Last news in Fakti

26 Април, 2013 15:29 1 663 0

Джохар Царнаев вече е в затвора

  • сащ-
  • бостанският маратон-
  • джохар царнаев-
  • атентат
Джохар Царнаев вече е в затвора - 1
Снимка: Нюйоркър

 

Заподозряният за атентата в Бостън Джохар Царнаев е бил преместен от болницата в затворнически център в Масачузетс, съобщава Шерифската служба на САЩ, цитирана от Си Ен Ен.

19-годишният американец от чеченски произход беше приет в медицинския федерален център Девънс, който осигурява медицински грижи за затворници, преди седмица, след като беше тежко ранен. Той се възстановява от огнестрелна рана на гърлото, както и други наранявания, получени по време на опита му за бягство няколко дни след атентата на 15 април, при който загинаха трима души, а 264 бяха ранени.

Говорителят на шерифската служба Дрю Уейд е разпространил следното изявление: „Шерифската служба на САЩ потвърждава, че Джохар Царнаев беше преместен от медицинския център „Бет Израел” (в Бостън) и сега се намира под контрола на бюрото по затворите във федералния център във Форт Девънс, Масачузетс.”

Срещу Джохар Царнаев беше повдигнато обвинение за използване на оръжие за масово поразяване и той може да бъде осъден на доживотен затвор.

Преди да бъде преместен в затвора Джохар е споделил на полицията, че с брат му са смятали да направят подобен атентата и в Ню Йорк. „Това беше спонтанна идея“ - заявил 19-годишният младеж от болничното легло.

Той и по-големият му брат – 26-годишният Тамерлан, който беше убит по време на престрелка в град Уотъртаун, Масачузетс докато бягали от полицията с открадната кола. „Тази нескопосана кражба развали импровизираното ни пътешествие до Тайм Скуеър“, обяснил Царнаев.

В четвъртък кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг заяви, че двамата братя са имали намерение след атентата в Бостън да заминат за Ню Йорк, за да извършат същото и на Таймс Скуеър.

"Не знаем, дали двамата нямаше да са в състояние да пристигнат тук от Бостън. Благодарни сме, че не сме имали шанса да получим този отговор. Иначе Ню Йорк беше следващата им мишена", заяви Блумбърг.

На 1 май 2010 г. бдителни улични търговци съобщиха за паркиран подозрителен микробус до „Таймс скуеър“. При огледа беше открита невзривена бомба. Дни по-късно беше задържан американецът от пакистански произход Файсал Шахзад. Месеци по-късно той получи доживотна присъда.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА