Last news in Fakti

23 Декември, 2021 21:26 29 418 250

Заплахата Путин. България няма право на солови изпълнения.

  • украйна-
  • заплаха-
  • русия-
  • путин-
  • ес-
  • европа-
  • българия-
  • владимир путин-
  • източна европа-
  • енергетика-
  • война

Путинова Русия цели фрагментирането на ЕС чрез отцепване на източната му периферия

Заплахата Путин. България няма право на солови изпълнения. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

2022 година ще започне с изключително високо международно напрежение в близост до българските граници, създадено и поддържано най-вече от Владимир Путин. Светът очаква Русия да предприеме агресия спрямо Украйна в далеч по-големи размери от случилото се през 2016 година. Неизвестността е голяма и мнозина все още се надяват, че руските действия са по-скоро военизиран театър, целящ изтръгване на дипломатически компромиси от страна на Запада.

Но залагането единствено на тази карта би било безотговорно, защото Русия вече премина границата на необходимото за един правдоподобен театър. Подготовката за агресивна война изглежда завършена и ежедневно руски високопоставени лица изострят тона, като основният им аргумент е да прехвърлят вината за евентуална агресия върху самата Украйна и НАТО. По думите на Путин:

“Това, което се случва сега, напрежението, трупащо се в Европа - това е тяхна вина. На всяка крачка Русия беше принуждавана някак да отговори, на всяка крачка ситуацията се влошаваше, влошаваше, влошаваше - деградираше и деградираше. И ето днес сме в ситуация, в която сме принудени нещо да решим: не можем да допуснем да се развива ситуацията, за която говоря. Какво, на някого нещо не му е ясно ли? Трябва да му е ясно.”

Какви сметки си прави Путин

Ултиматумът - или както се наричат подобни думи - наистина е ясен, а “ситуацията” много напомня за Европа от 1938 год., когато Чембърлейн се е надявал да умиротвори Германия с парче хартия. Разлики с навечерието на Втората световна, разбира се, има. Основната е, че заплахата от ядрено унищожение на света прави невъзможен краен победител от мащабен военен конфликт. Но пък калкулацията на Путин е, че Западът няма да рискува ядрена ескалация заради Украйна, което би му развързало ръцете за конвенционална агресия.

През следващите шест месеца може да ескалира и друг конфликт, който отчасти да засенчи Украйна – ядрената програма на Иран напредва и е вероятно да се развие отвъд критичната точка. Това би предизвикало действия от страна на Израел и съюзниците му. Путиновият гамбит в Украйна неслучайно съвпада с тези развития. А в един глобален свят, където потенциално се отварят два големи фронта срещу Запада, Китай с голяма вероятност ще търси военно решение на претенциите си над Тайван. Всички тези неизвестни правят опортюнизма на Владимир Путин възможен.

Русия, разбира се, не може икономически да си позволи продължителен конфликт със Запада. Но преценката на режима може да е, че се отваря удобен прозорец на действие за сравнително кратък и решителен удар по Украйна. Финансовите и икономическите санкции ще са тежки, но предизвиквайки газова криза в Европа и разчитайки на увеличени газови доставки за Китай, Москва може да си спечели известно време. Ако през него се разгърнат други конфликти по света, действията на Путин може и да се слеят с общия пейзаж.

Този мрачен сценарий не е единственият възможен. Но въпросът си остава - какъв трябва да е отговорът на Запада и в частност на България, ако все пак той се реализира. През тази седмица българският военен министър Стефан Янев изказа “лично мнение”, че не вижда в действията на Русия заплаха, която да си струва увеличаване на войските на НАТО у нас. Кирил Петков реагира достатъчно бързо, за да подчертае, че това не е правителствената гледна точка, но един от ефектите, който Путин цели с действията си, беше вече постигнат - да се създаде впечатление за разнобой и вътрешна липса на кохерентна политика в страните от НАТО. Затова действията на Янев бяха сериозна политическа грешка. А тя дойде в момент, в който колега на Янев - новият външен министър - се оказа оборудван с куриозни съветници с ДС минало. Руският отбор по хокей наскоро излезе с екип на СССР в мач срещу Финландия: и у нас изглежда някои хора си носят сърповете и чуковете в сърцата.

Какво е важно за българската позиция

Когато се обмисля българската позиция по ситуацията в Украйна, освен че солови изпълнения и Фейсбук импровизации трябва да се избягват, добре би било да се вземат предвид и следните аспекти на проблема:

1. Путиновото поведение е безспорно опортюнистично и хазартно, но това не означава, че зад него не стои дългосрочен план. Напротив, ако нещо е сигурно, то това е, че Путинова Русия цели фрагментирането на ЕС и обезсилването на НАТО чрез де факто отцепване на източната му периферия. В една такава среда Русия би се превърнала отново в (поне регионална) суперсила, която има решаващ глас по отношение на Европа. От тази гледна точка Украйна не е важна за Русия нито толкова като територия (Русия си има предостатъчно), нито като ресурси, нито дори като стратегически буфер. Агресия срещу Украйна би създала голямо напрежение в ЕС и НАТО и Путин залага, че то ще доведе до липса на единна позиция в тези организации в дефинирането на отговор.

С действията си Стефан Янев, а чрез него вероятно и президентът Радев, вече загатнаха, че такъв проблем може да се появи. А най-добрият и възпиращ отговор от страна на ЕС и НАТО би бил еднозначни, единни и общи позиции. И ЕС, и НАТО трябва ясно да демонстрират, че една руска агресия спрямо Украйна само ще ги консолидира. Една такава консолидация би обезсмислила и самата агресия;

2. Консолидацията на ЕС е особено важна в енергийната сфера. Ако в резултат на евентуална агресия ЕС се сдобие с енергиен съюз, при който всички страни заедно договарят доставки на газ и суровини от Русия, Путиновият гамбит ще се окаже неуспешен. Русия не само рискува да затъне в дългосрочен конфликт в Украйна, но би се изправила и срещу координирани политики на европейските държави в енергийната сфера. Тези координирани политики ще направят невъзможно изнудването на отделни държави като България, която всъщност построи на Газпром газопровод за милиарди левове, които не е ясно как ще се изплащат, особено ако конфликтът в Украйна наистина се разгори.

3. България най-после трябва да пристъпи към реална диверсификация в енергетиката си и да прекъсне почти пълната зависимост от Русия. Заветният интерконектор е само една от стъпките - милиардите от възстановителния план на ЕС най-добре ще се използват, ако се инвестират в постигането на реална диверсификация.

4. И накрая, България трябва да се стреми да консолидира ЕС и региона на Балканите, а не да става генератор на раздори. Историческите ни спорове със Северна Македония могат да си продължат и в научен формат (където им е мястото), а двете страни да помислят за съществено подобряване на търговските, инфраструктурните, културните и комуникационните си връзки.

Всъщност, тези четири неща е добре да се случат независимо от това дали ще има руска инвазия в Украйна или не. Предколедно е редно да си пожелаем, че разумът все пак ще надделее и светът няма да се впусне във военни авантюри. Но отговорните политици би трябвало да подготвят страната и за евентуални лоши сценарии.

Автор: Даниел Смилов


Поставете оценка:
Оценка 2 от 195 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    310 30 Отговор
    С Русия нямаме сухопътна граница.Няма какво да делим!

    Коментиран от #8, #72, #132

  • 2 жжжжжж

    182 19 Отговор
    е такава провокация към киро няма. първо беше КЕВР , сега и путин...това е заговор.

    Коментиран от #238

  • 3 Така е

    243 27 Отговор
    България няма право на солови решения откакто пада под турско робство, та до ден днешен. Факт

    Коментиран от #9

  • 4 Пучо Капучо

    305 30 Отговор
    Наште да не се правят много на прилежни натовци, а да покажат малко характер и да си припомнят историята...примерно отпреди 145 години.

    Коментиран от #75

  • 5 Ванга

    35 96 Отговор
    Спокойно, нема да доживее до летото на 2022
  • 6 Някой

    324 17 Отговор
    DW да духа супата. Германия може да прави солови изпълнения (Северен поток 2), но България не може...
    Що така с троен аршин, бе дойчовци?
  • 7 77777

    288 13 Отговор
    Нагли и в червата, почнаха най нагло да ни казват, че нямаме думата за собствената си държава!

    Коментиран от #234

  • 8 Верно е

    283 32 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ако разкараме и американските бази, руснаците може да махнат ракетите насочени към нас

    Коментиран от #207

  • 9 така ли

    95 16 Отговор

    До коментар #3 от "Така е":

    И кой ще ни забрани?

    Коментиран от #16, #195

  • 10 Комуниста

    282 21 Отговор
    Кво стана с демокрацията нещо почна да мирише на диктатура. Фашистите почнаха да искат да ни ползват за плац дарм!

    Коментиран от #33

  • 11 Мастър Кий

    63 183 Отговор
    Русия ни заби публично нож в гърба с документалния филм „Една вяра, един език“. В него се твърди, че Македония е родината на славянската азбука. Премиерата е в Скопие, а организатор е руското посолство в Северна Македония. Братята Кирил и Методий нямат нищо общо с България и въобще страната ни не фигурира като книжовен и православен център на Балканите по онова време.
    Премиерата на филма в Скопие е в навечерието на Рождество Христово. Посланията на Москва и Скопие са ясни и брутални.
    В България мълчат медии и институции. Онемяха ли, снишиха ли се или не е важно, че Русия ни забива нож в гърба?
    Нито Външно министерство, нито Министерство на културата, нито друга българска институция реагират на ужасната руска провокация и опит на Москва да пренаписва историята по свое усмотрение, представяйки се за съвременната Византийска империя, която ще събере славянството под крилото си.
    Да споменем накрая, че в картата, на която е отбелязан пътя на светите братя Кирил и Методий България въобще не фигурира. Няма я. Не съществува. И в създаването на кирилицата не съществува.
    Путин ни изпраща предколеден поздрав!

    Коментиран от #29, #47, #66, #88, #96, #162, #209, #215

  • 12 Европеец

    41 175 Отговор
    ЕС трябва да е единен. Това е в интелес на България.

    Коментиран от #139

  • 13 ЖУЖИ

    258 36 Отговор
    AБЕ ГОСПОДА НЕ РАЗБРАХТЕЛИ ЧЕ БЪЛГАРИТЕ НЕ ИСКАМЕ НАТО ЗАЩОТО СА СВЕТОВНО ЗЛО
  • 14 11,09

    188 18 Отговор
    Русия не е като САЩ да си бомбардира собствените газопроводи!!!
  • 15 Смешник

    240 26 Отговор
    Този коментар е правен от пълен профан и непрофесионалист.За каква обща позиция на Европа говори,за каква въобще Европа говори.Та Европа е по слаба отвсякога,и икономически вече не е същата за военно да не говорим.С каква армия Европа ще спре Русия? Нима някой вярва че Европа има армия за.да.отговори?Жалък коментар.
  • 16 Така е

    188 19 Отговор

    До коментар #9 от "така ли":

    А кой ще ни разреши е правилният въпрос. Купихме самолети на хартия от краварите, построихме газова тръба на руснаците, дадохме си златото на канадците, и т. н. Абе нема смисъл

    Коментиран от #20, #235

  • 17 ханс

    173 15 Отговор
    Защо препечатвате тъпотиите на Немско зеле?!?Явно пари ви дават
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 qwerty

    33 4 Отговор

    До коментар #16 от "Така е":

    Ние не чакаме разрешение.
  • 21 Ювиги Хана

    135 14 Отговор
    Що ако откажем какво ще стане цереуто ще почне да организи протести срещу правителство като в Беларус ли?
  • 22 Сивата чапла

    163 22 Отговор
    Ряпков им каза, НАТО най-добре е да възстанови предишните си граници, ако не се лъжа каза от 1997 година. .................. Ако американците не се бяха надървили толкова да искат Крим, Крим щеше да е под юристдикцията на Украйна и до днес. Дърпаха мечката за опашката, дърпаха я и тя сложи лапа на Крим. ........... Сега е същото, алчни и прости, бутат шилата на малките, плашат ги и докога? ....... Нашенци да мируват, ясно и точно, американски военни у нас не са ни нужни, нито натовски. Да си инсталират седемцветното знаменце където трябва и да чакат арабите.

    Коментиран от #105

  • 23 Лелеее

    17 126 Отговор
    Най-накрая да прочета нещо смислено от Дойче зеле.

    Коментиран от #27, #143

  • 24 Отряд ",, Чавдар,,"

    166 19 Отговор
    Варшавския договор никога не е задтрашавал сигурноста на НРБ, а точно обратно бранеше ни. Сега от НАТО искат да застрашат сигуноста на РБ въпреки, че знаят, че нямат шанс срещу Русия.

    Коментиран от #223

  • 25 Сивата чапла

    101 18 Отговор
    Сега се сетих, точно това им каза и Ряпков на журналистите, сега ще видим колко държавите членки в НАТО имат думата, кой решава вместо тях. ....... И ето ви го заглавието, нямате думата, българчета, пушечно месо, плацдарм, експерименти, ..... Искали българите държавата! искате, ама имате ли Хан Крум! .... Или си имате Кирчо Петков, заработил на ваш гръб с технологията за бактерията за млякото и се бие в гърдите, че е милионер. Толкова е нечистоплътен тоя Кирчо, незнам, от ден първи ми е противен, още като покрай ДБ се правеше на основател.

    Коментиран от #133

  • 26 ПараШут

    152 22 Отговор
    По пет статии на ден бълват манипулаторите от Дойче Зеле, за да ни убедят колко лоша е братска Русия! Русия обаче беше най-добра и два пъти ни освобождава точно от вас и такива като вас. Ще дойде ден и трети път да го направи, а ние пак ще ги посрещаме с хляб и сол и пак ще застанем рамо до рамо редом с тях!

    Коментиран от #49, #59, #218

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Поредна антируска пропаганда

    134 17 Отговор
    От гнойче шнелето! Като печатница за фалшиви пари са тия, всяка минута манипулации и промиване на мозъци... Е, на който им се върже да чете глупостите им! Аз само питам ФАЩ какъв го търси в Европа и каква външна своя граница ще защитава в Украйна? А нашите укризащитници да слагат шинела и каската и да ходят да бранят Украйна, че в Бг то всичко ни е цъфнало и вързало!

    Коментиран от #213

  • 29 Error

    78 19 Отговор

    До коментар #11 от "Мастър Кий":

    Това заслужаваме, защото ги наричахме агресори! Каквото повикало, такова се обадило!

    Коментиран от #171, #180, #217

  • 30 Вътрешни войски 1985

    130 15 Отговор
    Защо НАТО колкo войни спечели, че трябва да им козируваме? НАТО се провали навсякъде шанса да спечелят при еврентуална война срещу,, Руската Федерация" е нулев, обаче защо искат и нас да замешат?

    Коментиран от #219

  • 31 ДаЗдраПерМа

    83 12 Отговор
    Путин мечтае да дефрагментира Европа а Щатите действат в реално време, например на срещата "Summit for Democracy" 9-10дек21 бяха поканени 110 държави между които Тайван, Армения, Грузия, Молдавия и Украйна но не бяха поканени Турция, Унгария, Китай и Русия. ЕС без Унгария какво означава. Дефрагментиран и окастрен съюз.
  • 32 Путин

    48 3 Отговор
    Да предопреди България преди 3 седмици на въпрос Турците помагат на украинците каза това е много голяма грешка
  • 33 Верно е

    110 16 Отговор

    До коментар #10 от "Комуниста":

    Волен откога го говори това ама нищо ние все обичаме да се подиграваме и да го изкарваме луд.НАТО ВЪН И ДОЛУ РЪЦЕТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ А ГЕЙСЪЮЗА ХИЧ ДА СЕ НЕ ОБАЖДА🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    Коментиран от #40

  • 34 абвгдежзийклмнопрстуфхцчшщъьюя

    43 12 Отговор
    СССР, Руска федерация или както, ще да се наричат, никога не сабили и никога няма да бъдат тртия Рим. Азбуката е изкована по българското нареждане, на българска земя, да обслужва българското население. Азбука е българска. И това, че я използват за четмо и писмо от различни народи, не правят създадената от Клиент Охридски и учениците азбука нещо различно от само и единствено българска азбука! Една разгадана мистерия от България. За неразгаданите мистерии на България, Андрей Кудин.

    Коментиран от #45, #99

  • 35 Васил Левски

    114 14 Отговор
    На чичо Сам Окрайна му трябва единствено за да се доближава до границите на Руската Федерация изобщо не го интересува сигурноста на Окрайна, с България е същото, единствено го интересува, къде може да си сложи ракетите и да продава вехти фърчила на дебели цени.

    Коментиран от #208

  • 36 Сандо

    76 12 Отговор
    Каква заплаха,ДВ?Та това е момента и възможността Европа да се отърве от отровната и душеща прегръдка на Хегемона,да си оправи икономиките,да се върне към духовните си корени и най-после да поеме свежия въздух на свободата и свободната воля!А за България - да свърши завинаги с убийствения план Ран-Ът и да се освободи от задушаващата прегръдка на Брюксел,да изгради едно нормално,човешко общество,пък било то и на основата на капитализма и хуманизма.Но не,тия сили няма да се предадат така лесно,те и затова в Библията са назовани Легион.И е тъжно,и е страшно,и отново ще се възцари безнадеждност.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 КРАЙНО ВРЕМЕ

    68 9 Отговор
    АКО УПРАВЛЯВАЩИТЕ НАЩА ТЕРИТОРИЯ НЕ ПОКАЖАТ ЧЕ НЕ СМЕ ВАСАЛНИ НА САЩ И ЗАПАДА , ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ЩЕ СМЕ ОТ СТРАНАТА НА БУЛКАТА !

    Коментиран от #67

  • 39 Левски

    84 20 Отговор
    Русия е наш съюзник много по-голям от когото и да било и разбира се трябва да се държим добре като дългогодишни стари съюзници каквито сме всъщност!

    Коментиран от #51, #148

  • 40 Los zetas

    17 37 Отговор

    До коментар #33 от "Верно е":

    Волен за 3лв ще стане пръв натовец!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Тасманийски дявол

    68 8 Отговор
    Г-н Смилов, анализът Ви е изпълнен с погрешни, а на моменти и наивни заключения. Напомня по-скоро на свободно съчинение на седмокласник. Така погледнато опитът ви може да мине и за сравнително успешен макар и едностранчив. Това което определено липсва във Вашите писания са разсъждения по отношение на ползите и рисковете за България от различните възможни сценарии.Но нека не бъдем прекалено взискателни.
  • 43 Мир между Русия и

    83 17 Отговор
    и българите и без долни провокации. Позицията на военния министър беше точна, ясна и балансирана.

    Коментиран от #48

  • 44 456

    29 58 Отговор
    Хайде да започнат минусите!!! И кое не евярно- в България живеят фаст ПКП който ги интересува благополучието на Русия от колкото на България. Българи който са готови да защитят интересите на Русия или САЩ, но не и на България. Хиляди, ако не и милиони статии за двете държави, за и против и никъде, никъде не видях някой който да се изкаже в интерес на нашата страна. Никой не вижда, че и Путин има свой интереси, никой не вижда как той или други високо поставени лица УНИЖАВАТ България. Хайде, колко повече минуси, толкова повече предатели. 😉😄😄А предателите.. никой не ги обича

    Коментиран от #141

  • 45 Спартак

    15 10 Отговор

    До коментар #34 от "абвгдежзийклмнопрстуфхцчшщъьюя":

    И Москва е построена от българи.

    Коментиран от #52, #101, #221

  • 46 БОРУНА ЛОМ

    40 8 Отговор
    ПЪЛНИ НЕСРЕТНИЦИ СТЕ ЗЕЛЕВИ
  • 47 Аджамия си

    61 10 Отговор

    До коментар #11 от "Мастър Кий":

    А то какво очакваш? Да разполагаме в страната американска военщина и те да ни се усмихват и тупат по рамото ли??

    Коментиран от #170

  • 48 обаче

    28 51 Отговор

    До коментар #43 от "Мир между Русия и":

    Какво правят руските мутри в Македония с поредната провокация спрямо азбуката ни, българската азбука? Коледен подарък?
  • 49 Точно

    45 3 Отговор

    До коментар #26 от "ПараШут":

    И пак ще им напомним какво е било преди 143 г. На Шипка
  • 50 456

    27 34 Отговор
    Казвах ли ви, ча за Русия -България е нищо, казвах ли ви? Казвах ли ви, че трябва да се мисли ПЪРВО ЗА БЪЛГАРИЯ?? Евала.

    Коментиран от #100

  • 51 Хисторик

    76 13 Отговор

    До коментар #39 от "Левски":

    1979 г в Одрин Сюлейман Демирел заплашва Тодор Живков по време на спор за дейноста на турските служби на територията на НРБ , Демирел запплашва, че за 24 часа Турция може да мобилизира 10 000 000 армия Живков му нацепва два шамара защото може да си го позволи зад гърба му е СССР и цели Варшавския договор

    Коментиран от #77

  • 52 градът

    51 0 Отговор

    До коментар #45 от "Спартак":

    Москва може да не е построен от българи, но българската азбука е оформила цели народи и общности.

    Коментиран от #54

  • 53 Мръсни неверници

    21 77 Отговор
    Русия са яко тъпи нямат шанс срещу запада.те постоянно имитират западняците.
  • 54 Българин

    23 46 Отговор

    До коментар #52 от "градът":

    Построена е от българи. дивите руснаци са живяли в землянки и дървени къщички преди да си продадат задниците на Византия.

    Коментиран от #56, #196, #203

  • 55 нека се знае

    55 0 Отговор
    Докато има и един български буквар на тази планета, никога няма да променят и изтрият историята на българската азбука. И всяка книга наисаната на българската азбука е своебразен буквар.
  • 56 Хари

    58 23 Отговор

    До коментар #54 от "Българин":

    А в България живеха в керпичени къщички до 1944г ти руска дървена къща виждал ли си вътре е баня, а западняците са живели в сламени колиби. Хамериканците сега още
    живеят в шперплатени колиби!

    Коментиран от #64, #83, #114, #222

  • 57 Гал

    62 10 Отговор
    ЕС трябва да се отърве от англосаксонците, в лицето на САЩ и Великобритания. Европа трябва да живее в мир и взаимоизгодно с Русия, Китай и останалият свят. И кой непрекъснато дрънка оръжия и прави провокации по целия свят? Смилов, Смилов, убеден съм, че както можеш да напишеш това, в което, много много не вярваш, по-добре можеш да напишеш един истински, обстоен анализ. Всичко се вижда, кой, кога, какво и защо го прави.

    Коментиран от #109

  • 58 Опитът от "символичната война" ...

    58 9 Отговор
    ... е хубаво да е "обица" на харвардчето. Цар Борис III, бил казал (?) "Винаги с Германия, никога, срещу Русия". Кого подкрепяте, мислете. Американци срутиха София. Да докараме до там, руснаци да я затрият? DW прокарва пътя към затриването.
  • 59 Ку-ку

    4 11 Отговор

    До коментар #26 от "ПараШут":

    Освободения...
  • 60 Петкова България!

    23 23 Отговор
    Срещу Путинова Русия? Нисичка му е камбанарийката.
  • 61 нннн

    56 7 Отговор
    Под "единна и обща позиция" авторът разбира единствено позицията на САЩ. Нашата трябва да бъде: България - зона на мира. Със силна собствена армия, но без да дрънкаме оръжие и да позволяваме на други да дрънкат от наша територия.
  • 62 Ти да видиш...

    24 61 Отговор
    Путин си правил сметки да фрагментира ЕС и да отцепи периферните държави, към която периферия спада и България, обаче сметките му са без кръчмар, и една подробност..периферията не ще и да чуе за Русия, достатъчно сме им сърбали попарата, та какво ще предостави на периферията икономически жалката Русия, една диктатура раздирана от икономически, социални и етнически проблеми, за това и най близките им съседи бягат от тях като от огън, тези които остана в тяхната орбита са безкрайно бедни феодални подобия на държави, така че Путин може да си прави всякакви сметки, той може да иска в неговата сфера на влияние да влезе и Антарктида и Сатурн, но едно е да искаш...друго е да можеш...а, той не може, колкото до изказването на Янев и преди това на недоразумението Радев, нищо ново под слънцето...руските агенти в действие, но те са много дребни пионки и нищо не зависи от тях, само нанасят вреди върху имиджа на страната ни. Ние българите може да сме малък и много прост народ, но несме чак толкова прости че да избягаме от меда и да идем на жилото.
  • 63 !!!?

    21 60 Отговор
    Кремълската мумия хапе когато е в предсмъртна агония !!!?
  • 64 Българин

    32 9 Отговор

    До коментар #56 от "Хари":

    Българите са умеели да строят градове с каменни укрепления,замъци и канализации.но това се крие.
  • 65 До коментар от мен за сега

    54 9 Отговор
    Аз съм натовец, но никога срещу Русия няма да застана
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Правилно казано

    43 0 Отговор

    До коментар #38 от "КРАЙНО ВРЕМЕ":

    Но стига с тая територия.ТАЯ ТЕРИТОРИЯ Е 1300 ГОДИШНА БЪЛГАРИЯ 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    Коментиран от #84

  • 68 Моряка

    55 17 Отговор
    Сега е време Възраждане да поведе народа за излизане от фашистката организация НАТО( както обещаваха),а те се занимават с антиваксърварство.Надявам се да им светне червената лампичка,но дотогава Кирчо,подтикван от ДБ,Атлантическия кокошарник на кокошкара Монката Паси и началниците на Херо Мустафата ще ни превърнат във фронтова държава.Да не стане по Вапцаров:"Опомнихме се,бяхме вързани жестоко".

    Коментиран от #82

  • 69 Ако

    56 16 Отговор
    Ако батя ви Вова реши да разпърдоли България ще го направи за няколко часа и нито Натото нито краварите ще си мръднат и малкият пръст. Това е пределно ясно Справка Кипър и Турските имперски амбиции. Тъй ще слушайте Стефко Янев и Радев какво ви говорят. Техният опит във вземане на решения за националната сигурност е формиран от обучения включително в САЩ. А от най-голямата суперсила има какво да се научи и то много.

    Коментиран от #87

  • 70 НАТО ВЪН

    49 10 Отговор
    Айде у КРАВАРИЯ който му е мил Байдъна и Пасито да му сменя памперсите вместо да трови ефира на ТВ с антибългарските си пасквили
  • 71 !!!?

    20 47 Отговор
    Путитовият Гулаг без Украйна е една пародия на СССР, който от своя страна е сурогат на Златната монголска Орда !!!?
  • 72 456

    4 9 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Няма. Само ракети.

    Коментиран от #129

  • 73 Грульо

    56 12 Отговор
    Путин може да иска, ама истината е, че и българския народ иска да се отцепи от ЕС. Видя се, че тоз ЕС го създадоха само, за да си прокарват по-лесно политиките, не че са се загрижили за обикновените хора. САЩ иска да разпали конфликт у нас, да си ходят у тях, нямат работа на другия край на Земята. :D
  • 74 ГлаватаНаЗмията

    51 14 Отговор
    трябва да се смачка.Най долнопробната американска пропагандна машина още от времето на студената война се нарича Дойче Веле,което като превод е германска вълна но тя никога не е била германска а предава само от Германия.Виждаме че посолството на САЩ е започнало да плаща бонуси на Факти за всяка статия на ДВ.Едно време ви мислех за медия,но сега сте просто поредната маниполативна ПРОПАГАНДНА МАШИНА НА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО САЩ.Искрено желая и се надявам Путин като разумен човек,да пусне ракетите и да направи от англосаксонските земи един лунен пейзаж без форма на живот.Сега е момента,докато краварите нямат нито суперзвуково оръжие ,нито противодействие за него.След няколко години ще бъде късно.

    Коментиран от #128

  • 75 Истината

    16 42 Отговор

    До коментар #4 от "Пучо Капучо":

    И каква е? Русия се опитва да завладее Босфора и затова войските им са окупационни. Понеже виждат, че нема стане с окупация слагат един етикет "освобождение".

    Коментиран от #173

  • 76 125

    44 5 Отговор
    Започнахте много грубо да действате или за България нямате друг подход? Не се прави така, малко по- възпитано и дипломатично няма да ви навреди в " партньрските отношения" с България. Защо не написахте, " Страните от ЕС нямат право на солови акции". но само България звучи дискриминационно Този императивен тон никак не се харесва на българите и ще има обратен ефект, за което такива статии ще са основната причина.
  • 77 456

    15 8 Отговор

    До коментар #51 от "Хисторик":

    Спри да живееш в миналото. Научи ЦЯЛАТА ИСТОРИЯ, за да можеш да направиш правилните изводи.

    Коментиран от #81, #98

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Путин,

    32 0 Отговор
    а уточнете се с Патриарх Кирил който призна че азбуката е написана в български територии.
  • 80 мутри вън

    26 3 Отговор
    С опитита да откъснат българската азбука от истинските ѝ корени жесотко си вредят. Първо, че няма да стане и второ, ще обърнат много хора срещу себе си.
  • 81 Хисторик

    7 8 Отговор

    До коментар #77 от "456":

    Ми тя историята обикновенно е минало за бъдеща история още не съм чул. Ма ти сигурно си някоя врачка!

    Коментиран от #93

  • 82 И Атака

    28 10 Отговор

    До коментар #68 от "Моряка":

    И незнам Волен и Костадин що не се съюзиха и щяха и двамата да са в парламента и да дърпат юздите на тия самозабравени подлизурковци
  • 83 456

    22 24 Отговор

    До коментар #56 от "Хари":

    А знаеш ли, че в българска къща винаги е имало баня, вино и коприна още в 12-13 век. Векове в които твоята Русия, още НЕ Е СЪЩЕСТВУВАЛА??

    Коментиран от #197

  • 84 ИМАМ ВПРЕДВИД

    33 1 Отговор

    До коментар #67 от "Правилно казано":

    ЗА ВСИЧКИ Е ЯСНО ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е 1300г , НО УПРАВЛЯВАЩИТЕ В ПОСЛЕДНИТЕ 130г ПОСТОЯННО НИ "ПРЕДЛАГАТ" КАТО ТЕРИТОРИЯ ЗА ЗАДОВОЛЯВАНЕ НА ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ !
  • 85 ТИ ДА ВИДИШ

    28 8 Отговор
    "...на 13.12.1941 г.България обявява война на САЩ и Англия и над 200 "народни избранници" приемат този акт с аплаузи и овации ставане на крака и т.н. По гласувалите против 7-8 човека хвърлят разни обиди, плюят ги и т-н.“
    - Приемат войната тогава щото Xитлер е близо, а САЩ далеко. Отделно че българина по природа е "тарикат", гледа келипира - вярвали са че Германия ще спечели войната и в България ще потекат реки от злато като съюзник на Германия.
    Потекоха тpънки и глoгинkи и ако продължаваме в тоя слагачески дух
    виждам същия бабаитлък и пpocтотия по отношени на Русия от kpасавчиците на ДъeБъ .... -обиди,високомерие ...и неграмотност..... и за това има вероятност и kръв да cepeм и kpъв да потече.“
  • 86 Моряка

    14 7 Отговор
    Особенно ще ми е драго,ако направлението на спомагателния удар бъде предвижданото от мен:Мариупол( заобикаляне),Бердянск,Мелитолопол,Херсон,Одеса,Измаил.Стоварване на морски десант в Ченоморск(доскоро-Иличевск) и източно от Одеса.
  • 87 456

    17 1 Отговор

    До коментар #69 от "Ако":

    Съмнявам се. Има много българи с името България в сърцето си. Не тези които само по паспорт са българи.
  • 88 Фермер

    9 1 Отговор

    До коментар #11 от "Мастър Кий":

    Гледайте Фаргат Българина и се гордейте,че сте Българи.
  • 89 Пропагандната DW не спира

    21 4 Отговор
    Щом ни искат и едните, и другите редно е да поискаме своето и от двете страни.
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 мдаааа

    30 3 Отговор
    Къде е мястото на България в конфликта Русия-САЩ?
    "Естествено, че е застрашена страната ни. В момента, в който започнат да се вкарват нови контингенти, всички тези военни обекти стават "легитимна" цел на руските ракети. Всеки трябва да си прави сметката, когато се съгласява да участва в тази конфронтация. В момента всичко зависи от тези, които сме си избрали на изборите", каза още гостът в студиото.
    Проф. Чуков смята, че Русия няма да нахлуе в Украйна.
    Днес.бг/top-novini/2021/12/23/kyde-e-miastoto-na-bylgariia-v-konflikta-rusiia-sasht.514980
  • 93 456

    6 9 Отговор

    До коментар #81 от "Хисторик":

    Намери и историята която руснаците не я побликуват. Има я в другите държави. Пример: Руско-Турски войни- 19 век. Направи си изводите. Не съм врачка.
  • 94 Каза им го.... дано го чуят

    29 4 Отговор
    Путин: Русия не иска война с Украйна, но...
    Русия иска гаранции от НАТО, че няма да се разширява на изток…..
    https://факти.бг/world/639843-putin-rusia-ne-iska-voina-s-ukraina-no

    Коментиран от #103

  • 95 Рамбо Силек

    14 41 Отговор
    Те руснаците освен да дрънкат оръжие и да заплашват друго знаят ли - вижте окаяната им страна, хората бедстват!...
    Имат 4 или 5 сносни градове за живеене, останалата част на страната е на произвола на съдбата!😞

    Коментиран от #104

  • 96 И какво

    12 17 Отговор

    До коментар #11 от "Мастър Кий":

    Те от много време искат да пренапишат историята си че тяхната дето я учихме нещо не излиза най голямата страна и най великата със най смешна та история страно
  • 97 Малиййй

    40 6 Отговор
    Русия никога не започва война, тя винаги ги довършва .... я в Париж, я в Берлин.... има вероятност тоя път във Вашингтон!!!!

    Коментиран от #126

  • 98 456

    12 28 Отговор

    До коментар #77 от "456":

    А имай в предвид и друго:национално освободително движение вече е било положено отЛевски, Раковски, Ботев, и др. както и голямият отзвук на Априското въстание, клането в Батак. На българският народ само му е бил необходим стимул за да стане. И освобождението си е българско. А нападенията на Русия срещу България? Но, прескача години и важни събития в който Русия работи срещу България. Участието на в разделението на България например и още много. История, която за да не уронва престижа на Русия, България криеше.

    Коментиран от #106, #142

  • 99 Да не излезе

    1 6 Отговор

    До коментар #34 от "абвгдежзийклмнопрстуфхцчшщъьюя":

    Не само 3 Рим а са били 1 Рим
  • 100 789

    31 6 Отговор

    До коментар #50 от "456":

    а можеш ли да изясниш кой превърна България в нищо, та трябва Русия да я смята за нещо? Та нали "началниците", на които се кланят нашите "началници" имат за цел да превърнат България в едно незначещо "нищо" и два файтона верни слуги(управляващ елит) да "вземат" продиктувани от тях решения.

    Коментиран от #115

  • 101 Така е

    5 2 Отговор

    До коментар #45 от "Спартак":

    И после сме се върнали в кончината София. Защо ли? Страна история пишем.
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 И какво като им е казал??????????

    10 32 Отговор

    До коментар #94 от "Каза им го.... дано го чуят":

    Ти да не си мислиш че всички са длъжни да се съобразяват какво иска Путин??, НАТО ако поиска може да се разширява и на изток, и на север, и не си мисли че европейските лидери и Байдън са глупаци и наивници, че да се хванат на евтините провокации на Путин, те просто го предупредиха...ние няма да се месим, имаме си по важни дела, и само една грешна стъпка и ти режим главата икономически, я сравни несравнимата икономическа мощ на ЕС и САЩ, с тази на Русия, защо им е на европейци и американци да се бият с него???, може и по друг начин. Ще трупа войски, ще вдига пушилка, солдатите ще мръзнат, и накрая като види че никой не му обръща внимание ще си обере крушите.

    Коментиран от #136, #199

  • 104 Майко мила

    23 6 Отговор

    До коментар #95 от "Рамбо Силек":

    Заблуден трябва да отидеш в Русия и ще се почувстваш в друго измерение на пусни малко този гьол наречен България

    Коментиран от #155

  • 105 Айде бе

    11 35 Отговор

    До коментар #22 от "Сивата чапла":

    Тая мечка що не си гледа своята държава- да си погребе убитите на нейна си територия през ВСВ, да осигури добър живот за гражданите си, та да не се бутат с милиони да емигрират? Вие нормални ли сте? Откъде-накъде Путин ще казва кои държави в какви съюзи да членуват? Какво като са му съседи? Кой ги е нападал от 70 години насам? А те в колко чужди държави са пращали военните си? Защо украинците да не могат да наритат корумпираната му марионетка Янукович и да решат как да се развиват в в какви съюзи да членуват?

    Коментиран от #113, #144

  • 106 Хахаха

    9 29 Отговор

    До коментар #98 от "456":

    Какви са тези Левски Ботев и тем подобни единия двоен агент другия пияница терорист запомнете ако не беше Русия нас нямаше да ни има изобщо хахаха априлско въстание стига глупости

    Коментиран от #112, #120, #124

  • 107 не може да бъде

    29 4 Отговор
    Трябва да отдадем дължимото на Дойче зеле - от доста време никой в прав такст не беше казвал,че ние нямаме право на мнение!
  • 108 ха ха хааа

    11 17 Отговор
    Русоснята вие на омрело ...
  • 109 какъв

    9 2 Отговор

    До коментар #57 от "Гал":

    "анализ" да напише безСмислов, той може да пише това, за което му плащат(това не изключва да има и вътрешна убеденост, което не трябва да значи обективност. Тогава вече ще е СмиСлов)
  • 110 ГОГО

    14 24 Отговор
    Толкова много съветски подлоги!Щом величаете толкова Русия за сметка на България,марш в Коми предатели! Отивайте в Централна Азия,в третия свят!
  • 111 ГОГО

    11 22 Отговор
    Толкова много съветски подлоги!Щом величаете толкова Русия за сметка на България,марш в Коми предатели! Отивайте в Централна Азия,в третия свят!

    Коментиран от #116

  • 112 Тов. Членин

    13 2 Отговор

    До коментар #106 от "Хахаха":

    Синко , сифилисът не прощава ..
  • 113 Тя ги погреба

    18 4 Отговор

    До коментар #105 от "Айде бе":

    Половин еврогейвропа лежи там. Но отсега нататък ще погребват в техните си столици да са близко до роднините си!. И каквото казват това ще става май не си разбрал виж цената на тока и газта клошар. Ч

    Коментиран от #119

  • 114 И аз да кажа

    10 18 Отговор

    До коментар #56 от "Хари":

    Иди виж катедралите от X- XI век и по-късното Средновековие и дворците в Западна Европа и тогава дрънкай кой бил живял в сламени колиби! Виж Помпей и Херкулан, акведуктите и виадукти, които още стоят от Римската империя; Университета в Монпелие, папския дворец в Авиньон- явно колкото си по- невеж, толкова по- просъветски и проруски си!
  • 115 456

    12 15 Отговор

    До коментар #100 от "789":

    Това, че България я превърнаха в нищо не е от днес или вчера. Няма да се впускам в детайли, само ще отбележа началото :с освобождаването на България - изведнъж се появява една огромна държава с войска и територия. И в тази държава виждат заплаха. И решават да я разделят..... Чети това което е скрито. Не случайно споменах руско - турски войни 19 век. Руснаците са били, и са долни. Прочети ги и се надявам да видиш скритите неща който не ни казваха.

