Last news in Fakti

23 Декември, 2021 17:02 3 910 24

Адв. Величков за ФАКТИ: 2020 беше година на протести, 2021 - на избори, а 2022 трябва да е годината на реалната реформа

  • адв. велислав величков-
  • инициатива ''правосъдие за всеки''-
  • правосъдие за всеки-
  • съдебна реформа-
  • правосъдие

"Нека никой не си въобразява, че обществото ще изтърпи този главен прокурор и този Висш съдебен съвет още една година", категоричен бе председателят на Инициатива "Правосъдие за всеки"

Адв. Величков за ФАКТИ: 2020 беше година на протести, 2021 - на избори, а 2022 трябва да е годината на реалната реформа - 1
Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“В управляващото мнозинство има едно добро намерение да се направи цялостен пакет от законопроекти за съдебна реформа, така че те да се обвържат логически, систематично и хронологично в съответните срокове. Закриването на специализираните прокуратури и съдилища, разбира се, трябва да бъде задача номер 1. Законопроектът за закриването им вече бе гледан и стигна до различни нива на приемане - беше приет в Комисията по конституционни и правни въпроси, стигна до пленарна зала и беше гласуван на първо четене. Това е въпрос, който мина през почти едногодишно експертно обсъждане, нещата са ясни, законопроектите са готови. Няма никакъв проблем веднага след Нова година този законопроект да бъде на вниманието на правната комисия, да се реши принципният въпрос как и къде да се довършат висящите първоинстанционни дела, по които не е приключило съдебното следствие и дали ще има специализирани отдели, в които да работят съдиите и прокурорите с действителна специализация във финансови, икономически, корупционни престъпления, търговия с влияние. Тоест всичко да мине в руслото на редовните, нормални съдилища.

Това обаче не е точно съдебна реформа, защото до 2012 година нямаше специализирани съдилища. Това е просто един способ да се завърнем към нормалното правосъдие в конституционно уредените съдилища в България. Не числя закриването на специализираните прокуратури и съдилища към съдебната реформа. Това е по-скоро едно завръщане към нормалността”.

Това посочи в интервю за ФАКТИ председателят на Инициатива “Правосъдие за всеки” адв. Велислав Величков.

Откъде да започне съдебната реформа и в какви срокове би трябвало да се случи тя - по тези въпроси разговаряхме с адв. Величков.

“На първо време, трябва да се избере новият състав на Инспектората към Висшия съдебен съвет. Мандатът на Инспектората към ВСС е изтекъл преди година и осем месеца, положението вече е нетърпимо. Това е констатирано и от Софийския районен съд в решение, което казва, че актовете на Инспектората към ВСС и главния инспектор на практика биха били нищожни. Инспекторатът към ВСС и главният инспектор подлежат на избор от Народното събрание и не могат да продължават да изпълняват функциите си извън дадения им мандат. Това би влязло в противоречие с Конституцията. Първата сериозна задача пред управляващите ще е изборът на нов Инспекторат към ВСС и главен инспектор”, посочи адв. Величков.

“За този избор е нужно конституционно мнозинство, тоест трябва да се постигнат 160 гласа. Убеден съм, че ако на вниманието на обществото от различните парламентарни групи бъдат представени достойни юристи с наистина високи нравствени и безспорни професионални качества, с които да се проведе реално събеседване в правната комисия, а не проформа разделяне по политически квоти, тогава никой няма да има възможност да каже, че хората трябва да се определят процентно според големината на парламентарните групи и ще трябва да се гласува за личности. Който реши да блокира този избор, ще понесе политическата отговорност, защото излиза, че той иска да блокира нормалната работа на съдебната власт. Инспекторатът към ВСС е изключително важен по следенето на движението на преписките, делата, установяване конфликт на интереси и т.н.”, обясни той.

Като следваща стъпка юристът определи реформирането на ВСС: “Когато се види конституционното мнозинство, трябва да започне дебатът за новата структура и новия състав на Висшия съдебен съвет. Трябва да се реши дали ВСС да бъде постоянно действащ орган, или да действа на сесии; дали магистратите в него да запазват магистратското си качество и да продължават да изпълняват длъжностите си, докато са във ВСС, или не. Това трябва да доведе до промяна в Закона за съдебната власт, до разформироване на настоящия ВСС, абсолютно доказал своята непригодност, който е и с непълен състав, и избиране на нов състав. Да, изборът би бил със същата парламентарна квота от 11 души, но избрани по качествено нов начин - не от действащи магистрати, които имат достатъчно представителство в Съдийската и Прокурорската колегия на ВСС, а от юристи, доказали себе си в други сфери на правото. В новия състав на ВСС трябва да има представители на адвокатурата, на академичните среди, на неправителствените организации и съсловните организации като Съюза на юристите, които се занимават с темата правосъдие. Това би бил реалният парламентарен и обществен контрол върху дейността на управляващия орган на съдебната власт”.

“Разбира се, това е нужно и с оглед приоритетната задача с поставянето на въпроса за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. В сигналите на служебния правосъден министър Янаки Стоилов, по тези, които се готви да внесе новият правосъден министър Надежда Йорданова, както и в информацията, събрана от другия служебен министър на правосъдието Иван Демерджиев, има достатъчно основание ВСС, след решението на Конституционния съд, което се очаква в рамките на идния месец, да открие процедура по отстраняването на главния прокурор от поста. Убеден съм обаче, че не трябва да го прави в сегашния си състав, защото това ще изкриви дебата по същество. Може да се стигне и до неприемливи сделки в посока ВСС да каже: “Махаме главния прокурор, но не пипате структурата и състава на ВСС”. Това ще доведе до избор отново на неподходящ човек за следващ главен прокурор. Според “Правосъдие за всеки” проблемът е системен, не само личностен. Трябва да се стигне до качествено нова процедура за излъчване на хората в управляващия орган на съдебната власт и на бъдещия главен прокурор”, посочи още адв. Величков.

“Трябва да се направят и необходимите промени в Закона за съдебната власт, така че неговите правомощия да бъдат събрани в конституционната си рамка, а не да бъдат разширени до превръщането му в абсолютен властелин на досъдебното производство и де факто определящ дали да има или не наказателно правосъдие в България. Да се стига до абсурдите главен прокурор, в неясно какво процесуално качество, да участва в разпита на обвиняемо лице - както в случая с Борислав Колев и автомагистрала “Хемус”, точно тази случка, както и абсурдната декларация на ВСС, че никой в Европейската комисия не иска промяна в правомощията, отчетността и възможността за разследване на главния прокурор и не го обвързва с Плана за възстановяване и устойчивост, показват, че проблемът е системен и трябва да бъде решен на системно ниво.

Следващият главен прокурор, който се надявам да е последен преди конституционните промени, които до няколко години да премахнат въобще като излишна и прекалено политически натоварена тази не прокурорска, а административна и организационна длъжност, трябва да бъде избран по нов начин, от качествено нов и различен състав на ВСС”, посочи още адв. Велислав Величков.

Той коментира и идеите за реформиране КПКОНПИ: “Управляващите са си поставили като приоритетна задача преструктурирането и преформатирането на КПКОНПИ, разделянето ѝ на две комисии и придаване на разследващи функции на антикорупционната структура от тази комисия, разбира се, придружено със смяна на нейния ръководител и персонален състав. Мисля, че ако КПКОНПИ получи разследващи функции, при нужната парламентарна отчетност и контрол от парламентарната Комисия по превенция и противодействие на корупцията и при съдебен контрол тогава, когато се нарушават права на разследвани лица, тя може да бъде инструмент за една различно работеща прокуратура, така че да се стига до по-бързи, годни, качествени обвинения, които да водят до реални осъдителни присъди и връщане на пари в бюджета. Така КПКОНПИ ще бъде не втора прокуратура, не бухалка към главния прокурор, а разследващо и подпомагащо прокуратурата звено, което разследва и събира доказателства, предоставя ги на компетентните прокурори, те си свършват работата и най-накрая се стига до осъдителни присъди по високите етажи на властта за тежки корупционни престъпления”.

На въпроса в какви срокове може да се случи всичко това, юристът отговори: “Всички тези неща могат да се случат в сроковете, поставени от самите управляващи в коалиционното им споразумение- три и съответно шестмесечни срокове. След това трябва да започне реалният обществен и парламентарен дебат за промените в Конституцията, без които няма да можем да минем. Аз лично смятам, че следващият Висш съдебен съвет трябва да бъде избран за един по-кратък срок - до промените в Конституцията по отношение парламентарната квота в него и намаляването ѝ до не повече от 5 или 6 души, както и намаляването на мандата от 5 на 3 години, за да има и по-голяма ротация в състава, което е по-голяма гаранция за неговото небюрократизиране и непревръщане в орган, който по-скоро потиска, а не подпомага съдебната система. Конституционните промени е реално да се случат до края на следващата година - до края на 2022 година или началото на 2023 година”.

“Всички гласове, които сочат в посока “оставащият мандат на ВСС е кратък - до октомври, нека не правим резки движения, когато си отиде този ВСС, ще сменим и главния прокурор”, на практика са дяволските гласове, които тласкат към провал на това управление и към нови следващи предсрочни избори. Никой в обществото и в системата няма да изтърпи още една година тази гавра с правосъдието. Нека никой не си въобразява, че обществото ще изтърпи този главен прокурор и този Висш съдебен съвет още една година. Мисля, че сроковете, които си е поставило управляващото мнозинство, са реалистични. Трябва да действат бързо и смело, защото е абсолютно ясно и доказано, че у нас първите шест месеца на едно управление са месеците за най-радикална реформа и за най-силни промени. Ако тези шест месеца не се използват, инерцията се губи, мнозинството ще забуксува и може и въобще да не се случат”, категоричен е адв. Величков.

“Силно се надявам, че след като 2020 година беше годината на бурните протести, които искаха радикална промяна в съдебната система и в прокуратурата, след като 2021 беше годината на изборите - три пъти парламентарни и два тура президентски, които отразиха обществените настроения и ги превърнаха в изборни резултати, то 2022 трябва да бъде годината на реалната реформа и на реалните законодателни и конституционни промени. В противен случай 2020 и 2021 година ще се обезсмислят”, завърши той


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дай

    6 4 Отговор
    Боже !
  • 2 Смех

    15 6 Отговор
    2022 пак ще е година на протести.. тоя фашизъм няма да си ходи без да има бой... На пролет нови избори , може и по скоро зависи Канадеца как ще стъпи и кога ще се поклони пред запада със ковид фашизма...
  • 3 Простия народ

    16 3 Отговор
    Сбъркал си адвокате ! 2022 г., ще бъде годината, в която всичките ще ядете дървото !!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 И Тулупа

    8 6 Отговор
    В затвора.
  • 6 Луд

    12 3 Отговор
    Реформата ще е просто смяна на посоката на изтичане на средства
  • 7 Като чуя риформа

    8 5 Отговор
    И се сищам за Костов и риформаторското разграбване на България.
  • 8 Народ

    5 1 Отговор
    Простак !
  • 9 Хахаха

    9 3 Отговор
    Ще има голямо гушене и каширане на пачки. Като гледам какви влезнаха в управлението.... Ще ги гоним скоро, само дано не бутнат държавата.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Да попитам

    8 2 Отговор
    Този господинчо какво ще каже за казуса "Петков".
    Май неговото правосъдие за всеки е доста ограничено и се е фокусирало само за Гешев.
  • 12 Веселинъ ЕГН 7112136860

    4 2 Отговор
    Годината на Протест бе 2019,когато аз ,а това е удостоверено в Столична Голяма Община,осъществих първият в историята на съвременна Европа(Канаан) протест срещу ислямската педофилия и изисках всичките основни изисквания на платените еврейски протести от 2020. Питам тези фалшиви вестници,на щат в Мосад,Кремъл и Вашингтон,защо не ми обърнаха поне един процент внимание? Защо са евреи и мразят Българите,които реално милеят за Майка България. Затова !Ето,ще Ви докажа думите си. Оставям тук моите лични данни и ще видите,чи нито "Факти",нито "Днес Бг",никого която и да е било медия ще ме потърси,за да установи контакт с първият човек в Европа(Канаан) ,който изиска откровено и с аргументи необорими забрана за Исляма в България . Веселинъ Радославовъ Димитров с ЕГН 7112136860,майка свята Иванка Стоилова Писова,баща свят Радослав Митов Димитров. Телефонен номер за контакт 0033 7 803 77 55 8. Хайде бе,журнала фалшиви еврейски,обадете ми се поне да ме напсувате! Антибългари гнусни!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 гиш иш

    0 2 Отговор
    предпочитаме вместо 80 прасцунта инфлация като 2021 ДА Е с първите еврозаплати в бг
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Абсурдистан

    5 1 Отговор
    Това за "нравствените юристи" са пълни глупости и означава само едно: замяна на едни с други. Само законите и точните правила изпипани до край правят държавата законова. Нужна е воля, каквато липсва и в този парламент.
  • 17 Веселинъ ЕГН 7112136860

    2 2 Отговор
    Със сълзи на очи видях един коментар,който подиграва Българският Род Писови от село Цалапица,Пловдивско . Защо? Дядо ми Стоил Запрянов Писов няма нищо общо с някаква си руска или турска кръв. Защото този,който е публикувал обидният коментар е турко-евреина,който мрази всичко българско. Нещо повече,Моят Род е пострадал от руснаците. Имаме кръв Вокилова ,а именно руснаците и турците заграбиха историческите Български Архиви......Безсмислено е да се спори с хора без съзнание...безсмислено!
  • 18 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 1 Отговор
    дано 2022 бъде ДОБРА ГОДИНА за БЪЛГАРСКИЯ НАРОД
  • 19 Анонимен

    5 2 Отговор
    Колкото повече пищят адвокатите като тоя, които са слуги на Божков, Прокопов, Бобокови, Банев, цв. Василев , Митьо Очите и пр. сган, толкова е ясно, че Гешев си е свършил работата. А ти, адвокате, ще трябва да връщаш парите на Цв. Василев, че иначе ще гризнеш дървото
  • 20 jorj

    4 0 Отговор
    2021-22 години на ДС!!!.
  • 21 2022

    5 1 Отговор
    Реформи.Друг път.
  • 22 ТаУмВзе

    4 0 Отговор
    Тая уж реформа се врътка 32 годин, докато просто трябва да се Краде, като за последно!
  • 23 Един друг

    3 0 Отговор
    Е някой верва ли че тези които вече грабят тази държава и народ на кръстопът сега ще се откажат като се има в предвид че винаги са едни и същи само ви заменят артистите които го играят леви и десни.Държат медиите маскирани като независими и ви мотяат да се препирате,и биете понеже знаят колко сте тъпи.Това е съдбата на всички лупави народи.По- умните отдавна си живеят по- добре.А тека - Славито Тр. БСП ,Възраждане руска парития без прикритие обичаме и пр. обичаме.Но глада и мизерията идва. а всички тези артисти ще си заминат при парите в Швейцария и пр.
  • 24 ЪХЪЪЪЪ

    2 0 Отговор
    2022г ще е година на пълната хиперинфлация ,дръж се народе Радев те изклати !