Last news in Fakti

23 Декември, 2021 10:00 9 923 124

Русия може да нападне Европа от Балтийско и Черно море

  • украйна-
  • русия-
  • джордж фридман-
  • сащ-
  • нато-
  • европа-
  • беларус-
  • германия-
  • армия-
  • нападение-
  • владимир путин-
  • буфер-
  • ссср-
  • студена война-
  • черно море

Нахлуването в Украйна би било изпълнено с рискове за Русия

Русия може да нападне Европа от Балтийско и Черно море - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализ на Джордж Фридман, „Геополитикал фючърс“/ БГНЕС

Работили сме по модела на Русия. След като загуби своите неруски територии при разпадането на Съветския съюз, Русия се лиши от буферите, които я защитаваха. Нейният национален императив е да възстанови тези гранични държави - официално или неформално.

Те биха могли да бъдат или окупирани от руски сили, или най-малкото да бъдат управлявани от местни правителства, които изключват присъствието на западни сили и действат координирано с Москва. Руснаците постигнаха това в Южен Кавказ чрез дипломация и разполагане на руски миротворци в региона. Те увеличиха властта си в Централна Азия. Но критичният за Русия регион е на запад, обърнат към Западна Европа, Съединените щати и НАТО. Там загубата на Беларус и Украйна представляваше критичен проблем. Източната граница на Украйна е само на около 300 мили (480 километра) от Москва, а Украйна е съюзник на САЩ и европейските сили, въпреки че неофициално не е част от НАТО.

Стратегията на Русия до този момент беше да избягва пряка военна намеса срещу враждебни сили и да използва хибридни мерки за получаване на влияние и контрол. Това се случи в Кавказ. Това се случи и в Беларус, където оспорваните избори поставиха президента Александър Лукашенко в слаба позиция, а Москва използва властта си, за да гарантира положението му и да контролира събитията в Минск. Приливът на бежанци към полската граница постави Полша в отбранителна позиция и създаде усещане за криза в страната. Що се отнася до Беларус, това беше просто арена, избрана от Русия като превзет сателит. Докато Русия възстановяваше буферите си, ние насочихме вниманието си към Украйна, която, както казах, е ключовият буфер. Тя е огромна, заплашва пряко Русия, а от Украйна Русия може да застраши и Запада. Всъщност между Беларус в Северноевропейската равнина и контрола на Украйна върху Карпатите Русия може не само да се защити, но и да заплаши с нападение Европа от Балтийско до Черно море.

Руснаците мобилизираха сили по границите с Украйна – от изток, север и юг, и без да отправят явни заплахи, създадоха ситуация, при която нахлуването в Украйна изглеждаше възможно. Писах миналата седмица, че се съмнявам, че руснаците ще опитат сложна окупация на враждебна страна, защото възможностите за провал, дори срещу минимална съпротива, са реални и защото руснаците не могат да предвидят американските действия. Ако се намесят, САЩ вероятно ще го направят по суша, но те разполагат и с арсенал от противотанкови ракети, изстрелвани от въздуха или от кораби в Балтийско и Черно море. Как ще се развие този конфликт не е известно и САЩ може да не изберат военно противодействие. Но Русия не би могла да знае това, нито пък да рискува да действа въз основа на разузнавателни данни, които често са погрешни.

За да могат руснаците да завършат възстановяването на Съветския съюз, те трябва първо да неутрализират Съединените щати без военни действия. Най-добрата стратегия за това е да се неутрализира НАТО, чиито военни сили са ограничени, но все още значителни. Още по-важно е, че американският отговор на Русия без наличието на територия на НАТО и без политическата подкрепа на съюзниците от НАТО би усложнил военната и политическата динамика на американските действия. САЩ вече показаха предпазливостта си, като заплашиха руската банкова система в случай на война в Украйна, вместо да заплашват с военни действия. Следователно, преди Русия дори да помисли за военни действия в Украйна, тя трябваше да неутрализира (вече предпазливите) САЩ в политическо отношение, а ключът към това беше да парализира НАТО и особено Германия. Германия вижда Русия като важен източник на енергия, търговски партньор, чието значение може да нарасне, и като проблем, който трябва да се избягва. Още по-важна за нея е Европа, чийто ключов елемент е НАТО - не толкова като военна сила, колкото като друга сила, която държи Европа заедно. Като доминираща сила в Европа (без Великобритания), Германия има национален императив да поддържа доминиращата си икономическа позиция, което ѝ дава възможност да оказва голямо влияние върху поведението на европейците по военните въпроси.

Следователно за Германия една война не би била подходяща за нейните нужди. Тя би рискувала конфликт, който би могъл сериозно да отслаби европейската икономика в деликатен момент. Германия разглежда Полша като труден проблем, тъй като тя е в НАТО, но позицията на Полша спрямо Русия не отговаря на интересите на Германия. Германия, разбира се, би искала да има буфер срещу Русия в Беларус и Украйна, но не и ако това означава огромни икономически разходи и увеличаване на американската мощ в Европа. САЩ доминират в НАТО и един продължителен конфликт би увеличил максимално американските военни съображения и би минимизирал германските икономически опасения. Накратко, макар че може да има различни позиции по отношение на ходовете на Русия в Европа, Германия - водещата сила, трябва да избегне войната и ще плати цена за това. Неутрализирането на Съединените щати от страна на Русия минава през НАТО, Европа и особено Германия. Ако те имат различни възгледи, едностранната американска защита срещу Русия става много рискована.

Така стигаме до забележителния документ, който Русия представи миналата седмица. Документът е насочен към НАТО. Ключовата клауза е член 5: „Страните се въздържат от разполагане на своите въоръжени сили и въоръжения, включително в рамките на международни организации, военни съюзи или коалиции, в областите, където такова разполагане може да бъде възприето от другата страна като заплаха за нейната национална сигурност, с изключение на такова разполагане в рамките на националните територии на страните.” С други думи, Русия иска правото да ограничи разполагането на американски войски в държави от НАТО, ако руснаците се чувстват застрашени от това разполагане. Непосредственият ефект би бил, че докато Полша може да укрепва силите си, САЩ ще трябва да се изтеглят от Полша, ако Русия се почувства застрашена, което според нея е така. Разбира се, ако Руската федерация реинтегрира бившите съветски територии в своята политическа система, което според мен е възможно, тогава Русия ще бъде освободена от действието на член 5.

Има и други клаузи, които гарантират, че Съединените щати ще отхвърлят документа. Затова е интересен въпросът защо руснаците са го изготвили. Може да е замислена като платформа за преговори, но е твърде изкривен в полза на руските интереси, за да бъде работеща платформа за Вашингтон. Друга възможност е той да е предназначен за вътрешна руска употреба, като показва, че Русия говори на САЩ като на могъщ и равен, който трябва да бъде уважаван. Или пък може да се окаже, че след първоначалния отговор на американците на руските заплахи, че банковата им система ще бъде засегната, руснаците да разчитат, че САЩ не желаят да реагират в Украйна. Ключово, от моя гледна точка е, че никой не иска война в Украйна, защото тя ще бъде дълга и кървава, а географското предимство ще бъде на страната на Русия. Едно предложение на масата, независимо колко абсурдно е то, може да даде възможност на предпазливите държави да капитулират, като същевременно изглежда, че предпочитат дипломатическия курс пред ирационалните военни отговори. Голяма част от Европа не желае да се бори за независимостта на Украйна. Съединените щати, загрижени за свободното разпространение на руската власт чрез военна сила, могат да изберат намеса. Това предложение може да бъде възприето в Европа като "основа за обсъждане", което да ограничи американските възможности.

Нахлуването в Украйна би било изпълнено с рискове за Русия. Неуспехът или продължителната съпротива биха превърнали Русия от възраждаща се сила в нация, която трябва да бъде отхвърлена. Руският президент Владимир Путин очевидно знае, че този документ ще бъде отхвърлен, но в рамките на неговия контекст отхвърлянето ще се върне към контрапредложения и е възможно НАТО и САЩ да отстъпят от някои позиции в замяна на отпадане на някои от крещящите руски искания. Или пък Путин иска всички да възприемат това в смисъла, който не се споменава - като ултиматум, и да изпаднат в паника. Във всеки случай ключовият елемент от руското възстановяване – Украйна, е на масата, а документът до такава степен напълно обърква въпросите, като изисква фундаментални промени в начина на действие на САЩ, че за някои неща може да се направят отстъпки под европейския натиск. Путин няма какво да губи от този документ, а има какво да спечели. Предполагам, че американският отговор ще бъде отказ от преговори въз основа на документа.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 64 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    65 7 Отговор
    Да се оправят и да не ни занимават!

    Коментиран от #51

  • 2 Ан тидебил

    13 111 Отговор
    Ще нападнат и ще изядат шамарите веднага

    Коментиран от #29, #90

  • 3 хуров

    122 14 Отговор
    Русия ако ви нападне вие ще сте по бели гащи със памперси в ръце в пълна бойна готовност

    Коментиран от #67, #98

  • 4 КОТарАК

    109 2 Отговор
    щом почнаха да се занимават с Русия , значи короната си отива
  • 5 Активист на БКП

    96 25 Отговор
    Русия може да превземе цяла Европа както през 1945г
  • 6 Майна

    138 16 Отговор
    Русия никого не би нападнала, ако не се демонстрира АГРЕСИВНО СЪСРЕДОТОЧАВАНЕ НА НАТОВСКИ СИЛИ И ВЪОРЪЖЕНИЕ!!! ОНИЯ МАЛОУМНИК КИРО ДА ВНИМАВА!!!!
  • 7 истина е

    99 10 Отговор
    Тези хамериканци са най-големите мазохисти . Колкото повече ги биеш , толкова по хубаво им става !!!!!

    Коментиран от #26

  • 8 Кой68

    75 6 Отговор
    NATO.....USA като струпват свои бази и въоръжават държави с/у Росия!?
  • 9 гадно

    104 7 Отговор
    Русия ще нападне само, ако я нападнат всичко останало е нагнетяване на страх за да могат краварите да си пробутват оръжието.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Висота

    86 5 Отговор
    В статията се пише за буфер, значи има сили, които искат да нападнат Русия! И значи има такива... и какво, Русия да седи и не реагира!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Някой

    62 0 Отговор
    Абе, редакцията, много ви е чувствителен филтъра за цензура. Като напишеш една критична думичка към вас, и направо ти изтрива коментара.
    Явно не ви трябва обратна връзка, за да подобрите работата си. Перфектни сте!

    Коментиран от #61

  • 16 хубаво

    55 7 Отговор
    Ами нека я нападат, ние нямаме нищо общо с Европа!
  • 17 Х7V7

    52 4 Отговор
    НАТО ще нападне Русия от Прибалтика, от Украйна и от Черно море?
  • 18 Ле ле ако стане война

    35 4 Отговор
    Олигарсите ще се крият по Тамбукту и Гваделупа.Кражбите ще сорат
  • 19 Герхард

    39 3 Отговор

    До коментар #10 от "гошо":

    Нема стане, нема газ, идва глад...
  • 20 Гошеее Гоше

    28 2 Отговор
    Да беше измоделирал на баба ти кюлотите.
    По-голема полза щеше да има
  • 21 Абе

    45 4 Отговор
    Русия никой няма да нападне.Ако иска да навреди на Европа е достатъчно само да спре кранчето на газта.Времената на войните с пушки и бомби отшумяха....
  • 22 дебела кратуна

    50 3 Отговор
    Да, а марсианците могат да ни нападнат от луната, пък атлантидите от към хавай. Аре стига тъпотии... Преди да ме нападнат амерските тролове само да отбележа, не съм русофил нито американофоб. Аз съм обективно мислещ българин "крайно десен националист" според новата джендърска идеология. Ако Русия искаше да напада европа, отдавна щяхме да сме покрити с ядрен облак. Никой няма интерес от това и не виждам причина да се пазим от несъществуваща заплаха. Всъщност смисъл виждам, това е стълб в интересите отвъд океана. Развита Европа + Ресурсите на РФ = САЩ и доларът в дивия...
  • 23 Брадвата

    33 5 Отговор
    Най-хубавото в случая е, че сме умрели в кожите си. Тотално зависими от руски енергоносители, без никаква бойна готовност. Даже нафта няма за зиловете (които пак са руски/съветски). Така че, за разлика от предни пъти, ние няма да заемаме ничия страна. Кесим си на ръба на фалита, кютаме си. Толкоз за една евентуална война с наше участие. Тя отдавна свърши, въпреки че капитулирахме, още ни бият яко!
  • 24 ЛилиПутин

    9 36 Отговор
    империята на злото в настъпление, да си върнем соц лагера !!!
  • 25 Янките ВЪН

    51 4 Отговор
    Русия няма да напада никого , драги зомбиран драскач. Американците гледай, като метастаза са обхванали целия свят. Освен, че продават оръжие, сеят смърт и разруха където да стъпали. Факт, на Ново село не гледат говеда или да сеят картофи. Сеят бомби и смърт !
  • 26 Перо

    44 4 Отговор

    До коментар #7 от "истина е":

    Истината е в Херсонска област на Украйна,които от отдавна имат право да се изселят в Израел и САЩ. Стига вече с тия измишльотини за нападение. Ако Путин имаше такива намерения,можеше да го направи за 24 часа и измислената държава да изчезне, без да струпва от месеци военна техника до границата с Украйна! За тази “държава” не действа чл.5 от договора на НАТО, защото не са член и никой не е длъжен да харчи пари за тяхната сигурност! Има си ООН за такива случаи!
  • 27 Механик

    33 2 Отговор
    Май ковид инсинуацията се проваля и нямада може да спаси фалита на глобалния капитаизъм. Остава им само един шанс да поотложат това да се случи и това е световна война. Винаги е било така до сега. Решили са да ни пържат и май няма измъкване. Маските няма да ни спасят.
  • 28 Псевдоним

    33 5 Отговор
    Може да нападне и САЩ прес Северния полюс.
  • 29 Раданч Татлъту

    27 4 Отговор

    До коментар #2 от "Ан тидебил":

    От теб ли ше ядат шамари руснаците,хо хо хохххх!?🙉😁😁😁🙉
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Пантагрюел

    39 5 Отговор
    Всеки задокеански военен.който докаже с документ от психиатър,че всяка нощ се събужда с викове,,Руснаците ни нападат",получава звание,, генерал нанато"
  • 32 Накратко

    24 2 Отговор
    Колкото повече Посейдон около източното и западното крайбрежие- толкова по малко вероятна е войната.
  • 33 Рап

    33 3 Отговор
    Стига плашете хората с Русия! Този сайт бленува за война.... Престанете поне по Коледа да пишете за войни,ковид кризи и подобни! Каквото трябва да стане ще стане!
  • 34 един от многото

    30 5 Отговор
    Русия може да нападне всеки от където и когато си поиска , защото го МОЖЕ! Но изглежда , че за сметка на опонентите си си дава сметка , че това ще са последните часове на планетата Земя!
  • 35 TROY

    30 4 Отговор
    Остарелите Тополи са заменени със Сармат. Танкове пехота и глупостити от ВСВ е мечтата на дженералетата от нато. За съжаление и ние сме със тия отрепки. Владимир Путин каза, че никой руски войник повече, няма да умре на чужда територия.
  • 36 шопендар

    23 3 Отговор
    ТОЯ ФАНТАЗЬОР ДОРИ НЕ СПОМЕНА ЧЕ СЕВЕРНАТА ТРЪБА СВЪРШВА В ЦЕНТЪРА НА ЕВРОПА ЧЕ РИСНАЦИТЕ ЩЕ ПУСНАТ ПО НЕЯ АРМИЯТА
  • 37 проф.Теоретик

    18 4 Отговор
    Сащ може да нападне Европа, Турция може да нападне Европа, България може да нападне Европа , Северна Македония може да нападне Европа...... На теория всичко може.
  • 38 А в ДНЕС.БГ четете

    16 3 Отговор
    С какво ще отговори Русия на НАТО, ако не получи гаранции за ... не нападение на НАТО !!!!
  • 39 Ушанка

    8 25 Отговор
    Ха-ха-ха Всеки който е бил в Армията знае за..БЕЗаналоговата Съветска техника!
    Ха-ха-ха Вижте военните конфликти през последните 30 г. И..."грандиозните " Руслямски "победи"
    ))))))))

    Коментиран от #45, #52

  • 40 Кочо

    38 4 Отговор
    На тия от САЩ, НАТО и ЕС наглостта им е потресаваща! Обкръжили са я Русия от всякъде, насъскали са жалките марионетни правителства на Украйна и това като нашето да квичат и лаят срещу нея, създадаха някакви Тримориета, където ни навряха и нас, струпали са войски на 200 км. от Москва, създават непрекъснато провокации в Черно море! Това се нарича игра с огъня! Тези безумци от САЩ и васалите им от ЕС залагат живота на милиони хора заради геополитическите си амбиции! Тази игра на нерви може да приключи с изпепеляването на света от ядрен конфликт! Но тогава няма да има помен от продажните медии, които да обяснят на погубеното човечество, че всичко това е за неговите права свободи!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Е.С.

    24 5 Отговор
    Превзет сателит е България. Ние сме окупирани от САЩ. Затова сме в такова окаяно състояние.
  • 45 краварско бомбе

    24 4 Отговор

    До коментар #39 от "Ушанка":

    Няма нужда,виж CNN с филма"Бягство от Кабул с аналогови самалети" и ще ти стане ясно как с АК-47 и РПГ-7 се гони цифрова кибернетична и с изкуствен интелект армия!
  • 46 АМАН ОТ ВСЕЗНАЙКОВЦИ

    29 4 Отговор
    дето все РУСИЯ им е виновна за това, че ерата на САЩ приключва. ПУТИН им го каза в прав текст: Щом не слушате Лавров послушайте Шойгу
  • 47 За щастие...

    6 10 Отговор
    Технологиите напреднаха достатъчно, та и най обикновен джендър, с едно копче да изпепели и най-патрЕотичната армия !
  • 48 ДаЗдраПерМа

    11 2 Отговор
    сега е 10=50 и след 10 минути Путин ще отговори на тези въпроси на живо, има журналисти от Украйна, има НПО-та и чужди агенти и т.н.
  • 49 Не знам

    12 2 Отговор

    До коментар #43 от "Любопитен":

    разкажи ми как избягахте от Могадишу! Не бяхте ли супер-дупер войници,че пакистанците ви оттърваха кожите да не ги съдерат!
  • 50 Доктор

    21 1 Отговор
    Стига с нагнетяване на напрежение. Не ви ли стига пандемията, нарастване на цените, безпокойството от липса на отопление, храна и здраве за българите, та и война. Винаги крадецът е викал "Дръжте крадеца". Лошото е, че крадецът се измъква, a Европа ще е пострадалата. Весели празници!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 TROY

    26 2 Отговор

    До коментар #39 от "Ушанка":

    Благодарение на натовските си съюзници, сега сме една от целите, за термоядрен удар. Танкове, авиация и пехота. Глупости, не дай си боже да има истинска война. Ще приключи във рамките на 30 минути.
  • 53 Въпросче

    22 4 Отговор
    Въпросът е : Замисля ли натото някаква провокация срещу Русия ( и Беларус) ? 🤔
    Като най-вероятно ще използва украинци.

    Коментиран от #56

  • 54 ЕЙ ГЛУПАК

    26 6 Отговор
    РУСИЯ МОЖЕ ДА НАПАДНЕ ОТ КЪДЕТО СИ ИСКА, ЗАЩОТО МОЖЕ! А ВИЕ МОЖЕТЕ ЕДИНСТВЕНО ДА КВИЧИТЕ!

    Коментиран от #95

  • 55 ДаЗдраПерМа

    10 2 Отговор
    Бжезински беше питан какво ще прави Русия ако е натисната отвсякъде, и той каза от два варианта да нападне или да построи стена и да се изолира ще избере второто но ние това няма да го допуснем защото сме ги интегрирали във всякакви международни организации и ще имат голям зор да хлопнат вратата но ако го направят ще е кофти за всички.
  • 56 ДаЗдраПерМа

    9 2 Отговор

    До коментар #53 от "Въпросче":

    Белите каски са в село Авдеевка и пресипват чували с "брашно"
  • 57 ДаЗдраПерМа

    20 1 Отговор
    Katherine Chi Tai - търговски представител на Щатите ще съди Русия защото нарушава нормите на Световната търговска организация като създава вътрешно производство на стоки и услуги (импортозамещение) и лишава американските работници от работни места и им намалява доходите.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Сух

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Някой":

    Някакви боклуци..
  • 62 КОНТРАТА

    30 4 Отговор
    Eи що да напада Руската армия Европа за да и вземе газа или полезните изкопаеми дето ги нямат хохохо смех смех сорснята е абс смех!

