Last news in Fakti

2 Януари, 2022 10:00 3 403 45

2022: Ще излезе ли българската политика от тресавището на прехода?

  • продължаваме промяната-
  • кирил петков-
  • румен радев-
  • бойко борисов-
  • бсп-
  • има такъв народ

Но това, разбира се, зависи преди всичко от силите и волята на ПП да измъкнат българската политика от тресавището на прехода

2022: Ще излезе ли българската политика от тресавището на прехода? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Етикетът "харвардци" даде израз на надеждата най-после образовани, възпитани и добронамерени хора да влязат във властта. Георги Лозанов с обзор на политическата година и поглед към следващата.

2021 година трансформира създалите се през прехода политически нагласи. Тя завърши малко преди края си със гласуването на правителството, предложено от "Продължаваме промяната", но започна много преди календарното си начало с протестите от лятото на 2020-а.

Тогава голяма част от обществото (над 60%) поиска промяна на властта - не само като управленска гарнитура, но и като модел на управление. Обаче говорителите на протеста настояха, че не е толкова важно каква ще е новата власт, важното е старата да падне. В резултатът на подобни сметки най-гласовитите от тях, обединили се по-късно в "Изправи се БГ! Ние идваме", вече не са парламента. "Демократична България" пък, чиито идеи и история ѝ даваха основания да е лидер на протестните партии, се озова на опашката им.

Слави Трифонов - вместо спасител, продължител на модела

Слави Трифонов обра ненадейно лаврите на гражданския бунт и влезе в ролята на поредния спасител на нацията, убеден, че партията му идва на власт. Това, че не стана така и ИТН в третите парламентарни избори за 2021-а загуби половината от подкрепата си, бе първото доказателство за започналата трансформация на политическите нагласи. Избирателите явно си бяха дали сметка, че Слави Трифонов нямаше да е алтернатива, а продължение на познатия управленски модел, според който лидерът концентрира цялата власт и поставя функционирането на институциите в зависимост от своята воля. Вместо обратното.

Политиците забравиха, но избирателите си спомниха, че протестната вълна беше вдигната от младите, завърнали се заради пандемията от чужбина, които не можаха да приемат, че животът на родителите им 30 години след падането на комунизма продължава да е толкова изостанал от този в развитите демокрации. По улиците излязоха представителите на едно ново политическо поколение, без комунистически и посткомунистически увреждания, на което износените предизборни хитрости и пози не му минаваха - те искаха лицата на властта вече да приличат на тях, а не на закоравелите играчи на прехода.

Българите подкрепиха просветния политически наивизъм

България отдавна е две Българии - едната на тези, които останахме тук, и другата (почти толкова голяма, изчислено спрямо активното население) на тези, които учат и работят на Запад. След двата неуспешни опита за съставяне на правителство и бързия политически залез на ИТН се разбра, че вътрешният ресурс за промяна е изчерпан и тя може да дойде само от втората България. Ксенофобската мантра "няма напусналите страната да решават как да живеят останалите в нея" вече не вървеше. За изненада на потърпевшите тъй наречените харвардци спечелиха най-много гласове, договориха редовно правителство и го оглавиха. Дори правните упражнения около канадското гражданство на Кирил Петков не мобилизираха вот срещу него, а по-скоро направиха реклама на необвързаността му с местната политическа компания.

Тези, които не спряха да повдигат темата, вместо да избодат очите, изписаха вежди. Същото се случи и с етикета "харвардци", който трябваше да звучи иронично и да предизвика байганьовска подозрителност към знания, трупани навън, и затова неприложими към родната действителност. Вместо това, той се оказа привлекателен, защото даде израз на надеждата най-после образовани, възпитани и добронамерени хора да влязат във властта в противовес на нейното силово, свойско и користно упражняване. Битката ненадейно смени жанра си и в нея се противопоставиха един просветен политически наивизъм и едно уморено политическо далавераджийство. Промяната на нагласите се видя, когато хората смело застанаха на страната на наивизма, вдигнал яката на бежовото си палто.

Ще излезе ли българската политика от тресавището на прехода?

Шансът на "харвардци" да спечелят битката, въпреки първоначалните им заявки, обаче съвсем не е сигурен. Те, за да не се превърнат в приятна за окото политическа декорация на все същата схема, трябва да извадят "на светло" състоянията, натрупани зад гърба на държавата и, доколкото е възможно, да ѝ ги върнат. Не с популистки заплахи и показни акции, а постепенно и методично със законови средства и разумни компромиси, но без да позволят старите муцуни нито да ги уплашат, нито да ги съблазнят.

Йордан Цонев в откриващата си реч от трибуната на 47-то НС дръпна възхвала на тройната коалиция като най-доброто време за България. Думите му рядко са случайни - БСП пак е в управляваща коалиция, върху ИТН се натрупаха подозрения, че допуска влиянието на ДПС, остава "Продължаваме промяната" да бъде негласно пакетирана като новото НДСВ, каквито аналогии също се правят.

Излишни са само ДБ, които са непреклонният опонент на ДПС. По тяхната съдба ще проличи доколко е възможно тройната коалиция по някакъв начин да се възпроизведе.

Но това, разбира се, зависи преди всичко от силите и волята на ПП да измъкнат българската политика от тресавището на прехода. Защото ако те успеят - управлението им ще бележи неговия дългоочакван край. Ако не успеят, не ми се мисли… Преходът ще започне отначало, а Крим за нас ще си остане руски.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наблюдател

    26 24 Отговор
    Отстрани погледнато интелектуалният и езиков потенциал на министър председателят е със светлинни години над този на мутрата от сик и шайката престъпници под шапката на прокурора мафиот !

    Коментиран от #8, #10, #14, #28, #40

  • 2 Георги Лозанов!! Този Бухал цял живот на

    25 11 Отговор
    Държавна Хранилка ще прави"Обзор" Този Търтей е за Изхвърляне отдавна, не да ръси Акъл!!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Последния Софиянец

    16 3 Отговор
    Преходът ще свърши когато бизнеса се отдели от държавата.
  • 5 Крум

    31 11 Отговор
    Голяма промяна,няма що! Коалиция с най пропадналата партия БСП и партията на Слави,която 2пъти не състави правителство защото не искаше обединяване с БСП и накрая ДБ, където са натъпкани всичките стари лица от "синия"преход:))))

    Коментиран от #27

  • 6 Пари вместо мозък

    29 7 Отговор
    Опитват се да ни пълнят главите с глупости, и то не каквито и да са глупости, а дОЙЧЕ вЕЛЕ глупост. Тези от ПП, щели да ни оправят, а по-голяма глупост още не бях чел тази година. В днешно време, парите диктуват живота, а разума е безценен.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ветеран от Протеста

    21 5 Отговор

    До коментар #1 от "Наблюдател":

    С тези комунисти,милиционери и агенти на ДС и КГБ кораба на Коалицията потъва необратимо.а те вдигат котвата,за да не потънат....Е как ще стане???
  • 11 Deutsche Seele

    12 3 Отговор
    Никога не лъже. Тя е душата на Германия.
  • 12 АЗ ПОДМЯНАТА

    20 5 Отговор
    НЯМА НИКАКВА ПРОМЯНА БКП ИЗПЛУВА ОТ ДЪЛБИНИТЕ НА ПАРТИЗАНСКИТЕ ЗЕМЛЯНКИ И ЗАВЛАДЯ БЪЛГАРИЯ ОКОНЧАТЕЛНО СТИГА ЛЪЖИ БЪЛГАРИЯ СЕ ВЪРНА 80 ГОД НАЗАД И ЗАТЪВА ПОСТОЯННО НО ТЕЗИ КОИТО СКАЧАХА СА СЛЕПИ НЕКА ТЕГЛЯТ
  • 13 Никога

    9 11 Отговор
    не е имала по - добри шансове от с това правителство , но хоп - троп не става ! След десетилетия лъжи и безмилостно мащабно грабене трябва време , но има ли цел , има и път !

    Коментиран от #20

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ще излезе

    11 12 Отговор
    когато отново се сближи с Русия,обществена тайна е.Но не и докато е в Западното менгеме,няма как да стане..
  • 16 proi4o

    9 3 Отговор
    "...Ако не успеят, не ми се мисли… Преходът ще започне отначало, а Крим за нас ще си остане руски."/// той,гого,да cи кaже !
  • 17 Кики

    15 1 Отговор
    Продължаваме кражбата .
    За 6 месеца изтеглиха 4 милиарда дълг., похарчиха 8 милиарда резерв и сега има 4 милиарда дефицит, а няма и една плочка залепена.
    Асенчо се е изтървал тези дни в тесен кръг и разкрил че " Киро е на плик"
  • 18 Шишаркото

    7 0 Отговор
    Заклех се!!!
    Само заради тази клетва,от началотона ш....ния преход.до сега.89% са за панделата.Добре от да мине 98%.
    Абсолютна трагедия от политици.
  • 19 Рашков

    8 3 Отговор
    Щасливи българи в момента ни управляват пълни нещасници и аутсайдери Кирчо не е по различен от шнорхела 5 или6 месеца им остава
  • 20 Бастун

    14 4 Отговор

    До коментар #13 от "Никога":

    Какви шансове? Какво грабене? Реално целите на няколко групи в обществото се обединиха с тези на Козяк. И събориха Боко, който беше омръзнал на доста хора.Краденето не беше повече или по малко от преди или сега в момента.Лошото, е че тази близо годишна несъабилност ни върна 10 години назад. Лошото, и че загубихме още от суверинитета си.А ако под една или друга форма клекнат за Северняците ще стане страшно тук.Козяк ще се бори да ги удържи на власт. Москва ще ръчка за анархия , а националният интерес ще трябва да се защитава от разбитата команда на т. н. патриоти и техни остатъци. Точно сега България имаше нужда от Стамболов.От някой като Орбан.Но не се появява. Мунчо и Тиквата са много далеч от този образ. За тях България е средство а не смисъл.
  • 21 картина

    6 5 Отговор
    Малко се опасявам от поредната преходна подмяна с тези кадри от БСП, ИТН, ДБ?
  • 22 сАветски цАрвул

    3 2 Отговор
    Махнете ДС и краи на прехода!

    Коментиран от #38

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Георги Лозанов?? Анал. Лизатор!!

    7 2 Отговор
    Започна, с България и някой Партии и стигна до Крим!! Вечния Гюведжар на Държавната трапеза!! Б О К Л У К!!
  • 25 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 2 Отговор
    сдс ндсв герб загробиха БЪЛГАРИЯ
  • 26 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 1 Отговор
    у нас СВЕСТНИТЕ ГИ СЧИТАТ за луди а глупецът навред почитат д
    защото е лесен за манипулиране
  • 27 Ами с кого

    11 3 Отговор

    До коментар #5 от "Крум":

    другиго бе Круме?
    Ако не бяха взели БСП нямаше да има правителство.
    И пак избори.
    И ногу умният български народ пак ще мрънкя "глей тия пак се не разбраха".
    Сега се разбраха и пак някой (ти) мрънкя.
    Така е гласувал народът, не за ПП, не за ИТН, не за БСП а за всички по малко.
    Това не е големият проблем.
    Големият проблем че, че ГЕРБ взеха най-много гласове, на фона на всичките им афери, далавери, кражби и какво ли още не.

    Коментиран от #31, #32, #33

  • 28 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Наблюдател":

    с далавери купуване на гласове герб печелше но всичко има РАЙ а ИСТОРИЯТА не ПРОЩАВА
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Крум

    5 3 Отговор

    До коментар #27 от "Ами с кого":

    Ами гледай сега, те щом от сега лъжат с предизборнате си платформи( разбирай частта в която заявяваха, с кого ще или не ще правят коалиция),какво ли ще е после! И къде са тези нови лица,Нинова,атанасов ли са,все от партии,от които пряко зависи мнозинството! А си останаха си съмнения, че предишните пъти не се разбраха за правителство за да се печели време,докато се подготвят новите юпита,които са достатъчно послушни за да им позволят да управляват! Веднъж вече ядохме попарата на едни такива по времето на царя и сега няма да е по различно, просто тези са поредните послушковци на едни приятели отвъд океана!

    Коментиран от #39

  • 32 Вярвай си

    8 4 Отговор

    До коментар #27 от "Ами с кого":

    Ами именно с ГЕРБ -след като народът им дава около 1/4 от гласовете си, след всичкия натиск и лъжи. Не трябваше да се фръцкат и дрънкат, ами всички десни и център-десни да намерят начин да работят. А не с подкрепа от 9% да правят революции и да преобръщат всичко. В резултат много образованите хардвардци не можаха един план за възстановяване да преработят, нищо не се свърши, но се потрошиха пари двойно колкото "крадците" на Боко харчеха! И се отърваха де що имаше обвинен олигарх. Докато ви баламосват каква велика промяна се върши, докато повтаряте за бай Ставри, новото НДСВ за месеци награби колкото старото, ченгетата и комунягите се върнаха навсякъде и очаквано всичко тръгва на зле. Изобщо не твърдя, че Боко трябва да векува, ама като ще го сменяме, нека да е с по-свестен, а не с ония , дето ни фалираха няколко пъти ,в гарнитура с чалгаджии и аферисти! Единственият, повтарям единственият, който е на далавера, е Радев
  • 33 Казваш

    7 2 Отговор

    До коментар #27 от "Ами с кого":

    делавери, кражби , гешефти. А преди тях по малко ли се крадеше? А мислиш ли , че ако имаше нещо чак толкова фрапиращо нямаше т. н. Мутра нямаше да го обуе Радев или Рашков? А не виждаш ли че тези харчат като картечница Гарлинг? Истината е че корупция не може да се бори от бедни хора. От беден народ. Единственото правилно нещо е постигане на висок стандарт в цялото общество. Единствено тогава корупцията ще се свие и изчезне. Но това неможе да стане за 2/3/5 години. Така че сега си продължаваме с кражбите. Лошото е че от повечето лъха на випиюща некомпетентност.Ако са с лустросано образование. Прогнозата е песимистична за събаление. .
  • 34 Няма...

    6 0 Отговор
    ...как да стане това докато политиците, които ни пробутват да изберем са откровено неграмотни и с ясно съзнание да отидат да се нагушат. За повечето партии човек не може да намери предизборна програма дори, а тези които предлагат, то човек ясно намира цели пасажи, преписани от немските партии. Всеки нормален четящ човек си прави сметката! А на кандидат-политиците ще им е все по-друдно да привличат електорат!
  • 35 Алито от София

    5 0 Отговор
    Не знайно защо все ще се намери някой журнале който да се опита да изрисува политиката по най добрия по него начин, в България никога не е имало политици и депутати на ниво, всеки който се е добрал до кокала по някакъв начин той е с една единствена цел, да краде и пълни джобовете докато е на власт, като слезе другите са виновни, така че нищо ново няма да стане в България, дали са от харвърд или от Банкя, никакво значение, но ние сме си виновни, що както ги избираме така трябва и да си ги сваляме и съдим, знам само едно, България никога няма да се оправи, тук всичко е на инат и завист която ни убива и разделя
  • 36 dogan

    2 0 Отговор
    Преходът ЗАВЪРШИ преди 20 години, През 2001 година ДС си възвърна цялата власт в България, както беше планирано още преди началото на промените. От тогава всички икономикчески,политически, медиийни инструменти са в едни ръце и случайниците от 90-те безвъзвратно бяха захвърлени на бунището.
  • 37 За протокола

    2 2 Отговор
    Каква промяна с БКП и ДС на власт?
    Кирчо и Кокорчо са само за замазване на очите. Без мощното бутало на задкулисието от олигархията на бившите БКП и ДС нямаше и да помиришат власт.
  • 38 Верно си

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "сАветски цАрвул":

    царвул.
    Щото пак искаш някой друг да го направи ама не ти.
    Кой да махне ДС?
    Американците ли?
    Руснаците ли?
    Европейците ли?
    Че на тия горепосочените какво им пука за теб?
    Взимат ти квалифицираните и дори неквалифицираните кадри да им работят без пари, взимат ти златото, продават ти испанско месо от времето на адмирал Бланк, ядеш холандски круши щото български няма и те така.
  • 39 И като си им

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "Крум":

    ял попарата какво направи?
    Ааа, знам, проявил си мъдрост неземна и реши да не изгубиш половин час да отидеш да гласуваш, щото, разбираш ли и тия са като ония.
    Ама явно не си научил какво се прави, хем гърците, които са ни съседи, го правят много често.

    Коментиран от #41

  • 40 Orthodox

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Наблюдател":

    колкото и "образовани, възпитани и добронамерени" да са тези хора, ако са продали - волно или неволно - душите си на лукавия, нищо добро за България не може да се очаква от тях. Защото ще слугуват на сатанистите и ще осъществяват плановете им за затриване на страната и народа ни, които (планове) впрочем отдавна са задействани и сега трябва само да се довършат...
  • 41 Крум

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "И като си им":

    Ами и странно да ти звучи, гласувах! Само, че ти откъде ще знаеш! То е по лесно да приказваш на ангро, ей така за спорта!
  • 42 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор
    Ех, мъко, мъко! Това, че си "образован, възпитан и добронамерен" НЕ ЗНАЧИ, ЧЕ МОЖЕШ ДА УПРАВЛЯВЯШ ЛЕКА КОЛА, ПЪК КАМО ЛИ ДЪРЖАВАТА...
  • 43 Буламач

    1 0 Отговор
    Пълен буламач на дойче веле, понамирисващ на пропагандата на един олигарх!
  • 44 Умник

    0 1 Отговор
    Няма нищо да стане. Орел, рак и щука с БСП. Като как ще стане???
  • 45 Болярин

    1 0 Отговор
    Първо да видим на "държавния изпит" за РСМ президента и неговата ПП дали са БЪЛГАРИ или ПРЕДАТЕЛИ - тогава да мислим за останалото !!!