никога не можем да кажем какво е прекалено, и какво - не. COVID-19 е един коварен враг, той е неизвестен, тайнствен, пристъпва тихо и присяда до нас деликатно, не знаем точно в кой момент става това. Ние не го познаваме.

Съществува ли лесна и достъпна рецепта за поддържане на душевно здраве в подобна ситуация? Особено, когато тя продължава с години?

Давид Иерохам: Лесни рецепти за психично здраве не съществуват. Струва си да се отбележи, че за да можем да се пазим, ние трябва да имаме грижа за общественото здраве, не само за хората непосредствено около нас, а и за обществото. Ние даваме много големи жертви пред вируса. Това е, защото сме много уязвими. Чисто физически сме доста болни, както и социално-икономически. Няма здравна система, институциите боледуват и ние би трябвало да обърнем внимание, че всеки има уязвимост, оголваща се, когато бива атакувана. Всеки човек е слаб в уникален и индивидуален аспект на различно място, а вирусът атакува тъкмо там. Трябва да помислим как ние като добри войници и съвойници можем да платим своя дан, така че обществото да даде по-малко жертви.

Какво е Вашето обяснение за масовото отричане на съществуването на вируса и отхвърлянето на ваксините?

Давид Иерохам: Не съм в състояние да дам задоволителен отговор на този въпрос. Все пак мога да изтъкна една основателна причина - срамът. В нашето общество има твърде много срам. Срам от миналото, както от близкото, така и от далечното минало. Срам от това да се разболееш, да се страхуваш и плашиш, срам от собствената слабост. Срам от това, че е възможно да се грижиш за живота си повече, отколкото си мислиш, че трябва. Ние не осъзнаваме този срам и го преодоляваме с мисли за грандиозност, всемогъщество, омнипотентност: ние сме велик народ, неуязвими, преживели сме толкова неща и няма какво да се занимаваме с някакъв дребен вирус. Другото нещо е, че има голямо недоверие в информацията. Всякакви мнения влизат нефилтрирани в обществото. И поради това, че сме хора, ние винаги искаме нещата да са по-добри и малко отвръщаме поглед от реалността. А най-голяма драма се преживява след нереалистични очаквания.

В година на избори реалистично ли бе очакването политиците да управляват кризата по-безпристрастно, без да затъват дотолкова в популизъм?

Давид Иерохам: Аз мисля, че когато има криза, трябва да се действа бързо, решително, в определен смисъл даже и авторитарно. Защото в криза се изискват бързи решения. А това не може да стане чрез създаването на работни групи. Някой трябва да поеме отговорността и последствията за това. Въпросът не е толкова експертите да кажат, а политиците да вземат решение, при това бързо, ефикасно и бих казал авторитарно. Това е като при военно положение, когато армията е в хаос, следва някой да поеме отговорността и да започне да издава заповеди. А може да се каже, че да не поемаш отговорност е заболяване на нашето общество. И това е не само морален проблем, но и комуникативен. Отговорност означава и да дадеш отговор.

Едно по-твърдо и последователно политическо поведение нямаше ли да получи одобрение от една немалка част от българите?

Давид Иерохам: Аз мисля, че да и мога да обясня защо. Когато се родим, на нашата психична сцена се явяват авторитарни фигури. Това са родителите, от които ние зависим. Ние им се подчиняваме, а откъсването ни от тях става постепенно. В ранните етапи на епидемията можеше да се подходи по-твърдо и мисля, че това би имало по-голям успех. И тогава самите хора биха били подтикнати да взимат по-ясни решения, а не просто да се делят на "за" и "против".

Броят на жертвите и щетите, които България понесе, водят ли към извода, че сме провалена държава и общност?

Давид Иерохам: От гледна точка на починалите, техните близки, болката и мъката им, както и драмата, която преживяват, вероятно наистина приличаме на провалена общност и на провалена държава. Общността е динамична цялост, в нея има турбулентност. Всички държави дадоха сериозни жертви, но ние - най-много. И това е трагичното. Като че ли в нашето общество намаляха кандидатите за главни герои, които излизат на сцената. Става въпрос за онези, дефиниращи се като герои и заявяващи, че сюжетът ще се развие около тяхната съдба. По-голямата част от нас предпочитат да бъдат в публиката. Да не бъдат нито автори, нито режисьори, играещи, или дори статисти, а да са в публиката и да гледат. На последните избори две трети седнаха и наблюдаваха. Става въпрос за бъдещето на нашето общество, нещата са сериозни. И това е много опасно.

Загиналите от болестта надвишават жертвите от войни, в които страната е участвала. Как се лекува подобна травма?

