11 Февруари, 2022 16:06 14 125 20

Адв. Емануил Йорданов за ФАКТИ: Много години станаха откакто главен прокурор командва цялата съдебна власт

  • адв. емануил йорданов-
  • емануил йорданов-
  • всс-
  • главен прокурор-
  • съдебна система

"Във ВСС четат Конституцията така, както историчарите четат българската история - не искат да видят очевидното", посочи бившият вътрешен министър

Адв. Емануил Йорданов за ФАКТИ: Много години станаха откакто главен прокурор командва цялата съдебна власт - 1
Снимка: ФАКТИ

“Нещата бяха предварително ясни от самото начало. Текстът на Конституцията е съвсем ясен, не подлежи да двойствено тълкуване. Мисля, че просто загубиха време в това Конституционният съд да се произнася по нещо очевадно”.

Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ адв. Емануил Йорданов, който е бивш вътрешен министър. Думите му бяха по повод решението на Конституционния съд, че министърът на правосъдието може да иска предсрочното освобождаване на главния прокурор.

“В същото време според Конституцията във Висшия съдебен съвет трябва да бъдат избирани хора с високи професионални качества и високи нравствени качества. При едно подобно действие, мисля, че поне едно от тези условия не е изпълнено”, посочи той.

“Не вярвам да са правно некомпетентни чак толкова, защото текстът е много ясен. В случая може би те четат Конституцията така, както историчарите четат българската история - не искат да видят очевидното”, каза още адв. Йорданов.

Той изрази скептицизъм по въпроса дали настоящият състав на ВСС би отстранил Иван Гешев от поста на главен прокурор след внасяне на ново искане. Адв. Йорданов одобри избора на ВСС съдия Галина Захарова да бъде новият председател на Върховния касационен съд, но посочи, че ВСС по-скоро е бил принуден от обстоятелствата да направи този правилен избор.

“Един добър юрист би могъл да измисли много неща, с които да се заобикаля закона, да се губи време, да се търси под вола теле, само и само да не се стигне до естествения резултат. Уронването на престижа на съдебната власт е факт”, каза още той относно действията на ВСС при следващото искане за отстраняването на Гешев.

“Имам най-разнообразни спомени с Филчев. В момента ми се струва, че Филчев се е върнал в прокуратурата. Този номер с призоваване на министър-председателя и началничката на кабинета му е патент на Филчев. Той призоваваше някои от най-известните политици по домова книга, бяха разпитвани във Върховна касационна прокуратура и накрая нищо не стана. Човекът демонстрира нещо. Какво - той си знае. Аз също бях един от призованите, разпитваха ме трима прокурори от ВКП”, коментира още адв. Йорданов.

“Това е една безсмислена демонстрация на мускули, с която нищо няма да се постигне. Гледали сме тези неща, не е нещо ново”, посочи още той.

“Според мен министър-председателят има нужда от още правни съветници и то хора, които имат практически опит. Едно подобно непредпазливо изнасяне на факти се вижда до какво води”, каза още бившият министър на вътрешните работи.

“Списъкът е ясен за всички. Ясна е и публичната информация около тези имена. Тя обаче не е достатъчна за търсене на наказателна отговорност. Ако се работи, тук би трябвало да се работи много внимателно, компетентно и тихо”, смята още той.

“Докато Бойко Борисов беше на власт, той беше сериозният гръб на Гешев. Под сянката на Бойко Борисов, Гешев можеше да си позволи всичко. Сега няма кой да го пази нито от общественото мнение, нито от действия на други държавни органи. Той би трябвало да е по-внимателен до момента, в който се сети, че е най-добре и за самия него да напусне поста”, коментира Йорданов.

“Когато едно кранче като това за автомагистрала “Хемус” бъде затворено е нормално тези, които са се възползвали, да търсят абсолютно всички начини да отстранят хората, които им пречат да прибират пари по стария начин”, каза още той.

"Предстои ни избор на нов Инспекторат към ВСС. Този избор е първото, непосредствено най-важно събитие за реформата в съдебната власт. Ако Инспекторатът бъде комплектован от хора, които имат и добра правна подготовка, и лично достойнство, нещата могат да потръгнат. Един добър избор на членове на Инспектората би бил много добра прелюдия към последващ избор на подходящи членове на ВСС", посочи адв. Емануил Йорданов.

"Много години станаха откакто главен прокурор командва цялата съдебна власт", каза той по повод недемонстрирането на резултати и от Инспектората към ВСС.

Целия разговор можете да гледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 68 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Е как няма да командва....

    50 8 Отговор
    след като по-голямата част и от съдиите са омазани в престъпления като оня къде беше омбудсман!Един друг се "пазят"!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    32 5 Отговор
    А кой уби прокурор НИКОЛОВ
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Главния прокурор гледа и слуша Аудио

    23 3 Отговор
    И видео пледоарията на адвокатите както пилат Понтийски защото Господ е свидетел а свети петър е съдията
  • 8 Нешка няма грешка

    24 0 Отговор
    Гешев няма шефка

    Коментиран от #16

  • 9 безпартиен

    40 0 Отговор
    На всички ръководни постове не само у нас се издигат хора,които са уязвими с извършени укорими или наказуеми постъпки в миналото си,зависими от информацията за това!Въпросът е,кои са "кадровиците" на нашите висши магистрати и политици?Най елементарният отговор,но и не много далече от истината е че това са лица от бившата ДС!Но тези от ръководствата на ДС почти всички са покойници!Дали пък не са предали всичко на деца и внуци,както ръководството на БКП предаде политическата власт на своите деца и внуци?
  • 10 2389

    24 13 Отговор
    А ВИЕ СПОНЯТЕ ЛИ СИ ВРЕМЕТО,КОГАТО ТОЙ БЕШЕ ШЕФ МВР,КАКВИ ГИ ТВОРЕШЕ.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Трезвомислещ българин

    22 15 Отговор
    Стига сте давали трибуна на провалени политици!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ДЯДО

    9 3 Отговор

    До коментар #8 от "Нешка няма грешка":

    ШЕФ няма само ГОСПОТ МОИТО МОМЧЕ тиси още малак и незнаеш за какво става ВЪПРОС.
  • 17 Георги v.

    20 8 Отговор
    Хайде, пак този смешник и некадърник. Домогна се до депутатско място, подмазвайки се на Иван Костов. След това за около година се добра до министерски пост (министър на вътрешните работи), където стана за смях. След това го разкараха отвсякъде. Преди време снимка заедно с Бойко висеше на видно място в кантората му. Сега медиите много го харесаха и му дават възможност да ни поучава. Жалка работа.
  • 18 Емо

    15 3 Отговор
    Може би Гешев иска да напусне но има хора които не са съгласни.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 За протокола

    1 1 Отговор
    Адв. Емануил Йорданов за ФАКТИ: Много години станаха откакто главен прокурор командва цялата съдебна власт"

    Абсолютно манипулативно изказване, имайки предвид, че съдебната власт включва и съда, над който Гл. прокурор няма абсолютно никаква власт. Дори и за прокуратурата не е вярно, но не ми се обяснява сега...