19 Март, 2022 13:56 4 957 44

Теодор Георгиев: Кое е общото между малолетните, невменяемите, депутатите и магистратите?

  • теодор георгиев-
  • адвокат-
  • прокурор

Има два „закона“, които са основата на наказателното правораздаване

Теодор Георгиев: Кое е общото между малолетните, невменяемите, депутатите и магистратите? - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Аз съм един обикновен, провинциален адвокат. Разбира се, не съм се родил такъв. Имам малко над 30 години живот преди да стана адвокат и за съжаление съм имал ош-беш с Прокуратурата в качеството си на обикновен гражданин (пострадал от престъпление или станал свидетел на такова). Поради това и искам да ви разкажа от личния си професионален (а и преди това – житейски) опит как (не)работи Прокуратурата.

Всичко това ще се опитам да обясня на достъпен език. Това написа във "Фейсбук" адвокат Теодор Георгиев.

Ако все още вие или ваш близък все още не е пострадал от престъпление и не си е съставил впечатление от това, как „ефективно“ работи Прокуратурата, то бъдете уверени, че рано или късно това ще ви се случи и описаното по-долу ще изпитате „на гърба“ си. Предварително ви изказвам искрено съжаление. Искам да знаете, че ние, адвокатите, не толерираме това, нямаме и изгода, напротив – борим се с тази несправедливост, но с голи и вързани ръце против тоягата трудно се води битка.

Има два „закона“, които са основата на наказателното правораздаване, т.е. които се занимават с престъпленията – наказателният кодекс (НК) и наказателно-процесуалният кодекс (НПК). Общо взето, в първия са описани кои деяния се считат за престъпления и какво наказание се налага за тях, а във втория е описано как протича разследването на престъпленията и налагането на наказанията (т.е. описват как протича процедурата от А до Я).

В наказателния кодекс престъпленията са разделени на два вида – такива от общ характер и такива от частен характер. Вторите са изключение и при тях се касае за много малко на брой и с ниска тежест престъпления (наказват се много леко) – лека телесна повреда, обида, клевета, увреждане на имущество и кражба, извършени от близки роднини, злоупотреба с доверие. При тях не е нужно да се обръщате към Прокуратурата, а директно до съда – подавате тъжба до съда, като описвате в нея фактите по извършеното престъпление (кога, къде, как) и посочвате извършителя.

След което съдът привиква вас и посоеното лице и пред него - съда трябва да докажете истинността на твърдяното от вас (чрез посочването на доказателства – свидетели, документи и т.н.). И ако това се установи и извършеното деяние действително е престъпление по наказателния кодекс, то съдът ще постанови осъдителна присъда спрямо виновния. Т.е. при тези престъпления наказването на виновния е изцяло във вашите ръце – вие и само вие решавате дали ще търсите отговорност от извършителя.

При престъпленията от общ характер (95% от описаните в наказателния кодекс престъпни деяния – освен изброените по-горе) вие не можете да подадете тъжба до съда по гореописания начин и да доказвате извършването на деянието, за да осъдите извършителя. Това може да направи само и единствено

Прокуратурата. Това, което можете да направите вие е единствено да уведомите Прокуратурата, че според вас някой е извършил престъпление – да пуснете сигнал / жалба. Такава жалба може да пусне всеки един, не само този, който е пострадал от престъпление. Ако знаете за извършена кражба, измама, подправка на документ, взимане/даване на подкуп – дори и да нямате нищо общо с тази случка, можете да подадете сигнал, а Прокуратурата е длъжна да проведе разследване и ако установи престъпление –да го докаже и да даде виновния на съд.

Това става по следния начин – първо се образува досъдебно производство, в което се извършва разследване – събират се доказателства и ако прокурорът установи, че наистина има извършено престъпление, той написва обвинителен акт (еквивалент на тъжбата) и го депозира в съда. Съдът образува дело, насрочва заседание, в което прокурорът доказва (като представя доказателства) деянието на лицето, посочено в обвинителния акт, и ако съдът се убеди от тези доказателства, че наистина е извършено престъпление и че то е извършено от посоченото лице – ще му наложи наказание (осъдителна присъда – глоба, пробация, условна, ефективна – т.е. да се лежи в затвор, простичко казано).

Нека приемем, че сте потърпевш от някакво престъпление или само знаете за такова. Пишете сигнал, описвате в него това, което знаете и го входирате в Прокуратурата или районното полицейско управление (няма значение къде).
Какво се случва оттук нататък? Написаното от вас се дава на прокурор (районна прокуратура се занимава с по-леките престъпления, а окръжна – с по-тежките като убийство, грабеж, изнасилвания и т.н.), който го прочита. В масовите случаи не се образува досъдебно производство, а т.нар. „предварителна проверка“ по ЗМВР (Закона за министерството на вътрешните работи).

Прокурорът възлага тази проверка на районен полицейски инспектор (най-вече това е вашият т.нар. „квартален“), който започва да събира доказателства.
Първото нещо, което се прави по тази проверка е да се извика подалият сигнала да даде обяснения. Независимо колко ясно, изчерпателно, убедително, пространно и подкрепено с доказателства е написаното от вас, бъдете сигурни, че полицейският инспектор първо ще извика вас да пишете обяснения, а не извършителя на деянието. И това не се прави случайно.

Това е своеобразно наказание / репресия върху подалия сигнала, който е дръзнал да „занимава“ органите на реда (МВР) и държавното обвинение (Прокуратурата) с „безсмислици“ и да им „отваря работа“.
След като се снемат вашите обяснения, се привиква и извършителят и се събират и други доказателства (изискват се документи и справки от държавни и общински органи, нотариуси и т.н.). Всичко това, разбира се, се прави чисто формално – не с идеята да съберат доказателства за извършеното престъпление, а просто да се отчете дейност. Нито полицейският инспектор, нито пък прокурорът (нарича се „наблюдаващ прокурор“, защото той наблюдава/ръководи действията по разследването) полагат някакви усилия да издирят доказателства и наистина да установят има ли или няма извършено престъпление. Най-често полицейският инспектор върши това, което му е указал прокурорът, като му е възложил проверката („Събери сведения/обяснения от лицето, което е подало сигнала и другите, посочени в сигнала лица. Събери справки от тези и тези институции“).

Тази проверка обикновено трае месец-два. И тук идва първата неприятна изненада – цялото това време е профукано на вятъра (а то е най-ценно, защото престъплението и доказателствата за него са още „пресни“), защото дори и да се съберат доказателства, те не могат да се ползват после в съда за доказването на деянието. Защо? Ами, защото не са събрани по реда на НПК – както казахме, тази предварителна проверка се извършва по реда на ЗМВР и събраните по нея доказателства, колкото и да са ценни, трябва да се съберат наново, този път по реда на НПК, т.е. да се образува досъдебно производство и там наново да се извършат разпити на свидетели / обвиняем и т.н.

Идеята тук е следната – да не се хабят държавни ресурси за образуване на досъдебно производство (което се води вече не от „кварталния“, а от разследващ полицай / дознател / следовател) на ранен етап, а едва ако се установи, че има данни за престъпление – чак тогава прокурорът да нареди образуването на досъдебно производство. И ако и във фазата на досъдебното производство прокурорът прецени, че има извършено престъпление – то той написва обвинителния акт и го внася в съда, за да започне „съденето“ на извършителя на престъпното деяние.

След като завърши проверката, полицейският инспектор предава материалите по нея (събраните „доказателства“) на прокурора, който започва да „умува“. Тук нещата протичат под лозунга: „Не си въобразявай!“. След още месец „умуване“ ще получите от Прокуратурата писмо, на което най-отгоре ще пише: „Постановление за отказ за образуване на досъдебно производство“, а по-надолу прокурорът ще е изложил защо, според него, не вижда данни за престъпление в описаното от вас. Обикновено, в тези случаи освен прокурора единствено Стиви Уондър и Орхан Мурад не виждат такива данни (както и каквото и да било друго). Обяснява ви се от прокурора, че за него престъпление няма, досъдебно производство няма да образува, съответно няма да внесе в съда обвинителен акт. Дава ви правото да обжалвате пред горестояща прокуратура.

Както казах по-горе – не си въобразявайте! Не изпадайте в паника и яд. Сигурен съм, че след като прочетете „мотивите“ на прокурора, ще изпаднете в потрес, защото в това постановление фактите са описани изкривено и „отгоре-отгоре“, а изводите на прокурора са абсурдни дотам, че се чудите дали са писани от вменяем човек или от такъв, който поне малко от малко е чел законите.

Не си въобразявайте! Прокурорът познава що-годе законите (за по-висока степен на познаване не смея да гарантирам) и е напълно вменяем и разумен индивид. Гарантирам ви, че той и сам не си вярва на написаното. Всичко е разбрал много добре. Не по-зле от вас му е ясно, че престъпление има. Има случаи даже (много рядко, но ми се е случвало) в които се възмущава вътрешно от извършеното. Но дотам… Както казахме – само от него зависи дали ще повдигне обвинение в съда срещу извършителя. Никой друг няма силата да го накара да извърши това (така е прието – иначе обратното би било натиск върху независимостта на прокуратурата да преценява на кого, кога и как да повдига обвинения).

Ако се питате - защо постъпва така прокурорът? Ами, защото може и защото върху работата му няма контрол. Заплатата на прокурора (а тя е доста добра – дори районните прокурори, т.е. тези на най-ниски нива взимат между 3000 и 4000лв „чисто“, отделно имат редица привилегии и допълнителни материални стимулирания, а при пенсиониране получават 20 брутни заплати накуп – т.е. между 100 и 120 000 лева/.

Прокурорът не е на „норма“. Заплатата и бонусите му не зависят от броя осъдени лица. Нито пък някой, който и да е той (дори и Главният прокурор, Министърът на праавосъдието, Президентът…) няма право да „търси сметка“ на прокурора защо на едно лице, което от доказателствата е видно, че е извършило престъпление, не е повдигнато обвинение. Прокурорът има право на „вътрешно убеждение“ по тези въпроси, той каза: „Така съм видял нещата, така съм преценил“ и никой няма право да му се меси в тази му преценка. И това негово вътрешно убеждение не подлежи на санкция, колкото и да е неправилно. Както казваше един колега – „Има четири категории лица, които не носят отговорност за действията си. Това са малолетните, невменяемите, депутатите и магистратите“.

Оттам разбирате, че прокурорът няма грам интерес да съди когото и да било (освен ако не е лично заинтересован или не му се нареди „отгоре“). Това за него означава тежки и напълно излишни усилия – да събира доказателства, да пише обвинителен акт, после да се бори в съда с адвоката на подсъдимия и да си доказва обвинителните твърдения. Все неща, които ако не ги направи, няма да се отразят на заплатата и другите съпътстващи я „благинки“. Не съдете и не завиждайте – ако и вие бяхте назначени на работа, в която имате възможност да избирате дали да изпълнявате служебните си задължения или да не ги изпълнявате без никакви негативни последствия за вас, без съмнение бихте избрали второто.

Отделно, ако повдигне обвинение (т.е. внесе в съда обвинителен акт) срещу някого и не успее да го докаже в съда, вследствие на което подсъдимият бъде оправдан като невинен, то последният после може да съди Прокуратурата по ЗОДОВ (Закон за отговорността на държавата и общините за вреди). Тогава Прокуратурата ще плаща от бюджета си обезщетението, което не е никак не им е приятно.
Поради което и като краен извод – Прокуратурата отказва да повдига обвинения. Прави го само от „немай къде“ – когато вече наистина няма как – има убийство, което е безспорно, например. Или за „лесни престъпления“, при които знае, че подсъдимият осъзнава, че няма измъкване и ще се съгласи на споразумение. Това са най-вече престъпления като управление на МПС под влиянието на алкохол или наркотици, дребните кражби, извършвани преобладаващо от ромските малцинствени групи и т.н. Дори и в тези случаи Прокуратурата не се старае да изисква сурови наказания за извършителите (както казахме – заплатите им не зависят от това).

Разбира се, както казахме по-горе, отказът на прокурора да образува досъдебно производство подлежи на обжалване пред горестоящата прокуратура. Ами, обжалвайте! Принципът на „гарван гарвану око не вади“ важи тук с пълна сила. След 2 месеца ще получите още по-неадекватен отговор, с който се потвърждават като правилни и законосъобразни изводите на първия прокурор относно липсата на извършено престъпление. И дотам... И това е лошото, че върху тези откази съдебен контрол няма, защото при все всичките си недостатъци, съдът като цяло, за разлика от Прокуратурата, се опитва да разсъждава и да търси справедливост и учудващо, но сега-засега, що-годе и тук-там това му се отдава. В много редки случаи горестоящата прокуратура ще върне проверката на долустоящия прокурор с указания, но подтекстът е ясен: „Положи малко повече усилия да го отсвириш този, така че да изглежда малко по-така“. Резултатът в крайна сметка е един и същ – отново отказ. Този път ще е потвърден. Когато повторно обжалвате, горестоящият прокурор ще ви напише: „Този път първоинстанционната прокуратура, следвайки указанията ни, наистина е положила усилия да намери истината е правилно е установила, че ако има нещо – няма нищо“.

Ако случайно е образувано досъдебно производство, то прокурорът отново може да го прекрати с мнение, че не вижда данни за извършено престъпление. Това прекратяване вече може да се обжалва пред съд и там вече наистина имате шанс. С две уговорки. За да обжалвате пред съд трябва да имате качеството на пострадал от престъплението. Често вие си мислите, че имате, но по закон нямате. При кражба, изнасилване, грабеж, средна/тежка телесна повреда вие сте пострадал и имате право да обжалвате отказа пред съответния съд. Но в много други случаи нямате. Поискали са ви подкуп? Не сте пострадал, защото се приема, че подкупът нарушава не ваши права, а държавния ред. Набедили са ви в престъпление, в което не сте извършили?

Не сте пострадал, защото тук се засягат държавните интереси, не вашите (а, де!). Съседът ви самоволно е премахнал оградата и е завзел от част от имота ви. Или пък е заградил пътя до вилното ви място, защото счита, че пътят е негова собственост? Това е самоуправство, но вие не сте пострадал (а, де!), защото самоуправството е престъпление против обществения ред (макар че съдът понякога не мисли така). С фалшиво завещание са придобити ваши имоти по наследство? Не сте пострадал, защото независимо, че имотите са ваши, предмет на престъплението са нарушени държавни интереси по документиране.
Отделно от това, нали помните, че само Прокуратурата има правото да решава дали, на кого, кога, как и за какво да повдигне обвинение и никой не може да им контролира това право.

Да, включително и съдът! Ще попитате в такъв случай – за какво е обжалването пред съда? Съдът може единствено, ако прецени, че изводите на прокурора са неправилни, да му каже – Виж, тук си приложил неправилно закона. Сбъркал си тук и тук. Опитай отново, поправи тези грешки и може би ще стигнеш до обратния извод, че може и да има извършено престъпление“.
Прокурорът получава този акт на съда, намръщва се, опитва се да имитира дейност, че спазва указанията на съда и отново пише отказ за повдигане на обвинение, абсолютно необоснован. И това може да продължава до безкрайност.

В практиката си съм имал случай (Здравейте, прокурор Кулева!), в който съдът 9 (ДЕВЕТ) пъти връща отказа на прокурора, като му указва, че има пропуски в разследването и следва да се поправят тези и тези грешки. И при всички девет пъти Прокуратурата имитира дейност и прекратява отново досъдебното производство. В един от тези случаи, въпреки указанията на съда, Прокуратурата демонстративно отговори с ново постановление за прекратяване, което беше изцяло преписаното предишно, т.е. указанията на съда демонстративно не бяха изпълнени.
И… нали помните какво си казахме? Не си въобразявайте! Това, че подлизурствате на някой ваш познат прокурор, като му ремонтирате колата, жилището или му вършите други услуги, въобще не означава, че ако някога, недай си Боже, станете жертва на престъпление, ще му поискате помощ и той ще ви обърне внимание. Не! Накрая пак ще получите гореописания отказ за образуване на досъдебно производство, а оправданието ще е: „‘Ми, к‘вото можах – направих“. Прокуратурата просто не иска да се занимава да съди и това е.

Друго е, ако сте от отсрещната страна на реката – ако сте престъпили закона. Тогава можете да разчитате на „разбиране“ и „помощ от приятел“ не за друго, а защото за Прокуратурата да обърне гръб на едно престъпление е далеч по-лесно, отколкото да се се обърне с лице към него. Просто като „две и две - четири“.
Понякога „отгоре“ се дават наставления по поръчка да бъде смачкан някой неудобен. И това не е болка за умиране. Прокурорът, на който е възложена тази задача, отдавна е изгубил „форма“ (добре, де… той никога не я е имал) и няма присъщата на адвоката борбеност – да се напъва да мисли, да събира доказателства, да полага усилия да убеди съда в правотата си.

Прокуратурата при тези поръчки може единствено да „тормози“ – да „влачи“ набелязания по разпити многократно, да му повдигне обвинение, но накрая това е кораб, който никога не уцелва пристанището – той корабокрушира. Обвинението пада. За нарочения остават потрошеното време и нерви (ако е с по-слаба психика и им се връзва).
Е, ако не сте знаели – вече знаете как (не) работи Прокуратурата! МОЛЯ, СПОДЕЛЕТЕ!


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 67 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    20 33 Отговор
    Факти,срамота е да не отразите ПРОТЕСТА НА ВЪЗРАЖДАНЕ..ДОРИ РУСКИТЕ МЕДИИ ОТРАЗЯВАТ НАСТРОЕНИЕТО НА БЪЛГАРИТЕ

    Коментиран от #3, #8, #10, #12

  • 2 Последния Софиянец

    17 12 Отговор
    На площада винаги спорехме с Кирчо и аз излязох прав че не може да бие мафията в тяхната игра по техните правила.
  • 3 Последния Софиянец

    25 17 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Яд ги е че днес излязоха хиляди хора ,а вчера само 150 тлъсти герберасти.
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 13 Отговор
    повечето АДВОКАТИ са слуги на дявола
  • 5 Браво!

    53 10 Отговор
    Браво! Страхотно написаното и много, много вярно. Но арестите на Борисов и двамата му крадци-Арнаудова и Горанов беше идеално подготвена постановка на МВР и бе доказано, че прокуратурата ни е овладяна от мафията. Ще има втора серия, с много добър финал.

    Коментиран от #6, #9, #13, #28

  • 6 Последния Софиянец

    26 6 Отговор

    До коментар #5 от "Браво!":

    И показа гнусното мутренско лице на ГЕРБ.
  • 7 Българка

    27 7 Отговор
    Крайно време е да имаме прокуратура. И крайно време е за решенията си всеки независим- безконтролен прокурор да носи лична (материална и наказателна) отговорност. Крайно време е да може да се обжалват в съд всички откази на каскетите да образуват наказателно разследване и обвинение. Крайно време е тези бухалки-мутри, заради които България е осъдена и всички българи плащаме за престъпното виновно или невиновно действие на гешевчетата, да носят лична отговорност. С отказа вчера да образуват обвинение срещу Борисов, Горанов, Севда, те не просто саботират законността и справедливостта у нас. Те се гаврят и изнаасилват правосъдието. Залогът са едни близо 600 милиона, които са отнети солидарно от всеки един българин. Познайте защо прокурорие са част от мафията. Обикновено е за пари, мръсни, кървави пари
  • 8 Българка

    21 12 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    България не е част от РФ, макар че на много антибългари им се иска
  • 9 Така е

    28 9 Отговор

    До коментар #5 от "Браво!":

    Прав сте! МВР направи един културен арест, без белезници, тихо, кротко и без многохилядна полиция. Крадците цяла нощ никой за нищо не ги е питал, а полицаите пуснаха кукичката на Гешев и той, понеже е умствено-ограничен, като Борисов, захапа и се хвана на въдицата. Съвсем скоро Борисов ще усети дубълът!
  • 10 На всяка манджа

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    възрожденски сос!
  • 11 адаша

    39 4 Отговор
    По- точно и по- ясно обяснение ,досега, не съм прочел и чул. Доста е смело момчето. Прокуратурата е параван на мафията и престъпноста.

    Коментиран от #17

  • 12 Лавров

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Спокойно, видях те там . С плетената шапка . Молодец .
  • 13 МВР и Рашков, бяхте брилянтни!

    25 6 Отговор

    До коментар #5 от "Браво!":

    Бойчето, Севда и Горанов да се подготвят за втора серия, но този път, по действителни събития. А Менда Стоянова, вече е пропяла и е защитен свидетел. Ще има истинска заря!

    Коментиран от #30

  • 14 Бъдеще

    34 3 Отговор
    Господин Георгиев, благодарности и адмирации за статията. Истината написана на разбираем език...
  • 15 Грозд-Ан

    29 1 Отговор
    Преди много-много години, да кажем когато още имаше някакво подобие на български футбол, един мой познат - юрист се яви на конкурс за прокурори. Много свестно момче, знаем се от малки, не е на никого човек. Вечерта преди финалното събеседване ми каза - Гроздане, тази година конкурса е за 28 прокурори. За 26 от местата вече знам поименно кой ще спечели, аз се боря за едно от останалите две места. Е, явно добре се представи, взеха го, стана младши прокурор някъде по Делиормана. Изкара три години там и напусна, цитирам - Чак такива компромиси със съвестта си не мога да правя.

    Коментиран от #18

  • 16 ...

    26 2 Отговор
    Прекрасна статия!Браво!
  • 17 Прокуратура ли?!

    15 5 Отговор

    До коментар #11 от "адаша":

    А за обидите към полицаите, които бяха отправени, от бившите крадливи министри и депутати на Борисов, ще има втори мач, бе подкупен рефер и ще завърши с белезници.

    Коментиран от #21

  • 18 Ееееее...

    21 0 Отговор

    До коментар #15 от "Грозд-Ан":

    Къде е сега този човек? Имаме нужда от честни и почтени прокурори!

    Коментиран от #19

  • 19 Виж сега

    19 3 Отговор

    До коментар #18 от "Ееееее...":

    Питаш къде е това момче? Ами най вероятно е сред онези два милиона българи, изгонени в чужбина от крадливата банда на Борисов и неговия авер, Гешев.
  • 20 XYZ

    24 0 Отговор
    Добре написано, вярно и полезно! Прокурорите трябва да са избираеми от хората в общността, където ще упражняват професията "защитник от името на народа"! В момента явно те се подвизават или като не работят, или като защитават престъпниците с пари!
  • 21 адаша

    9 1 Отговор

    До коментар #17 от "Прокуратура ли?!":

    Явно не си на ясно. Белезници може да има , но няма да има обвинения, няма да има съд, няма да има и затвор ,в който отдавна трябваше да са вътре. Прокуратурата в момента замита всички прегрешения и зулуми, които бяха извършени от тая пасмина около /и Борисов.
  • 22 МАТЕЕВА

    1 0 Отговор
    БЪДЕТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ ВСИЧКИ ПРЕВОДАЧИ ОТ ТОРЕНТИТЕ БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА ТРУДА
  • 23 Майна

    18 1 Отговор
    За съжаление всичко описано от този адвокат е точно така и е вярно !!! Ето защо в България няма справедливост и наказуемост срещу ДС терористите крадци унищожили България , а същото ДС след 1989 г станаха крупни “БИЗНЕСМЕНИ” хотелиери собственици На казина ,земевладелци фирмаджии и изградиха собствени престъпни дъщерни организации като КРИБ БСК АИКБ да се занимават с картела между всички ДС олигарси комунисти. България беше унищожена , 3.2 млн българи избягаха зад граница , Ци:-ганите от 800 000 станаха на 2.8 млн ,икономиката съсипана а България стана първа в света по демографска катастрофа корупция и бедност
  • 24 Ами да

    18 2 Отговор
    Поздравления за автора! Независимост на властите трябва само между тях, но не изобщо! Порочна ни е политическата система, от нея тръгва всичко!
  • 25 набухвател

    8 1 Отговор
    Абсолютно вярно и точно описание на действията на прокуратурата!Минал съм по този път!Така е!
  • 26 браво, колега!

    8 1 Отговор
    Авторът на статията сякаш е прочел моите мисли. Или ми е бил студент и аз сигурно съм споделила тези мисли. Преди години неправоспособен шофьор причинили увреждане на дъщеря ми, което осъществи състав на престъпление. С връзки на мъжа ми прокуратурата започна дело, което стигна до съда. Детето ми беше малолетно и аз бях негов законен представител. В деня на заседанието дойде прокурор, който ме попита за какво е делото. Не знаел нищо за него, защото в последния момента (в самия ден) му го връчили. Само ми каза, "разчитам на вас, колега", а аз го помолих да не ми пречи.

    Коментиран от #29

  • 27 Като прокурор ви казвам

    3 5 Отговор
    Няма данни за престъпление в тая статия. Ние прото практикуваме обикновена форма на бюрокрация срещана във всяка БГ институция. Все пак имате право на обжалване ....хахаха!
  • 28 Емил

    2 15 Отговор

    До коментар #5 от "Браво!":

    Не си го наемайте тоя за адвокат! Толкова слаб юрист отдавна не съм виждал! Интересно как си е купувал изпитите?

    Коментиран от #32, #35, #37

  • 29 Емил

    3 6 Отговор

    До коментар #26 от "браво, колега!":

    Къде преподавате? Вероятно право в библиотекарския?
  • 30 Човек

    5 7 Отговор

    До коментар #13 от "МВР и Рашков, бяхте брилянтни!":

    И като се събудиш чаршафа мокър и двата пръста в контакта!
    Дамаджаната и Киро гриндера са минало!

    Коментиран от #34

  • 31 Най-после

    9 0 Отговор
    Браво за статията.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Отврат

    6 0 Отговор
    Потресаващо....Това за съжаление е реалността в 2022г. в България.Тази схема, макар, че е от 1989г., на практика не можеше да се приложи в тази и прелест.Сега след като криминалния контингент на Магурата след 89-та се обедини с ченгета и партии и както чухме от Къдравата Сю имало омерта, за не търсене на отговорност от Партии, Политици и Депутати сме направо в ступор и потрес.Трите Партии в коалицията с ПП явно не схващат, че комунизма си отиде и продължават да съботират съдебната реформа с козметични добавки, оставяйки Прокуратура и Съд да рекетират, СТРАХУВАТ и изнудват хората.
  • 34 Бис за МВР!

    9 4 Отговор

    До коментар #30 от "Човек":

    Всичко в акцията на полицаите беше изпипано, за да може да докажат обвързаността на Гешев с милиардите откраднати от Борисов и шайката му. МВР и полицаите имат " бис " и ще изиграят отново спектакъла, но ще променят килията на Борисов и крадливите му калинки.
  • 35 Емил4о

    10 0 Отговор

    До коментар #28 от "Емил":

    Много е добра статията написана от този млад адвокат. С удоволствие бих го наел. А ти от спалнята на Борисов ли пишеш в момента?!
  • 36 Браво

    8 0 Отговор
    Тази истина във статията упорито ни се крие от анализатори, политици, депутати и медии.
    Ако ще обобщаваме, май излиза, че професиналните мафиоти са в Партии, Прокуратура и Съд, останалото е направо любителска история.
    В Русия ако още е Феодализъм, то в България и ЕНИЧАРИЗЪМ.
  • 37 Имилье

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Емил":

    Чирвеньти карамфили са от мьен! Ибельити са от мьен!

    Коментиран от #39

  • 38 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 0 Отговор
    Поради множество субективни и обективни причини, нормална съдебна система в България не може да има. Ако съдебната система заработи нормално, тя ще срине из основи цялата държавна структура на България. Нормална съдебна система плаши БЮРОКРАТИЧНАТА СЪДЕБНА МАШИНА. Ако няма престъпници и престъпления кой ще пълни гушите на правозащитните органи? Престъпниците са ДОЙНАТА КРАВА на юристите и те си я пазят с всички сили и методи като целта е: никой да не си помисли, че може да посегне на ДОЙНАТА КРАВА....
  • 39 ПРИПОМНЯНЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Имилье":

    -ДА, АМА ВЛАКЪТ ТРЪГНА....
  • 40 ето ви един

    0 8 Отговор
    бъдещ министър на правосъдието щом сега плюе по прокуратурата и Гешев ще има прогрес те така стават некомпетентни хора само защото е против власт имащите в момента
  • 41 Простичко и много точно е

    6 0 Отговор
    изложено превръщането на българския прокурор в бюрократ от най най лошия тип.
    За съжаление корените на проблема са в системата и в БГ обществото и както правилно е отбелязал автора всеки един поставен в така създадената среда би имал сходно поведение.
    Тъжен е въпросът има ли надежда за някаква промяна когато критичната маса хора е загубена и останалите са взаимосвързани със "той е човек на .и пр."
    И от време на време само някой прекъснат бушон изпищява за всеобща радост докато го заменят и толкоз !
  • 42 Наблюдател

    6 0 Отговор
    Много поучително четиво! В него се вижда и основната причина - малоумно или злонамерено законодателство /по избор/ България да е на това дередже като най-корумпирана, най-бедна в ЕС и най-бързо изчезваща нация в Света!
  • 43 За протокола

    5 0 Отговор
    Всичко е така на 100%. Лично е изпитано!
    Искам да добавя, че и с полицията е подобна историята, а в съда обикновено се подхожда формално. Ако няма "стимули".
    Колкото до адвокатите, там има няколко категории:
    - млади и амбициозни работяги, които още не са разочаровани от системата.
    - опитни адвокати, които си избират леки и доходни дела и не се захващат с тежки и сложни дела,
    - биткаджии, които наистина се борят за клиентите си- порода, която е на изчезване.
    - адвокати мошеници, които продават клиентите си на отсрещната страна.
    Не виждам тези, които непрекъснато бръщолевят за правосъдна реформа, как смятат, че всичко това ще се оправи със смяната на Гешев и със закриването на спец-правосъдието. Защото в техните кратуни сигурно това е всичко от което правосъдието се нуждае, а всичко друго е перфектно.
  • 44 Чичи

    4 0 Отговор
    Респект към написаното, за мен като част от простолюдието, тази информация ми отваря очите, за това по какъв ред действа безредието. Разбирайки повече за света на прокурорите, считам че падна един голям мит, а именно, не е задължително някой да плати или да има обаждане, за да не се стигне до дело, достатъчно било само, да не му се работи. Както пее рапът - "не ме занимавай с глупости ве"
    Луди пари, за нищо, а те решават съдби, не продават зарзават. Дали, спорният изкуственият интелект, един ден би запълнил тези черни дупки, сред обществото ни.