Last news in Fakti

13 Януари, 2022 19:00 3 657 40

Как Западът да излезе виновен, ако Русия нападне Украйна

  • русия-
  • нато-
  • украйна-
  • крим

Като опитен политик Путин със сигурност е бил наясно каква реакция може да очаква от САЩ, когато постави ултиматума си през декември

Как Западът да излезе виновен, ако Русия нападне Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преговорите дотук не са довели до нищо. Ако Русия наистина се готви да напада Украйна, тя ще представи това като последица от неотстъпчивостта на Запада, пише в коментара си Константин Егерт.

„Можеше и да е по-зле“, заяви политологът и експерт по руските въпроси Самюел Чарап след срещата между американската и руската делегации в Женева. Но той не е прав – по-зле не можеше.

Стратегията на Путин

Владимир Путин е известен с това, че държи на своя имидж на непредвидим и опасен политик. В същото време той знае, че ако иска да звучи убедително, трябва да спазва правилата на международната политика. Ето защо е длъжен да докаже, че се опитва да убеди западните си противници в своята позиция.

Дори ако продължава да планира нападение срещу Украйна, Путин ще трябва да го маскира като резултат от неотстъпчивостта на Запада. Защото само по този начин той би могъл да оправдае действията си – както пред обществеността у дома, така и пред онези на Запад, които биха изслушали аргументите му.

В сряда в Брюксел заседава Съветът Русия-НАТО, в четвъртък предстои среща и с Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Но със сигурност срещата с представителите на САЩ беше най-важна за Москва. Знаем със сигурност, че ще има още поне няколко кръга на дипломатически разговори преди Путин да реши окончателно да дръпне шалтера. Или пък да продължи разговорите, ако има усещането, че има шанс поне част от желанията му да бъдат изпълнени.

Русия не е готова да прави компромиси

Пратеникът на Путин в Женева - заместник-външният министър Сергей Рябков - заяви след срещата със своята американска колежка Уенди Шърман, че Кремъл продължава да настоява за неоспорими гаранции, че НАТО никога няма да приеме Украйна и Грузия за членове на алианса, и че ще ограничи активността си в Централна и Източна Европа, както и в балтийските републики. Американската представителка отново подчерта, че тези искания са неизпълними.

Вашингтон настоява, че няма как да се говори за Украйна без украинците и за НАТО без всички държави членки. За момента американците са готови да обсъдят с Русия намаляването на военните учения и прилагането на „мерки за изграждане на доверие“ – дипломатически термин за прозрачност и докладване с цел избягване на военни сблъсъци.

Американците показват също и готовност да проучат възможността за нова сделка за ракетите със среден обсег. Това може да замени сделката, от която САЩ се изтеглиха през 2019 г., след като обвиниха Русия, че я е нарушила.

Кремъл обаче твърди, че тези въпроси нямат нищо общо с гаранциите за сигурност, които иска да получи в краткосрочен план. Поради това Рябков отхвърли всички опити на Съединените щати да настояват за изтегляне на руските сили, които бяха струпани близо до украинската граница.

Какви ще са следващите ходове на Кремъл?

Като опитен политик Путин със сигурност е бил наясно каква реакция може да очаква от САЩ, когато постави ултиматума си през декември. Целта му е или пълен провал на преговорите със САЩ и НАТО, за да може да заплаши Украйна и да признае така наречените “народни републики” Донецк и Луганск, или да придобие допълнителна украинска територия, като в същото време твърди, че всичко това се дължи на непримиримостта на Запада. Разбира се, това би довело до нови международни санкции, но Путин вероятно вече е стигнал до заключението, че Русия е в състояние да им устои.

Друга възможност за Кремъл е да разшири обхвата на теми, по които преговаря със САЩ и с европейските държави, като включи руското участие в ограничаването на заплахата, произлизаща от талибаните в Афганистан, или в работата по новото ядрено споразумение с Иран. Една подобна стратегия би позволила на Москва да постави нови условия по отношение на Украйна и НАТО.

Москва също може да се надява, че нейните европейски защитници ще пледират за повече отстъпки. Предстоящите разговори с новия германски канцлер Олаф Шолц ще дадат възможност за тест на стабилността на най-важния съюзник на САЩ в Европа.

Малко вероятно е Путин да се задоволи със стандартните разговори за разоръжаване, тъй като американците така и така биха говорили по темата с него.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 34 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НКВД

    51 2 Отговор
    Цените на нефта и Газа интересуват Путин а не някаква Осрайна.
  • 2 фалшиви новини

    55 4 Отговор
    Внушения и манипулиране на общественото мнение!
  • 3 ДаЗдраПерМа

    51 4 Отговор
    Украйна трупа военна техника на границата с Донбас и чака Путин да отиде в Китай на откриването на Олимпиадата, така беше и 2008г. с Грузия, методичките са копирани на същия ксерокс.

    Коментиран от #33

  • 4 Вече съм доста възрастен

    50 7 Отговор
    И много добре си спомням периода когато беше създадено НАТО. Тогава съветският съюз пожела да бъде член на тази беше му е отказано категорично
    Така много ясно доста напротив кого всъщност е насочена новата организация. Не мога да си представя ако Путин пожелая Русия да стане член на североатлантическия пакт С какви ли аргументи ще му откажат

    Коментиран от #22

  • 5 сигурно

    57 4 Отговор
    Путин не е луд да храни 42 мил. мързеливи бандеровци !!
  • 6 Вече съм доста възрастен

    24 4 Отговор
    И много добре си спомням периода когато беше създадено НАТО. Тогава съветският съюз пожела да бъде член на тази Организация Беше му отказано категорично
    Така много ясно против кого всъщност е насочена новата организация. Не мога да си представя ако Путин пожелае Русия да стане член на североатлантическия пакт С какви ли аргументи ще му откажат

    Коментиран от #14

  • 7 Павел пенев

    52 4 Отговор
    Без съмнение западните гадове са виновни за кризата в Украйна. Те въоръжават страната и я залъгват че се грижат да нейната безопасност като я приемат в НАТО. Това ще бъде гражданска война, защото двата народа са братски. И точно за това Русия няма да нападне Украйна а ще се опита да изрита НАТО там където му е мястото- до Берлинската стена.
  • 8 Ооо

    40 2 Отговор
    Запада няма работа по чуждите източни земи .Всички по къщите .Нали сложиха света под карантина :)
  • 9 Пръц

    36 2 Отговор
    Путин използва страховете на Запада местейки пешките по шахматната дъска ,като през това време пълни бюджета с пари. За 2021 г.Бюджетният излишък възлиза на около 1,6 трилиона рубли. А първоначално законът за бюджета включваше бюджетен дефицит от 2,75 трилиона рубли. Бюджетът за тази година е съставен на базата на прогнозната цена на петрола “Урал” от 45,3 долара за барел и никой не очаква, че в действителност петролът ще се повиши до 70 долара. Още по-голяма изненада са цените на газа, които не само се повишиха, но и достигнаха безпрецедентни нива.
    Кой е луд да воюва при положение,че нещата в икономически и политически план вървят добре?Путин не печата пари,той има всичко необходимо да съсипе първо Евросъюза а той ше повлече и останалите
  • 10 Путин ще направи беля накрая

    4 51 Отговор
    От грандомания и чувство за неприкосновеност и ще обрече и без това бедният обикновен руски човек да плаща или с живота си ако стане война, или репарации после, ако остане жив. Нали сте гледали филми, как един лид диктатор/учен/злодей, прави големи золуми по света от своя бункер. Хиляди, милиони хора умират а той се хили ехидно, скрит и недосегаем. Ей това ще стане. Не му пука ни за свои, ни за чужди. Сбъркана работа. Съвсем е заприличал на оня с малкото мустаче.
  • 11 Име

    8 35 Отговор
    Умният Путин като нищо може да го отнесе ако вкара Русия във война.
    Идиотите, които вероятно слуша ще се измъкнат.
    За евентуална военна авантюра Западът няма да му прости, но и руснаците няма да му простят.
  • 12 нннн

    46 3 Отговор
    Абе, верно ли се бяха разбрали преди 30-на години НАТО да не се разширява на изток? Мъжка дума! И верно ли САЩ наляха 5 милиарда долара за преврата в Киев?

    Коментиран от #27, #38

  • 13 Очевидно

    38 3 Отговор
    DW карат по план: лъжата да бъде повторена 1000 пъти. Да ви светна: на Русия нищо не и трябва от Украйна. Само ако украинската армия нападне украинските мирни жители с руски паспорти, ще я изпепелят отдалеч. Няма да има танкови настъпления. От друга страна, Украйна не можа да си плаща газа, ще започне да краде, Газпром ще затвори кранчето и така мирно и тихо ще се развият нещата, без стрелби.

    Коментиран от #17

  • 14 ПО МАЛКО ВЪЗРАСТЕН

    4 27 Отговор

    До коментар #6 от "Вече съм доста възрастен":

    МНОГО ВЪЗРАСТЕН И ЯКО ИЗКУКУРИГАЛ

    Коментиран от #19, #20

  • 15 Самонавивате се

    30 1 Отговор
    Препечатвате едно и също по няколко пъти. Като лъжливото овчарче сте. Сменете плочата, никой не ви вярва.
  • 16 гошо

    26 1 Отговор
    "В същото време той знае, че ако иска да звучи убедително, трябва да спазва правилата на международната политика." четох до тук. нещастна работа. тия ще си докарат още една 1945-та, като им гледам тъпата пропаганда. дано руснаците са си научили урока и да няма повече никакви изтегляния.
  • 17 Сатана

    24 1 Отговор

    До коментар #13 от "Очевидно":

    Йозеф Гьобелс-патронът на DW е казал,че "За нас са важни резултатите ,а не истината".
  • 18 Всички нормални хора

    27 2 Отговор
    по света знаят,че запада и сащ с тяхната политика на притискане на Русия са виновни.Русия е притисната до стената и освен да нападне ,друг избор няма.Каквото посееш това ще жънеш.
  • 19 Народна поговорка

    17 1 Отговор

    До коментар #14 от "ПО МАЛКО ВЪЗРАСТЕН":

    "Толкова млад,а вече глупав"
  • 20 наблюдател

    13 3 Отговор

    До коментар #14 от "ПО МАЛКО ВЪЗРАСТЕН":

    изкукуригва този, при който има възможност за регрес. ти, като гледам, не си от тия. остави човека на мира.
  • 21 Перо

    25 2 Отговор
    Путин сто пъти обяви,че Русия няма намерение да напада Украйна,но започна повсеместно пълнене на гащите на запад!
  • 22 Атон

    27 3 Отговор

    До коментар #4 от "Вече съм доста възрастен":

    Нато е създадено след ВСВ(Великата Отечествена). Русия поиска влизане в нато след 1991. След като я мотаха известно време, я натириха. Така разбраха, че излъгаха Горбачов. Докато петното Горби се заблуждаваше и го лъгаха колко е велик, слава богу, имаше здравомислещи да извадят страната от разрухата.

    Коментиран от #23

  • 23 ?!?!?!?!?!?....

    8 14 Отговор

    До коментар #22 от "Атон":

    Извадена от разрухата?!?!?!?!?
    90 % от пенсионерите са пред умирачка!
    75 % от младите 18- 40 год. Биха емигрирали в..САЩ или ГЕРМАНИЯ. ако имат финансова възможност!
    Елцин предаде властта при 265лв. Минимална Р.Заплата.
    Сега, след 22г. ПУТЬОВСКИ режим е....245лв😂
  • 24 ПЕНКО

    13 4 Отговор
    РУСИЯ ПРОСТО ЩЕ СИ ВЗЕМЕ И ХАРКАВСКА ОБЛАСТ / ПЕДАГОГИЧЕСКА ПОЕМА / И УКРАЙНА ПРОСТО ЩЕ СТАНЕ КАРТОФЕНА РЕПУБЛИКА !!!!!!!!!!!!!! А БАНДЕРОВЦИТЕ ОТ ЛВОВ И ТИРАСПОЛ ПРОСТО БЯХА ПОИЗБИТИ --ЗА "ДЕСЕН СЕКТОР " ВИ НАПОМНЯМ !!!!!!!!!!!

    Коментиран от #25

  • 25 Кога ТОЧНО....😂

    4 9 Отговор

    До коментар #24 от "ПЕНКО":

    Бе Робе?
  • 26 Пропагандистите на сороснята

    15 3 Отговор
    Не правете грешката да четете нещо от ДВ!
  • 27 ххх

    17 4 Отговор

    До коментар #12 от "нннн":

    това за петте милиарда го каза оная лелка, дето раздаваше курабийки на майдана в Киев, а тя беше и пак е важна политическа особа в управата на кравария. Пак тя, като истински "каубой" каза и едни думички по отношение на ЕС, които ще спестя, защото не са за пред хора, но лидерите на ЕС явно се ласкаят от такива сексуални пожелания.

    Коментиран от #29

  • 28 ФАКТИ

    9 4 Отговор
    ВОВА ВЗЕМАЙ СИ МАЛОРУСИЯТА. ТЯ СИ Е ВАША ТОВА ГО ЗНАЙ ЦЯЛ СВЯТ.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Вече съм доста възрастен

    8 3 Отговор
    На онези които не ми вярват бих искал да дам линк но изглежда модераторът бе разрешава и затова сами проверете в нета и ще разберете че казвам истината
  • 33 ДаЗдраВторМа

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "ДаЗдраПерМа":

    През 2008 президент НЕ беше Путин, а Медведев.
  • 34 Дойче зеле и...

    2 1 Отговор
    Повече не ме интересува. Помия не ям.
  • 35 У краина. ..

    4 1 Отговор
    Е съставена от територии дадени и се 1 и 2 световни войни из нейните съседи.Ако всички решат да се махнат от тия дето се наричат украинци ще остане една територия голяма колкото България.До това ще доведе великите амбиции на националистите.Ще разрушат държавата.
  • 36 На 14- ти октомври 1915-та година, руски

    4 3 Отговор
    кораби обстрелват час и половина Варна Прогонват ги две германски подводници у7 и у8, катоо потапят гордостта на руският флот крайцера "Три светители" и е опожарен друг. Същата вечер двете подводници акустират във Варна и са посрещнати като освободители от руските врагове. Дълги години комунистическият режим се мъчеше да прикрие и унищожи тази част от историята ни, но не успява Открадват(конфискуват) архивите на България след ВСВ2 с цел да прикрият това и престъпления срещу народа ни по време на "освобождението" Грабежи, убийства, изнасилвания, палежи, плячкосване на предприятия и държавни структури и т.н. Това са нашите "братушки"
  • 37 А, добър ден!

    3 2 Отговор
    Какво нападение върху Украйна, бре? Украйна - неутрална завинаги, не разбрахте ли идеята на руското ръководство? Никаква НАТО на границите с Русия. Колко по-ясно да се изразят руските дипломати по време на преговорите и на пресконференциите? А това, колко ненужна е НАТО за Европа въобще е отделен въпрос.
  • 38 А, добър ден!

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "нннн":

    Верно. Има стенограми, част от които цитираше руско официално лице на пресконференция, участвало в разговорите във Виена.
  • 39 Матей преображенски

    1 0 Отговор
    Путин води играта,той даде ултиматум ,той предложи преговори,той ще ги прекрати ,защото знае предварително резултата.Само че искаше да направи това за ПОКАЗНО на цял свят каква е позицията на нато и сащ.И ако предприеме някакви активни действия,то ще е стъпил на тази здрава основа и че осъществява активна защита.Във всички случаи алианса губи,надигран е в ендшпила,дори няма да бъдат оставени на заетите позиции,с всички средства ще бъдат изтиквани.На руснаците не им трябват съседни страни които са под съмнение да бъдат овладяни от антируски режими,по целия си периметър ще се постараят да имат свои съюзници и да си създадат имперски хинтерланд.
  • 40 ДжафДжаф

    1 0 Отговор
    Така или иначе това трябва да се случи.То е като зъбобола. Винаги идва един момент, когато требе да го извадиш. Ужким бяха против болшевиките и всичко свързано с тях, пък сега са се заели да бранят едно чисто болшевишко творение наречено Украйна. Връщането на Украйна в границите на Русия е като реституцията. Болезнено, но справедливо.