Last news in Fakti

6 Март, 2022 19:00 5 708 69

Докога санкциите ще следват Путин? Вече Путин трябва да върви след тях

  • русия-
  • санкции-
  • владимир путин-
  • кремъл

НАТО вече има всички основания да преустанови участието си в Съвета НАТО - Русия и да увеличи своите контингенти по Източния фланг на Алианса, но не само в Балтийските страни и Полша

Докога санкциите ще следват Путин? Вече Путин трябва да върви след тях - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Атаката на Руската Федерация по Украйна - на този етап - се развива в три посоки. Един път - сухопътно нахлуване в посока контролираната от Киев част на Донбас. Втори път - с ракетни удари до Киев, както и градове по североизточна и югоизточна Украйна. Трети път - атаки по граничните сили на Украйна по украинско-беларуската и украинско-руската граница (предстои да се потвърди или отхвърли появяващата се информация, че тези настъпателни действия от Москва са придружени с навлизане в територията на съседната ѝ държава).

Доколкото по-нататъшна инвазия в Донбас, макар и осъдителна, да бе очаквана (покрай това, че "конституциите" на двете сепаратистки републики претендират за суверенитет в целия регион), ударите по военни обекти из територията на Украйна, която е извън контактната линия между руските и украинските сили, е по-агресивният и проблемен акт. Заедно с натиска по границите на Украйна, тези удари означават разширяване на военния периметър на руската агресия и правят разликата между реализиране на операция, както твърди Владимир Путин, и инициирането на пълномащабен конфликт.

Такива удари са регистрирани, освен до столицата Киев, в градове от Одеса, през Мариупол, до Харков. Това е една дъга, включваща в себе си целия излаз на Украйна по Черно море и Азовско и нагоре на север. Целта на тези удари е следната:

Всяване на паника сред населението (опашките по банките, супермаркетите и бензиностанциите в Украйна са показателни);

Компрометиране на военната логистиката и инфраструктура на украинските въоръжени сили (целите обикновено са командно-контролни центрове);

Провокиране на Украйна, така че тя да отговори на силата със сила, което да послужи като аргумент за още по-пълномащабен отговор.

Оттук нататък най-важното е да видим дали тези удари по крайбрежните градове на Украйна ще бъдат последвани от десант на сухопътни сили. Рано сутрин се появи такава информация, касаеща Одеса и Мариопул (Reuters, BBC, Guardian). Тя към момента обаче е отхвърлена от украинските власти. Ако това се случи в идните часове/дни, Руската Федерация ще постигне следните три стратегически цели:

Унищожаване на военноморския флот и морските търговски връзки на Киев и "откъсване" на Черно и Азовско море от Украйна;

Окончателен дисбаланс в полза на Москва в Черно Море;

Сухопътно свързване с Крим, който ще се превърне в "столица" на тази руска дъга по югоизточна Украйна.

Дали военните действия на Владимир Путин ще се развият по-натам зависи и от реакцията на ЕС и НАТО. Тук трябва да кажем, че представените санкции (спрямо държавния дълг, две банки и редица лица от Руската Федерация) са вече "остарели". Двете крайни и болезнени такива, които особено ЕС не желаеше да налага, включително поради това, че те ще имат отрицателен ефект и върху съюза, са прилагане на санкции на износа на природен газ и преустановяването на участието на Русия в платежната система SWIFT (отказът от сертификация на Северен поток 2 е стъпка в тази посока). Тези мерки изглеждаха наистина екзотични само до вчера, но в зависимост от военното движение на Руската федерация по територията на Украйна, те могат да стават все по-реалистични. Потенциалното спиране на достъпа на руските банки до европейския финансов пазар, което, по думите на Урсула фон дер Лайен, се предвижда, е респектираща стъпка.

Въпросът оттук нататък е дали санкциите трябва да следват поведението на Владимир Путин, каквато бе стратегията на ЕС и САЩ досега, или те вече е необходимо да се налагат превантивно, за да имат отношение към формирането на поведението на руския президент.

В същото време не трябва да се подценява отрицателният ефект, който евентуално санкциониране на вноса на природен газ от Русия ще има не само върху ЕС, но и спрямо Москва, доколкото нейните приходи от продажбата на въглеводороди продължават да се формират в по-голямата си част от европейските потребители. А ако в дългосрочен аспект се стигне до намаляване на износа на руски природен газ за Европа, то това ще причини и друго неудобство за Москва: нарастване на ролята на Китай при формирането на цената на получаваната руска газ (т.е. по-ниска такава при компрометирането на европейския пазар).

Трябва да се има предвид обаче, че каквито и санкции да бъдат приложени спрямо Руската федерация, те няма да имат скорошен ефект, доколкото страната е събрала 600 млрд долара резерв. Т.е. би било необходимо търпение, за да се прояви техния дисциплиниращ резултат.

Така или иначе, НАТО вече има всички основания да преустанови участието си в Съвета НАТО - Русия и да увеличи своите контингенти по Източния фланг на Алианса, но не само в Балтийските страни и Полша, каквото решение вече бе заявено от Белия дом. Каквито и предложения да бяха направени към руската страна, касаещи регламентирането на военните обучения и разположението на ракетни системи в източно-европейските държави от НАТО, те трябва да бъдат нулирани.

Специално България сега, успоредно с Румъния, трябва да поиска засилено предно присъствие в рамките на Алианса. Руската агресия в Украйна е причина за предприемане на стъпки, чиято цел е преодоляване на стратегическия дисбаланс, съществуващ на Източния фланг на Алианса. А именно това, че усилия за укрепване на сигурността бяха предприемани приоритетно спрямо балтийски вектор на НАТО, при все че руската агресия се развиваше най-задълбочено в Украйна, Черно море и Балканите.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оракул

    41 16 Отговор
    Табаков,ти гледай какъв сеир ще настъпи,когато пред баните в БГ се извият същите опашки.Не се радвай много
  • 2 големия чака

    19 28 Отговор
    малкия путин с големите налъми
  • 3 АнтиГост

    28 26 Отговор
    Какви санкции?
    Гьобелс ще стане от гроба: Пратихме Кадировци да денацифицират славяни!
    Това се казва пропаганда!
  • 4 ОФФФФ

    48 14 Отговор
    Докога анонимници които даже не са били в казарма ще коментират

    Коментиран от #31, #35

  • 5 Таралеж

    45 21 Отговор
    Руснаците така им го набиха, че се оказа, че сами са се санкционирали.
  • 6 Вероятно

    11 7 Отговор
    тая баба ще гo скъса от танци
  • 7 Майна

    40 14 Отговор
    Вижте какво става в ,,ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ,, ДЪРЖАВИ -Министърът на Трюдо, Омар Алгабра, току-що създаде списък, забранен за полети, базиран на руска етническа принадлежност/гражданство, а не на престъпление“, написа Левант в четвъртък. ДА не говорим ,че уволниха по-рано ДИРЕКТОРА НА МЮНХЕНСКАТА ФИЛХАРМОНИЯ, от руски произход ,щото не се изказа в подкрепа на ,,санкциите,, към Русия...ПРОСТО ДЕМОКРАЦИЯ!

    Коментиран от #13, #16, #17, #19

  • 8 Руска лудост

    19 31 Отговор
    Путиновата армия е бомбардирала Харковския институт по физика, в който има ядрен реактор. Ако стане нещо това е на 50 километра от Русия.
  • 9 Сатана [Z]

    40 14 Отговор
    Младият Йозеф Табаков борави с изпитана нацистка пропаганда на лъжа и дезинформация.Не трябва обаче да забравя,че след войната и на него ще му бъде потърсена отговорност за пронацистката си ориентираност.Никой не е избегнал възмездието,запомни го Табаков.
  • 10 Майна

    30 7 Отговор
    И ,,демократична,, Италия не закъсня-Италия конфискува вили и яхти на стойност 150 милиона долара от руски олигарси,граждани
  • 11 Диди Малката

    33 5 Отговор
    Нефт и газ се продават спокойно както досега на европа и САЩ. Санкции за това няма. Банките, през които големите и важни международни плащания минават не са пипнати. Русия официално мина към разплащателната система UnionPay, която се ползва в 180 от 193 държави. Външните дългове на Русия официално се изплащат в рубли. Основните икономически сили показаха пълен неутралитет спрямо Русия, като дори завишиха всичкия внос от нея, други продължават със старите темпове без никакви ограничения. За сметка на това, големи световни компании понасят милиарди загуби заради изнасянето си от Русия, излизането от съдружия и дялови участия в руски компании или поради забрана за дейността им Русия. Поради приетия закон за задължителен затвор за фалшиви новини, основните производители на пропаганда и лъжи затвориха производствата си в Русия. Файсбук е забранен в Русия, което е най-доброто нещо от 50 години насам. (90% от ползвателите на фейсбук са извън САЩ). Засега мерките работят повече от добре!

    Коментиран от #24

  • 12 коста

    18 30 Отговор
    Интересно ми е каква ще бъде позицията на тук пишещи братя защитаващи действията на Путин ако предяви претенции срещу териториалната цялост на България.

    Коментиран от #37, #49

  • 13 НКВД [V]

    37 9 Отговор

    До коментар #7 от "Майна":

    Обикновен фашизъм.Утре ще започнат да горят Руски книги,ще забанят всичко свързано по един или друг начин с Русия.

    Коментиран от #21

  • 14 Цитат на седмицата:

    36 6 Отговор
    "Спряха производството и износа на коли за Русия, какво искат сега, руснаците да се разхождат с танкове из Европа ли ?"
  • 15 коста

    4 11 Отговор
    Адмирации към редакторите на ФАКТИ толериращи изказвания като на Сатана (Z) N 9
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ковидарите

    24 5 Отговор

    До коментар #7 от "Майна":

    Шофьорите направиха огромна грешка, че я изтърваха тази Трюдо! Заражда се нов световен ypод феномен "джеHдъpфашизъм"!
  • 18 Защо някой да ни пази от Русия ?

    37 16 Отговор
    Защо България трябва да иска предно присъствие на алианса ? От кого да ни пази ? От Русия няма за какво. Ние с Русия сме братски народи,нямаме вражда, с едни и същи букви пишем,една вяра имаме, в един Бог се кръстим, едно Ураа имаме, близки сме по култура и душа, много сме дали на Русия и тя на нас. За какво някой да пази България от Русия ,това не разбирам ?

    Коментиран от #36

  • 19 Кака Гинка

    34 10 Отговор

    До коментар #7 от "Майна":

    Сега им падна да цензурират руската култура - тя отдавна им беше трън в очите.Ще слушаме кънтри и рап, ще четем булевардните "бестселърчета" на полуграмотни американски домакини и ще гледаме пореднятя супергеройска глупост, дето и за деца не става. Лошото е, че за тези 30 години доста българи дотолкова се американизираха, че културата и изкуството в България станаха почти непотребни.А опростачаването на цял един народ е по-страшно от всякакви пандемии - от него няма соасение...

    Коментиран от #20, #23, #29

  • 20 Кака Гинка

    3 3 Отговор

    До коментар #19 от "Кака Гинка":

    поправка: спасение

    Коментиран от #28

  • 21 Ти чичо погребвал ли си дете?

    14 5 Отговор

    До коментар #13 от "НКВД [V]":

    Явно не си. Гордей се колкото искаш с тези, които убиват деца и жени, Но знай, че ще дойде и до твоето семейство !!!
  • 22 Ванга

    14 3 Отговор
    Всичко върви по план, а ние ще духаме супата

    Коментиран от #40

  • 23 Неграмотница

    6 12 Отговор

    До коментар #19 от "Кака Гинка":

    Явно не ти е помогнала културата на мурзилките
  • 24 Анонимен

    7 14 Отговор

    До коментар #11 от "Диди Малката":

    Разсмях се от сърце. Ползвали някаква друга система за разплащания. Смях. Авоарите са им блокирани, плаща се газа,но парите не могат да ги пипат. С един колега мислим да си купим Газпром, акциите станаха по 2ст, желаещи няма.

    Коментиран от #26

  • 25 стенли

    9 5 Отговор
    Е, ама то и почнахте да разбирате, че сценария е написан отдавна, сега гледаме сериала. Да ви е честита неутрална България. Паси и Плевменлиев ще ми липсват.
  • 26 Не разбирм ?

    10 5 Отговор

    До коментар #24 от "Анонимен":

    Ама вие с колегата от кого искате да купите Газпром ,от Ротшилд ли ? Не знам дали ще разговаря с Вас ?
  • 27 Я Денис

    7 3 Отговор
    станал Мартин, каква дълга статия само, какъв шедьовър...
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 То да се

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "Кака Гинка":

    бяха американизирали поне, а те направо се галванизираха...
  • 30 Ники

    8 7 Отговор
    Рамзан Кадиров - идолът на българските "русофили". Позор!
  • 31 Ама как да

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "ОФФФФ":

    не е била, беше Мартина, няма да го забравя като докараха сержантките...ама междувремено може да си е сменила пола...
  • 32 ГруЮ

    13 7 Отговор
    Бла-бла-блаа. Руснаците ще постигнат това, което са решили,пък вие си лайте.
  • 33 ОМОН

    3 3 Отговор
    ОМОН АХМАТ СИЛА
  • 34 Аман от пишман анализатори

    9 4 Отговор
    говориш много неверни и неточни факти.Всичко изкривяваш като украински управляващ.Значи стигам до извода че нашите медии и управляващи са едно към едно с украинските.Трудно ми е да определя кой повече лъже
  • 35 Младите в България

    11 4 Отговор

    До коментар #4 от "ОФФФФ":

    не са възпитавани в патриотичен дух.Затова са с промити мозъци като украинците
  • 36 Re: Защо някой да ни пази от Русия ?

    9 13 Отговор

    До коментар #18 от "Защо някой да ни пази от Русия ?":

    Е ми списъка е дълъг и няма да мога да го изредя но няколко факти, докато жените на България работеха на полето за 5 ст. за да се изнасят зеленчуците за Русия и българите да се чудят от къде да купят свинско за да се направи някаква манджа за 3 дни , телевизор Велико Търново който се продаваше за 400 лв. при заплата 200 лв. разбира се ако можеше да се вредиш да си купиш и в същото време всички комунисти в управлението и техните приближени си пушеха цигари Ротманс с френски коняк и си караха "гадните" западни коли , да продължавам ли ?

    Еххх "пичове" , моля се да го изпитате този мечтан живот и вие които не сте вкусили нищо от комунистическата тирания !

    Коментиран от #38, #39

  • 37 Българин

    10 2 Отговор

    До коментар #12 от "коста":

    Нали НАТО ужким ни пазело защо такива притеснения във вас "евроатлантиците" пък и Русия никога не е имала териториални претенции към България за разлика от някои от сегашните ни "приятели" от които преди Русия ни пазеше а сега и те са членове на НАТО така че никой не ни пази - отделно тъкмо те ни накараха да си нарежем въоръжението - не ви ли притеснява това или вече сте си направили сюнет и чакате кога ще дойде момента да нахлупите феса.
  • 38 А бе не нор мал ник

    14 2 Отговор

    До коментар #36 от "Re: Защо някой да ни пази от Русия ?":

    с доматите от полето купувахме машини от Русия.Ако не беше Русия,още да беше овчар
  • 39 бай Иван

    14 4 Отговор

    До коментар #36 от "Re: Защо някой да ни пази от Русия ?":

    Хайде сега аз съм го изпитал този живот - поинтересувай се колко заплати е струвал един телевизор в САЩ по това време - колко заплати.

    Много тежък живот с безплатно образование и най вече здравеопазване - дано не ти се налага да ходиш в болница сега.

    "жените на България работеха на полето за 5 ст." - не са работели никога за 5 ст. но сигурно не си чувал заплата 1 долар на седмица в САЩ и то на мъж в строителството.

    Аз знам само че всички язовири, всички електроцентрали, всички асфалтови пътища и до най-малкото село, ток до тези села, и почти всичко което виждаш е построено тогава по "лошото" време и то за 45 години - е сега за 33 години няма нищо построено а отделно разрушиха много - поливното земеделие например.

    Така че не се мъчи да ми обясняваш неща които съм ги видял.

    Коментиран от #42

  • 40 Гост

    8 4 Отговор

    До коментар #22 от "Ванга":

    Путин е велик скоро ще се разбере.
  • 41 ужас

    6 4 Отговор
    Прочетох 3 изречения и край. Какви ракетни удари по Киев и др градове видя бе умнико. И този се занимава с пропаганда.
  • 42 ComfortablyNumb

    2 5 Отговор

    До коментар #39 от "бай Иван":

    Бай Иване газиш лука с голи табани... един сони тринитрон струваше $1000 в корекома , а в америка и германия и е бил дори по малко ... А заплатите на запад бяха по $1000 . Това между другото е закон . Един актуален телевизор на запад и сега струва една заплата както винаги ...

    Коментиран от #55

  • 43 Ленин

    4 4 Отговор
    абе Путин върви след пу.....ката,защото му мирише на кисело зеле!Това е истината друззя!!!!
  • 44 Аз съм Донбас

    7 3 Отговор
    Ей Табаков чети как Путин ще ви го начук във скоро време Владимир Путин изнася урок по финанси и кредит на запада Вчера той подписа указ според който всички страни който са обявили санкции и им се дължат плащания по облигации може да си получат вземания във Рубли по сметка във Руска банка .По този начин се избягва възможността да се обявят руските компании във неплатежно способност За да се избягнат възможности за тълкуване на указа Путин поставя и защитна клауза за курса на рублата колкото повече западът обезценява рублата толкова по малко ще получат кредиторите И както е тръгнало скоро рублата ще стане конвентируема защото ще се наложи газът и петролът да се плащат във Рубли Афера .бг и свободно слово еу .
  • 45 Аз съм Донбас

    4 2 Отговор
    Хронлогията на украйнският фашизъм от 1940 година до днес филмът го има във ютуб
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Аз съм Донбас

    4 1 Отговор
    Ето ги и документите за тайните биологични експерименти във украйна за разработката на биологично оръжие от които пентагонът се страхуваше от разкриване афера.бг
  • 49 Аз съм Донбас

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "коста":

    Със радост ще е посрещнем тази новина тъй да знаеш .
  • 50 Аз съм Донбас

    9 2 Отговор
    Управник който получава похвали от чужбина а не от неговият народ обикновено е национален предател .
  • 51 Аз съм Донбас

    6 1 Отговор
    Брутална информационна война 95% дезинформация във Украйна това е цяла индустрия над 95% лъжа и мислете ба бг медиите афера.бг
  • 52 Аз съм Донбас

    5 2 Отговор
    Френски документален филм разказва на какво е било подложено руско езичното население във източна украйна гласове .ком

    Коментиран от #54

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Даааа

    0 2 Отговор

    До коментар #52 от "Аз съм Донбас":

    Като ми предлагаш Явор Дачков, аз ще те препратя да се оплачеш на Арменския поп!
  • 55 Даааа

    4 2 Отговор

    До коментар #42 от "ComfortablyNumb":

    Недей да фантазираш за неща за които нямаш представа! Телевизори sony имаше много преди да си се родил, но не бяха trinitron и не се продаваха по магазините в България, освен в кореком с валута за която те преследваха ако не можеш да докажеш произход. Мисля, че няма нужда да обяснявам кои можеха да докажат такъв, а даже за тях това правило не важеше. В големите градове имаше магазини заредени само със стоки от запад, където имаше всичко и се плащаше на символични цени в левове, но само за "специални клиенти". Ако влезеш там без причина и без да имаш право, директно попадаш в милицията (полицейски участък) и ще обясняваш до второ пришествие (няма 24 или 72 часа) каква работа имаш там. В същото време, извън София, маслини, кафе , банани, цитруси и една камара други стоки, на които днес даже децата не обръщат сериозно внимание се появяваха веднъж в годината и само в 2-3 магазина. Извиваха се опашки по 300, 400 метра и никой не беше уверен, че ще успее да си купи.
    Та такива ми ти работи! Днес всичко ви е ясно, но ако ви дойде до главата ще си скубете косите. Не му търсете кусурите на Бай Иван, а си давайте сметка кой е на власт и дали я заслужава. Ако не я заслужава по добре от рано да си ходи, иначе ще доиде времето на Бай Иван.

    Коментиран от #62

  • 56 Бацо Гацов

    1 2 Отговор
    Ами да..искаха СССР..получиха СССР

  • 57 Емил

    7 2 Отговор
    Най точният коментар който чух напоследък беше от нашият сънародник от Бесарабия Руслан Мъйнов!ТОВА НЕ Е ВОЙНА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА,А МЕЖДУ АМЕРИКА И РУСИЯ!Моят скромен коментар продължава така-Зеленски Безроднико,ти не си никакъв"борец"ти си Машата в ръцете на едната велика сила САЩ в глобалният им план Русия да бъде превзета,ти си "човекът"който сдави два братски народа Украинци и Руси!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 САТЪРА НА ХАНА

    6 1 Отговор
    ДЯДО НА ГЕРМАНСКИЯ КАНЦЛЕР ОЛАФ ШОЛЬЦ
    ....
    Е ГРУПЕНФЮРЕР ( ГЕН.ЛЕЙТЕНАНТ) ФРИЦ ФОН ШОЛЬЦ .... КОМАНДИР НА СС ДИВИЗИЯ НОРДЛАНД ... УБИТ ОТ ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ НА 27 ЮЛИ 1944 ГОДИНА КРАЙ НАРВА
  • 61 Алекс

    5 1 Отговор
    Какво значи да си подлога?Четейки горната статия на т.н. ,,блогър",започвам да разбирам по-добре какво съдържание се влага в подобно определение!
  • 62 М3 голд

    2 3 Отговор

    До коментар #55 от "Даааа":

    Сигурно не си живял по времето на бай Иван. Затова писаното от теб е далеч от истината. Ами питай баща си да ти каже къде е имало такива магазини, защо не е ял маслини, защо е ял истински месо, мляко, сирене и кашкавал, зеленчуци? Да, имаше Кореком за пазаруване с долари, който ги има. Да, колите бяха лукс и за тях се чакаше по 10-15 години. Но влаковете бяха с по 10 вагона, бързите с вагон-ресторант.
    Тогава строихме България и я построихме. След това преобладава рушенето, кражбите, престъпления срещу държавата (унищожаване на ракетите, танковете, ВВС, ликвидиране на граничните съоръжения, минимизиране на армията ...), унищожаване на промишлеността, реформите в селското стопанство.
    Ще трябва да се стартира всичко, но вероятно не му е още време
  • 63 Френски депутат пред ЕП

    5 1 Отговор
    НАТО захвърли на боклука международните закони през 1999 г. Когато започна войната срещу Югославия въпреки решението на ООН
    Същото направи с приемането на Източна Европа,въпреки договоренностите с Русия.
    И сега развиване шизофреничка кампания срещу Русия
  • 64 9689

    2 1 Отговор
    Писачи,четете яху което никой не може да каже,че е проруско-ТИК ТОК е обхванат от дезинформация за войната в Украйна.......Платените мисирки и мисироци да знаят,че истината ще си дойде на мястото.
  • 65 9689

    0 0 Отговор
    Четете яху.......
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.