4 78276

Метаморфозите на Радев и трите най-големи изкушения

 • румен радев-
 • метаморфози-
 • президент-
 • българия-
 • изкушения-
 • герб-
 • бсп-
 • дпс-
 • пп-
 • нато

От летец до президент: по време на първия си мандат Румен Радев преживя метаморфози. А сега?

Метаморфозите на Радев и трите най-големи изкушения - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Първият мандат на Румен Радев показа, че той е политик, който научава много в движение. В негово лице още през 2016 година хората видяха потенциал за алтернатива на Борисов. Само че първоначално Радев не беше разбрал в какво точно да се противопостави на модела на управление. В рамките на пет години години летецът се превърна в президент, преживявайки три сериозни метаморфози. Или поне две и половина.

Метаморфозите на Румен Радев

Най-сериозната от тези метаморфози беше свързана с разбирането на характера на управлението на ГЕРБ и ДПС. В първите години на мандата си Радев даваше слаби, основно реторични сигнали, че е готов да се противопоставя на опитите за овладяване на съдебната система, медийната среда и на систематичното канализиране на публични ресурси към избрани фирми. Едва при избора на Иван Гешев за главен прокурор през 2019 година президентът влезе в пряка конфронтация със статуквото като върна неговото спорно предложение на ВСС. Гешев все пак беше избран и той отговори с доста персонализирана атака срещу Радев още в началото на 2020 година, която достигна своята кулминация с влизането на въоръжени прокурори в президенството през лятото на същата година. Оттам последва юмрукът на Радев и заставането му на позицията на онези две трети от обществото, за които управлението на Борисов беше вече приключило.

Втората трансформация на Радев се състоеше в еманципация от БСП. За това му помогна и Корнелия Нинова, която тръгна по пътя на "консервативния социализъм", вдъхновена от Орбан. Вярно е, че Нинова се противопостави на петата колона на ГЕРБ в БСП, но при този процес тя се впусна в безразборни чистки, които бяха насочени към всички инакомислещи в партията ѝ. И неслучайно Радев в един момент се оказа по-близък до важни личности в и около БСП, които бяха пометени от устрема на Нинова - Янаки Стоилов, Крум Зарков, Бойко Рашков и т.н. В този процес Нинова запази номинално лидерството на "столетницата", но трайно загуби лидерството на лявото. Радев се оказа много по-добре позициониран и по отношение на младите леви, голяма част от които бяха привлечени от ПП и дори от ИТН. И като цяло, ПП - формация, с която Радев е близък - успешно измести БСП в по-маргинални ниши на лявото пространство.

Третата метаморфоза на Радев беше по отношение на Путинова Русия. В началото на първия си мандат основната външнополитическа тема на президента беше засилването на връзките с Русия и свалянето на нейните икономически санкции. Омаловажаването на руската окупация на Крим и агресията срещу Украйна беше видимо с просто око. След срещите си с Владимир Путин, на които отношението към него не беше точно радушно, и особено след фиаското с визитата на руския патриарх в България, Радев изглежда взе да си припомня все по-настойчиво идентичността си на натовски генерал. И наистина, в ситуация, в която България незнайно как се сдоби с руски реактори, а след това и плати милиарди за строежа на тръбопровод за руски газ, от който самата тя нямаше особена нужда, мнозина биха се усъмнили в алтруистичните намерения на иначе братската страна. Може би воден от подобни основателни съмнения, Радев правилно прецени, че може да изостави гласовете на крайните русофили на "Възраждане" - без да пострада особено от това.

Третата метаморфоза на Радев обаче остана частично незавършена и предходният му объркано-ентусиазиран в руско направление образ от време на време инцидентно се появява. Това, например, стана в края на изборната кампания по отношение на Крим, след което Радев трябваше да се обяснява пред обществото и пред американското посолство. В същата ситуация попадна и протежето му Стефан Янев, който пък изпусна един-два "лични" поста във Фейсбук по отношение на евентуално разполагане на войски на НАТО в Източна Европа.

Силната позиция, в която се намира президентът в момента, се дължи на тези три метаморфози. Колкото са по-категорични те, толкова по-широко би било влиянието му, защото те направиха възможно Радев да стане изразител на интересите и вижданията на широк кръг от българските граждани. Например, заставайки зад съдебната реформа и възприемайки критиките на ДБ към "модела Борисов", Радев дори си отвори вратата към избиратели или поне симпатизанти в дясно от центъра, което е сериозно постижение в българския политически контекст.

Трите изкушения пред президента

Същевременно във втория си мандат Радев може да стане жертва на определени изкушения, които са естествени следствия от политическите му успехи.

Антипарламентарното изкушение

Радев имаше възможност да ръководи три служебни правителства - инструмент, чрез който държавата се превръща временно в президентска република с ограничени правомощия. Този опит безспорно му хареса, не на последно място и заради общественото одобрение, което получи. За да се предпази от изкушения за засилване на президентската власт, Радев би трябвало да си припомня ежедневно, че всичко хубаво в българския политически живот от Търновската конституция насам е било свързано с работещ и реален парламентаризъм. България неслучайно е парламентарна република: целият ни опит показва, че периодите на модернизация и приобщаване на страната към свободния свят са съвпадали с периоди на работещ и действен парламентаризъм в нея.

Хубаво е, че Радев изглежда не предвижда увеличаване на президентските правомощия в предложенията за конституционни поправки, които ще внесе - нещо подобно би било лош сигнал. Но също така би било хубаво той да интернализира по-добре и чл. 105(1) от Конституцията: Министерският съвет ръководи и осъществява вътрешната и външната политика на страната в съответствие с Конституцията и законите.

При наличие на редовно правителство в настощия конституционен модел президентът може да е коректив, но не водещо начало в определянето на политиката на страната. Радев, уви, се изкушава в определени области сам да задава посоката. В речта си за втория мандат, например, той постави като предварително условие за започване на преговори между ЕС и Северна Македония искането за промяна на тяхната конституция. Да оставим настрана въпроса дали това е добра идея с оглед на българските интереси и дали е изобщо възможна с оглед на слабото парламентарно мнозинство в съседната страна. Важното е, че подобно искане не беше част от партийния консенсус от консултативния съвет при президента само дни по-рано. А и не беше условие, поставено от Кирил Петков в Скопие. Видно е желанието на Радев да ръководи външната политика, но това е изкушение, на което все пак трябва да устоява далеч по-успешно. Ако не го направи, той бързо ще влезе в режим на противопоставяне с парламента и изпълнителната власт, но този път аргументите няма да са на негова страна.

Популисткото изкушение

В България президентът е пряко избран и зад него стоят сериозни групи избиратели. Това създава илюзията, че той е "гласът на народа". Само че съвременните демокрации са плуралистични и една от основните фалшиви тези на популизма е, че народът е хомогенен и говори с един глас. Един народ, една нация, една култура, една история, един водач - това е популистка логика, която винаги води до тежки политически трагедии. Радев трябва да се предпазва от влизане в ролята на някакъв институционален гарант на нацията или българщината. В първия си мандат той удържа на този натиск, но при втория желанието му да влезе в българската история ще го изкушава да интимничи с нея. Освен че би било проява на лош вкус, това би довело и до опасности от мажоритаризъм и натиск над малцинствата. От тази гледна точка, когато говори за по-добра защита на правата на човека като цел на готвените конституционни промени, добре е президентството да не си представя този човек само като член на мнозинството в България. Да се бранят правата на мнозинството да е автентично - това е много модерно, но всъщност тези, които имат най-голяма нужда от защита на права, са винаги малцинствата - етнически, културни, сексуални, политически и т.н.

Нещо повече: в една така или иначе популистка среда въвеждането на не добре обмислени инструменти на пряката демокрация може да дестабилизира българското управление. Предложения за конституционни промени в посока на плебисцити по искане на президента или сваляне на праговете за референдуми и народни законодателни инициативи може да доведе до куриозни и откровено вредни за страната политически решения. Заиграването с духа на популизма е опасно.

Изкушението на виртуалната реалност

Българската медийна среда има склонност да сервилничи и да обгрижва силните на деня, което неизменно води до тяхното самозабравяне и откъсване от реалността. Технологията е проста - преувеличаване на успехите на любимците и хиперболизиране на греховете на опонентите. В президентската си реч Радев даде сигнал, че може да се поддаде на това изкушение. Борисовото управление имаше безспорни и сериозни кусури, но то не беше "авторитарно", както го определи Радев. Думите все пак имат значение и "авторитаризъм" е понятие, което не търпи произволни интерпретации. Тази грешка не оправдава излизането на ГЕРБ от речта на президента, но е лош сигнал, че връзката между Радев и реалността е под напрежение. Както ГЕРБ би трябвало да престанат да водят войната, която вече изгубиха, така и Радев трябва да внимава да не се превърне в подобие на архиопонента си. И изобщо тази мачовска надпревара Радев-Борисов е време да бъде заровена в нечий заден двор, защото тя на моменти беше интересна и смешно-симпатична, но вече не е.

Като цяло, приносът на Радев бе, че подпомогна трансформацията на българската политическа система. Център лявото се преобразува чрез ПП и донякъде ИТН, като БСП ще трябва да се промени сериозно, за да остане конкурентоспособна. В център-дясното ГЕРБ е в отстъпление, а ДБ се утвърди на три поредни избора - тези два процеса поставят въпроса за нов облик на тази част от политическия спектър. Описаните трансформации далеч не са завършили, но те дават надежда за разграждането на структурни сраснатости между власт и определени интереси, което пък отваря възможност и за смислени съдебни и медийни реформи. Както, разбира се, и за рефокусиране на политиката върху позабравени проблеми като разликите между столицата и провинцията, и неравенството по-общо. Ключът към успеха на втория мандат на Радев е в това да продължи да подпомага тези трансформации и да удържи на изкушението да обсеби политическата система. Парламентаризмът, все пак, е основната българска политическа ценност и постижение в модерната история на страната ни.

Автор Даниел Смилов


Поставете оценка:
Оценка 3 от 34 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Реалист

  58 31 Отговор
  Пак гласувайте за Фатмака! Хак да ви е! Лошото е, че е проблем за всички ни това крадливо управление...
 • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 3 ТаУмВзе

  40 9 Отговор
  Не чета овче зеле! Каквото и да стане с нас президентчето, премиерчето и парламентчето са все тая. Просто Слугинаж с Последния Геноцид.
 • 4 Мразя мафията

  29 25 Отговор
  На гроп-вмро-дпсъ.. Много золуми ни сториха... Ноо лицето Радеф, чрез Петков и мутрата Слави организира своя мафитска структора... Разединителя на нацията... Нека младите, пък и по старите ако имат възможност да се изнесат на запад.. Германи, Франция, Испания, Италия... Гладни няма да останат, но ще имат спокоиствие, ред.. !

  Коментиран от #8, #11


 • 5 браво

  36 49 Отговор
  Добре , че беше Радев ,защото раята щеше да е още под герберистко робство ! Той е този който показа истинското лице на шайката !!

  Коментиран от #64

 • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 7 Кики

  47 24 Отговор
  Метастазите на Радев - Продължаваме Кражбата
 • 8 Реалист

  40 15 Отговор

  До коментар #4 от "Мразя мафията":

  Като мразиш мафията защо гласува за Фатмака?!

  Коментиран от #10, #18

 • 9 Дойче веле

  31 14 Отговор
  придворните манипулативни списвачи на Прокопиев!
 • 10 Фатмака

  17 27 Отговор

  До коментар #8 от "Реалист":

  си е в Банкя! Само глупаци и администрация му останаха избраниците!

  Коментиран от #65, #68

 • 11 Пропуснал си

  17 13 Отговор

  До коментар #4 от "Мразя мафията":

  възраждане към тази групичка! Или като патерица на Доган, не ги броиш!

  Коментиран от #21

 • 12 Ала Бала

  35 12 Отговор
  Предвид всички предишни марионетки, кради и лицемери които са били в управлението и откровената ми ненавист към тях, мога да кажа, че тези новите са най-безнадеждните нефелни калинки, слуги и продажници които сме имали, ръководени имено от този предател обърнал се срещу всички, заради които е на власт.
 • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 14 До Радевите Мразещи България

  33 14 Отговор
  ОСТАВКА Импийчмънт Оставка Излъга шараните 12 клозета репресираше мирни граждани с БАРЕТИ В мирно време и венецуелските машини хоп лукс и 15000 още 5 год а шараните да пият студена вода България употребена

  Коментиран от #20


 • 15 Гост от Силистра

  23 11 Отговор
  Наблюдавам и участвам във форума тук от 2г., подкрепял съм изгнването на мутро мафията герп-мвро... Но по изчисления скоро гн Р. Радев и гн К. Петков ще започнат да събират брой лайкове противкато на Б. Б Мафиота от лятото на 2020 до есента зимата на 2021...та това знач"и че Българските зрители в амфитеатъра скоро ще обърнат палеца на долу..... не очаквах новите и старите да се сдушат толко бързо...
 • 16 Дойче Лъже

  26 8 Отговор
  Цъкам на заглавието, гледам Дойче Лъже и подминавам
 • 17 ЕДГАР КЕЙСИ

  33 22 Отговор
  ГАТАНКА : НАТОВСКИ ГЕНЕРАЛ , АМА РУСКА ПОДЛОГА...... ЩО Е ТО ?
 • 18 Аз за

  17 10 Отговор

  До коментар #8 от "Реалист":

  Фатмаци и Мутри не гласувам
 • 19 Мда

  19 29 Отговор
  Статията е доста гербава, няма лошо. Герб харчат последните си пари за някакви шантави PR-и. Но народът в България не е прост и закопа герб на изборите. Факт...

  Коментиран от #58, #67

 • 20 Да бе

  13 18 Отговор

  До коментар #14 от "До Радевите Мразещи България":

  Твоят вожд Борисович вече не на власт, за да иска имп-намси-какво си. Вий, дано ти върже на клавиатурата...
 • 21 Нямам

  15 9 Отговор

  До коментар #11 от "Пропуснал си":

  Наблюдения ...но подкрепям, че ковид сертификата е Дискриминация !

  Коментиран от #23

 • 22 Там е

  11 9 Отговор
  работата, че не е гербава, а Прокопиева! Радев му е пречка, защото ако стъпи накриво Прокопиевият проект ПП, Радев ще ги смачка, а той не го контролира, за да си пази проекта!

  Коментиран от #69

 • 23 Лошо

  5 4 Отговор

  До коментар #21 от "Нямам":

  По добре да имаш наблюдения, за да виждаш какво се крие зад каузите!
 • 24 Нали искахте

  22 17 Отговор
  Фатмак- на ви .

  Коментиран от #26


 • 25 Мда

  13 14 Отговор
  Изключитално слаба статия на DW. Анализът е нула, липсва нападението срещу президентската институция. Липсват протестите срещу управлвнието на герб и пр.
 • 26 Никога

  9 10 Отговор

  До коментар #24 от "Нали искахте":

  не сме искали фатмака! Нали затова го изхвърлихме в Банкя!
 • 27 666

  28 16 Отговор
  Кухия Радев е най слабия и политически неграмотния президент на България. Той е един злобен и отмъстителен тип. Няма нищо чвешко в него. Това е Антихриста.
 • 28 Иво

  6 2 Отговор

  До коментар #2 от "Последния Софиянец":

  Защо му спряхте лекарствата на софиянеца😷😷😷😷😷
 • 29 ППП

  10 4 Отговор
  Пъпеша пак ли се е изказал
 • 30 Малко Логика

  10 4 Отговор
  DW не може да каже някоя истина без да каже лъжа. България нямала нужда от газопровод, от реактори... Явно според тях последният българин трябва да плати сметката за тока и да се гръмне. Защо не посъветват сега правителството на Германия да не се занимава с ядрена енергетика и да се откаже от тоталитарния газ ? Двуличници !
 • 31 САТЪРА НА ХАНА

  14 6 Отговор
  ПРИ РАДЕВ, БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА ВОЮВА С ДЯДО ИВАН .....
  ...... АКО ЗА ТОВА ПИТАТЕ БЪЛГАРСКИ РЕНЕГАТИ ОТ ДОЙЧО ЗЕЛЕВ
 • 32 гери

  10 7 Отговор
  кауня --оставка
 • 33 наистина жалко

  17 8 Отговор
  Апологетиката беше дълга, продължителна и неубедителна. Ако Р имаше някакви успехи, всичко щеше да е просто и ясно. Радев е един мушмурок свикнал да следва "правата линия" Херо взе дистанционното, Румен изостави самолета и сега сме на дистанционно. Американците знаят какво да правят, но сега нищо не зависи от нас. А когато човек загуби достойнство, той се оказва на страната на победените.
 • 34 Четете за неграмотността на НОИ

  6 3 Отговор
  Четете в Дунав мост ком за некадърността или небрежността на НОИ при преизчисляване на пенсиите
 • 35 гфр

  7 3 Отговор
  Цървул и политик бе вие за луди ли на имате
 • 36 крал шваб

  6 2 Отговор
  По правило, официозните пети колони на силните държави са тромави и недалновидни, но DW направо претаква зелето.
 • 37 РАДЕВ Е ТЕРОРИСТ

  5 17 Отговор
  ТОЙ РАЗБИ СЪНЯ НА МУТРАТА КАКТО И МАТКАТА МУ Я РАЗДРЪНКА ПОБЪРКА ГО ЗЕ МУ ЗДРАВЕНЦЕТО СКАПА ГО РАЗКАЗА МУ ИГРАТА !
 • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 39 Шамара

  15 9 Отговор
  Фатмака вън оставка!
 • 40 хихи

  9 7 Отговор
  "След срещите си с Владимир Путин, на които отношението към него не беше точно радушно,..."

  Да де не беше точно радушно, гледаше го, като празно място.....

  Коментиран от #52

 • 41 Симбиоза

  13 9 Отговор
  Радьо е соросоиден продукт с болшевишки чип
 • 42 DW, Даниел Смилов! маниполатори!

  12 3 Отговор
  Нищо ново от вас, поредните маниполации!!
 • 43 Страх и памперс

  8 13 Отговор
  Радев спаси народа от 12г геноцид.

  Коментиран от #45

 • 44 Рашков

  11 12 Отговор
  Мачкай Радвв, мафията нещо се надигна, всички в затовра крали през тези 32 години!
 • 45 ВЕРНО ЛИ

  13 7 Отговор

  До коментар #43 от "Страх и памперс":

  АМА ВЕРНО ЛИ СПАСИ НЕЩАСТНИТЕ БЕДНИ ХОРИЦА ОТ ТЕЖКТО ГЕРБЕРСКО ИГО КАТО ГИ НАПРАВИ ПО БЕДНИ КАТО ГИ ОСВОБОДИ ОТ ПРЕКАЛЕНО МНОГОТО ПАРИ КОЙТО ИМАХА И ЗАПОЧНА ДА ГИ РАЗДАВА НА СВОЙ ХОРА / ВСЕ СЪЩИЯ АМБИЦИОЗЕН НО ЗАВИСИМ ПЪПЕШ СИ Е РАДЕВ ПОД ЧЕХЪЛА НА ЙОТОВА
 • 46 1234

  4 3 Отговор
  Факти който е на влас него поддържате, като беше боико бяхте срещу Радев а сега обратно, ако властта каже е против вакс. Ще напишете много истини
 • 47 СВИНЕВЪД

  10 7 Отговор
  ПРИ ЕЛЕМЕНТАРНОТО НИВО ОТ КОЕТО ТРЪГНА ДА НАУЧИ НЕЩО НЕ Е ТРУДНО НО КВО ОТ ТОВА МАКАР ЧЕ ХРАНТУТНИКА КОМУНДЕЛ ЦЯЛ ЖИВОТ НА ДЪРЖАВНА КОПАНЯ НИЩО НОВО НЕ НАУЧАВА И НИЩО СТАРО НЕ ЗАБРАВЯ
 • 48 РАДЕВПИАР

  7 5 Отговор
  НА МЕЖДУНАРОДНИ СРЕЩИ Е ДОБРЕ РАДЕВ ДА НОСИ НЕЩО ПЪСТРО НАПРИМЕР ХАВАЙСКА РИЗА ТАКА МОЖЕ НЯКОЙ И ДА ГО ЗАБЕЛЕЖИ
 • 49 Комон сенс

  7 4 Отговор
  Това явно го е писал някой тънък познавач на Радев. Направо доктор на радевите науки.

  Аз предпочитам да гледам действията. Радев имаше поредица от правилни действия и думи. Това говори за последователност, а не за метамофрози.
 • 50 Радев

  7 5 Отговор
  Е срам за българския избирател.

  Коментиран от #51

 • 51 Радев

  3 7 Отговор

  До коментар #50 от "Радев":

  ви наби такива табани, че още ви пищят ушите.

  Реви сега :)
 • 52 Глупости

  4 4 Отговор

  До коментар #40 от "хихи":

  Радев тогава извоюва 40 процента намаление на руския газ, а изедниците със задна дата, а изедниците от ГЕРБ, така го овъртолиха, че беше минимално.

  Коментиран от #71

 • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 54 Радев

  6 5 Отговор
  Във външнополитически план. Се е разкрачил между Америка и Русия и като ветропоказател се върти според момента.
  Във вътрешнополитически. Създаде анархия и неуважение към институциите, разедини хората, реабилитира ДСтата и кражбите им.Фалшифицира изборите и правителствата му са пълен провал. Наруши многократно конституцията и пренебрегна основното си задължение на медиатор между партиите. И всичко това само и единствено за да го преизберат.
 • 55 Факт

  4 7 Отговор
  Доказан генерал, ане молиционер от симеоново!

  Коментиран от #59

 • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 57 Радев

  8 3 Отговор
  Е един селски хитрец, който прецака Бай Ганя и Андрешко взети заедно. Това е!!!Прецака Ви като Ви дрънкаше лъжи и Ви убеди да му подарите власт, заплата и вечна пенсия, а получихте от всичко повече, корупция, цени ,инфлация, наши хора ,мизерия.Сега мълчите като нас-ни щото си знаете че сте се прецакали
 • 58 Хахаха

  6 5 Отговор

  До коментар #19 от "Мда":

  Да, факт е, че народа НЕ Е ПРОСТ - 70 % от него НЕ гласува на машинките, избрали Мунчо и ПП.
 • 59 Ама

  6 2 Отговор

  До коментар #55 от "Факт":

  Покрай него само такива бе ДС та, а за Идиотова кадъра на БКП-то, цял живот прекарала лежейки на държавната хранилка

  Коментиран от #63

 • 60 Абе чудя се

  7 4 Отговор
  Като избрахте Радев, как Вие.По -добре ли живеете ,по-щастливи ли сте.България по-добре ли Ви изглежда, Изобщо живота Ви как е???Аааа????
 • 61 Радев

  8 5 Отговор
  Ви ,,разгони фамилията,,, но Вие тичате да го гласувате, което си е патология, синдром-да обичаш насилника си въпреки всичко!!!

  Коментиран от #62

 • 62 Радев

  7 1 Отговор

  До коментар #61 от "Радев":

  ви разгони фамилията на вас конкретно, ама вие не сте избирателите,
 • 63 Факт

  0 1 Отговор

  До коментар #59 от "Ама":

  ДС не са милиционери!
 • 64 Позор

  2 2 Отговор

  До коментар #5 от "браво":

  След въвежданнто на комунистическо военно положение Радеввзе власта В коя демократична страна да работиш да си плаща данъците и да не можеш да гласуваш / защото си неграмотен « компютърна неграмотност « а в периода Когато е трябвало да учиш на власт са били СДС троина коалиция « БСП ДПС и НДСВ / Явно това се прави защото 70% от населението ненавижда тези партии и не гласуват
 • 65 Реалноста

  3 1 Отговор

  До коментар #10 от "Фатмака":

  От генерал стана фатмак Ако така се става политик То така не се става държавник Междуполитик и държавник има разлика Политици с лопата да ги ринеш но държавниците са малко да не кажа единици

  Коментиран от #74

 • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 67 Комунист

  3 2 Отговор

  До коментар #19 от "Мда":

  ГЕРБ пак събра 650-700 000 гласуве ами ние изчезваме другари Чалга гласуве днес ги има утре ги няма С лъжи власт не се крепи Този път ги излъгахме с машините ами утре??????? С каквоОт всяко дърво свирка не става Виж чеп за кача става
 • 68 Протистиращ

  3 1 Отговор

  До коментар #10 от "Фатмака":

  Много ни е добро правителството ето преди НГ похарче 9 милиорда за нас / цените се вдигнаха и сега има всичко /сега е планирало още 5 милиарда да март Пак за нас Е може би ние ще ги връщаме НАП си взеха бонусите от 32 милиона Пък ние ще чакаме от магистралата хемус 10-12 милиарда

  Коментиран от #72

 • 69 Тя промяната почна

  2 2 Отговор

  До коментар #22 от "Там е":

  Краде се Когато няма бюджет това е промяната Тя липстват милиарди в бюджета

  Коментиран от #73

 • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 71 ВЕРНО ГЛУПОСТИ

  1 0 Отговор

  До коментар #52 от "Глупости":

  КАК ГИ ИЗВОЮВА БЕ МУШМУЛ КАТО ПОСТРОИ БАЛКАНСКИ ПОТОК ЛИ БЕ ЛЪЖЕШ МИСИР
 • 72 Така е

  2 2 Отговор

  До коментар #68 от "Протистиращ":

  Като избирате 12г. една тиква, сега ще му берете плодовете поне половината години, дето е крал, лъгал и обслужвал Доган!
 • 73 Какво ти

  2 1 Отговор

  До коментар #69 от "Тя промяната почна":

  откраднаха? Тиквата ли? В Банкя си е! Никой я не ще! Оди си търси краденето там!
 • 74 Ама

  2 1 Отговор

  До коментар #65 от "Реалноста":

  какъв генерал е онуй банкянско недоразумение? Айде стига хуморески! 😂
 • 75 ЗООЛОГ

  2 0 Отговор
  ПРИ ПИНГВИНИТЕ НЯМА РАЗВИТИЕ ТЕ СА ПТИЦИ С МОЗЪК КОЛКОТО АСПИРИН НЯМА ЕВОЛЮЦИЯ ЗАБРАВИ

  Коментиран от #76

 • 76 БИОЛОГ

  3 0 Отговор

  До коментар #75 от "ЗООЛОГ":

  ПРИ ВОЕННИТЕ ПИНГВИНИ Е ОЩЕ ПО ЗЛЕ АСПИРИНА Е ЗЕЛЕНЯСАЛ