    Коментиран от #118

  • 116 И защо коми

    4 7 Отговор

    До коментар #111 от "ГОГО":

    А да нали там ходехме да изкараме пари за вътрешни тоалетни иначе само на двора не става хахаха

    Коментиран от #122

  • 117 63377382873

    10 1 Отговор
    Само да не се оакаме заради едни болни глави ,както психиатрите казват :психопати в политиката е равно на самоубийство и масови убийства -имахме 15 такива от началото на 20 век.Следващите след нас да му мислят как ще ги залавят тия,преди да са посегнали към атрибутите на войната.Явно вече няма психиатри ,психопатите ръководят врече министерства и дори държави.
  • 118 Вярно е

    23 8 Отговор

    До коментар #115 от "456":

    Много са долни. Освободи ха един забравен народ от5 вековно робство

    Коментиран от #175

  • 119 Айде бе

    11 1 Отговор

    До коментар #113 от "Тя ги погреба":

    Не е вярно- има още хиляди непогребани руски войници, нали това е смисълът на "безсмъртния полк"- по някакъв начин да се чества паметта им. Което веднага се опорочи с разни шествия, мотористи, преоблечени в униформи деца... А ти с какво право се гавриш с убитите европейци- те са войници, изпратени от политиците си, не са преки виновници. Затова си има споразумения за военнопленниците и убитите!
  • 120 456

    12 4 Отговор

    До коментар #106 от "Хахаха":

    Ти не си българин. Какъв си не ме интересува. Но смятам, че всяка една история трябва да се уважава. Явно много ти е ниско сивото и повече бялото.
  • 121 Не на мен тези

    10 15 Отговор
    Номера.Няма да минат.Стоят ватенките на студа ядат студен борш пият самогон и чакат да ги хвърлят в месомелачкята.От другата страна стоят същите млади хора и те ядат студен борш,пият самогон и чакат да ги хвърлят за храна на червеите.Ще си отидат млади хора заради лакомията на Байдъновци и Путиновци.Така са движи света и всичко се повтаря.Поука няма.
  • 122 И аз да кажа

    8 16 Отговор

    До коментар #116 от "И защо коми":

    Не, ходехме там за пари, защото по съветски тертип държавата ни беше затворена, икономиката- задръстена и заборчляла, хората- лишени от избор и инициатива най- много можеха с връзки да идат в Африка на работа. Забелязвате ли, че след 1989 никой не ходи на гурбет там? Поне това не може да се отрече на Промените- спряхме да слугуваме на н.егри и араби. Малко ли е? Знаете ли колко бедни момичета от провинцията се бутаха да се оженят за някой от там? Сан за да се измъкнат от соца и тъпотията и безизходицата?
  • 123 ха ха хааа

    3 4 Отговор
    Колко съм прост само ако можех да го осъзная щях да си заровя кратуната като щраус в gюбрето

    Коментиран от #127

  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Киро брейка

    12 12 Отговор
    САМО ГЕНЕРАЛ РАДЕВ И ВЛАДИМИР ПУТИН ДРУГОТО Е ПУНТА МАРА И СУДЖУЦИ
  • 126 Луди всякакви

    8 18 Отговор

    До коментар #97 от "Малиййй":

    Надай се Гергино! Те руснаците всяка нова година се радват на предсказания как цунами ще залее и потопи Англия и Източното крайбрежие на САЩ- поне от пет години наблюдавам подобни пророкувания, или как Сахаров бил измислил как да го предизвика. Хора с такива мераци за разрушение и унищожаване са зли и си заслужават отплата! Никога не съм чул от западен политик такава примитивна заплаха.
  • 127 Че си т-п ,

    5 0 Отговор

    До коментар #123 от "ха ха хааа":

    Е верно ...🤭 ха ха хаааа .. стари близажийски номера .
  • 128 Вярвай си

    8 15 Отговор

    До коментар #74 от "ГлаватаНаЗмията":

    Сериозно ли вярваш, че държава- лидер в науката, икономиката, с три пъти по- многобройно население и 10-пъти по-голям военен бюджет не си е направила сметката с кого си има работа? Че САЩ и НАТО не са наясно как бедният и озлобеният по- лесно могат да посегнат към копчето и да направят белята? Че те нямат потенциал да превърнат любимата ви Раша в кратер? Абе ти да не мислиш и че Земята е плоска?

    Коментиран от #135

  • 129 Последния Софиянец

    8 2 Отговор

    До коментар #72 от "456":

    Да , от 80-те години !
  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 ха ха

    14 6 Отговор
    Общо взето точен коментар. Лошото е, че всички знаят, че Русия от векове се държи така и сами и подложиха буза. Европейците сами си организираха зависимост от доставките на енергия. Давоските елити пленили Европа осигуриха козовете на Путин. На всичкото отгоре виждаха какво се готви в продължение на поне 10 години. Надяваха се на катарски или азерски газ, ама Путя им преряза мераците - комбинира се с Ердо и Асад. Пожертва арменците и либийците за да остави Европа без енергия. Сега САЩ изнася на тройни цени... цената на газа в момента е все едно да купувате петрол на над 230 долара за барел... И какво? Щатите и канада печелят от европейските граждани поради недомислиците на брюкселските комисари. Идва една мнооого студена зима, а след това и гладна... Нали знаете, че газът се използва за торове... гледайте каква реколта ще изкараме догодина... Започвам да се чудя дали не е режисирано - Гейтс и милиардерите купуват земя, газът отскача нагоре, няма торове, храните поскъпват... Нашите давоски феодали ни режисират глад за да ни хранят с насекоми... Онзи ден брюкселските комисари утвърдиха менюто, ако някой е обърнал внимание...

    Коментиран от #134

  • 132 айзенауер

    5 11 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    има има. Чичо Сам ще реши спора :) Както винаги досега :) Хайде сега, едно антистенокардинче :) :) :)
  • 133 Сух

    7 3 Отговор

    До коментар #25 от "Сивата чапла":

    Супер гнусната, мазна, лъжлива физиономия.. Няма такъв противник!
  • 134 История

    5 12 Отговор

    До коментар #131 от "ха ха":

    Ами те от САЩ им повтаряха, но европата са си по-глупави и вироглави. С анализа хич ги няма! Сега пак САЩ ще ни спасяват.

    Коментиран от #140

  • 135 Сух

    13 2 Отговор

    До коментар #128 от "Вярвай си":

    Само наблюдавай комунисчетата от Китай каква брадва са изкарали и те, и ще ти стане ясно от страната на булката ли си..
  • 136 Сух

    5 7 Отговор

    До коментар #103 от "И какво като им е казал??????????":

    НАСО може да разшири на майка ти кожената кисия, ти за друго разширяване недей мисли..

    Коментиран от #149

  • 137 1111

    14 5 Отговор
    Стефан Янев като министър на отбраната знае много добре,че правилната позиция на България е да бъде, колкото се може по разумна и мъдра.Колкото до този лигавия Кирил Петков той въобще не мисли говори много несвързани неща ние сме член на НАТО и могат да разположат военни части и обурудване веднага нали с това действие ни вкарваш автоматично във война с Русия.То е ясно,че ще се разберат USA и Русия а ние Европейският съюз ще платим цената най вече по бедните от Източна Европа включително и ние тоест България тогава Кирил Петков какво ще правим ние българският народ за тебе знаем ще избягаш а народа да се оправя както е било и отпреди заробване.Такава позиция може да заявиш когато имаме интерес от USA за да знае народа,че си защитаваме например икономиката или благата на нацията а ние даваме е така да се харесваме на USA без никакви интереси така,че някои да му каже да си затвори устата и да мълчи и да не взима страна те са велики сили и ще се разберат

    Коментиран от #150

  • 138 Тракиец

    12 3 Отговор
    Докъде стигна света.Европейци Руснаци ,Американци,Турци и т.н. се оставаха на евреи да дърпат конците.Не бях чувал и виждал за по голяма простотия.А по думите на всички
    в Евро парламента за Компетентнии по всичко..Дано сега да видят какво калинки са всички.Докото спасяват джендъри станаха .......
  • 139 Сивата чапла

    8 4 Отговор

    До коментар #12 от "Европеец":

    Що като си за единство, не ги питаш, що у нас заплащането на труда не е същото като у тях.

    Коментиран от #169

  • 140 ха ха

    6 4 Отговор

    До коментар #134 от "История":

    Уви, не могат. От глупост не става... Сега са се запътили 10 кораба с газ на обща стойност 1.6 млн кубически метра. Още 30 са в Атлантика и още се пренасочват от Китай... Обаче, само Ямал има капацитет 90 милиона на ден, а Северен поток 2 е със 150 млн. кубически метра на ден... Доста флот ще трябва... ;)

    Коментиран от #181

  • 141 Сивата чапла

    20 5 Отговор

    До коментар #44 от "456":

    И какво ще получи нашата Родина, ако инсталираме американски военни? Точно защото искаме мир за Родината си, точно затова не искаме да играем по свирката на войнолюбците оттатък океана. За кой път да го казвам, американците че.ки.и си правеха ден и нощ от мераци за Крим. Бутаха мечката дразнеха я, колко може да се трае. Дошли на чужд континент и ще се разпореждат със съдбите ни. Малко ли пакости направиха?
  • 142 Сивата чапла

    4 6 Отговор

    До коментар #98 от "456":

    Не трябва всеки път да доказваш, че си неграмотен.
  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 Сивата чапла

    21 4 Отговор

    До коментар #105 от "Айде бе":

    Янукович беше свален с бисквитения майданов преврат. И защо украинците реват, че някой ги заплашва, след като смучеха с години руския газ без пари? Крим направи референдум, щото там месните не искаха американска окупация, нямат ли право на това? Или Косово може, а Крим не може, още повече в Косово за референдум не помня. ................... А ние българите да сме искали да влизаме в НАТО? Я напомни, кога ние българите сме искали да влизаме в тая терористична организация. .............А Украйна, Зеленски го махат и край!
  • 145 Русороб

    8 20 Отговор
    Правителството трябва незабавно да уволни неадекватният русороб от поста военен министър
  • 146 Какво сте се хванали за Русия,

    8 3 Отговор
    САЩ , Путин и т. н. Не виждате ли, че основният извод е в заглавието, където ни правят на пет стотинки. Неумението да се концентрираме върху същественото, а не да политиканстваме, е причина за националните ни беди.
  • 147 Чичо

    11 8 Отговор
    Правителството трябва официално да заяви позицията си пред Москва да не изопачава истината за историята на българската азбука и поиска извинение от правителството на Русия.
  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 И аз да кажа

    7 11 Отговор

    До коментар #137 от "1111":

    Противоречиш си- ако позицията ни е да сме мъдри, не е работа на военния министър да пише лични мнения по Фейсбук и да взима страна! Ама те преди изборите лизаха и се кланяха пред Херо, а сега смятат, че са си изтъкали платното (взеха властта) и могат да ритнат кросното и да се мазнят на Путин. Е, по какво се различават от Боко? Нали ни дразнеше, че той се кланя на всички страни?
  • 151 Българче

    19 7 Отговор
    Пасквилите на антибългарската DW , не могат да ме настроят срещу братска Русия !
  • 152 ХА ХА ХА

    18 6 Отговор

    До коментар #148 от "Иде ми да те убия!":

    Друго си е братята от САЩ , които сринаха София и убиха хиляди невинни , мирни граждани .
  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 Истински българин

    4 9 Отговор
    Браво на автора! Много добър анализ.
  • 155 Не си прав

    5 10 Отговор

    До коментар #104 от "Майко мила":

    Русия не е само Москва! Я отиди във вътрешността на страната и ще се почустваш в третия свят.
  • 156 Циганин

    4 4 Отговор
    Великите сили се интересуват от Украйна до толкова че да имат достатъчно чужда земя за конфликт с Русия и достатъчно чужди войски които да хвърлят вместо техните. Американците наричат европейските страни - frontline countries, тоест те са наясно къде ще се води войната и повече от 50 години ръчкат мечката за да нападне първа и ето най накрая Путин се върза на провокациите.
  • 157 Аналитик плюс

    5 3 Отговор
    1."Русия би се превърнала отново в (поне регионална) суперсила, която има решаващ глас по отношение на Европа" - исторически винаги е било така. Никога нещо важно в Европа не се е решавало без Русия. Сегашните западни демагози се опитват да игнорират Русия, но днес вече е очевидно че това може да доведе до война. 2. "България, която всъщност построи на Газпром газопровод за милиарди левове, които не е ясно как ще се изплащат, особено ако конфликтът в Украйна наистина се разгори" - точно ако конфликтът в Украйна се разгори, ще е много добре че България има Турски поток. 3) "...милиардите от възстановителния план на ЕС най-добре ще се използват, ако се инвестират в постигането на реална диверсификация" - България не трябва да изразходва тези пари за закопуване на скъпи енергийни източници при положение че същите могат да се доставят на добри цени от Русия. Тези пари трябва да се използуват за съвземане на опоцканата от демократичния преход държава.4) "Историческите ни спорове със Северна Македония могат да си продължат и в научен формат.." - споровете трябва да се решат, а не да продължат! Исторически несправедливите решения на Берлинския Конгрес(1878) създадоха проблемите на българското население на територията на днешна РСМ.
  • 158 Ляв плюс

    9 5 Отговор
    "Заплахата Путин. България няма право на солови изпълнения" - е тъй де, но България не е воювала с Русия дори през 2-та СВ и няма и да воюва. Западът и най-вече атлантиците гтрябва да възприемат това като български сантимент от национално значение, а не като солово изпълнение. Просто казано, няма тояга която може да избие любовта на мнозинството от българите към Русия. Това трябва ясно да се заяви от българските управници, така че колкото по-рано атлантиците го проумеят - толкова по-добре за всички. Всякакви илюзии, че България може да бъде принудена да тръгне на война с Русия и то заради някой друг са напълно обречени.

    Коментиран от #226

  • 159 Гошо

    7 3 Отговор
    ДВ се мъчат интриги за завържат Абе смотльовци ,кога Путин въобще е споменавал България та и отгоре на всичко да е определял и какво да е, че и поведението ѝ
  • 160 Джон Иванов

    9 2 Отговор
    Европа е била водеща по посока на демократичните процеси в света. Но използването на различни аршини за мерене във външната политика и става навик. Подтиквана от US на което е васална Европа върви срещу интересите си. Русия и е съсед , много силен съсед. Китай е зад Русия.
    След разпада на СССР имаше негласни ангажименти за неразширяване един към друг. Англосаксонското агресивно поведение и алчност станаха причина за това напрежение в момента .
  • 161 Ай стига ве

    5 7 Отговор
    Джуджето да не мисли, че още сме руска гоберния,
  • 162 Историк плюс

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "Мастър Кий":

    Кирил и Методий са работили в Великоморавия - територии, които обхващат днешна Чехия, Полша, Словакия, Унгария и Австрия. Делото им е щяло да бъде заличено под натиска на германския католицизъм. "През 885 година под натиск на германците папа Стефан V издава була, с която забранява богослужението на славянски език. Учениците на св. Методий са изгонени от страната, като някои дори са продадени в робство на венецианските пазари. Чехи и словаци са лишени от богослужение на роден език от немското духовенство и им е наложена латинската азбука." Единствено България, която приема учениците на Кирил и Методий е достатъчно силна да съхрани, развие по-нататък и наложи славянската азбука и език в християнското вероизповедание. Никой не е посмял или могъл да забрани на България при Цар Симеон Велики използуването на славянската писменост и език в българските църкви. Ето това е основата на българското велико славянско книжовно дело. Ето товя никой историк никога няма да може да оспори. Днес славянската писменост (кирилицата) нямаше да съшествува без България. Истина обаче е, че когато Киевска Рус се покръства (княз Владимир, 988), България (с столица Преслав) е току що покорена от Византия и българските книжовници (начело с митрополит Михаил), които заминават за там, са изпратени и одобрени от Константинопол. Оттук идват и проблемите с признаването на историческите заслуги на България за славянската писменост. Михаил Болгарин е първият от 8-те български архиереи, които

    Коментиран от #166

  • 163 Краварска вопли

    4 4 Отговор
    Какви смешници публикувате тука, да ни пробутват катастрофични сценарии по Коледа, с жалката идея да настроят българите срещу Русия...
    "Ако в резултат на евентуална агресия ЕС се сдобие с енергиен съюз, при който всички страни заедно договарят доставки на газ и суровини от Русия, Путиновият гамбит ще се окаже неуспешен."
    По скудоумно нещо не бях чел скоро!

    Коментиран от #164

  • 164 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 165 БПФ

    6 4 Отговор
    Смилов - единственият ти аргумент в тоя пасквил е бясната омраза срещу Русия. Предложенията ти са смехотворни. ЕС трябва да се консолидира срещу САЩ, които съсипаха европейската икономика с оправданията,че се борели срещу Русия. От предните санкции най-много си изпати ЕС, така ще бъде и от евентуални нови санкции. Русия не иска да разбива ЕС, иска да предотврати заплахата от НАТО. Като поставяш знак за равенство между ЕС и НАТО или се опитваш доста наивно да манипулираш хората, или доказваш собствената си глyпост.

    ЕС има изгода от добри отношения именно с Русия - защото европейската индустрия плюс евтината енергия и суровините от Русия наистина би била икономически колос... и точно това се опитва да предотврати САЩ и успява, благодарение на безумието на европейските политици. Зависимостта от Русия няма как да прекъснем - а пък за целия ЕС да не говорим, това е фантастика. Азерският газ, на който някои толкова разчитат, е много ограничен като количества, не само заради жалкият капацитет на тръбата, но и най-вече заради скромните запаси на азерското находище - чийто доказани обеми са колкото добивът на Газпром за 7 месеца.

    Апропо - Азербайджан нападна Армения и то скоро - нали уж сме против агресията - защо тогава напираме да купуваме техния газ? Или за тях може?
  • 166 само

    7 2 Отговор

    До коментар #162 от "Историк плюс":

    Замени сляванска с бългаска и е добре. Време е, оттдавна е настъпило времето да се отхвърлят налаганите славянски виждания, политики и откровени глупости. Климент Охридски и учениците поемат делото и го превръщат в чисто българска азбука.
  • 167 Булекзит

    8 5 Отговор
    Бе докога ще препечцатвате и публикъуате глупостите на еврейския нео-либерастки парцал ГноЙче зеле.Не разбрахте ли ,че светът вече има нови шефове и те не са у кашерния Фашингтон и джендърския Брюксел.Сега с икономичестката си мощ Китай. и военната мощ на Русия вектора наа световната политика се премести от запад на изток.Вчера на голямата пресконференция Путин ясно обяви -Рисия и Китай съвместно разработват високо технологични оръжия Ха познайте кой ще изпита на главата си мощта на руско-китайските оръжейни системи.Ако има. военен конфликт в което дълбоко се съмнявам,то Чайна и магучая заедно с техните съюзници ядрените С.Корея,Иран и останалите страни от евразийския. Съюз -Беларус,Казахстан и другите за отрицателно време ще издухат. задокеанския кашерен говедарник и удисалите на Вашингтон Ингилизия ,Канада и Австралия Полша и прибалтийските джуджета Тия ще са на пангала останалите натОФци Турция, франсета,италиянци испанци баркабар. с нас ще се измъкнат по терлици и ще гледат сеира ама острани на лабута дето ще го.ядът САЩ и най верните им пудели

    Коментиран от #172

  • 168 Щях

    5 2 Отговор
    Да го чета,но като видях от кого е се отказах.Фа четеш лъжи и глупости е излишно.
  • 169 Ами ...

    5 2 Отговор

    До коментар #139 от "Сивата чапла":

    Щото те грабят българските комунета.
  • 170 Ами ...

    6 4 Отговор

    До коментар #47 от "Аджамия си":

    Русия ли трябва да ни каже какво да разполагаме на своя територия?
  • 171 Ами ...

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Error":

    Да ми покажеш официален документ, в който да са наречени "агресори"?
  • 172 хххх

    4 4 Отговор

    До коментар #167 от "Булекзит":

    Изброяваш ни някакви говедарски катуни дето минават за държави и ни обясняваш кое и как се било преместило на изток.Само ти ли не си разбрал ,че тея обори дето сте се съоюзили сте все отритнати от водещия свят катуни ? Нито някой ви брои за живи ,нито имате силата дори да излаете мишоци ! Руския обор е точно на два шамара живот ,а за останалите нескопосаници като около тях дори не искам да коментирам каква жалка и безгласна буква са.Единственото което се вижда е ,че се молите на Китай да ви спасява задните части ,защото от страх не можете дори и памперсите да си смените сами ! Само на Китай грам не му пука за никой от вас оборчета смешни и никога няма да тръгне срещу САЩ и да рискува икономикаата и развитието си ,заради нещо което не си заслужава и секунда ,а това нещо е руския прогнил обор !
  • 173 1944

    7 7 Отговор

    До коментар #75 от "Истината":

    не си губи времето да учиш малоумни русороби. те толкова си могат. тяхната история я пишат в кремъл същите неграмотници.

    Коментиран от #243

  • 174 1944

    5 3 Отговор
    путлер е заплаха единствено за империята на злото , която управлява. ако така продължава ше свърши като луи 16ти.
  • 175 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 176 тодор александров

    10 1 Отговор
    путинисти, защо пропускате гаврата с Българската азбука провеждана от царската ви политическа класа?
  • 177 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 178 БатКапутин

    7 3 Отговор
    Историята не започва от 2014 г., когато ЦРУ със своите агенти в Киев извърши подъл преврат, провокиран и от масов разстрел на граждани и полицаи в центъра на Киев. Принудиха законият президент да избяга, защото се предовери на западните политици и техните лъжи. Но дори от този момент, историята е достатъчно стара за днешно положение. За 5 години жидоянките нарисуваха нов украински народ, нов език, забраниха официалния руски език, започна подобен "възродителен процес" на украинизиране на рускоговорящите и руснаците изобщо. Забраняват българския език, ограничават правата на българската общност, подлагат я на асимилация-укранизация, нещо което руската и съветска власт не са си позволиил вече около 180 години. Превръщайки се в авантпост на НАТО и по-точно на жидоянките империалисти, Москва е в законното си право да си върен земите и властта над тези територии и да изрита агресорите, чуждазмецци. В България наемниците на САЩ и НАТО да млъкнат и се озапятт. Ако много искат бой с руснаците, да отиват в Донбас като доброволци и си поръчат цинковите ковчези приживе, че после тяма как да им се опознаят останките. Тук ние не сме съгласни да ставаме мишени на искандери и бастиони.

    Коментиран от #179

  • 179 ванче михайлов

    8 2 Отговор

    До коментар #178 от "БатКапутин":

    Кой разцепи България? Кой създаде Македония? Кой нарисува македонците? Кой артиса костите на Гоце Делчев. Кой беше обслужващия апарат? Кой спускаше и кой изпълняваше заповедите за всичко това?

    Коментиран от #182

  • 180 1944

    7 2 Отговор

    До коментар #29 от "Error":

    направо са си окупатори. левски е казал който ни освободи той ще ни пороби. и казашкия ботуш да стои далеч от татковината. ама слушат ли простите русороби? Известно е, че Санстефанският договор има предварителен характер, и че той е ревизиран в Берлин на 13 юли 1878 г. Чл. 22 на Берлинския трактат намалява времетраенето на руската окупация на девет месеца и изрично задължава Русия да изтегли всичките си войски от България след изтичането на деветмесечния период. В българската социалистическа и постсоциалистическа историография този период е наричан „Временно руско управление”, докато в официалните руски архивни документи и в българските дипломатически преписки до 9 септември 1944 г. е означаван като „руска окупация на България”. В чл. 8, ал. 3 на Санстефанския договор е посочено, че руският окупационен корпус (в състав от 50 000 души), който ще остане в България, ще бъде издържан за сметка на „занятата земя”, т. е от българите. Независимо от този жест, се налага да обобщим, че руската окупация на страната ни е струвала доста скъпо. В български пари сумата е 89 640 000 златни лева, а в сравнение с тогавашния курс на рублата спрямо златото тя е равна на 32 тона злато.
  • 181 1944

    3 4 Отговор

    До коментар #140 от "ха ха":

    северния паток 2 ше надмине по загуби сила сибири ако въобще заработи. мегаломанските поректи на мижавата ви матушка водят само до мега загуби. не че се очаква да разберете де.
  • 182 БатКапутин

    7 1 Отговор

    До коментар #179 от "ванче михайлов":

    След като намериш верния отговор, кой измисли комунизма, кой извърши т.н. Октомврийска революция, създаде псевдовластта на пролетариите и селячеството и от нейно име с погроми, с разстрели, голодомор и заточения унищожи руския елит, десетки милиони натурални руснаци и българи от памтивека, кой преименува волжските българи в татари, кой създаде комунистическия интернационал - прикритие на стратегическата идея за световна революции и световно господство и накрая в частност на Балканите измисли по същия модел изкуствената македонски народ и език, тогава ми се пърчи, че много знаеш. Нищо не знаеш!

    Коментиран от #183

  • 183 владо черноземски

    3 2 Отговор

    До коментар #182 от "БатКапутин":

    Ако сегашните са ралзлични от онези, които изкореняваха българските корени и отдръпнаха хората от църквата? Тогава защо виждаме една и съща последователна политика на унищожаване на всякакви български корени през поредния опит за заличаване историята и произхода на българската азбука? В навечерието на кървавия Божик. Политическите класи на империите може да са в различна окраска през времето си на съществуване, но следват жестоко своята доктрина.

    Коментиран от #184

  • 184 БатКапутин

    6 1 Отговор

    До коментар #183 от "владо черноземски":

    Намери познания, различни от тия фалшификации, с които са ти пълнили главата цял живот и ще научиш отговора.

    Коментиран от #185

  • 185 нима

    3 5 Отговор

    До коментар #184 от "БатКапутин":

    Познания от кой? От някой обучен в партийното дело екземпляр ли? Равно, мирно, йес сър. Има история, има случили се събития. Има случващи се събития и в този момент. Ще има случващи се събития и утре? Пропаганда и фашифициране на историята на българската азбука с прякото участие на путинския феодален режим?

    Коментиран от #187

  • 186 УСА боклук

    13 3 Отговор
    ПУТИН никога не е бил заплаха за България! Заплаха са малцината БГ измекяри и менторът им отвъд океана.
  • 187 БатКапутин

    6 3 Отговор

    До коментар #185 от "нима":

    Отговорът ти е над теб в 186. Няма нужда да си губя времето със слепци. Но ще ти поясня - кражбите в историята ни са се случили заради българи измекяри и предатели, позволи лтова да се случи. Същите такива гъзоотдайници днес ще ни сложат за мишена на руските нападателни оръжия, подобно на тъпи овце вързани вкарани в кланница за заколение. Ама ревнали, че са тръгнали да воюват срещу глутница озверели вълци, тигри, мечки и незнам какво си още зверило с касапски ножове. Ти как си си вързал гащите, имаш ли памперси в подплатата, ако не, сложи си ги навреме да ти поемат дриснята?

    Коментиран от #192

  • 188 Ханибал

    7 4 Отговор
    Русия трябва да действа на принципа "Като не щеш мира на ти секира".Америка и НАТО друг език не разбират.Всичко друго се приема за слабост.
  • 189 Исмаил

    10 2 Отговор
    Да го наукам във платената ви статия
  • 190 Ром ама кубински

    3 1 Отговор
    Даниеле..,Даниеле..,за 30 шекела и майка си ще продадеш.Но както се казва предателство не е бългаески патент ,както се опитваха да ни внушат .Имало го е в Третия райх,в СССР,вАнглия,Сащ и сега даже продължава да съществува.
  • 191 100yan

    10 3 Отговор
    Вън от НАТО !
  • 192 че то

    8 3 Отговор

    До коментар #187 от "БатКапутин":

    кой е слепец? Очакваш някоя държава да застане зад теб и да няма насочени оръжия към теб? Събуди се. Към България има насочени оръжия отвсякъде, няма знчение приятели или врагове. Няма приятели. Има интереси, огромни интереси. Мен не ме интересува, кой е от отсрещната страна. Важното е аз да знам, че съм от българската страна. И прав си. В България има много предатели, много общности, които услужливо се хвърлят от една към друга антибългарска идеология (съветско-комунистическа, евро-либерастска и други), защото търсят лесното чрез послушание. Нямам против Руската федерация да е трети Рим. Но третият Рим е там, където е българската азбука. Навсякъде, където има и една книга написана на българската азбука. Българската азбука е третия Рим. И това не може да се присвоява от никоя империя. И Путин пак, ще се преклони пред българският език, защото в руската църква се служи на български език.
  • 193 БатКапутин

    5 3 Отговор
    Ти вместо да се поддаваш на кози шантаж и интриги, кажи на козяците, да ни дадат пример, как се воюва с бели мечки, но през Беринговия проток. Като ги видим победители, ще им пратим поздравителна телеграма в Аляска. А знаеш ли, че тя поначало е била българска, ама са я продали на чуканистан за една мешка книжни долари!?
  • 194 Хонорик

    4 2 Отговор
    Да му мислят нацистите!На никой не му пука за новия световен ред,ЕС,НАТО или САЩ,освен на техните маши.Да се разпаднат на безброй парчета ако искат тези фашисти.
  • 195 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 196 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 197 Михаил

    4 4 Отговор

    До коментар #83 от "456":

    Сейчас болгары пьют кока колу потому, что нет болгарского вина.

    Коментиран от #241

  • 198 raponovski

    8 2 Отговор
    Отровна статия на дойче зеле
  • 199 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 200 Гост

    6 1 Отговор
    По слаба Европа нее имало фащ си на разиграва както си иска и европейските тъпунгери, в това число и нашите такива им играят по свирката. Да ама не дай се боже изкуфяла Европа ще го отнисе при евентуален комфликт.
  • 201 Ахил

    7 1 Отговор
    Чета и си мисля...автора и дойче веле....са мръсни фашисти и пропагантатори
  • 202 stan40

    8 0 Отговор
    Икономиката ни не работи. Единственото което може да я възстанови са пазарите в Русия. Загубим ли тази възможност остава да се разчита само на гастарбайтерите, което ни предлага ЕС. Това ли искаме да стане? На който му трябва война нека да воюва, но да не намесва България. 500 години никой не се сети да я освободи, но се намеси за да я напарчати. Никога сме нямали политици защитаващи българските интереси, винаги са били продажници.
  • 203 stan40

    0 1 Отговор

    До коментар #54 от "Българин":

    На това дередже сме, а сме били толкова велики. 500 години под турско, 45 години под руско, 30 години преход, сега в батака, много сме велики. Да не да бъдем умни, а не велики
  • 204 Гост

    7 1 Отговор
    Германците ни предупреждават, че ако те не ни използват за чистачи и миячи, Путин ще ни накара пак да станем инженери и да имаме отново машиностроене.
  • 205 Гост

    7 1 Отговор

    До коментар #195 от "Михаил":

    Никто не забыл. Болгарский народ знает. Болгарские политики, они другое дело. Как было во времени второй мировой войны - правителство Болгарии делает наоборот, что болгарские люди хотили.
  • 206 Оня с магарето

    6 1 Отговор
    С такива статийки си правят проучвания на общественото настроение мисирките политически.В нашата колониална територия все още няма политик с гръбнак.Руснаците като им треснат няколко бази в Куба и Венецуела и мат с пешката,американците ще се изнесът към Азия да се заяждат с Китай а посерковците дето крякът от към Полша,Литва.....Украйна ще почнат да постилат червените килими.
  • 207 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 208 Путин

    3 1 Отговор

    До коментар #35 от "Васил Левски":

    Много си прост! Я вземи първо научи правописа и тогава изразявай мнение.
  • 209 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 210 Йонко Евреина

    5 1 Отговор
    Тъкмо се чудех, кой е написал това пламенно слово. Без изненади. Само не разбрах, като паднат ядрените ракети, а или ако останем живи след това, какво да правим! Нали се сещаш, батиньо, че "ядреният щит" не е над нас, а над САЩ!
  • 211 абв

    3 3 Отговор
    България им се ще да няма солови решения защото ще се пукнат през гърба че сме във НАТО.
  • 212 Българин

    4 11 Отговор
    Румен Радев и Стефан Янев са безропотни слуги на Путин, с петолъчка на челото. Жалки но и арогантни.
  • 213 Kresi

    2 3 Отговор

    До коментар #28 от "Поредна антируска пропаганда":

    А руснаците навремето къкъв го търсеха в Чехословакия и Унгария
  • 214 Човек с памет

    7 2 Отговор
    Не очаквайте журнализъм от DW, това е организация за разпространение на лъжи.
  • 215 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 216 Няма да стане

    3 10 Отговор
    Ненавиждам гнусната Русия ,която ужким ни освободи ,а ни зароби ,и няма оправия ,с това гадно мислене ,което ни насъдиха ,бай ганьовщината ,такива като Боко тиквун -бкп -дс -калинки на руските служби ,които разбиха България ! С Америка не става ....твърде далеко са за да ни защитават . С този си вид ,който е в момента ЕС и там няма как да стане .Да бяхме с Англия ,ето гърците как си питат дедовия винаги ,добре са защото Англия ги освободи ,не Русия ! Те са истинската сила ! Наще да покажат топки ,и да противодействат хитро на руската агресия .Писнало ми е от руската идиотия,и защитниците и в тази страна -тук !

    Коментиран от #244

  • 217 Спин

    1 6 Отговор

    До коментар #29 от "Error":

    За всички българомразци-русофилистици.
  • 218 Смях в залата

    1 8 Отговор

    До коментар #26 от "ПараШут":

    Русия, нито един път не ни е освонождавала безкористно. Руски подлоги и предатели
  • 219 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 220 Сър Пичук

    2 5 Отговор
    Трябва незабавно да се свика КСНС и да се обсъди ситуацията. Изглежда, обаче, че резидента, както в случая с Ковид, отново се влачи след събитията. Абдикира като главнокомандващ във войната с Ковид, изглежда, че ссега пак ще абдикира и в реална война.
  • 221 Първият Московски и Всеруски Патриарх

    1 1 Отговор

    До коментар #45 от "Спартак":

    Е Българин, ученик на Патриарх Евтимий!
    Крим е български полуостров!
  • 222 Смях

    0 6 Отговор

    До коментар #56 от "Хари":

    Каква баня в руските дървени колиби бе?
    Смятай, чак англичаните, когато образовали руснаците и се оплаквали от руската смрад и кал в градовете. Керпичени къщи е имало само в малките села.
  • 223 Kresi

    0 9 Отговор

    До коментар #24 от "Отряд ",, Чавдар,,"":

    Нямал шанс нато.Абе ти запознат ли си само 4те ядрени стратегически подводници на Нато имат по 80 междуконтинентални ракети всяка по 80-100 килотона,а американските подводници с 11.ече не говори глупости.Няма по мощен военен и икономически съюз от Нато

    Коментиран от #224, #249

  • 224 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 225 А бе той и

    3 8 Отговор
    Хитлер беше взел на сериозно, като тоя лилипут !

    Коментиран от #236

  • 226 Kresi

    0 6 Отговор

    До коментар #158 от "Ляв плюс":

    Ти изглежда бъркаш руския народ с неговите управници и начина по който се управлява Русия.Попитай народа харесва ли му корупцията и диктатурата в Русия
  • 227 Антикомунист

    1 7 Отговор

    До коментар #224 от "любител":

    Личи че си любител на тия нещастници, много им се връзваш на пропагандата, имали оръжия : освен да плашат гаргите и такива като теб да се надъхват за друго не стават. Запада и НАТО ако искаха да ги нападат щяха да го направят през 90 те когото бяха в партер със свалени гащи. Недай боже да беше обратното, щеше да видиш тези военнолюбци как насаждат комунизма.......
  • 228 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 229 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 230 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 231 абв

    3 6 Отговор
    Щом Македония е измислила Кирилицата според Русия,тогава не може ли българин да е написал Война и мир или Евгени Онегин?
  • 232 пуссин

    0 4 Отговор
    да се обръсне че големия пуф-паф го чака 😊
  • 233 Abc

    3 0 Отговор
    Няма да има никаква агресия срещу Украйна,натрапват ни глупости,пошли американцы ннахуй
  • 234 Владо

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "77777":

    Да не бида я имаме?
  • 235 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 236 Abc9286

    1 0 Отговор

    До коментар #225 от "А бе той и":

    Тоя "лилипут" е метър и седемдесет,малко по-висок от повечето българи
  • 237 ПУТИН КВОТО НЕ Е РЕКЪЛ , ТОВА НЕ

    2 0 Отговор
    Е СТАНАЛО - ТА ЕТО КВО Е РЕКЪЛ ........... Заплаха от Русия към България: Когато врагът ни заплашва, ние го унищожаваме
  • 238 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 239 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 240 111

    6 0 Отговор
    ДВ дава трибуна на малоумни и недоучили нашенски псевдоинтелигенти, чието мнение не струва и пукнат грош. Герберска калинка, продажна и жалка, готова за жълти стотинки да продадат и майка си.
  • 241 Айде бе

    1 0 Отговор

    До коментар #197 от "Михаил":

    Имаме си колкото щеш вино! Ако беше по-цивилизован, щеше да знаеш, че грозде и вино в Европа има в излишък, затова има квоти и количествата над тях остават необрани в лозята на Франция! Попътувай септември- октомври и се увери, мизерни.ико
  • 242 Маскиран

    8 0 Отговор
    Какво иска НАТО,Путин да ги остави да си направят бази около Москва ли?
  • 243 Смотан старец (ЦИГАНИН)

    4 0 Отговор

    До коментар #173 от "1944":

    Абе еи деца не си правете илюзии бре дядовата аз съм на 86 и моя съвет е кротко ама много кротко с РУСИЯ
  • 244 Циган

    0 0 Отговор

    До коментар #216 от "Няма да стане":

    Еи много ги разбирате тия работи голями и умни професори се народиха точно в тая страна САЩ АНГЛИЯ РУСИЯ КЪДЕ Е БЪЛГАРИЯ БЕ ХОРА ИМА И ТАКАВА ДЪРЖАВА БЪЛГАРИЯ СЕ КАЗВА БЕ ДЯДОВАТА БЪЛГАРИЯ
  • 245 БЕЖАНЕЦ

    3 0 Отговор
    РУСИЯ ЖЕЛАЕ МИР НА ПЛАНЕТОТА.АМЕРИКА САМО ВОИНА.ДОКАЗАНО Е.
  • 246 Зоро

    3 0 Отговор
    Жалко колко си заблуден.Научи руски език и гледай интервюто на Путин.Недей да да си измисляш.
  • 247 popi

    3 0 Отговор
    С този ,,анализ" автора заработи 5 цента и 2 шекела за капак. Само не споменава кога ще обува кубинките и мята мешката на гръб, и ще тръгва да спира руската агресия.
  • 248 Огнян Георгиев

    1 0 Отговор
    Смилов ,виж се образовай по история и тогава се напъвай да родиш "анализ".И мисля че най - сигурния начин нашата освободителка да слезе на балканите и да ни освободи всички народи от Адриатика ,бяло егейско и черно море е да пуснем американски и англосакски войски на наша територия за войната с Русия.
  • 249 Огнян Георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #223 от "Kresi":

    По 80 ядрени ракети на подводница?Дай модела и името на тези чудеса на техниката.И с коя държава граничи тази държава НАТО която има тез 4 подводници.Тъпо.
  • 250 Мале мале

    0 0 Отговор
    Какво пространно излияние. ЕС сам се фрагментира с простотиите си. Седнали мусаката да мерят. Това са ненормалници и аз лично нямам намерение да продължавам да съм съюзник на подобно шматки. Те може след ден да се самоизтребят, понеже пърдят и замърсяват планетата. Нямам нищо онщо с някакви там западняци. Набутаха ни масила в този ЕС за да се нагушат с милиарди евро няколко човека, а над да превърнат в роби! Мисля, че вече времето на ЕС изтече. Та не им е виновен Путин за некадърността и малоумието.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания