Last news in Fakti

7 Декември, 2021 17:02 7 122 65

Адв. Емил Георгиев, ИПВ, пред ФАКТИ: Европейският главен прокурор изрази вот на недоверие спрямо българския

  • адв. емил георгиев-
  • инициатива правосъдие за всеки-
  • главен прокурор-
  • прокуратура-
  • съдебна реформа-
  • правосъдна реформа

"Главният прокурор е човекът в България, който трябва да насочи взора си към престъпленията по високите етажи на властта. Там статистиката е изключително тъжна и в никакъв случай не е в полза на държавното обвинение", посочи юристът

Адв. Емил Георгиев, ИПВ, пред ФАКТИ: Европейският главен прокурор изрази вот на недоверие спрямо българския - 1
Снимка: ФАКТИ

"Публичните му прояви помпат неговите противници". Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ адв. Емил Георгиев от Инициатива "Правосъдие за всеки" по повод последното интервю на главния прокурор Иван Гешев, дадено вчера за "24 часа".

Адв. Георгиев обърна внимание на това, че поради реакциите, които предизвиква след свои публични изяви, Иван Гешев се е скрил в хода на предизборните кампании, които тази година бяха общо 4, с цел да не подпомогне кампаниите на своите критици.

След това разговорът премина към това, че от водещата парламентарна сила "Продължаваме промяната" поискаха от главния прокурор Иван Гешев да се оттегли сам от поста си.

"Опасявам се да не стане следното: те да му поискат оставката, той да не си я даде и те да кажат тогава, че само това могат да поискат, не могат да направят повече по въпроса и ще трябва да изчакаме да приключи мандатът му", коментира юристът от "Правосъдие за всеки".

"Ако има истинска политическа воля за някаква промяна в частта правосъдие и конкретно що се отнася до фигурата на главния прокурор, трябва да бъдат отчетени няколко фактора. На първо място, не е налице конституционно мнозинство, което да приеме някакви изменения относно фигурата "главен прокурор", както е разписана в Конституцията на Република България. От друга страна обаче е налице обикновено мнозинство, с което могат да се правят изменения в Закона за съдебната власт и в Наказателно-процесуалния кодекс, които в своята съвкупност доста да ограничат правомощията на главния прокурор. Именно в тези два закона правомощията му са развити в много по-голяма степен, отколкото са предвидени в основния ни закон - Конституцията.

Другият вектор, за който трябва политически да се мисли, след като се поставят високи цели, е какво да се направи с Висшия съдебен съвет. Той така или иначе е нефункционален в настоящия си състав. Още повече, че при едно изменение на Закона за съдебната власт, може с преходна и заключителна разпоредба да се предвиди предсрочното прекратяване на мандата на настоящия Висш съдебен съвет и той да трябва да бъде избран отново - едната част, професионалната да бъде избрана от съдиите и прокурорите, съответно следователите, а другата квота, която е на парламента, да бъде избрана вече в условията на новото парламентарно мнозинство", обясни адв. Емил Георгиев.

"Много е важно в Закона за съдебната власт да се предвидят достатъчно гаранции, че парламентарно избраните членове на Висшия съдебен съвет действително ще бъдат хора с високи професионални и нравствени качества, за да решават съдбините на съдебната власт. При един нов Висш съдебен съвет, с едни различни хора вътре, а не с настоящото мнозинство, тогава вече може би и декларациите ще придобият някакъв смисъл и стойност", добави той.

Адв. Георгиев отбеляза, че Гешев, още от времето, когато бе в процес на избиране за поста главен прокурор, определя всяка критика към себе си като политическа атака.

"Това е една опорка, която той и хората около него развиват, и то по-скоро успешно. Това, с което стартирахме - политическата декларация, която сега се обсъжда (б.р. искането на ПП Гешев да се оттегли сам), тя само ще налее вода в неговата воденица, ще затвърди внушението, което той се опитва да създава, че на него искат да посегнат политически, а пък той е бранителят на независимата съдебна власт. Не би трябвало такъв да е разговорът, когато изтъкваме неговите слабости. Правилният подход е това, което се случи тази година - сигналът, който беше формулиран от Бойко Рашков и внесен от тогавашния министър на правосъдието Янаки Стоилов. Toй беше подложен на заседание на Висшия съдебен съвет, сега има образувано конституционно дело, като пред Върховния административен съд е обжалван отказът на ВСС да се занимае с този сигнал по същество. Според мен това е начинът на работа", разви тезата си юристът и даде пример и с друг сигнал на Бойко Рашков, свързан с незаконното използване на СРС-та от страна на родната прокуратура.