Давид Иерохам: Първата стъпка е да видим какво се е случило, да разберем и да си дадем ясна представа за размерите му. И да го озвучим съобразно мащабите. Следващата е траурът - да оплачем нашите загуби и да преминем през оздравителното тъгуване. След това да се опитаме да се отдалечим от станалото и да си дадем сметка за нашите грешки. И да направим опит да поправим това, което е счупено.

Виждате ли хора, които да обговорят тази драма на поносим и разбираем език и да обяснят през какво преминаваме?

Давид Иерохам: Трябва да има такива хора и говорители. Ние имаме нужда те да ни просветлят. Но мисля, че същевременно това е и задължение на всички ни. По своята същност подобно обговаряне е творческа дейност. Всички, които считат, че са творци в занаята си, трябва да го правят.

Автор: Димитър Ганев


Поставете оценка:
Оценка 2 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Интересно

    166 14 Отговор
    Защо не са намерили психолог българин, а са изкопали тоя евреин?!

    Коментиран от #10, #86, #98

  • 2 стефчо

    38 32 Отговор
    Тая територия вече е загинала,остави!
  • 3 още в началото

    159 7 Отговор
    "Давид Иерохам" - благодаря ви, Дойче веле. Спестихме ми времето да чета поредната ви глупост.

    Коментиран от #36, #75

  • 4 ТаУмВзе

    107 7 Отговор
    Психиатър моше, да ти обясни врътката с тяхното биологично оръжие! Колко ли ги щавил за интервюто.
  • 5 Простаци Сър

    21 144 Отговор
    Автора е казъл :Прост народ, слаба държава + селски манталитет, който произлиза от ниско образование. Нисък интелект, от там идва ниската ваксинация.

    Коментиран от #25, #37, #52, #95

  • 6 Обида

    102 10 Отговор
    Давид Иерохам!!! Сериозно ли анализирате българите с този евреин? Най-големият грях е спасяването им!
  • 7 Живко

    43 2 Отговор
    А защо бг психиатрите са мошенници, даже не им личи ?!
  • 8 Антимилиционер

    14 57 Отговор
    Защото мозъците им са изгорели и станали на подметка. И психиатър не може да помогне.
  • 9 Реалист

    51 6 Отговор
    В България трябва да се създаде например национална институция, която да помага на нас - българите и да живеем спокойно и щастливо !

    Коментиран от #20

  • 10 Антимилиционер

    43 8 Отговор

    До коментар #1 от "Интересно":

    Не е психолог, а психиатър. Т.е. лекар е. Психолозите не са лекари.

    Коментиран от #77

  • 11 Кики

    80 5 Отговор
    Българина премина през ада на 90 години та един вирус ли ще го уплаши
  • 12 Живко

    2 13 Отговор
    С мен можете да говорите съвсем нормално и приятно !
  • 13 Жанета

    79 5 Отговор
    Българите са патили много и затова нямат доверие на никой
  • 14 БанкаМошеАврам

    60 9 Отговор
    Браво наш човек , кажи им го направо че който не се ваксинира не е демократичен европеец , а психично болен и неустойчив индивид .
  • 15 нннн

    88 4 Отговор
    Отричам насилието на всякакво ниво, а не вируса и ваксината. Да доказвам през ден, че съм здрав ? И да ми бъркат с.пръчка до мозъка? Тия нормални ли са ?

    Коментиран от #28

  • 16 човек от народа

    8 67 Отговор
    това наистина е за разговор с психиатър или психотерапевт !антиваксърите са облъчени от фукушима и белите следи на трансконтиненталните аероплани !

    Коментиран от #78

  • 17 Христо

    12 26 Отговор
    Българите вярват на социалните мрежи на държавата не
  • 18 Габровец

    25 17 Отговор
    Ний сме си прости по принцип и никой не може да ни каже ко ши праим
  • 19 питащ

    53 9 Отговор
    "Дядо му по бащина линия Давид Исак Иерохам е бил адвокат и общественик, член на Централния комитет на Българската работническа социалдемократическа партия (БРСДП) и депутат от Отечествения фронт (ОФ) в 26 Обикновено Народно събрание 1945 – 46 година."

    Защо "най-демократичната" медия е решила да вземе интервю от внук на отечественофронтовец от най-кървавите и безотчетни години на комунизма? Вероятно не само дядото, но и бащата на въпросния психиатър, а и самия той, са членове на БКП, ако не и агенти на ДС.

    Коментиран от #24, #35

  • 20 човек от народа

    11 6 Отговор

    До коментар #9 от "Реалист":

    има такива институции. всички са в бяло и вързанките са на гърба !
  • 21 само

    45 6 Отговор
    прочетох давид йерохам и спрях щото нещо искаше неистово да излезе от стомаха ми.
  • 22 Моше прякор Ник

    48 8 Отговор
    Слагайте ги тия ваксини Ве оборота трябва да върви. Кой даде фира от ваксината ще го пишем пукнал от гъзобол важното е клиентите да не избягат.
  • 23 Бай Гошо

    7 69 Отговор
    Задължителна ваксинация иначе няма оправия

    Коментиран от #80

  • 24 за благодарност

    47 7 Отговор

    До коментар #19 от "питащ":

    Евреите-комунисти избиха своите спасители в така наречения "народен съд".
  • 25 браво бе

    28 2 Отговор

    До коментар #5 от "Простаци Сър":

    интелект. на коя боцка си.
  • 26 ДОИЧЕ ЗЕЛЕ

    46 7 Отговор
    ЕВРЕНА ДАВИД ДА СЕ ИЗКАЗВА ЗА НЕГОВАТА РАСА И ДА НЕ СЕ НАБИВА ТУК ДА НЕ СТАНЕ КАТО ЛГБТ
  • 27 asd

    10 43 Отговор
    "Разговор с психиатър."

    Един психиатър едва ли ще им помогне на ган-щайните.
    Столипиновска им работа. С повечко бой по кухите кратуни е оправията.
    Трябва им бой, медикаменти (бром и успокоителни) и образование...и пак бой.

    Коментиран от #79

  • 28 не отричам

    18 3 Отговор

    До коментар #15 от "нннн":

    а направо оправдавам всяко насилие срещу такива и....и.И да не пропусна -срещу антимилицаики също.
  • 29 Тоалетна хартия

    43 6 Отговор
    """Давид Иерохам """ повече не четох.....
  • 30 Киро Жарта

    55 6 Отговор
    Точно евреите са в основата на далаверата КОВИД19 ! А вие ни давате юдей да ни обяснява!!!
  • 31 Кую

    26 3 Отговор
    Защото ни писна от психари.
  • 32 Пешо

    23 3 Отговор
    Докторе чети тука да се ограмотиш

    https://fakti.bg/video/632157-d-r-sardovski-nama-da-postignem-kolektiven-imunitet-s-vaksini-video
  • 33 БОЛШЕВИК 🌟

    41 9 Отговор
    Защото в една славянска страна като България, имаш само западни ваксини, а руската не я внасят, значи има някаква измама! Ние знаем какво "добро" ни мисли западът неолибетален и дивашки капиталистически!

    Коментиран от #46

  • 34 Кюстендилският

    51 5 Отговор
    Моят съгражданин Димитър Пешев ,спасителят на българските евреи ,сигурно се обръща в гроба от престъпното деяние на юдеите...
  • 35 Направо

    4 23 Отговор

    До коментар #19 от "питащ":

    пък ти имаш нужда от психиатър, български или евреин няма значение.

    Коментиран от #64

  • 36 Рошко

    36 3 Отговор

    До коментар #3 от "още в началото":

    И еврейска пропаганда, прикрита под немско заглавие на медия, типичното еврейско двуличие
  • 37 Рошко

    12 2 Отговор

    До коментар #5 от "Простаци Сър":

    На теб ти трябва психолог, не психиатър
  • 38 Пич

    41 4 Отговор
    Психиатър , ама слаб манипулатор... Говори за срам... Навремето , беше срамно , да си прендергаст , и такива се криеха... Сега се гордеят...!!!??? Къде е срама тогава... А опитите му да измести центъра от неодобрението на ваксините от българите , на към отричане на вируса , показва потресаващата ми глупост , и некадърност като манипулатор... Аматьорската сглобка от разнородни факти , с която се опитва да ни облъчва , на български се нарича " тюрлю гювеч " ... Обидно е някак си , такива низки топки да ни поучават...
  • 39 Госあ

    23 2 Отговор
    Статиите за ваксини все повече и повече приличат на тия на венелина маринова
  • 40 ХАХАХАХАХХА

    26 4 Отговор
    ДА ИЗЛЕЗЕ ЕДИН ДА ОБОРИ ЗАКЛЮЧЕНИЯТА НА СТОКХОЛМСКИЯ ИНСТИТУТ ПО МИКРОБИОЛОГИЯ И ИНСТИТУТА ИМ ПО ВИРУСОЛОГИЯ!!!
    ТОГАВА ЩЕ ИМА ЗА КАКВО ДА ГОВОРИМ.
    Един от водещите американски психиатри се изказа на сумита на белите халати в САЩ, че пандемията от страх е много по-голяма и опасна от ковида.
  • 41 гост

    33 6 Отговор
    ЗАЩОТО ТОВА НЕ Е ИСТИНСКА ВАКСИНА , НЕПРОВЕРЕНА ПРЕЗ ГОДИНИТЕ . ПРИ ЕДНА ВАКСИНА ИМА СИГУРНОСТ И НЯМА ПОЧИНАЛИ КАКТО СЕ ПРАВИ СЕГА . ПОЗНАВАМ НЯКОЛКО ПОЗНАТИ И ПРИЯТЕЛИ ПОЧИНАЛИ ВЕДНАГА СЛЕД ПЪРВА И ВТОРА ВАКСИНА . НЕ МИ ПРИКАЗВАЙТЕ ХУМУРЕСКИ , ЧЕ ЯВНО СА БОЛНИ С ПРИДРУЖАВАЩИ ЗАБОЛЯВАНИЯ . И ВСИЧКИ ТЕЗИ ГИ ВОДЯТ ЗА НЕВАКСИНИРАНИ , ЗАЩОТО НЕ СА МИНАЛИ ЧЕТИРИНАДЕСЕТ ДЕНА СЛЕД ДВЕТЕ ВАКСИНИ . НО ТЕ УМИРАТ ДИРЕКТНО СЛЕД ВАКСИНИТЕ . ОСТАВЕТЕ ДЕЦАТА , НЕВАКСИНИРАЙТЕ ЗА ДА МОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖИ ЧОВЕШКИЯ РОД . НАБЛЮДАВАМ , ЧЕ ВАКСИНИРАНИТЕ СА С ПРОМЕНЕНИ НРАВИЦИ И МИСЛЕНЕ . ДА НЕ КАЖА ОЩЕ НЕЩО .
  • 42 Проблема

    5 35 Отговор
    при антиваксърите е, че са хора, които разчитат единствено на празни приказки, нямат и никога не са виждали рационално потвърждение на собствените си твърдения, доверяват се на сляпо на нечии благи приказки. Колкото по-конспиративни и загадъчни, насаждащи страхове, толкова по-привлекателни, нещо типично за изминалите, тъмни и религиозни векове

    Коментиран от #51, #53

  • 43 DW-пропаганден машинен

    23 1 Отговор
    Изводът от целия този пасквил е, че за
    психиатър и съответното лечение и заведение е целия екип на DW! Само старият електрошок може да оправи тези психари!
  • 44 ха ха ха

    23 2 Отговор
    Айде изчезнете мошета!

    Една лъжа вирее до тогава, докато има кой да вярва в нея!

    ТУТО ФИНИТО!
  • 45 гост

    25 1 Отговор
    НАЙСТИНА , ЗНАЕ ЛИ НЯКОЙ , КЪДЕ Е КУНЧЕВ . ПИСАХА , УМРЯЛ , ДРУГ ПИСАЛ ОТ ТЕЛЕФОНА МУ , ЧЕ Е ИЗКАРАЛ ЛЕКО КОВИДА СЛЕД ДВЕ ВАКСИНИ . ТРЕТИ В КОМА И ГО КРИЯТ . КЪДЕ Е КУНЧО .
  • 46 Зъл

    5 18 Отговор

    До коментар #33 от "БОЛШЕВИК 🌟":

    Хаха, ако пуснат в Бг ти може би ще си пръв да си я сложиш, тамън три пъти, нали? Абе смешник я кажи защо самите руснаци не я искат а търсят западните, я кажи защо не я разрешиха в Африка? Този е типичния пример на платен руски трол!
    А по-долните анти семити неща и да ги коментирам въобще! Но тези хрйтъри са седнали да ви убеждават че мислят за вашето добро! Смешници и лицемери, всичките са се ваксинирали!

    Коментиран от #47

  • 47 пълни глупости

    22 3 Отговор

    До коментар #46 от "Зъл":

    Руснаците не търсят западните боклуци и те като нас не искат никакви... стари краставичари 😉
  • 48 Hoho Boho

    27 3 Отговор
    ОНИЯ, ваксинираните са за психиатър, а не българите!
  • 49 ха ха ха

    19 2 Отговор
    "безгрижие, смелост, арогантност"

    Нали, не сме като страхливите мошета?

    Живот, изживян в страх, е половин живот!
  • 50 Матей

    21 2 Отговор
    МАни-мани,доктор-еврей,не ми го хвали,какво му пречи да ни изкара нация чалдисана,безотговорни балкански типове и да ни направят карантинна зона?Да си погледнат в юдея какво става като всички са с по няколко ваксини,пак си боледуват,и падат ,и мрат.Те като са много хитри какво постигнаха,прехвалената панацея--ваксините се оказа бош-лаф,и от тях допълнително ще пострадат,защото едно лекарство което не помага,тогава вреди.
  • 51 ХАХАХАХАХАХ

    17 1 Отговор

    До коментар #42 от "Проблема":

    какви празни приказки бе галош? Посочил съм научно изследване и специалистите знаят за какво иде реч, а ти какво си посочил, освен празните ти приказки?
  • 52 Тоест

    29 3 Отговор

    До коментар #5 от "Простаци Сър":

    Искаш да кажеш, че световният елит, който няма да се ваксинира е с нисък интелект? Искаш да кажеш, че изпълнителният директор на Пфайзер-гръцки евреин е с нисък интелект, който също не се ваксинира. Както и сестра му с цялото си семейство, която си живее в Солун не се ваксинират.
    Колко ти е айкюто? Има ли 50?М? Според мен е между 40 и 50!
  • 53 Напротив

    28 3 Отговор

    До коментар #42 от "Проблема":

    Антиваксърите... или да кажем в частност тези сега, които отказват да се ваксинират за ковид са тези, които могат да мислят със собствените си глави. Подлагат на логически тест всяка една информация. За разлика от тях, хората които като видят по контролираните медии какво им разказват и бягат веднага да се боцкаш, тъй като те не могат да мислят. Умствения им капацитет е толкова ограничен, че им служи само колкото да държат равновесие за ходене. Това е разликата!
  • 54 Хари хари

    21 3 Отговор
    Българите отричат ваксините, цял свят ги отрича, ама ги задължават, ви слепи и глухи ли сте че вакс непомага ами разболява. Мааамкка виии мммръъъсннна, да ггорритте в ааада, живи.
  • 55 Директно:

    23 1 Отговор
    "Deutsche Welle", И спирам да чета лъжи и дезинформация!
  • 56 Хари хари

    21 3 Отговор
    Българите са предпазливи, и видяха какви здравословни проблеми имат хората който се вакс. Нещем вакс. Който иска да се дипчи,
  • 57 абг

    18 2 Отговор
    Тия, коѝто се ваксинират са за психиатър, не обратното
  • 58 ВАКСИ ИДИОТ

    16 2 Отговор
    КОЕ Е ВАКСИНА БЕ БАЛЪЦИ АЗ КАТО СЕ РОДИХ ПРЕДИ 50 ГОДИНИ И КАТО МЕ ВАКСИНИРАХА И ДО СЕГА СЛЕД 50 ЛЕТА НЕ СЪМ УМРЯЛ С НОВИТЕ ВАКСИ СА ЮДЕЙСКИ И ИЗФИРЯСВАТ И ПАК ВАКСИ И ПАК НЕ ПОЗНАЛИ ЩАМА АМА СГЪНАЛИ ПАЧКАТА В ДЖОБА
  • 59 ЗАЩО ЕВРОПА

    9 2 Отговор
    НЕ ДАДЕ ПО 10000 ЕВРО НА ВСЕКИ БЪЛГАРИН И ТОГАВА ПИТАЙТЕ ЗАЩО НЕ СЕ ВАКСИНИРАМЕ

    Коментиран от #61, #62

  • 60 .....

    18 2 Отговор
    Защо ЕК отказва да предостави договора за доставка на ваксините - нали всичко е прозрачно. А дали не е защото има текст според който Комисията се задължава да разпространява експерименталните течности без поемане на отговорност от страна на производителите. Питам, заради един разследващ журналист от дойче веле, загрижен за свободата на германските граждани.
  • 61 АЗ ЗА 100 000

    8 2 Отговор

    До коментар #59 от "ЗАЩО ЕВРОПА":

    Се навеждам и свалям Гащи да ме надупчат Ковидарите ама парите дето ми ги дали са фалшиви като ваксините
  • 62 Гладен Човек

    7 2 Отговор

    До коментар #59 от "ЗАЩО ЕВРОПА":

    Страшно Гледа и иска ляб защото му стърже а те дават ваксина за гладните . ваксините са Богати Ора да се пазят от оня с косата бедните Българи от глад мрем а от ваксините направо ще се погребем
  • 63 европеец

    14 1 Отговор
    В статиите на дойче веле има нещо преичстващо. Като видя логото им и веднага ми се дохожда до тоалетната. Благодаря ви леви юдео-германци. Вие влияете добре на перисталтиката ми.
  • 64 ИМПЕРИАЛИСТ

    15 2 Отговор

    До коментар #35 от "Направо":

    Май сте в грешка! Въпреки, че Народното Събрание на България определи комунизма като ПРЕСТЪПЕН РЕЖИМ, то ЕВРЕЙСКИЯТ културен дом в София продължава и до ден днешен да носи името на КОМУНИСТА-ТЕРОРИСТ ЕМИЛ ШЕКЕРДЖИЙСКИ и дори организират паметни годишнини на "ГЕРОЯ".
  • 65 ъъъ

    13 1 Отговор
    Е не е истина колко гувна са написали от зелето...🖕
  • 66 за истината

    20 2 Отговор
    Давид Иерохам,само като му прочетеш името,е ясно,че си имаме работа със съвременен ционист на който метода на убеждението звучи като:"повярвайте,ще умрете леко" от факсините!
  • 67 Хахаха

    8 0 Отговор
    Хахаха, Хахаха,Хахаха
  • 68 Филип Боев

    18 2 Отговор
    Един въпрос, който никой на задава- Кой знае и разбира повече за Ковид ваксините - тези, които ги създадоха или политиците? Създат-елите им имат макар и малки резерви за тези ваксини.Оказва се,че политиците и журналистите занят най-много. Масовата култура води до масова психоза. Привържениците на масовата психоза много се дразнят от самостоятелно мислещите. Затова е и това опростенческо поставяне под общ знаменател-антиваксери.
  • 69 Коко

    7 16 Отговор
    Човекът казва умни неща. Ако се казваше Иван Иванов, дали щяхте да реагирате така? Но знаете ли, че евреите, чиито майки са еврейки, а бащите им са българи, могат да имат съвсем български имена. Например Панчо Владигеров. Баща му е богат българин от Шумен, а майка му е руска еврейка. Според еврейските закони, той е истински еврей, защото еврейството се предава по майчина линия. Панчо и брат му близнак са родени в Швейцария, където междувременно се преселва техния дядо - богати евреи.
    Та такива ми ти работи за евреите...

    Коментиран от #82

  • 70 Психиатър

    16 2 Отговор
    Още една ваксинирана откачалка
  • 71 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    15 3 Отговор
    Г-н Давид Иерохам, психиатър не е професия, а диагноза.
  • 72 ДОФТОРА

    15 2 Отговор
    ЕЙ ПСИХО ЕВРЕИНО, Я КАЖИ КАКВО СЪДЪРЖАТ ПСЕВДО ВАКСИНИТЕ???? НЕ ЗНАЕШ, КАТО НЕ ЗНАЕШ ЗАМЪЛЧИ ЗАВИНАГИ И ХОДИ ДА СА БОЦКАШ С ОТРОВИТЕ НА САЩ-.
  • 73 qwerty

    12 0 Отговор
    Пропуснали сте най-важния въпрос - с каква психопатология трябва да си, за да пуснеш този вирус сред хората!

    Коментиран от #87

  • 74 Този психиатър

    9 1 Отговор
    е за психиатрията, характерен белег за моше.
  • 75 Ха ха

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "още в началото":

    Точно така.Чета само коментарите. Само ++++++++++ от мен .
  • 76 По Мутафчийски

    21 2 Отговор
    Като лекар съм абсолютно погнусен от неспирнити опити да се изкарат нормалните и мислещи хора луди. Няма никаква причина да се боготвори експериментален препарат, предизвикващ повече вреди от потенциалните ползи. Твърде дълго е за обяснение защо тези прехвалени продукти са вредни за здравето. Само ще кажа, че психиатри нямат работа да се бъркат в имунологията и да се опитват да изкарват нормата, патология. Стига сме местили тези "прозорци". Стига ционистки упражнения. Стига фашизъм и геноцид. Няма пари на света, които да купят индулгенция за деянията ви.
  • 77 Ха ха

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "Антимилиционер":

    Много си подробен.Ставаш за милиционер.
  • 78 Ха ха

    11 1 Отговор

    До коментар #16 от "човек от народа":

    Гледали сме го този филм .Обаче днешната простотия и диктатура надминават тези от времето на Т.Живков.
  • 79 Лаеш от

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "asd":

    личен опит? Е как е? Действа ли ти? Май трябват и връзване със студени душове.
  • 80 Бей Гоше

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Бай Гошо":

    Ма верно ли?
  • 81 Паразит

    13 1 Отговор
    Отговора на поставения в заглавието на статията въпрос е много прост...Защото за 10 месеца "ваксините" срещу ковида са умъртвили повече хора отколкото всички съществуващи досега ваксини за 30 години. Факт! ДойчеВеле, препоръчително е да използвате услугите на психиатъра който интервюирате за мнение по "ваксинацията" от Certif Of Vac ID.. в противен случай утре ще се наложи да ходите на зъболекар да ви прави колоноскопия,.. умници!
  • 82 Само питам

    4 2 Отговор

    До коментар #69 от "Коко":

    Е и?Казваш,че автора е с еврейско име,но баща му май е чист ариец,значи не е евреин.И значи да му вЕрваме,така ли?

    Коментиран от #83

  • 83 Само питам

    0 1 Отговор

    До коментар #82 от "Само питам":

    Исках да кажа - майка му е чистокръвна арийка.В бързината стават грешки.Сори.
  • 84 ПРА БЪЛГАРИН

    8 1 Отговор
    С КОН ЩЕ БЯГА ПРОТИВ ВИРУСЪР И ВИРУСЪТ НЯМА ДАГО НАСТИГНЕ ЩЕ МИНЕ ОТЗАД НО ТОВА ЩЕ Е ГРЕШКАТА НА КОВИДАРИТЕ - VIVA BULGARIA
  • 85 Hoho Boho

    9 3 Отговор
    Спомени:
    "Аз си слагам тази ваксина за да мога да се срещам с моите възрастни родители без да се страхувам, че ще ги заразя"

    Ееех! Какви времена бяха...

    Сега:
    Ако не сте надрусани с трета доза - никакво излизане от вкъщи.
    Позволено е да празнувате коледата дистанционно.
    Не забравяйте за маските.

    Прогрес. Кво да се прави..
  • 86 моше

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Интересно":

    защото евреите ръководят пандемията
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 2121

    12 6 Отговор
    По-големи престъпници от евреите няма.Виолета Якова ,еврейка, убива пред очите на внука му Генерал Илия Луков.Престъпните евреи,заедно с шумкарите извадиха Цар Борис III ОБЕДИНИТЕЛ от гроба в Православния Храм, Рилски Манастир и поругаха тялото му.Цар Борис III Обединител спаси 53000 евреи ,а те се отплатиха с черна неблагодарност ,убиха принц Кирил /брат на Цар Борис III/.Незаконният Референдум: република или Монархия, е подписана от евреи и шумкари.Няма народ ,който да е извършел повече престъпления от еврейския-Разпнаха на Кръста ,Господ Йисус Христос и не го признават за Месия.Питайте, настойчиво ,защо евреите не признават Йисус Христос за Месия-мълчат!Това и много други истини ,показват истинското лице на евреите.По Волята на Бога,те са наказани да нямат Родина.Живеят и управляват друг престъпен сбор от индивиди-сащ/там нява ВЯРА;има 25-20 престъпни секти.Истината преди всичко!Мислете,кой искат двамата папурковци К. П. и А. В. от ПП,да назначат за министър-ЕВРЕИН.Ето,за това ще има нови избори.Четете,документи и предпочитайте Истината ,пред лъжата.

    Коментиран от #89, #90

  • 89 антиционист

    14 2 Отговор

    До коментар #88 от "2121":

    Пропуснал си ционистите и създадения от тех ковид вирус , и създадените фалшиви смъртоносни ваксини от тех , това , че купуват правителства по света за да ваксинират насила населението
  • 90 1451948

    2 8 Отговор

    До коментар #88 от "2121":

    ти Си животно!

    Коментиран от #94

  • 91 добре де

    7 1 Отговор
    че те оставят да умреш от глад но не и от ковид....е те тук има нещо гнило
  • 92 Народ

    1 13 Отговор
    Аз пък се ваксинирах преди около година и все още нищо. Жалко че тази държава няма бъдеще. Българите масово мислят че ако се ваксинирам ще ги контролират и ще станат роби или че ще ги убият. Пълни глупости. Затова реших да продължа в Сеулския университет в Южна Корея или в университета в Токио.

    Коментиран от #96

  • 93 Нали

    8 0 Отговор
    Като видя натписа "Дойче веле" веднага си представям някаква помия и даже не чета какво са написали,защото всичко написано от този лай@@@ нян немски новинарски концерн е лъжа и промиване на мозъците на хората
  • 94 Иво

    4 0 Отговор

    До коментар #90 от "1451948":

    аейсектир бе
  • 95 хихи сър

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Простаци Сър":

    АвторА е казЪл!!! Интелектуалец, сър.
  • 96 Сеул Токио

    3 1 Отговор

    До коментар #92 от "Народ":

    Внимателно следи здравословното си състояние. При най-незначителни оплаквания тичай при д-р Парк Йон-сан или д-р Тамагучи Сейко. Тромбът не прощава.
  • 97 За огромно съжаление!!! Аз имам деца и в

    8 0 Отговор
    За огромно съжаление!!! Аз имам деца и в двете степени. Едното ходи с тестове два пъти седмично, а другото...горкото😞😞😞. Сърцето ми плаче. И се питам, след като вече две седмици ги тестват малките и се вижда резултата, господа управляващите не си ли правят изводи?!?! Видно е, че децата не са основните виновници!!! Защо и до кога ще са потърпевши и изкупителна жертва!? За чия сметка!? До кога интересите на управляващите ще са пред интересите на нашето бъдеще-децата!?!?! Дават ли си сметка каква е "добавената стойност" на това обучение трета година подред? И питам дали децата са повече от останалото население, че да са виновни, или отговорност имат основната част от населението - възрастните?
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Хихата

    4 2 Отговор
    Ах, какво гадно, подлизурско, полит-коректно интервю! Изкопаха тоя психясал чиПут да дава оценки свише на "нас българите". Какъв българин си бе, аланкоолу? Марш у Израел да ръсиш там акъл!
  • 100 108

    2 0 Отговор
    Нека да има и малко професионализъм, казвам го като човек с две висши по психилогия от СУ.
    1. Психиатърът е медицинско лице. Той не е психолог и психоаналитик.
    2. Психодрамата е псевдонаука, която се използва предимно от хора в сферата на изкуството. Ползите ѝ се преекспонирани и недоказани.
    3. По никакъв начин не подронвам авторитета на г-н Иерохам в неговата сфера, но е неетично да се проектира неговата експертност в други, макар и за обукновения човек привидно сходни сфери. Психиатрията и психологията имат не повече общо, отколкото футболът има с баскетбола: и двете са отборни игри с топка.
    4. Въпросите на автора Димитър Ганев са зададени като отговори:"Помисли за този сферичен предмет и ми кажи дали не е топка?"
    5. "Телевизионното" облъчване предполага да се създаде не антиваксърско поведение, а обратно ваксърско, защото "новините" постоянно ни убеждават
    как една болест, която за две години е заразила около 3.29%, и (предимно косвено) е причинила смъртта на 1,997% от всички заразени, което е 0,065% от цялото световно население, е смъртоносна болест, несравнима с нищо друго и единственият изход са ваксини, разработени в рамките на 6-7 месеца, непреминали тестови период, който обикновено е между 7 и 10 години, освободена от гаранции и тъжби.
    5."Винaги, кoгaтo имa cвръхизявa, cвръхнaпрeгнaтocт, cвръхутвърждaвaнe и нeдoпуcкaнe нa чуждoтo мнeниe, тoвa e кoмпeнcaтoрнo. Тoвa e нecъзнaвaн мeхaнизъм, eднo oтричaнe, зaщитeн мeхaнизъм нa пcихикaтa, зa д
  • 101 1122

    9 0 Отговор
    Ще ви кажа защо бе,като никой не се сеща...четете сега внимателно!Започваме още от времето на социализЪма.Всички хора от новороденото до възрастния човек се имунизирахаредовно,имаше списъци по години и т.н.НО:за да бъде ИМУНИЗИРАН всеки един било то бебе или възрастен ЧОВЕК,трябва да бъде АБСОЛЮТНО ЗДРАВ/нито хрема,кашлица,температура НИЩО,тогава може!Сега какво е?Само дето не ни причакват по кръстовищата и насила да ни ваксинират,здрав,болен няма значение ,това първо.Второ производителя на ваксините НЕ НОСИ НИКАКВА ОТГОВОРНОСТ,АКО ТИ СТАНЕ НЕЩО !Трето,няма никакво изследване дали нямаш някакви реакции,да ти направят проба за алергия!Друго,нагледали сме се на лъгане на населението,като например аварията в Чернабил,сърбите съобщават по радиото ,нашите пускат музика,и никой нищо не казва,ядохме марулит,а на нашите управляващи им носеха храна от Франция,да не се затрият.Сега същото ,големите пак ни лъжат ,ето крадили,от помощите на ЕС,едни си правят къщи за гости,други апартаменти с асансьори само за тях,трети си правят хотели,а ни лъжат че е подпорна стена,и никой нищо не им прави,вярно било,законно било....КАЖЕТИ МИ КАК ДА ВЯРВАШ....НА ЕДИНИЯ ЧЕКМЕДЖЕТО НЕМОЖЕ ДА СЕ ЗАТВОРИ ОТ КРАДЕНОТО,А ДРУГИНЕ НЯМАТ ПАРИ ЗА НАЙ НЕОБХОДИМОТО. ЗА ТОВА БЪЛГАРИНА НЕ ВЯРВА,защото на всяка крачка управляващите ни ЛЪЖАТ,и на избори,и навсякъде.На лъжата краката са къси...но какво от това и като на Пинокио ДА ИМ РАСТЕ НОСА КАТО ЛЪЖАТ НЕ ИМ ПУКА.
  • 102 др Куков

    1 2 Отговор
    Този Давид Йерохам направо си е за прибиране за постоянно в психиатрията.
  • 103 Още малко ще поантиваксват

    0 2 Отговор
    Па ще им стане скучно
  • 104 Не допускайте

    0 0 Отговор
    Плана-Карнеги да влезе в действие...
    Борете се и не забравяйте, че последните ще бъдат първи...