24 Април, 2013 15:46 2 564 0

Кой радикализира атентаторите от Бостън?

  • тамерлан царнаев-
  • джохар царнаев-
  • бостън-
  • атентат

Американци разпитват роднини на Джохар и Тамерлан Царнаеви в Дагестан. Приелият радикален ислям арменец Миша обгрижвал с проповеди и внимание двамата братя

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кой радикализира атентаторите от Бостън? Отговор на този въпрос търсят високопоставени американски представители от службите за сигурност в руската република Дагестан. От вторник те са в Северен Кавказ, за да разговарят с родителите да двамата атентатори от Бостънския маратон.

Джохар и Тамерлан Царнаеви са живеели за кратко в Дагестан преди да емигрират в САЩ.

Часове след атентата в Бостън стана известно, че по-големият от братята Тамерлан дори е направил продължителна визита от близо 6 месеца в руската република през миналата 2012 г.. Представители на американските специални служби са се интересували подробно дали тогава Тамерлан е имал продължителен контакт с радикални ислямски спящи клетки.

Американските представители са били придружавани от свои руски колеги. Факти.бг припомня, че часове след атентата в Бостън руският президент Валдимир Путин лично се обади на колегата си Барак Обама, за да му изкаже съболезнования и да обещае пълно сътрудничество в разследването на трагедията.

Тамерлан почина при полицейската операция по залавянето на атентаторите от Бостън. По-малкият  Джохар е в болница със сериозни наранявания. Срещу него са повдигнати обвинения за използване на оръжия за масово унищожение и злонамерено унищожаване на имущество. Той е заплашен от смъртна присъда.

При двоен атентат със самоделни бомби, заложени преди финиша, бяха убити трима души, а над 200 бяха ранени. 

Допълнително масло в скандала наля Блумбърг. Агенцията съобщи, че Тамерлан се е обърнал към радикалния ислям още по време на своето следване в Кеймбридж.

Чичото на двамата братя Руслан Черни разказва пред Блумбърг, че

през 2007 г. Тамерлан се е запознал със своя ментор – приел исляма арменец, известен като Миша.

Под негово влияние племеникът му започнал да се радикализира. През 2009 г. Тамерлан заявил пред Руслан Черни, че „ ако е рекъл господ, той ще направи големи неща“.

Пак под влиянието на Миша Тамерлан се отказал да продължи образованието си по музика в Арт колеж. Неговият ментор в исляма го посъветвал, че музиката и заниманията му с бокс противоречат на духа на исляма. Самият Миша често посещавал дома на Тамерлан, за да проповядва. От своя страна „Дейли мейл“ разкри, че Миша стриктно следял дали Тамерлан посещава джамията за молитва.

Под негово влияние жената на Тамерлан - Катрин Ръсел приела исляма и престанала да носи западната мода и сложила хиджаб. Свидетели разказали пред следователите, че 24-годишната вдовица силно ограничила светските си контакти и дори прекъснала образованието си в университета в Съфолк.

Следователи се съмняват във версията на Руслан Черни. Според тях

майката на двамата атентатори – Зубейдад Царнаева също има вина за радикализирането им.

През 2007 г. тя започва да се облича по каноните на исляма. Самият Руслан Черни остава шокиран като вижда промяната в нейното облекло при срещата им през 2009 г. в Алмати в Казахстан.

Самата Зубейдад Царнаева разказва, че със сърцето си като майка чувства, че децата й са невинни. 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА