Last news in Fakti

14 Януари, 2022 16:38 3 338 59

Вече почти месец “Газпром” не ни предоставя копие от неоткриваемата пътна карта

  • пътна карта-
  • газпром-
  • мартин димитров-
  • александър николов-
  • газопреносна мрежа

Документът е изискан на 17 декември 2021 година, стана ясно днес по време на парламентарния контрол

Вече почти месец “Газпром” не ни предоставя копие от неоткриваемата пътна карта  - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Вече почти месец “Газпром” не предоставя на българската държава изисканото копие от пътната карта за развитие на газопреносната мрежа. Това стана ясно днес по време на парламентарния контрол.

Пътната карта беше подписана между България и “Газпром” през 2017 година. От българска страна подписа си положи тогавашният министър на енергетиката Теменужка Петкова. След встъпването на първото служебно правителство на президента Радев на 12 май 2021 година, стана ясно, че пътната карта е неоткриваема във ведомството.

По реда на парламентарния контрол депутатът от “Демократична България” Мартин Димитров опита да изиска информация за съдържанието на документа от служебния министър Андрей Живков в рамките на 46-тото Народно събрание. Стана ясно обаче, че документът не е открит. Министър Живков заяви и нежелание копие от споразумението да бъде изискано от руска страна заради “репутационните щети”, които това би могло да ни донесе.

На 6 януари т.г. ФАКТИ съобщи, че пътната карта все пак е изискана от руска страна. В официален отговор на въпросите ни, поставени на 17 декември миналата година, пресцентърът на енергийното министерство потвърди за медията ни, че е изискано копие от документа от “Газпром” чрез “Булгартрансгаз”, но такова не е постъпило от руска страна.

Днес министърът на енергетиката Александър Николов, в отговор на въпрос на народния представител от “Демократична България” Мартин Димитров, повтори тази информация и уточни, че документът е изискан на 17 декември 2021 година. Преди това Димитров спомена информацията в медията ни и поиска разяснение по въпроса.

Вече почти месец “Газпром” не ни предоставя копие от неоткриваемата пътна карта
Александър Николов; Снимка: БГНЕС

“Много е важно подобни документи, които водят до ангажименти за България - ангажименти, за които ние не знаем, да бъдат намерени, да бъдат предоставени на Народното събрание, за да видим какво сме приели, какво сме подписали. Очакваме да получим копие от тази пътна карта, за да разберем какви са ангажиментите на България и да вземем отношение”, посочи Мартин Димитров от парламентарната трибуна, задавайки въпроса си.

“След мое разпореждане към “Булгартрансгаз” ЕАД, от страна на газопреносния оператор е изпратено писмо до “Газпром” от 17.12.2021 г., с което е изискано копие от пътната карта”, отговори енергийният министър. “Направен е преглед на наличността на секретната каса в кабинета на министъра на енергетиката. Въпреки уверенията на преждеуправляващи за икономически солидно състояние и прозрачност, за моя огромна изненада в касата не бяха открити нито парични средства, нито пътна карта”, допълни той.

“Към настоящия момент в министерството не е постъпил отговор от руска страна”, посочи министър Николов.

След като получи отговор на въпроса си, Мартин Димитров коментира, че решението на енергийния министър копие от картата да бъде изискано е било правилно. “Г-н министър, постъпили сте правилно като сте поискали пътната карта от “Газпром”, при положение, че всички други канали са изчерпани. За съжаление служебният министър ни отказа да постъпи по този начин. Вашето действие е адекватно и правилно. Смущаващо е, че сте поискали копие от пътната карта на 17 декември, вече сме средата на януари, но копие не е предоставено на българската страна”.

Вече почти месец “Газпром” не ни предоставя копие от неоткриваемата пътна карта
Мартин Димитров; Снимка: БГНЕС

Димитров посочи още, че да се провеждат преговори за нов договор за доставка на природен газ с Москва би изглеждало некоректно, при положение, че не сме получили копие от пътната карта от тях. “Моля Ви още при първите контакти с “Газпром” да поискате отново въпросната пътна карта, защото ние трябва да знаем какви ангажименти са поемани. Фактът, че никой няма копие от пътната карта и никой не желае да даде копие от нея показва, че трябва наистина да се сдобием с нея. Ако беше просто една формалност, щеше да бъде намерена някъде”, посочи народният представител.

“Това, че “Газпром” вече месец не са предоставили копие от пътната карта, означава, че не желаят да разкрият съдържанието на този документ”, коментира Димитров и призова за одит на цялата държавна енергетика.

“Да преговаряш за нов договор и да не знаеш какви ангажименти са поети до момента, изглежда крайно неразумно”, завърши Димитров и призова пътната карта отново да бъде изискана, когато преговорите започнат.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Има

    77 3 Отговор
    нещо гнило , ама много гнило !

    Коментиран от #30

  • 2 Не ни трябва

    17 43 Отговор
    руска газ, а американска! Кирил Петков знае много добре какво прави!

    Коментиран от #58

  • 3 питам

    74 1 Отговор
    А нашият оригинал къде да го търсим? В зайчарника ли, в мечкарника ли или във велинградските села?
  • 4 НЯКОЙ

    66 8 Отговор
    Предупредете, че ще прекъснете газоподаването, защото тръбата се явява незаконно построен обект с български пари, докато не представят всички документи по договора! Арест за нашите негодници, които се подиграват с държавата!

    Коментиран от #23

  • 5 Удряй Бате Киро

    38 10 Отговор
    Удряй Бате Киро!
  • 6 ЕРДОГАН

    24 34 Отговор
    ИСКАИТЕСИ ПЪТНА КАРТА ОТ КРАВАРИТЕ ТЕ СА ВАШИ ГОСПОДАРИ
  • 7 Продължаваме Промяната

    30 2 Отговор
    Докога ще пищят тия от мафиотския бизнес на мутрите че са им високи цените на газа и ел.енергията! Ще ги държим високи докато не фалира тая шуробадажнашка мафия и после на тяхно място ще сложим свои, правилни и почтенни бизнесмени, които да управляват българската икономика!
  • 8 Комуниста

    49 8 Отговор
    Газпром кво ви е длъжен като един бандит не можете да вкарате в затвора за кражба?
  • 9 А ДНЕС

    45 0 Отговор
    ЕДИН БИБИТКОВЕЦ СЕ ДУЕШЕ ПРЕД КАМЕРИТЕ, ЧЕ ВСИЧКО ИМ Е НАРЕД. МНОГО ПРОВЕРКИ ОДИТИ СА МИНАВАЛИ И НИЩО НЕ ОТКРИХА, НО ПО БИБИТКОВО ВРЕМЕ.
    ТОГАВА СЛЕД ОДИТА СЛЕДВАХА МАСИ И ПЪЛНИНЕ НА ЧЕКМЕДЖЕТА.
  • 10 Иванушка

    29 5 Отговор
    Да обявят Пътната Карта в Интерпол за издирване. Ако не - Ултиматум на Русия и Обявяване на Война. Ти да видиш и Картите ни откраднали от касата, че и парите в нея.
  • 11 Газпром

    47 0 Отговор
    Питайте Гешев къде е картата и къде са парите от КТБ на Газпром 850 милиона евро!
  • 12 Омерзен

    50 0 Отговор
    Явно Теменужка е толкова притеснена да не открият този компроментиращ цялата енергийна политика на шайката ГЕРБ, че се изведнаж разболя и покри!
  • 13 А бе

    47 0 Отговор
    В затвора няма ли Ковид отделение,та да шибнат Теменужка там и хем да се лекува,хем да си спомни къде е картата.
  • 14 Удряй Кирчо

    3 15 Отговор
    Вдигай цените на електрическата енергия и природния газ, така че да ги удушим тия мръсни фашисти от мутренския бизнес! Няма да им пълним чекмеджетата я! На почтенна България не и трябва такава икономика, Господин Петков ще замести цялата икономика със стартъпи!
  • 15 Москва

    19 15 Отговор
    Няма да ви върнем и откраднатите държавни архиви през 1944 и откраднатото българско злато от БНБ. Поняли?

    Коментиран от #27

  • 16 пирей

    24 6 Отговор
    “Това, че “Газпром” вече месец не са предоставили копие от пътната карта, означава, че не желаят да разкрият съдържанието на този документ”, коментира Димитров
    Газпром още не са решили как да използват случая, за да ни държат в напрежение и да ни изнудват. Откраднат документ е успех за шпионажа.

    Коментиран от #29

  • 17 По високи цени на газа

    1 13 Отговор
    по-голяма справедливост за българския народ!
  • 18 Лукойл

    9 6 Отговор
    И данъци няма да плащаме в тази територия.
  • 19 Народът и почтения бизнес са готови

    17 5 Отговор
    да плащат и 10 пъти по-високи цени на газа и ел.енергията, но само да няма чекмеджета и кюлчета и пачки!
  • 20 гошо

    24 0 Отговор
    а "газпром" длъжен ли е? не вярвам "картата" да е била само в един екземпляр.
  • 21 Документа е строго серетен

    24 1 Отговор
    Изгорен е преди да се напише. За баце добре ама за теменужка та? Това ги чака всичките от гробарите които са на амбразурата.
  • 22 Защото

    29 1 Отговор
    Шайка ГЕРБ влиза директно зад решетките. Взели са пари под масата в ущърб на България и газопровода сме го платили с милиарди , а сърбите ползват евтина газ, но не платиха нищо.

    Коментиран от #31

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Вашингтон

    12 3 Отговор
    120 тона злато в държавна хазна нинвлезнаха ит България за 20 години на тех им оставихме 1 кг да се радват!
  • 25 6969

    19 2 Отговор
    пишете им писмо, че е невалидна и изкарайте газопровода в профилактика;) Бързо ще се намери?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Хисторик

    8 7 Отговор

    До коментар #15 от "Москва":

    Ксквеи държавни архиеи как Куборгите са превърнали Княжество България след 1977г във васал на Германия ли?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Хммм

    19 0 Отговор

    До коментар #16 от "пирей":

    Шпионаж от нашето правителство, че не знае къде са му документите?
  • 30 Има гнило

    29 0 Отговор

    До коментар #1 от "Има":

    Защо ще ти предоставят нещо, което имаш, дори си инициирал. Гнилото е, че скриха теменужка в болница, вместо да е в затвора.

    Коментиран от #36

  • 31 Ха ха ха ха ха

    10 1 Отговор

    До коментар #22 от "Защото":

    На това му се казва, че Ганьо е хитрец:))))
  • 32 Некой си

    17 4 Отговор
    Смятай как изглеждат нашите министри в очите на международниците!
    Затрили договор за милиарди долари, за десетилетия напред.
    И сега се молят някой да им го прати.
    Ами, драги подлоги на херо, поискайте го от нея!
    Тя със сигурност има копие в касата на козяк.

    Коментиран от #42

  • 33 ежко

    24 1 Отговор
    Газпром не е длъжен да ви предоставя каквото и да е!Теменужката Герберска е длъжна и ако не може да я предостави, следва да си я отлежи!А това,че нямате воля и желание да я вкарате топло - за това не е виновен Газпром!По Бай Тошово време за един яас щеше да се намери документа -ако не доброволно, то зорноволно!Е...малко щяха да и нарушат гражданските права на Теменужката, ама щеше да се свърши работата:)
  • 34 Странно

    24 0 Отговор
    Защо мисирките не нададоха вой днес и не се усъмниха в разболяването на теменужка???? Иначе една седмица квичаха за теста на Минчев!!! Нушето, ето, защо се раболяла!!! Трябва да отговаря, къде е картата!!!!!
  • 35 Костадинов подлогата

    7 2 Отговор
    Къде карта къде е картата беее... ще докарам селяните с автобуса пред МС бе еее...
  • 36 Тя отдавна

    15 0 Отговор

    До коментар #30 от "Има гнило":

    трябва да е в затвора , Гинкината приятелка от 20 години ! Нагла и алчна ! Едно читаво действие и решение няма !
  • 37 Чичо дядко

    4 6 Отговор

    До коментар #26 от "Патриот":

    Копейкин я е взел и изял, нали е патриот
  • 38 Теменужка, като"оздравее" една седмица

    10 0 Отговор
    На диета Солена риба и подсолена вода, на ГМДимитров или на Викилски и ще каже къде е "пътната карта"!! Има нужда да свали някой килограм, устата и беше станала, като свинска дзурла!!
  • 39 театър

    13 0 Отговор
    Естествено и логично е първо Петкова и бб да бъдат разпитани къде е картата и да предоставят документа.При опит за шикалкавене да бъдат принудени.
  • 40 реалист

    9 1 Отговор
    Да съдят бившата министър на енергетиката за укриване на държавен документ от изключителна важност за страната ни.
  • 41 Газпром си имат техни проблеми, нашите

    12 0 Отговор
    Мафиоти трябва да Пропеят! Когато е подписана тази пътна карта е имало поне5-10 човека още, разни чиновници, с тези, като са подписали!! Някой ще "Пропее," сигурно се работи по въпроса. въпрос на време!! !
  • 42 Не се молят.

    9 2 Отговор

    До коментар #32 от "Некой си":

    ИЗИСКВАТ. Ако аз съм на мястото на Газпром такава ще им тегля ..... Ще им държи докато са живи. Това е тотален кретенизъм. Да загубиш документ от такова ниво си плаче за затвор.
  • 43 Да питат

    7 0 Отговор
    Петров и Баширов.
    Тези двамата ще са. Останало им е малко време и са отмъкнали картата. Трябвала им е за да си попълнят тестето.
  • 44 Кака Мара

    15 0 Отговор
    Мъжът на пиарката Севи Бойко заработва в Булгартрансгаз. Къде ли е заровено кучето? 6368
  • 45 ЕВРО НЮЗ

    6 2 Отговор
    Я първо изкарайте договорите на Фризера за ваксата, не ни баламосвайте всеки ден с Русия... И резултати от експеримента им 2075 година, вие нормални ли сте..???
  • 46 ген Столти

    3 3 Отговор
    Мафтин Димитров е силно нервиран и най-вероятно Милер ще бъде дисциплинарно уволнен, а Газпром приватизиран от Булгаргаз.
  • 47 Тома

    8 0 Отговор
    Нушито да не е сложила пътната карта между бузите си отзад
  • 48 Матвей Захарович Яковлев

    7 2 Отговор
    ГАЗПРОМ ще ви покаже един среден пръст - да сте си пазели вашия екземпляр! Където и да кажете, че сте си изгубили вашия екземпляр на договор, пурво ще ви се изсмеят яко и второ ще ви покажат същия пръст!
  • 49 ГЕШТАПО

    9 0 Отговор
    ХЕЙ СМЕШНИЦИ!!! КАК ТАКА СЛУЖБИТЕ, ДАНС, МВР, ПРОКУРАТУРА, РАЗСЛЕДВАНЕ,РАЗУЗНАВАНЕ -НЕ МОЖЕТЕ ДА НАМЕРИТЕ ЕДИН ДЪРЖАВЕН ДОКУМЕТ???? ДА НЕ Е СКРИТ В КАСАТА НА РАЗБОЙКО ИЛИ В КАСАТА НА КАСКЕТА???? ИЛИ Е В КАСАТА НА НУШКА ОТ ГЕРБ. ЦЕЛИ РУСКИ АГЕНТИ ГИ ХВАЩАТЕ А ЕДИН ДЪРЖАВЕН ДОКУМЕНТ ЗАВЕДЕН И ПРОНОМЕРОВАН И ВОДЕЩ СЕ НА ОТЧЕТ ГО НЯМА????? ХАЙДЕ КОГА ЩЕ ИМА ОСЪДЕНИ????? ДА СЕ РАЗФОРМИРОВАТ СЛУЖБИТЕ СКРИЛИ ДОКУМЕНТА!!!!
  • 50 Бамбука

    8 1 Отговор
    Извинете, но защо от Газпром да представят копие ? Има фирма Булгарстранс" , има Булгаргаз" Иили и бивш министър с име Теменужка Петрова. Викат министъра, няма карта, има служби после арест съгласно незащита на националните интереси. Защо търсите под вола теле ? То телето е до кравата.
  • 51 ПИТЪНКА- КОЙ Е ЗА ЗАТВОРА ЗАРАДИ ДОКУМЕН

    5 0 Отговор
    Днес, в 13,20 часа, в кабинета ми в сградата на КПКОНПИ, служители на ДАНС ми връчиха акт за отнемане на разрешението ми за достъп до класифицирана информация, предават думите на Сотир Цацаров от КПКОНПИ със съобщение до медиите. ДА НЕ БИ ЦАЦАРОВ ДА Е СКРИЛ ДОКУМЕНТА???? ИЛИ ТЕМЕНУЖКА ПЕТРОВА ПРЕВАНТИВНО СЕ СКРИ В БОЛНИЦА НАБОДЕНА С ТРИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛКИ И ПАК Е БОЛНА ОТ КОВИД???? ПО ТАТОВО ВРЕМЕ АКО ЗАГУБИШ ТАКЪВ ДОКУМЕНТ ,НАПРАВО В ЗАТВОРА БЕЗ ДА ТЕ БАВЯТ. СЕГА ВСИЧКО Е ПУНТА МАРА- МАЙ НЯМАМЕ ДЪРЖАВА!!!
  • 52 Сандо

    4 0 Отговор
    Защо други ще ни оправят бакиите?А най-добре да напишат писмо-донос до ЕК и тя ще наложи санкции на Русия.Идиоти!
  • 53 Сандо

    3 3 Отговор
    Има и друг вариант,за който никой не се сеща.Документа е предаден в американското посолство и оттам още не са го върнали,може и да са го изгубили,те са си малко нехайни спрямо колониите си.
  • 54 JEFF

    8 1 Отговор
    Как не разбрахте досега , че такава карта няма .При ГЕРБ всичко е само лъжа , всичко е само измама. Никога ГЕРБ !
  • 55 Бъларска работа

    4 0 Отговор
    Министрите ни не моат си намерат документите?! Кво искат от Газпром, който си е частна фирма?
  • 56 ттт

    2 0 Отговор
    Защо ми се струва, че България много повече от месец не се сеща да удари един шамар на Теменужка, та да и върне паметта.
  • 57 big

    1 0 Отговор
    А защо Газпром? Не знаех, че е българска компания! В конкретния случай е въпрос на добро желание от тяхна страна, а от наша изпълняване на американска поръчка!
  • 58 big

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Не ни трябва":

    А дали ти имаш достатъчно пари да си я платиш? Ако да, дали останалите българи имат? Предполагам ти е ясно, че всички цени ще скочат от нея! Иначе Киро си е тяхна шушумига!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове