Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Март, 2022 21:00 4 849 38

"Не се страхувай, в София сме": разтърсващият разказ на три украинки в България

  • бежанци-
  • украйна-
  • русия-
  • българия-
  • мигранти-
  • безопасност-
  • война-
  • украинки

Пред очите ми шрапнели убиха дете, разказа една от тях

"Не се страхувай, в София сме": разтърсващият разказ на три украинки в България - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Самолет прелита ниско в небето над София. 10-годишното момче се хваща за главата, запушва ушите си и се превива на две. "Не се страхувай, в София сме", успокоява го майка му.

"Пред очите ми шрапнели убиха дете"

Още новини от Украйна

Седим с няколко украински жени в център за катерене близо до летището в София. Пристигнали са в България преди три дни с автобус. Тяхна приятелка украинка, която живее в София от години, е довела Алла, Лена, Таня и децата им в центъра за обучение на катерачи - с надеждата, че така децата поне за миг ще забравят ужаса и страха. "Децата ни са толкова уплашени, че дори в сладкарница не искат да отидат. Не искат да излязат от жилището, в което сме се настанили. Започват да плачат само като им предложим да се разходим някъде из София. В крайна сметка все пак ги доведохме тук. Сега ги виждам засмени за първи път, откакто започна войната", споделя Лена.

Докато с децата се занимават треньорите по катерене, трите жени започват да разказват: "Беше ужасно. Виждахме как ракетите падат върху блоковете, в които живеем. Тътенът те разтърсва отвътре. Не разбирам как е възможно руските медии да твърдят, че в Украйна няма война. Да дойдат и да видят разрушеното училище в Киев, взривената детска градина и болницата за деца. Стреляха по децата ни", казва Таня, а Алла добавя: "Преди да тръгнем, пред пред очите ми, от другата страна на улицата, шрапнели убиха дете. Загина там, на място. Баща му го държеше в ръцете си и не знаеше какво да направи. Не разбирам защо руснаците лъжат, че искали да ни освободят. От какво? Украинците сме свободни хора. Ако искахме да ни освобождават, сега нямаше да се бием с тях. Нямаше мъжете ни да са там и да загиват, а ние тук да се чудим накъде да поемем."

И трите жени държат телефоните си в ръце и постоянно гледат в тях. Благодарни са, че в залата има безплатен интернет. "Пишем си с мъжете ни постоянно. Също и с близките ни, които останаха там. Чакаме съобщения от тях всяка минута. По хиляди пъти на ден ги питаме дали са живи. Родителите ми са се скрили в едно село близо до Киев, защото в града не може да се оцелее", обяснява Таня.

Лена показва на телефона си снимка на коте, увито в одеяло: "Това е нашето коте, успяхме и него да спасим, вози се с нас в автобуса. Спасихме го, но, знаете ли, с общи средства и усилия бяхме построили голям приют за бездомни животни. Руснаците обаче го изпепелиха, нито едно животно в приюта не оцеля. Стреляха специално по тази сграда. Пламна цялата в огън с животните вътре. Може да ви се струва странно, че говоря за това точно в този момент, но е важно. Защо убиха животните? Сигурно са мислели, че там се крият цивилни хора. Толкова е жестоко."

Очите и на трите жени са тревожни, тъжни, уморени. Докато говорят, ръцете им не спират да треперят. Питаме ги дали искат да останат в България. Не, казват и трите. "Тук е много скъпо. Дойдохме с малко пари и скоро ще свършат. В момента сме настанени в апартамент с голям за нашите стандарти наем - 50 евро на ден. С малкото пари, които ми останаха, си купих самолетен билет за Словакия, където живее моя приятелка от университета. Тя ще ни приюти с двете ми деца безплатно", казва Таня. Питаме я защо не се е възползвала от групите за помощ в социалните мрежи, където хора предлагат безплатни жилища. Казва, че е писала, но за три дни никой не ѝ предложил жилище или работа.

Лена също е решила да пътува с Таня - защото според нея в България организацията не е добра. "Не знаем дали децата ни ще могат да тръгнат на училище. Не знаем и как ще бъде уреден нашият статут, за да можем да започнем някаква работа. А трябва да изкарваме пари - мъжете ни воюват. Никъде няма информация как да уредим живота си тук, докато ужасът приключи. Мислехме, че тръгваме за седмица-две, но това няма да свърши толкова скоро. Тази война ще продължи дълго. Руснаците няма да се спрат, докато не разрушат цялата ни страна."

В бързината Лена не е взела паспортите на децата си. Посолството на Украйна ги е дописало в нейния паспорт, но жената се тревожи дали без документи ще могат да преминат границата към друга държава в ЕС. Въпреки това е твърдо решена да тръгне с Таня към Словакия.

"Това много ме разочарова в България"

Алла добавя още една причина, заради която и тя е решила да не остане в България: "Не сме допускали, че в България, въпреки топлия прием досега и безпроблемното влизане, ще има толкова много хора, които са за Путин. Не сме вярвали, че ще има хора, които ще гледат на нас с лошо и ще казват, че ние сме някакви престъпници, които сами взривяват домовете си и убиват децата си. Как може българите да вярват на тези гнусни лъжи? Това много ме разочарова. Искам да кажа на всички тези хора, че в Украйна има война, истинска война. Че руснаците ни убиват, че изпепеляват страната ни, че са безпощадни. Не се спират пред нищо, не жалят никого. Разстрелват цивилни хора, бомбардират цивилни обекти. Градовете ни са изравнени със земята. И няма да се задоволят само с Украйна. Ще искат още. Европа ще искат", казва Алла и добавя: "Не вярвайте на руската пропаганда. Ние сме мирни хора, а Украйна е богата на ресурси - никога не бихме разрушили страната си. Прочетох в някаква социална мрежа как българин казва, че като дойдели мъжете ни, щяло да стане страшно. Хора, как може да вярвате на това? Ние искаме да се приберем в домовете си, в родните си градове. И когато тази отвратителна война приключи, искаме да възстановим Украйна и да живеем в родината си. Дано успеем."

Автор: Николета Атанасова


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 62 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шопландия

    72 14 Отговор
    Всички са добре дошли в Софията има жилища, паркоместа и работа за целия украински народ.
  • 2 Дали е истина

    23 30 Отговор
    Все пак ,операцията на Русия не е продължила толко много ,само няколко дни ...жалко за децата

    Коментиран от #8

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 DW смърди

    74 41 Отговор
    Само като видя заглавието и познавам, че е на смрадливото ДВ.
    Няма ли да ги забраняват и у нас?
    Аман от едностранчива пропаганда

    Коментиран от #12, #25, #28

  • 5 WTF

    39 19 Отговор
    Горките момичета - от всички прекрасни кътчета на страната са ги натресли точно в София...

    Коментиран от #13, #23

  • 6 bullneck

    8 5 Отговор
    "не дави на жалость, ты уже приехал"
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 поглед

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "Дали е истина":

    ...но операция без упойка и винаги с летален изход.

    Коментиран от #14

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Паднах от смях като го прочетох

    37 16 Отговор
    Войната свършила.Русия победила.
    Останало да се очертаят границите.
    Путин взел една писалка
    Почнал да чертае около картата на Украйна, като взел и от Полша, Молдова,Румъния.
    Другарю Путин-ами защо Полша, Молдова,Румъния.
    Това е щото даваха платцдарм за военната техника с която се стреляше по нас.
    А... и друго забравих и отбелязал в България - медията Факти!
    Тях пък ще направим-авангард на медиите ни.
    Защото и сега според тях руската армия е победена и заточена
  • 11 Баба Кина

    44 10 Отговор
    Тук трябва да се трогна... И се трогнах. Вече 30 години се трогвам, че внука и внучката се установиха и създадоха поколение далече от България. Не, не сме във война, напротив- цъфтим и връзваме. Всичко ни е уредено и подредено за 30 години напред. Гледам улицата пред дома. След "евро канализацията" всичко изглежда като във Волномаха след бомбенето на "руските специалисти". Всичко е прецизно и неповторимо и излиза един пич и ми обяснява на несвързан български, като чрез гугъл- преводач, че всичко е под контрол!? Под кой контрол???
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Петър

    25 14 Отговор

    До коментар #5 от "WTF":

    С.лянино див, в София има над 350 уникални къщи,архитектурни паметници от края на 19/началото на 20 век и още много други уникално красиви сгради,старинни църкви и т.н. Дори в Русе няма толкова много къщи австрийски стил. Не знам откъде си ,но явно не си стъпвал в центъра на София. В нито един друг български град няма толкова на брой уникални къщи на над век. При това в София са разрушени към 20000 сгради през ВСВ. Аман от к.мплексари.

    Коментиран от #15

  • 14 ???

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "поглед":

    За кого тр упойка?
  • 15 WTF

    20 10 Отговор

    До коментар #13 от "Петър":

    Тц, в целия град има точно няколко по-представителни сгради, останалото е соц като след война. Ще се чудят дали изобщо са излизали от Украйна.
  • 16 Верно ли

    49 12 Отговор
    Охооо, Зелето започна пак с "личните драми" да храни "лошите българи", дето първо не щяха да се ваксинират, па сега били и фенове на Путин! ПуснАх сълза... Е, те и афганистанците не щяха тука, па украинките ли! Да ходят в либерална Европа!
  • 17 ТАТЕТАТА НА ТИЯ ДЕЦА КЪДЕ СА И ПО КОГО

    29 9 Отговор
    СТРЕЛЯТ ? КОЛКО РУСНАЦИ СА ИЗБИЛИ ?
  • 18 WhiteNoise

    37 17 Отговор
    ами като бомбехте донбас ви беше добре на топло с краднатия газ... 8 години не 8 дни.
    са влака тръгна... и виновни няма.
  • 19 ЗА ДА БЯГАШ ОТ УКРАЙНА ИМА ПРИЧИНА

    25 6 Отговор
    МОЖЕ И ДА ТЕ ТЪРСЯТ РУСНАЦИТЕ !
  • 20 пламен

    26 43 Отговор
    Позорно е че има толкова фашистки путинци в България.
    Не ги наричам Българи, защото те и майките и дъщерите си ще предложат на руснаците
  • 21 Иван

    22 10 Отговор
    DW, вие самите вярвате ли си? Ама няма лошо - луд умора няма!
  • 22 Терминатор Две

    11 2 Отговор
    Ни моа рива и ръждясвам
  • 23 Терминатор Две

    13 5 Отговор

    До коментар #5 от "WTF":

    Там сте сopоспийте с големите заплати ще ги храниш лицемер демократичен

    Коментиран от #26, #27

  • 24 Путинофил

    14 13 Отговор
    Права е украинката. Ние русофилите искахме путинисти в територията , а получихме украинци. Протестирам!
  • 25 аз умнико

    6 9 Отговор

    До коментар #4 от "DW смърди":

    хайде умнико напиши адреса си и тока ще те усмардя че DW ще ти се струва живанши! топанар!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 WTF

    10 16 Отговор

    До коментар #23 от "Терминатор Две":

    Не ти е виновна обаче София, че не си прокопсал в живота. Затова ли си станал путинист?
  • 28 Топчо

    11 15 Отговор

    До коментар #4 от "DW смърди":

    Ами не чети бе в на лесно. И аз не мога да повярвам колко слугинажи на Матушката има у нас. Всеки ден съжалявам че сме продажни и не сме българофили
  • 29 Не ви искам в България

    35 17 Отговор
    Леле каква трагедия и какви лъжи.Да не мислите че ще събудите в мен милосърдие.Къде бяхте 8 години и посетили ли сте алеята на Ангелите,за да видите колко деца са избити от вас и вашите мъже.Няма жал към вас и не ви искам в България.Вашите истории за войната не ме интересуват,защото досега не е издадена още заповед да почнат да ви избиват.Точно за това всеки ден умират руски войничета убити от криещите се фашисти зад мирното население.По скоро бих ви повярвал,ако кажете, че бягате от бандеровските фашисти,на които не им мига окото да ви изпольват като щит,но да лъжете че бягате от Руснаците,които не ви закачат е върха на лицемерието.

    Коментиран от #38

  • 30 Чичо

    2 4 Отговор
    Колко мъка има на тоя свят.
  • 31 Да бее.

    14 3 Отговор
    Дайчо Зеле ии , ,нема смисъл да чета.
  • 32 Хайл

    13 4 Отговор
    Гледам дойче звере е автор на статията ...вярвам им 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 33 Анонимен

    15 4 Отговор
    Много разминавания има в тази статия: В Украйна било ужасно, ок това е ясно, но сега са в Бг и въпреки, че децата им отново са щастливи и са започнали отново да се усмихват, тези жени пак са недоволни дори и от Бг. И какво е това жилище което са наели за це3000 лв. наем, та това и за работещ българин е непосилно. Навярно искат лукс за без пари, едва ли в Словакия ще им предложат нещо подобно.
  • 34 Gato

    5 7 Отговор
    Путин е пътник.
  • 35 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 5 Отговор
    Това е шамар по русофилистичната паплач в БЪЛГАРИЯ!
  • 36 Хе хе

    4 1 Отговор
    Айде бре, руснаците били разстрелвали цивилни?!!! Навсякъде има клипове как руски военни минават от къща на къща с фотоапарати и там, където заснемат щети, причинени от руската армия се прави протокол за заплащане или извършване на ремонт за сметка на Русия. А тези дами за разстрелвания лъжат....
  • 37 Пепе

    4 0 Отговор
    Да наистина се стреля по жилищни сгради където се намират бандеровците те се крият вътре в жилищните сгради и няма как да не стреляш по тях инак умиращи украинците използват хората като живи щитове има украинци които са се отървали от блокадата на градовете и казват цялата истина че ги държат нарочно възможно тази жена да е видяла тази ситуация която казвам аз ако е имало бандеровци вътре със сигурност е е бомбардирали украинците не само в България негодуват има в Молдова в Полша също има такива негодувания от тяхна страна трябва да бъдат благодарни и за това което им предлагат особено Молдова и България сме бедни държави
  • 38 Разбира се

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "Не ви искам в България":

    Как ще кажат , че бягат от бандеровците, след като съпрузите им са сред тях ?