Last news in Fakti

10 Февруари, 2022 10:00 4 534 22

Без халва и без поговорки - какво обижда Ердоган

  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • турци-
  • поговорки-
  • халва-
  • коронавирус-
  • свобода на мнения

И децата в Турция не са пощадени от обвиненията в обиди срещу президента

Без халва и без поговорки - какво обижда Ердоган - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Той има коронавирус и ни призовава да се молим. Ще се молим, няма проблем. Започнах да приготвям 20 казана халва. Когато се стигне дотам, ще ги раздам в целия квартал."

Този туит на бившия олимпийски шампион по плуване Дерия Бююкунджу провокира не само започването на разследване срещу него, но и издаването на заповед за арест. Туитът представлявал престъпление по отношение на здравословното състояние на турския президент Ердоган. Според прокуратурата в Турция Бююкунджу индиректно пожелал смъртта на държавния глава.

В Турция халва се поднася на почти всеки тържествен повод, както и на погребения. Но дали в случая става дума за обида на президента или за свобода на изразяване? Предстои съдилищата в Турция да се занимаят активно с този въпрос, тъй като от събота, когато турският президент обяви, че е с коронавирус, бяха повдигнати множество обвинения. Явно не всички граждани на Турция искат да се молят за здравето на Ердоган - някои негови критици злорадстват по повод болестта му. По данни на държавното обвинение в Анкара и Истанбул, започнатите нови производства са най-малко 36. Четирима души са арестувани, още четирима се издирват, в това число Бююкунджу. След тази публикация в Туитър той дори бе изключен от Турския плувен съюз.

Обида на президента: известният член 229

По данни на турското министерство на правосъдието, само през 2020-а година са започнати 31 297 производства за обида на президента. От избора му за държавен глава през 2014-а до края на 2020-а те са общо 160 169, като само 35 507 са стигнали до съдебна зала. 38 608 души са отговаряли пред съда, а по данни на професора по право Яман Акдениз, в 12 881 от случаите се е стигнало до присъда. В 11 913 от делата съдиите са преценили, че няма опасност обвиняемите да извършат престъпление в бъдеще, затова са отменили наказанието. 3625 заподозрени са били пратени в затвор, други 5550 са били оправдани. Пред ДВ Акдениз разказва, че 106 от осъдените са били под 18-годишна взъраст. Десет от тях са били пратени зад решетките, а 24 са били на възраст между 12 и 14 години.

Спортисти, артисти, журналисти: никой не е пощаден

Обидата към президента е криминализирана в Турция далеч преди Ердоган. Но никой друг държавен глава не се е възползвал от това толкова често, казват от опозиционната Републиканска народна партия. По тяхна информация, през всичките 21 години, в които на поста са били тримата предшественици на сегашния президент - Гюл, Сезер и Демирел, е имало 1169 обвинения от такъв характер, а откакто Ердоган е на власт - 38 608.

Политици, артисти, учени, ученици, домакини, улични търговци, журналисти - никой не е пощаден. Още по-сериозен проблем е това, че много изказвания могат да бъдат квалифицирани като обида. Журналистката Седеф Кабаш го изпита на гърба си преди две седмици - тя бе задържана след критично изказване в телевизионно предаване. Кабаш обвини управляващите за поляризацията в обществото и преследването на опозиционери, паралелно цитира черкезка поговорка, без да споменава конкретни имена: "Ако волът влезе в двореца, той няма да стане цар, но дворецът ще се превърне в обор". Оттогава 52-годишната журналистка е в ареста за предполагаема обида към турския президент. Според правозащитника Яман Акдениз тази ситуация е абсурдна. Той е убеден, че всеки, който се занимава с политика, трябва да може да търпи критика. Акдениз няма съмнения, че свободата на словото в страната му е в сериозна опасност в резултат на увеличаващите се опити за сплашване. "Или мълчите, или ви изправят пред съда", обобщава той.

И турците в чужбина са в полезрението на властите

В полезрението на властите в Анкара попадат и турци, живеещи в Германия. На тях или им се забранява да влизат в страната, или ги арестуват, когато го направят. За обиди срещу президента им се забранява да напуснат Турция и да се върнат в Германия. Дългата ръка на турското правосъдие стига и до самата Германия. Най-популярен е случаят на германския телевизионен водещ Ян Бьомерман от 2016-а година. Адвокатите на Ердоган подадоха жалба срещу него за обида на президента. Заради този и други подобни случаи федералното външно министерство предупреждава да се внимава при пътуване в Турция, защото обидата на президента може да доведе и до доживотен затвор, и до "опасни за живота последствия за хора, чийто център на жизнените интереси е Германия".

Още по-опасна е ситуацията, в която се намира бившият плувец Бююкунджу - заплашват го до четири години затвор. При обиди, изречени публично, наказанието дори може да се увеличи. След тежките критики на турския спортен министър срещу Бююкунджу, е възможно да се случи точно това.

Автор Елмаз Топку


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гешев

    30 1 Отговор
    На всички производители на халва трябва да бъдат повдигнати обвинения
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Turkey

    34 6 Отговор
    Тази сутрин чета:
    "Турция заплаши да забрани Дойче веле"

    Каква хубава новина. Всички свободни държави трябва да го направят. DW не е медия, а пропагандно оръжие.

    Коментиран от #11

  • 4 Ердоган

    19 7 Отговор
    2.500 лири е минималната пенсия .Стандарта на живот 3.200 лири .Милиони са обречени на мизерия като тука.А тука пишещи викат много е добре .Добре е друг път
  • 5 Изчислено 2022г

    17 6 Отговор
    Ако взимаш 3.800 лири за да живееш добре ти трябват 10.800.Пълна мизерия .Инфлация
  • 6 Българин

    10 5 Отговор
    Ами Турция е горд член на НАТО - демек предполага се че е върхът на демокрацията там и има свобода на словото според нашите соросоиди.

    Не може в страна член на НАТО да е диктатура, да няма свобода на словото - това не отговаря на евроатлантическите ценности и соросоидната пропаганда. Според соросоидите НАТО е отбранителен съюз съставен само от демократични държави а пък Русия е диктатура.

    Коментиран от #13

  • 7 Турската халва

    5 4 Отговор
    Не е като българската тахан халва. Приготвя се при смърт на близък човек и се раздава в махалата. Прави се от грис.

    Коментиран от #15

  • 8 Ъхъъъ

    11 5 Отговор
    На Ердоганчо му се вижда края с или без корона вирус този човек радикализира и убива държавата си. На сила иска да направи от нормална преди години държава мюсулманска диктатура която доста притиска съседите си
  • 9 Седат Пекер

    8 2 Отговор
    В памет на Танер Аги и Халил Фалиали ..... Турция е мафиотска държава, в която министрите и техните деца, заедно с босовете на мафията, контролират трафика на наркотици, нелегалната имиграция, хазарта и всички видове незаконност и участват в убийства.
  • 10 Навалний

    5 4 Отговор
    Ходжата е болен и още малко му остана!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Боковлък

    7 3 Отговор
    Да ви припомня, че един наш политик се прегръщаше с него и го наричаше "моят приятел Тайпи"! Нали не сте забравили поговорката "Кажи ми кои са ти приятелите, за да ти кажа какъв си!"
  • 13 ха ха

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Не е проблем, че Русия е диктатура. Проблемът е, че Сорос и Шваб превърнаха държавите от НАТО в диктатури. Изтриха 300 години наследство в полза на гражданите. Сега отново трябва да се извоюва. И никак няма да е лесно!
  • 14 Ходжата

    1 6 Отговор
    Отвратен съм от съвременна Турция, от нейния султан и най-вече от народа, че го подкрепят.
  • 15 Тук е позната като ГРИС ХАЛВА

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Турската халва":

    Грис халва

    Коментиран от #21

  • 16 И ТУК ИМА СЪЩИТЕ ЗАКОНИ

    1 1 Отговор
    ПРИЕТИ ОТ ГЕРБ - НАПРИМЕР ЗАБРАНЕНО Е ДА КЪЛНЕШ УПРАВЛЯВАЩИТЕ - ЧАКАТ ТЕ 5 ГОДИНИ !

    Коментиран от #22

  • 17 ДЕЗИНФОРМАЦИЯ Е ЧЕ В ТУРЦИЯ НЯМА СВОБОДА

    1 2 Отговор
    ПА ИДЕТЕ И ВИЖТЕ , АМА ДА ПЛЮЕТЕ ЕРДОГАН НА УЛИЦАТА НЕ СТАВА - НА МЯСТО ЩЕ ВИ ПРЕБИЯТ И СЕЛЯНИТЕ И ГРАЖДАНИТЕ !
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 НЕ ЛЪЖЕТЕ ЗА ТУРЦИЯ

    3 1 Отговор
    ХРАНА СЕ РАЗДАВА ОТ КОЙ ЛИ НЕ А СЛЕД КАТО СИ ОТИДАТ ЗАРЗАВАТЧИИТЕ НА ПАЗАРА ОСТАВА СТОКА КАТО ЗА ПОКАЗЕН МАГАЗИН -------- НЕ ЛЪЖЕТЕ БЕ !
  • 20 ТУРЦИЯ ОТДАВНА Е ЛИКВИДИРАЛА

    2 1 Отговор
    И ТЯ ЗАВОДА ЗА Ф16 ...... ИСКА ДА ПРАВИ Ф35 -------- КЪДЕ СМЕ НИЕ ?
  • 21 язък за халвата

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Тук е позната като ГРИС ХАЛВА":

    оздравял е...сега чакайте халва на "куково лято" !:)
  • 22 Анонимен

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "И ТУК ИМА СЪЩИТЕ ЗАКОНИ":

    Какво значи свобода на словото!...всичко наред да псуваш и да хулиш ли дори и родителите си.