Last news in Fakti

6 Март, 2022 10:00 7 032 104

Фаталният ход на Путин в геополитическия шахмат

  • владимир путин-
  • русия-
  • кремъл-
  • санкции-
  • украйна

Обществеността в Западния свят, която така или иначе е научена да възприема Путинова Русия като авторитарна и недобронамерена държава, е възмутена, дори отвратена

Фаталният ход на Путин в геополитическия шахмат - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Невъзможното е факт - Путин поведе война срещу Украйна. Срещу страната, чийто народ винаги е твърдял, че счита за неделима историческа, културна и етническа част от собствения, от руския народ. По аналогия на тази негова логика, това е все едно твърдоговоряща Западна България да отприщи военен конфликт с мекоговорящата Източна... Толкова абсурдно звучеше само до преди броени дни военен конфликт между Русия и Украйна. Изненадата и потресът от случващото се са толкова големи в Европа и САЩ, колкото и в нападнатата Украйна. В не по-малака степен обаче и сред гражданите на Русия. Въпреки репресиите на местната полиция вече видимо се формира руско антивоенно движение. Един от лозунгите е: "Който днес не се срамува, не е руснак". С изключение на американско-британските предупреждения за възможна руска инвазия - които звучаха по-скоро като част от пропагандната война между Запада и Русия, отколкото като искрено убеждение, че това наистина ще се случи - никой по света не вярваше във възможността за пълномащабна война. Открита военна намеса в рускоговорящия Донбас или някаква форма на негова анексия да, но не и пълномащабна война срещу цялата територия на Украйна.

Как се стигна до това невъзможното да стане възможно? Отдавна знаем, че първата жертва на всяка война е истината. Още при започването на военни действия информационната политика на враждуващите страни се превръща във военновременна пропаганда, която е важна за спечелване на война. Военновременната пропаганда има за цел да убеди собствената, вражеската и световната общественост, че и правото и вероятността за победа са на твоя страна. Това е важна предпоставка за постигане на военните цели. Много трудно съответно е в настъпилата ситуация на военновременна пропаганда да се получи обективна информация за хода на военните действия на терен. Както и обективно мнение за причините, предхождащи военния сблъсък. От едната страна на фронта са медиите на Украйна и западните ѝ поддръжници, към които се числим и ние. От другата са руските медии, с малки изключения на опозиционни медии като "Независимая газета", тв канала "Дождь" и няколко други. И двете страни разказват случващото се според пристрастията си. Общо взето украинските и западните медии се придържат към опорките на украинското правителство и украинския генерален щаб. Руските медии към опорките на руското президентство и руския генерален щаб. И двете страни разводняват журналистическите стандарти.

Русия обаче е в доста по-неизгодна позиция. Неочакваното ѝ нападение над Украйна бе толкова нагло, че драстично намали шансовете ѝ за успех в пропагандния сблъсък. ПР наративът, с който Русия обосновава военната си кампания, звучи нагласено и неубедително. Обществеността в Западния свят, която така или иначе е научена да възприема Путинова Русия като авторитарна и недобронамерена държава, е възмутена, дори отвратена. В очите ѝ заповяданата от Путин инвазия отговаря на критериите за непровокиран акт на военна агресия. И с право. В следвоенна Европа се считаше, че непровокирано нападение над мирна европейска държава е толкова злепоставящо, че потенциален агресор просто не би дръзнал. Ето, че Путин го прави! Като явно не си е направил добре сметката. Западната пропаганда с лекота го оприличи с Хитлер - образ, който в Русия и Украйна звучи особено зловещо. Както за иначе ловкия геополитически шахматист Путин, така и за самата Русия, войната срещу Украйна може да се окаже фатален, саморазрушителен ход. "Путин дойде да ни освободи от бандеровците (русофобските националисти от западна Украйна, считащи се за последователи на военнопрестъпника Степан Бандера, б. а.), като бомбардира рускоезичния Харков...". Така украинците апострофират Путин, който обяви, че "денацификацията на Украйна" е едната от двете главни цели на "специалната военна операция". Другата е "демилитаризация на Украйна".

Шансовете за успех на Русия намаляват и поради това, че войната вероятно няма да бъде спечелена лесно и бързо, както са предполагали руските генерали. Те явно са подценили факта, че не водят война срещу вражеска нация, срещу която могат да разгърнат пълния потенциал на руската армия. В братска Украйна се налага да се въздържат от жертви сред цивилното население и фрапиращи материални щети върху инфраструктурата. Украйна не е Сирия, нито Чечня. Руският президент и неговите съветници вероятно са били подведени от безкръвното превземане на Крим. Очаквали са, че и този път - поне в източна Украйна - населението няма да подходи враждебно към руските войници. Че няма да ги възприеме като вражески окупатор. Че съответно няма да окаже и значителна съпротива. На бойното поле виждаме друго. Проличава колко грешни са руските очаквания. Войната неминуемо ще загрубее. Владимир Путин отприщва трагедия, която украинският народ дълго ще помни и едва ли някога ще му прости.

Конфликтът между Русия и Украйна има дълга предистория. В нея Украйна е заложник на геостратегическото противоборство между Запада и Русия. Предисторията започва с разпада на СССР и обявяването на украинската независимост през 1991 г. Франсис Фукуяма е обявил "краят на историята". Западът е спечелил Студената война срещу следвоенния си стратегически враг СССР. САЩ са се утвърдили като безапелативен световен хегемон. Отношението им към Русия от тук нататък ще е пренебрежително - като към второразрядна държава. През 90-те някои американски стратези дори очакват разпад на Руската федерация. Така или иначе тя е дотолкова важна за САЩ, доколкото трябва да бъде научена да спазва международния ред, утвърден от хегемона. В онези години сдържането на Русия не е особено трудна задача. През 90-те, в епохата Елцин, тя е в икономическа, политическа и социална криза. Не ѝ остава друго, освен да приеме пренебрежителното отношение към себе си, въпреки че в световен мащаб продължава да разполага с най-мощния ядрен боен арсенал. Към този арсенал през 1994 г. се добавят и атомните ракети, които в съветско време са били разположени на украинска територия. Украйна доброволно ги предава на Руската федерация. В замяна получава от ядрените сили, между които и самата Руска федерация, гаранция за своята сигурност и териториална цялост.

НАТО обещавал да не се разраства на изток, в страните от бившия Източен блок. Това се подразбира от споразуменията за създаване на обединена Германия и прекратяване на Студената война. След 1999 г., в разрез с това джентълменско споразумение, поетапно в НАТО влизат всички държави от източна Европа, които са били част от съветската зона на влияние. Членки стават и балтийските републики, които са били в състава на самия СССР. Отваря се перспектива за членство и на Украйна и Грузия. За Путин, който, както вече споменах, счита Украйна за част от историческа Русия, а украинците за част от руския народ, перспективата за членство на Украйна в НАТО е немислима. Още повече, че след 2000 г., времето, в което той поема управлението на страната си, отношенията между НАТО и укрепваща Русия се обтягат. Путин е подразнен от пълзящото разширение на НАТО към руските граници. Приема го за измама от страна на Запада. Наскоро за Spiegel Нина Хрушчова, професор по международни отношения в нюйоркския университет The New School и внучка на Генералния секретар на КПСС Никита Хрушчов, казва: "Путин е убеден, че Западът е измамил Русия, и негов дълг е да коригира тази измама. Затова настоява за завръщане към статуквото от 1998 г., към времето преди американския сенат да одобри разширяването на НАТО на изток."

В реч от 2005 г. Путин нарича разпада на СССР "най-голямата геополитическа катастрофа на 20-ти век." До 2007 г. все пак избягва конфронтации със Запада. Речта му пред Конференцията по сигурността в Мюнхен през 2007 г. обаче става повратен момент в отношенията на страната му със Западния свят. В нея Путин критикува САЩ, които смята, че са се превърнали в "мотор на надпревара във въоръжаването, на глобални конфликти и човешки трагедии." Според него опитът на САЩ и Запада да утвърдят "еднополярен световен ред" нямал нищо общо с демокрацията. Същинската цел била да се наложи със сила на останалата част от света волята на хегемона. Три години по-рано в Украйна се е състояла Оранжевата революция, която извежда на власт Виктор Юшченко. Той печели изборите с обещания за прозападна политика. Путин е убеден, че Оранжевата революция е вдъхновена и подпомогната отвън. На изборите през 2010 г. Украйна отново се сближава с Русия. За президент избира проруския кандидат Виктор Янукович. Три години по-късно Янукович е свален от власт с революцията на Киевския Майдан. Русия отново подозира намеса на Запада. По този повод френският експерт по Източна Европа Давид Тютри пише в Monde Diplomatique: "Според мнението на Москва смяната на властта в Киев е пуч с помощта на Запада, като целта му е да привлече Украйна в своята сфера на влияние." До голяма степен сегашната инвазия, наредена от Владимир Путин, е опит за връщане на "откраднатата" Украйна в руската орбита.

След Майдана на власт идват антируски настроени националисти - Арсений Яценюк, а след него Петро Порошенко и Владимир Зеленский. Новите управляващи ограничават използването на руския език. Това е неприемливо за Крим и Източна Украйна, където за мнозинството от жителите руският е матерен. Кримският регионален парламент въстава срещу новата власт. Гласува за присъединяване на Крим към Руската федерация и обявява референдум по въпроса. По данни на изборната комисия 95,5% от населението на полуострова гласува в подкрепа на присъединяването. През март 2014 г. то вече е факт. Западът не признава референдума и смята анексията за нарушение на международното право. Въвежда санкции срещу Русия. Те са действащи и до днес. В своя защита Русия се позовава на прецедента Косово, където Западът е разрешил промяна на следвоенни европейски граници.

На бунт се вдигат и рускоговорящите области Луганск и Донецк. Голяма част от тамошните жители също не признава новата власт в Киев. Виждат застрашено правото си на самоопределение и майчин език. Разгаря се военен конфликт между бунтовниците от една страна и украинската армия, подкрепена от доброволни формирования, от друга. Той продължава вече 8 години. Западът счита, че бунтът е подпомогнат с руска военна техника и военнослужещи. Русия отрича, но признава участието на руски военни доброволци. Още през 2015 г. в Минск Германия, Франция, Украйна и Русия договарят и подписват пътна карта за мир в Донбас. Според нея детайлите трябва да се доизяснят в директни преговори между Украйна и представители на така наречените Луганска народна република и Донецка народна република. Украйна отказва да преговаря с представители на сепаратистите. Отказва и да даде на Донбас предвидената в Минските договорености широка автономия. Войната продължава. До днес тя е отнела над 14.000 човешки живота. В края на миналата година Русия отново настоява за директни преговори между Украйна и представители на донбаските "републики", както е предвидено в споразумението от Минск. Украйна не откликва. На 22-ри февруари Путин признава независимостта на двете отцепнически "републики". На 24-ти февруари обявява и настоящата инвазия в Украйна.

През декември Русия изисква от САЩ и НАТО гаранции за сигурността си, включващи неутралитета на Украйна и неразполагане на военна сила и техника в Източна Европа. Западът отхвърля руското предложение. Путин предупреждава, че в случай на неудовлетворение на исканията му ще последва "военно-технически отговор". Оказа се, че е имал предвид война в Украйна.

Русия, която междувременно разполага с оръжия, за които твърди, че нямат аналог в света, отдавна счита, че заслужава повече уважение на международната сцена. Западът обаче по инерция запазва пренебрежителното си отношение към нея. Западни коментатори нерядко наричат Русия "бензиностанция с ядрени ракети". А в равнопоставени преговори между руски и западни дипломати войната в Украйна можеше и да бъде предотвратена. Немският политолог Герхард Мангот, който е наблюдател на руската политика Русия пояснява: "Путин има визия и усещане за историческа мисия, чието изпълнение счита за негов дълг. Така иска да бъде запомнен в руските учебници по история. Иска да направи Русия велика сила, поне във военно отношение." От доста време Путин говори и за така наречения "руски свят" ("русский мир"). Счита го за застрашен. В годишната си реч той отново изтъкна, че общ език, култура, религия и история свързват руснаци, украинци и белоруси в един народ. Украинското правителство според него отнема езикови и културни права на рускоговорящите украинци. Войната е и стъпка за възстановяване на въображаемия "руския свят".

Със санкции Западът се опитва да спре Путин. Опитва да предотврати нежеланите последствия от война за международния ред. Кутията на Пандора обаче вече е отворена. Дипломацията не си свърши работата. А и дали не надценяваме възможностите на нашите санкции? Политическият експерт Маркус Кайм от немската Фондация за наука и политика е на мнение, че във настоящата преплетеност на световната икономика лостовете на Русия за влияние върху Запада може да се окажат съпоставими с тези, които ние се опитваме да ѝ повлияем.

Трудно е да се предвиди, как историята ще запомни Владимир Путин. В биографията му обаче от тук насетне ще пише, че е руският президент, водил война срещу Украйна. А какво по-страшно от това може да пише в биография на руски президент...?


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 70 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    62 35 Отговор
    Малко хора в Америка и Европа осъзнават, че световната икономика е изцяло зависима от руския износ на петрол, въглища и природен газ. Тази зависимост може да се види по много начини. Например през 2020 г. 41% от световния износ на природен газ идва от Русия. Природният газ е особено важен за балансиране на електроенергия от вятър и слънце.

    Коментиран от #3, #6, #12, #17, #53, #61

  • 2 хХх

    52 10 Отговор
    Шокираща новина :
    .
    Преди час, Байдън каза:
    " Путин нападна Русия"
    .
    А дали грешката, не е вярна?

    Коментиран от #27, #54

  • 3 хХх

    75 15 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Министърът на икономиката на Италия, вчера пусна туит:
    .
    " Бях убеден в Санкциите, докато не стигнах до бензиностанцията"
  • 4 Илиев

    35 59 Отговор
    Путлер и шах? Това е игра за умни хора. Дай му на него шашки. Лузър. Това е джуджето.
  • 5 През

    67 13 Отговор
    Първата световна война България се присъедини към оста на Германия и австро-унгария като ни бяха обещани големи териториални придобивки
    През втората световна война България се присъедини към желязната ос от рим-берлин-токио като ни беше обещано част от беломорието и Македония
    В предстоящата трета световна война България се присъедини към НАТО който нищо не ни обещава слагам скоби хартиени самолети и нищо добро не ни чака
    Предишните войни управляващите поне са се надява ли на нещо добро за България

    Коментиран от #10

  • 6 Хихи

    23 33 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Както е изцяло, според теб зависима, скоро ще стане изцяло независима. И рушняка ще гризне дръвчето. Окончателно.

    Коментиран от #34

  • 7 Майна

    55 24 Отговор
    Налаганите санкции ще унищожат икономиите на Европа- тотален колапс за населението...Путин не иска нищо повече от денацификация и спазване на ПОДПИСАНИ СПОРАЗУМЕНИЯ, КАКТО И ПРИЗНАВАНЕТО НА ЛУГАНСКА И ДОНЕЦКА РЕПУБЛИКИ..ПУТИН Е ЗА МИР..ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ, ПРИЗНАТА КАТО ТАКАВА И ОТ БАЙДЪН БЕШЕ ЕДИНСТВЕНИЯ НАЧИН ДА ИЗИСКА ТОВА ...УМНИТЕ ХОРА ПО ЦЯЛ СВЯТ ГО РАЗБИРАТ

    Коментиран от #73

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 дора

    22 44 Отговор
    светът трябва да реши как един психопад да не може за заплашва живота на нашите деца

    Коментиран от #23, #26, #78, #79, #80

  • 10 хХх

    34 24 Отговор

    До коментар #5 от "През":

    Споко.
    Сценарият върви по план.
    .
    След два-три месеца на "изборите" ще победи ЕДИННА България и заедно със Скопие и Сърбия се връщаме където ни е мястото.
    В Православния свят.

    Коментиран от #57, #66, #92

  • 11 Да живее Украйна

    19 31 Отговор
    Къде го сега Каспаров. Този знае ли кои са фигурите. Тва не е да нападаш и избиваш други народи. Срам и Позор на Ка Путин
  • 12 Госあ

    25 31 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Въглища има навсякъде. Включително и у нас. Че и уран имаме. Май, май зелената сделка ще трябва да се отложи, въпреки че добива и горенето на газ не ми се струва много зелено. Е по добре от въглищата, но какво да се прави. С диваци не може да се преговаря. Особено с диваци с ядрено оръжие.

    Коментиран от #15

  • 13 Емоциите са хубаво нещо, но

    49 15 Отговор
    Няма ли поне един да обърне внимание на разума - Путин ясно и подробно обясни, че никак не му се иска такава война, но ородажните управници на Украйна не му оставиха избор. Те превърнаха страната си в площадка за нападение и диверсии на САЩ срещу Русия. Не на НАТО, а на САЩ, защото дори европейските страни нямат думата, а се държат като васални на щатите.
  • 14 Fscdd

    30 8 Отговор
    Кеипете сороси, времето ви бързо изтича, тик так тик так.
  • 15 Мдааа

    6 14 Отговор

    До коментар #12 от "Госあ":

    Точен коментар!
  • 16 Истински чувства, например

    15 13 Отговор
    Когато до един тежко болен е семейството му , приятелите, помагат му да да се ИЗЛЕКУВА. В Украйна е тежко болните вместо да се лекуват, измъчват близките си, а болестта от 2014 прогресира. От постоянния стрес все повече хора се разболяват . Русия , като големия брат е там, за да спаси хората от психясали управници. На едните вече нищо няма да им помогне, те са за изолация от обществото, на другите ще са достатъчни лекарства и психотерапия.
  • 17 Лудия касапин

    12 16 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Икономическия шок за Русия ще е голям...е не толкова брутален като преди разпада на СССР, но все пак болезнен. Видяхте,когато Франция блокира Дувър за 48 часа,какво се случи в Англия по магазините само празни рафтове. Но тук мащаба е друг и ще отнеме седмици,може би месеци,да бъдат усетени санкциите в цялата си тежест от обикновения руснак.
  • 18 Тото 1 и Тото 2

    31 8 Отговор
    А как УЖ нормалният , УЖ цивилизован , УЖ хуманен свят реагира и коментира агресиите на САЩ по целия свят ? Как реагират на страданията и мъките на различни народи в Азия и Африка например ? Само питам , нищо повече ?
  • 19 Кака Пена

    30 5 Отговор
    А защо нийкъде не виждам и ДРУГАТА ГЛЕДНА ТОЧКА за конфликта? Т. е.какво точно мислят В Москва за така създадената ситуация? Дали всичко горенаписано е ВЯРНО?

    Коментиран от #102

  • 20 мърфи

    14 17 Отговор
    манията за величие те прави нищожество,и единствената "утеха" за путин е,че ще го споменат в историята!
  • 21 9 май в киев

    21 8 Отговор
    Какъв коментар,каква дълбочина на анализа-понография!Военно-техническият отговор ще последва след честването на 9 май в Киев!Та така коментаторче,отговора ще е за печатарите на нефелни зелени хартийки във фашингтон!Говориш за въображаем руски свят а не виждаш крушението на империята на античовечността-САЩ!
  • 22 Това не е

    13 8 Отговор
    Пълномащабна война, бе драскач. Да ва ва и военните специалисти.
  • 23 Йеронимус БОШ

    14 2 Отговор

    До коментар #9 от "дора":

    Наистина ли пишеш думата психопаД с Д ? Я пробвай пак ! Дали не е психопаТ с Т ? Напъни се и ще го научиш , колкото и да е трудно ! Хайде.....със здраве !

    Коментиран от #33

  • 24 Димов

    30 14 Отговор
    Войната не е срещу украинският народ, а срещу режимът на правителството там. Затова се щадят инфраструктура и цивилни, доколкото е възможно. Спрете с подвеждащите заключения! Не прави чест на никого, подобен похват. Само издава раболепие и скрити интереси.
  • 25 Ако Путин не осигури

    19 8 Отговор
    безопасността на Русия сега, след 20 години ще го псуват и ще викат "Защо не направи нищо? Виж, сега са сложили ракети в Харков"

    Коментиран от #28, #93

  • 26 МайкАлънПатън

    27 5 Отговор

    До коментар #9 от "дора":

    За кой психопаТ става дума ? За този от САЩ , който унищожи и продължава да унищожава живота на деца в Афганистан , Виетнам , Либия , Ирак ......? За този , който налага своята демокрация и правила по света , без значение , че не канен и искан ?
  • 27 жоро уудстока

    19 11 Отговор

    До коментар #2 от "хХх":

    Дали е казал"Путин нападна Русия",или "Путин си вкара автогол" е равносилно!Лошото е,че в момента немили-недраги скитат по пътищата на Европа невинни жени и деца,заради психопат-убиец!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Нацик

    6 14 Отговор
    Путлер Хуйлоблят!
  • 30 Димов

    30 3 Отговор
    11 дни биваме заливани с новини, колко страшно щяло да става. Никой не апелира за мир. Дебелите статистици са заети ежеминутно да изготвят апокалиптични сценарии за паникьосване на населението. Информацията от едната страна е изцяло заглушена. Другата, хвърля всички ресурси за очерняне и оплюване по опонента, вместо да предложи решение на конфликта, та хората да се върнат по домовете си и да си заживеят пак нормално. Много мирише на развалена манджа.
  • 31 Комуниста

    9 3 Отговор
    Много гранаджии имало в България!
  • 32 Алексиев пашол на У. Й

    8 4 Отговор
    Аре новата световно не известна звезда на соро.снята
  • 33 Чочо

    6 0 Отговор

    До коментар #23 от "Йеронимус БОШ":

    Явно си мислила за водопаД !
  • 34 Димов

    26 4 Отговор

    До коментар #6 от "Хихи":

    Дори западните страни да придобият всички ресурси на Русия, ще ги опоскат за две поколения и ще тръгнат да се самоизяждат. Те водят разточителен живот. Там се живее на кредит. Искат да имат всичко, преди да са го изработили. Това е консуматорски бит, който превръща обществото в паразитно.

    Коментиран от #39, #48

  • 35 Пак

    11 5 Отговор
    платени анализи и пропаганда от всякакви анонимници
  • 36 Петьо Петров

    15 11 Отговор
    Коректен анализ. Досега всички виждаха само конфликта ,но не и корените му.

    Коментиран от #60

  • 37 Гениалния ход на Путин

    24 12 Отговор
    С един удар,5 заека.Фашистка Украйна няма да съществува.Немислимо е разширяването на НАТО на границите на Русия.САЩ и НАТО са въздух под налягане,на които нито им стиска нито могат да се противопоставят на Руската армия.САЩ не е вече фактор в световен план а само в регионален.Новия световенред се ръководи от Русия а Китай им приглася.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 за една копейка

    10 14 Отговор

    До коментар #34 от "Димов":

    А на путлер лодката за 300 000 000 и двореца за отвъдното ли са му! Иначе ватенките работят и чакат светлото бъдеще да дойде и за тях.

    Коментиран от #44

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 делтаплан

    8 12 Отговор
    Някой знае ли къде е кремълското джудже, че приятелите му го търсят? Позагубили са малко пар.
  • 43 Иванушка

    16 5 Отговор
    Бacи, тоя aнaЛлизaтop цяла нощ не е спал докато напише тоя Eпик фeйл. Епично Атанасов и Комично.
    Дизлайк на aФтopчето, само с писане не става, трябва и Мъжество.

    Абе плащат ли се такива Жълтини и "aнaлизи", да взема и аз да напиша два-три пaсквила ? 😁
  • 44 Димов

    14 6 Отговор

    До коментар #39 от "за една копейка":

    Ватенките правят по-висок БВП на човек от нас. Дори леко над средният за ЕС.

    Коментиран от #94

  • 45 Jacques Yves Moineau

    4 13 Отговор
    Абе ние да му мислим. Че след Украйна е Молдова, а после сме ние.

    Коментиран от #52

  • 46 Error

    20 1 Отговор
    Антъни Блинкен :" Санкциите на Запада върху Русия ще се увеличават, докато не приключи военната специална операция в Украйна“. Самите американци наричат събитията военна операция, а нашите разкараха неудобния генерал Янев, който говореше същото, но истинската причина за отстраняването му беше категоричният му отказ да предостави наши бойни самолети на украинските пилоти, заедно с още от Полша и Словакия.
  • 47 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    11 15 Отговор
    Русия винаги се е страхувала от Германия и нейната духовна сила.Явно лудия,като дълго живял там е чел много немски философи.вероятно е чел и монографии на Ото Фон Бисмарк....там между редовете има една негова мисъл за мечката....Тя може да бъде.....,ако се завладее украйна...това му е останало,като условен рефлекс на Путин.През 14г му направиха преврат под носа.Той реагира светкавично и взе най вкусните парчета от тортата украйна.говоря за Крим и подготви луганск и богатия донецки край за приобщаване.Явно възраста и чуството за човекът над света го е завладял под ръкоплясканията на неговите генерали клакьори.На 22 ри го гледах внимателно ,когато бе събрал генералитетът в кремъл.Там видях нервност,която никога не е показвана поне по руска тв...Един човечец се опита да ....бъде по мек в изказа си и бе срязан по сталински от все още путин,а не лудия.Войната ви я написах ,преди 2години близо,че ще започне след ...Нещото.войната винаги има оправдание....В една война не е важно кой е запалил огънят, а кой е направил пожар.Съвсем правилно русия атакува с космическо оръжие и ракети първите часове и влезе с танкове до местата където искаше да направи граници срещу 666.войната трябваше да приклучи след 36часа и да бъде седнато на масата за преговори.Дотогава света не се бе озлобил и не бе получил заплаха за ядрено оръжие.Никой досега не е плашил хората на земята с атомът.След втория ден на войната ,вече имаме луд с ядрени ракети с всякакъв обсег,който заплашва и

    Коментиран от #63, #83, #96

  • 48 Лудия касапин

    7 7 Отговор

    До коментар #34 от "Димов":

    И точно този консумоторски бит държи,засега Китай далеч от конфликта. Китайците негласно подкрепят действията на Русия,то е ясно,дори ги наричат стратегически партньор. Но от друга страна си пазят и двата най-големи пазара САЩ и Европа и ми се струва,че ако трябва да жертват някой из между икономиката си и Путин,не е нужно да си гений,да се сетиш какво ще изберат.

    Коментиран от #58, #59, #69

  • 49 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 7 Отговор
    .След втория ден на войната ,вече имаме луд с ядрени ракети с всякакъв обсег,който заплашва и Лудинофилите,не само нас!По страшно от войната е загубената война....Тази аксиома се настанява в главите на лудият генералитет и,ако световния разум не му даде вратичка за връщане този може ......... европа.Кратко ,ясно.Бяхте написали 3деня четмо неразбираемо за никой факти.само с преписване не става,трябват знания и мисъл-липсва ви джурналисте!

    Коментиран от #84

  • 50 Toxic

    21 3 Отговор
    Спомнете си, че същият фашистки проект вървеше с пълна сила и в България цели 12 години. Мутрите бяха овладели цялата държава и бяха недосегаеми, липсваха им само украинските свастики.
  • 51 пппп

    9 4 Отговор
    Ако Русия не беше свалила СССР сега нямаше да я има тази война, а също така нямаше да я има и тази тотална мизерия в България!
  • 52 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 2 Отговор

    До коментар #45 от "Jacques Yves Moineau":

    тролчо имаш ли карта пред себе си?????пиши да не заспиш,ударението на ИИ-заспиш,като шопот у тебе!

    Коментиран от #71

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Ами то за американците -

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "хХх":

    с тяхната изключително ограничена обща култура - е все едно. Важното е САЩ да доминира! А че Байдън не знае какво говори , си има причини - старческа деменция, Алцхаймер... Простете му!
  • 55 Роза

    5 6 Отговор
    Браво!Хубава,умна и обективна статия!Авторът се опитва безпристрастно да разгледа политическите събития още от времето преди Путин и донякъде успява."Един ще жали,друг ще ме проклина....."Това вазово стихче се отнася и за Путин в случая, но според мен тези,които ще го проклинат,ще бъдат много повече,защото става въпрос за хиляди загинали хора и от двете страни.
  • 56 124

    16 3 Отговор
    Фашизоидната американска пропаганда, цензура и дезинформация срещу Русия се разпространява като киевския неонацизъм!

    Не можаха да направят Путин своя марионетка като зеленото дрогирано нацистко човече, което сега зове от америпосолството във Варшава: Братя проливайте кръвта си ... (Но за Америка...)
  • 57 Чул те

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "хХх":

    Господ
  • 58 Димов

    8 0 Отговор

    До коментар #48 от "Лудия касапин":

    Вече са избрали. Икономическите последици са преценени отдавна. Ние просто гледаме кървавите сцени на режисьорите, а режисьорите са от всички световни сили.
  • 59 Димов

    13 0 Отговор

    До коментар #48 от "Лудия касапин":

    И Китай е следващото поле, което скакалците от запад започват да опоскват. Посягат и към руското. А след него, кое? Марсианското ли?

    Коментиран от #65

  • 60 Коренът е ясен -

    17 1 Отговор

    До коментар #36 от "Петьо Петров":

    хайде провери от колко години Западът /под диктовката на САЩ/ прави опити да унизява Русия - ще ти помогна - още през 60-те години /!/ започват първите санкции по стратегически материали - става дума за стоманени тръби с голям диаметър - резултат - след година руснаците започват сами да си ги произвеждат; в по-ново време - НАТО обещава, А "НАИВНИЯТ" гОРБАЧОВ ПРИЕМА, ЧЕ РАЗШИРЕНИЕ НА ИЗТОК няма да има - РЕЗУЛТАТ - "НАИВНОСТТА" НА ВЪПРОСНИЯ Е ПРИЯТНО ОСРЕБРЕНА И нато /разбирай -САЩ/ - "изпълнява волятя на народите" около Русия ; в по-ново време - Югославия е бомбардирана и разрушена-резултат - измислена държава /Косово/, където САЩ прави една от най-големите си военни бази в Европа; в най-ново - време - "майданът" в Украйна /организиран от САЩ/ - с надежда САЩ да овладеят Севастопол и там да си паркират военните си корабчета, а Черно море да стане тяхна махала. Резултат - тцъ, мечката търпя, търпя - и се събуди. Резултат - страда ЕС, към който и ние принадлежим.
  • 61 Напротив

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Цял свят знае за тази зависимост,и?Това сигурно прави путин по-бял?
  • 62 Не че има цензура, но бях написал,

    8 0 Отговор
    че току-що една гинеколожка каза, че скоро Европа няма да се интересува от руските енергийни източници - и ме изтриха /виж №53/.Допускам, че причината е едно излишно "Н", което бях поставил в името на тази женица.. Е, когато става дума за руснаци, всякакви обидни характеристики са допустими, но "за нашите" -не! /Пък въпросната дама явно разбира повече от анатомични специфики, околкото от това, за което говори. Явно е, че ЕС е достигнал нивото на некомпетентността си - и резултатът ще е и е цъфване и връзване на еврообречените...
  • 63 Ами като гледам

    6 2 Отговор

    До коментар #47 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    фон дер Лайден, взех да се страхувам и аз от духовната сила на Германия и германците...
  • 64 Lex Specialis

    7 1 Отговор
    Този анализатор чел ли е официални източници? Знае ли, че е предотвратен американо-украински план за нападение? Защо не каже откъде е превел въпросната статия?
  • 65 Лудия касапин

    5 0 Отговор

    До коментар #59 от "Димов":

    Ами Мъск вече се е насочил натам,нали ще ни заселва на Марс. А колкото до Китай един приятел казва,че голямата криза ще започне когато китайците осъзнаят,че досега са яли само гарнитура (ориз)
  • 66 Чичо

    4 9 Отговор

    До коментар #10 от "хХх":

    Православния свят беше разрушен, когато "православна" Русия, нападна "православна" Украйна. Рано или късно истината винаги излиза наяве.
  • 67 голям

    11 5 Отговор
    Историята вече се пише в Русия и вече е записано че Владимир Путин е забележителен и голям държавник, които обича и служи на руския народ. Ще пише още че беше нападнат от всички сатанински западни слуги и в защита на Русия им отговори с огън и жупел. С Христа Бога напред. А както е било винаги има много предатели и нагаждачи дребни душички дето лъжат и мамят, но историята ги е презряла.
  • 68 пророк

    3 7 Отговор
    Гоуем шахматист! Не си е научил урока как рухна съветската империя и сега гледаме -Рухването 2. Сега трепери в бункера и се чуди с Новичок ли ще или с друг хуманен метод от арсенала на КГБ и стиска палци за Хага.
  • 69 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 2 Отговор

    До коментар #48 от "Лудия касапин":

    Китай не ги подкрепя!!!Китай никой не подкрепя!!!Китай се ръководи от интересът си!!!Китай ще се намесИ,ако е застрашен интересът му!Някой може ли да каже от вас каква гъба държи лудия и защо я гледа така??????

    Коментиран от #72, #86

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Jacques Yves Moineau

    2 0 Отговор

    До коментар #52 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Оооо! Плиткогазещия! Отдавна не се беше появявал! Затова пък сега гледам че се опитваш да наваксаш!
  • 72 Лудия касапин

    2 1 Отговор

    До коментар #69 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Ами това казвам,засега интереса на Китай е да си продава стоките в Европа и САЩ.Ако интереса и беше Русия,войната щеше да е приключила за 2 дена.Русия с Китай зад гърба си....кой щеше да застане зад Украйна.
  • 73 Марков

    10 2 Отговор

    До коментар #7 от "Майна":

    Понеже САЩ, Англия и ЕС искат смачкването на Русия, пряка или косвена собственост на нейните суровини и богатства, считайки че няма при никакви обстоятелства да започнат ядрена война, се проведе тази операция. Руските искания са точно отразени от номер 7, а американските бяха стрелби по мирните жители в двете републики от фашистките украински образования и ежедневно бутане за старт на война. Понастоящем няма война между Русия и украинския народ. Има между Русия и американските васали Зеленски и Компания и подчинените им въоръжени Азов, гвардията, Галичина, наемниците-чужденци. Това е. Но западните медии пишат друго и под защита на украинския народ фактически поставят под защита фашистите от горните военизирани формирования. За борба с Путин всичко може да се използва - това е тезата на Байдън и компания.
    Видяхте ли Зеленски на пресконференцията в САЩ. Беше седнал на стол, с неопределени движения и поведение, с неясен изказ и поглед. Било умора. Моля? Я да се произнесат психолози, токсикология и знаещи последствията от вземане или не вземане на някои вещества? Ами необходим е още и ще си играе ролята.

    Коментиран от #77

  • 74 за една копейка

    3 5 Отговор
    Русия инициира премахването на санкциите срещу 15 грузински производители на мляко и млечни продукти. Очаква се и един производител от Азербайджан да навлезе на руския пазар.
    Пред лицето на глада омекват търсят спасение!Израелците недвусмислено са му казали какво го чака и са му дали вариант да се измъкне поне жив преди приятелите му да го пенсионират. Джуджето видимо не е било добре, с високо кръвно и т.н.
  • 75 Алексиев

    0 1 Отговор
    това си е най-гениалната стратегия на 21 век
  • 76 Хан са да видим!

    4 0 Отговор
    То по същото заключение, това в пълна сила важи за всеки преЦедент на фащ. Кой от тях не е "водил" война някъде по света? Всички те тънат в кървища. Сатанинската наглост е безгранична.
  • 77 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 7 Отговор

    До коментар #73 от "Марков":

    Гледа ли путин на 22 ри......само по начинът на заснемане и излъчване,ако бе виждащ трябваше да кажеш-Война...сега този Зеленски е герой,а на всичкото отгоре ще спечели войната и ще се пеят песни за зеленски,а лудия вече е заклеймен от целия свят и ще бъде ......... от 24ти само вчера рт1 започна с лудия и срещата му със стюардесите!какво ти говори...ВИДЯ ЛИ ЛИцата на Стюардесите и би ли казал кой ...путин бе там....разстрелът на генералът не справил се ....с блиц криг...Ако ти си марков трябва да мислиш,като него и да търсиш неизказаното..Много едностранен коментар,приличаш ми на руски трол!
  • 78 Гневен

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "дора":

    Каква психо патка си
  • 79 Скъпа Дора,

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "дора":

    можеш да спасиш децата си, ако ги имаш разбира се, ка то ги повериш на грижите на байДън и син му Хантър. Те са световно известни с пристрастията си към малките деца. Това ти е жокер и успех. Трябва да побързаш докато злия Путин не ги е изял живи.
  • 80 Сопри се ма, Тодорке, че

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "дора":

    психопаДията хептен те довърши.
  • 81 Гал

    3 1 Отговор
    От девет кладенеца вода носи. И защо? Да вземе някой лев. Смешно и трагично за автора, който много добре знае за какво става въпрос всъщност. Ей такива хибриди ... Но истината винаги идва при хората. От САЩ като пръснат и тук се намират.

    Коментиран от #89

  • 82 Украйна е капут

    3 3 Отговор
    Историята се пише от победителите. Украйна приключва с държавността си. Решава се проблема с новата структура за сигурност в Европа. САЩ продадоха украинците за да решат този проблем. Действията на руската федерация да напълно съгласувани с Белият дом. Само наивниците не разбират това повлияни от медийната и политическа пропаганда.
  • 83 Лягай да се наспиш.

    2 1 Отговор

    До коментар #47 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Още си друсан от снощи. Като пиле в кълчища си се оплел, в мъгливите си мисли.

    Коментиран от #90

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Човек

    5 2 Отговор
    "това е все едно твърдоговоряща Западна България да отприщи военен конфликт с мекоговорящата"
    Ега ти нескопосания пример.... Западна България не е позвала армията срещу сънародниците си бе, умник, и не е избила за 8 години 14 000 човека, в т.ч. и деца. И дано да нямаме "Алея на ангелите" - на около 150 деца загинали при обстрелите на десните фашизоиди . Такъв мемориал-гробница " Алея на ангелите " има в гробищата на Донецк ... И това е само там, в Луганск и други селища също има избити деца... от безспирния 8 годишен обстрел на цивилни селища
    И Западна България не е забранявала на мекоговорящата да говори меко -- там забраниха да се говори на Руски. Хората само това искаха - - да говорят на руски и да живеят според разбиранията си, да живеят в Украйна - не им разрешиха и те се отцепиха... И 8 години бомбят градовете им - зверски - може да питаш нашите Европейски представители там - от тях го знаем - от първа ръка.
    Долни невежи мерзавци, съдите избирателно и въобще не искате да чуете другата гледна точка - за това не плащат

    Коментиран от #87

  • 86 Състоянието ти

    1 2 Отговор

    До коментар #69 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    на отровни гъби ли се дължи? Бре! Пък аз си мислех, че така си се родил.

    Коментиран от #91

  • 87 Сър Пичук

    5 1 Отговор

    До коментар #85 от "Човек":

    Защо не се върнеш още малко назад и да кажеш кой и как отцепи Донецк и Луганск. Знаят се имената на руските офицери, които организираха и свършиха тази работа и бяха дори начело на тези т.нар. "народни републики". Защо не кажеш, кой ги снабдяваше през цялото това време с горива, оръжия и муниции. Защо не кажеш колко руснаци и чеченци се биеха там. Тази необявена война на Русия срещу Украйна неминуемо доведе до жертви. Но те са и от двете страни. А има и от трети. Децата от сваления от сепаратистите малайзийски самолет в коя алея на ангелите са? А днешните жертви на руските нашественици, сред които са и стотици деца?
    Накратко, ако Путин не беше анексирал Крим и отцепил част от Източна Украйна, нямаше да има 14 000 невинни жертви, алея на ангелите, свален граждански самолет и братоубийствена война.
    Просто е.
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Честното овчарче

    3 0 Отговор

    До коментар #81 от "Гал":

    "От САЩ като пръснат и тук се намират."
    Народа е измислил точна поговорка: От САЩ като пръ..д..нат , тук се наси ... рат
  • 90 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 3 Отговор

    До коментар #83 от "Лягай да се наспиш.":

    Явно съм ви уцелил лошо..Лудинофилите!!.КатоБългарска стрела руски хеликоптер....Много ревете,чада...Мнооого ви обичам такива!За разлика от вас руснаците са добри гъбари и шахматисти и ги уважавам,но при мен Няма Анкст...На немски означава Страх!Запомнете подлоги руски.За да те уважават,трябва и Ти да уважаваш,но да не се Страхуваш.когато контактувате с животни това е аксиома!УУВАжение -Да,Страх-Не!Уча ви от 2години ,а вие вместо благодаря плюете бг...Ноо,това ви е в природата.

    Коментиран от #95

  • 91 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 1 Отговор

    До коментар #86 от "Състоянието ти":

    тази гъба,която държи и се чуди??каква е ..това е ядлива гъба,не я виждам добре но по времето когато ходи по тайгата и най вече по шапката на гъбата мога да кажа с малко над 50% вероятност.Това е млечница-Лютивка.Много люта гъба,която руснаците обичат да слагат в качета със саламура .Идеално мезе за водка,за тях......Но ,това са хора,които пият етилов спирт с игристое и български имаше малинови.... как се казват,Разреждаш го и с вода става сок...когато те мезят с гъба,която дори не бера...дълбоко виждащ си Пие ракията с буркан стерилизирани манатарки и пачи крак!
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Айде бе

    1 2 Отговор

    До коментар #25 от "Ако Путин не осигури":

    А не е ли по-важно дали ги изстрелват, а не къде са ги сложили тия ракети? Ако се държиш коректно и братски, какво ти бърка? Ама Путин иска да извива ръце, единствен той да шантажира с атома, да корумпира, да има свои марионетки начело на чужди държави! Как изобщо може той да има думата с какво се въоръжават украинците, след като той самият е с атомно оръжие? Не ви ли изглежда маниакално нахално? И не става дума за враждебни съседи от друга религия, нали били братя? Той за какви "братски" действия иска да има предимство?
  • 94 Айде бе

    0 2 Отговор

    До коментар #44 от "Димов":

    Не е вярно! Провери. При толкова голяма територия и изключително добивна промишленост
  • 95 Бодак

    1 1 Отговор

    До коментар #90 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    "Явно съм ви уцелил лошо"

    Целенето с тава с факти и доводи. Ти си празнословец, при това опияняващ се от думите си -- нацис... опс ..нарцитист
  • 96 Бодак

    4 1 Отговор

    До коментар #47 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    " Ото Фон Бисмарк....там между редовете има една негова мисъл за мечката...."
    Знам много начини да изкарам мечката от бърлогата, но не знам нито един начин да я върна

    "В една война не е важно кой е запалил огънят, а кой е направил пожар" Каква мисла -бисер -- като на един руски либерал 5-то колончик: "Днес да си патриот означава да си русофил"... Все отбрана, гнила интелигенция

    "войната трябваше да приклучи след 36часа" Тва само "ум" като твоя може да съчини и да "види"

    ".Дотогава света не се бе озлобил и не бе получил заплаха за ядрено оръжие...Никой досега не е плашил хората на земята с атомът" Даже го използваха -- срещу градове с жени, деца и старци, вместо срещу мъже във военните базиж -- 2 пъти

    ""."След втория ден на войната ,вече имаме луд с ядрени ракети с всякакъв обсег,който заплашва" Тва като руските ракети в Куба -- забравят да кажат за причината -- американските ракети в Турция . Забрави да кажеш, че преди това ингилизите заплашваха НАТО да се намеси. Та за да пресече тези мераци и да спаси света от намеса на НАТО и Трета световна, Путин нареди особен режим на дежурство -- за да загреят албанските реотани в ингилизките глави

    Коментиран от #97, #98, #99

  • 97 Бодак

    1 2 Отговор

    До коментар #96 от "Бодак":

    "Днес да си патриот означава да си русофил"..
    Тоя руски либерал и 5-то колончик каза "Днес да си патриот значи да си русофоб"
  • 98 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 1 Отговор

    До коментар #96 от "Бодак":

    Добре може и книга да издадете с моите цитати ,като си ги припишете след време.Харесва ми!доволен съм,дори поласкан ,че се учите от мен!Дано съм ви помотгнал в ограмотяването!
  • 99 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 1 Отговор

    До коментар #96 от "Бодак":

    Днес смени ли рублите,а ??как беше още вземат ли ги или вече не вървят???я да видим какво преписал си от 1ва рт...Вложи и собствено мнение.копипейст на думите казани по техните медии.Истината е винаги невидима за очите е казал малкия принц.Ако се понаучиш и да мислиш ще можеш и по убедително да защитаваш загубените тези на ,които робуваш.Поне ставай по една минута на ден ,руский!защо така те заболя,като съм бил въздух под налягане.....Не знаеш ли,че въздухът под налягане прави много силен Бууум???колко пъти да ти кажа:За да бъдеш опонент не е достатъчно да обиждаш!Трябва и да знаеш,как!
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Всъщност

    2 0 Отговор
    Украйна и друг път е яла бой от Русия и е вкарвана в правия път! Последно яде бой и от Германия - но не я щадяха като Путин, а я разгромиха за 1-2седмици!
    За последните 70 години Украйна се превърна в наглият просяк - първо от СССР, впоследствие от Русия а сега от Запада! Последният още не осъзнава каква беля му е до главата, но ще разбере - болезнено!
    А глупостта на Путин е наивността му, че вече фашизираните украинци имат нещо общо с руския народ ...
  • 102 Патриот

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Кака Пена":

    Днес кофи помия изливат срещу Русия, ..
    Няма друга гледна точка.за васални държави Но тя и не може да бъде озвучена, защото пропагандистска машина също Натовска. Днес Америка и Нато командват света.
    Европа окупирана от Нато, навсякъде нейните военни бази-само да гъкнеш и получиш Белград....окупирана продажна европа..
    Честито -това са европийски и североатлантически ценности-една държава от друг континент командва в Европа..
    Не изглежда ли странно?
  • 103 Матей преображенски

    2 0 Отговор
    Американските империалисти не могат да преживеят факта,че нещо се върши против злата им воля,и то толкова успешно,правят се на изненадани,а всъщност постоянно предвиждаха и даже предвкусваха руското настъпление.Това всъщност е активна защита,току на своя праг.Всички козни на фашингтон пропадат последователно,заканват се безсилно,зъбят се с разклатени зъбни протези.Цяла Европа скоро ще се възмути от американските простотии,назрява голяма икономическа криза и тя ще се разреши,чак когато американците бъдат изритани от континента, а нато остане в историята.
  • 104 Жулиен Гаков

    1 0 Отговор
    Фаталния ход е на онзи с деменцията а не на Путин!!!!!