4 Април, 2022 21:00 6 970 48

За Гърция бягащите от Украйна са "истински бежанци". А другите какви са?

  • бежанци-
  • гърция-
  • украйна-
  • мигранти-
  • война-
  • расизъм-
  • атина-
  • бежанска криза

Гърция приема с отворени обятия бягащите от войната от Украйна, след като години наред основен приоритет беше в страната да пристигат възможно най-малко бежанци от Африка и Азия. Защо?

За Гърция бягащите от Украйна са "истински бежанци". А другите какви са? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Приоритетите на гръцкото министерство по въпросите на миграцията са се променили. Това си личи и по неговия уебсайт: доскоро на най-видно място стоеше изписано "I want to return to my country" (Искам да се върна в родината си). Рубриката съдържаше всевъзможни информации, с които мигрантите да бъдат улеснени да се завърнат обратно по родните си страни. И за да е още по-ясно - отгоре имаше малък символ на самолет.

От няколко седмици обаче сайтът е доста различен. Първите две рубрики са посветени на бежанците от Украйна - дава се информация от организационен характер и са изписани банкови сметки за дарения. Над тях се вижда символ на малко сърчице в националните цветове на Украйна - синьо и жълто. Смисълът е ясен: Гърция приветства с добре дошли бежанците от Украйна.

Украинците са добре дошли в Гърция

Още в края на февруари гръцкият министър по въпросите на миграцията Нотис Митаракис обяви по телевизията, че страната му ще приеме "голям брой хора от Украйна" и е готова "да си сътрудничи с ЕС".

Междувременно в Гърция вече са пристигнали над 14 000 украински бежанци. В началото на седмицата заработи и онлайн платформа, в която хората могат да се регистрират. Въз основа на въведените данни властите им отпускат разрешителни за престой, дават им данъчни и социалноосигурителни номера - всичко се извършва бързо, просто, без излишна бюрокрация.

"Истински бежанци"?

Бежанци от други страни нямат достъп до този вид услуги. Тъкмо обратното: хора от Африка и Азия често пъти чакат с месеци за свободен час за разговор по Скайп с властите, за да подадат молба за убежище.

Миграционният министър Митаракис не смята обаче, че в случая се дава предимство на украинските бежанци и казва : "Те са бежанци от война. Това са истински бежанци". Говорителката на Върховния комисариат на ООН за бежанците в Гърция Стела Нану не е съгласна с Митаракис. Тя цитира Женевската конвенция, в която е записано, че бежанец е този "човек, който има основание да се страхува, че в своята родина ще бъде преследван заради принадлежността си към определена раса, религия, националност, социална група или политически убеждения". Това означава, че всички тези хора са равнопоставени и признати в международен план.

Политически сметки?

Фактът, че гръцкият миграционен министър прави разлика между "истински" и "фалшиви" бежанци, говори за политически сметки и преследвана стратегия, с която консервативното правителство на страната дойде на власт през 2019-а, казва Ангелики Димитриади от Берлинския мозъчен тръст Global Public Policy Institute. Стратегията според нея е да се промени разбирането какво значи "бежанец", затова и властите използват определението "истински бежанец" по адрес на пристигащите от Украйна.

В апогея на бежанската криза през 2015/2016 по данни на ООН в Гърция са пристигнали близо милион бежанци. През 2019-а - още 75 000 души, а миналата година - около 9000. Гръцкото правителство неизменно изтъква този намаляващ прилив на бежанци като голям успех на миграционната си политика. Защото основната цел на управляващите е намали броя на пристигащите хора до минимум.

Фактът, че Гърция сега приема с отворени обятия бежанци от Украйна, всъщност подсилва позициите на правителството, колкото и абсурдно да звучи това. По думите на Димитриади: "Когато едни бежанци се идентифицират като "истински", това автоматично означава, че другите не са такива. Така се създават две нива, нещо като две класи на мигранти". Според нея ключова роля играе и това, че войната се води в непосредствено съседство и хората по-лесно могат да си представят проблема, когато той чисто географски е по-близо.

Атина все още няма функционираща система за интеграция

Правителството в Атина е наясно, че този път ще пристигат значително по-малко бежанци, отколкото през 2015 година, защото най-голямата част от украинците заминават за Полша и други страни в съседство. Проблем обаче може да възникне, ако голяма част от пристигналите бежанци все пак решат трайно да се заселят в Гърция, казва Димитриади. Защото Атина няма изработена функционираща система за интеграция на чужденци. Това усещат и всички мигранти. "Бюрокрацията е твърде тромава и сложна дори за самите гърци, камо ли за хора, които не говорят езика", смята експертката.

И все пак: в сравнение с 2015, когато Гърция се оказа напълно неподготвена да посрещне стотици хиляди бежанци и нямаше нито съответни структури, нито министерство на миграцията, някои неща са се променили към по-добро. Войната в Украйна показа: Гърция вече е в състояние бързо и небюрократично да приема чужденци. Но дали и как точно го прави явно в крайна сметка зависи от политическата воля.

Автор Верена Шелтер


Поставете оценка:
Оценка 2 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не напразно

    55 25 Отговор
    ..част от нацистите в Украна са гърци...човекомразци .....нацистите в европа са ба власт !

    Коментиран от #8

  • 2 ....

    49 2 Отговор
    само малко скрол надолу... дойче зеле и хич не ми мина през акъла да чета тая по вър ня
  • 3 ТаУмВзе

    63 12 Отговор
    Едните са богати нацисти, което е изгодно за византийците, другите са бедни ислямисти, което е изгодно за германистан. Тарикати са, спор няма.

    Коментиран от #7, #11

  • 4 Грульо

    73 1 Отговор
    "За Гърция бягащите от Украйна са "истински бежанци". А другите какви са?"

    Другите са гостите на Меркела.

    Коментиран от #25

  • 5 Рамбо Силек

    73 5 Отговор
    От Украйна са бежанци. Останалите от Африка и близкия изток са икономически емигранти. Разликата е огромна.

    Коментиран от #22

  • 6 Факт

    54 5 Отговор
    Прави са гърците. Другите са икономически гастарбайтери и мигранти. Те не се покриват от Женевските конвенции за войната!
  • 7 ТаУмВзе

    38 3 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    В дъното на Всичко, седи един евреин, който брои кинтите! Нищо не се е променило, освен че светчето става по изоглавено Тръкнато с часове.
  • 8 коста

    12 26 Отговор

    До коментар #1 от "Не напразно":

    От къде идва тази огромна омраза към всички в тази наша малка държава?

    Коментиран от #20

  • 9 Брътвежите на ония

    21 1 Отговор
    Това прелива всички чаши Кви ги плещите бе побъркодроги от чуждите дози ей затова ще започнат настроения сред хората и с право.
  • 10 Винаги

    26 9 Отговор
    Са били двуличници
  • 11 Истина е

    26 4 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    А ти беден Ганьо на никой не му си нужен .
  • 12 Qwerty

    44 17 Отговор
    Що? У нас как е? Сирийците в общежития и бодлива тел, тия, в хотели и хранене х 3 па ден! Е, сой е лицемера?

    Коментиран от #15

  • 13 Рошко

    15 7 Отговор
    Тази журналистка няма да рабти дълго време в дойче зеле
  • 14 Aлфа Bълкът

    30 3 Отговор
    ДРУГИТЕ СА МАЙМУНИ!!!
  • 15 Aлфа Bълкът

    38 8 Отговор

    До коментар #12 от "Qwerty":

    Вземи си 2-3 сирийци вкъщи бе отворен!
    На третия ден ще си с бурка!

    Коментиран от #24

  • 16 Има разлика между...

    25 6 Отговор
    Икономически емигранти, социални паразити и бежанци от война... А и на всички "възмущаващи се... КОЙ ВИ ПРЕЧИ ДА СТЕ СЪПРИЧАСТНИ КЪМ авганистанци и мароканци ?! Покажете човищината си, те нали нямат джипове ? Ама имат рязани бургии !!!
  • 17 България

    26 12 Отговор
    Е приютила много бежанци назад в историята... 1/4 от населението ни е с бежански корени. Приноса им е значителен в икономиката и културата ни... Украинците и българите от Украйна са златен шанс за демографски изстрадалата ни Родина, както и мощна ракета към руската омраза и системно унищожаване на нацията ни !!!
  • 18 Тракиец 🇩🇪🇧🇬🇮🇷🇺🇦🇯🇵🇮🇹

    36 7 Отговор
    ЦИОНИСТ ВЕЛЕ вие СРАМ нямате ли бе ? Не ви ли е срам поне малко бе изро-ди мръсни ? Хората помагат на този изстрадал народ бягащ от геноцид а вие пак отново и отново и отново като развалена плоча и магнетофон виете и милеете за АФРИКАНСКИТЕ СИ ОРДИ ДОШЛИ ДА УНИЩОЖАВАТ В ЕВРОПА бялата европейска цивилизация ! И от космоса се вижда че те са ИКОНОМИЧЕСКИ ЕМИГРАНТИ И ПРЕСТЪПНИЦИ СЪС ЗАТВЪРДЕН ПРЕСТЪПЕН СТАТУС. Това са ЖИВОТНИ които не разпознават доброто и не правят разлика между добро и зло. Емигрантите от Африка и арабския свят не са бежанци и 90% от тях са от мъжки пол на възраст 16-50 г . А от Украйна 90% са жени с деца и бременни . Вие сте бо-клуци ЕВРЕЙ ЦИОНИСТ ВЕЛЕ . Вие сте човешки отре-пки .. и не ми цитирайте някаква гръцка феминистка чу-футска отре-пка. Света и Европа няма —НЯМА НИКОГА ДА ВИ ПРИЕМЕ СО-РОСКИТЕ ПРИОМИ НА ДИКТАТ МАНИПУЛАЦУЯ И ИЗВРЪЩЕНИЯ. НЯМА — запомнете го и ще се борим с вас докато и последния еврейн и еврейска банка не бъдат ЛИКВИДИРАНИ И ИЗГОНЕНИ ОТ ЕВРОПА ЗАЕДНО С ВАШИТЕ ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ АРАБИТЕ И НЕ-ГРИТЕ И ПРОГНИЛИЯ ВИ НЕОЛИБЕРАЛИЗЪМ И КОМУНИЗЪМ. Помнете го това

    Коментиран от #41

  • 19 Те византийци и укри

    30 12 Отговор
    Един дол дренки.И в България се виждат укри с последни модели джипове дето сигурно са 100 к +.Нз кво толкова ги съжалявате .Що не видяхме някой с Жигулка или Ладичка.На такъв с кеф да помогнеш а то и тая вечер видях Инфинити последен модел с укр.регистрация....... Хич не са за жалене

    Коментиран от #21, #29

  • 20 От троловете...

    13 4 Отговор

    До коментар #8 от "коста":

    Заплатата им идва от Азия !
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Бржанци

    16 8 Отговор

    До коментар #5 от "Рамбо Силек":

    С последни модели возила .Хахаха

    Коментиран от #26

  • 23 Ето къде е разликата между...

    6 4 Отговор
    Икономически емигранти, социални паразити и бежанци от война... А и на всички "възмущаващи се... КОЙ ВИ ПРЕЧИ ДА СТЕ СЪПРИЧАСТНИ КЪМ авганистанци и мароканци ?! Покажете човищината си, те нали нямат джипове ? Ама имат рязани бургии !!!
  • 24 Qwerty

    5 3 Отговор

    До коментар #15 от "Aлфа Bълкът":

    Няма нужда! Въпроса е принципен, кренвирш! Как са грантовете, стигат ли за Биг Мак?

    Коментиран от #28, #30

  • 25 £€¥√

    22 1 Отговор

    До коментар #4 от "Грульо":

    Бежанци,но не бежанци,терористи идващи от Азия
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Гост

    25 2 Отговор
    Всеки човек има право да избира кого да покани в дома си.Нека Дойче зеле не ни натрапва нежелани от нас гости,арабели и африканци.
  • 28 Aлфа Bълкът

    18 4 Отговор

    До коментар #24 от "Qwerty":

    Кое му е принципното? Ония зад бодливата тел и те ни струват 1200лв на месец ако си забравил. И не са им 1-2 изнасилванията през годините. А не са били повече от 4-5000 души през годините в България.
    Като не бяха зад бодливата тел на запад, видя как овършаха германките за една нощ!
    В Русия вече няма Биг Мак, а има само Биг Комат и Сол!
  • 29 Гост

    29 6 Отговор

    До коментар #19 от "Те византийци и укри":

    Украинските мъже се бият на фронта.Бежанците от Украйна са повечето майки с деца и възрастни хора.Арабелите и африканците са повечето млади мъже.Схвана ли разликата?
  • 30 Aлфа Bълкът

    25 3 Отговор

    До коментар #24 от "Qwerty":

    И както колегата написа бежанците от Украйна са масово жени с деца, а мъжете им са там и воюват.
    А бежанците от Сирия, Афганистан, Ирак са масово мъже изоставили семействата си, вероятно са продали жените и дъщерите си!
  • 31 Миро

