Last news in Fakti

11 Февруари, 2022 17:53 11 919 31

Съдия Атанаска Дишева за ФАКТИ: Разпитът на министър-председателя ми прилича на дрънкане на оръжия

  • атанаска дишева-
  • всс-
  • главен прокурор-
  • конституционен съд-
  • решение-
  • висш съдебен съвет

“Не е нужно министър-председателят да опосредява това движение на документи и преписки“, смята членът на Висшия съдебен съвет

Съдия Атанаска Дишева за ФАКТИ: Разпитът на министър-председателя ми прилича на дрънкане на оръжия - 1
Снимка: ФАКТИ

“За мен решението на Конституционния съд не беше изненада. Текстът, чието тълкуване се искаше, по мое виждане беше напълно ясен. Според мен нямаше никакво съмнения за това, че министърът на правосъдието може да иска предсрочно освобождаване на главния прокурор, както и на председателите на двете върховни съдилища”.

Това каза съдия Атанаска Дишева, член на Висшия съдебен съвет, част от т. нар. “добри” във ВСС, пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ.

“На дебата, който се проведе през юли месец 2021 г. (б.р.: по иска на проф. Стоилов за освобождаване на Гешев), освен това основание за недопустимост на искането - тоест, че министърът на правосъдието поначало няма право да прави такова предложение, се изказаха и няколко други основания за недопустимост. Те също така дават основание искането да се остави без разглеждане”, посочи тя.

“Едното основание беше свързано с това, че производството, което следва да се развие пред ВСС по своето естество е дисциплинарно производство. За това производство са предвидени специални срокове, считано от датата на извършване или на узнаване на нарушението, които са кратки - 6 месеца. За част от тези твърдяни нарушение този срок бил изтекъл, което е самостоятелно основание искането да се остави без разглеждане”, обясни съдия Дишева.

Тя посочи и още едно основание, изтъквано при предходното гледане на иска за отстраняване на Гешев: “Изложението на фактите и обстоятелствата било неясно - липсвали конкретни дати, място на извършване, обстоятелства, при които са извършени съответните нарушения. От няколко от членовете бяха направени предложения да се даде срок на министъра на правосъдието да отстрани нередовностите, да допълни съдържанието на искането си”.

“От 12-те членове на Пленума на ВСС, които тогава гласува против образуването на производство - тоест това предложение да бъде оставено без разглеждане, тези членове гласуваха в подкрепа на това становище по различни мотиви. Не всички от тези 12 членове са гласували, защото са считали, че министърът няма право да иска отстраняването”, смята съдия Дишева.

Според нея ще се наложи Пленумът на ВСС отново да разгледа искането на проф. Стоилов и да изложи мотиви по допустимостта му. “Вероятно ще минат още няколко месеца, докато във ВСС се върне онова решение, постановено в края на юли 2021 г.”, смята тя.

“По мое виждане, след като има информация за нови факти и обстоятелства, няма никаква пречка ВСС отново да бъде сезиран с ново искане”, посочи съдия Атанаска Дишева.

Попитана за разпита на министър-председателя във Върховна касационна прокуратура, тя коментира: “Прилича ми на действия във война, на подготовка за война или образно казано - на дрънкане на оръжия. Според мен е повече от ясно, че по този начин не може да се събират доказателства. Това е някаква политическа игра. Прокуратурата и разследващите органи разполагат с цялата власт, която им предоставят процесуалните закони и правила, могат да извършват поредица от процесуално-следствени действия, с които да събират доказателства. Това, че в резултат от разговор между министър-председателя и главния прокурор, министър-председателят е попитал защо не разследват тези и тези лица и от него обратно се иска информация с какво разполага, е някаква абсурдна ситуация. Това не е начинът, по който се събират доказателства. Това е прехвърляне на топката, изтъкване, пиар”.

Съдия Дишева коментира и въпроса защо министър-председателят предостави публични данни, изнесени в медиите, вместо информация от службите. “Когато едно лице заема определена публична държавна длъжност, това лице не е свободно да изразява мнение, да извършва определени действия, свързани с неговата публична длъжност, и за тях да казва, че не се изразява като орган, а като гражданин. Обикновеният гражданин не би могъл да разполага с такава информация, нито пък неговите твърдения биха имали такова значение, ако той не заемаше определена длъжност”, посочи тя.

“Министър-председателят определено би могъл да изисква от специалните служби определена информация, но не е негова работа. Направлява ги, но и без неговото указание, би трябвало разследвания, които са проведени, да стигнат до прокуратурата, за да повдигне тя обвинение, ако прецени, че са събрани достатъчно доказателства. Не че не може, но не е нужно министър-председателят да опосредява това движение на документи и преписки. Това е абсурдното тук”, смята още съдия Дишева.

“Чухме, че разполагате с някаква информация, чухме, че твърдите нещо. елате да ни разкажете по-подробно, защото, видите ли” - тук вече говоря с ирония - “без вашия разказ, нямаме никаква друга информация по този въпрос”. Подобно говорене звучи меко казано необосновано”, каза тя и допълни: “Това е форма на демонстрация на сила, дори на излизане извън преките правомощия на съответния орган, но и излизане извън целта. Целта на съответния разпит не е да се покаже кой е по-силният в този двубой, а да се покаже какво би могло да се случи при определени обстоятелства. Тези неща не могат да доведат до нищо, освен до говорене”.

В края на разговора съдия Дишева изрази надежда, че членовете на ВСС, гласували искането за освобождаване на главния прокурор да не се разглежда, защото според тях то е недопустимо, биха могли да преосмислят решението си, както и би следвало да го направят след решението на Конституционния съд.

Целия разговор можете да гледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Грую

    18 27 Отговор
    Четох до "гост на Лили Маринкова ".Да продължа нататък е чиста загуба на време.Кристално ясно е ,що за стока са гостите на другарката Маринкова.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Сатана

    31 28 Отговор
    Никой не е над закона,дори и Канадеца Киро сърфирал в Гугъл с Ленчето Бориславова да четат Дневник и Капитал където намерили доказателства за престъпление удобно поднесени от собственика на ПП —Прокопиев.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 гошо

    27 5 Отговор

    До коментар #4 от "ТаумВзе":

    Янаки Стоилов е конституционен съдия, какъв ВСС те гони?
  • 8 Пени

    22 7 Отговор

    До коментар #6 от "Иван":

    Ахаааа, значи Прокопиев ще иска имунитета, дойдохме си на думата.....

    Коментиран от #10

  • 9 Дори и да

    19 8 Отговор

    До коментар #4 от "ТаумВзе":

    Гласуват ,пак няма да стане.Трябват едни 160 гласа.Мисия невъзможна ,другарю.

    Коментиран от #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Гост

    18 7 Отговор

    До коментар #4 от "ТаумВзе":

    "Янаки Стоилов който също е член на ВСС ще гласува за отстраняването на каскета"
    Въобще не си наясно кой е член на ВСС, но за сметка на това пишеш глупости!? Странното е, че имаш плюсове...

    Коментиран от #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Не може

    2 4 Отговор

    До коментар #12 от "ТаумВзе":

    Ти не ме разбра.
  • 14 Между другото

    11 4 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Янаки Стоилов е член на КС не на ВСС
  • 15 Бамбука

    15 3 Отговор
    През 2005 г. тръгнахме със съседите с равен старт, равни икономически показатели, еднакви възможности за развитие в НАТО и ЕС. Румънците осъдиха и продължават да съдят министри, магистрати и всички замесени в престъпни схеми. За последните няколко години съседите получиха първо 150 млн евро, после 540 млн за развитие на пристанищната си инфраструктура. 2021 г. декларират 64.5 млн товари през Констанца. Ние построихме заведения в нашите пристанища, декларирахме , че ще развиваме яхтения спорт, опушихме кейовете с барбекюта, озвучехме ги с чалга, изпратихме към небето стотици весели балони и след вечеринките на другата сутрин се заехме да гоним махмурлука. Затова днес , а и утре ще си гоним опашката, ще си говорим за отбранителната доктрина, докато другите страни разгониха мафиотите в ъгъла.

    Коментиран от #20

  • 16 ГEРБ

    18 5 Отговор
    Става наистина страшно! Тези Харвардци явно имат сериозен гръб! Досега в 32 годишната история на България след падането на комунистическия режим никой не си бе позволявал да обяви такава явна война на ДПС с цел заличаването им и икономически и политически. Преди 30 години Доган свали първото демократично правителство на Филип Димитров с думите " силен депесарски шут", след това състави правителството на Любен Беров с мандата на ДПС когато и започна създаването на мутренските групировки , помним и когато в парламента 1997 година каза "Единствената задача на движението в парламента е да защитава интересите на Мултигруп", след това дойде 2001 г.коалиционното управление НДСВ-ДПС с гл.секретар на МВР Борисов , след това 2005 г тройната коалиция с главно действащо лице пак Доган, след това 12 години икономически най силно движението се разрастна при ГЕРБ и как Доган си купи сараите и ВЕИ централи за 3 500 лв. Като каза че има толкова пари че ако може и сателитна чиния би си купил,не само яхти и сараи...А сега тези са първите които от 32 години му обявяват фатална война за смазването му и за икономическата му групировка ДПС

    Коментиран от #28

  • 17 Дядо Йоцо

    16 4 Отговор
    Ясно е защо така се изказва г-жата съдия Дишева, чийто мъж е в управата на партийката Да България.Тя е едната от двете лели , подкрепяли безпринципния, доскоро шев на ВКС Лозан Панов. Тя също така е от ССБ, НПО-то финансирано от Америка за България. Тези факти трябва да се знаят, те обясняват много взаимосвързаности.
  • 18 Радев?

    12 3 Отговор

    До коментар #6 от "Иван":

    Това е много хубави, само дето и той требва заедно с гурбетчиите да се яви пред съда. ДПС са ясно, но и примера ни направо не знае къде се намира. Страшно ми прилича на Жан Виденов, само дето е с една идея по-надменен.
  • 19 Какво ще работят и къде ще ходят тези

    6 6 Отговор
    Членове на ВСС след "После, кото си отиде Гешев"?? Предполага се някой са за работили и не се притесняват за Бъдещето си!! Но със сигурност ще бъдат намразени от цял народ!!? Меко казано намразени!!
  • 20 гост

    11 2 Отговор

    До коментар #15 от "Бамбука":

    Бамбук, къде ги четеш тия измишльотини ? Точно 2004-2008 година започваме да ИЗОСТАВАМЕ от съседите и това се вижда по финансови показатели, а не по барбекюта и лодки .И не забравяй, че 1997 г България фалира и няма да ти припомням колко бяха заплатите и пенсиите .Румъния правеше коли и продължава да прави, а ние и електрокари вече не правим . И много са нещата с които Румъния е пред нас , но започнаха със смяна на НК , а ние работим със закони от 1974г .
  • 21 До къде се Стигна

    11 4 Отговор

    До коментар #1 от "Става страшно":

    Страхливеца радев изпраща куриера петков при гешев Тяхния лекторат е твърд за му мислят бсп итн дб Че след юни ще има избори Пак с 5-6% ще влезат в парламента А цените ще се вдигнат 10 пъти Дано има мераклии за власт

    Коментиран от #24

  • 22 7778

    2 1 Отговор
    Ти ако напишеш кирчо и вратата ще ти изкъртят. Война и мир следва. Полет над кукувиче гнездо. От кин киси. Пълна лудница е в бг отгоре всичко идва. Пушилката де. Дпс Цонев в панорама е горд, защото без раята бг загива. Мълчат и работят робите им. Не знаем как ще свърши войната, но колкото по бързо приключи, толкова по добре за народа или временно да ни спрат интернет, което е нежелателно, затворени от пандемията, на народа му се насъбра много. Петко георгиев от едните новите, а поета урсула от другите старите и ето ви несъответствие, от там неразбирателство и война неизбежна. Отмъщават и едните и другите. Лошо за народа, а и народа си е прав. Новите либерали ще наблегне нинова на безимотнитероми, а българите живрят много по зле някои. Сложна е. Дано войната бъде успешна за всички нас. Дпс иска помирение, иска всичко от всички. Дайте им, а ние у туркие ке идем. Там ще ни гущават с баклава и самун екмек.
  • 23 Анонимен

    3 0 Отговор
    Ако кажеш борисов, същото следва, чупене на кокали, обири, кво лошо се досетите. Едно време са се борили за справедливост и са се криели в гората, а днес балкана орязан и се краде и продава. Лошо за народа
  • 24 ДЯДО

    3 9 Отговор

    До коментар #21 от "До къде се Стигна":

    АБЕ песоглавец Президента е избран от народа .А тези които говорят против народа ГОСПОТ ги СЪДИ!
  • 25 остена

    8 2 Отговор
    Цялата информация на държавата да е в ръцете ти и да идеш с ивадки от гугъл. Писани от знайни и незнайни кирчовци аз бих се стамувал.
  • 26 Бай Гошо

    5 5 Отговор
    Права е съдийката Дишева, като казва, че всичко това е абсурд. Абсурдно е и нейното интервю, което е направено с цел да ни убеди, че този път номерът на кирчовците може да мине. Абсурдно е и това, че от обвинител прокуратурата се превърна в правозащитник и започна да брани гражданите от издевателствата на милиционерското МВР. Такава е държавата на Прокопиев - пълен абсурд!
  • 27 С.В.

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Става страшно":

    До сега всичко е самобла бла. Нищо няма доказано. А и трябва да си много нагъл да критикуваш някой,след като ти самият стана премиер с фалшифи циране на документи и лъжи. Май трябваше Киро да постави в списъка себе си на първо място.
  • 28 С.В.

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "ГEРБ":

    Не са запознати с Доган. Пред него наш Киро е в бебешка възраст по политическа компетентност.
  • 29 Аз съм

    0 0 Отговор
    Това е противоречие някакво!🙈 Хем не е работа на Мин.председателя да предоставя данни, хем няма право да иска от прокуратурата да се самосезира след като журналисти вече имат данни за престъпления и ги публикуват, тоест свършили са работата на прокуратурата! Хайде стига сте го защитавали този престъпник! Как така Мин. председателя няма да иска разследване за корупция или каквото и да било престъпление?! Всеки гражданин на РБългария има това право!!!
  • 30 МАЛКА пенсИЯ

    1 0 Отговор
    Споко,лелче.СИчко,е ХВЪРЛЯНЕ,ПРАХ,В ОЧИТЕ,на публиката.
  • 31 stan40

    0 0 Отговор
    Всички компетентни, а резултати никакви. Коментират, а не казват, че най-доходоносния бизнес в България е"Бизнеса с власт" и се практикува на всички нива в държавата.