Last news in Fakti

24 Март, 2022 17:57 13 282 14

Доц. д-р Георги Цветков за ФАКТИ: Разпад на украинската държава и армия няма да има

  • доц. георги цветков-
  • украйна-
  • война-
  • русия

"Това, че руснаците търпят сериозни загуби, не трябва да създава усещането, че тази война ще свърши бързо", отбеляза експертът по отбранителна политика и планиране на отбраната

Доц. д-р Георги Цветков за ФАКТИ: Разпад на украинската държава и армия няма да има - 1
Доц. Георги Цветков, кадър: Денят с Веселин Дремджиев
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"В последните дни се споделя наблюдението, че руснаците до голяма степен са изчерпали своя настъпателен потенциал по отношение на силите, които бяха предварително събрани и ангажирани след това във войната в Украйна. В украинските източници се казва, че не трябва да се прибързва с изводите, че войната ще спре скоро и че едва ли не руснаците са вече разбити. Факт е обаче, че предварително ангажираните сили са в доста голяма степен изтощени".

Това каза в интервю за ФАКТИ доц. д-р Георги Цветков, експерт по отбранителна политика и планиране на отбраната.

"В северната част на Украйна, около Киев и Чернигов, вече се предприемат отделни украински контраатаки и има благоприятни условия руснаците да бъдат обкръжени и да им бъдат нанесени много сериозни поражения", допълни за актуалните тенденции експертът.

"Най-застрашени са руските сили, които са на север от Киев", уточни той.

"В Източна И Южна Украйна нещата стоят по малко по-различен начин. Руснаците са определено изтощени, арсеналът им от високоточни оръжия е доста поизчерпан, но те ще опитат да вкарат допълните сили, които в момента се пренасят от Русия. Това, което трябва да се има предвид, е, че като цяло те изглежда са на по-ниско технологично равнище. Но това, че се забелязва изчерпване на съвременни системи, не означава, че руснаците не разполагат с количества от по-старите. В Мариупол масово използват добре познати от времето на Студената война артилерийски системи, реактивни системи за залпов огън", каза още доц. д-р Цветков.

"В скоро време няма да има някакво по-масово отстъпление на руснаците", обобщи той.

"Това, което предстои да видим, е дали Украйна ще успее да ограничи използването на руските военновъздушни сили. Те все по-често използват стандартни авиационни бомби, което за тях носи по-голям риск да бъдат свалени от доста широко използваните преносими зенитно-ракетни комплекси (ПЗРК), които имат украинците. Ако украинците успеят да ограничат действието на руската авиация и са запазили достатъчно резерви, а аз смятам, че ги имат, вероятно в следващите седмици ще наблюдаваме опит за активни действия от страна на Украйна", коментира експертът по отбранителна политика и планиране на отбраната.

"Украинско национално решение ще е дали страната да бъде в НАТО. По отношение на националната им територия мисля, че те ще са в състояние да си възвърнат контрола върху това, което беше загубено от началото на войната. Разбира се, правим уточнението, че това няма да стане бързо и лесно и украинците го подчертават пред собственото си население. Това, че руснаците търпят сериозни загуби, не трябва да създава усещането, че тази война ще свърши бързо", каза доц. д-р Цветков по отношение на някои следвоенни перспективи пред Украйна, а след това добави:

"Разпад на украинската държава и армия няма да има. От друга страна, лесна победа и масово отстъпление на руснаците също няма да има, ако Украйна не е съхранила достатъчно сили, за да може военно да наложи своето превъзходство".

На въпроса относно възможността за тактически ядрен удар от страна на Русия по засега неизвестна цел, за какъвто все по-често говорят някои анализатори, изхождайки от нестабилното психическо състояние на руския държавен глава Владимир Путин, доц. Цветков отговори по следния начин:

"Зависи срещу каква цел ще се използва. Най-неблагоприятният вариант е да бъде нанесен такъв удар върху Украйна. За мен на този етап е почти невъзможно да бъде нанесен ядрен удар върху територията на страна от НАТО. Това е по-скоро психологически натиск от руска страна. Коментира се, че следващата цел може да е Полша или Балтийските държави, но на този етап не виждам как Русия би могла да излезе печеливша от такъв конфликт.

Открит ядрен удар срещу отделни цели в Украйна - това е нещо, което не може да се изключва, но отново ще кажа, че по-скоро става въпрос за психологически натиск от Русия. Ако те посмеят да направят ядрен удар върху Украйна, вече никой не може да предвиди какъв ще е отговорът, защото тогава на практика решението няма да бъде взимано от НАТО. В НАТО Великобритания и Франция са тези, които имат известен, малък ядрен потенциал. Решението ще трябва да бъде взето индивидуално от Съединените американски щати след като преценят какъв е рискът - и краткосрочният, и дългосрочният".

Има информации, че в последните дни има движение, което е свързано с доставка на препарати, които се използват за деконтаминация - за защита на собствените сили при използване на химическо оръжие. В Украйна се притесняват, че ако руснаците снабдяват собствените си сили с такива препарати, това може да значи, че имат готовност за използване на химическо оръжие.

Добрата новина е, че с помощта на НАТО включително, Украйна има пълно информационно превъзходство. Очевидно е, че доста добре знаят къде и как се движат руските сили. Така че ако действително има опасност от използване на такова оръжие, вероятно ще могат евентуално да нанесат и превантивен удар. Знаем, че руснаците непрекъснато говорят за някакви лаборатории за разработване на биологични оръжия в Украйна и не е съвсем изключено според мен да готвят провокация".


Поставете оценка:
Оценка 2 от 266 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 човек от народа

    225 28 Отговор
    абе , момче, слагай си мокри кърпи на челото !
  • 2 честен ционист

    34 91 Отговор
    Факт
  • 3 Обективно

    212 20 Отговор
    От къде ги намирате тези,,тесни специалисти?
  • 4 случаен

    156 22 Отговор
    Особено откровена е г-жа Мадлин Олбрайт: ,,Русия има прекалено много богатства. Това е несправедливо”. И още едно изказване: ,,Русия има прекалено много богатства за една отделна страна”. ЗА ТОВА СТАВА ВЪПРОС.колкото и да се правят на моралисти жендърите,путин им го каза,защо ни е свят в който русия я няма,колко трябва да си отчаян за да притискаш човек с ядрен арсенал и готов да го ползва,и няма да стреля по украйна,а по алчните жендъря,и първи ще са говедата,после няма да има кой да го съди
  • 5 Aлфа Вълкът

    98 12 Отговор
    Хем сме срещу Русия, хем не помагаме военно на Украйна. Хем ще гледат на нас в ЕС с едно на ум, хем Русия ни имат за натовски враг! От това правителство не върши никаква работа, освен да вдигат гири с Бойко!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Митьо

    4 2 Отговор
    Ще има! Ще има! Нищо не вярваш! Вземи си хвърли дипломата!
  • 11 Митьо

    4 1 Отговор
    Ще има! Ще има! Нищо не вярваш! Вземи си хвърли дипломата!
  • 12 Митьо

    3 1 Отговор
    Ще има! Ще има! Нищо не вярваш! Вземи си хвърли дипломата!
  • 13 Митьо

    14 2 Отговор

    До коментар #6 от "Стойко":

    От снощи са в предградията на Москва. Стремително се придвижват към Кремъл. Зеленски почукал на кремълските порти. Портите започнали да се отварят и..... се събудил облян в пот.
  • 14 ТАЯ ДЪРЖАВА Е ОБРЕЧЕНА

    2 0 Отговор
    СВЪРШЕНО Е С НЕЯ