    Коментиран от #68

  • 63 САТЪРА НА ХАНА

    16 3 Отговор
    РУСИЯ Е 5-ТАТА ДЪРЖАВА СЪЗДАДЕНА С АКТИВНО УЧАСТИЕ И КРЪВ НА БЪЛГАРИТЕ ....
    ...... СЛЕД ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ, ДУНАВСКА БЪЛГАРИЯ, ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ И КУБЕРОВА БЪЛГАРИЯ.. ..... ДА СИ МИСЛЯТ ТИЯ КОИТО НЯМАТ РОДНИНИ
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Сали

    15 4 Отговор
    САщ провокира.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Реалист

    7 20 Отговор

    До коментар #3 от "хуров":

    Съмнявам се този хибриден буламач,
    изобщо да е писан от Фридман.

    Акцента, че Германия е проблем за НАТО и САЩ е смехотворен!
    Ако беше така, окупираната от съюзниците Западна Германия след ВСВ,
    днес изобщо нямаше да я има.

    Още по-смешно е "възраждащата се сила Русия!
    1рубла=0,1 $
    По света карат втора употреба западни коли, но никой не иска Москвич и Лада!
    Русия е толкова изостанала поне с 30г. от САЩ,
    че все още
    не могат да
    изпратят астронавт до луната!

    Коментиран от #70, #81

  • 68 TROY

    14 3 Отговор

    До коментар #62 от "КОНТРАТА":

    На, хлапето си купих, Повест за истинскят човек. Истински силни хора има във всяка националност.
  • 69 Hfij

    4 4 Отговор
    Ама че глупак!
  • 70 Стенли Кубрик

    8 6 Отговор

    До коментар #67 от "Реалист":

    вярно от Холивуд изостават с 10-15г.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 На Орлов мост

    5 8 Отговор
    Хайде, де, докога ги чакаме, за да ги посрещнем с цветя, и хляб, и сол.
  • 73 случаен

    10 1 Отговор
    Не се карайте! След час-два ще имате уникалната възможност да чуете какво ще каже ВВП по въпроса.После да няма "не чух и не разбрах"!
  • 74 TROY

    18 6 Отговор
    Елементарен въпрос. Защо цялото джендърско воинство, вие като глутница хиени около Руската федерация.

    Коментиран от #79

  • 75 123

    16 2 Отговор
    Никой никого няма да напада. Поредната лъжа в сатанистките медии.
  • 76 az #Контрапропаганда

    10 5 Отговор
    Путин традиционно мачка на годишната си пресконференция!
  • 77 Очевидно

    8 5 Отговор
    Изкуството е в продажбата! В умението да говориш идиотщини без да се хилиш. "Анализаторите" от статията преуспяват в това. Жалко че аз не печеля от настоящата вълна от идиотия. Може би трябва да напиша как Русия ще нападне България с десант на Слънчев бряг, че малко пари да капнат...
  • 78 САЩ и НАТО да се изтеглят

    20 4 Отговор
    Русия няма да напада Европа. Стига с лъжи.Русия не е агресор. Тя никога не напада първа , но нападнат ли я бие лошо. От сто години англосаксите и техни слуги се мъчат да унищожат Русия,какво ли не направиха англосаксите, и първа и втора световна война разпалиха, и революция в Русия направиха и царското семейство убиха, и грабиха и грабиха и грабиха от Русия и много страдания и мъка причиниха на руския народ. Това е изстрадал народ. Народ герой ! .Какви ли не отстъпки не неправи Русия.Какви ле лишения изтърпя и търпи руския народ. Е стига вече. Русия иска прости неща.Махайте се от руските граници, не дрънкайте оръжие срещу Русия. Не се приближавайте с меч до Руските граници. Този път няма да стане това което си мечтаете. Русия ще ви изтреби като мишки ведно с помагачите и марионетките.. Русия няма да допусне да я направите на парчета ,няма да я победите нито от вътре нито от вън. Русия е велика държава,огромна сила , а руския народ е народ победител.

    Коментиран от #100

  • 79 Заработват си

    7 5 Отговор

    До коментар #74 от "TROY":

    кървавите парички за убийството на деца и жени в Донбас! Това правят!
  • 80 TROY

    1 2 Отговор
    Аз съм си във Троян. На орлов мост, можете да се биете със гамените. Виждал съм няколко пъти смъртта във очите чарли. Ела на 10 януари, да се биеш във Хамбург, пред стадиона Вилемторн, със агитката на Санкт Паули.
  • 81 Прав си

    5 16 Отговор

    До коментар #67 от "Реалист":

    Никой българин, дори комунист,
    няма полезна руска вещ у дома си!
  • 82 📌🇧🇬

    4 2 Отговор
    Не съм чел статията, но казвам несериозно.📌Същият м-р Фридман по времето на Втората Чеченска, беше застъпил “мнението” че, цитирам по памет,📌 “ В Русия е много вероятно във връзка с Ченският Конфликт да бъдат изполвани “tactical nucs/“тактикъл нюкс”.📌 Стратфор е може би най голямата частна агенция, така че ако искате да се “шашкате”, това е ваш избор.
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Андо

    14 2 Отговор
    Джордж Фридман, спукана ви е работата ако Русия ви нападне.Молете се да не се случва това,като не я дразните.

    Коментиран от #91

  • 85 100

    8 9 Отговор
    Я колко руски патриоти във форума.

    Коментиран от #87

  • 86 Още им

    10 2 Отговор
    държи влага позицията на Стефан Янев. Ей го, даже при статиите за Русия отдолу, пришили статийката на новоизлюпената жертва на "комунизма" къцаркофф.
  • 87 200

    1 5 Отговор

    До коментар #85 от "100":

    Неприятно, но факт. (неприятното е за теб)

    Коментиран от #92, #99

  • 88 Гост

    3 12 Отговор
    Много ги превъзнасяте тея и им давате гласнит.Тези бедни и мизерни клошари освен ядреното оръжие с друго не разполагат,а дори и то е крадена технология от САЩ.
  • 89 Много приказваш

    12 2 Отговор
    и нищо не казваш.Все нещо не разбрали.Путин го каза ясно.Или приемате плана или ще ви се стъжни положението.Дали било ултиматум-Да ултиматум е
  • 90 Не си анти

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ан тидебил":

    Не си
  • 91 Друго е

    13 3 Отговор

    До коментар #84 от "Андо":

    Може и така да е, но тяхната сметка е друга. Нагнетяване на локален конфликт, между източноевропейци (най-вече слявяни), с цел изпробване на новите оръжия. Те да стоят отстрани, да насъскват и да подхранват с оръжия, както при Втората световна. Руснаците им казаха, обаче, че при провокация от запад, направо ще бият по центровете откъдето идва заплахата (по на запад от Полша), та станаха голяма заплаха.

    Коментиран от #93

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 ууупс

    13 2 Отговор
    Хаховци, никаква намеса не може да има на САЩ, защото следва тактически ядрен удар. Това се знае отлично от всички заинтересовани и затова само се подмятат няколко батальона насам натам по учения и се сипят празни приказки. Останалите т.нар. санкции само намалиха възможността за влияние над Русия и подобриха нейната икономическа стабилност. Селското стопанство и леката им промишленост бележат разцвет. За капак Китай и Русия се сближиха още повече и са на път да сформират военен съюз.

    ПО-добре е да спрат с глупостите, че се задават цени по 3000 евро на 1000 куб. метра газ. И това няма да бъде края.
  • 95 Христо Христов

    5 12 Отговор

    До коментар #54 от "ЕЙ ГЛУПАК":

    И що Рассия не напада? Май се ослушва как биха реагирали САЩ, а? Като му се воюва на Късия, да ходи да дрънка оръжие на Китай...

    Коментиран от #106

  • 96 dron

    5 11 Отговор
    Това е стар анализ ,щото последните 2-3 дена отговорът на НАТО /най-вече Германия/ беше повече от
    ясен.Като слушам руснаците взеха да бият отбой и да свиват знамената.Само за сравнение руският
    военен бюджет е около 68 млд.$ и е 5-ти след САЩ,Китай,Индия и Британия . По спомени война се води
    с пари , а не по РТВ.
  • 97 200

    1 5 Отговор

    До коментар #92 от "Гост":

    Отдавна се оглеждам, ама единствено в компа виждам бабаити (клавиатурни), които ще ме изхвърлят. Да видим канадската ви мента колко ще издържи.
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 100

    1 8 Отговор

    До коментар #87 от "200":

    Чемодан-вокзал-Сибирь.
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Курбанколи Пардимагомедов

    8 0 Отговор
    Абе изморих се от разни измислени анализатори в стил хайли лайкли,вери пробъбли,тинтири минтири ит.н.А забравих за колатерал демидж,удобен и циничен термин да описва невинни и случайни жертви.Не не съм американофоб!Голяма част от американския народ са добри и състрадателни хора,нямащи нищо общо с тези които ги управляват и манипулират .Откъде знам ли? Ами познайте от три пъти.
  • 102 Димитров

    9 1 Отговор
    Коментаторът сякаш преди това току що е излязал от салона,където е гледал научно-фантастичен филм!
    Човече,ти си пропял няколко години,
    Русия искала да емогъща и равнопоставена?
    От известно време тя е просто върха във военно отношение!
    От нея се страхува
    Н
    А
    Т
    О,очевидно е,ти ми говориш за за някаква
    Украйна,изобщо,изобщо вярваш ли си!?
  • 103 Бивш левскар

    11 1 Отговор
    Тъпи промити мозъци. Последните 250 год. Русия е нападнала единствено пачите в Европа. Във всички други случаи ги нападат.
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Сър Пичук

    3 12 Отговор
    Русия живее от войни и за войни. Това е държавата с най-много завоевателни войни в историята си и ненапразно е с най-голямата територия. Всъщност това е и последната колониална държава, защото нефта, газа и огромните природни ресурси принадлежат на други народи, които тя е покорила, подчинила и много от тях - претопила. За да бъде истински световен фактор, освен във военно отношение тя трябва да е в челото и в икономиката, науката, технологиите, спазването на международното право и т.н. и т.н. Само с ракети и бомби не става!

    Коментиран от #107, #122

  • 106 За христо

    10 2 Отговор

    До коментар #95 от "Христо Христов":

    Янките само се пъчат. За пореден път ги изгониха и от Авганистан. Твоите
    приятели от САЩ са фуклювци!! Раз
    валиха сумати държави, но си подви
    ха опашките. Те са вредителите на
    всичко нормално по светът, с единствената цел, да грабят богат
    свата. Много сериозно да си напра
    вят сметката, кеде и кого подбутват.
  • 107 Еееейййй

    7 1 Отговор

    До коментар #105 от "Сър Пичук":

    Какви глупости дрънкаш. Ако беше
    чел повече дебели книги, нямаше да
    сътвориш такива глупости. Хайде
    изброй кои и колко войни са предиз
    викали. Мога дълго да те ограмотя
    вам, но при подобни индивиди ще е
    излишно!

    Коментиран от #109

  • 108 ТRIF

    8 1 Отговор
    Жоре,

    Русия си е в Европа още преди Викингите да открият Америката.
    Така че, Русията няма как да нападне себе си.
    Ходи опресни знания по география да не се дъниш така.
  • 109 Сър Пичук

    2 6 Отговор

    До коментар #107 от "Еееейййй":

    Много е дълго за изброяване, но ще ти дам малко обобщени данни. След освобождението си от монголците до днешен ден Русия в различните си държавни форми за 529 години е участвала в 79 войни с обща продължителност 333 години. Т.е. повече от половината време е била във война. Тук не са включени войните с продължителност от няколко месеца. Не са включени и войните, в които СССР е участвал неявно - Корейската война и Виетнам. Войната с чукчите пък се е проточила повече от 130г, но е била с прекъсвания, така, че е записан само крайният конфликт от 2г. Войните които Русия/СССР води за подтискане на поробени от нея и такива извън своята територия, където дефакто е агресор са 46 с обща продължителност 272г. Ненапразно СССР е единствената държава, изключена от ОН (предшественика на ООН) за агресия.

    Коментиран от #114

  • 110 ЧОБАН

    3 0 Отговор
    РУСИЯ НЯМА НУЖДА ДА НАПАДА НИКОГО КВОТО И ТРЯБВАШЕ СИ ГО ВЗЕ А ВИЕ ЗАПАДНИ ГЛУПАЦИ Я ОБЪРНАХТЕ СРЕЩУ СЕБЕ СИ И Я ТИКАТЕ КЪМ КИТАЙ В УГОДА НА САЩ / СЪЩИТЕ НОМЕРА 1 ВА СВЕТОВНА 2 РА СВЕТОВНА ЕВРОПЕЙЦИТЕ СЕ БИЯТ АМЕРИКА ПЕЧЕЛИ / ТЕ ТОВА Е /А БГ ДА ПРАВИ ТОВА КОЕТО ПРАВИ ТУРЦИЯ ДОКАЗАЛИ СА ЧЕ СА ПО ДОБРИ ПОЛИТИЦИ ОТ НАЩЕ МИСИРИ
  • 111 ВЕРНО ЛИ

    5 1 Отговор
    АМИ ТЯ УКРАЙНА ИМАШЕ ЯДРЕНИ РАКЕТИ ЩО ГИ НАРЯЗАХТЕ БЕ БАЛЪЦИ
  • 112 @@@@@@@

    1 0 Отговор
    Русия и Натовците да ходят да си мерят гегите в Гренландия и да оставят миролюбивите на спокойствие!
    То бива, ама целият съзнателен живот на човек да мине в опасяване от война, затриваща Света....
    Впрочем какво толкоз делят?!
    Или може би печелят взаимно...
    България НЕ трябва да взима страна!
  • 113 И на Коледа пишете Простотии!

    1 0 Отговор
    Нямате ли Почивен ден!!
  • 114 веселяк

    0 0 Отговор

    До коментар #109 от "Сър Пичук":

    Пропуснал си двете битка във Вселената и околностите и през 65 000 000 г.пр.н.е.
  • 115 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Приятно е да се четат исторически истини. Очаквам същият военно-исторически анализ и за "икономическият убиец "/САЩ/само за последните 200 години. Впрочем какъв го дирят американските войски навсякъде по границите с Русия и пропагандата не спира да повтаря, че Русия е агресор. Когато американските войски от цялото кълбо се приберат в своята къща, и руските войски се настанят в Канада и Мексико ще повярвам в пасквилите с/у Русия !!!

    Коментиран от #117

  • 116 Джони

    0 2 Отговор
    Цялата налична информация до момента показва,че Русия иска да нападне Украйна, а не обратното и пак има невежи българи които да твърдят, че Нато може да нападне Русия. Време е по невежите да водената, че Нато е отбранителен военен съюз. И че адресира е Русия и нейната наглост за сфери на влияние. Явно,че има заблудени и невежи българи, които са забравили каква беше България под съветска окупация и терора на комунистическия режим и репресивната роля на Дс службата, юмрука на Бкп,въпреки,че беше забранена през 2000г в парламента като терористична партия. Явно в България никой не си прави труда да спазва този забранителен закон, начело с най старата и кагабейска партия Бсп, Дс и президента Радев Решетников, а има българи които дори не знаят за този закон. Внимавайте другари един път влезнат ли в европейска България военните мужици след това тежко и горко ни
  • 117 Сър Пичук

    2 1 Отговор

    До коментар #115 от "Шаран БГ":

    Русия все още има бази в Куба. По времето на СССР там имаше ракети, които държаха на прицел Вашингтон, а и не само. В днешно време Чавес даде на Русия цял остров за военна база, руски стратегически бомбардировачи с ядрено оръжие на борда непрекъснато патрулират по границите на САЩ, както и руски подводници.
    Русия като не иска да е близо до НАТО защо превзе и анексира Крим, а сега се опитва да откъсне част от Украйна? Какво се правят на ощипани и че не разбират, че съседите им искат да са в НАТО за да ги защитава от тях. Ако изоставят агресивната си политика и започнат да се държат като нормална държава, НАТО ще се разпадне от самосебе си,
  • 118 Вук

    2 0 Отговор
    ЕВРОПА БЪРЗО ЗАБРАВИКОЙ Я ОСВОБОДИ ОТ ФАШИЗМА ЗАБРАВИ КОНЦЛАГЕРИТЕ ЗАБРАВИ И ТОВА ЧЕ РУСИЯ СЕ СТРЕМИ КЪМ СВЕТОВЕН МИР И ПРОГРЕС НА ЧОВЕЧЕСТВОТО И РАЗТУРИ ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР. АМЕРИКАНЦИТЕ -НАТО ОСТАНАХА ДА ВАРДЯТ ДЕМОКРАЦИЯТА ДА НЕ СЕ ИЗКРИВИ и ЕВРОПА ДА НЕ ПОМИСЛЯ ДА Е САМОСТОЯТЕЛНА. АМЕРИКА-Американската икономика ИСКА СВЕТОВНО ГОСПОДСТВО. НЕ ЗА БЛАГОТО НА СВЕТА ,А ЗА АМЕРИКАНСКОТО БЛАГО .АМЕРИКАНСКОТО БЛАГО - 5 билиона $ ВЪТРЕШЕН ДЪЛГ -ДА КОНСУМИРАШ НА ВЕРЕСИЯ ГО ПЛАЩА ЦЕЛИЯ СВЯТ.АМЕРИКА ЧРЕЗ МЕЖДУНАРОДНИЯ-американски ВАЛУТЕН ФОНД е КРЕДИТОР на ЦЕЛИЯ СВЯТ.ПРИХОДИТЕ ОТ ТЕЗИ КРЕДИТИ ФОРМИРАТ НАД 60%от ГОДИШНИЯ БЮДЖЕТ -БВП на АМЕРИКА . ТАЗИ ЧАСТ ОТ ПРИХОДИТЕ Я ПЛАЩАТ -мизерстващите ограбени народи по света.. ЗА ДА ИМА КРЕДИТОИСКАТЕЛИ от АМЕРИКА трябва да има ГОЛЕМИ СДЕЛКИ на ДЪРЖАВНО НИВО.ТОВА СА СДЕЛКИ С ОРЪЖИЯ на ВПК. НАТО Е НЕОБХОДИМО ДА СЪБИРА ДЪЛГОВЕТЕ и ДА ПОДГОТЯ УСЛОВИЯТА ЗА ВЗЕМАНЕ НА ДЪЛГОВЕ.ИНАЧЕ АМЕРИКА СЕ ЛИШАВА ОТ 60%отБВП и ОБЕДНЯВА
  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Андрей Георгиев

    0 0 Отговор
    Г-н Къцарков историята на света се основава и обосновава въз основата на теорията на еволюцията, в този случай ката вашият ще кажя че вие сте просто изровен някъде и от някого артефакт.Ще трябва цял куп учени да ви изучава и анализира от коя извън земна цивилизация сте се появили.Сещам се за една много устойчива форма на живот-вирусът, а той както се знае се размножва само ако попадне в жива биологична клетка и предаде своята програма на клетката за да започне неговото размножаване.По светите места на Израел господ не си е помислил да остави такъв паразит.
  • 121 След това

    1 0 Отговор
    Пиша в една медия която казъ Беларус бил да окупиран сателит от Руссия .А България????? окупиран сателит от Сша и изнасилване от Сша о Болгариии
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Виноделец

    0 0 Отговор
    Русия заявява на света, че е постигнала военно превъзходство и предлага на американците да се разберат безкръвно. Двете страни имат достатъчно изчислителна мощ, за да моделират евентуален конфликт, без да го играят.
  • 124 съгласен съм да ни нападне РУСИЯТА

    1 0 Отговор
    ПОДГОТВИЛ СЪМ СПИСЪК С ПРЕДАТЕЛИ , КОЙТО ИМАТ И ТЕ !