    14 2 Отговор
    Такава вълна от скакалци ще ни се стовари скоро че ще се побъркаме. Като ги подгони глад и ще ни налазят. Предлагам тогава всички да ги пратим е по курортите .
  • 32 Гърците си знаят интересите

    26 7 Отговор
    Украинските бежанци са предимно жени с деца, които са образовани, културни, православни, а идващите от арабския свят са повечето млади мъже 20 тина годишни, които нито имат намерение да работят, нито да учат. А сега се сетете сами какво всъщност правят в Европа?! Защо същите не бягат към Русия, нали са приятелски страни?!
  • 33 Тракиец 🇩🇪🇧🇬🇮🇷🇺🇦🇮🇹🇯🇵

    28 3 Отговор
    Аз съм българин и гражданин на тази държава . Аз сам преценям кой е бежанец и кой не . Кой да приема и приемем и кой не . Спестете си глупавите скапани провокации за себе си . И между другото не помня да съм подписвал някаква женевска конвенция или квито и други еврейски антиевропейски договори след 1944 !! Който е подписвал такива договори да си поема отговорноста и да ди приема черните у тях, а не мен да ме ангажира с това ! Не може някой изкуфял продажен плъх на времето пред 77 години да е подписвал нещо щото е бил национален предател и мен сега и моите деца и внуци да ни ангажират с това !!! Ясно ли ви е отре-пки
  • 34 Те ако бяха жени

    11 17 Отговор

    До коментар #26 от "ДоМишока":

    На място щяха да стоят рамо до рамо с мъжете си а не да бягат като мишки
  • 35 Niknay

    28 4 Отговор
    Одговарям директно на въпроса поставен в заглавието - украинците са бели европейци , православни християни а другите са смърдящи брадясали талибани мюсюлмани . ..
  • 36 Gen Gurko

    18 1 Отговор
    Другите са иждивенци. Главно мъжки навлеци, рязани кандидат-гости на софрата ни завинаги.
  • 37 Ами да

    11 0 Отговор
    Другите са мигранти!
  • 38 никой

    17 4 Отговор
    Странен въпрос, на който отговора е ясен. Украинците са добре познати в цяла Европа , за емигрантите от Украйна работещи на запад могат да се чуят само добри думи, а за мигрантите от африка - само ужаси. Така, че пропадгадната статия е безкрайно безмислена.
  • 39 Един

    19 0 Отговор
    Тея така и не се научиха, че има голяма разлика между бежанец и мигрант. От Африка и Азия са мигранти, млади мързели, навлеци дошли да грабят, изнасилват и да смучат и не бягат от нищо, а идват да си правят кефа. А украинците са си наш бежанци, жени деца и възрастни, хора наистина бягащи от война. Моля Ви не ги сравнявайте, защото е срамно.
  • 40 Turbo

    16 0 Отговор
    Въпроса ми към Дойче зеле,как се интегрират търтеите (араби и африканци) в Европа? Отговора е никак.Когато търтеите в кошера станат много,пчелите работнички ги изпъждат извън кошера.Природен закон.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 умни и мили

    9 8 Отговор
    Много ясно. Тези бежанци бягат от руснаци. На тях се набляга, за да се подкопае Русия. Те са мили, умни и героични. Затова за тях има сърчица. Другите, те бягат от американци или техните креатури, това е маловажно, или нормално. Следователно, те ще бъдат обиждани и подценявани.
  • 43 Мечта афганистанец

    10 4 Отговор
    Ами да, хуманния Запад определя всичко. Някои жертви са по-значими от други. Някои хора са определени като умни, мили, и достойни. Други са мързеливи, грозни и лъжливи. Отвратително. И всичко е за да се противопоставят на Русия, във всеки един аспект. Много ренесансово, много хуманно.
  • 44 007

    10 0 Отговор
    Абсолютно безсмислена статия.Задайте си въпроса на кого му трябват амуджи дадойдат в страната му? Само на соросоидите мултикулти.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Una faccia - Una razza

    5 0 Отговор
    Черните и азиатците са добре дошли в силната и богата Турция!
  • 47 Анавв

    8 4 Отговор
    Богати измамници, вижте хотелите и разкоша за наша сметка! Политиците ни са както украинските фашисти ,унищожават ни!
  • 48 Помисли

    8 0 Отговор
    Украинците са православни и без проблем ще се смесят с гърците. Африканци и азиятци са мюсюлмани и могат да се превърнат в едно вечно недоволно и изискващо агресивно малцинство.