Last news in Fakti

5 Януари, 2022 17:17 4 411 77

Адв. Екимджиев за ФАКТИ: Големият брой фалшиви сертификати може да изкривява статистиката за починали сред ваксинираните

  • адв. екимджиев-
  • михаил екимджиев-
  • зелен сертификат-
  • фалшиви зелени сертификати-
  • ваксинация

Чл. 212а, ал. 2 от Наказателния кодекс дава основание за наказателно преследване на замесените в измами с фалшиви зелени сертификати за ваксинация, посочи адвокатът

Адв. Екимджиев за ФАКТИ: Големият брой фалшиви сертификати може да изкривява статистиката за починали сред ваксинираните - 1
Адв. Михаил Екимджиев; Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изглежда сякаш пандемията у нас си създаде допълнителна вътрешна “зараза” - заразата от фалшиви зелени сертификати, която макар метафорична, може да се окаже с преки последици както върху здравето и живота на хората, така и върху системата на здравеопазването.

Правителството, в лицето на министър-председателят Кирил Петков, вече декларира желание да се бори и справи с фалшивите документи за ваксинация. Възниква въпросът как може да се случи наказателно преследване срещу издаването, използването и притежанието им.

За юридическия, но и обществения аспект на фалшивите зелени сертификати от ФАКТИ разговаряхме с адв. Михаил Екимджиев.

“Действително няма конкретен текст от Наказателния кодекс, който да е създаден точно за ангажиране на наказателна отговорност за фалшив зелен сертификат. Подчертавам обаче, че не може да се очаква за всяко ново явление във все по-динамично променящия се живот покрай нас да има конкретна правна норма - особено когато по-обща наказателноправна уредба съществува. Визирам преди всичко нормата на член 212а., алинея 2 от Наказателния кодекс (б.р. “Същото наказание (лишаване от свобода от една до шест години и глоба до шест хиляди лева) се налага и на този, който, без да има право, внесе, измени, изтрие или заличи компютърни данни, за да получи нещо, което не му се следва”), която дава възможност да бъдат извършвани разследвания и да бъде ангажирана наказателна отговорност на съучастниците в едно такова деяние (б.р. използване, издаване или притежание на фалшив зелен сертификат)”, посочи адв. Екимджиев.

“При достатъчно юридическо въображение, може да бъде търсена наказателна отговорност и за обикновените документни престъпления, въпреки че в наказателноправната доктрина и практика понятието “документ” е дефинирано по един доста архаичен начин - трябва да има конкретни реквизити, подпис, издател и т.н. При едно еволюитивно тълкуване от страна на съдилищата, съобразено с реалностите, които се променят изключително бързо, може по тълкувателен път да бъде ангажирана наказателната отговорност на замесените лица в деянието, които очевидно са общественоопасни и злонамерени. Разбира се, решаването на проблема по тълкувателен път е разумно да е временно до приемането на съвсем ясна, съвсем категорична правна норма от Народното събрание, свързана именно с фалшивите зелени сертификати, превърнали се в масов спорт за България”, посочи още той.

“Фактът, че няма конкретен текст за това явление, възникнало сравнително скоро, не значи, че то трябва да остане ненаказано и непреследвано. Очевидно е, че то е общественоопасно, че покрива признаците на измама. От друга страна, в Наказателния кодекс съществува общ текст, който не е обременен с категорична съдебна практика, изключваща приложението му и към зелените сертификати”, заключи адв. Екимджиев.

“В чл. 212а, ал. 2 от НК ключовата дума е “без да има право” (б.р. лишаване от свобода от една до шест години и глоба до шест хиляди лева се налага на този, който, без да има право, внесе, измени, изтрие или заличи компютърни данни, за да получи нещо, което не му се следва”). Лекарите имат право да внасят такива данни, но пък нямат право да внасят фалшиви данни, които не са установени по съответния ред. Въпрос на тълкуване е, но в никакъв случай не стигаме до забраненото от наказателното право разширително тълкуване. Тук става дума как ще бъде изтълкуван текстът “без да има право” - дали изобщо има право да внася данни или че няма право да внася фалшиви данни. Ето защо има текст от НК, по който може да се работи. Винаги, когато има тълкувателни колебания от страна на съда, тълкуването трябва да се извършва в съответствие с обществения интерес и контекста, в който се решава правният казус.

След като тази норма не е очевидно неприложима, след като има колебания дали този израз има или няма право да бъде тълкуван, налице са всички етични основания да се тълкува в съответствие с обществения интерес, а той е да се минимизират случаите на този тип измами, които изкривяват статистиките и до голяма степен руинират държавната политика, насочена към стимулиране на ваксинацията”, посочи адвокатът.

“Когато споменават, че 10% от смъртните случаи са на ваксинирани, много хора, които се колебаят дали да се ваксинират, вероятно биха продължили да се колебаят. Ако обаче те знаят, че действителният процент на починали ваксинирани хора е 1-2% заради изкривената от фалшивите сертификати статистика, политиката за стимулиране на ваксинацията би била по-успешна. В крайна сметка въпросът опира до човешки животи, до оцеляване на системата за здравеопазване - все до ценности, в името на които си заслужава да се направи рационално и контекстуално тълкуване на правната норма, съобразено с доминиращия обществен интерес”, обясни той и посочи, че фалшивите сертификати категорично изкривяват статистиката за починали ваксинирани хора.

“Ако от 100 починали души, статистиката е за 10 починали ваксинирани, но знаем, че от тези 10 души седмина или осмина са били с фалшиви сертификати за ваксинация, то очевидно, че това е една невярна статистика и че ваксинираните, които са починали, са значително по-малко - двама-трима”, допълни адв. Екимджиев.

Според него разследващите трябва да проверят първо сертификатите на починалите хора. “В България вече има няколко милиона сертификата. Не може разследващите органи, които трябва да се занимават с “Хемус, убийства, кражби, изнасилвания, кражби на МПС и т.н., да прегледат всички сертификати. Логично е да се започне там, където информацията е най-чувствителна. Например точно от смъртните случаи, за да се види дали статистиката, която служи като най-силен аргумент и на антиваксърите, всъщност е вярна. Редно е винаги, когато има смъртен случай на лице с пълен ваксинационен цикъл, да се проверява обстойно чрез свидетели, документи, общ здравен статус... Другото, ако се видят странни клъстери, в които на пръв поглед се вижда нещо подозрително - например масово хора от Варна да получават сертификати в Благоевград, натам да се насочва ограниченият ресурс на разследващите. Няма как да бъдат проверени всички сертификати. Работил съм в областта на наказателното право. Ако трябваше да провеждам разследването, бих направил този тип предварителна филтриране, селекция за казусите - първият тип казуси с най-голяма етична и политическа стойност, свързани с починалите, и вторият тип с издадени сертификати, нелогично на отдалечени места от обичайното местоживеене на "ваксинираните", посочи той.

На въпрос за рисковете от фалшивите сертификати, той отговори така: “За да има ефикасна държавна политика в дадена сфера, каквато е сферата на здравеопазването и пандемията от COVID-19, преди всичко трябва да имаме категоричнo проверими данни, на базата на които да можем да решим каква е най-адекватната държавна политика за конкретния момент. Ако не знаем колко са действително ваксинираните, колко са починалите от действително ваксинираните, тази политика може да е грешна и да доведе до повече вреди, отколкото ползи. От тази гледна точка е изключителната значимост на битката на държавата с фалшивите сертификати, които за съжаление са масово явление за България - всички го знаем, имаме познати, които се хвалят с това. И неразумно, и безотговорно е държавата да не се намеси в решаването на проблема с фалшивите сертификати, включително и с тежката си артилерия, каквато е наказателното преследване”.

“Статистиката, че в България, в сравнение с други държави, освен че има най-висок брой починали, показва, че има и най-висок брой починали сред ваксинираните. Това трябва да има някаква причина. Едната причина трябва да се търси във вездесъщото обяснение, че сме с най-лош здравен статус, че сме най-болни, че водим най-нездравословен начин на живот и т.н., но другата причина, която съпричинява този статистически резултат, може да е именно големият брой фалшиви сертификати за ваксинация”, завърши адв. Михаил Екимджиев.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 illuminati

    142 7 Отговор
    Новата опорна точка - всеки умрял след ваксинация е фалшиво ваксиниран.

    Коментиран от #16, #45, #55, #64

  • 2 Ковид 19 хахха

    109 5 Отговор
    И ТОЯ Е ПЛАТЕН -Големият брой фалшиви сертификати може да изкривява статистиката за починали сред ваксинираните.А КАК РАЗБРАХТЕ ОТ КАКВО СА ПОЧИНАЛИ ТИЯ ВАКСИНИРАНИ?

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ковид 19

    82 5 Отговор

    До коментар #2 от "Ковид 19 хахха":

    То по тая логика няма да и а и умрели от ВАКСИНИТЕ ?Но точно това ви е целта .
  • 5 След математиците..,

    65 2 Отговор
    ... на амбразурите са адвокатите ?
    Тез поне не са на държавна - народна издръжка , тези за хонорар и главата в ефир като Астор ще си махнат !

    Коментиран от #7

  • 6 ХАХАХАХАХАХАХ

    89 5 Отговор
    А, БЕ, НЕЩАСТНИК, ТИ ОТ АДВОКАТ ПРОКУРОР ЛИ СТАНА? Я ОБЯСНИ КАКВО Е ОСНОВАНИЕТО ЗА ОСЪЖДАНЕ НА ФАШИСТИТЕ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО, КОИТО БЕЗ НИКАКВО ПРАВНО ОСНОВАНИЕ ПОТЪПКВАТ ЕВРОПЕЙСКАТА ХАРТА ЗА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА?????
  • 7 ХАХАХАХАХА

    11 3 Отговор

    До коментар #5 от "След математиците..,":

    ЕДВА ЛИ?! Не можеш да платиш толкова.

    Коментиран от #26

  • 8 Хахаха

    61 2 Отговор
    Тоя е адвокат колко Кунчев е лекар:) "лишаване от свобода от една до шест години и глоба до шест хиляди лева се налага на този, който, без да има право"...калинко, този който въвежда сертификата /било то фалшив или не/ е медицинско лице и има право да го прави:)
  • 9 Грульо

    80 2 Отговор
    То щото фалшивите тестове и ваксини не изкривяват статистиката. :D
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Кики

    75 4 Отговор
    Още еди дилър на тези ковид шарлатани в правителството
  • 12 Деф

    74 3 Отговор
    Лъжци. Искате да си изчисти те ръцете затова, че ваксините ви не работят. Май взехте нещо много да се притеснявайте.
  • 13 свобода

    78 2 Отговор
    На 12.01.22 в София всеки ще може да покаже как се чувства спрямо зелените сертификати.
  • 14 Лъжете хората

    86 2 Отговор
    Фалшиви са ваксините, а не сертификатите. Болните в Европа, Израел, сащ го доказват.
  • 15 Майна

    56 1 Отговор
    Имаше един филм ,,Адвокат на дявола,,...
  • 16 Адвокат Стефанов

    65 1 Отговор

    До коментар #1 от "illuminati":

    Големият брой фалшиви положителни тестове може да изкривява статистиката за починали от ховид!!!
  • 17 1111111

    47 1 Отговор
    този пореден... какъв източник на данни използва за броя на фалшивите фашистки простотии? защо изобщо се публикуват такива?
  • 18 Я БЕ Я БЕ

    68 1 Отговор
    Я ОБЯСНИ ПРЕД ВСИЧКИ- НА КАКВО ТОЧНО ОСНОВАНИЕ СЕ НАЛАГАТ ОГРАНИЧЕНИЯ И СЕ ВЪВЕЖДАТ НЯКАКВИ ПАРЦАЛИ, СЛЕД КАТО ИМА ДОКУМЕНТИ ЗА САМОЛИЧНОСТ? Я ОБЯСНИ-КАКВИ СА ТИЯ СЛУЧАЙНИЦИ ДЕТО МИ ИСКАТ ДА СЕ ЛЕГИТИМИРАМ В ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА СЪС СВОБОДЕН ДОСТЪП? ОТМЕНИХТЕ ЛИ ЗАКОНА ЗА МВР И ЗАКОНА ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ДОКУМЕНТИ ЗА САМОЛИЧНОСТ?
  • 19 Деф

    59 1 Отговор
    А фалшивите статистики кой ще ги осъди?
  • 20 Онзи

    62 2 Отговор
    Сега ковид измамниците ще казват че след ваксината умират такива с фалшив сертификат. Но лъжите им са обречени щото хората си говорят помежду си и получават друга информация на която вярват повече.

    Коментиран от #29

  • 21 ...

    62 2 Отговор
    Поредното доказателство, че тези течности не пазят от нищо! Сега властта се застрахова.

    Коментиран от #27

  • 22 Хаджи Генчо

    49 2 Отговор
    Тотално прогнило либерастко общество.
  • 23 У нас добре,ами в другитв страни?

    62 2 Отговор
    И в другите страни ли това е причината за измиращите "ваксинирани"?
  • 24 Ха ха ха ха ха

    56 2 Отговор
    И ваксините фалшиви и тестовете фалшиви. От фалшиви ваксини какви сертификати искате?
  • 25 закривай

    54 2 Отговор
    Оф! Ще съдят умрелите с фалшив сертификат, щото изкривявали статистиката!!! Побъркаха се тия хора с тая ваксинация. Истерия.
  • 26 Ха ха

    20 1 Отговор

    До коментар #7 от "ХАХАХАХАХА":

    Аз не,но Сорос да .

    Коментиран от #33

  • 27 НЕ НЕ СЕ

    29 3 Отговор

    До коментар #21 от "...":

    застрахова. Просто никой не се интересува нито от ваксиниране, нито от сертификати, а ти искат тест на всяка граница. Няма как да докажеш, че нямаш сестра, а и никой не го е еня-колко си изпълнителен и дали си изпълнил всички мракобесни мерки.
  • 28 Починалите

    33 1 Отговор
    От ваксини били 1,2 % кой ще ми гарантира, че няма да съм в тези проценти!
  • 29 Пффффф

    2 34 Отговор

    До коментар #20 от "Онзи":

    Те защото хората когато си говорят не се лъжат. Това да вярваш на слухове разнасяни от човек на човек е несериозно. Всички знаем как се преувеличава и изкривява една мълва.

    Коментиран от #36

  • 30 А ве

    40 2 Отговор
    То сигурно и в ЕС са фалшиво ваксинирани
  • 31 Госあ

    50 0 Отговор
    Абе льольо, навсякъде в евроатлантическите коптори графиките показват стръмно нарастване на кривата за повишена обща смъртност спрямо предишни години корелативно с процеса на ваксинация !!! Всички ли са с фалшиви сертификати ве абориген ?
  • 32 корона

    36 0 Отговор
    Лъжа.За последните 14 дни 56 от починалите ваксинирани са ПЕНСИОНЕРИ/60-90г./ от общо 64.Колко % са 56 от 64?
    Щото пенсиите нямат пачки по стотачки,да ги хвърлят в мивката,пък и те ходят по фитнеси и молове.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ковидиотин

    51 1 Отговор
    Нашите политици са 100% зависими от СЗО и това трябва да бъде спряно сега.Има твърд електорат 80% от населението,които няма да се ваксинират и са готови на всичко дори и война.Ако нашите продажници не го разберат по лесния начин ще го разберат по трудния,защото не познават българите.Някои европейски политици ни дадоха за пример и натиска срещу нас вече е скочил двойно,но няма да им се отвори парашута на чугунените глави

    Коментиран от #38, #54

  • 35 Може може

    39 0 Отговор
    А може и големият брой ваксинации да изкривяват статистиката за починали от ковид , които криете
  • 36 Ха ха

    25 0 Отговор

    До коментар #29 от "Пффффф":

    Аз няма да вярвам на съседа си ,а на ПуфПаф като тебе,така ли?Я ходи се скрий някъде ,недорасло .
  • 37 Фалшиви политици

    39 0 Отговор
    Фалшиви математици фалшиви ваксини и фалшиви зелени сертификати
  • 38 Прав сте

    41 0 Отговор

    До коментар #34 от "ковидиотин":

    Щом искат война ще я получат! Цял живот не им е пукало за нас сега се сетили!
  • 39 ⚜️Просветен⚜️

    44 0 Отговор
    Адвокатееее , доказателства имаш ли или заработваш при фармафията някой и друг жетон??? Щото на този етап без аутопсия и без възможност да се докаже категорично ваксинацията , имаме доказателство само за неработещи ваксини !!! Аматьор !!
  • 40 пенко

    30 0 Отговор
    Дайте на тоя лалугер някакъв пост, че да престане да говори глупости! Никой ли не се сети, че голямата му уста иска нещо??????????????????????
  • 41 Ох тежко се живее в българия

    29 0 Отговор
    Е то се очакваше, хахаха смешници, които е починал с и ес ваксина е с фалшив сертификат, никой не ви вярва, сатани,
  • 42 А за зеленият сертификат?

    33 0 Отговор
    Когато г-н Екимджиев направи задълбочен и ПРОФЕСИОНАЛЕН от юридическа гледна точка, правен коментар на всички точки по Правен коментар на адвокат Милен Пенев върху противоправността на заповед № РД-01-973/26.11.2021 г. на министъра на здравеопазването, то нека тогава да продължи с безочието да се произнася по спорни правни въпроси БЕЗПРИСТРАСТНО и "професионално". Самият зелен сертификат е неправомерна мярка на принуда, той е нищожна заповед и е правно НИЩО, тъй като е приет не по установен ред, от некомпетентен за това орган и противоречи на закони, които не могат да се отменят със заповед. Г-н Екимджиев прави ли се, че не го е забелязал това или да го заметем набързо? Живеем във време на предателството на експертите, призвани да обясняват "експертно" на неекспертите, спомням си и едно такова експертно мнение по повод невярността на декларацията на Кирил Петков - един такъв "юрист" спореше, че не било необходимо да е истинна.
  • 43 Ха ха ха

    29 0 Отговор
    И тоя никавец стана специалист по ковид , като всички останали платени лакеи на ковид мафията .
  • 44 Камък

    28 0 Отговор
    Тия прекрити хомосексуалсти докога ще ми дават наклон на инструмента?
  • 45 МЕЧО ПУХ

    19 1 Отговор

    До коментар #1 от "illuminati":

    ма..ма..им , кой да преследва кучето Рашков ако човек умре след ваксинация или с редовна ваксинация
    на Кирчо съветниците са пишман съветници
  • 46 Този като къв дава акъл!?

    29 0 Отговор
    Затвор за нов тип генно модифициращ хора биопрепарат, измамно наричан "ваксини", при това в неодобрена форма за употреба , а в експериментална трета фаза на клиничен експеримент, без да е имало предхождащи експеримнти с тия неизвестни по състав и действие биопрепарати нито с човешки клетки, нито с животни....
  • 47 ха ха

    34 0 Отговор
    Сложихме зелен сертификат в услуга на давоската шайка превзела Брюксел, ама не можем да приведем в сила закона... ми, махнете го, бре! Или ще наредите милиционер - личен лекар - милиционер - личен лекар за да угодите на Клаус Шваб? ;)
  • 48 Интензивното

    24 1 Отговор
    Теста определя кои са починали с ковид и кои без ковид.Подадената от нас информация се променяше допълнително,като се прибавяше още ковид към починали,това сме го разкривали многократно,защото за всеки пациент има документация.Независимо от всичко бройката починали е малка на 100 000 и не би трябвало да подлежи на обсъждане още по-малко на някакви мерки.Това да бъркаш в компютъра и да променяш данни е глупост и там фалшиви ще излязат едва 1% от ваксинираните под 35 годишни.Нека търсят под вола теле,но отново ще лъжат,както преди с диагнозата "ковид"сега ще е "фалшив сертификат"
  • 49 GRAVITY

    21 0 Отговор
    Добре , първо есхумация и отваряне на черните чували с труповете и после аутопсия ... тъкму да се види добре какво се е случило с кръвта на умрелите ваксинирани ! САМО ДА НЕ КАЖТЕ ПАК , ЧЕ Е ОПАСНО ДА СЕ ПРАВЯТ АУТОПСИИ И ,,УЖ,,ЗА ТОВА СА ЗАБРАНЕНИ
  • 50 Д-р Титянова

    17 0 Отговор
    от ВМА сигурно е била ваксинирана, но Бог да я прости, си почина от Ковид. Лично Мутафчийски и отдаде чест!
  • 51 Леда

    32 1 Отговор
    Като се има предвид, че над 90 % от починалите са над 65 години просто си представям как пенсионерите масово спестяват, за да си купят фалшив сертификат. Няма такъв смях, вместо да се извинят, че изхарчиха милиони пари на данъкоплатците за очеизвадно неефективни ваксини, които трябва да се поставят през 3 месеца та барем да намалят риска от смърт на ваксинирания!, те тръгнали нови опорки да лансират. Сертификати си купуват хора изнудвани от работодателите си, такива, на които им се налага често да пътуват, както и такива с активен социален живот, на които не им се занимава с тестване, а нашата страна от години е първа по смъртност в света на база 1000 души. Всеки може да го провери.
  • 52 Без ДДС

    12 0 Отговор
    Корупцията убива
  • 53 коко

    1 28 Отговор
    Каква истерия, какво чудо ! Значи не ви стига да сте против ваксините, но и сте против истината кой е с фалшив сертификат ? И това в 21 век хора от непрогледната тъма се пенят та пушек се вдига...
  • 54 верно

    0 8 Отговор

    До коментар #34 от "ковидиотин":

    си такъв
  • 55 сара

    0 7 Отговор

    До коментар #1 от "illuminati":

    Не, това всъщност е точно вашата опорна точка и се опитвате да я внушите.
  • 56 ИВАН

    29 0 Отговор
    Ами като не искаме да има фалшиви сертификати, нека не принуждаваме хората да се ваксинирват, нека всеки сам си решава и сам да се предпазва и изолирва ... понеже се видя, че не можем да се опазим - страната е прекосявана всекидневно от хиляди, а затваряха паркове, градове, празнични събития на открито
  • 57 КОЙ

    23 1 Отговор
    КОЙ създаде такава ситуация, КОЙ допусна такова нещо?!! ОСТАВКА веднага !

    Коментиран от #60

  • 58 А сърдечно-съдовата

    23 0 Отговор
    Смъртността у нас от сърдечно-съдови заболявания е на едно от челните места в света от години! Я проверете, колко от починалите ваксинирани са с придружаващи сърдечно-съдови заболявания! И не търсете фалшив сертификат, а потърсете причината, защи починалият не е намерил подходящо лечение - преди ваксината да го довърши!
  • 59 Я вижте

    24 0 Отговор
    Статистиката какво казва - колко от починалите след ваксина са на възраст над 65! И дали са имали пари да си купят фалшив сертификат! ...Нещастни продажници! На кого слугувате!
  • 60 Радеффффф

    17 1 Отговор

    До коментар #57 от "КОЙ":

    зеленият чорап ни нахлузи зеления сертификат,ако някой не си спомня или не иска да си признае...радеффф и подлогата кацаров - това е истината!
  • 61 При хора на 70+ едва ли има много

    18 0 Отговор
    фалшиви сертификати. Ако има някакви то ще са на хора с големи финансови възможности, които желаят да пътуват в чужбина. Сред работещите 100%има много фалшиви, особено в сферата на ресторантьорството и туризма през лятото. А след въвеждането на зеления сертификат освен ръст в действителните ваксинациите, 100%има и ръст във фалшивите такива.Т.к.има реално ваксинирани, които също не образуват антитела(около 10%поне) не е много лесно да се докаже дали някой е наистина ваксиниран или не.
  • 62 Добре ще е

    20 0 Отговор
    Да вземете да съобщавате наистина починалите след ваксина - и да се изнесат всички случаи на внезапна смърт при млади хора! Ден-два след истинско ваксиниране! Без да успят и сертификат да си извадят! Колко футболисти на по 30-ина години внезапно починаха!?
  • 63 КОВИД РОБСТВО 💀

    26 0 Отговор
    Ако не бяхте задължавали хората и не им бяхте отнемали човешките права, нямаше да има фалшификати да ви "изкривяват статистиката".
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Хаджи Генчо

    14 1 Отговор
    Уважавах го като борец срещу Борисов. То се оказа, че шеф-диригент им бил шорош. Получавали са грантове срещу либерастия. Погнуса!
  • 66 глупости

    6 1 Отговор
    Не изкривява нищо. Ако е над 65 с нелекувани заболявания дали ще е с ваксина или без е все тази. Не търсете под вола теле, а четете статиите.
  • 67 Няма конспирации

    8 0 Отговор
    Този и тези който му плащат знаят че скоро ще започнат да мрат ударно от така наречените "ваксини" по план ваксаните и затова е тази нова опорка-всички умрели ваксани са с фалш сертификати...Презастраховат се убийците...
  • 68 Covidlover

    10 0 Отговор
    Плащането върви с пълна сила. Трябва да умра сертифициран иначе е незаконно. Да съм здрав също е незаконно. Трябва да съм или преболедувал или ваксиниран но най законно е и двете.
  • 69 Hoho Boho

    10 1 Отговор
    Позор!!!
    Тоя се е загрижил, че
    "може да се изкривява статистиката за починали сред ваксинираните".
    ЩО ЗА ЧОВЕК Е ТОЗИ?
    ЧОВЕК ЛИ Е?
    Позор!!!
  • 70 КовидманЯк

    5 0 Отговор
    "Адвокати", първо, никой не те пита, второ, върви да се беШш, ама душманската да се беШШ!Ай много поздрави, бери си лайката!
  • 71 ЕВРО НЮЗ

    5 0 Отговор
    Близките на пострадали и починали, знаят най добре бил ли е ваксиниран човека или не.. И всички пропагандатори имате голям късмет че никой от фамилията ми няма да се валса.. В противен случай ако някой пострадаше, лично с голи ръце щях да късам на парчета виновникът СПОРЕД МЕНЕ....
  • 72 9689

    4 0 Отговор
    Адвокате,много хубаво разсъждаваш но има още една подробност.Дали поставящите ваксината спазват стриктно всички условия на производителя.Да не се окаже ,че много хора са ваксинирани с неправилно съхранявани ваксини.....
  • 73 Някой

    5 0 Отговор
    Тоя хахо чува ли се кви ги дрънка въобще?😂🥳😂🥳
  • 74 Мислещ

    2 0 Отговор
    Изкривява, ама не в посоката, която ви се иска Ама то и без това самите вие си я изкривявате.
  • 75 МмАаНн

    3 0 Отговор
    Как не го е срам?! Починалите са главно възрастни и много възрастни хора, които наистина са се ваксинирали или не са. Фалшиви сертификати има сред работещите, пътуващите и младите хора, които не са в болниците и не умират в интензивното
  • 76 тшт шщ

    0 0 Отговор
    а ти колко пари взе от пфайзерите да дрънкаш глупости наглецо?
  • 77 аф еа

    1 0 Отговор
    една съседка е получила 2 инсулта след ваксината ти в чужбина а е 83 ти набор