Last news in Fakti

4 Февруари, 2022 19:00 7 707 31

Тя кара мотор, оспорва сляпата привързаност към Ататюрк и признава арменския геноцид

  • реджеп ердоган-
  • джанан кафтанджъоглу-
  • турция-
  • опозиция-
  • ататюрк-
  • арменски геноцид-
  • истанбул

Смята се, че именно тя е изиграла съществена роля в победата в Истанбул

Тя кара мотор, оспорва сляпата привързаност към Ататюрк и признава арменския геноцид - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мина Иванова от БТА:

Тя кара мотор, оспорва сляпата привързаност към Ататюрк, признава арменския геноцид и не се бърка в храненето на съпруга си, дори и да яде свинско месо. Това е окръжната председателка на Народнорепубликанската партия /НРП/ в Истанбул Джанан Кафтанджъоглу, противоречива фигура от турската опозиция. Смята се, че именно тя е изиграла съществена роля в победата в Истанбул над партията на президента Реджеп Тайип Ердоган на местните избори през 2019 г., с което управлението на мегаполиса му бе отнето за първи път от 25 години. Списание "Тайм" я определи преди година като "началник в сянка на щаба на турската опозиция" и дори я сравни с руския опозиционер Алексей Навални.

Световно известният турски пианист и композитор Фазъл Сай пък наскоро спомена името ѝ в свой пост в социалните медии. "Гледах 15 минути Халк ТВ. Помислих си следното: Де да беше, според мен, Джанан Кафтанджъоглу председател на НРП...", написа пианистът, задействайки бурна вълна от коментари, предимно критични към неговото мнение. Повод за поста на Сай очевидно бе разочарованието му от участието на настоящия лидер на НРП Кемал Кълъчдароглу в телевизионно предаване. В коментарите на последователите на Сай обаче преобладаваха такива в защита на Кълъчдароглу. Мнозина напомниха на пианиста за изказани от Кафтанджъоглу в миналото мнения, възприемани противоречиво в турското общество. Подобно на самия Сай, върл критик на Ердоган още от времето на протестите за парка Гези, който през 2013 г. получи десет месеца условно за възгледи в Туитър, "оскърбяващи религиозните ценности на Турция", и Джанан Кафтанджъоглу е преследвана за свои постове в социалните медии.

През юни 2020 г. турски съд потвърди присъда от близо десет години затвор, издадена на Кафтанджъоглу по редица обвинения, сред които обида към президента. Засега обаче тя остава на свобода, очаквайки решение по жалба пред по-висша съдебна инстанция. Освен за обида към президента, тя е обвинявана и за провокиране на омраза и вражда сред народа и пропаганда в полза на терористична организация. Разследването срещу нея започна през януари 2018 г., само два дни, след като бе избрана за председател на окръжната партийна организация в Истанбул. Визираните в обвинението нейни коментари в социалните медии са публикувани между 2012 и 2017 г. Макар някои да отиват и по-далеч от Сай, като дори споменават името ѝ като потенциален съперник на Ердоган, по всичко личи, че нейните противоречиви публични позиции, често пъти в противоречие и със собствената ѝ партия, не я правят подходящ кандидат.

Джанан Кафтанджъоглу оспорва дори някои основни принципи на турското общество, включително сляпата привързаност към личността и делото на Мустафа Кемал Ататюрк. Тя бе критикувана за това, че избягваше да нарича Мустафа Кемал с името "Ататюрк" - в превод "баща на турците", което той получава от турския парламент след приемането през 1934 г. на закон за фамилните имена на турците. Кафтанджъоглу си навлече критики и за свои постове, отнасящи се до нелегални организации като ПКК и ФЕТО, а така също за отношението ѝ към прокюрдската Демократична партия на народите. В пост от май 2013 г. тя пише: "Хасан Оджак е жив. Хиляди приветствия на командира", имайки предвид убит през 1995 г. виден член на Турската комунистическа партия - марксистко-ленинска. Постовете ѝ за Сакине Джансъз, основателка на ПКК, убита в Париж през 2013 г. заедно с още две кюрдски активистки, бяха окачествени като терористична пропаганда. Заради туитове за ФЕТО пък тя бе осъдена за подбуждане към омраза и враждебност.

На 24 април 2012 г. Кафтанджъоглу публикува в Туитър пост, в който пише: "Днешният ден в историята: Започва арменският геноцид. Почитаме нашите убити арменски граждани. В 19.15 ч. на /площад/ Таксим". С това тя засегна чувствителна тема за обществото на Турция, която категорично отхвърля категоризирането на убийствата на арменци в Османската империя през Първата световна война като геноцид. Турските медии не пропуснаха и пост на съпруга ѝ Али Наки Кафтанджъоглу, който преди време качи в профила си в Туитър снимка на дървена дъска с вилица и оглозгани кости и пояснението: "Преди седем минути на тази чиния имаше четвърт прасе". След този пост самата Джанан Кафтанджъоглу също бе набедена, че консумира свинско, и се наложи да обяснява, че "не се бърка в това, което съпругът ѝ яде". Кафтанджъоглу е родена на 3 февруари 1972 г. в село Чифтлик Саръджа, окръг Орду. Завършила е Истанбулския медицински университет и по образование е лекар. Заедно със съпруга си, с когото сключват брак през 2001 г., имат една дъщеря.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хабер нюз

    58 19 Отговор
    Демек...завършена соросоидка!
  • 2 Любопитен

    25 3 Отговор
    Кога се очаква да я прибере в Диарбекир "любимиясултан"?
  • 3 Кики

    32 10 Отговор
    Идеален вожд за LGBT
  • 4 наблюдател

    27 6 Отговор
    пропаганда тип 90-те. когато на наивните туземци пробутваха пасквилчета от тоя тип. не съм убеден, че това върви все още.
  • 5 ALFA

    10 13 Отговор
    На задникът и космите са колкото на главата и! И изводът? всеки има право на мнение !
  • 6 Вратната пържолка

    13 14 Отговор
    е уважавана и от помаците в България.
  • 7 Анонимен

    21 11 Отговор
    Турция не била страна с толкова високи контрасти. Преди Ердоган да поеме властта Ислямът беше спояващия елемент при всички - националисти, светски, ислямисти и прочие субекти. Днес Исляма е точно обратното - разединява хората. Една част (предимно почитателите на Ердоган) са силно религиозни /голяма част привидно са такива всъщност / и мразят Ататюрк, противници на светската държава и т.нт "талибанщини" с една дума но те са под 30% от населението. Другата част /мнозинството/ са противници на религията, ислямските закони.. Ненавиждат ходжи и ислямисти. Употребяват алкохол напук на увеличението на цените на алкохолните напитки. Вече се спори дори за oбpязванeто защото било неправилно. Исляма бил религия която дърпа Турция назад. Турците нямали нищо общо с арабите и исляма. Всъщност тази ненавист към исляма се дължи на градовете които се напълниха със сирийци, афганистаци и подобни. Голяма ненавист има към арабските държави - особено Саудитска Арабия сред онези турци които са светски настроени. И наистина вече този тип хора са мнозинство в Турция благодарение на Ердоган и бежанската му политика която превърна Турция в депо за човешки отпaдъци.

    Коментиран от #9, #13, #24

  • 8 Емор

    16 8 Отговор
    Ислямистите посегнаха на паметника на Великия Ататюрк в град Самсунг, Голяма Провокация,Да живее революционера Ататюрк, Ердоганъ е в главните р@ли в тази Провокация.

    Коментиран от #12, #14

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Рошко

    14 8 Отговор
    Една силна държава не може да се разруши отвън, тя се прояжда отвътре точно като ей такива боклуци

    Коментиран от #21

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Мехмед

    12 13 Отговор

    До коментар #7 от "Анонимен":

    Къш ве ганьо! Аз от 33 години живея и знам всичко за обществените нагласи на обществото. Това, което си го написал и самата статия са пълна помия,измищльотини и откровени лъжи.
  • 14 Мехмед

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "Емор":

    Градът е Самсун а на СамсунгГ. За останалото съм съгласен.

    Коментиран от #19

  • 15 Механик

    13 13 Отговор
    "тя кара мотор...."= тя е от третия пол. Такива не минават в Турция и Русия. Да пали мотора и да преплува океана. Там е техният рай.
    п.п.
    Ако няма пари за бИнДЗИн да яха "зелената енергия".
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Кьопекбалък

    11 4 Отговор
    Някъде до към Босфора си е европейска държава, но оттам нататък ...
  • 18 Внимание!!!

    16 5 Отговор
    Ердоган е много разстроен от мизерното икономическо положение на турците и гигантската инфлация. Всички в Турция говорят за това. Популярността му спадна до най-ниските нива. Трябва да промени фокуса на вниманието на турците. Той трябва спешно да намери враг. Някои лоши европейци, които не приемат ислямистките мигранти, които той им изпраща, и му ги изпращат обратно. Същите тези мюсюлмански мигранти, които вземат работните места на турците с още по-ниски заплати, а никой не ги иска в Турция, бият и оплюват ги - мюсюлмански ценности.. Така Ердоган ще кръсти европейците нецивилизовани, кръвожадни и т. н. и ще обяви свята борба срещу тях. Гърция е целта, която, както е известно, много притеснява геополитически Турция и е единствената страна наоколо, която пречи на Турция да се превърне отново в ужасната империя от миналото. Очаквайте повторение на операция Марица Пролет 2020 г. Пропагандата вече започна. Разбира се, отново ще се провали Ердоган, в момент, когато безизходицата на гладния турски народ ще става все по-трагична.

    Коментиран от #30

  • 19 Градът е

    7 5 Отговор

    До коментар #14 от "Мехмед":

    На старогръцки Амисос ... във Византия Сампсунта ... на турски Самсун
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Турция - Сомалия - Суринам

    10 5 Отговор

    До коментар #10 от "Рошко":

    За боклука, който изтребва турския народ със заплати като Зимбабве и Бангладеш, не видях да споменаваш нещо...
  • 22 Турско-кюрдска конфедерация

    7 8 Отговор
    Съдбата винаги отмъщава на онези, които са се отнасяли нечовешко с хората. Осман Кавала следващият президент на конфедерацията, Имамоглу и Денирташ следващи премиери на Турция и Кюрдистан.

    Коментиран от #31

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Анонимен

    7 5 Отговор

    До коментар #7 от "Анонимен":

    Колко жалко че повечето от българите почти..99/процента са невежи спрямо религиозните ценности на дадена страна...било то Библията или Свещения коран ..проличава се от статията на автора и коментарите по тези форуми ..първо на първо Господ Бог Творецът на Вселената и човечеството не е низспослал на хората..радикален ИСЛАМ или свестки ислам ...а е низспослал един умерен ИСЛАМ за да може хората да се запознаят с Божийте закони и едновременно да ги прилагат в семейния си живот, за да получат благоволението на Господ за отвъдния живот...Второ???..повечето от Българите не могат да разграничат каква е разликата между Турчин и Мюсюлманин...или пък да се наричаш българин или праведен християнин...също разликата е много голяма...Всъщност Господ разделя хората на ВЯРВАЩИ И НЕВЯРВАЩИ и това е според волята на хората...

    Коментиран от #27

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 САТЪРА НА ХАНА

    6 3 Отговор
    ЩОМ Е ОГЛУ, ЗНАЧИ Е НЯКОЯ АРМЕНСКА ПОМАКИНЯ
  • 27 САТЪРА НА ХАНА

    11 4 Отговор

    До коментар #24 от "Анонимен":

    ТУРСКИТЕ ГЕНИ СА ИЗМИСЛИЦА ...
    .... КАТО МАКЕДОНСКАТА НАЦИЯ .....
    .... ТУРСКИ ГЕНИ НЯМА ... ИМА ИСЛЯМИЗИРАНИ ВИЗАНТИЙЦИ, ХЕТИ, АРМЕНЦИ, ТУРЦИ , АЛБАНЦИ, СЛАВЯНИ, БЪЛГАРИ И Т.Н
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Истината

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Внимание!!!":

    Гърция никога не е била заплаха за Турция! Няма потенциал за това! Гърците винаги са били бити и ени!
  • 31 Запознат

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Турско-кюрдска конфедерация":

    Не ги мисли турците а мисли за майка България, която бавно но сигурно се превзема от хъхрещата напаст! Турците имат огромна и добре въоръжена армия, която е гарант за националната и сигурност!