Last news in Fakti

6 Януари, 2022 15:35 11 420 93

Кръв се лее по улиците на Казахстан: какво точно се случва?

  • казахстан-
  • русия-
  • кръв-
  • протести-
  • убити-
  • цени-
  • ссср-
  • нурсултан назарбаев

Какво точно се случва в този бастион на Москва и защо се стигна дотук?

Кръв се лее по улиците на Казахстан: какво точно се случва? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Чуждестранните войски са на път към Казахстан, а първите руски части от контингента на Организацията по договора за колективна сигурност (ОДКС) вече са на територията на републиката. Към тази организация, в която членуват Казахстан, Армения, Беларус, Киргизстан и Таджикистан, а главна роля играе Русия, за помощ се обърна президентът на страната Касим-Жомарт Токаев, който преди това прие оставката на правителството. На цялата територия на страната е обявено извънредно положение.

Как се стигна дотук?

Всичко започна с граждански протести срещу двойното поскъпване на газа за битови нужди, които се надигнаха в неделя. Протестите бързо ескалираха, като в старата столица Алмати се стигна до тежки сблъсъци и престрелки, при които загинаха много хора, съобщават очевидци. Високопоставен полицай от Алмати дори твърди, че при щурма на различни административни сгради, включително и на полицията, били убити десетки демонстранти. Руски медии съобщават, че близо 300 войници с бронирани автомобили са обградили един от главните площади на града. Там избухна пожар в една голяма административна сграда, а друга е изгоряла напълно, твърдят очевидци от бившата столица. В телевизионно обръщение президентът Токаев заяви, че през изминалата нощ е изпратил армията срещу демонстрантите в Алмати, защото те били „терористични банди“. Източници от Казахстан съобщиха, че демонстрантите са се опитали да проникнат в сградите на пет телевизии.

Това е най-сериозната политическа криза в средноазиатската република, която досега се смяташе за стабилна автокрация. Кризата обаче не е от вчера. Преди десет години вече имаше протести заради ниските заплати, при които бяха убити хора. В последно време в страната не достига електроенергия, а цените на храните непрекъснато растат. В същото време в Казахстан е в ход процес по предаване на властта. Докато съществуваше Съветският съюз, Казахстан беше втората по територия република в границите на империята. След разпадането на СССР властта в тогавашната Алма Ата пое Нурсултан Назарбаев - дотогавашен лидер на комунистическата партия и на съветската република. Назарбаев управлява близо 30 години, а залежите на нефт и газ осигуряваха на страната относително благоденствие. Назарбаев премести столицата от Алмати в град Астана, който по-късно беше прекръстен на неговото име.

През 2019 година Назарбаев се оттегли заради влошено здравословно състояние, но наблюдателите смятат, че по този начин просто се е опитал да избегне лютите битки за властта в страната. За нов президент тогава беше избран Касим-Жомарт Токаев, но съвсем доскоро Назарбаев все още дърпаше конците като шеф на могъщия Съвет за сигурност, като партиен лидер и като „Водач на нацията“. Едва преди два месеца Назарбаев обяви, че възнамерява да прехвърли партийното ръководство на Токаев, а президентът едва вчера оглави Съвета за сигурност - заради протестите.

Последствията от сегашната криза ще бъдат усетени далеч извън пределите на Казахстан, защото той е смятан за един от най-близките съюзници на Русия. След протестите в най-верния сподвижник на Москва - Беларус, сега се разклати и вторият бастион на Кремъл в региона. Тук да припомним, че през 2010 година Русия, Беларус и Казахстан бяха съоснователите на митническия съюз - един от най-амбициозните проекти на руския президент Владимир Путин. През 2015 година от него се роди Евразийският икономически съюз, в който влязоха още Армения и Киргизстан. Путин и 81-годишният Назарбаев поддържат много топли отношения и за последно се срещнаха през декември в Санкт Петербург.

Позицията на Москва

Досега Москва реагира сдържано на размириците в Казахстан: външното министерство в Москва призова към диалог. В началото на протестите в Беларус през 2020 година Кремъл се държеше по същия начин, по-късно обаче прояви готовност да помогне на беларуската полиция да ги потуши с насилие. Сред многобройните анализи на случващото се в Казахстан присъства и версията, че става дума за борба за власт, участниците в която са използвали протестите срещу високите цени на газа, за да изкарат на улицата свои привърженици и въоръжени групировки с неизвестни цели.

Редица наблюдатели отбелязват освен това, че кризата в Казахстан нанася сериозен удар върху плановете на руския президент Владимир Путин, който с военния натиск срещу Украйна и с ултиматумите си към Запада очакваше да постигне успех на започващите в понеделник разговори между САЩ и Руската федерация. Криза на изток и криза на запад са лоша новина за Путин, коментират в тази връзка медиите.

Автори: Роман Гончаренко, Александър Андреев


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зззз

    123 17 Отговор
    Точно киселото зеле е миродавния източник какво се случва в Казахстан.
  • 2 Световният полицай САЩ

    102 17 Отговор
    Леят се кръв и сополи.
  • 3 Х@йло - цар и гръмовержец

    28 122 Отговор
    Нищо чудно да се окаже че това е заговор на Шудрин, за да оправдае нахлуване в Казахстан. Ще поживеем, ще видим. Прилича ми на операция на Вагнер.

    Коментиран от #37, #48, #54, #64

  • 4 Фактите

    64 188 Отговор
    Проклятие е човек да живее в страна, попадаща в сферата на влияние на Русия. Насилия, нарушаване на суверенитета от руски "миротворци" и прочие благинки.

    Коментиран от #86

  • 5 Мътна вода

    155 30 Отговор
    Путин е цар да вади кестени, без много да се изгори, но когато истината се изясни на казахстанците, едва ли ще гледат към сащ с умиление.
  • 6 КАЗАКСТАНСКА

    86 5 Отговор
    „ПРОЛЕТ”2022 👍
  • 7 Кики

    64 39 Отговор
    Кръвта на фашистките режими в Европа ще ни върне свободата и демокрацията, пътя към свобода минава през Казахстан
  • 8 Познавач

    40 84 Отговор
    Тези няма да се откажат от свалянето на диктатора си! Машата на Назърбаев е пътник. Ще го претрепат. Армията няма да го спаси.

    Коментиран от #84

  • 9 Факт

    84 10 Отговор
    Като в Холандия,Германия, САЩ и други видни демокрации!
  • 10 Lssah

    101 16 Отговор
    Тиквата, герберите, Дойче зеле или ваксарите... Не знам кое ми е по-омразно

    Коментиран от #34

  • 11 Хомосапиенс

    39 114 Отговор
    Аз не мога да разбера само че и го дирят руски войници в Казахстан сега.Все едно миналата година когато имаше протести в България до бяха нахлули Сръбски войски.

    Коментиран от #14, #16, #18, #24, #25, #33, #51

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 mi6osp

    121 14 Отговор
    В Казахстан подкрепяните от САЩ джихадисти искат да създадат Ислямски халифат в Средна Азия, между Русия и Китай и в близост до Иран. Няма да се получи, за кратко време ще бъдат изловени тези, които причиниха метежа. Китай има големи инвестиции тази страна и също ще помогне.
  • 14 Логично е

    109 7 Отговор

    До коментар #11 от "Хомосапиенс":

    Имат договор по който една от страните иска помощ. Останалите страни също ще трябва да изпратят умиротворители, особено Киргистан, Узбекистан и Азърбайджан. Освен това в страната има голямо руско малцинство, което е застрашено при безредици.

    Коментиран от #53

  • 15 Матей преображенски

    83 10 Отговор
    Те ще се справят ,какво им берете дерта,кога не са се справяли.Макар да се наложи да приложат и по-строги мерки.До преговорите на десети всичко ще е потушено,само американците може да мрънкат ,че руските интервенти били жестоки към горките платени от американците терористи.Участници в държавен преврат ,и какво очакват ,да ги галят с перце ли,освен щети за милиарди,тия са ранили и убили доста хора.Оня тукан ,ако не беше се помайвал и беше извикал руснаците преди няколко дена,нямаше да се стигне до тези погроми.
  • 16 Гкккк

    45 2 Отговор

    До коментар #11 от "Хомосапиенс":

    Ами прочети статията и ще разбереш.
  • 17 рецепта

    72 9 Отговор
    единственият лек против "цветните революции" е да се оцветят в синьо - посинели задници от бой.
  • 18 Хвани единия, удари другия

    86 7 Отговор

    До коментар #11 от "Хомосапиенс":

    Еми същото каквото дирят и тука американски войски. ПАЗЯТ СИ ИНТЕРЕСИТЕ. И нас по съшия начин ще ни попилеят.
  • 19 Русофил

    22 77 Отговор
    Ние русофилите много обичаме Путин и затова искаме да плащаме скъп ток и газ.

    Коментиран от #38, #40, #46, #67

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Никой

    27 89 Отговор
    Руснаците ще потопят в кръв Казахстан. Жалко за казахския народ.
  • 22 Зулус

    12 65 Отговор
    На нас племето Зулуси в територията, колкото и руснаците да ни повишават цените ще си траем, защото обичаме Путин.
  • 23 В.В.П.

    64 7 Отговор
    Ликвидиране на радикалните мюсли групировки. на момента..!Това е рецептата ,за бъдещето !
  • 24 Офффф

    68 8 Отговор

    До коментар #11 от "Хомосапиенс":

    Абре ти м@@оумен ли си? Казахтан е в ОДКБ, и президента на Казахтан поиска помощ от ОДКБ, където е и Русия и други държави! По аналогичен начин миналата година САЩ поискаха помощ от НАТО при атаката на Капитолия! Все едно даа кажеш какво търсят български войници да спасяват Капитолия:)))
  • 25 mi6osp

    67 5 Отговор

    До коментар #11 от "Хомосапиенс":

    Русия и държавите от района членуват в Организацията на договора за колективна безопасност. При нужда всеки може да повика на помощ останалите членове на организацията.

    Коментиран от #81

  • 26 31579

    89 13 Отговор
    Краварите май и този път имат пръст в тази смрадлива история! Боко Тиквата докато пребиваше демонстрантите в България САЩ и ЕС мълчаха, да не казвам като какво! Срам и позор сте само на думи сте за демокрация западни лицемери!
  • 27 МНОГО Е ПРОСТО

    26 29 Отговор
    85% от природните богатства са в ръцете на САЩ, останалите 15 са в ръцете на местни олигарси. Хората са гладни и озверели. Да си направят изводите и в Русия и в България и в САЩ

    Коментиран от #43

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Калитко

    12 67 Отговор
    Почнаха да падат. Следващия е жужето - Пут.
  • 30 Дуай Липа

    60 8 Отговор
    нищо ново, пореден опит за шарена революция на нашите западни партньори. Добре че си даваме всичко доброволно, че и тук щяха да ни направят същото
  • 31 Алфа Вълкът

    14 66 Отговор
    Случва се, че Путин сам предизвика криза втора криза до границата на Русия. И Русия ще воюва сама със себе си, след като загуби контрол над бившите си съветски републики. Така ще си стои още едно десетилетие без развитие изоставайки от ЕС, САЩ, Китай, Япония.

    Коментиран от #39

  • 32 3.14К

    47 3 Отговор
    Вече е проблем да им прочета и заглавието на DW. Тия нсретници правят ли си мониторинг на отзивите и коментарите от този болумач.
  • 33 Още много

    27 0 Отговор

    До коментар #11 от "Хомосапиенс":

    хилядолетия трябва да минат за дасе превърнеш в хомо сапиенс ресенс за да започнеш да развиваш коркудата в канчето на раменете ти.
  • 34 00014

    31 3 Отговор

    До коментар #10 от "Lssah":

    Добавям и психарите-кучкари. Тук не включвам нормалните куче- котко- и други любители. А Дойчето е върхът на резултата от разходката на кучето.

    Коментиран от #49

  • 35 Пламен

    15 45 Отговор
    Нашите русофили искат да влезем в тоя съюз от държави за да убиват добрите българи.

    Коментиран от #62

  • 36 РЕЗУЛТАТЪТ

    42 6 Отговор
    от многовекторната политика на Назарбаев и опита да стои на 2 стола. Плюс грабежът на национални богатства от местната и световната /САЩ и сие/ олигархия. Когато опря до това да им вземат награбеното, викнаха руснаците. Да беше викнал САЩ , нали там са ви парите бе крадци
  • 37 шпек х@йлоедец

    30 0 Отговор

    До коментар #3 от "Х@йло - цар и гръмовержец":

    Всичко е възможно! Но че има ислямизъм и неоосманизъм на ердоган - факт!!!
  • 38 Европеец

    57 2 Отговор

    До коментар #19 от "Русофил":

    Скъвият ток го плащаме заради немските зелени, които оправиха Германия сега са се заели да оправят и цяла европа
  • 39 Ха ха ха ха ха

    14 2 Отговор

    До коментар #31 от "Алфа Вълкът":

    Браво, много си умен :)))))

    Коментиран от #90

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Некой си

    48 7 Отговор
    Малко статистика.
    Погледнете 30 години назад във всички държави, където имаше цветни революции!
    Вижте държавите, в които революциите успяха, в какво състояние са днес!
    Вижте и държавите, в които революциите не успяха (само една е - Китай), и ги сравнете с горните!
  • 42 УДРИ ВОВА

    50 6 Отговор
    Джендърите пак ще ядат хурката.Като в Сирия,Венецуела и Беларус.
  • 43 mi6osp

    40 4 Отговор

    До коментар #27 от "МНОГО Е ПРОСТО":

    Казахстан е втори в света по запаси на уран и първи-втори по добив на уран, добива и много злато. САЩ почти нямат участие в добива на тези метали там. Основно Русия и Китай ги изкупуват.
  • 44 az #Контрапропаганда

    41 6 Отговор
    Какво се случва ли? Ами вече го написах Накратко: От Вашингтон вече са се договорили с Москва. Обективната ситуация налага американците да се оттеглят от Европа и да се съсредоточат в Азия срещу КНР. Сили да доминират и в двете зони американците нямат. Това съвпада с интереса на Москва да гарантира сигурността си и да получи онова, което иска в рамките на бившия СССР и буферните държави от Източна Европа. Няма да се учудя, ако Вашингтон спре да издържа НАТО или дори излезе от структурите му. Първото е по-вероятно, но и двете означават едно - край на НАТО като фактор! По отношение на Москва, западът като цяло /ЕС, НАТО, ОССЕ/ ще постъпи така както му наредят от Вашингтон, затова й няма да има остра реакция срещу Москва, а отстъпление по точките от "ултиматума на Путин", който всъщност съвпада напълно с интересите на Вашингтон в момента. Въпрос: Кой има интерес да попречи на осъществяването на договорките между Москва и Вашингтон? Отговорът е един - Лондон! Него го няма в бъдещата конфигурация на Европа, замислена от руснаци и американци. Ето защо ще се опитва да пречи на осъществяването й. Неслучайно в навечерието на срещата Москва/Вашингтон в Женева на 10.01 избухна и поредната "цветна революция" на територията на бивша съветска република - Казахстан. С голяма степен на вероятност зад нея стои Лондон! Още повече, че се появиха и първите доказателства за това. Действията на "революционерите" се координират и управляват от полския телеграм канал NEXTA.
  • 45 ГА ТРЕПАХА ЖЪЛТИ ЖИЛЕТКИ

    44 6 Отговор
    ПРИ МИКРОН ГА ТРЕ ПАХА ПРОТЕСТИРАЩИ В ГЕРМАНИЯ ХОЛАДИЯ БЕЛГИЯ......ВСИЧКИ ПРАВА БЯХА СПАЗЕНИ А ДОЙЧ ВЕЛЕ.....КЪК Е А....
  • 46 Американофил

    46 6 Отговор

    До коментар #19 от "Русофил":

    А пък ние американофилите многО обичаме САЩ и затова сме готови да живеем с по-ниски доходи, за да има пари за хартиени самолети и да да плащаме цена за ток в пъти над пазарните, само да има големи печалби за американските тецове.
  • 47 az #Контрапропаганда

    39 3 Отговор
    Същият, който беше използван да координира неуспешния опит за цветна революция в Беларус. Като цяло координационния център на операцията срещу Казахстан се намира на територията на бивша Украйна, а главното командване е в Лондон.

    Коментиран от #52

  • 48 mi6osp

    35 3 Отговор

    До коментар #3 от "Х@йло - цар и гръмовержец":

    Вагнер няма нищо общо. Участват около 4 500 от спецназа на държавите от Договора на организацията за колективна безопасност. Продължителност на операцията един месец.
  • 49 Lssah

    26 1 Отговор

    До коментар #34 от "00014":

    Добавям либерастите и джендерите. То май е едно и също де...
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 В.В.П.

    33 2 Отговор

    До коментар #11 от "Хомосапиенс":

    Квото търсиха бг.рейнджъри в Ирак и Афганистан.
  • 52 mi6osp

    22 1 Отговор

    До коментар #47 от "az #Контрапропаганда":

    В Казахстан голяма част от висшите държавни служители са завършили в Полша и после имат магистратури в Англия.
  • 53 Глупаци

    6 26 Отговор

    До коментар #14 от "Логично е":

    В България има турско малцинство, по твоята логика миналата година трябваше да има турски войски.

    Коментиран от #77

  • 54 Рико

    11 46 Отговор

    До коментар #3 от "Х@йло - цар и гръмовержец":

    Ако Москва вкара войска в Казахстан, това ще бъде началото на края на държавата РФ! През 1939 нахлуха във Финландия, Хитлер видя колко не стават и ги нападна; през 1978 навлязоха в Афганистан, западният свят ги видя колко не стават, реагира без страх и СССР умря. Тук ще стане същото! Ще се види руснаците колко за нищо не стават и свободният свят ще втвърди позиции. Влезнат ли в Казахстан,това ще бъде агонията на нещото именуващо се РФ.

    Коментиран от #57, #59

  • 55 Алексей Сергеев

    9 35 Отговор
    Империята на злото-Русия се разпадна, сега е ред на сателитите на Москва

    Коментиран от #61

  • 56 Put in

    12 7 Отговор
    Всички в затвора, докато се научат да плащат дори петорни цени ! Другарите Петков, Радев, Василев и Рашков да черпят опит, че ще иим трябва !
  • 57 mi6osp

    30 4 Отговор

    До коментар #54 от "Рико":

    Русия е задължена по договора за колективна отбрана да вкара войски при искане на правителството на Казахстан. Нещо като любимата ти т.5 от устава на НатО.

    Коментиран от #66

  • 58 Историк

    12 29 Отговор
    Викането на червената армия на "помощ" за справяне с "безредиците" много прилича когато червената армия през 1956 г. бе "повикана" в Унгария и когато мужуците отидоха да помагат през 1968 г. в Чехословакия за "установяване и затвърждаване" на социалистическата "демокрация"

    Коментиран от #76

  • 59 Влез

    19 0 Отговор

    До коментар #54 от "Рико":

    при тях Рика да ги видиш колко не стават!?
  • 60 нннн

    31 1 Отговор
    Това е цветна революция. Майдан. Но времето на такива мина.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 В момента

    24 1 Отговор

    До коментар #35 от "Пламен":

    в Казахстан върви лов на соросня! ВДВ дори не си мръдват пръста!Най -добре е да станеш от дивана и да се изправиш срещу казахстанските полицаи / обезглавени двама/и да им обясниш ,че подготвяте демократични промени които те не разбират,обаче вие им помагате да разберат!
  • 63 НИМРОД

    5 17 Отговор
    КАЗАХСТАН - една отдавна превзета от Китай държава.
    Газопровода Туркменистан-Узбекистан-Казахстан-Китай доставя повече газ за КИТАЙ от газопровода "СИЛАТА НА СИБИР" на ГАЗПРОМ,
    Газпром е толкова на руската държава колкото аз съм негър.

    Войната на ГАЗПРОМ за КАЗАХСКАТА газ започва!!
    От другата страна на барикадата са КИТАЙ на когото в момента предлагат някакви НЕДОГОВОРЕНИ цени и участие в ГАЗОВИ БОРСИ подобни на нашите определящи спекулативно цена ДВА ПЪТИ по висока от сегашната.

    Коментиран от #75

  • 64 НИМРОД

    1 17 Отговор

    До коментар #3 от "Х@йло - цар и гръмовержец":

    СРЕЩУ РУСКИТЕ ХАЗАРИ СЕ ИЗПРАВЯ С ЦЯЛАТА СИ МОЩ ПОДНЕБЕСНАТА ИМПЕРИЯ, КОЯТО ЧЕРПИ ГАЗ ОТ КАЗАХСТАН от тръбопровода - Туркменистан-Узбекистан-Казахстан-Китай.
  • 65 Европеец

    20 4 Отговор
    "кризата в Казахстан нанася сериозен удар върху плановете на руския президент Владимир Путин, който с военния натиск срещу Украйна и с ултиматумите си към Запада очакваше да постигне успех на започващите в понеделник разговори между САЩ и Руската федерация"

    Ха познайте кой има сметка от тази криза и съответно кой я предизвиква. Пореден опит за поредната цветна революция.

    Коментиран от #70

  • 66 Рико

    16 4 Отговор

    До коментар #57 от "mi6osp":

    При ВЪНШНА агресия. Ако чужда държава нападне България, НАТО ще реагира, но това което се случва вътре си е наша работа. Ами то и тук колко протести имаше, НАТО думичка да е казало?

    Коментиран от #72, #74

  • 67 Колев

    19 3 Отговор

    До коментар #19 от "Русофил":

    Скъп ток плащаме,заради американските тецове..
  • 68 Дойце зеле

    17 0 Отговор
    Дали знае, че Тексас е най-голямата република в империята, завзета от Мексико преди 150 години?
  • 69 някой си

    13 0 Отговор
    Дойче зеле...Дотук.
  • 70 Рико

    5 18 Отговор

    До коментар #65 от "Европеец":

    Елцин подписа смъртния акт на държавата СССР. Да се опитаме да познаем кой ще подпише смъртния акт на държавата РФ - Навални, Каспаров, друг ...? Агонията на СССР започна с инвазията в Афганистан, сега същото ще се случи, ако нахлуят в Казахстан.

    Коментиран от #71

  • 71 някой си

    18 3 Отговор

    До коментар #70 от "Рико":

    Що да нахлуват? Това са вътрешни работи и руснаците си го казаха. Поемат охраната на стратегическите обекти, които не са само от местно значение.

    Коментиран от #78

  • 72 Ха че

    6 2 Отговор

    До коментар #66 от "Рико":

    Много просто! Нато не е реагирало, защото българският президент не е поискал помощ!
  • 73 Познат на Байдън

    14 5 Отговор
    Ами какво. Не че в Русия хората живеят в разкош и глезотии както са мързелите и охранени европейци. И там е диктатура, понеже друг модел при този външен натиск е невъзможен. Хамериканците ще "демократизират" и диктатурата на Казахтан по модел като този в арабския и африкански свят. Ще им вземат каквото им трябва и ще имат бензин и газ на цени като в америка и ще станат братя, а брат не можеш да избираш както можеш да избираш приятел. Ще обградят Русия от всякъде с бази, ще я "демократизират" и след това ще и вземат нефта и газа за компенсация , както стана в Ирак и другите арабски страни. Дано да не съм прав, но американската "демокрация" иска много кръв и ресурси. Най-добре е да сме всички в Европейски щати и американците да идват с визи - това е истинската демокрация.
  • 74 Ха че

    10 0 Отговор

    До коментар #66 от "Рико":

    И да допълня, че при нападението на Капитолия миналата година САЩ поискаха помощ от НАТО!
  • 75 Komapak

    9 1 Отговор

    До коментар #63 от "НИМРОД":

    Така кли иначе и ние и целият звят е силно зависим от Китай. Повишаването на цената на газа неизбежно ще доведе и до повишаване цените на стоките които произвеждат. В много отношения даже са монополисти заради дългогодишния ни мързел. Та ние дори сме забравили как се произвеждат някои продукти. И не мксля че всичко в Казакстан е изцяло организирано от някой друг. Може в последствие да е подпомогнато, но първаночално си стартира като народно недоволство. Просто в един момент чашата преля и хората които имат интерес от целия процес са силно подозрителни.
  • 76 Рико

    8 11 Отговор

    До коментар #58 от "Историк":

    По точна е аналогията с Афганистан. Там ги покани Наджибула, него народът го обеси с бодлива тел, а руснаците гордо се "оттеглиха", след десет години кървища и 15 000 техни избити воиници. После? После се тръгна надолу, до окончателната ликвидация на нещото СССР. Историята ще се повтори.

    Коментиран от #92

  • 77 Логично е

    1 1 Отговор

    До коментар #53 от "Глупаци":

    Какво да очаквам от билярден мозък? Ако се стигне до това, бъди сигурен, че ще има!
  • 78 Рико

    2 6 Отговор

    До коментар #71 от "някой си":

    В твоята махала се биете. От друга махала идват и вземат страна в спора. Какво ще стане накрая? Ясно е че другите ще бъдат изгонени, но дали няма и твоята махала да се консолидира и да тегли на другия един хубав бой! Не се бъркай в чуждо семейство! Те са си свои, ще се разберат, контрата при теб е отиде.
  • 79 До Познат на Байдън

    8 4 Отговор
    Американците ли им вдигнаха цените според теб, и как мислиш - хората трябва просто да мируват и да си плащат ли ?!
  • 80 Казахстан е

    7 0 Отговор
    един от лидерите в света по копане на биткойни. Протестите са заради повишените цени на енергията. Смятайте.
  • 81 Zodia Rock

    10 6 Отговор

    До коментар #25 от "mi6osp":

    Така както едно време рушняците бяха “извикани”в Унгария, после и в Чехословакия…

    Коментиран от #82

  • 82 И в Сирия,

    1 2 Отговор

    До коментар #81 от "Zodia Rock":

    и в Сирия
  • 83 На 17 XII

    12 3 Отговор
    17 декември в Украйна се е състояло "съвещание" на избягали в Украйна "опозиционери" на законното правителство в Казахстан.
    Присъствали са посланниците на (изненада) САЩ. Литва, Полша, Норвегия и Австрия!!!! в Украйна.
    Посланника на САЩ е изнесъл информация за готвещ се "майдан" в Казахстан и че финансирането се поема от САЩ.
    Като главен "денефициар" е посочен бизнесмен лоялен на САЩ.
    Интересното е, че координацията на "протестиращите" става чрез украински номера.
  • 84 Гадател

    11 0 Отговор

    До коментар #8 от "Познавач":

    А с Туркменистан ,какво ще става ...Там да видиш ДИКТАТУРА на какво се вика. Даже Ким от Сев.Корея се срами и черви и само кима ли кима ...
  • 85 САМО САЩ

    2 11 Отговор
    БОЙКО БОРИСОВ И ГЕРБ.
  • 86 Rado

    0 8 Отговор

    До коментар #4 от "Фактите":

    Ако бяхме с Русия, Бойко щеше да покани миротворците и сега ще ше да си е на власт. Палките зад колоните щяха да ви изглеждат като бой с балони в сравнение с действията на военните руски миротворци. А вдигнатия юмрук бързо ще ше да е заврян някъде.
  • 87 авото

    13 2 Отговор
    Ядец! Отново среден пръст за Сащисаните! В Беларус не успяха! А в Казахстан, никога!
  • 88 ПЕНКО

    9 4 Отговор
    ПОЛИЦАИТЕ НЕ АТАКУВАТ НЕВЪОРЪЖЕНИ !!! ЗАГИНАЛИТЕ ИЛИ НЕ МОГАТ ДА УБИВАТ КАТО МЕН --ИЛИ СА ИЗПРАТЕНИ НЕВЪОРЪЖЕНИ -КАКТО НА МАЙДАНА !!!!!!!!!! С ДВЕ МИНОХВЪРГАЧКИ ЩЕ ЛИКВИДИРАМ ВСЕКИ АГРЕСИВЕН ПЛОЩАДЕН БУНТ !!! ХИЧ НЕ МИ ПУКА ЗА ПРОДАЛЕТЕ СЕ ЗА ДОЛАРИ ---ВСИЧКИ ПОД НОЖА !!!

    Коментиран от #91

  • 89 КомунистаПутин

    4 10 Отговор
    Болшевика башибозук Путин седи зад протестите.
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Дрънчо

    5 0 Отговор

    До коментар #76 от "Рико":

    Доста грешиш. Талибаните НЕ са народа и доста оръжия получиха от ЦРУ, както и обучение. Тогава Афганистан беше тръгнал напред, а сега….
    Подобна трагедия става и в Йемен. Но и в двете страни племенните борби са много силни.
    Подобно е и в Либия. Само диктатура върши работа там.
  • 93 Путин яко ще пострада

    2 8 Отговор
    Ако стане патакламата