6 Януари, 2022 19:00 9 232 33

Борисов и Радев защитават интересите на "Газпром"

  • румен радев-
  • илиян василев-
  • газпром-
  • българия-
  • русия-
  • газ-
  • бойко борисов-
  • интереси

Щетите за българската икономика и граждани са за милиарди

Борисов и Радев защитават интересите на "Газпром" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Битката между Румен Радев и Бойко Борисов основно бе кой да държи ключа към Кремъл. Ръководството на „Булгаргаз“ не действа в интерес на българските потребители, а в интерес на „Газпром“.

Забавянето на интерконектора България-Гърция се дължи на тоталния саботаж на лица свързани с Русия – политици и бизнесмени както у нас, така и в Гърция. Заради липсата на алтернативни доставки на азербайджански газ, щетите за българската икономика и граждани са за милиарди. Това не е просто престъпление, а работа в полза на чужда държава.

Това заяви в интервю за БГНЕС дипломатът и политически анализатор Илиян Василев.

БГНЕС: Как си обяснявате поведението на „Булгаргаз“ в кризата? Чии интереси защитава?

Илиян Василев: Поведението на ръководството на „Булгаргаз“ е извън корпоративната логика, защото лишава компанията от приходи и от възможността да усили позициите си на регионалния пазар. Очевидно не се защитават интересите на потребителите, защото, ако беше така, трябваше да положат всички усилия да внесат азерския газ, като най-евтин. Вече е пределно ясно, че са имали цялото време да намерят подходящия начин, имало е възможност, ако са имали желание. Истината е, че именно желанието им липсваше. След толкова години на изключителна зависимост, на представителство и защита на монопола на „Газпром“, да напомним, че сега зависим на 95 процента от руски газ, докато преди две години бяхме под 80 процента, това поведение на „Булгаргаз“ означава само едно - както политиците които са поставили това ръководство, Борисов, Пеевски и Радев /той назначи Павлов на поста енергиен министър в първото си служебно правителство/, така и всички останали лица по веригата на доставки на руски газ, имат интерес от подобна ситуация. Да припомним, че докато не се купува азерски газ, нарастна с 50 процента вноса на по-скъпия газ от „Газпром“. При това природният газ, който внасяме у нас е по-скъп от Сърбия и Турция. За това Павлов ни праща за зелен хайвер с нелепи сравнение с цените на спот пазара „Ден напред“ на другия край на Европа. Да обобщим, интересите на „Газпром“ са защитени, на антуражите около Борисов и Радев също, на самите мениджъри на „Булгаргаз“ определено. Само за интересите на потребителите и данъкоплатците няма кой да се погрижи.

БГНЕС: Къде е проблемът с неизграждането на интерконектора България-Гърция?

Илиян Василев: Дълга история. Накратко тоталният саботаж от страна на свързани с Русия лица - политици, бизнесмени, както у нас, така и в Гърция. Схемата е проста и икономически логична. „Газпром“ се договаря, пряко и чрез посредници, с изпълнители, доставчици и подизпълнители, които участват в проекта на принципа "ти на мен, аз на теб". Ако примерно разчиташ от работата си по проекта да получиш 20 милиона евро печалба, посредниците предлагат "компенсиращи" проекти и бизнес с печалба по-голяма от тази срещу условието да не бързаш с изпълнението на проекта. И когато бюджетът е стегнат, нямаш много полезни ходове. Дори и да начисляваш неустойки, пропуснатите ползи са многократно по-големи.

Същата е историята и с доставчиците на ключово оборудване, защото „Газпром“ е най-големият купувач на продукцията на тези фирми. Както виждате схемата работи - забавянето е налице. А сега за "икономиката" в тази схема - досега проектът е забавен с една година, за този период „Газпром“ е спечелил от липсата на конкуренция от азерския газ, минимум 350 милиона долара. И като продължи още половин година ще спечелят още толкова. Сега съпоставете "дал Кольо - взел Кольо", за да получите сметката. Разбира се част от тези пари се дават пряко или непряко /през бизнес и поръчки/ на български олигарси /те забавиха чрез административни пречки и жалби/ значително интерконектора. Намесени са политици, включително бивши, които срещу мотивация, обикалят проекта и громят ръководството, което забележете през по-голяма част от времето си е оставено само да се справя с проблемите си, без помощ ни от цар, ни от пъдар.

БГНЕС: Защо се отказахме от вноса на азерска газ миналата година?

Илиян Василев: По изброените по-горе причини. Защото установената схема на внос на „Газпром“ и хората по веригата щяха да загубят "своето" от заместването на една трета от вноса ни с азерски газ. А става дума за стотици милиони долари.

БГНЕС: Какви са щетите за българската икономика и гражданите от случващото се? Кой трябва да понесе вината?

Илиян Василев: Щетите са за много милиарди. Това не е просто престъпление, а работа в полза на чужда държава. Но кой да разследва, след като протекцията е на най-високо равнище. Прокуратурата е пленена. Ако забелязвате думата корупция, по време на служебното правителство, изчезна от свързаните с Русия енергийни проекти и сделки, а от там тръгва всичко.

Правителството е поставено в невъзможно положение защото отвътре действа министъра на отбраната Янев /между другото един от защитниците на „Булгаргаз“/, а отвън самите шефове на „Булгаргаз“, които постоянно натискат педала на обилно финансиран пиар. Тук няма междинно положение - докато тези хора са на власт, каквото и да иска да направи министъра на енергетиката или премиера е обречено на неуспех. Не може да заместят шефа на „Булгаргаз“ или на „Булгартрансгаз“ - повелителя на най-корупционната сделка в историята – „Турски поток“.

БГНЕС: Какво се крие зад бездействието на служебните правителства и президента в енергийната област?

Илиян Василев: Битката между Радев и Борисов основно бе кой да държи ключа към Кремъл. Борисов успя да се наложи, като заложи авторитета си на „Турски поток“ и успя да изпълни обещанията си. Сега Радев се опитва да бъде основният фактор от когото зависят нещата в преговорите с Кремъл и за това темата корупция в руски енергийни проекти изчезна. Изчезна и темата участие на България в колективната система за сигурност на НАТО.

Та отговорът се крие в опитите на една част от същия този управляващ елит, да се договори с Царя в Кремъл. Нищо ново, продължение на битката между клановете на Луканов и на Живков, само че в ново изпълнение.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо Коледа

    17 50 Отговор
    Тази газова връзка е кьор фишек, азерите не могат да доставят количеството което е нужно на България и на 20%. Безсмислено е да се строи!
  • 2 Не ме интересува

    43 6 Отговор
    Чии интереси защитават, а ме интересува колко плащам за тая газ.
  • 3 Лавренти

    36 25 Отговор
    Вкарайте си втечнен амерски бе демократи соросоиди бг. кой ви спира нали чичо Сам ви е приятел ще ви пусне цена като за приятели ама на дали!

    Коментиран от #5

  • 4 РЕАЛНО

    39 4 Отговор
    Бг.ТрансГаз се ръководи от съпруга на Севда, какво да очакваме ?? кот каже Цар Тиква, това става !!
  • 5 Микола

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "Лавренти":

    доста работи вкарах в теб 53 г.
  • 6 Ами

    22 15 Отговор
    Доказаха се като двама оклуци, предатели на Българските нтереси... Затвор и за двете Тикви - Тиквата Б. Б. и Тиквата Р. Д.... Пфуу

    Коментиран от #16

  • 7 Кибик

    53 1 Отговор
    Не знам за Радев, но Бойко Борисов си купуваше комфорт като правеше услуги и на Турция, и на Русия, и на Сърбия, да не говорим за българската мафия, все за сметка на българските интереси.

    Коментиран от #21

  • 8 proi4o

    26 19 Отговор
    Русoфобия на парцали !
  • 9 Зззз

    28 23 Отговор
    Аман от соросоиди и русофоби! Този какво са му направили в Москва, незнам ама яко го е заболяло.

    Коментиран от #10

  • 10 ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ🇪🇺

    26 14 Отговор

    До коментар #9 от "Зззз":

    Такива са изискванията на ЕС русофобия, джендарство, ГМО,ЛГТБ, Истанбулска конвенция, колония....
  • 11 Хххх

    28 25 Отговор
    Илияне ,изперкал си от злоба към Русия , те гонят шпионите , ходи в САЩ ,докарай танкер там шпионите гният в затвор !!!
  • 12 Монгола

    25 15 Отговор
    Балканските мизерници що шофирате на метан нали сте баровци от ЕС сипвайте си бензин!
  • 13 Шин Фейн

    13 26 Отговор
    Много съм щастлив, че няма азерски мюсолмански газ, а руски от православна държава! И тази мантра за евтин азерски газ умре като Набуко.
  • 14 Не така

    13 3 Отговор
    Битката за съжаление е между "Газпром" и гъ3пром, които не са взаимозаменяеми, както смятат основно демократите в България
  • 15 3.14К

    22 20 Отговор
    Абе тоя смешник Илиян последно какъв е: дипломат или бивш посланник, енергиен експерт или политически анализатор. В цялата далавера Булгаргаз са хора на толупа и Делян Добрев и всички врътки са да печелят лично. Защо са продали квотата за количества на Азерския газ и са внесли 1/3 от договореното? Това е печалба от над 300 000 000. Защо са продали евтиния газ в Румъния от хранилището в Чирпан? А Илиян вече става болезнено противен с русофобските си теории.

    Коментиран от #18

  • 16 Поправям се

    7 7 Отговор

    До коментар #6 от "Ами":

    Не Р Д. А а другата Тиква е Ру.Рад.... Ромен Ролан....хи хи
  • 17 Дон Санчо

    18 9 Отговор
    Борисов,на два пъти си тръгна от Москва ,ден по рано с преизпълнен
    дневен ред.Видя,че краварите обещават
    ,но живот има само с Русия и направи
    турски поток за отрицателно време.Той
    затова иска власт,това са реки от
    милиони,безотчетни и каза: спирам да
    лъжа.Кире ,не е в играта и говори за
    някаква ваксинация.Като мине през
    гилотината,ще има и за него.За сега го е
    страх.А държавата не може да го чака.
  • 18 Евала

    7 6 Отговор

    До коментар #15 от "3.14К":

    Хранилището в Чирпан е за вино и пелин.
  • 19 Гербери пластмасови

    22 13 Отговор
    Какво намесвате Радев,каква му е реалната власт и властовите лостове?! Искате да оневините Тиквун,да ама не! Герб носят пълната отговорност за тези 12 г.управление,чекмеджета,Матита Харита и прочие! Единствено те!
  • 20 Много точно описано...

    20 7 Отговор
    Тази статия казва всичко, слугите на Москва...Радев, Борисов, Доган, Пеевски..и още..всички руски креатури, шпиони, проксита, наемници, безродници, предатели и корумпирани служители в българските газови компании и продажни политици, докараха България до този хал...да не забравя и малоумният русофилски български народ, който гледа одобрително на българо-руската дружба, и плаща най скъпият ток и газ..че и се радва на братушките...и мрази САЩ и ЕС..които го хранят, еми при това положение, това ни се полага...МИЗЕРИЯ.
  • 21 На ли виждаш

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "Кибик":

    Сега всичко е евтино Защо трябва да знаеш за радев Цените падат
  • 22 Хаах

    10 3 Отговор
    Кирил и Асен незабавно да си върнат окупираното парче българска земя на Росенец от Лукойл.Като за начало да обезопасят тази митница-отворен канал за нахлуването в страна от ЕС на ДИВЕРСАНТИ.То не гърмяха складове, газови тръби.....НОВИЧОК..
  • 23 Аман от глупости!!!

    9 7 Отговор
    Та спрете да купувате руската газ, купувайте само американска!
    Пишман тъпанари, само глупости се пишат!
    Тръба няма ама азерския газ бил най-евтин, американскя най-скъп, но независим!😂
  • 24 Отврат

    7 2 Отговор
    То не бяха експерти и руски слуги ден и нощ да ни обясняват, че трябвало да няма мораториум, а трябвало да се вдигне цената щото били незавими и пазарни креатурите на газпром.Мафиоти-било за за наше добро да продължават да крадат и ни лъжат в очите.И да ни плашат, че след 2-3 месеца ще ни ограбят пак и то двойно, напълно по руски модел на изнудване.Нинова, Лозан Панов го казаха за Радев.Можем само да добавим, че освен фалшив, юмрука му е бил и лъжовен.Виждаме и нещо общо със стратегията на Слави да ни излъже.Явно ИТН са неговата Партия.Ами Възраждане.....
  • 25 Феодал

    10 5 Отговор
    Я как разсъждаваме.Като не искате руска газ......Алоо..тука е ЕС...НАТО..
    Не беше ли ние сме братя..ще имаме равноправни отношения.Азиатски ботуш са и това е..Ненадежден партньор-рекетьор , изнудвач.Въпроса е, че русия се държи като агресор, държавен терорист и крадец на моите пари и останалите българи.
  • 26 Ист.

    9 4 Отговор
    Най сетне нещо вярно. Докато народа разбере, че войната между Радев и Борисов е цирк ще е много късно. И двамата са комунисти и обслужват едни и същи интереси.

    Коментиран от #32

  • 27 Гъди Гъдев

    4 0 Отговор
    10 години иху- аху доведе до колапс- липса на алтернатива. По принцип не се налагаше, имахме договори, икономически издържани... Но дойде нова "позивна" бой по всичко от орбитата на руската сфера на влияние... Ние изпълняваме но търпим "бедствие" помощ няма, те не са свикнали да дават такава "подкрепа" и нашите "инстинкти" са занемарени от народния човек във Фейсбук и Телевизора- няма какво да ви се случи в следващите 20 години. Да, ама- не. Никой в Европа и Света не се вълнува от отрицателните приръст, температури и финанси в "заварената" ни процъфтяваща Родина. Тази Родина, на Барбата, който ни докара до първото място от зад на пред!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Тончо

    0 0 Отговор
    Хвани единият, па го - - - ий на другия, без значение на кои
  • 30 Негатив

    4 0 Отговор
    Кремъл държи ключа чрез своя РЕЗИДЕНТ избран от руския генерал Решетников!!!Всички знаете кой е той!
  • 31 Никой

    2 0 Отговор
    Слушайте русофилските тролове и се бъркайте в джобовете. Обичта се плаща в този живот,друг няма да имате. Човека истината хортува ама българина е прост за да разбере.
  • 32 Анонимен

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "Ист.":

    Ти знаеш ли какво е комунизъм и какви комунисти сънуваш. Научи що е това капитализъм. При него е важна печалбата изгодата за капитала. Държавата му трябва само да му помага да печели и когато е в затруднение да го спасява. Иначе тя е лош стопанин и няма право да му се бърка.
  • 33 Левски тефтерчето

    1 0 Отговор
    За предателите куршум