Last news in Fakti
  Тема: Украйна

13 Април, 2022 19:00 3 762 33

"Загубихме близки, съседи, приятели": украинци градят временен дом в България

  • бежанци-
  • украински бежанци-
  • българия-
  • война-
  • русия-
  • украйна-
  • жени-
  • геноцид

Две от жените, заети в момента с боядисването на бившата болница, не са излизали друг път зад граница

"Загубихме близки, съседи, приятели": украинци градят временен дом в България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Режисьорка и актриса, историчка, продавачка, счетоводителка: това са професиите на жените, които в момента боядисват радиаторите в изоставената преди седем години Белодробна болница в Пловдив. Те искат да превърнат сградата в дом за украинските бежанци. Каквито и да са били Светлана, Ирина и Елена преди войната, сега те са жени на средна възраст, които са изхвърлени безмилостно от живота, който са градили. И които се опитват да оцелеят на чуждо място.

Трудният път от Чернигов до Пловдив

Още новини от Украйна

Групата от 15 души - жени и деца - е дошла от Чернигов и е представителна извадка на новите украински семейства по време на войната - две сестри, тяхната съседка, кума, приятелка, заедно с деца и внуци. Те са част от общо 2 000 украински бежанци, пристигнали в Пловдив. Живели са месец в епицентъра на военните действия, жилищата им са унищожени от взривните вълни, десет дни са прекарали изцяло в мазетата си на свещи. Напуснали са Чернигов само денонощие преди да бъде взривен мостът и достъпът на останалите за евакуация да бъде отрязан. "Някои семейства опитваха да прекосят реката с лодки“, разказва Елена Миладзе. "Снайперисти ги разстреляха."

В момента украинските бежанци, потърсили подслон в Пловдив, живеят предимно в жилища, предоставени под наем или безплатно от доброволци, в Младежкия център на Гребната база, в Дома за стари хора "Св. Василий", в общежитията на Университета за хранителни технологии.

"Още в началото написахме писма до всички пловдивски хотели", разказва заместник-кметът на Пловдив Георги Титюков, който оглавява временния Кризисен щаб за украинските бежанци в града. "Но в Пловдив заетостта е целогодишна, така че откликнаха едва десетина и то с по две-три стаи."

Скоро бившата болница ще заприлича на дом

Дарения за украинските бежанци се събират на две места в града, регистрацията става на трето. Затова идеята изоставената масивна сграда, разположена в края на града, да бъде предоставена от Общината за тая цел, е добра. Големи усилия, за да стане възможно това, полага Димитър Георгиев, бизнесмен и почетен консул на Украйна в Пловдив.

Колкото и да изглежда невъзможно, само десетина дни след решението, болницата вече се преобразява. Работници от общинските предприятия "Жилфонд" и "Паркове и градини" боядисват и прочистват обраслата растителност навън, бежанци и българи доброволци работят вътре. Всички материали са дарени от спонсори. Макар и без луксозни удобства, предстои сградата да заприлича на дом - нужни са мебели, готварски печки, перални, посуда. Детски легла на два етажа са обещали от пловдивската организация на "Да, България", само вчера десет хладилника са дарени от фирми.

Лана Петкова е една от петте украинки, живеещи постоянно в Пловдив, които създадоха организацията по приемането и настаняването на бежанците. Лана живее в града от 27 години, има три висши образования и е вдъхновила мнозина с уменията си на йога инструктор. "Всеки трябва да прави това, в което е добър“, казва тя. Лана се грижи за транспорта на хората от границата. "Те не знаят накъде да поемат, доста от тях излизат за пръв път от страната".

Вероника отговаря за получаването на даренията, Лидия е своеобразен информационен център, Оксана се грижи за намирането на работа на жените, а Наталия Еллис е двигателят на възстановяването на Белодробна болница и преобразуването ѝ в център за бежанците от Украйна.

"Това е геноцид"

Татяна Шевченко е режисьор и актриса, участвала е във филм за Бабин Яр. Тя координира работата. Омъжена е за българин, а родителите ѝ са в Буча. "Много се молих за тях, в Бачковския манастир се молих, страшно беше", казва тя. За късмет точно в тяхната къща агресорите не са влезли - навсякъде другаде са изхвърляли хората от домовете им, настанявали се там, унищожавали хранителните им запаси, изнасяли вещите им. "Родителите ми и съседите им оцеляха, тях ги подминаха. Един месец нямаха вода и ток. Прочистили са един стар кладенец в двора, оттам са черпили вода. Готвили си на огън в двора. Имаха наемател в една от стаите. Още в началото на окупацията той тръгнал с велосипед да купи лекарства от аптеката. Застреляли го на улицата. И не, не е онзи от известните снимки, те са от края на окупацията. Него са го убили в първите дни", разказва тя.

"И в Буча имаше проруски настроени хора", разказва още Татяна. Най- активният от тях посрещнал агресорите с цветя. После ги поканил в дома си, хранил ги, поил ги. По едно време те много се напили, а той им казал: "Момчета, стига ви толкова водка, достатъчно." Те го застреляли и пак си налели. "Изгориха конюшня с расови коне. Не допуснаха доброволци да хранят кучетата в приют, те умряха от глад. На улицата излиза жена с две малки кученца и син на 12 години - те ги застреляха всичките. Спираха коли със семейства с деца, не проверяваха документи, нищо не искаха. Просто ги разстрелваха. През гробищата минаха с танкове. Какво е това, защо е това? Това е геноцид."

"Не сме дошли на почивка"

Две от жените, заети в момента с боядисването на бившата болница, не са излизали друг път зад граница. Ирина е музеен работник в Чернигов. Питам я да успяват да видят красотата на Пловдив, да усетят, че са в най-стария европейски град, че тук има много, много история. Следва мълчание и лаконичен отговор: "Не сме дошли на почивка". Трябваше по-добре да обмисля въпроса си.

В сградата на бившата Белодробна болница могат да се настанят между 300 и 500 души, сред тях очевидно ще има такива, които ще се задържат до края на военните действия, други ще получават подслон по време на пътя си към други държави. Някои от бежанките вече са си намерили работа, други все още търсят.

Повечето нямат доходи, тръгнали са с една ръчна чанта багаж. В съседна постройка до болницата ще бъде създаден детски център, който ще даде възможност на майките да работят. Ще има курс по български език. Идеята на Георги Тютюков е там да има и гише за регистрация и денонощен дежурен, така че по всяко време хората да бъдат приети.

"Ужасяваме се при вида на всеки самолет в небето"

"Всеки случай е различен, решаваме всякакви казуси", казва Лана Петкова. Тя води от границата семейство с малко момче, което има планирана четвърта операция на бъбрек. Тук му осигурява прегледи, общността е готова да събере пари за операцията, но тя, слава богу, не се налага. Оказва се, че детето в момента не се нуждае от нея. Лана се грижи за децата, които пристигат. "Войната ги откъсна от живота им, но те не трябва да се лишават от своето бъдеще", казва тя. Довела е от границата две 16-годишни момчета - плувци, които сега тренират безплатно в частна спортна школа. "А понеже дойдоха сами, без родители, ги поеха родителите на другите деца от школата и треньорката. Друго момче - футболист - е включено в юношеския състав на ФК "Ботев". Има и деца, които тук продължават да тренират волейбол, както в родната си страна."

"Синдромът на войната е жесток", признава Елена. "Ужасяваме се при вида на всеки самолет в небето, а в Пловдив има летище. Децата плачат. Така ще е. Кой знае докога. В нашия блок, където живееше половината от групата, стъклата не оцеляха, няма нито едно здраво." Освен по една раница на гърба, всяка носи и собствената си трагедия. "Сред нас има и други, на които домовете вече ги няма. Майка с две деца например, представа си няма къде ще се върне. На друга мъжът ѝ е в Мариупол и тя от 2 март не е имала връзка с него. Загубихме близки, съседи, приятели."

Белодробна болница носи името на Димитър Кудоглу, най-големия благодетел на Пловдив, създател на Дома на благотворителността и народното здраве, който предлага безплатно обслужване на бедното население. Паметникът му в двора на изоставената сграда беше едно от първите неща, които бяха върнати към живот. С превръщането на запустялата сграда в дом за хората, които отчаяно се нуждаят от подкрепа, сякаш и смисълът на делото му продължава.

Автор Веселина Божилова


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    67 12 Отговор
    Днес е добър ден за българската демокрация! Нацистите в Мариопол се предадоха, а нашите заложници са освободени.

    Коментиран от #3

  • 2 Мащехата ЕС

    50 7 Отговор
    "Всяко временно нещо остава за постоянно", казват старите майстори! Впрочем, каква е държавната ни политика към тези украинци, когато конфликта приключи? Ще ги връщат ли в украйна, емигранти в ЕС ли са и т.н.? Никой не дава отговори, а това са няколко милиона из Европа и няколко стотин хиляди в България?

    Коментиран от #6, #27

  • 3 В Киреча

    38 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Твоя приятел Киртака не иска да признае, кой ги спаси и кой ги държа в плен!
  • 4 Да,бе

    64 9 Отговор
    Тия жени са изключение,защото масата от "бежанците"са си живи наглеци.Който не вярва да прескочи до морето...
  • 5 Иванушка 🇷🇺

    64 10 Отговор
    Имал съм съседи украинци, повярвайте "загубата" не е голяма. Нещо като да "загубиш" табун цигани за комшии 😁
  • 6 кнаус 485

    48 14 Отговор

    До коментар #2 от "Мащехата ЕС":

    тИЯ УКРАИНКИ ДА СЕ МАХАТ ИЛИ ДА ХОДЯТ ДА БАЧКАТ НА МАГИСТРАЛАТА.....
  • 7 И ние загубихме

    60 13 Отговор
    Близки, роднини и приятели благодарение на същите , на които се продаде фалшивият ви управник Зеленски. Ние българите обаче ги загубихме без война. Ние ги загубихме докато ни подхвърлят дребни заплатки а не 1200 лв на човек, докато си плащаме винетки и т.н. а не безплатно, докато се опитваме да уредим децата си в нормални учебни заведения а не безплатно, докато се лекуваме и не безплатно като вас, докато си ремонтираме бракмите които караме а не коли за 200000 лв, докато мълчим и търпим и мируваме и се надяваме да се оправят нещата а не като вас наглеци с претенции , докато си плащаме сметките и комуналните разходи а не като вас на хотелче с претенции и т.н. и т.н. И ние БЪЛГАРИТЕ изгубихме близки.
  • 8 Само украинци, украинци

    63 9 Отговор
    и пак украинци. В България вече се инвестира в украинци. Настаняване в 4-5 звездни хотели, 40 лв. на ден, шофиране без налагане на глоби и т.н. Вече да се говори за български народ е срамно и позорно. Правителството не го интересуват българските граждани. Вземат се някакви вяли мерки, колкото да няма протести на гладуващи. Важното е нашите управляващи да правят плонжове пред Херо Мусака и да слушкат. Да слушкат господарите от САЩ и от ЕС и да действат по-бързо за заличаването на народа.
  • 9 Човек с памет

    41 7 Отговор
    Въпросните хора първо са загубили страната си, в 2014 когато конституцията и беше отменена. От там натък всичко друго е следствие.
  • 10 Czczcz

    40 10 Отговор
    айде да се не лъжем, DезинфЗеле, а... Никой не иска у нас тези измислени "жертви" на "агресия", do you understand, hm....?
  • 11 ГОРСКИ

    33 11 Отговор
    Защо не им дадете и безплатни жилища ??????

    Коментиран от #30

  • 12 !!!?

    48 4 Отговор
    А пък България без война в ЕС и НАТО е последна дупка на кавала и загуби 30% от населението си
  • 13 Бамбука

    10 19 Отговор
    За простотията няма лимит. Подобни "българи" на времето така коментираха и ареста на българските медицински сестри в Либия. Както казва народа, който ми плаща за него ще свиря.

    Коментиран от #25

  • 14 С'М'ЕР'ТЬ П'У'ТЛЕРА - ХУ'Й'ЛО

    9 27 Отговор
    БАВНО НО...МЪЧИТЕЛНО
  • 15 Перо

    26 10 Отговор
    Първата работа на руската армия трябва да е публичния разстрел на 85-те държавни престъпници и превратаджии! После да се мисли за прекратяване на огъня и премахване на ционисткия режим,след преврата от 2014 г.,до сега!

    Коментиран от #17

  • 16 Фръчилото

    8 29 Отговор
    СБИЛИ 2 САМОЛЕТА НАД ХАРКОВ.
    СЛАВА УКРАИНЕ
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Кобрети

    29 3 Отговор
    Алооо... факти...ай стига с тез бежанци а !!!!! Бежанци са в Молдова и Румъния...тука да емигранти...дайте да ги уточняваме тези неща...
  • 19 Просто човек

    2 9 Отговор
    🇧🇬🇺🇦
  • 20 Средна заплата в БГ 850 Евро, в Украйна

    11 4 Отговор
    е 200 Евро. Колко да е временно настаняването на украинци?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 циколоо

    23 3 Отговор
    Чупката с тия противни стерви, до гуша ни дойде от укробоклука!
  • 23 Да спрат да боядисват

    23 3 Отговор
    Паметници и да протестират, това не им е ИД Азов. Тук е България. Много хора асоциират жълто синьото с нацистка свастика. И помнят изгорените българи в Одеса. Да не става като в Чехия, да ги влачат от магистралите. Стара максима: В Рим като Римляните. Никой с нищо не им е длъжен. Ако развея руско знаме в Киев ще ме пребият, така че да се съобразяват с местните, които са ги приютили. Искат да боядисват паметници,да се гаврят с ветерани от ВСВ и да протестират, в Киев. Тук е България.
  • 24 Само да питам

    24 2 Отговор
    Защо в Испания настаняват украинските бежанци в палатки с общи санитарни помещения, а тук в 5 звездни хотели?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ТИЯ МИГРАНТИ ДА НЕ РЕВАТ ЧЕ

    12 1 Отговор
    2014 И БИХА СУУУМАТИ МЕСТНИ ЧИ И СУУУМАТИ БЪЛГАРИ БЕЗСАРАБИ. КВОТО СА НАДРОБИЛИ ДА СИ ГО СЪРБАТ.
  • 27 Гошо

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "Мащехата ЕС":

    Да се пръждосват ,заради тях стана тая скъпотия и неразбория Не разбирате ли че инфлацията те я предизвикаха Щяли да пикят пред Кремъл ,да бесят Путин и кво ли още не ,а сега вън да се разбират на друго място за претенциите
  • 28 Един

    4 0 Отговор
    Мале, луд секс ще има с тия украинки!?! Че са и много благи!!!
  • 29 Доко

    3 1 Отговор
    Освен , че ща ремонтират сградата които пожелае може да бъде лекуван там. За по нетърпеливите веднага сложете ценоразпис. А жените на пловдивчани да си търсят мъжете там.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 З 12

    3 0 Отговор
    Хубаво, но защо тази сграда не беше пригодена по-рано за живеене? Колко българи има, нуждаещи се от жилище? Колко българи има, които не могат да си плащат лечението? Има и чакащи трансплантации! Това не е лгеноцид? Украинците повече хора ли са от българите? Докога???
  • 32 Олга

    1 0 Отговор
    Бандеровските жени, които 8 години гледали равнодушно как в източната част на Украйна загивали дечица, сега дойдоха в Европа да упражняват и тук ненавистническата си идеология. Поставили цялата Европа на уши със шляенето си по европейски улици с викове “Слава Украине”, с затлачване на движение на транспорта, с исканията си за удобен живот, тъй като били много пострадали и всички им са длъжни. Имало немалко случаи на вандалщината им: цапат паметниците, правят перформанси с украински флагове, разбиват коли с руски номера, руски магазини, нападат рускоговорящи било то и деца.
  • 33 Коко

    1 0 Отговор
    Абе... вие вече 8 години губите близки хора, БЕЗНАКАЗАНО, и сега се сетихте, че това не е правилно.
    ХИЧ, ама ВЪОБЩЕ не ви съжалявам точно вас, които крещите за геноцид, които умишлено прибрахте исконни руски земи при бягството си от ОНД, и които десетилетия плачете пред запада за пари, при положение, че имате най-богатите земи в Европа!