19 Ноември, 2021 10:00 6 370 27

До мама, която вече я няма: емоционалното писмо на читател

  • антиваксъри-
  • мама-
  • майка-
  • история-
  • българия-
  • ваксини-
  • коронавирус-
  • учителка-
  • тихомир ценкуловски-
  • скръб-
  • лична история-
  • писмо-
  • геновева ценкуловска

Личните истории достигат до сърцето на всеки човек

До мама, която вече я няма: емоционалното писмо на читател - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Личните истории достигат до сърцето на всеки човек. А с моята много лична история искам да спася живота на колкото може повече българи. Защото само една дълбоко изстрадана лична история може да накара повече хора да вземат мерки и да осъзнаят, че към този момент единственият начин да преодолеем тази огромна криза е с помощта на ваксините." С тези думи се обърна към редакцията на DW читателят Тихомир Ценкуловски. Решихме да публикуваме неговото много емоционално писмо, тъй като в тези редове ясно личи не само интимното, но и общественото измерение. Текстът е озаглавен "Писмо до мама". Публикуваме го с известни съкращения.

Мили хора, скъпи българи,

пиша Ви от Мадрид, Испания. В неделя не успях да упражня правото си на глас, тъй като ме застигна най-тежката новина. Научих какво е чувството да разбереш, че си загубил най-ценния човек на света - скъпата ми майчица Геновева. Позволявам си да Ви пиша с надеждата историята на моето семейство да достигне до колкото може повече българи, защото обичам безкрайно България.

Пристигнах тук да преподавам "Дипломация" в университет през януари тази година. През лятото прекарах два месеца в България. Майка ми Геновева цял живот е работила като учителка по математика в гр. Червен бряг. След като се пенсионира, претърпя операция и миналата година се възстановяваше вкъщи. Това лято беше научила, че има остра нужда от учители по математика в София и ме помоли да подготвя и подам документи от нейно име. Изпитваше трепет не само от това, че навсякъде, където кандидатства, я поканиха на интервю и ѝ предложиха работа, но и от това, че след примерен урок в едно основно училище реакцията била: "Толкова емоционален учител по математика, с такава сърдечност и личен подход".

Наех ѝ квартира на ул. "Шейново", до БНТ. В първия ѝ работен ден я придружих до училището. Тя се радваше на какво удобно място е спирката до Софийския университет, откъдето има директен автобус до училището. Докато минавахме покрай Докторската градина, тя гледаше през прозореца и ми каза: „Понякога може да сядам на някоя пейка на слънце и да си готвя урока“. Като стигнахме до училището, я прегърнах, снимах я и се пошегувах, че е дошло време аз да я изпращам на училище.

На път за училището не спирах да ѝ напомням колко е важно да се пази, а маската ѝ да покрива и носа, и устата. Преди да се върна в Мадрид толкова настоявах да се ваксинира. Но мама отказа.

Обаждах ѝ се всеки ден по телефона. Сподели ми как едно момиченце в 5-и клас идвало при нея в междучасието и ѝ казвало: „Госпожо, много Ви обичам!“. В началото на октомври мама навърши 65 години. Малко след рождения ѝ ден започна да се чувства недобре и в крайна сметка се оказа, че се е заразила с коронавируса. Настоявах да се обърне към лекар веднага, но тя се лекуваше вкъщи в продължение на около две седмици. След това внезапно се наложи да бъде приета в болница. В момента, в който влезе в болница, загубих всякакъв контакт с нея. Не беше позволено дори да ѝ се обадя по телефона. Кой човек би издържал да се озове в безлично болнично отделение, заобиколен от непознати хора, без близък човек, който да държи ръката ти, да те погали, да прошепне думи на обич и подкрепа?

Мама получаваше кислород в продължение на една седмица. Само тя си знае какъв страх е изживяла. От лекарката научих, че може би в страха и отчаянието си е махала кислородната си маска и затова се наложила интубация. Един полицай в Мадрид случайно видя колко съм разстроен и като научи причината, се опита да ме успокои. Каза ми, че баща му също е бил интубиран за три седмици, но с Божията помощ е успял да се възстанови. Разликата беше, че близките му са могли да му се обаждат за малко всеки ден. В болницата, където беше мама, категорично ми отказаха тя да ползва телефон, тъй като това щяло да навреди на апаратурата.

Ходех по улиците на Мадрид без цел и посока, молех се на глас за нейното изцеление, отложих лекциите, които трябваше да изнеса пред седемдесет студенти от различни страни, защото исках мислено да бъда с мама. Успях да сбъдна своите академични цели благодарение на безброй саможертви на моите скъпи родители - и най-вече на мама.

Мила мамо, толкова много те обичам. Ти имаш най-щедрото сърце, най-красивата усмивка, най-благия глас, най-светлата душа. Ти винаги ще живееш. Ти ми позволи да стъпя на твоите крехки рамене, за да съм там, където съм сега. Всичко дължа на теб.

Мили хора, скъпи българи, когато минавате покрай Докторската градина, знайте, че всяка сутрин по ул. "Шипка" с автобус минаваше една светла душа.

Нося в сърцето си безкрайна обич към България и ме боли, когато виждам как осиротява.

Тихомир


Поставете оценка:
Оценка 4 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ключаря

    38 15 Отговор
    Пак няма да се ваксинирам!
  • 2 пфу отврат

    36 14 Отговор
    само като видя заглавието и знам че е от дойче зелето - ха ха ха до мама викаш дето я няма

    Коментиран от #23

  • 3 ХАХАХАХАХАХА

    35 12 Отговор
    Какво научно има в тая гьобелсова измишльотина дето сте написали?
    ЩО НЕ НАПИШЕТЕ ТОВА:
    Д-р Маккалоу съди списание Elsevier за отказа да публикува проучване, което подчертава рисковете от Covid „ваксинация“ при деца
  • 4 математик

    45 4 Отговор
    Бащами го убиха мърлячите от софиамед преди ковида. Моля ви не вярвайте на докторската мафия !
  • 5 Българин

    42 1 Отговор
    Мир на праха и приятелю! Можеш да се гордееш с твоята майка! Сигурен съм, че винаги ще е с теб!
  • 6 Българин

    14 2 Отговор
    Мир на праха и приятелю! Можеш да се гордееш с твоята майка! Сигурен съм, че винаги ще е с теб!
  • 7 Хихата

    37 4 Отговор
    Ами всъщност не коронавируса, а доФторите са убили тази жена точно чрез интубацията!
  • 8 ЕЙЙЙ

    14 2 Отговор
    много и много прост народ има!
  • 9 Behemoth

    12 3 Отговор
    То хубаво ама учения де е бил докато тя се е възстановявала вкъщи...подобни плакнат съвести с такива пасквили ,а най вероятно някой друг се е грижил за нея...говоря от личен опит..
  • 10 ХАХАХАХАХАХ

    20 0 Отговор
    Ирландия налага блокиране и полицейски час за население, което е 93% ваксинирано

    Коментиран от #11

  • 11 Верно ли

    17 2 Отговор

    До коментар #10 от "ХАХАХАХАХАХ":

    Австрия - пълен локдаун. А Зелетата продължават с измишльотините тип "Лична драма", за да оневинят фашистките мерки!
  • 12 С тези приказки

    13 6 Отговор
    Да си беше седяла в България. Хванахше си оная работа под мишка и заминахше родителите си да ги гледаме, освен да се борим с гадовете, обърнали държавата ни на кочина. Вярвай ми, няма да заплача на сополивата история. Няма и да подкрепя неистовият стремеж за набождане, още повече имайки "примера" на набодените над 90% държави.

    Коментиран от #15

  • 13 един син

    19 2 Отговор
    пич , не се оправдавай , аз жертвах кариера , семейство на дистанционно оставих за да бъда до майка си мир на праха и ,но верен на библейската мъдрост не съди за да не бъдеш съден , бог да прости майка ти и вечна и памет
  • 14 Грульо

    10 5 Отговор
    Таз чак сега след ковит ерата ли разбра, че на тоз свят се умира? А какво да кажем ние, по-дъртите, дето повечето ни познати умряха преди ковита?
  • 15 набождач

    0 3 Отговор

    До коментар #12 от "С тези приказки":

    къде си ве сладък ?
  • 16 Аз, която

    16 2 Отговор
    Отвратително!!! Да използваш личната драма на човека за да караш хората да се ваксинират с гадните им отрови...
  • 17 стоян георгиев

    5 13 Отговор
    къв народ остана у нас еи.човека му тъжно че загубил маика си,а коментарите на гаражните герои показват кво се случва в празните им душици!

    Коментиран от #20

  • 18 Рептили

    13 1 Отговор
    Абе вие прекалихте бе долна американска медия наречена Дойче Веле още от времето на студената война.Сега и с литературна пропаганда ли ще ни залъгвате.Задавам си въпроса,защо всички подчинени на рептилите от САЩ са се забързали да ваксинират цялото население в кратък срок.По непотвърдени данни,във американските ваксини е заложен срок от 6 години,който на 99% ще има летален край,но явно се случва нещо непредвидено и масовия мор от ваксините вече е започнал а ако е започнал ,няма как да ме насилиш да се ваксинирам....
  • 19 Бат Гечо

    8 8 Отговор
    Мъж съм, но се разчувствах! Бог да прости тази добра и достойна жена!
  • 20 Trotell

    12 3 Отговор

    До коментар #17 от "стоян георгиев":

    Само куха герберска глава може да се върже на лъжите на DW

    Коментиран от #21, #24

  • 21 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 1 Отговор

    До коментар #20 от "Trotell":

    Надминаха и "телефонните измамници"!!
  • 22 Директно:

    7 1 Отговор
    Пропагандата на "дойче зеле" вече граничи с гротеска и абсурд :))))))))
  • 23 Ти си отврат. Коментарът ти

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "пфу отврат":

    също. Нищо друго не е отвратително. Гадно бездушно същество си.
  • 24 Ако да си "куха герберска глава" означав

    4 8 Отговор

    До коментар #20 от "Trotell":

    а да си човечен и съпричастен към нечия болка по-добре да имаше повече такива, а не оскотяли д е б и л и като доста от пишещите тук. Ти въобще човешко същество ли си? Майка имаш ли и означава ли тя нещо за теб? Това се отнася и за всички тъпоумници, които пишат простотии и гадости под подобни теми. Никой не ви кара да вярвате, на съчувствие явно сте неспособни, но поне замълчете и не показвайте уродливата си природа. И въобще не ме интересуват политическите ви пристрастия. Вие сте дъното.
  • 25 Опаа

    7 2 Отговор
    Пропаганда, Дойче зеле, Мъни, Пропаганда , парички и пак Дойче зеле.. И так на всеки километър, пардон.. на всяка статия на ЗЕЛЕТО.
  • 26 Чичо Гошо

    1 0 Отговор
    Тъжно. Но искам да видя крадливия наглец Бойко на съд. Когато започна пандемията той се показваше непрекъснато то телевизията, вместо лекарите, защото "управлява" пандемията. Ето заради това няма никаква вяра и доверие , както и желание за ваксинация. Това е. Липса на доверие и респект към управляващите.
  • 27 Странична тема

    1 0 Отговор
    Бог да прости жената.

    Но сега встрани от основната тема. Който иска да не чете.
    Много добре написано есе (писмо).
    От очевидно много умен, фин и начетен човек, преподава Дипломация
    Защо обаче най-умните ни хора завършват икономика, международни отношения, психология и т.н.
    Защо не молекулярна биология, роботика, машиностроене, електроника ...
    Защо сме такива своеобразни съвременни варвари ...