Last news in Fakti
  Тема: Украйна

9 Март, 2022 14:04 1 375 26

ЕС насочи €500 милиона към украинските бежанци

  • бежанци-
  • ес-
  • ек-
  • пари-
  • война-
  • украйна-
  • украинци-
  • русия-
  • инвазия

Живеем в най-мрачния период в Европа след Втората световна война

ЕС насочи €500 милиона към украинските бежанци - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Европейската комисия представи допълнителна подкрепа за подпомагане на хората, бягащи от войната в Украйна, както и на държавите от ЕС, които ги приемат. Наличната помощ включва:

- Хуманитарна помощ: Както председателят Фон дер Лайен обяви, 500 милиона евро от бюджета на ЕС са насочени към справяне с трагичните хуманитарни последици от войната както в Украйна, така и извън нея. От тази сума 90 милиона евро хуманитарна помощ, включително 85 милиона евро за Украйна и 5 милиона евро за Молдова, вече се използват за осигуряване на храна, вода, здравни грижи, подслон, както и за подпомагане на покриването на основните нужди на най-уязвимите лица. В рамките на най-мащабното досега задействане на Механизма за гражданска защита на ЕС в отговор на извънредна ситуация милиони консумативи, включително превозни средства, медицински материали, палатки, одеяла и спални чували вече достигнаха до нуждаещите се в Украйна, като в същото време се предоставя допълнителна помощ на съседните Молдова, Полша и Словакия в подкрепа на хората, бягащи от войната.

- Подкрепа за управлението на границите: Комисията издаде оперативни насоки, за да помогне на граничните служители на държавите от ЕС при ефективното управление на пристигащите на границите с Украйна и за намаляване на времето за чакане, като същевременно се поддържа високо равнище на сигурност. Агенциите на ЕС също така предоставят допълнителен персонал и експертен опит в подкрепа на държавите членки, като например 49 служители на Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Frontex) са разположени по границите между ЕС и Украйна и между Молдова и Украйна, а в Румъния са разположени още 162 служители. Молдова също така ще получи допълнително 15 милиона евро, за да се подпомогне справянето със ситуацията.

- Защита за бягащите и подкрепа за капацитета за приемане: За рекордно кратко време държавите от ЕС единодушно се съгласиха да бъде активирана Директивата за временната закрила, за да има яснота и сигурност за нуждаещите се лица, като се предоставят права за социално подпомагане, достъп до трудовия пазар и образование. В центъра на този подход е солидарността между държавите членки. Комисията ще координира „Платформа за солидарност“, в която държавите членки могат да обменят информация относно капацитета за приемане. Фондовете в областта на вътрешните работи за периода 2021—2027 г. също ще осигурят значителни допълнителни ресурси за държавите членки, за да се осигурят подходящи приемни центрове и ефективни процедури за предоставяне на убежище. Комисията предлага също така да се удължи периодът на изпълнение за средствата, които са на разположение на държавите членки по линия на фондовете в областта на вътрешните работи за периода 2014—2020 г., което ще доведе до около 420 милиона евро допълнителна подкрепа. Комисията ще публикува на уебсайта Europa информация, за да помогне на гражданите и частния сектор да се уверят, че тяхната подкрепа за бягащите от войната преминава през надеждни организации и отговаря на нуждите.

- Действие в рамките на политиката на сближаване за бежанците в Европа: Комисията също така приема законодателно предложение за „Действие за сближаване за бежанците в Европа“ (CARE). Това ще осигури допълнителна гъвкавост за финансиране на широк кръг мерки в подкрепа на хората, които бягат от Украйна, от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), Европейския социален фонд (ЕСФ) и Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица (ФЕПНЛ). Например тези средства за сближаване могат да бъдат използвани за инвестиции в образование, заетост, жилищно настаняване, здравни услуги и услуги за полагане на грижи за деца, а в случая на ФЕПНЛ — за основно материално подпомагане, като храна и облекло. За да се подкрепят допълнително държавите членки, ще бъде удължено с една година прилагането на извънредната ставка на съфинансиране в размер на 100 %, която бе въведена в отговор на пандемията. Освен това около 10 милиарда евро от фондовете „Помощ за възстановяване в полза на сближаването и териториите на Европа“ (REACT-EU) за 2022 г. са на разположение и могат да бъдат използвани и за финансови действия в подкрепа на бягащите от Украйна.

Върховният представител/заместник-председател Жозеп Борел заяви: Живеем в най-мрачния период в Европа след Втората световна война. Гражданите са първите жертви на безсмислената война на Путин срещу Украйна. ЕС ще подкрепи и защити бягащите от руската агресия, независимо от тяхната националност и откъде идват. ЕС също така ще мобилизира всичките си инструменти, за да помогне на тези, които ги приютяват.

Заместник-председателят Маргаритис Схинас, който отговаря за утвърждаването на европейския ни начин на живот, заяви: Когато посетихме границите, видяхме невероятно трогателни сцени, като служители от съответните държави, представители на гражданското общество и обикновени граждани се притичаха на помощ на пристигащите от Украйна. Европейският съюз подкрепя тези усилия с цялата мощ на нашите инструменти, персонал и финансиране. Активирането на Директивата за временната закрила е недвусмислен и много осезаем израз на подкрепа за хората, бягащи от войната в Украйна. Днес ние мобилизираме допълнително финансиране, за да подпомогнем усилията на държавите членки.

Комисарят по въпросите на вътрешните работи Илва Йохансон заяви: „В тези трудни времена солидарността, демонстрирана от европейците и държавите — членки на ЕС, към хората, бягащи от войната в Украйна, е като много необходима глътка въздух. Видях с очите си проявленията на този дух в Сирет (Румъния) и Медука (Полша), но той е навсякъде в ЕС. Когато действаме заедно, действаме ефективно — защитаваме хората, бягащи от войната в Украйна. Това е Европа в най-добрата ѝ светлина: предоставяща необходимата временна закрила и средствата в нейна подкрепа.

Комисар Янез Ленарчич, отговарящ за управлението на кризи, заяви: Най-голямата жертва на тази брутална военна агресия са невинните хора, живеещи в Украйна. ЕС заедно със своите държави членки работи денонощно за предоставяне на спешна помощ в Украйна и в държавите, пряко засегнати от притока на мигранти. В същото време предоставяме животоспасяваща помощ на нашите хуманитарни партньори на място, за да достигнем до нуждаещите се. Наложително е тази агресия да спре сега, тъй като хуманитарната ситуация става критична с всеки изминал ден.

Комисарят по въпросите на разширяването и съседството Оливер Вархеи заяви: С руското нашествие в Украйна войната, за съжаление, се завърна в Европа и в тези мрачни времена ние трябва да помогнем на Украйна, както и на нейните съседи, които са засегнати. Нашата първоначална спешна помощ вече се предоставя. В рамките на сумата от 500 милиона евро ние спешно подготвяме пакет в размер на 330 милиона евро за предоставяне на помощ както на хората в Украйна, така и на тези, които са принудени да бягат, по-специално децата и възрастните. Работим и по по-дългосрочни цели — от енергийна сигурност до икономическо възстановяване и устойчивост.

На 24 февруари руските въоръжени сили започнаха мащабно военно нахлуване в Украйна. В резултат на тази непровокирана и неоправдана агресия значителни части от украинската територия сега представляват зони на война, от които много хора бягат. Чрез увеличаване на хуманитарната помощ в Украйна, както и чрез финансова и оперативна подкрепа за държавите членки и Молдова, ЕС и неговите държави членки предоставят закрила на хората, бягащи от войната в Украйна. ЕС реагира бързо и решително на агресията на Русия, като прие строги санкции, които ще имат огромни последици за Русия. ЕС ще продължи да бъде единен в солидарността си с Украйна и нейния народ. Комисията ще продължи да предоставя подкрепа, включително чрез осигуряване на подходящо равнище на подготовка и дългосрочен акцент върху резултатите във всички държави членки и Молдова, за да бъде готова да отговори на променящите се нужди.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кирю Канадеца

    21 5 Отговор
    40 те кинта на ден от там ли ще са или от нашето ддс?

    Коментиран от #4, #5

  • 2 76543234567

    12 4 Отговор
    абе пичове
    с тия хартийки , за майки с деца , памперси не можете им купите
    замествате негрите с украинки ли ?
    нацизма отново ще бъде наказан

    Коментиран от #11

  • 3 Емил

    4 5 Отговор
    И на това Ердоган му вика "нищо"! Явно и той здраво е крал, щото лирата се срина, а Ердоган богатее!

    Коментиран от #12

  • 4 да бе

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "Кирю Канадеца":

    от на родителя ти 1 ддс-то
  • 5 От белите данъци

    18 2 Отговор

    До коментар #1 от "Кирю Канадеца":

    в сметките на нашите олигарси и политици, за нас нито едно евро от Европа. Умно правителство си избрахте, браво! С толкова акъл, толкова!
  • 6 кандидат оглдняла окраинка

    13 0 Отговор
    и аз искам да се пиша бежанка на златните - стая в 5 звездно хотелче, дето да зарабтовам нелегално в полегнала позиция и още 40 кинта за джобни на ден! как да ня е люблю тая мутрочалгария?!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 124

    11 0 Отговор
    ЕС призовава: Украинци, защитавайте интересите на Америка, те са и наши интереси. Затова спряхме Северен поток 2...
  • 9 124

    5 0 Отговор
    ЕС призовава: Украинци, защитавайте интересите на Америка, те са и наши интереси. Затова спряхме Северен поток 2...
  • 10 124

    3 0 Отговор
    ЕС призовава: Украинци, защитавайте интересите на Америка, те са и наши интереси. Затова спряхме Северен поток 2...
  • 11 Gucci x Balenciaga

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "76543234567":

    Чакай малко защо така пишеш и за другата боя тези като са украинки да нямат златни з-ци ?И едните и другите са хора в Европа са просто мигранти само в България ги идеализират не знам защо винаги съм се чудила ,като са бели какво златни ли ги изхождат?
    Да ги пуснат на центъра на Париж и заплата 6000€ ли какво като били украинки 🤣?
  • 12 Украинец

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Емил":

    Ами до сега са 2 милиона бежанците - 500 милиона евро се пада по 250 евро на човек а наш Киро ще давал по 40 лв на човек на ден - за месец са 1200 лв. Ами хотел или пък ток за отопление - от къде ще ги вземем тези пари.

    Иначе всички бяха много велики когато отговаряха на Путин че "членството на Украйна в НАТО не можело да се обсъжда" и какво постигнаха - братоубийствена война и Украйна пак няма да е член на НАТО.

    Пък тези "бежанци" бягат да не ги мобилизират в армията - нали Зеленски забрани на мъже от 18 до 60 години да напускат Украйна - е "бежанците" не са само жени и деца. Мъжете плащали солидни суми граничарите да ги пуснат да преминат.
  • 13 Gucci x Balenciaga

    1 4 Отговор

    До коментар #7 от "Аз съм Донбас":

    Да ама жалките и така мили руснаци не пуснаха на България евтин газ а тока се качва всяка година Ганя зимата работи да плаща сметка за ток😉Това не е проблем на България хаир не видя ни от Русия ни от Украйна

    Коментиран от #16, #19

  • 14 Оказа се

    8 1 Отговор
    Че заради амаериканската простотия Европа ще плати сметката.

    Коментиран от #15, #17

  • 15 само бедните в Европа

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Оказа се":

    ще платят сметката както е било винаги
  • 16 Антитрол

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Gucci x Balenciaga":

    Я се скрий бе - руснаците ли спряха Южен Поток, руснаците ли казаха да се откажем от дългосрочните доставки по 200$ и да минем на борсови цени по 3000$ - даже и сега получаваме от руснаците газ по 250$ но това са последни количества по дългосрочен договор.

    И къде ги американците които натискаха да се откажем от руските доставки като ни уверяваха че те щели да ни доставят "евтин" втечнен газ - къде го този газ.

    Нашите обслужват американските интереси но за такива като теб с промити от пропагандата мозъци все руснаците са виновни - даже и в момента въпреки санкциите руснаците доставят газ до Европа по всички сключени договори че даже горница.

    Газпром си плати задълженията към кредиторите въпреки че тъпаните от ЕС му блокираха сметките - ама руснаците са виновни.

    Коментиран от #18

  • 17 Си платят те

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Оказа се":

    Направиха ги номади в Европа без дом,без път и посока когато им писне се върнат в рая си построят наново съборените дупки
  • 18 Gucci x Balenciaga

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "Антитрол":

    Няма къде да се крия с Русия без Русия в България е мъка ,питам те отново?България какво хубаво видя от Русия????Тръбите с газта само минаха на Ганя средния кое беше евтино и защо тока е скъп в България я си припомни???Не ми отговаряй сега си плащат има Бог и вижда всичко

    Коментиран от #20, #22

  • 19 Антитрол

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "Gucci x Balenciaga":

    За тока да не би пак руснаците да спряха АЕЦ Белене - даже ни предлагаха много изгодна оферта - те да го построят с техни пари и да си връщат инвестицията с 49% от печалбата докато се изплати - България нямаше да даде и стотинка а щеше да има 2000 мегавата евтин ток.

    Хайде стига с тапите опорки - ние помним - не беше толкова отдавна.

    Коментиран от #21

  • 20 Антитрол

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Gucci x Balenciaga":

    Абе вземи се образовай бе момиче - Южен поток нямаше нищо общо с тръбата на бойко тиквата - той щеше да захранва и България.

    Казах ти вземи се скрий с лъжите и пропагандата - много добре помним всичко.

    Коментиран от #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Антитрол

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "Gucci x Balenciaga":

    "България какво хубаво видя от Русия?"

    Ами първо ни освободиха от турците
    Второ всички язовири, централи, далекопроводи, асфалтови пътища до най малките села, фабрики, водоснабдяване и каквото се сетиш е построено докато бяхме приятели с руснаците - ти ми кажи какво е построено от сегашните - даже разрушиха повечето.
  • 23 Gucci x Balenciaga

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Антитрол":

    Анибългарин си ,така или иначе възмездието идва българите са си добре по къщите вие му мислете, Ганя се оправи и това ще отмине .Гнева на Бог е по силен от войната опашката с мигранти не е българска
  • 24 Като повториш

    3 0 Отговор
    Една лъжа 1000 пъти, може да стане и истина. Провокациите ги траяха 7 години. Повече не е здравословно. Непровокирана била операцията... Какъв геополитически зад ник трябва да бъдеш, за да се опитваш да лъжеш всички и през цялото време.
  • 25 сухо мляко

    3 0 Отговор
    Като видя такива цифри и разбирам какво крадене ще падне. Навъдиха се пак едни ФОНДАЦИИ.... Край нямат! Все безкрайно благородни.....
  • 26 Бай Миле

    0 0 Отговор
    Дано да не са за дживелини.
Новини по държави: