Last news in Fakti

10 Февруари, 2022 18:23 2 310 29

Вечният Ердоган! Нямало конституционни пречки за новата му кандидатура за президент

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • партия на справедливостта и развитието-
  • кемал кълъчдароглу

Лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу заяви, че няма да предприема никакви дискусии против кандидатурата на Ердоган, тъй като това ще бъде само в негова полза

Вечният Ердоган! Нямало конституционни пречки за новата му кандидатура за президент - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Председателят на турския парламент Мустафа Шентоп отхвърли твърденията, че президентът Реджеп Тайип Ердоган не може да се кандидатира на следващите президентски избори, предаде в. "Хюриет дейли нюз".

Шентоп припомни, че правото за кандидатиране за два мандата се предвижда според конституционна промяна от 2017 г, предаде БТА.

Президентът ще се кандидатира за втори мандат, не за трети, каза днес Шентоп пред журналисти.

Някои представители на опозицията твърдят, че Ердоган не може да бъде номиниран за кандидат за президент, тъй като вече е бил избран за президент два пъти от 2014 г.

Шентоп припомни, че конституционните промени от 2017 г. са заменили парламентарната система с президентска система на управление, която предвижда два президентски мандата.

Парламентарната конституционна комисия обсъди това през 2016 г. и нямаше възражения. Решението на комисията ясно предвиждаше правото на два президентски мандата, каза Шентоп, като изтъкна, че мандатът на Ердоган от 2014 до 2018 г. не се брои.

Говори се за кандидатура на Ердоган за държавен глава за втори път, не за трети път, добави той, като подчерта, че това е изцяло юридически въпроси и трябва да се проучи от правните експерти.

Не съм виждал никакви юридически становища, които да поставят под въпрос кандидатурата на Ердоган за следващите избори.

Президентските и парламентарни избори в Турция ще се състоят през 2023 г. Ердоган бе избран за президент през 2014 г., а след това и през 2018 г., когато обаче вече бе въведена президентската система на управление.

Лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу заяви, че партията му няма да предприема никакви дискусии против кандидатурата на Ердоган, тъй като това ще бъде само в негова полза.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 3 Отговор
    на всяко нещо му идва края
  • 2 Ха ха ха🤣

    15 3 Отговор
    Но има биологическа такава... С богом...
  • 3 Вечния Ердоган

    16 8 Отговор
    Заплати по 4 000 5000 Хил лири при нужен стандарт от 11 000хил.Великия каун.
  • 4 Вечно мнение

    12 15 Отговор
    Като чуя турчин и девшерме на данък на деца се сещам.

    Коментиран от #16

  • 5 САТЪРА НА ХАНА

    14 11 Отговор
    САМО ДРЪНДАРСКИЯ РОМ АХМЕД ДЖОЛАН , - СВИНСКИТЕ ОЧИЧКИ Е НА ВЛАСТ ПО-ДЪЛГО
    ОТ ИСТАНБУЛСКИЯ НЕРЕЗ С БАБА АРМЕНСКА ПОМ@КИНЯ
  • 6 Путин 2

    13 5 Отговор
    Но комент!
  • 7 Реститутка

    23 10 Отговор
    Ако турчолята го преизберат, само ще докажат колко са елементарни и простовати... и ще покажат нагледно защо мястото им не е в евросъюза
  • 8 Стига!

    18 3 Отговор
    Жаждата за власт до живот! Това е основният световен порок! Най-агресивните демагози и социопати се домогват! Съсипват живота на милиарди хора, без да им мигне окото! Най-отпред са диктаторите, а веднага след тях псевдо демократите! Други по света няма! Законите са ала-бала, измислени и приети от тях самите!
  • 9 Не ги мислете

    17 6 Отговор
    Ние нали си избрахме политици. Турция имат заводи фабрики,строят яко,родолюбци и още и още. Но ние сме все рефери без да се замислим за самите нас

    Коментиран от #10

  • 10 Емор

    12 13 Отговор

    До коментар #9 от "Не ги мислете":

    От двайсет години насам нито един завод не е открит в Турция, Султана разпродаде всичко на Катар,Последно Хонда закри завода си в Град Гебзе,Никой не инвестира ,защото Е приеха в Сива зона.

    Коментиран от #13, #14, #15, #19

  • 11 Истината

    4 2 Отговор
    Как да няма закон бе? Има закон че не може да стане президент за 5-ти пореден път. Мисля че е време Турция да промени тази остаряла конституция от времето на Ататюрк и да пише закон че само 5 години може да се става президент!
  • 12 Защо се притеснявате

    8 1 Отговор
    Нали според мисирите рейтингът му пада и нямало шанс да спечели?
  • 13 Явно си се поинтересувал

    10 1 Отговор

    До коментар #10 от "Емор":

    Я кажи кой завод открихме в България
  • 14 Всъщност само през миналата година

    11 0 Отговор

    До коментар #10 от "Емор":

    Байкар макина откри 5 завода. ТОГГ откри 7. Тусаш откри 12......😂😂😂😂
  • 15 Хонда закри всичките си заводи

    11 0 Отговор

    До коментар #10 от "Емор":

    В Европа. Обаче този в Турция остана 😂😂😂
  • 16 А краят на дебелото черво

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "Вечно мнение":

    Не ти ли потръпва от възбуда 😂😂😂😂

    Коментиран от #24

  • 17 Иляс Мусаолу

    4 3 Отговор
    Ердо пуска кьорфишек! Той е стар и болен човек! Умереният исляи и след него ще продьлжи да управлява, но с ново лице и нова партия - английският човек Абдуллах Гюл. Англия винаги е имала апетити към Османската държава и после - Турция. Целта е неудобното управление да се смени.

    Коментиран от #29

  • 18 Info

    5 1 Отговор
    Кълъчдароглу: Няма да плащам сметките за ток, докато Ердоган не оттегли увеличенията. Турският опозиционен лидер на CHP Кемал Кълъчдароглу отказва да плати сметките си за ток, докато цените не паднат. Той каза, че ще спре да плаща сметките за ток, докато президентът Реджеп Тайип Ердоган не оттегли неотдавнашните повишения на цените, като гласове на недоволство от особено високата инфлация в страната се покачват. „От днес няма да плащам сметките за ток, докато Ердоган не оттегли увеличенията на цените, които подписа на 31 декември“, каза Кемал Кълъчдароглу. Във видео, което публикува в акаунта си в Twitter, Кълъчдароглу също призова за намаляване на данъка върху добавената стойност върху сметките за електроенергия от сегашните 18% на 1%. Цената на тока се повиши в началото на януари с до 125% за промишления ток и около 50% за битовите. Съобщението на Кълъчдароглу дойде, след като собственици на магазини, градски съвети и религиозни общности осъдиха покачващите се цени на енергията тази седмица. Според снимки, публикувани в социалните мрежи, собствениците на ресторанти залепиха сметки за ток на витрините си, докато религиозното малцинство на алевитите реши да не плаща сметките си за ток за своите места за поклонение. Девалвацията на турската лира и покачването на цените удариха популярността на Ердоган.

    Коментиран от #20

  • 19 сБогом

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "Емор":

    За 20 години Турция е нараснала с 20 милиона а безработицата им се мени все между 11 и 12 процента, как си го обясняваш това.

    Коментиран от #21

  • 20 Много поздрави на Гюлен

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Info":

    1000 вата електричество е 1,348829 TL/kWh за ниско ниво на потребление и 2,06 TL/kWh за тарифа за високо потребление. 1000 вата се равняват на 1 kW. Националната тарифна цена за 1 kWh електрическа енергия за февруари 2022 г. е 1,348829 TL/kWh (ниска консумация) за дома и 1,890181 TL/kWh за работните места. Най-ниската единична цена на електроенергията на свободния пазар е 1,034032 TL за къщата и 0,656903 TL за работното място.
  • 21 Erdoganomics

    6 2 Отговор

    До коментар #19 от "сБогом":

    "безработица между 11 и 12 процента"
    как иначе, като чиста манипулация 😂😂😂
    както и инфлацията. не 48,9%, а 110% 😂😂😂

    Коментиран от #25

  • 22 Щом върши

    8 3 Отговор
    добра работа ще се кандидатира и за десети мандат. Турците не са прости да си сложат някой Кирчовец.
  • 23 миро

    9 6 Отговор
    турчин който не подкрепя ердоган е предател и трябва да се обеси.инфлацията която е сега в турция е предизвикана от американците.ердотан направи турция велика сила и икономически и военно.

    Коментиран от #27, #28

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 сБогом

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "Erdoganomics":

    Както и да е увеличили са се с 20 милиона и са отворели работни места поне за 10 милиона. Значи нови 20 000 фабрики с по 500 работника. Елементарно. По 1000 на годината.

    Коментиран от #26

  • 26 сБогом

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "сБогом":

    Допълнение по 84 на месец или по разбираемо 21 на срдмица. Средно на ден по 3 такива за страната(общо средно1500 работни места). Надявамсе сега да разбереш.
  • 27 бай Ставри

    2 3 Отговор

    До коментар #23 от "миро":

    от Миро Пък и бързаш да си пишеш +! И тъй си почнал обясни и за правото на п0тенцето да стане ...вече не е ясно кой пореден мандат
  • 28 стар пожарникар

    2 4 Отговор

    До коментар #23 от "миро":

    Абе гл оп ендер, колко още мнения ще напишеш, с неграмотното си писане
  • 29 Илясе

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Иляс Мусаолу":

    туй е "просо" което сънуват пилците на Гюлен...ти да не си от тях?...
Новини по държави: