Last news in Fakti

8 Февруари, 2022 13:15 13 286 46

Адв. Иван Демерджиев за ФАКТИ: ВСС трябва да обяснят защо не са прочели правилно Конституцията

  • иван демерджиев-
  • всс-
  • висш съдебен съвет-
  • главен прокурор-
  • конституционен съд-
  • решение-
  • министър на правосъдието

"Надявам се в мотивите на решението на Конституционния съд да открия малко по-сериозен коментар върху самата процедура, за да не се оставя отворена врата Висшият съдебен съвет отново да намери процедурна причина да не разгледа искането с някакво друго основание", коментира бившият правосъден министър

Адв. Иван Демерджиев за ФАКТИ: ВСС трябва да обяснят защо не са прочели правилно Конституцията - 1
Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В правомощията на министъра на правосъдието е да прави предложение до Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор. Това се казва в приетия днес диспозитив на решението на Конституционния съд по жалбата на служебния министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов.

Припомняме, че проф. Стоилов, като служебен министър на правосъдието, внесе във ВСС предложение за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев, което предложение обаче беше отхвърлено като недопустимо. Последва въпрос от правосъдния министър към Конституционния съд за допустимостта на искането. Цялото решение на Конституционния съд все още не е достъпно, но от диспозитива става ясно, че според съда искането за предсрочно освобождаване на главния прокурор категорично е в правомощията на министър на правосъдието - нещо, в което юридическата общност у нас масово не се съмняваше.

На 18 януари 2022 година в интервю за ФАКТИ, наследникът на проф. Стоилов - адв. Иван Демерджиев, служебен министър на правосъдието във втория служебен кабинет на президента Радев и заместник-министър на проф. Стоилов в първия служебен кабинет на държавния глава през миналата година, посочи, че това правомощие на министъра на правосъдието е “много ясно разписано както в конституционната, така и в законовата уредба”.

“Становищата, които са постъпили по делото до момента, с много редки изключения - тези на прокуратурата и Висшия съдебен съвет, са в посока, че министърът на правосъдието безспорно има правомощие да внесе искане за прекратяването на мандата на главния прокурор”, посочи тогава той.

От ФАКТИ разговаряхме с адв. Демерджиев днес - след решението на съда, по въпроса загуби ли се време в чакане на решение, което до голяма степен беше предизвестено и какво следва оттук насетне.

“Очевидно целта на мнозинството във Висшия съдебен съвет беше да се загуби време. Сега те трябва да обяснят защо не могат да прочетат Конституцията, макар че са на върха на пирамидата на магистратурата”, посочи адв. Демерджиев.

“Очевидно този орган - ВСС, в случая е прочел неправилно Конституцията. Какви са подбудите му, има две възможности - или нямат необходимите качества като юристи, или върху волята им има някакво влияние. И двете възможности са не никак добри”, коментира той.

“Много ми се иска да се запозная с мотивите на решението на Конституционния съд. Надявам се там да открия малко по-сериозен коментар върху самата процедура, за да не се оставя отворена врата Висшият съдебен съвет отново да намери процедурна причина да не разгледа искането с някакво друго основание. Това е напълно възможно”, посочи още бившият правосъден министър.

“Линията на поведение вече доста време е такава - да се бяга от решения по същество, защото решението по същество предполага коментари на информацията, която се съдържа в искането на министъра, а тази информация не е много лицеприятна, за да се коментира публично часове наред”, завърши той.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 114 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ако не мах ат Гешев

    76 9 Отговор
    Къде що видим съдии и прокурори, по една мазна синузитна храчка в муцуните на предателите на България.
  • 2 Фърчило

    49 94 Отговор
    Брях как се наперихте всички мижитурки бе? А когато КС каза че Киренцето и пингвина са нарушили конституцията кво стана? ааа то онова било няква си бележка

    Коментиран от #23, #44

  • 3 Удряй Бате Киро

    78 31 Отговор
    Удряй Бате Киро!
  • 4 ами

    67 20 Отговор
    Ами ако умре , или се самоубие , пак ли няма да го сменят каскета ???

    Коментиран от #9

  • 5 Belgiq

    27 40 Отговор
    Фърчило я си признай че си гербаджия
  • 6 ресете

    74 17 Отговор
    Няма време господа,мафията все още е силна, време им е за затворите на ГЕРБ,ДПС,БСП и т.н., почвайте от съд и прокуратура, там са....

    Коментиран от #26

  • 7 Що тъй

    36 6 Отговор
    Аз Пък бях точен с парите.
  • 8 Анализатор

    72 20 Отговор
    Тези хора (ВСС) в по-голямата си част са членове на мафията. Затова те не прилагат законите , а блокиат правосъдието!
    Трябва да бъде направен анализ, кои от тях са на страната на мафията (ГЕРБ и ДПС) и да бъдат отстранени, при следващия избор на членове за ВСС!
    Иначе държавата ни загива!!!!

    Коментиран от #34

  • 9 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    27 4 Отговор

    До коментар #4 от "ами":

    Ами, няма да го сменят ! Ще назначат нов ‼️
  • 10 Филибелийски

    17 35 Отговор
    Този адвокат от Филибето не ги разбира някои работи. КС не прави коментар, а се произнася с мотиви. Отделен е въпросът, че режшението му е неправилно от гледна точка на правната догматика..Но сега няма да учим филрибелийския адвокат на основни правни понятия.Мръчков (88№ е дал становище в полза на решението, намерили са енергичен човек, демократ, борец за възродителния процес, наш другар, който е дал акъл на съдията-докладчик Ф. Димитров.
  • 11 Добър ден ВСС

    50 15 Отговор
    От ВСС знаят ,че Иван Гешев е искал да извърши масово прочистване(ГЕНОЦИД) срещу неудобни и хора които не отговарят на критериите му за фашизъм!От ВСС явно работят за мафиоти!
  • 12 Кобрата на Пугачов

    27 6 Отговор
    Тъй, тъй, гледайте да свършите работата со кротце, че ако обявя военно положение ще ви храносмеля на припек всите крадливи мишки !
  • 13 Тома

    56 5 Отговор
    Как ще прочетат конституцията като всички са компроматирани с сметки и имоти в чужбина
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гост

    40 5 Отговор
    “Линията на поведение вече доста време е такава - да се бяга от решения по същество..." Ами, те 99% от институциите не отговарят по същество в Сигналите. Откъде ли вземат пример. Всеки си измива ръцете със "Можете да заведете дело, ние нямаме правомощия". Чудно ми е защо ли са ѝ на България подобни институции, освен да служат за бухалки или да изпират "нашите" хора.
  • 16 Комбина

    31 4 Отговор
    Некой да е чувал за "БЯХ ТОЧЕН С ПАРИТЕ"!
    Тоя кога ще го разследват и детектор на лъжата!
  • 17 Съд и присъди за всс

    32 8 Отговор
    Каквото и да е това ВСС е за разпускане и разследване, с търсене на персонална отговорност от всеки член - защо работят за мафията и те част от мафията ли са?
  • 18 Странно

    35 6 Отговор
    Членовете на ВСС вероятно са некадърни и некомпетентни зависими хорица, които или не познават БЪЛГАРСКАТА КОНСТИТУЦИЯ или Я НАРУШАВАТ!!! През юни те в услуга на Гешев отхвърлиха искането на тогавашния служебен министър Янаки Стоилов да образуват производство срещу главния прокурор Гешев за нарушаване етичния кодекс на магистрата и уронване пресхижа на съдебната власт!!! Българската Конституция всъщност казва, че министъра на правосъдието може да иска предсрочно освобождаване на главния прокурор⚠️Така е и в демократична Германия! Толкова ли трудно се чете нашата Конституция, че дори на конституционните съдии им трябваше толкова време, за да я разчетат и да се произнесат с ЕДИНОДУШИЕ!!!

    Коментиран от #22

  • 19 Кую

    26 4 Отговор
    Четат каквото им е удобно.
  • 20 мдааа

    31 9 Отговор
    Разпускане на ВСС за неспазване на Конституцията и за ОТКАЗ през юни да образуват производство срещу главния прокурор Гешев след сигнал на министър Янаки Стоилов. Да се изберат нови членове на ВСС, които са независими и познават българската конституция, а тези, които я нарушиха през юни да ги съдят за злоупотреба с влат.

    Коментиран от #46

  • 21 факт

    26 8 Отговор
    Сегашната ВСС работи в услуга на мафията, затоваэи не спазва Конституцията и не възбуди проверка миналата година срущу Гешев.
  • 22 пуркорор

    24 7 Отговор

    До коментар #18 от "Странно":

    Мииии требаше да видим запетаята във втория абзац от члена какво иска да ни каже и да изтълкуваме казаното! Послеее третата сричка от втората дума на алинеята с ударение ли да се чете или не! Следва анаЛлиз на изстълкуваното и тълкуване на последното! Въпроса е много сложен, комплициран и...в края на краищата се чете, както кажат Баци и Каскета, и Шиши, и главния хидроинженер!

    Коментиран от #36

  • 23 Саса

    21 9 Отговор

    До коментар #2 от "Фърчило":

    Еййй гърчило ли си, фърчило ли си ? КС се произнесе съмнително бързо за 10-15 дни срещу Кирил Петков, точно да го ударят преди изборите... А пък за случая о Гешев, ме намираха време и тупаха топката 7 месеца ?????

    Коментиран от #29, #45

  • 24 Баце ЕООД

    19 3 Отговор
    Лошо ми е...
  • 25 реалист

    22 5 Отговор
    Явно трябва да се започне с разчистване на корумпираните във ВСС преди да изритат Гешев. Корупцията явно и там се е вкоренила в услуга на мафията. Всички корумпирани спъват развитието на България, не искат промени, защото ще им развалят каналите за източване на пари от държавата. Вкопават се в държавни постове, нарушават Конституцията в услуга на техните хора.
  • 26 Факт

    13 6 Отговор

    До коментар #6 от "ресете":

    Ресете , не сетете, ако беше прав, то днес щяхме да имаме правителство ГЕРБ, ДПС и БСП... Обаче БСП отдавна са от другата страна на бариерата, към новите партии... Безспорен факт, че не пожелаха коалиция с ГЕРБ и ДПС в три поредни избори.... И преди това бяха единствената опозиция в парламента...
  • 27 оня с коня

    12 18 Отговор
    Преди да иска обяснения от когото и да било,простоватия Адвокат да обясни НА СЕБЕСИ:Ако всички инстанции тълкуваха Правилно конституцията ,щеше ли ДА СЪЩЕСТВУВА Конституционен Съд?И да е ясно:Читавите Адвокати в БГ се броят на Пръсти,всичко останало е ЛЕШ ,затова и Защитите им на Клиентите са Кауза пердута!

    Коментиран от #33

  • 28 ПЕНКО

    14 2 Отговор
    ЗАЩО КОНСТИТУЦИЯТА ТРЯБВА ДА ОПРЕДЕЛИ ---ДАЛИ БЪЛГАРИН ИМА ПРАВО ДА ИСКА ОТСТРАНЯВАНЕТО НА БЪЛГАРИН ОТ АДМИНИСТРАТИВНА ДЛЪЖНОСТ !?!?!? МЪНИСТЪРЪТ Е НАЗНАЧЕНО ЛЕЦЕ ИЛИ Г... ---НЕ Е ИЗБРАНО - КОЕТО ЗНАЧИ ,ЧЕ Е ГРАЖДАНИН !!!!!!!!!!
  • 29 Лъжци и компрометирани ВСС

    25 5 Отговор

    До коментар #23 от "Саса":

    Миналото лято повечето членове на ВСС обявиха, че правосъдният министър няма право да иска предсрочното освобождаване на главния прокурор, което беше една огромна лъжа. В българската Конституция пише, че може и конституционните съдии потвърдиха днес лъжата и некомпетентността на повечето във ВСС. Оказа се, че всъщност Министъра на правосъдието може да иска освобождаването на главния прокурор.
  • 30 Пако

    23 4 Отговор
    ВСС СА ПО ГОЛЕМИ РАЗБОЙНИЦИ И ОТ ГЕШЕВ И ВСИЧКИТЕ ДО ЕДИН ШИШИ ГИ ДЪРШИ ЗА ТОПКИТЕ С ТЕЖКИ КОМПРОМАТИ И ИНФО ЗА СКРИТИТЕ АВОАРИ И ИМОТИ В ЧУЖБИНА.СЪЩИНСКИЯ ПРОБЛЕМ Е В ТЯХ ,А ПОСЛЕ В ГЛАВНИЯ ЗАЩОТО ГЛАВНИЯ ЗАВИСИ ОТ ТЯХ ,А НЕ ОБРАТНОТО.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Какво стана

    22 7 Отговор
    С онези 38 имена на магистрати, прокурори и т.н. със сметки и имоти в чужбина??? Кога най- накрая ще ги обявите публично, за да добием истинска представа колко е "независима" съдебната ни система? Добре че Киро няма никакви зависимости и няма за какво да го хванете. Иначе досега да сте го изяли с парцалите. Нито е участвал в разграбването на КТБ, нито е взимал милиони от магистрали, нито има пълни шкафчета с....
  • 33 Незнаещ

    10 4 Отговор

    До коментар #27 от "оня с коня":

    Дали този адвокат, за когото говориш,не е точно копие на твоя идол?
  • 34 Хахаха

    12 5 Отговор

    До коментар #8 от "Анализатор":

    Държавата ни вече загива. Загива от месец май 2021г. насам. Анализирай благодарение на кой и кои това се случва.
  • 35 Тончо

    11 8 Отговор
    Аз пък си мисля, че трябва да махнем Гешев,за да може олигарсите направили платените протести, да дишат спокойно, а някой дори да се върнат в страната на бял кон затова е напъна за Гешев, всичко е пари много пари
  • 36 Най-важно е

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "пуркорор":

    какво ще каже хидроинженерът. Другите са му производни само. Но така, както е тръгнало, ще са ни нужни минимум 25 година за Промяната. Дотогава я останат българи в България, я не. Тъжно и разрушително е да се живее с мисълта, че в крайна сметка нищо НЕ може да се промени и мафията си остава недосегаема!
  • 37 В С С Гербери!! Тези пазиха гърба на

    9 5 Отговор
    Гешев и Борисов много години!! Тези са Съучастници, трябва да бъдат изритани!!
  • 38 Гай Турий

    8 4 Отговор
    Сега целият ВСС трябва да подаде оставка, без да има шикалкавене. Изцяло нов състав.
  • 39 Антикомунист

    9 2 Отговор
    Да внушене че ВСС са от кол и въже неграмотници и от кой : никому неизвестно адвокатче (юристи не успели да се реализират никъде поради слаби резултати на конкурси) но здраво прегърнали политиката. Като не могат си изкара прехраната белким прокопсат от политика.....
  • 40 Анонимен

    3 2 Отговор
    И тоя е подлога
  • 41 Ккккк

    5 2 Отговор
    Народа да излезне на протест за сваляне на Гешев .
    Този закриля мафияна ГЕРБ и ДПС .
    Окрадоха ни парите народе не спете,а се събодете.
  • 42 Чичовци

    1 2 Отговор
    Мижитурки,лицемери и лъже патриоти-това са най-коромпираните в правосъдната и правораздавателната система,мафиотска,заграбваща и загробваща.След управлението на Бкп-Дс в маймунските сурати на ДПС,ГЕРБ-сдс,НДСВ БСП и "патриотите"настана МОР.Крах на здравеопазване,наука,култура,образование,дори и в спорта,промишлеността,селското стопанство и банковото дело и правната система си позволи ДЪРЖАВАТА-МАФИЯ.Да НЕпозволяваме повече това да се случва в българофилска РБългария!ДЕЙСТВАМЕ за ОСЪЩЕСТЕЯВАНЕ с всички СРЕДСТВА!!! С техните камъни по техните глави!!!
  • 43 Лея 13

    1 1 Отговор
    Ще го разгледат,бе му хльо.Какво от това.Нали не мислиш, че ще и уйдисат на тая колхозничка, зовяща се министър на правосъдието,и ще разкарат Гешев!? Блажени са вярващите:))Стига сте вдигали патардия.И тук,в прокуратурата,тея искат да намърдат някой послушко,да помага в прикриване на мръсо тиите на Прокопи.Както навсякъде си сложиха хора да крадат.Но тук няма да им е толкова лесно да се справят с Гешев и ВСС едновременно.Ска паняци!!
  • 44 Лея13

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Фърчило":

    Браво,Фърчило! Така е . Всички мълчат за кирчовото двойно гражданство,за оня козел,който се прави на ни лук ял,ни лук мирисал,но сто процента е знаел че Кирето е с двойно гражданство.И все пак го назначи.Иначе щеше да се развали комбината с Кокорчо и т.н.И въобще, никой ли не забелязва, че медиите не задават никакви неудобни въпроси на Кирчовците?Ходят покрай тях на пръсти.Изобщо не ги атакуват или притесняват с нищо.Пълно мълчание.Няма значение, че в момента ни управлява човек, който е нарушил Конституцията- главният закон на България.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Лея13

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "мдааа":

    И като й ще ти ги назначи тези"независими"във ВСС?Киро конституцията ли!?Я не говори глупости!Пак ще са послушковци, ама на другата мутра.