Last news in Fakti

3 Февруари, 2022 15:19 12 189 55

Турската катастрофа: когато парите не стигат за парче сирене

  • турска лира-
  • катастрофа-
  • турция-
  • турска икономика-
  • реджеп ердоган-
  • инфлация-
  • икономическа криза-
  • бедност-
  • пари

По турската телевизия вече излъчват рецепти как да се приготви ядене от храна, намерена на боклука

Галопиращата инфлация и обедняването на хората - около това се въртят новините, които пристигат тези дни от Турция. "Инфлацията излиза извън контрол", пише в заглавие германският "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ). В началото на статията авторът Андреас Мим обобщава: "Ердоган подготвя Турция за екстремна инфлация. Анализаторите се опасяват, че покачването на цените ще достигне 50%, но въпреки това страната желязно се придържа към политиката на ниски лихви". По-нататък в статията четем:

Като опустошително природно бедствие

"На лошите новини Ердоган реагира по обичайния си начин: с уволнения. От 2019 досега той е сменила трима ръководители на Централната банка, двама финансови министри и други високопоставени служители", изброява авторът и разказва за опитите на правителството да привлече повече чуждестранна валута, след като е изхарчило милиарди долари за стабилизиране на националната валута. В края на статията се цитира Денис Шен, директор на берлинската рейтингова агенция „Scope", чиято диагноза гласи: „Многобройни са структурните проблеми: растящ държавен дълг, лекомислена монетарна политика, посегателства върху независимостта на Централната банка и все по-тясно преплитане между държавата и банките".

Как се отразява всичко това на турското общество? Турският писател Исмаил Гюзелсой търси отговор на този въпрос в обширно есе в "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ), озаглавено "Турското природно бедствие". Авторът започва разказа си с една случка, която просто не може да забрави: на касата в магазина възрастната жена пред него силно се смутила, когато касиерът ѝ съобщил колко трябва да плати за петте неща в кошницата си. "Бихте ли пресметнали още веднъж, това не може да струва толкова много пари", казала притеснено жената, сочейки към покупките си: маслини, боб, парче сирене и два буркана мед. Касиерът много добре знаел, че грешка няма, но прекарал още веднъж петте продукта през скенера на касата. Жената останала безмълвна, когато отново видяла същата сума - и върнала сиренето и единия буркан с мед.

"Тъжните погледи, които виждам по улиците"

"Още в този момент знаех, че няма да забравя тази случка", пише Исмаил Гюзелсой и сравнява случващото се в Турция с опустошително природно бедствие: "Уморените и тъжни погледи, които виждам по улиците, ми напомнят за голямото земетресение през 1999. Тогава в нашите погледи се беше утаило усещането, че съвсем наблизо са загинали хиляди хора, беше се утаил ужасът от всичко това и най-вече чувството на безгранична безпомощност", спомня си с горчивина Исмаил Гюзелсой и пише за ролята на медиите в настоящата криза: "90 процента от медиите следват стриктно курса на правителството и очевидно гледат да обръщат колкото е възможно по-малко внимание на случващото се. У хората това поражда шизофренното чувство за безпътица".

Авторът разказва, че по държавната телевизия вече излъчвали готварски рецепти как да си приготвиш ядене от храна, намерена на боклука. А всяка публична критика срещу сегашната политика в Турция автоматично извеждала на сцената заслепени привърженици на властта, които повтаряли заученото: с реплики като "А защо не си покажеш мобилния телефон" те искали да демонстрират, че оплакванията на хората са преувеличени, след като носят в джобовете си скъпи смартфони. Едно твърдение, което звучи цинично на фона на масовата бедност в страната. Авторът я илюстрира с примери от всекидневието: "В края на улица "Куртулуш" градската управа е открила щанд за продажба на държавно субсидиран хляб. От ден на ден опашката пред него става все по-дълга, докато автомобилното движение по улицата видимо изтънява. След драстичното увеличение на цената на бензина повечето хора оставят колата пред дома си и взимат градския транспорт", пише авторът и обобщава: "Цените в Турция вървят по една толкова неизчислима траектория, че се усещат като опустошително природно бедствие. Всеки момент лирата отново може да се обезцени двойно и стоките автоматично да станат два пъти по-скъпи".


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Като няма хляб

    33 10 Отговор
    Пасти да ядат.

    Коментиран от #26

  • 2 БгТопИдиот

    61 2 Отговор
    1997 играхме тази игра.

    Коментиран от #31, #54

  • 3 Читател на факти

    77 16 Отговор
    А ние сме цъфнали и вързали, пропагандата та е абсолютна.Виждате ли съседи те са по зле от нас.Мисиррррр
  • 4 гост

    56 13 Отговор
    Играе ли мечката при комшиите, ще дойде и у нас с "промяната". Чалагарите харесват това.

    Коментиран от #53

  • 5 И там американците са виновни

    31 23 Отговор
    И в русия, и в Европа, и на марс.
  • 6 Кики

    85 14 Отговор
    Износът на Турция достигна рекордни нива, а ние изнасяме само копачи на канали и хурви

    Коментиран от #19, #37

  • 7 Германистан на три минарета

    43 9 Отговор
    Ми то половин Германистан е турски, защо не помага, а само злорадства със статии в DW ? Помогнете на братята си, нали сте големи хуманисти!
  • 8 Боже Боже

    51 6 Отговор
    Турция бе извън ЕС,както искат така да си живеят . Зелето да пише за нашата държава, която е в Европа и р член на ЕС. Не е ли срамно народа на една европейска държава, член на ЕС да живеят в мизерия. Или това не се вижда от богатите ни господари,все пак някой трябва да им сменя памперса за жълти центове

    Коментиран от #12

  • 9 Румен

    19 6 Отговор
    Кат има султан няма салам
  • 10 Стефан

    56 10 Отговор
    Да не смеем на комшиите. Не харесвам падишаха ама не е хубаво както гледам тукашните палячовци и нас ни чака същото.
  • 11 Гандалф

    27 6 Отговор
    Да си записваме и ние рецептите...че нашите управляващи ги гонят...и да се надяваме, че ще има кои да хвъля хранителни отпадъци по кофите...
  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    35 4 Отговор

    До коментар #8 от "Боже Боже":

    За този двоен аршин винаги казва Ердоган. Ако хора мизерстват в ЕС,се правят, че не ги виждат,а когато се отнася за страна извън ЕС веднага почват да ги поучават
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Мамул

    42 6 Отговор
    Да, да! Само защото Турция следва независима политика и не е противник на Русия. Затова банкерите, финансовият капитал я мачка.
  • 15 Царски ум

    21 2 Отговор
    Цяла България трябва да спре да работи за хората, които са я поробили !
  • 16 ЖАЛКА РАБОТА

    16 6 Отговор
    Постиженията на Ердоган..................

    Коментиран от #20

  • 17 ЕЕЕ

    37 5 Отговор
    като четеш Дойче веле първо виж откъде изгрява слънцето !!!!!
  • 18 Никой

    14 28 Отговор
    Така ще стане и с българина ако излезе от ЕС и влезе под крилото на Евразия.
  • 19 Горките турци

    13 11 Отговор

    До коментар #6 от "Кики":

    Вносът също се е увеличил 3 пъти повече от износа в Турция. Въпреки огромното обезценяване на лирата. Това никога не се е случвало в нито една държава! Фалитът е близо.
  • 20 Турция - Сомалия - Суринам

    23 11 Отговор

    До коментар #16 от "ЖАЛКА РАБОТА":

    Мизерията на турците си има обяснение. Ердоган. Неговата ирационална и неморална политика е довела турците до глад. B Турция има реална инфлация от 150%, а не 5% както в цивилизования свят. Турция заема 4-то място в света сред страни от третия свят като Зимбабве. Още по-лошото за нещастните турци е, че няма светлина на хоризонта. Положението ще се влоши. Този човек се е вкопчил в стола на властта и ще го напусне само с кръвопролития.

    Коментиран от #22

  • 21 Рошко

    10 3 Отговор
    Аз пък четох преди малко как путин ще ви забрани в Русия

    Коментиран от #24

  • 22 България - Бангладеш - Бурунди

    27 5 Отговор

    До коментар #20 от "Турция - Сомалия - Суринам":

    Само олиото в България се вдигна с 5 % ,от 2 лева стана 4 лева 🤣😂😄
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ти малкия чети това

    7 0 Отговор

    До коментар #21 от "Рошко":

    лъжите свършиха. ако продължиш да пренебрегваш грозната реалност и обвиняваш целия свят за неуместни неща, ако не се вгледаш сериозно в проблемите и не почистиш тора на авгея, ако продължиш да криеш боклука под килима, страната не само ще стане отново прочутата кочина пълна с кал, но този път ще бъде разпусната от гражданска война. този път или ще станеш сериозна държава, или ще бъдеш унищожен. няма друг избор.
  • 25 До 2

    6 12 Отговор
    Мега глупаво.Сега сме 2022г не 1997г .Пещерното мислене в онази страна е явна от векове
  • 26 пффф

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Като няма хляб":

    Бе те и пасти нямат,от де пари за пасти.Нагъват по цял ден баклава и кадаиф и се наливат със шербет.
  • 27 ясно

    18 1 Отговор
    Прочетох заглавието...
    “ Звучи фалшиво и еднотипно- дойце зеуе е.“
    Погледнах кой е автора- верно е дойце зеуе с фалшивите си новини..
  • 28 оня с коня

    15 2 Отговор
    Стара като Света истина е че "Когато Съседът е Зле,хич не е Добре"
  • 29 Ай стига ве....

    25 2 Отговор
    Турците да събират храна от кофите за боклук ли???...това не го вярвам..че им предлагали и рецепти..глупости, вярно е че и на тях им трудно в тия времена, както и на нас, ама чак пък толкова, не вярвам на тези писания.
  • 30 Пенсионер

    19 5 Отговор
    Тази статия ще отива по добре за българския пенсионер
  • 31 2022

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "БгТопИдиот":

    Пак ще се играе
  • 32 Бай Ганьо

    22 9 Отговор
    В България по може но за Турция си е чиста лъжа
  • 33 Киро

    11 3 Отговор
    Глупости на търкалета
  • 34 Путин

    5 4 Отговор
    В Расия е добре ,да идват при нас
  • 35 Ако

    14 5 Отговор
    В Туция умрът от глад в България ще умрът от мързел

    Коментиран от #36

  • 36 😂😂😂😂

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "Ако":

    Вярно 😂
  • 37 333

    6 7 Отговор

    До коментар #6 от "Кики":

    Това е Турция
    Per Capita Product
    Exports $2.25k
    Това е България
    Per Capita Product
    Exports | : $4.95k

    Износът на България на глава от населението е два пъти и отгоре по-голям, от този на Турция.

    Коментиран от #42

  • 38 dddddd

    7 6 Отговор
    А тук и за парче хляб няма да имаме както вървят работите
  • 39 Трън

    9 4 Отговор
    Глупости на търкалета. Покупателната им способност е по висока от нашата. По ниска от нашата е само албанската. ЕВРОСТАТ
  • 40 Бойко

    19 3 Отговор
    Тази статия е писана за България но са объркали имената😁😂
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Ей Хасане

    8 3 Отговор

    До коментар #37 от "333":

    девалвираната лира доведе до 14% увеличение на износа и 55% увеличение на вноса. Крайното обедняване на нещастния турски народ и поробването му от араби и евреи, след поробване от западняци и руснаци, не доведе до никъде. Умирате.
  • 43 СИК

    11 3 Отговор
    Когато си избираш психопати,еднокнижници ,фанатици,крадци,схемаджии и тирани това са резултатите.
    Гърците си избраха образован и подготвен мениджър и ги изстреля веднага от дъното.
  • 44 Синан

    11 1 Отговор
    На всички е ясно че това го направиха американците защото Турция води независима политика. Проблема на тази политика е че не се харесва на големите държави и се опитват да налагат техните правила. Турция обаче има своите интереси и го казва на всички нищо че не всички харесват това. Турция е за равноправни отношения с държавите
  • 45 Фрао

    11 0 Отговор
    Беше ясно, че Ердоган ще ги разсипе.От самото начало беше ясно.Ама гласувай за хубави думи и после без хляб за вечеря.Да го махат този несретник, че ще загинат.
  • 46 Мазо

    3 1 Отговор
    Храна изхвърлена на боклука. Много лошо толкова да нямаш че да го хвърлиш на боклука. Голям глад направо МАЗОХИЗЪМ.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Болгар

    0 0 Отговор
    Бива биваа ама тъпанари
  • 49 Paradoks

    9 1 Отговор
    Парадоксално твърдение на DW. Гладните турци хвърлят храна на боклука. ПараДокс.
  • 50 Родопа планина

    9 1 Отговор
    Това се знае че гладуват много хора вьв момента.Влезте вьв статии кьдето пише че Бьлгарите изкопуват масово всичко вьв Одрин.Вижте коментарите на Турските граждани и ще разберете какво казват хората.Зле са много от хората немогат да си купят елементарни неща.Това е самата истина .
  • 51 Info

    6 0 Отговор
    Турция: Депутатите от ПСР предупреждават Ердоган за последиците от скокове в тока. Според вестник "Хюриет" вчера на среща с депутатите на Ердоган те му казали, че изборите са повлияни основно от сметките за ток и газ, етикетите на супермаркетите и увеличението на селскостопанските продукти и храни. Че цените на доматите, чушките, лука, брашното и хляба, които са стратегически продукти, влияят повече на общественото мнение, отколкото на опозиционните партии. Депутатите настояха в този момент да се даде предимство на земеделските производители и да се намалят цените на торовете, в противен случай нито те ще гласуват за Ердоган.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Реалист

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    При нас няма да дойде,защото сме членове на мощния европейски съюз.
  • 54 Селянин

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "БгТопИдиот":

    То и ние в наи скоро време ще влезем в играта
  • 55 васик атанасова

    0 0 Отговор
    АВЕ ТЕ ЗА ПРЕВРЪЗКИ ДА ИМАТ