"Задавам си въпроса: защо главният прокурор и неговата подопечна структура - цялата прокуратура на Република България, не поема и изобщо не иска да се занимание с разкритията на служебното правителство с оглед разходваните милиони за АМ "Хемус", язовири и други обществени обекти", отбеляза адв. Емил Георгиев.

След това той коментира примерите с Австрия, които даваше главният прокурор във вчерашното си интервю, в контекста на гореописаните българските примери, по които българската прокуратура не предприема абсолютно нищо.

"В Австрия беше коренно различно. Там в момента, в който излязоха на повърхността няколко прегрешения на Себастиан Курц (лъжесвидетелстване пред парламентарна комисия и отклоняване на публични средства от финансовото министерство на Австрия към медии за ласкаво журналистическо обгрижване), прокуратурата директно се задейства. Ако ще оставаме на австрийските примери, трябва да ги гледаме докрай. От българска страна нямаме какво да кажем, че правим като австрийците. А данни имаме много, обаче прокуратурата, която единствена може да привлича към наказателна отговорност, отказва да го прави. Където нямаме прокурор, нямаме и съдия. Много е просто", каза адв. Георгиев.

"Главният прокурор е човекът в България, който трябва да насочи взора си към престъпленията по високите етажи на властта. Там статистиката е изключително тъжна и в никакъв случай не е в полза на държавното обвинение", коментира представителят на Инициатива "Правосъдие за всеки" и за пореден път даде да се разбере, че не е работа на главния прокурор да се занимава с битовата престъпност, тъй като това е работа на Министерството на вътрешните работи.

Toй изрази надежда 47-мият Парламент да има по-дълъг живот от 45-тия и 46-тия и очертаващото се управляващо мнозинство да свърши нещо смислено.

Адв. Емил Георгиев завърши участието си във ФАКТИ с коментар на европейската оценка за работата на българската прокуратура.

"Най-ясната оценка, която беше дадена от европейска институция относно работата на българската прокуратура и нейния главен прокурор, беше съобщението, че Европейската прокуратура, ръководена от г-жа Кьовеши, при събирането на данни за престъпление вече ще може директно да си общува с органите на Министерството на вътрешните работи, "Митниците" и отделни граждани, без това да минава задължително през филтъра на Върховна касационна прокуратура. В това аз виждам еднозначна оценка. Изглежда, че г-жа Кьовеши е видяла, че далеч не всички данни достигат до нея. Да видим сега дали ще има по-добро сътрудничество, но за мен това е вот на недоверие, изразен от европейския главен прокурор спрямо главния прокурор на Република България".

Целия разговор можете да проследите във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айдааа

    27 3 Отговор
    Почна са ...
  • 2 !!!?

    28 9 Отговор
    Мен много ме е яд че служебните откакто управляват не увеличиха цената на тока за битовите абонати. Вече 7 месеца няма увеличение , а шефа Бойко за 12 години го увеличаваше по 2 пъти годишно с по 10%. От 1 юли и 1 януари. Яд ме е че при тези рекордни цени на барел петрол минимално вдигнаха и горивата. При шефа Бойко преди години при същите цени на петрола зареждахме по 2.77-2.90 лв. Яд ме е че и олиото смъкнаха на 3 лв.литъра а преди при Бойко бе стигнало и 4.50 лв. Много се ядосвам че не е Бойко защото вече щяхте да сте вирнaли краката от глад и геноцид

    Коментиран от #3, #34

  • 3 Алфа Вълкът

    8 39 Отговор

    До коментар #2 от "!!!?":

    При тези цени в момента сигурно живееш от спестявания които си направил при уж "лошия Бойко". Но като свършат ще трябва да започнеш и на 2-ра работа за да оцеляваш.

    Коментиран от #4

  • 4 !!!?

