2 Март, 2022 15:00 6 876 61

Ще сложи ли край инвазията в Украйна на геополитическите амбиции на Путин

  • русия-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • украйна-
  • нато

Ключовият въпрос е дали руският президент не си е осигурил подкрепата на Китай, който с бързи темпове се превръща в световна суперсила и все по-открито оспорва глобалната доминация на Съединените щати

Ще сложи ли край инвазията в Украйна на геополитическите амбиции на Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съветската суперсила. Този път обаче става въпрос за пари, а не за идеология, пише в. "Сънди таймс" в статия, озаглавена "Обратно към новия СССР - Путиновата империя на печалбата".

През 20-и век Съветският съюз се бе впуснал в глобална надпревара срещу Запада. По всички кътчета на планетата той подкрепяше управляващите в определени страни и бунтовници в други с пари, оръжия и военни съветници. Борбата бе на идеологическа основа - СССР се опитваше да наложи в глобален план своя комунистически режим и централно планирана икономика срещу капитализма и демократичната политическа система на Запада.

Съветският съюз се разпадна през 1991 г., а последвалото десетилетие бе белязано в Русия от трусове, престъпност, бедност и попадане на националното богатство в ръцете на олигарси. В международен план Съединените щати, спечелили Студената война, налагаха своя дневен ред и нямаха конкуренция като световната суперсила. Еманация на американската доминация бяха въздушните удари на НАТО в тогавашна Югославия през 1999 г. заради конфликта в Косово. Русия на президента Борис Елцин до голяма степен безпомощно наблюдаваше как западният алианс бомбардира нейния традиционен съюзник.

В последния ден от същата тази година Елцин, възприеман от мнозина руснаци като слаб лидер, предаде президентския пост на Владимир Путин. Почти никому неизвестният тогава Путин бързо стана популярен, като стабилизира Русия и повиши жизнения стандарт на нейното население. След това той предприеме мерки за възстановяване на мощта на руските въоръжени сили и за връщане на страната на, според него, мястото, полагащо ѝ се на международната сцена.

През 2005 г. руският президент, който като агент на КГБ е служил в комунистическа Източна Германия, обяви разпадането на Съветския съюз за най-голямата геополитическа катастрофа на 20-и век, в резултат на която десетки милиони етнически руснаци са останали извън пределите на родината. Той обаче отхвърли възстановяването на съветската система, а вместо се обяви за възраждане и утвърждаване на руската нация, която да поеме по път, различен от западния.

Путин направи това знаково изказване след редица кървави нападения на чеченски екстремисти в Русия и прозападната Оранжева революция в Украйна през 2004 г. През същата тази година за президент на друга бивша съветска република - Грузия, бе избран твърдо прозападният президент Михаил Саакашвили, поставил си за цел да присъедини страната към НАТО и Европейския съюз.

Саакашвили бързо стана в трън в очите на Путин, започнал все по-открито да предявява претенциите на Русия за доминация в постсъветското пространство. Пред евроатлантическите стремежи на амбициозния грузински президент обаче стоеше сериозно препятствие - тлеещите конфликти с двете сепаратистки области Южна Осетия и Абхазия. На необвързващ референдум през януари 2008 г. 77 процента от гласувалите грузинци подкрепиха членството в НАТО. Но за да се присъедини една страна към НАТО, тя не трябва да има нерешени териториални проблеми. През август 2008 г. - в деня, когато вниманието на света бе насочено към откриването на летните олимпийски игри в Пекин - тлеещият конфликт между Грузия и Южна Осетия ескалира. Русия се намеси на страната на сепаратистите и за няколко дни нанесе съкрушително поражение на грузинската армия. След това тя призна Южна Осетия и Абхазия за независими държави и разположи там свои войски: в резултат перспективата на Грузия за членство в НАТО безнадеждно избледня, поне в близко бъдеще.

През ноември 2013 г. тогавашният проруски президент на Украйна Виктор Янукович в последния момент се отметна и отказа да подпише споразумението за асоцииране на най-многолюдната бивша съветска република след Русия с Европейския съюз. Последваха прозападни протести, които го принудиха да избяга от Украйна в Русия през февруари 2014 г. Броени дни по-късно Русия анексира Крим, а през пролетта на същата година в Източна Украйна избухна конфликт между проруски сепаратисти и правителствените сили. Пътят на новото прозападно ръководство в Киев към ЕС и евентуално към НАТО бе блокиран.

Френската телевизия "Франс 24" пише в анализ, публикуван на сайта си, че Путинова Русия използва стратегията на т. нар. замразени конфликти, за да запази влиянието си в постсъветското пространство и едновременно с това да блокира всякакво ново разширяване на НАТО в този регион, който Москва смята за своя изконна сфера на влияние. За да постигне тези цели, Кремъл от дълго време инструментализира такива тлеещи огнища на напрежение, за които често сам е допринесъл - в Грузия и Украйна, но и в Молдова - друга бивша съветска република между Русия и Запада. Молдова също има замразен конфликт на своя територия - с изкуствено присъединеното към нея Приднестровие - регион с рускоезично население, където по подобен сценарий има разположени руски военни. Според стратезите на Кремъл цената на западното недоволство от тези конфликти може да бъде платена, отбелязва "Франс 24". "На теория западните сили решават кой ще се присъедини към НАТО, но на практика те не могат да игнорират Русия", обобщава Николо Фазола, експерт по руска военна стратегия в Бирмингамския университет.

През 2014 г. Русия и още няколко близки до нея бивши съветски републики основаха Евразийски икономически съюз с цел задълбочаване на интеграцията. Амбициите на Путин обаче не спряха дотук.

През септември 2015 г. Русия изпрати свои войски в Сирия, за да обърне хода на гражданската война в близкоизточната страна в полза на президента Башар ал Асад. Това бе първата руска военна намеса извън бившия Съветски съюз след разпадането му, отбелязва Асошиейтед прес. Владимир Путин използва интервенцията, за да демонстрира и изпробва руската военна мощ и оръжия, да възстанови присъствието на страната в Близкия изток и да предяви нейните претенции за водещо място и на световната сцена.

Путин пуска в употреба комбинация от тролове, бомби, злато и скъпоценни камъни, за да разпростре пипалата на Русия по целия свят, пише "Сънди таймс". Британското издание отбелязва, че докато Западът гледа другаде, руският президент е използвал оръжейни доставки, наемници, заеми при облекчени условия и енергийна експертиза, за да си спечели приятели и съюзници в редица региони - от Близкия изток през Африка до Латинска Америка. В съчетание с обиграна дезинформационна кампания, посредством "ферми за тролове" и руски държавни медии като телевизия Ар Ти.

В резултат "Русия разви (несъразмерно голяма) способност да упражнява значително влияние в чужбина", твърди Катрин Стоунър, изследователка от Станфордския университет в Калифорния. В своя наскоро излязла книга, озаглавена "Възкръсналата Русия: нейната мощ и цел при един нов световен ред", тя описва как страната с икономика, по-малка от тази на Италия, е съумяла да придобие влияние по целия свят. Сегашната руска стратегия напомня на съветската, но с една ключова разлика: "Не става въпрос за идеология, а просто за пари и взаимна изгода", отбелязва Стоунър.

През последните месеци Путин повиши залозите неимоверно. През декември Русия поиска от САЩ и НАТО гаранции за своята сигурност, част от които - предварително обречени. Западът очаквано отхвърли руските условия вратата пред Украйна за членство в НАТО да бъде окончателно затворена и алиансът да изтегли своите войски от източноевропейските си държави членки. В началото на януари Путин се намеси решително за овладяване на най-големите безредици в Казахстан, откакто този ключов руски съюзник в Централна Азия придоби независимост след разпадането на Съветския съюз преди три десетилетия. На 21 февруари руският президент обяви, че страната му признава провъзгласените от сепаратистите в Украйна Донецка и Луганска народна република (ДНР и ЛНР) за независими държави. Три дни по-късно, под официален предлог да бъде защитено населението на ДНР и ЛНР от геноцид, той обяви началото на руска "специална операция" за "демилитаризация" и "денацификация" на Украйна, на практика започвайки война между двете съседни страни - промяна в неговата тактика, която досега се свеждаше до ограничени, целенасочени интервенции.

Според наблюдатели безцеремонната военна намеса на Русия в Сирия и безнаказаността, с която бе посрещната тя, са окуражили Владимир Путин, отбелязва Асошиейтед прес.

"Няма съмнение, че руската инвазия в Украйна е в резултат на натрупване на поредица от руски военни намеси - в Грузия през 2008 г., Крим през 2014 г. и Сирия през 2015 г.", заяви Ибрахим Хамиди, сирийски журналист и старши редактор по сирийските въпроси в базирания в Лондон вестник "Аш Шарк ал Аусат". Според него Путин "смята, че Америка е в упадък, ролята на Китай става по-важна, а Европа е разделена и заета с вътрешните си проблеми, и затова реши да се намеси".

Руската военна операция обаче среща, според американски и британски разузнавания източници, неочаквано силен отпор от страна на украинската армия. Освен това, често обвиняван в слабост пред Путин, Западът реагира бързо и единно със сурови санкции, поставяйки Русия в дълбока изолация.

Сега, когато изглежда, че за разлика от 2008, 2014 и 2015 г. ситуацията в Украйна се развива може би не по плановете на Путин, големият въпрос е дали това ще сложи край на неговите геополитически амбиции. И нещо повече: дали самата му власт е заплашена.

Путин "захапа по-голям залък, отколкото може да преглътне", каза британският премиер Борис Джонсън, цитиран от "Сънди таймс".

Ключовият въпрос обаче е дали руският президент не си е осигурил подкрепата на Китай, който с бързи темпове се превръща в световна суперсила и все по-открито оспорва глобалната доминация на Съединените щати. Подобно на конфликта в Грузия, и войната в Украйна съвпадна с олимпийски игри в Пекин, този път зимни. Но за разлика от 2008 г. руският президент многозначително присъства на откриването на олимпиадата заедно с китайския си колега Си Цзинпин и изчака нейния край, за да не я остави на заден план, преди да нападне. В Пекин Путин и Си обявиха "отношения от нов тип" между Русия и Китай. Китайската народна република (КНР) многозначително каза, че в Украйна има "ситуация", но не и руска инвазия. Комунистическата КНР, която смята демократичния, самоуправляващ се остров Тайван за своя отцепническа провинция, несъмнено следи внимателно войната и международната реакция.

Другата държава с население от над 1 милиард души - Индия, също не критикува инвазията, правейки сложна дипломатическа акробатика в търсене на баланс между Москва и Запада. За това има няколко причини, на първо място издържалите проверката на времето връзки, които най-многолюдната демокрация в света има с Русия в областта на отбраната и дипломацията, отбелязва Би Би Си.

На фона на надигналия се международен гняв срещу Русия, предстои да видим дали Путин си е направил правилно геополитическата сметка и дали ще успее да устои на силния натиск от страна на Запада. Може би от ключово значение за него ще е доколко надеждни са чуждестранните партньори, на които вероятно разчита в дипломатически и най-вече в икономически план.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    35 24 Отговор
    Сложи се краят на ЕВРОПА..ЕС успя да го направи ВИЖТЕ-Европа вече е потънала в енергийна криза, която изглежда се влошава с всеки изминал ден, тъй като цените на газа скочат до рекордно високи нива. Унищожаването на търсенето ще се засили с тази скорост и може да тласне икономиката на континента към стагфлация.

    Във вторник членът на Управителния съвет на Европейската централна банка Оли Рен беше цитиран от Bloomberg, че инвазията на Русия ще доведе до стагфлация. Той каза, че ЕЦБ не е в състояние да затяга фискалната политика.

    Президентът на Световната банка Дейвид Малпас каза пред CBS в неделя, че намирането на алтернативи на руския газ може да отнеме повече от пет години .

    Коментиран от #26, #27

  • 2 ХиХи

    9 13 Отговор
    Има ясни индикации, че за деугите Избори готвят Медведев. Русия само веднъж е сменила курса, след убийстовто на Николай 2

    Коментиран от #53

  • 3 Ю.кортес

    31 25 Отговор
    Не само, Путин е вече никой.
    Ще сложи край на русия и възможностите на един психо да избие нас и семействата ни.
  • 4 rusnak

    29 28 Отговор
    Русия се развива с неимоверни темпове, други, все повече ще потъват!

    Коментиран от #39, #41, #51, #56

  • 5 Четете

    27 19 Отговор
    В Мариопул укро-фашистите са взели заложници в училище-60 деца...Инфо от Шпигел ...

    Коментиран от #23

  • 6 Путин па ли блоковете дето са пълни

    7 14 Отговор
    С фашисти !! Само така ще влезете в градовете!!
  • 7 Личо

    23 16 Отговор
    Путин не е виждан от няколко дни.Може и вече да е във Вечните ловни полета.Амин.
  • 8 Сидзинпин

    10 7 Отговор
    Мале тоя откачения, само да направя олимпиада и вземе та нападне некой??!!?
  • 9 Биби Кинг

    6 5 Отговор
    Бацо Тупи да мо строет пиримидата шо е путник! До Момиан Илич тоже може, ма два урода наедно че им иде много на крепосните!
  • 10 Вуйчо

    9 8 Отговор
    Това е война между Путин и Зеленски,кой е поголям,макар че,то е ясно.
  • 11 Иванушка

    17 12 Отговор
    Полковник Дъглас Макгрегър, анализатор в ЦРУ :

    "Това, което вече се случи е, че боевете в Източна Украйна всъщност почти приключиха. Всички украински войски, разположени там, са обкръжени и отцепени, има около 30-40 хиляди от тях на югоизток. Ако не се предадат в рамките на следващите 24 часа, подозирам, че руснаците в крайна сметка ще ги унищожат.Точно затова Зеленски се среща с представителите на Путин - играта приключи.

    Казахме му, президентът на САЩ каза, че ако се надява на неутрален статут на Украйна, ние ще го подкрепим. Мисля, че Владимир Путин ще направи това за Западна Украйна, частта отвъд Днепър. Но за тази част на изток не съм сигурен какъв е планът му: да създаде друга република или да я присъедини към Русия. Защото исторически - това е руска територия.

    Това, което трябва да запомним, е, че Украйна е четвъртата корумпирана държава в света. Това далеч не е свободна демокрация, яркият пример, както всички казват. Зеленски затваря журналисти и политически опозиционери, убива неудобни хора "

    Коментиран от #33

  • 12 Сатана

    19 15 Отговор
    Колективният Запад вече отписа Украйна.Само Българските фашисти не разбраха,че GAME OVER.
    Идват съдбоносни времена за България и Народен Съд V2 е напълно реален с оглед геополитическата обстановка.
    Президент Путин каза - НАТО в границите си от 1997 год.
    С Крадливата фашистка хунта в България е приключено.

    Коментиран от #35, #40

  • 13 АБВ

    4 3 Отговор
    Ако го почерпят с новичок
  • 14 Гошо

    14 3 Отговор
    Какво се изпозапритеснихте бе ,то това там Русия бензиностанция с ракети и Нигерия със сняг Вие сте взели да се плашите
  • 15 Rado

    10 4 Отговор
    Русия била малка? Вижте картата на света. Украйна едвам се забелязва. И Путин е бесен, че Киев не падна за 2 часа 😂😂😂
  • 16 БРЯХ

    3 5 Отговор
    ТОЯ ЩО НЕ Е С УШАНКА
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 dosevnews

    16 3 Отговор
    Хронология на войната в Украйна:
    – 2012 - Янукович е избран за Президент на Украйна.
    – 2014 - Янукович подписва всички искания на радикалнонастроените сили, но на следващия ден му спретват държавен преврат (майдан).
    – 2014 - Започва инвазия на радикалите в Донбас.
    – 2014 - Опит за инвазия на радикалите в Крим.- Не се получава (Русия се намесва).
    – 2014 - Миньорите от Донбас възтават и недопускат радикалите. Първите танкове които използват са свалени от постаменти на паметници на Т-34 от ВСВ.
    – 8 Години война. 8 Години договори и неизпълния на договорите.
    – 19.02.2022 - Президента на Украйна - Зеленски иска преразглеждане на меморандума за отказ от ядрено оръжие.
    – 22.02.2022 - Русия признава суверенитета на ЛНР и ДНР.
    – Нощта 23.02 срещу 24.02.2022 Украинската армия нахлува в ДНР и ЛНР.
    – 24.02.2022 сутринта Руската армия нахлува в Украйна.

    Коментиран от #28

  • 19 Синдикат на Ало Измамниците

    13 12 Отговор
    На кремълския шизоид, някой трябва да му прекъсне връзката между главния и малкия мозък, с директен изстрел в тила!

    Коментиран от #38

  • 20 Ю.кортес

    14 9 Отговор
    Вече го е страх и от неговите генерали че се среща с тях на 20 метра разстояние.
    Свършен е отсякъде
  • 21 поне на Земята

    7 2 Отговор
    край на имперските и алчни амбиции/и не само/ в живота,слага край само оная, с косата!
  • 22 ПО СКОРО

    9 11 Отговор
    ще сложи край на геополитическите амбиции на евроидиотите и говедалника!!!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Пламен

    10 9 Отговор
    Закопал се е в бункер в Урал.
    Не приема никой.

    Коментиран от #25

  • 25 ЗАТОВА

    8 0 Отговор

    До коментар #24 от "Пламен":

    пък никога няма да пречупи иранския народ! ХАХАХАХАХАХАХ
  • 26 КАКВО МОЖЕ БЕ

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    икономиката на континента я натикаха в стагфлация още в началото на 2020година!
  • 27 Хахах

    11 7 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    И изравнен с земята Берлин ще се възтанови. Руси1 р тази през 5 -10 години е на дъното и няма оправия. Европа е зле -колкото ще се срине долара. Русия не се научи , че да пожелава на другите разруха ..само нея я застига. Аз не помня време когато Русия не тръбила през русоробите си как запада загнива. Как е рязтърсван от скандали, как чакат гражданска война в САЩ, как се срива долара и тн . За това време СССР се разпадна. Рублата е по -малко от СТОТИНКА. А в русия пенсията е около $50 към днешна дата . Като изключим стара и новата столица, в цяла русия хората живеят м и з е р н о

    Коментиран от #31

  • 28 "Златна Рубла"

    1 2 Отговор

    До коментар #18 от "dosevnews":

    "Вярваме ти".
  • 29 Мирото

    6 6 Отговор
    Един дърт нещаст.ник с пластмасова муцуна, комплексиран кремълски полуръст, който предстои да отиде в небитието...
  • 30 Димитров

    5 4 Отговор
    А защо отказахте да преговаряте с него!?
    Той ясно го заяви?
  • 31 МДАА

    8 4 Отговор

    До коментар #27 от "Хахах":

    няма няма с една шеста от територията на планетата и 67% от природните изкопаеми въобще няма да се възстанови. Ти мисли какво ще правиш със 113 долара за нефт, 2200 долара за газ и стермително нарастваща инфлация над 30%! в Европа единствените енергийни запаси са малко неекологични въглища в Полша. Всичкото ядрено гориво на франция и 70% от горивото на САЩ се доставя от Русия.

    Коментиран от #45

  • 32 Анка Картечарката

    10 7 Отговор
    До месец в Русия ще се вихри хипер инфлация,широко рекламираните "резерви и активи",които не са попаднали под санкциите ще сасе изпарили и страната ще изпадне във финансово икономически колапс.Колокото по-дълго продължава войната в Украйна,толкова повече нараства рероятноста олигарсите и генералитета да предприемат действия за изпращането на ВВП на "заслужен отдих".

    Коментиран от #34

  • 33 Унтерофицер

    6 5 Отговор

    До коментар #11 от "Иванушка":

    Митрофановна, дотогава, пий си хапчетата и се успокой, краят на вашата Империя на злото идва .

    Коментиран от #49

  • 34 Щото

    11 7 Отговор

    До коментар #32 от "Анка Картечарката":

    в еврогея няма да се вихри инфлация. Рублата в момента поскъпва! А цената на нефта и газа лети нагоре във вертикала. И кво ти дреме за руснаците, като ти си умряла от глад, простотия и мизерия?

    Коментиран от #50

  • 35 Хахах

    8 9 Отговор

    До коментар #12 от "Сатана":

    Кой беше путин??? оня който съсипа и малкото останало в Русия и я продаде на Китай за 10 юана. И направи от Украйна, смъртен враг на русия направо на челото . Кой беше путин - дано да имат още такива за управници - най сигурния начин русия да си остане в калта с прегърнати ядрени оръжия

    Коментиран от #37

  • 36 Няма.

    5 8 Отговор
    апетитът идва с яденето. Германия и Франция ще са ордьовърът, САЩ - основното ястие. Китай, Иран и Кими също ще бъдат поканени на пиршеството, разбира се.
  • 37 Хмммм

    3 3 Отговор

    До коментар #35 от "Хахах":

    А България на кого продадохме?
  • 38 Рто

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Синдикат на Ало Измамниците":

    Съгласен, какво ще кажеш, този някой да си ти!
  • 39 Бацо Гацов

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "rusnak":

    Пак мсо препил антифриз май.
  • 40 Азов

    8 8 Отговор

    До коментар #12 от "Сатана":

    Руски сатана, иди на х@й...

    Коментиран от #43

  • 41 МИЛДЕ

    7 7 Отговор

    До коментар #4 от "rusnak":

    Страхотно развитие , дори сапуна ви е вносен . Аз съм на 60 години и много добре помня от кога не съм купувал руска стока. Развивайте се все така успешно за нас .
  • 42 Вуйчо Ваня и леля Гошо

    1 1 Отговор
    Знаете ли че зайчето от Ну погоди е момченце
  • 43 Ти от

    3 4 Отговор

    До коментар #40 от "Азов":

    украинските автобуси ли слезе? Май скоро ще ходим на лов.
  • 44 !!!?

    7 4 Отговор
    Диктатора Путин се е маскирал на борче...и лавров венец на главата му да сложат пак си остава убиец !!!?
  • 45 Хахах

    6 6 Отговор

    До коментар #31 от "МДАА":

    Ако говорим за икономика ( без да включваме страданието от войната в Укряйна)Тази криза е най-хубавото нещо което се е случвало на Европа, последните 40 години. Вече Европа, няма да е зависима само от руският газ и петрол. Ще има и азерски, американски втечнен и какъв ли още не. Това беше малкия гявол който показа , че наистина с Русия за приятел си за никъде. Свърши се с илюзията за незаменимата русия :-)

    Коментиран от #46

  • 46 Скоро ще

    3 2 Отговор

    До коментар #45 от "Хахах":

    усетиш дали е така. Ще зареждаш дизеларката с кюмур и ще ядеш ушите на жена си.

    Коментиран от #55

  • 47 ВАМ

    5 0 Отговор
    Не прочетох цялатаа статия. Абсолютно е като старите БКПдоноси......
  • 48 Българин

    6 4 Отговор
    Путин е пътник
  • 49 Иванушка

    0 2 Отговор

    До коментар #33 от "Унтерофицер":

    ТОП троловете Хуберт и Щаллер в беззъба акция ))
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Пенчо

    3 4 Отговор

    До коментар #4 от "rusnak":

    Кое точно развивате, освен тежка зависимост към алкохола. От 100 години напъни за развитие, имате само зле изкопирани западна техника и модели. Във всяка една сфера.
  • 52 Айдеей

    4 3 Отговор
    Путин путник !
  • 53 Гоги

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "ХиХи":

    Само да припомня - единствените използвали ядрено оръжие и то срещу цивилни са САЩ!
    Бомбардирали са многократно цивилно население!
    2 пъти са го правили Има мат.закон, ако нещо се случи 1 път може да е случайност, но може и да не е. случи ли се 2 пъти, може да търсим модел. Това е истинското им лице.


    ПОМНЕТЕ ИСТОРИЯТА!
    НЕ СЕ ПРОДАВАЙТЕ! Киро за теб се отнася!
  • 54 Смешника

    2 3 Отговор
    татара са мисли за чингиз
  • 55 Хахах

    3 3 Отговор

    До коментар #46 от "Скоро ще":

    И с колело е по-добре, от колкото с русия за приятел . Да си изнудван и да се поддаваш, е по-недостойно от колкото да си беден

    Коментиран от #59

  • 56 Хахах

    0 3 Отговор

    До коментар #4 от "rusnak":

    Направи скока на Мао хахахахсх
  • 57 ПУТИН ЩЕ СИ ПРИБЕРЕ И АЛЯСКА

    2 3 Отговор
    И ТЯ Е РУСКА .....................
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 везна

    3 0 Отговор
    Путин няма да отстъпи и да даде Украйна на ЕС и НАТО, но засега ще се спре до тук, а в дългосрочен план нищо не се знае....
  • 61 Без коментар

    2 1 Отговор
    Войната против Русия е война против Православието, ако я няма Русия, няма я и България, и Сърбия, и Смакедония, и Гърция, и Беларус затова започна войната в Сирия, затова юдите воюват постоянно с Ливан... помнете ми думата и мислете, ако можете?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания