Last news in Fakti

29 Януари, 2022 08:00 15 732 157

Кирил Петков и Стефан Янев от военна гледна точка са една кръгла нула. Nada. Nothing.

  • нато-
  • кирил петков-
  • украйна-
  • българия-
  • българска армия-
  • стефан янев-
  • военен министър-
  • отбрана-
  • батальон-
  • калин димитров

Ако бяхме във вълшебния свят на летящите слонове и розовите еднорози, там със сигурност щяхме да имаме единна политическа воля за защита на българския национален интерес

Кирил Петков и Стефан Янев от военна гледна точка са една кръгла нула. Nada. Nothing. - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар във Фейсбук на военния и оръжеен експерт Калин Димитров:

Кратък ЛИКБЕЗ (ЛИКвидация БЕЗграмотности) на тема що е то батальонна бойна група и има ли тя почва в българската армия?

Или: Как да слушаме с разбиране изявленията на премиера Петков и на военния министър Янев и да ни е ясно, че те, от военна гледна точка, значат една голяма кръгла нула. Nada. Nothing.

Да започнем с извода „Татко каза, че ще ми купи колело, ама друг път.“ Тази неостаряваща култова реплика от стар български филм се прероди отново, този път в думите на новия ни премиер и на военния ни министър: спешно – още днес – ни трябва модерна, окомплектована и боеготова батальонна бойна група и можем да я получим веднага назаем от съюзниците си, обаче премиерът каза, че ще скалъпи/купи наша „родна“ батальонна (евентуално бойна) група, ама друг път (след минимум четири-пет години). Похвално е изявеното желание, както от премиера, така и от министъра на отбраната България да започне да допринася в НАТО с нещо повече от гвардейския си духов оркестър и поддържащо участие в мисии, като охрана на вътрешен периметър, на вътрешния периметър на някое летище. Само можем да приветстваме подобно желание и готовност за инвестиции в отбраната, които са закъснели с поне 10-15 години , но по добре късно, отколкото никога. Но имаме и друга поговорка – „(по-добре) малко акъл, но навреме да ти дойде“. Затова нека се възползваме от акъла си и да помислим, преди да ръкопляскаме на ентусиазма на тези наши министри. Нека разделим въпроса на три части:

I. Може ли подобно заявление да даде смислен военен отговор на кризата от покачваното от Русия напрежение по границите на Украйна и в целия наш регион? Краткият отговор е НЕ. Защото този отговор нито ще бъде достатъчен от военна гледна точка, нито е възможна реализацията му сега, когато е необходим.

Първо: Защо не е достатъчен от военна гледна точка?

1. Една бойна батальонна група представлява де факто усилен механизиран батальон, който в този си вид представлява интегрирано тактическо военно формирование за провеждане на операции с повишена автономност, главно заради придадените му допълнителни сили и средства: за разузнаване, огнева поддръжка, инженерна поддръжка, защита от ЯХБЗ, ПВО, специални операции, гражданско-военно сътрудничество, медицинско осигуряване, формирование от военна полиция и т.н. С други думи, това е „механизиран батальон на стероиди“. Ни повече, ни по малко. Численият състав от 1000 човека звучи впечатляващо, но от тях „щик и кашик“ ще са не повече от 70%, всичко останало ще е осигуряващи подразделения. Като разхвърляме този „механизиран батальон на стероиди върху“ застрашената ни територия, разбираме, че ще сме доста тънки откъм отбранителна способност.

2. Но коя е застрашената ни територия? Условно може да определим две заплахи- източна и западна. Да ги разгледаме набързо:

2.1. Източната заплаха – към настоящия момент в Черноморския флот на Руската федерация (ЧФ на РФ) 197-ма бригада десантни кораби има общо 5 БДК (Голям Десантен Кораб) всеки от които превозва около 330 човека плюс 10 бронирани машини десант (усреднено за илюстрация). Дали нашият флот ще е в състояние да противодейства, и колко бързо ще успее да се противопостави някак на ЧФ на РФ, няма смисъл да говорим. Тези 5 БДК означават, че общото количество едновременно стоварени сили и средства е около 1500 човека с около 50 бронирани машини (включително танкове). Знаем, че подобен десант служи само и единствено за осигуряване на плацдарм за широкомащабна операция. Т.е. достатъчно е превземането на всяко дълбоководно пристанище, за да е практически приключила операцията. Това се случва при тотално доминиране на противника във въздуха, в РЕБ, в информационно-пропагандната дейност и прочие.

2.2. Западната заплаха – за нея можете да си направите справка за силите и средствата на Република Сърбия (наш традиционен спаринг партньор и традиционен руски съюзник в нашия тил) и сами да си отговорите.

Второ: Защо няма как да стане в реално време – а именно СЕГА?

Очевидно премиер и министър предвиждат да работим с каквото е останало от социалистическата БНА (Българската Народна Армия). Това, по огромен брой причини, не може да бъде съвместима с НАТО Батальонна Бойна Група, от който и ъгъл да го гледаме; а на хартия, и в момента имаме 5 такива ББГ на съветска техника от 60 те години. Следователно трябва да разбираме, че премиерът и министърът предполагат някакво магическо „придобиване“ (цялата дълга и бавна процедура на поръчване, плащане (ако парламентът даде пари), чакане на опашка за производство, получаване и усвояване за използване) на техника и въоръжение за тези 1000 човека както следва:

- Бойни бронирани машини – не по- малко от 35 броя (ако приемем условно че ще сместим отделение на една ББМ – то това са 10 ББМ в рота).

- Самоходни КОЛЕСНИ артилерийски установки калибър 155 мм.- не по- малко от една батарея.

- Самоходни миномети – не по- малко от една батарея.

- Инженерни машини за заграждения, инженерни машини за разграждане, машини за ЯХБЗ, командно – щабни машини, машини за ПВО, логистични машини и прочие и прочие. Ако бяхме във вълшебния свят на „летящите слонове и розовите еднорози“, там със сигурност щяхме да имаме единна политическа воля за защита на българския национален интерес, не на руския, щяхме да имаме и осигурено финансиране, и най-важното – тези машини някой сигурно щеше да ги държи на склад, търпеливо чакайки нашето телефонно обаждане и плащане, за да ни ги докара – ей сега – другата седмица. Ние обаче, сме в горчивата реалност на производствени цикли и мениджмънт на нулевите складови наличности – това изобщо не е така. Дори да приемем, че някъде по света има незает производител, който може в реално време, тоест днес, (а не да ни постави в графика за в края на 2026-та година) да изпълни тази заявка, чисто технически ще са необходими поне 18 месеца за да имаме пълния брой машини. И това е без да отчитаме спецификата на т.нар. специализирани машини, които в един от сценариите тепърва ще трябва да се интегрират с нужните ни съвременни типове въоръжение. Реалистичният сценарий клони към 28 до 32 месеца срок за получаване на машините.

Но дори и да имаме тези машини утре – строени на плаца, времето необходимо за „сглобяване“ на една бойна батальонна група (индивидуална подготовка, включително на операторите , механик водачите и мерачите), преминаването на пълният цикъл на обучение и сглобяване: отделение – взвод – рота – батальон, хеле пък с усвояване използването и насочването на артилерия от ниско ниво, насочването на огнева поддръжка от авиацията на ниско ниво и прочие и прочие – то съвсем спокойно можем да заложим един учебен цикъл от 18, 24 а дори и 36 месеца.

Въпроса, че няма абсолютно никакъв смисъл да развръщаш подобна група, използвайки тактика от 70-те години на миналия век и базираща се на мощни танкови колони заедно с механизирана пехота и тактически ядрени удари, дори няма да го повдигам, защото Българската армия, за почти 20 години в НАТО, така и не роди нов Боен Устав. Темата съм я дъвкал много пъти и не мисля, че е нова.

Тоест, като решение за отбраната ни в днешната тежка военно-политическа криза, беше предложен недостатъчен като сили и средства отговор, който можем да дадем след най-рано 24 месеца. Лично аз бих го закръглил на 4 години. Което е крайно недостатъчно дори с оглед на програма 2032, а какво остава за извънредни спешни мерки по отбраната на Р. България днес.
И така, след като господин Премиерът на Р. България е казал „А“, то очакваме господин министъра на отбраната да каже останалата азбука: а именно с каква техника, с какъв личен състав и след колко месеца ще е готов да изпълни тази функция.
Иначе става точно като във фразата с колелото…

Какво обаче каза Министъра на отбраната ще напиша в следващата част… Stay tuned….


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 105 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 GGG

    164 24 Отговор
    Според мен Украйне може да загуби още по-голяма територия от Крим, а ЕС да остане без газ като бонус, че са в НАТО :)
  • 2 Абе

    132 19 Отговор
    от военна гледна точка е каквото каже Херо!

    Коментиран от #63, #117

  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    81 23 Отговор
    НЕ мислят ИСКРЕННО за НАРОДА а за ИНТЕРЕСИТЕ си
    а НАРОДА СТРАДА
  • 4 Дон Мамут

    137 47 Отговор
    Кирчо тортата е някъде между нула и отрицателна безкрайност! Освен да се хили и говори общи приказки ьа друго не става! Язък за хърватските курсове! Но той е поставен за 3 неща....да предаде интересите на бг пред македония, да ни ваксинира и да докара американчета

    Коментиран от #29

  • 5 А експерта

    53 8 Отговор
    цели две !
  • 6 Комон Сенс

    144 50 Отговор
    От журналистическа гледна точка този материал е една кръгла нула.

    Коментиран от #139

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Подобни "експерти"

    113 26 Отговор
    Имаме във всяка област. Именно те съсипаха икономика, , армия, съдебна система и какво ли не в изминалите 30 години.
  • 9 Друго

    109 39 Отговор
    си е пожарникар или шкембелия , агенти на ДС ! "Разбирачи" от всичко !

    Коментиран от #16

  • 10 гадно

    77 56 Отговор
    За КирЕ е ясно, че по такива въпроси е кръгла нула, но един генерал да ръси такива приказки вече е проблем което значи, че ако наистина се случи нещо ще ни прегазят като багер ограда.

    Коментиран от #127

  • 11 101010

    85 12 Отговор
    Девисчо, не е трудно да се разбере без много думи че усукванията на вашите управляващи са колкото да се замажат очи. Няма да участваме не го ли разбра.
    Според мен ти си една елипсовидна нула 0.
  • 12 Рашо

    96 26 Отговор
    АБЕ КАЛИНЕ АНОНИМНИКО ЕКСПЕРТЕН ПО ВСИЧКО ЛИЧИ ,ЧЕ СИ ГЕРБАДЖИЙСКА БАЛАЛЙКА.
  • 13 злато за канада а за нас няма и лада

    70 28 Отговор
    е как само от военна бе ??? та те отвсякъде са не тръгла ами квадратна нула!!!
  • 14 Тттт

    87 13 Отговор
    Фалшиви новини. За тези, които се страхуват война няма да има. Русия няма да напада украйна

    Коментиран от #27

  • 15 Дън Бай

    78 13 Отговор
    Това го знае и курсант трети курс във военния университет. Какъв "експерт" е този, къде се е научил да бъде такъв?
  • 16 ама ти

    30 6 Отговор

    До коментар #9 от "Друго":

    да не би да мислиш че тия са без агенти на дс ??? сигурно живееш в сингапур …

    Коментиран от #124

  • 17 браво Калине

    30 8 Отговор
    от доста време не си се чувал.ходиш ли още на
    сафари в домбабве и луганда?
  • 18 старшината

    98 16 Отговор
    Експертеее, на многото ти думи и техниката която изброи, ще ти отговоря така. Няма кой, няма подготвени хора, няма българи които да вдигнат ръка на Русия и да защитават интересите на световните терористи САЩ. 1000 единици бойна техника да ти доставят, няма човеци които да се захванат да воюват за американската кауза. Света е препълнен с продавачи на ОРЪЖИЕ, но никой не иска да воюва. Целта е сплашване и продажба.
  • 19 ген Столти

    44 18 Отговор
    Абе Наполеоновци, стига сте разтягали военни локуми, време Денизовците да вадят черешовите топчета и да сринат до основи Крим, Ниш и ако се наложи и Турномогореле.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Жаки

    58 7 Отговор
    На господина ще кажа, че и в Сирия бе така. Без възможност за големи бойни групи, но Рашките го превърнаха във война с фронтова линия. Ако бяха вкарали и пехота Сирия сега щеше да е цяла. Въпроса е, че и дори списвача на статията да е и той щеше да се обла и от някоя военна сделка. Друг е въпроса, че за толкова години всякакви разбирали направиха така, че в България разбиранията да се свеждат само до пари. Не за отбрана, образование, култура, взаимопомощ. А до това кой има айфон, мерцедес, джуки......
  • 22 Срещу Русия

    66 20 Отговор
    е най добре да не воюваш.Затова ще ги посрещнем отново като Освободители.Който не е съгласен с мнението ми,да заминава за укрия,а не да дрънка глупости по сайтовете

    Коментиран от #38, #115, #142

  • 23 Сандо

    64 11 Отговор
    Добре написано,обаче има няколко НО....!Защо авторът ни натяква за заплаха от Изток /Русия/ и от Запад /Сърбия,ама то било пак Русия/?Да напомним на Автора изявени действителни заплахи:Турция от юг-тук просто няма какво да пишем,всичко е ясно;Гърция от юг-от векове мерак за присвояване на Родопите,от десетки години асимилиране на българите,от десетки години създаване,налагане и работа с помашко малцинство;Македония от запад-подпомагане на македонско малцинство с последващи мераци към Пиринска Македония;Албания и Косово от запад-пълзяща албанизация с мечта за създаване на Велика Албания;Румъния от север-там има партии,които отдавна са декларирали целта си за възвръщане на Добруджа.Ето,това са истинските и непосредствени заплахи за България териториални заплахи,уважаеми Авторе,а не измислените и политкоректни от Вас.И по тия заплахи на шите "приятели" от ЕС и НАТО работят,и то непрестанно с къртовски труд.И ще успеят,докато ние с овчо подчинение следваме спуснатите ни опорки от Началниците.

    Коментиран от #150

  • 24 Писна ни

    68 8 Отговор
    Кой го произведе в "оръжеен и военен експерт" този, на колко години е и служил ли е някога и по някакъв начин в армия? Писна ни от платени специалисти /експертизи/ поръчкови многознайковци.
  • 25 Тъй ли

    30 10 Отговор
    А кво ме боли кво е ,,батальонна,, или ,,конна дивизионна,, бе цървул, аз правя деца, а не война
  • 26 Калин Димитров и Денис ОПГ манниполатор

    49 10 Отговор
    Аман от "Експерти", всеки Неудачник сее провъзгласил за Експерт!! А Денис сие обикновен лъжец,!
  • 27 И да нападне

    26 6 Отговор

    До коментар #14 от "Тттт":

    Русия Украйна никой няма да посмее да се намеси.А тя ще го направи,след като америте не се отказват от намеренията си.
  • 28 Я у лево

    56 12 Отговор
    А ти ли разбираш бе папагал на Сорос и САЩ.К.Петков че не разбира е ОК,но Янев,който цял живот е бил военен,да напишеш че не разбира е смешно.И Путин не се готви за Украйна.Там може да реши проблема само за часове и то без да влиза вътре а само със Спецнас.Той се готви за вас- САЩ ,НАТО и техните слуги.И дилемата е дали да унищожи цели континенти или отделни държави.Русия е на друго ниво а НАТО и САЩ пред нея,са като банда индианци,тръгнали да унищожават танк с бухалки и да свалят изтребители с прашки и накрая ще останат само изгорелите бухалки.

    Коментиран от #109, #143

  • 29 Дежа вю

    32 8 Отговор

    До коментар #4 от "Дон Мамут":

    Ами, че то и банкянската Тиква за това беше поставен!

    Коментиран от #35

  • 30 Пламен

    32 15 Отговор
    На Янев знанията му се реализираха в назначаването на дъщеря и син на дебели държавни заплати.Кирето е повече клоун
  • 31 Калин Димитров!! Поредния Празнодумец

    37 10 Отговор
    Завършил, "школата за Експерти" на ГЕРБ!!
  • 32 Трудовакъ - какво беше и какво е сега...

    52 10 Отговор
    10 ноември 1989 г. заварва армията ни с численост 156 837 души. От тях в Сухопътните войски са 126 000 души с 2269 танка, 2232 бронетранспортьора и бойни машини на пехотата, 2154 оръдия, 2800 минохвъргачки и 52 ракетни пускови установки. Във ВМФ служат 8500 души на 4 подводници, 3 фрегати, 24 тралчика, 6 кораба за борба с подводници, 22 десантни кораба, 7 ракетни катера, 4 торпедни катера, 3 минни заградителя, 11 вертолета за борба с подводници, 4 пускови установки „Редут“, 4 пускови установки „Рубеж“ и 50 спомагателни кораба. В Ракетните войски пък носят денонощно бойно дежурство 8 комплекса СС-23 с обсег 480 км, снабдени с 24 допълнителни ракети, всички с възможност да носят ядрени бойни глави. Отделно са 50 комплекса Р-300 „Скъд“ също с ядрени възможности и обсег 300 км. По това време имаме и много тактически ракети 9К52 „Луна“ с обсег 70 км, 18 комплекса 9К79 „Точка“ с обсег 70 км, които също могат да носят ядрени заряди. Родното небе пък се охранява от 26 зенитно-ракетни дивизиона, които са въоръжени с едни от най-модерните комплекси С-200 с обсег до 240 км. През годините на Студената война страната ни е обградена от врагове. Но не смеят да посегнат на България, не само защото сме съюзник на СССР. В югославската, гръцката и турската армия е бил направен анализ, в който е подчертана въздушната мощ на страната. Ние имахме най-подготвените бойни пилоти, с най-модерната авиационна техника и бойният потенциал на авиацията ни се равняваше на сумарния на Тур

    Коментиран от #36

  • 33 Сух

    26 7 Отговор
    Хахахах кой пък е поз Калин? От къде точно изпълзя тази гнида???
  • 34 Страхул

    22 14 Отговор
    Не нула, ами направо две нули 00 са тези двамцата!

    Коментиран от #60

  • 35 Дон Мамут

    24 13 Отговор

    До коментар #29 от "Дежа вю":

    Спор няма ,но тиквата имаше бонуси,като да прибере малко малко еврофондове в чекмеджето,да повози футболните тигри на самолет, да разкарва джипката за наша сметка, да прибере парите от здравната каса, да прибере сребърния фонд и много други!:)))
  • 36 Комунде

    14 41 Отговор

    До коментар #32 от "Трудовакъ - какво беше и какво е сега...":

    нещо за армията на Царство България да имаш да кажеш?БНА е участвала само в една ОКУПАЦИЯ, като съветски пудел в Чехословакия, другото са фатмашки простотии.

    Коментиран от #43, #49

  • 37 Глупости на кг

    41 8 Отговор
    Защо източната заплаха за България да е Русия, а не Турция??
    Добре знаем какво се случи със С.Кипър и какво става сега с Гърция, и кой поддържа турската партия ДПС!

    Коментиран от #41

  • 38 Ха ха ха

    13 33 Отговор

    До коментар #22 от "Срещу Русия":

    Подмити ли ще бъдете русофилите, китки зад Ухо ще има ли?!Отврат !!!
  • 39 САТЪРА НА ХАНА

    31 6 Отговор
    ЦИРКОН С МОНТИРАНА НЕГО 200 КИЛОТОНА ЯДРЕНА ГЛАВА ВЗИМА РАЗСТОЯНИЕТО СЕВАСТОПОЛ СОФИЯ ЗА 5 МИНУТИ , А ДО ИСТАНБУЛ Е 4 МИНУТИ И НЯМА КАКВО ДА ГО СВАЛИ .... ТАКА ЧЕ СИ НАТИСКАЙТЕ ПАРЦАЛКИТЕ , ЧЕ ЯДРЕНАТА ВЪЛНА ЩЕ Е ДВОЙНА В СИФИЯ ... ПОНЕЖЕ ЩЕ СЕ ОТРАЗИ ВЪВ ВИТОША

    Коментиран от #45, #52, #73, #90

  • 40 Калине седни, слаб 2

    35 9 Отговор
    Човек, който за армията само е чел и чувал не може да бъде експерт. Диванни Иксперти всичколози сега с лопата да ги ринеш
  • 41 НАТО БГ

    15 43 Отговор

    До коментар #37 от "Глупости на кг":

    Турция ни е съюзник, както през Първата Световна война..А Русия ни е враг и през Първата и Втората световни войни и сега, затова!

    Коментиран от #66

  • 42 УСА боклук

    36 9 Отговор
    Г-н Калин Димитров навярно иска не само да воюва с Русия, да я разпарчоса и впоследствие да смукне келипир. А може би да засвидетелствува дълбока и заслужена признателност към УСА? Не знам. Ако пък иска да воюва да ми се обади да му продам евтино един ловен автомат . И да воюва.

    Калине, не чуваш ли , че Байдън обещава, а не Солтенберг. Не ти ли говори това, военни специалисте, че това е УСА инициатива. Тя Калине, е виновна за всички ужасии в света. Тя Калине ще ни запали чергата.
  • 43 Трудовакъ

    38 4 Отговор

    До коментар #36 от "Комунде":

    За войската ни до 1944 г. може де напише много и е писано много. Сравнението обаче също няма да е в полза на днешните реалности и политически елит. Някога са ни управлявали държавници, а в последните над три десетилетия ни управляват предатели, вредители и изменници - агенти на чужди политически и икономически интереси. Затова и пропадането продължава...

    Коментиран от #58

  • 44 гост

    24 5 Отговор
    Всичко написано е вярно, но нещата не стоят точно така. Сега, важното е да дадем едни пари ... ама наистина да ги дадем, не като ония преди нас ... така каза лорер. А тоя пък с какъв произход е? Ичииагент?
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 УСА боклук

    10 5 Отговор
    Нима вие от" ФАКТИ" трябва да публикувате изпълнения от Фейса и Мейса. Ако е така то публикувайте и опровержение с истински анализ.
  • 47 един от многото

    19 6 Отговор
    Експерта който го казва и този който го пише са две нули!
  • 48 Талибаните

    17 5 Отговор
    Кръгла нула е дедото у белото къща, първо у Дебелцево после при нас по нощите
  • 49 ай де бе

    34 8 Отговор

    До коментар #36 от "Комунде":

    Защо БНА да е участвала в ОКУПАЦИЯ на Чехословакия. Нали бяхме с договор както сега сме с НАТО- Чехословакия тогава поиска помищ. Или искаш да кажеш, че военните от САЩ и сега от Испания, Холандия в България са окупатори!?
  • 50 ттт

    29 10 Отговор
    Този Калин Димитров като военен експерт е минус безкрайност, щом твърди, ще Русия покачва напрежението.
  • 51 Ангел

    22 7 Отговор
    Калинчо,ти ли си Големият експерт?вземи да прочетеш за ефекта на Дънинг-Крюгер
  • 52 Руска подлого

    11 29 Отговор

    До коментар #39 от "САТЪРА НА ХАНА":

    нещо плашиш ли ни или?!И като стигат за толкова , трябва Европа да им коленичи ли на тия алкаши?!Затова повече НАТО и силна армия и по далече от Пу!!

    Коментиран от #61

  • 53 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 1 Отговор
    новата лъжа на РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ е
    защото първия ЧОВЕК в КОСМОСЪТ е бил
    МАКЕДОНЕЦ
    от
    ИНТЕРНЕТ
    е справката
    РСМ крадът всичко
  • 54 ЛИКБЕЗ

    20 3 Отговор
    Вижда се, че нашите полковници в НАТО, завършили ГРУ в Москва, знаят много добре руски език.
  • 55 187

    15 4 Отговор
    Експерте, ама като продаваше "Пустинни котки" не беха такива нули военните ни, а?
  • 56 Нашата "армия" в момента е

    33 6 Отговор
    на гол тумбак чифте пищови!? Голтаци, опомнете се, никой западняк няма да се жертва да защити България. Сядайте си на задника и свирете отбой, докато още България я има и може да стане истинска държава. Игрите ви със запада ще я унищожат!
  • 57 плевен

    31 7 Отговор
    Те, оръжейният експерт Калин Незнамкойси, Плевналиев и земеделеца Ненчев, вече са във военните учебници, непосредствено след Наполеон. Че може и да са го задминали.
    Да препашат по един Колт и да отидат да помиришат барут в Донбас. А иначе е лесно да маршируваш пред Херо Мустафа.
  • 58 Подлого

    16 26 Отговор

    До коментар #43 от "Трудовакъ":

    кога са ни управлявали държавници бре, по времето но Тодор Правешки ли.Всичките са били овчари, кравари и обирджии ма мандри.30% от БВП за армия под съветско командване , айде бегай!!
  • 59 АБС

    19 8 Отговор
    Не му е ясно на оръжейния специалист за какво става дума. Пълнеж с бля, бля, бля...
  • 60 Страхул

    5 2 Отговор

    До коментар #34 от "Страхул":

    ..от снимката.
  • 61 А ти кравешка фъшкийо,

    24 8 Отговор

    До коментар #52 от "Руска подлого":

    на какво се надяваш, че краварите ще се трогнат за тебе ли? Краварите търсят глупаци като тебе, защото искат да цоцат от други държави и това да става по далеч от тях, затова вият като хиени по света. Като толкова милееш за тях, бягай на фронта мишко компютърна, но за там не ти стиска.

    Коментиран от #75, #76

  • 62 Во Нгуен Зияп

    18 6 Отговор
    Авторът да тренира държане за крилото на самолета.
  • 63 vinety$

    5 6 Отговор

    До коментар #2 от "Абе":

    Глупости, Аналена ис ин чардж, какворо каже тя! От как ходи в Мацква красная тръгна към Берлинарето. Дъл не му се е фърлила разплакана в крачката на джуджака "Спасай нас беднъйх женшин ат резанъйх муджахидов, насилуют везде..."??? И красная пошла...
  • 64 САТЪРА НА ХАНА

    20 12 Отговор
    РУСИЯ В ЕДИНСТВЕНАТА НАДЕЖДА И ВЪЗМОЖНОСТ, БЪЛГАРИТЕ ОТ АДРИАТИКА ДО КИТАЙ ДА СЕ ОБЕДИНИМ В ЕДНА ДЪРЖАВА .. ... САЩ И ГЕРМАНИЯ ЗАЛАГАТ ПАК НА ТУРЦИЯ, ИЗРАЕЛ, САУДИТСКА АРАБИЯ И АЛБАНИЯ :) ...
  • 65 Иванов

    22 6 Отговор
    То, тези самолети, които купиха за скромна сума са бойна група, май. Ние ис група и без група сме прашинка. Престанете с тези глупости. Този експерт си е губил времето и е трябвало да се образова с в друга насока, защото остава само говорене след себе си.
    Относно компетентността на министъра смятам, че и той назначава нещо, не само великият експерт.
  • 66 Глупости на кг

    27 6 Отговор

    До коментар #41 от "НАТО БГ":

    Да, турция ни е съюзник( и сащ) и ни пази, както вълкът пази агнето
  • 67 Монк

    17 12 Отговор
    А Боко какво беше? Нула и половина. Освен ако не броим трудовия му стаж с бухалката през 90те години за военна служба
  • 68 дидо

    23 7 Отговор
    калин димитров бил специалист хахахахах абсолютно тъп олигофрен е ..... най голямат заплаха е не русия а турция и бежанците там

    Коментиран от #72

  • 69 9689

    15 3 Отговор
    Пълни простотии,от нас нищо не зависи.
  • 70 Турция бе Калине

    22 8 Отговор
    Е главната заплаха за България. И другите ни съседи както показва историята. Не е Русия. Е и САЩ и Англия са убили много българи, та не знам, може би и от тях трябва да се боим

    Коментиран от #77, #146

  • 71 Васил

    21 3 Отговор
    Бих казал че са две кръгли нули не може във България да има толкова проблеми а тези шушляци да се занимават с Украйна и Македония.
  • 72 ттт

    26 3 Отговор

    До коментар #68 от "дидо":

    На соросоиднята експертите са все такива. Преди няколко години един такъв ни убеждаваше, че Турски поток е невъзможен, защото трябвало прекалено високо налягане, за да издигне газа от най-ниската точка на тръбопровода до турския бряг. Миличкият експерт не беше чувал за скачени съдове.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 gggw

    13 3 Отговор
    има ги всякакви дeбили по фб.. д3нис тоз път бая се е разровил да намери подходящ
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 руский

    9 7 Отговор

    До коментар #70 от "Турция бе Калине":

    ти като руснак трябва да се боиш от нашите съюзници, не ние.Нашите отношения са разписани и ясни.
  • 78 Само питам

    18 6 Отговор
    Хайде, за Кирчо е ясна работата, момчето дори войник не е ходило. Но Янев е коскоджамити генерал, учил в ададемии, в САЩ, бил е в български представител в структурите на НАТО 2 години в Белгия и три години в Анкара. Щом и той да нищо не става, защо Радев го е сложил за министър на отбраната? Защото е послушен ли?
  • 79 Индианец

    22 2 Отговор
    Абе, едно време ,с няколко черешови топчета оцеляхме, а пък сега имаме и Български ловно-рибарски съюз. Кой смее да ни закача.
  • 80 АРЕ БЕ

    16 3 Отговор
    КОСТА РИКА НЯМА АРМИЯ ПО КОНСТИТУЦИЯ И НИКОЙ НЕ Я Е ЗАВЛАДЯЛ / КВО СТАНА В СИРИЯ А В АФГАНИСТАН СЪС СИТЕ САМОЛЕТИ ТАНКОВЕ И РАКЕТИ ИЛИ В ЙЕМЕН / САУДИТСКАТА АРМИЯ СИ НАЛЯГА ПАРЦАЛИТЕ СРЕЩУ Т 34 /ВЕЛИКАТА ВОЙНА ИРАН ИРАК ПОМНИТЕ ЛИ / ДОДЕ ГОРСКИЯ И ГИ ИЗГОНИ / ЗАБРАНА НА ВСИЧКИ ПУШКАЛА В ЧИЯТО ЦЕВ ЧОВЕК МОЖЕ ДА СИ ПЪХНЕ ПАЛЕЦА / ЛЕШПЕРИ ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ СЕ ЧУДЯТ КАК ЦЯЛ ЖИВОТ ДА НЕ РАБОТЯТ И ДА СЕ ПЕНСИОНИРАТ НА 40 С 20 ЗАПЛАТИ
  • 81 Фин

    14 6 Отговор
    Боже, боже, тоа пък е кръгла минус нула!
  • 82 Гал

    20 4 Отговор
    Ало, Факти, може ли и мен да ме пуснете като експерт, да нареда и аз две думи. Па дайте някой лев и пуснете някой сериозен анализ, има толкова известни автори. Па напишете, защо армията ни е в такова състояние, изведете причините ... Истината.
  • 83 Софиянка

    7 23 Отговор
    Ние сме в Европа и е важна икономиката. А икономиката определя всичко останало в държавата. Ако искаш познание в тази сфера ,за която пишеш отивай в Сибир.
    И Байдън не е военен стратег, но е начело на най-мощната държава, която икономически ще срине Русия.
    Така, че трябва да се радваме, че имаме водещи харвардския икономисти обучавани да управляват кризисна икономика, която некадърника Борисов остави.
    Почети малко повече, но явно ти липсват умствени способности да разбереш.
  • 84 Ььь

    18 6 Отговор
    Като прочетох заглавието се сетих за един познат.той твърдеше ,че архитектите нищо не разбират,а той бил ходил на кръжок по архитектура и знаел повече
  • 85 Стареца

    18 2 Отговор
    Време е да вадим прашките и да възстановим уменията си да целим врабчетата! Който няма прашка да свали ластика от гащите на жена си и да следва ръководството от 1909 година за точна стрелба. На времето Давид е уцелил в окото с прашка Голиат и така е излязъл победител и спасил евреите!
  • 86 Перо

    25 8 Отговор
    Само този дебил и автор на статията,”военен специалист”,който сигурно не е ходил и войник,не е разбрал,че цялата пропагандна истерия идва от един, единствен източник Байдън! Само руснаците и Путин не знаят,че едва ли не сега са воюваща страна и нападат Украйна. Подобна истерия имаше с химическото оръжие на Садам,което никога не се намери, но БГ медии,бяха като развален грамофон и едно си баба знае,едно си баба бае!
  • 87 Анонимен

    22 7 Отговор
    Поредната натовска подлога маскирана като експерт . Опита да ни убеди че е по-добре да разчитаме на добрата воля на "съюзниците" ни отколкото на себе си е жалка . За сведение натовските съюзници на юг от нас са в открит сблъсък вече много години . Така че НАТО не ни пази от това по никакъв начин .
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 нормален

    14 3 Отговор
    Всеки, който ближе задните части на чужди сили трябва да е аут!!!
    Да живее България!!!!!!!
  • 90 Сандо

    12 4 Отговор

    До коментар #39 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Когато София е избирана за столица,особеностите на релефа са явяват важно предимство и естествена защита.Сега те обаче са огромен недостатък от военна гледна точка,особено при нанасяне на ядрен удар.И софиянци би трябвало да са сериозно разтревожени,дори вече да са станали първи борци за мир на Балканите.А според мен най-добре е столицата да се премести на друго място,най-добре в Северна България
  • 91 Стоян Александров

    16 10 Отговор
    Ха ха хаааааа. ПП ще Ни размажат окончателно. Що милярди заеми Ни чакат следващите 12 месецаааааа ? И правнуците Ни няма да могат да изплатят. Само една Трета световна война може да Ни занули. ПП този път ще Ни СМАЖАТ КАТО НАЦИЯ. ТЕЗИ ПРЕДАТЕЛИ САМО ВЕЧЕ ГОСПОД ЮОЖЕ ДА СЪДИ, КАКТО И БАТЕ БОЙКО-НЕДОСЕГАЕМИЯ.... Със здраве да си харчите заграбените милярди господа и дано Вашите Господари не Ви ги вземат...
  • 92 Експерт две нули

    24 7 Отговор
    Батальона да подготви хляб и сол, а руснаците да пращат батальонния оркестър и да се свършва! Експерти бол войска йок! Цялата разправия за да се прикрие разполагането на 1000 американци.
  • 93 "Словесна плява"

    18 5 Отговор
    По Денис Джамбазов. Какво в епизодична изява е недостатък? А какво е периодично и при това за пари, да даваш мнение угодно за определен "кръг" лица, независимо от това, чепримерно 50% го игнорират. Ако е "СОЛО" и оригинално е престижно, а когато се "чува от общият хор" е по добре да се спазва поговорката: "Умно куче, на голяма сватба, не лае". Но за това е казано, че трябва, УМ.
  • 94 В близък бой....

    5 14 Отговор
    Ушанките ще дадат отбой.....
    Усик.
  • 95 Грух

    22 9 Отговор
    Господин аФтор, като толкова много сте експертен и загрижен, силно се надявам да ви видя в първите редици на фронта да ни защитите от "лошите руснаци". Аз си оставам на дивана, защото, според мен, те нямат никакво намерение да ни нападат но, ако все пак ни нападнат, това ще е следствие и в резултат на мръсни провокации от страна на креатури като Вас, именно които ще носите цялата отговорност по закон, за което много ще държа да се случи.
  • 96 Зеленски

    6 10 Отговор
    Събрахме 3 милиона доброволци + един милион
    редовна армия и чакаме ушанките !!!
  • 97 Роки Балбоа

    10 7 Отговор
    Не закачайте Украйна! Че войната ще е трайна!
  • 98 Варненец

    11 1 Отговор
    Чакам самолетоносача "Хари Труман"!
    С "тюлени" на борда!
  • 99 Чики-Рики

    19 6 Отговор
    Калине,не знам какъв точно експерт си ,но мога със сигурност да кажа, според мойте ,,скромни,, познания ,че нито една военна единица от НАТО не може да се противопостави на армията на РФ, особено тези които са в Европа!,, Янките,, са далече и докато дойдат,а те са много страхливи и може и да не дойдат,и във връзка с това че Украйна не е член нито на НАТО , нито на ЕС,от Украйна е вероятно да остане, само , зелената,, рисунка в атласа по география!Това,ако Русия ,, евентуално,, реши да ,, навлезе,, или ,,нахлуе,, малко по-навътре от Крим, Донецк и Донбас!И разбира се, околните държави могат да се намесят,само при нападение на страна -член (чл.5) от Вашингтонския договор,то за какво е цялата тази енергия да се пишат глупости и как съюзническите сили сме готови да отговорим на РФ?! Европа вече даде на заден, между другото,ако не сте разбрали?!Газ,горива и т.н.!
  • 100 CIEDYman

    22 1 Отговор
    За съжаление, откакто влязохме в НАТО на преден план се изведе езиковата подготовка (английски) за сметка на професионализма на истинските сппециалисти в армията. Издигаха се основно тези, които усвояваха бързо езика на Shakespeare, а не тези които работеха всекидневно за професионалното си развитие в сферата на компетенциите, за които са поготвени. Така както автомобилите престанаха да бъдат истински такива, когато се намесиха финансистите в производстото им, така и армията престана да бъде такава по същество, когато политиците започнаха да я управляват и да определят и харчат финансовите средства за нея. Лошото е, че част от старшите офицери се предадоха на тези политици и формираха т.н. Военна буржоазия в Министерството на отбраната - т.е. хора без никакъв военен капацитет (знания и умения), но умеещи да се нагаждат към моментната конюктура. Експертизата беше тотално унищожена и всичко се умножаваше по нула. Сега стремежа е да се хване дивото, което е изпуснато 20-на години назад. Пишеха се всевъзможни перспективни планове и стратегии, които си умираха в деня на тяхното официално приемане ...и т.н. много още неща могат да се кажат по проблема. Лошото е, че много от хората, които знаеха за какво става въпрос напуснаха армията, когато осъзнаха, че тя е бутафорна в същността си. Буфосинхронада някаква си ...

    Коментиран от #106

  • 101 ХАН КРУМ

    21 2 Отговор
    ПОРЕДНИЯ СПЕЦИАЛИСТ ПО ОТБРАНА И СИГУРНОСТ... ОНОВА , КОЕТО АЗ РАЗБРАХ Е ,ЧЕ ОТ 2000Г ДО СЕГА 2022Г , ПРЕДИ И СЛЕД ВЛИЗАНЕТО НИ В Т. Н. НАТО,БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ Е В НАСИПНО СЪСТОЯНИЕ,НЕ ОКОМПЛЕКТОВА, СЪС СТАРО ВЪОРЪЖЕНИЕ И ТЕХНИКА ..ЗА 17–18 НИЕ НЯМАМЕ ФОРМИРОВАНИЕ ,ОКОМПЛЕКТОВАНО И ПРЕМИНАЛО ПОДГОТОВКА ПО СТАНДАРТИТЕ НА НАТО ,КОЕТО ДА Е В СЪСТОЯНИЕ ДА ИЗПЪЛНЯВА ЗАДАЧИ ПО ОТБРАНАТА НА СТРАНАТА. И ТУК Е Е ГЛАВНИЯ ВЪПРОС–В СЪСТОЯНИЕ ЛИ СА ВС И В ЧАСТНОСТ БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ ДА ИЗПЪЛНЯВА УСПЕШНО ЗАДАЧИТЕ СИ ПО ГАРАНТИРАНЕ ЗАЩИТА И ТЕРИТОРИАЛНАТА ЦЯЛОСТ НА СТРАНАТА–ОТ ТОВА ,КОЕТО ЧУХМЕ –НE! ПЕТКОВ И ЯНЕВ СА ОТ ДВА МЕСЕЦА НА ТЕЗИ ДЛЪЖНОСТИ...ТА ВЪПРОСА СПОРЕД МЕН Е –С КАКВО СА СЕ ЗАНИМАВАЛИ МИНИСТРИТЕ НА ОТБРАНАТА И ТЕХНИТЕ ЗАМЕСТНИЦИ ОТ 2004 Г ДО СЕГА , И ЗАЩО НЕЩАТА СА ДОКАРАНИ ДО ТУК– КАКВО Е НАПРАВЕНО ЗА 18 Г, ЗА ДА СЕ ДОКАРА АРМИЯТА ДО НАСИПНО СЪСТОЯНИЕ? А ЗА ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ НОСИ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ.!!!

    Коментиран от #122

  • 102 Шопи

    18 3 Отговор
    Военен експерт, който никога не е бил военен, командоси, никога не е хваща престъпник, никога не е участвал във бойни действия, никога не е стрелял срещу врага? Палячо, който му се връзват разни подобни на него.
  • 103 Анонимните

    12 3 Отговор
    Що бе баце Бойко от ИПОН всички са военни, да ги строи, инженерите пенсионери Димитър Д и сие експертите хихи. Бате Бойко има връзки в Сяла България.
  • 104 Камуфлаж

    13 4 Отговор
    Денис, като нямаш собствено мнение не цитирай Facebook. Деградираш Факти.
    Кой е Калин Димитров? Нито данни, нито биография! Самозванник експерт, и нахален и псува правителството.
  • 105 Behemoth

    14 1 Отговор
    Обаче духовите оркестри са напълно окомплектовани и в бойна готовност....
  • 106 Сандо

    14 2 Отговор

    До коментар #100 от "CIEDYman":

    А защо англосаксите дават луди пари и използват всяка възможност за налагане на английския език по света?И за тях това е по-важно,отколкото повишаването на боеспособноста на българската армия.
  • 107 Бай Коко

    7 1 Отговор
    Да си поканят за консултант, Била, работника.
  • 108 Дилдо

    14 3 Отговор
    Кой е пък тоя никаквец Калинчо и какво е направил за родината та плюе ? Като плъх в чувал с ярма
  • 109 да питам

    5 19 Отговор

    До коментар #28 от "Я у лево":

    Я па ти. БВП на САЩ Е 23трлн$, а на Русия- смешните 1,6 трлн.Казано е от експерти, и то руски, че при пълномащабна война руската икономика ще издържи, с 300 зора, 3-4 месеца. След това Рашка просто ще изчезне от политическата карта на света. И не ми посочвай опорките за ядрено превъзходство...абе ти да не си от Кухинландия бе??? Не виждаш ли колко бързо Захарова даде заден ход, след като се разбра, че никой не бръсне изцепките на Лавров.

    Коментиран от #130

  • 110 фбр

    13 4 Отговор
    Денисчо и ти, заедно с този "оръжеен експерт" сте действително кръгли нули !!! Абсолютни подлоги !!!
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Сериозно

    6 2 Отговор
    Денис е баш майстор. Ходил е войник и при нужда се обадете на дпс.
  • 113 Бе какви батальони

    15 2 Отговор
    ви занимават!? Превърнахме се на "бушмените" на Европа! Толкова сме бедни, че има безброй обезлюдени населени места и такива в които хора едва преживяват. С инфлацията изчезна и крехката "средна класа"! Като си платим сметките за януари от там нататък ще мислим само да не сме гладни! Народа се маргинализира, децата, "нашето бъдеще" не ходят на училище! Даже има все повече родители, които не ги пращат в училищата, защото са се убедили, че там няма на какво толкова да ги научат! Не говоря за няколкото елитни училища, а за многото по села, паланки и в определени региони на страната. В Македония, който е бил знае, че там не ни занасят толкова, че сме татари, монголи, цигани, а заради това, че сме бедните роднини!
  • 114 Олеле

    14 4 Отговор
    Този Джамбазов ( като Джамбалаза от ,,Една българка " на Вазов - жесток турчин, който разбива четата на Хр. Ботев ) , защо не се срамуваш и от името си и от това, че пишеш за глупостите на един измислен ,,експерт" . Кой ще ти повярва бе човек..Що не се вземете в ръце и да спрете да се храните със страховете на балъците. Предатели , ама платени.
  • 115 Слави

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "Срещу Русия":

    Може и със свалени гащи да ги посрещнеш, приема се и на колена с широко отворени уста
  • 116 Ицо

    4 1 Отговор
    Мале какво изхожда е Денисе
  • 117 кнаус 485

    10 3 Отговор

    До коментар #2 от "Абе":

    Съгласен съм,че у нас нещата зависят от това какво ще каже Херо......а иначе статията отново е боза....автора цитира някакви данни и прави изводи които са само в неговата глава,далече са от действителността,в т.ч. и за военните параметри на които се позовава........нямам време да видя какъв е тоя военния и оръжеен експерт Калин Димитров.......въобще от всякъде "експерти".......
  • 118 Денис

    7 3 Отговор
    вземи се гръмни с една ракета!
  • 119 Танкисталгария

    12 3 Отговор
    Аз имам конкретно предложение към всезнаещи я аналитик след като Български Генерал не знае какво е батальонна военна група нека той самия събере 4 батальонна хора снеговете разбирания по водно дело България все ще намери 100 милиона да ги въоражи и окомплектова. За командири на батальоните предлагам генералите Събев и другите като него натовски пардон хамерикански дупедавци, за знаменосец Елена Поптодорова така сформираният контингент да изпратим в Крайна срещу РА. Така и вълкът сит и агнето цяло казват старите Българи. България ще се отърве от своите предатели и дупедавци и ФАЩ ще са доволни ,че са изпратили българи срещу Русия.
  • 120 НЕ СЪМ ЕКСПЕРТ

    11 3 Отговор
    Не съм експерт и затова ще кажа, че внушенията на статията нещо не са таман. Цялата е написана като упрек към Петков и Янев. Сякаш те са управлявали армията цели няколко периода "ама друг път" - тоест например 3 периода по 4 години. Иначе експертно, господин експертът сигурно е прав. Само че не виждам как заради проблеми в Украйна, Русия ще се втурне нас да напада.Май не е там проблемът.
  • 121 УМЕН

    2 3 Отговор
    Трагедия, фарс, пародия, Зиро Петков.
  • 122 ВЪПРОС

    14 3 Отговор

    До коментар #101 от "ХАН КРУМ":

    Не стана ясно защо експертът смята, че България ще бъде нападната от Русия или че някой наш съюзник от НАТО ще бъде нападнат?
  • 123 Яворъ

    0 1 Отговор
    Какво е защита от ЯХБЗ?
  • 124 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    9 2 Отговор

    До коментар #16 от "ама ти":

    Кирил Петков е роден 1980 г..Когато падна режима на Живков през 1989 г. е бил на 9 години. Няма начин да е бил агент. Виж баща му е много веретно да е бил агент. Като гледам кои са му приятали, например онзи шефа на Екогласност. Който се оказа много свързан с Корнелия Нинова и Р. Овч.. В партия ПП повечето хора са на такава възраст, че няма начин да са агенти агенти на ДС. Но много вероятно родителите им да са били агенти.
  • 125 ВОЕНЕН

    9 4 Отговор
    д€ни$чо джамба$ч€то- нато М€К€Р€!
    €к$п€рт€ к. димитров, НАЙ-ГОЛЯМАТА ЗАПЛАХА ВОЕННА И ИКОНОМИЧ€$КА ЗА БЪЛГАРИЯ Е турция!
    НЕ ТЪРСЕТЕ ПОД ВОЛА ТЕЛЕ!
  • 126 Флийнстоун

    5 0 Отговор
    За каквото и да ми говориш, става въпрос за пари, едно вярно политическо решение обезмисля 1000 верни Военни!!! Как е живял един редови римски легионер, не е с идеи и правила, живял е със заплата...
  • 127 Топгън

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "гадно":

    На 1 9 1939 колко силни са били поляците, нямаш ли доктрина, нищо нямаш...
  • 128 Бг_язовец

    7 5 Отговор
    Автора на тази статия трябва да го е срам от тия глупости които пише. Обезсмисли всичките ни мисии в нато, където нашите военни се представиха блестящо, получиха признание от цял свят с подвизите си - справка обсадата в Кабул, и дадоха жертви. Смешник. Второ ако го слушам трябва да вдигнем пълна бойна тревога, да покани ме хиляди военни на нато, защото русия мести всичките си на собствена територия? Тук в цялата картинка има много повече политика отколкото военни действия и дипломация. Трето на теория тея предложения на автора са ок, но на практика София е на 3-4 мин полет на ракета среден обсег от Русия...
  • 129 ЧИЧО

    6 4 Отговор
    Значи г-н авторът на този материал следва да си подготви по подходящ начин вижданията и да ги предложи като експерт на правителството. Петков може и да е нула по военните въпроси, но поне е готов за промяна. В това число във военната сфера. Така че авторът на статията, ако счита че може да е полезен, нека да направи съответните стъпки.
  • 130 Я у Лево

    11 5 Отговор

    До коментар #109 от "да питам":

    Нямаш капацитет да го разбереш, семко от майкопродавец.Война от типа индианци с бухалки и прашки(имам предвид САЩ и НАТО,със смешното си въоръжение),срещу танкове и самолети(имам предвид Русия,със хиперзвуковите си ракети, космическите си ракети убийци,обикалящи в орбита и подводните заличители Посейдон)),няма да се води.Това беше само метафора,но от къде и как да го разбереш,като ти не знаеш. какво означава тази дума и кога се използва.В наръчника на НАТО може да пише за противотанкови окопи,оръдия,танкове,кораби и самолети,който те приртежават,но няма как да бъдат използвани,защото няма да има време дори да се качат в тях а камо ли да ги запалят.Живеем в ерата на хиперзвуковите ракети а не по времето на втората световна война.А единствените които ги притежават и ги имат на въоръжение са руснаците,Става въпрос за секунди или няколко минути.Какви 4 месеца бълнуваш освен ако главите на майкопродавците не са чугунени.Това да не ти е Сирия и Ирак.Руслите танковей самолети не са за да водят директен бой със себеподобни танкове и самолети,те са за разчистване след удара,ако случайно е останала някоя бухалка или прашка неизгоряла.А БВП нали знаеш какво да го направиш.слагаш си го ................
  • 131 Сибирски

    8 8 Отговор
    Янев както и Радев са твърди соц офицери и ни школи във НАТО ни натовски генерали ни европейски демократи нямадаги превъзпита. Този тип чогунени кратуни ги помним от родната соц казарма. Сега за Кими лъжата. Той не е ходил войник, хал хабер си няма от нищо и едно му казва Янев, друго Радев, друго Дамаджан войводата и накрая съвсем друго му командват от САЩ посолството. Във главата на Кокито всичко е една каша. Ей това чудо ни натресе Радев със Мадурските машини. Докога ще търпим,,,, май,, май докато почнем да пасем трева щото другото няма да можем да си го купим
  • 132 Иван

    10 5 Отговор
    Авторчето да го питам ходил ли е войник?!? Говори за неща от които хал хабер си няма. Да пишеш платени стойки по опорни точки от НПО-та и чужди посолства не е много достойно дело
  • 133 ахахаха

    4 2 Отговор
    В България се нароиха разни "експерти", незнайно къде придобили експертиза, с неизвестни постижения и биографии. Сричат, компилират и "творят".

    "Нищо не знам и не умея, но всичко ще ви обясня."
  • 134 ТОЯ ФИЛМ МНОГО ПЪТИ СМЕ ГО ГЛЕДАЛИ

    7 1 Отговор
    ВСЯКА ДАЛАВЕРА ПО ЗАКУПУВАНЕ НА ТЕХНИКА ЗАПОЧВА С УЖ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ТЕХНИКАТА ОТ БЪЛГАРИЯ И ДЪЛГО БЪРБОРЕНЕ ПО ВЪПРОСА А ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ СЕ ТЪРСИ ДОСТАВЧИК И СЕ УГОВАРЯ КАК ДА СЕ ОТКРАДНАТ ПОВЕЧЕ ПАРИ ОТ ПРЕГОВАРЯЩИТЕ С ТОРБИЧКА БИЛЛА ......... СЕГА СЦЕНАРИЯ Е СЪЩИЯ !
  • 135 АКО КИРЕТО ИСКАШЕ ДА ИМА РЕАЛНИ ИЗБОРИ

    4 1 Отговор
    НЯМАШЕ ДА ГЛАСУВАМЕ С МАШИНИ А С КОМПЮТРИ ........ НЯМАШЕ ДА НАПРАВИ И КОАЛИЦИЯ - ТЯ ДО ДНЕС НЕ МУ Е ТРЯБВАЛА ЗА НИЩО И ЩЕШЕ ДА Е ТИКНАЛ МУТРАТА ОТДАВНА В ДРЪНГОЛНИКА БЕЗ ХЛЯБ И ВОДА !
  • 136 ГЕЙ БИЛТС

    3 3 Отговор
    Този експерт не беше ли търговец на оръжие? Не че това променя качеството на експертизата му по-горе.Може би само я допълва.
  • 137 Бай Шиле

    5 3 Отговор
    Денизчо,даде ли част от твоя хонорар на този измислен експерт?
  • 138 Смешни

    5 2 Отговор
    Не една, а две нули.
  • 139 Лея13

    5 9 Отговор

    До коментар #6 от "Комон Сенс":

    А от фактологическа гледна точка твоите коментари из форумите са две нули... Направо си като градски ке.неф.Махай се оттук със злостните си коментарчета, винаги на страната на тия мух.льовци,т.н.управлящи и в полза на руските мекерета.НЯМА връщане назад,отворено.Няма да сме повече лявата топка на Москва, нито 16-та република, нито вечна дружба СССР-НРБ.Финито.Набий си го в тъ.патакратуна.
  • 140 Болярин

    7 2 Отговор
    Какво да прочете човек в коментара на Калин Димитров ... ?!! Снимката с един дежурно ухилен лигльо и някакъв, който също опитва да се хили, пишман политик с фуражка, е достатъчно отблъсващо всякакъв интерес !!!
  • 141 ComfortablyNumb

    7 1 Отговор
    Закривай! Тя войната почна ние се чудим дали да окомплектоваме баталион !? или да повишим максималната пенсия... тоя малoумен народ не става за държава .
  • 142 Лея13

    6 7 Отговор

    До коментар #22 от "Срещу Русия":

    Я по добре недей нарежда кой какво да прави.Ние сме си у дома.Много от нас са се наситили на руска дружба.Ядохме им попарата 50 години.Затова и сега се мъкнем 100 години след маймуните, щото от прошляци какво можеш да получиш, освен мизерия и деградация.Като толкова ги любиш марш оттук,преселвай се ти и другите любители на Марушка Рус.Няма ти да диктуваш кой ще кара влака! Аман от цървули с мнение.

    Коментиран от #145

  • 143 Лея13

    4 6 Отговор

    До коментар #28 от "Я у лево":

    Какъв е тоя смешен коментар!?Какви са тези розови сънища:) Я ела на мене си!Много смахнати сънища сънувате,ей.
  • 144 Споко

    3 1 Отговор
    Споко беее,споко! Днес ловците и охранителете са повече от някогашната Джурова армия. Споко.
  • 145 Я у лево

    8 5 Отговор

    До коментар #142 от "Лея13":

    Всичките ли сте с лоботиомия на мозъка!100 години сме назад благодарение на 32 години демокрация,или по точно ЕС ни унищожи икономиката за да ни третира като роби като ни подхвърля някои у друг милион за да преживееме и НАТО ни унищожи армията на 90% за да може да ни използва само като територия и дойна крава за някой и друг чертеж.Това са фактите, а не измишльотините с които вие троловете основно боравите.От къде ви намират такива със затруднено мислене .Когато бяхме с руснаците, имахме 30-татаа икономика в света и 4-тата армия в Европа.Ти от кое овче стадо си??Всички тролове ли сте толкова умни от Америка за България или другите НПО-та на Сорос???
  • 146 Лея13

    4 5 Отговор

    До коментар #70 от "Турция бе Калине":

    Абе как да не е Русия,бе,оли.гофреТя е била и винаги ще бъде опасна за нас н!?Колко са ни разпарчатосвали през годините като територия?Колко страдахме от имперската им политика,с разпределянето на сфери на влияние.Като за огромно съжаление се паднахме от тяхната страна,за да изгубим безценни години в изпълнение на безумната им комунистическо- социалистическа идеология.Която, логично,се оказа ялова и съвсем естествено отпадна от дневния ред на световната сцена.
  • 147 Лея13

    6 5 Отговор
    Абе ти у ред ли си!?Какви тролове все ви се провеждат!?Аз съм я преживяла тази 30-та икономика,, няма какво да ми обясняваш.Да , вярно, всички бяхме еднакво бедни.Тоеа е единственото, което съм запомнила от това време.С изключение на богоизбраните"другари", разбира се.Фалш,демагогия и лицемерие .И много страх.Да не ти се откъсне случайно нещо не на място от езика.Ти марш у лево.

    Коментиран от #151

  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 Славчо Хаджийски

    1 1 Отговор
    Господин Жамбазов, може би ключът е в идеята на председателя на комисията по отбрана. Той каза в предаването Офанзива, че "Батальонът ще стъпи на дефицити в Българската армия!"
  • 150 Змей Горянин

    2 3 Отговор

    До коментар #23 от "Сандо":

    Няма начин да не се съглася с теб. Това е истината за реалните заплахи.Но тия, които отклоняват вниманието ни в друга посока трябва да си заслужат това, дето им сипват в копанката и за това така пишат. Или багажът в надраменното им устройство им стига да им разкрие хоризонт, не по-висок от най-високата палма с банани- типично за всеки "демократ" и русофоб. Ако е така,нека да бъдем добронамерени и да им пожелаем да им се паднат най-големите и най-узрели банани. Нали това беше мечтата за благополучие на всеки "демократ" и "антикомунист" - да има достатъчно банани и животът става "пей сърце".
  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 Наблюдател

    6 0 Отговор
    На Кирил Петков баща му може да му е купил колело, ама в Канада...
  • 153 Абе,

    4 4 Отговор
    Калинчо,герберска подлого,ма мн.учен си бил,бе !?
  • 154 иво

    0 4 Отговор
    поредния дървен философ на тема армия. Хайде да не пидценяваме възможностите на БА. С 1500 в идеалния случай десантицируснаците нищи не могат да направят, поне един от тези БДК ще бъзе питопен, има как и рашните го знаят.
  • 155 хахаха

    0 0 Отговор
    Убийствено вярна, професионална и разкостваща констатация на експерт по военно дело! Байтошовската, слагаческа поза на България пред кремльовците е брутално ясна и отвратителна!
  • 156 Трудовак

    3 0 Отговор
    Авторът вероятно е служил в Строителни Войски, видно от компетентностите му.
  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.