    24 8 Отговор

    До коментар #3 от "Алфа Вълкът":

    Ами аз не живея от спестявания а от дохода си а от близо 7 месеца вече откакто са служебните ми е предостатъчен.Това че пекарите и фурните вдигнаха хляба макар и да го правят с фуражна пшеница и вдигнаха и млечните изделия, сигурно прочетохте че си признаха че работят с 40% печалба а правят сиренето и кашкавала със сухо и палмово мляко а не прясно. Решението е намаляване на потреблението им и като започнат да хвърлят продукцията си ще намалят цените до реалните им. Тока за битовите абонати от 7 месеца не е увеличаван. Олиото например "Бисер" и "Калиакра" е по 3 лв.за литър. Аз преди години когато Борисов го бе направил по 4.50 лв.за литър се оправях та сега ли? Вдигна го уж заради слабата слънчогледова реколта. Бе направил преди 5-6 години картофите по 2 лв. Нали помните как препоръча на младите да се връщат да садят картофи че били скъпи по 2 лв. Сега са по левче, дори в Базар и OЛXX има на цени 60-70 ст. Сега яйцата са по 18 ст. Аз се оправях при земеделския министър Мирослав Найденов когато бяха стигнали по 40 ст.защото били от щастливи кокошки. Сега зареждам от бензиностанция Еко Транс по 2.19 лева за литър бензин. Евтинийка. Оправях се през 2012-2013 г.когато при Бойко бяха стигнали по 2.77 лв.литъра при същите цени на барел петрол. Агнешкото е по 14 лв.килограма. Преди време когато Борисов посъветва студентите да се върнат на село и станат овчари защото "Агнешкото е кът в Европа а тук е по 18 лв.килограма" си купувах агнешко та сега ли когато е по

    Коментиран от #8, #12, #36

  • 5 Да питам

    25 2 Отговор
    що сменихте дизайна на сайта? Сегашният е отвратителен. Пуснете една анкета, ако не вярвате.

    Коментиран от #10, #16, #20, #21

  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    30 9 Отговор
    ГЕШЕВ е престъпник мафиот и мутра

    Коментиран от #9

  • 7 Всчко старо

    10 21 Отговор
    им пречи на новите!
    Като сменят старите чиновници, кои ли още ще им се видят излишни?
    Може и да отворят "Белене" и някои подобни институции! Техните родители имат опит!
    За сведение не съм от ГЕРБ! Ама както вървят нещата ще трябва нещо ново да учредяваме!
  • 8 Станислав Лем

    4 10 Отговор

    До коментар #4 от "!!!?":

    Ако знаеш кой съм , ама във фантастиката трябва да има и малко истина .
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ми ,

    13 2 Отговор

    До коментар #5 от "Да питам":

    Щото Боци ги е хакнал .
  • 11 народ

    21 7 Отговор
    Прав е адвокатът!
    Закривай каскетурата!
    гешефт на СЪД!!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Бьлгарин

    3 5 Отговор
    Еми ние това го знаем - каде е новината
  • 15 Aleksej

    2 17 Отговор
    Съвсем откровено смятам, че нито на сегашният главен прокурор, нито на сегашният МВР министър са им чисти работите, Много нечистоплътни типчета. Същото е положението и с бб и с рр.
  • 16 Дамаджанков

    9 14 Отговор

    До коментар #5 от "Да питам":

    Пиши и не питай!
    Това да не ти е демокрация!
    Пък ако искаш анкета, може да използваме машинките за гласуване!
    Срещу добро възнаграждение, можем да ти спретнем какъвто искаш резултат!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ми тъй де

    5 9 Отговор
    Да си дойдем на приказката!
    Като смените неудобните ви, реформата ще приключи!
  • 19 мой

    14 6 Отговор
    Емо Георгиев и всички момчета от "Правосъдие за всеки" заслужават ордени за храброст. Браво, не спирайте!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Така е

    13 0 Отговор

    До коментар #5 от "Да питам":

    и отвратителен и адски неудобен, особено ако цъкаш на тел, да връщат стария или няма да се мъча повече в тоя сайт

    Коментиран от #23

  • 22 де де

    6 1 Отговор

    До коментар #17 от "Иван Грозни":

    Не мой с лошо!
    Не пожелавай на друг това, което не искаш на теб да се случи!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ицо

    5 10 Отговор
    Поредния платен коментатор!
    Лъжи,лъжи...
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 NeXu s

    5 9 Отговор
    Г-н Гешев е прав - искат ли му депутатите оставката, то той работи добре! Кой му иска оставката? Бойкикев, БКП, Продължаваме подмянАТА И Мунчо Естонски, които са комуноиди! Зад тях стои мафията в лицето на Божков, Василев, Бобоков, Банев и прочие! А Лаура Кьовеши, с която ни плашат червените тролове, не прие поканата Мунчо и се срещна с Гешев, след което заяви, че никой не трябва да се меси на съдебната власт!
  • 31 Разликата

    4 0 Отговор
    Между недосегаеми и неприкасаеми е огромна.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Другарю

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "!!!?":

    В турция горивата за коли е около 1,30лв при диктатор При нас човек от народа 2,50 През 1933 год в германия затвараха редакции при нас ги молят да освободат офиса виждате колко са мили Къде сивидял олио 2,90 « това беше при баи тошо
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Лекар

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "!!!?":

    Психиатър: този не помни преди седмица колко беше бензина При борисов 2:10до 2:20 лв а сега 2:40 до 2:50 лв тогава борисов увеличава а сега цената на барельеф се вдига За пандемията да не говорим

    Коментиран от #39

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 1 Отговор
    у нас мафията си има ДЪРЖАВА

    Коментиран от #53

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Абе ,

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Тично така":

    Как го измисли ...🤭 " Ако една жена е красива , означава , че е умна " ...🙄😳

    Коментиран от #52

  • 49 ЖИВКО

    2 0 Отговор
    СТАМАТ е СТАМЕН ГЕОРГИЕВ
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Гражданин

    1 1 Отговор
    Това соросоиди ли са? Ако е "да", да кажат кой им плаща.

    Коментиран от #59

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Драгомир

    0 1 Отговор
    Неграмотният каскетаджия, поради естествена глупост, се саморазкри и заяви съвсем официално, че е против разделението на властите в държавата. Предвид длъжността му той трябваше веднага да бъде арестуван и осъден по бърза процедура за изразена позиция срещу устройството на държавната власт в България. Мнозинството в Законодателния орган, за срам и позор, се управляваше от абсолютен неграмотник в Изпълнителната власт, който се мисли за най – подготвения - луд за връзване. Липсата на задължителна реакция от неграмотниците във ВСС означава тежка политическа зависимост на съдебната система в България. Лошата новина - в днешните български партии, от които българският народ избира, се подвизава неграмотна сбирщина, която формира неграмотни институции т.е. държавата е лоша. Проблемът е политически! Очаква се дали ще има най-после евентуално добра новина за определено лошата ни държава?!?
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 NeXu s

    0 0 Отговор

    До коментар #62 от "Националист":

    Къде забрави Русия, червен троле?
  • 64 Marinov

    0 0 Отговор
    Господине,

    НЕ е най ВАЖНО какво е казал Еди кои си а е НАЙ ВАЖНО каква Оценка ми дава Българското Общество!
  • 65 За протокола

    1 0 Отговор
    Приказките за Гешев са само прах в очите на хората.
    Който наистина иска да бори задкулисието може да го прави и по други начини. Например:
    - Да се забрани на офшорни фирми да правят бизнес у нас. Само фирми с ясни собственици и капитал да се допускат до бизнеса у нас.
    - Да се направят публични имотните регистри у нас и всеки да може да види всяка керемидка чия е.
    - НАП да проверява масово собствениците на големи имоти, имения, лъскави коли, яхти, самолети, хеликоптери и т.н. Който не може да докаже доходите си да има конфискации и 5-кратни глоби.
    - Действията по предходните точки да започнат от съда, прокуратурата, полицията, министерския съвет, парламента и държавната администрация.
    - Не е тайна, че Лукойл не е плащал данъци у нас от много години. Същото е и с други фирми. Мисля, че сме изгубили повече от 700 милиона.
    - Парите, които не са взети от Черепа да му се изискат със задна дата.
    - Да се сумират присъдите и да се изтърпяват последователно
    - При доказана корупция на държавен служител да губи целият си стаж на държавна служба и да не може никога повече да заема държавна длъжност.
    И т.н. Всички тези мерки могат да се вземат и без да се чака свалянето на Гешев.