Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Април, 2022 19:00 2 429 9

"Разбираме се отлично": когато руснаци подслоняват украинци в Германия

  • бежанци-
  • война-
  • подслон-
  • русия-
  • украйна-
  • германия-
  • руснаци-
  • украинци-
  • украински бежанци-
  • владимир путин

Повече от 300 хиляди украинци са пристигнали в Германия от началото на войната

"Разбираме се отлично": когато руснаци подслоняват украинци в Германия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Станало е традиция: в дома на семейство Майер петъчната вечер е филмова вечер - всички заедно гледат епизод от поредицата "Мистър Бийн". Два часа без новини за войната, без снимки на убити цивилни или тъжни мисли за родината.

Наташа Майер е родена в Кавказ, пристигнала е в Германия преди повече от 20 години и днес живее със съпруга си и двете си деца в околностите на Бон. От средата на март насам семейството с руски произход е приютило три украинки: 12-годишната Полина, майка ѝ Анна и баба ѝ Лариса. Те са избягали от едно киевско предградие през Полша в Германия.

Още новини от Украйна

Всички те имат други имена, но Наташа Майер се опасява от репресии спрямо руските си роднини в Русия. Все пак искат да разкажат историята си, която е свидетелство за разбирателството между народите на хиляди километри от родината - в Германия. И е доказателство, че украинците и руснаците могат мирно да живеят заедно – сега и в бъдеще.

Без открити конфликти в общото жилище

Непосредствено след началото на войната Наташа Майер решава, че трябва да помогне. Решението да приеме украински бежанци за нея е един вид знак на протест и възможност да прояви съпричастие спрямо хората в Украйна. "Беларуси, украинци, руснаци - ние имаме изключително много общо. Питам се по какво всъщност се различаваме. И сега, заради войната, трябва изведнъж да се превърнем във врагове. Как така?"

Поради това семейство Майер е освободило детската стая за гостенките, децата дори искали да им дадат всичките си джобни пари, казва Майер с усмивка. Веднага написали на пощенската кутия имената на украинските бежанци, защото предполагат, че ще живеят заедно поне половин година. "Досега всичко върви отлично - като че ли са ни дошли на гости роднини, не сме имали нито един конфликт."

В украинско-руския дом се говори на руски, майката Анна веднага е поела кухненската работа - не биха искали да са в тежест на домакините си. Бабата Лариса казва: "Принципно сме много тъжни, но тук се чувстваме изключително добре - толкова сърдечно ни приеха."

Бежанците правят разлика между хората и политиците

Все пак не е ли донякъде странно да избягаш от руските атаки и да се настаниш точно при семейство от руски произход в Германия? Какво казват по въпроса роднините в Украйна?

"За нас не е проблем да живеем при руснаци. Много руснаци напускат самата Русия в знак на протест срещу войната и в знак на подкрепа за Украйна", казват Анна и Лариса. "На преден план е отношението към човека. Г-жа Майер не носи вина за това, че е родена в Русия. Не можем да си изберем произхода, но не това е решаващото за човека."

Съпругът на Наташа Майер казва, че изобщо не говорят толкова много за политика, колкото би могло да се предположи. Позициите са ясни, всички са на една страна - против войната и срещу Путин. Основното, което се питат, е кога най-сетне ще настъпи мир.

Лариса, Анна и Полина, която вече няколко дни е била на немско училище и е научила няколко немски думи, искат да се приберат колкото може по-скоро у дома. Когато Наташа Майер поискала да запише майката и бабата на интеграционен курс, те ѝ казали: "Няма нужда. За какво ни е - нали скоро ще се върнем".

Отношението към войната разрушава семейства и приятелства

За трите седмици в Германия украинските бежанци вече са разбрали, че руската общност в страната стои на различни позиции. От едната страна са хора като Наташа Майер, които осъждат руското нападение и са готови да приютят украинци. От другата страна е мнозинството, което всячески подкрепя Русия.

Наташа Майер разказва какво се е случило в Уотсап-групата с нейни състудентки: "След като си позволих да разкритикувам войната, тази от нас, която живее в Москва и е направила най-голяма кариера, гневно напусна групата. Но пък една друга написа: ситуацията тук в Русия е като през 1937-а година в Германия, едно към едно. Трета от състудентките, която живее в Западна Европа, е прекратила контактите с роднините си в Русия и повече не иска и да чуе за тях".

"Тази война разрушава семейства и приятелства заради разликите в политическите позиции", казва Наташа Майер. "Но в такава ситуация няма как да си някъде по средата - трябва да решиш на чия страна си. Ние с майка ми постоянно спорим, говорейки за войната, затова се опитваме да избягваме темата. Даже тя не знае, че сме приели украински бежанци."

Автор Оливер Пипер


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Борис Джонсън

    15 6 Отговор
    Търся надарен млад украинец срещу подслон на Даунинг стрийт!
  • 2 Делю Хайдутин

    6 10 Отговор
    Тия руснаци и жените на укрите взеха.Те докато се бият в Германия ще ги сецк@т
  • 3 Помак-Z

    13 5 Отговор
    ... руските са благародни дори кам врага си... Ша си налеа ена ракия по тос повод
  • 4 Госあ

    12 6 Отговор
    Войната в Украйна беше приготвена от юдеокраварите заради СП2. На всички е ясно, че НАТО в Украйна няма да стъпи 💁 Само на палячото от Майдана явно не му беше ясно. ЕС е по силен и икономически и военно от краварника и не виждам защо трябва винаги да им играе по свирката. Всъщност знам, заради такива като аналената, урсулата и макрона. Тъжно. Японците ги разбирам - между сащ, Китай и Русия трябва да се хванат с някой, защото колкото и да са умни и да имат силен дух, нямат ресурс на сравнително малкият си остров. Много красив и подреден, но малък и без ресурси. А все пак Япония е трета икономика, не е Швеция или Норвегия 💁
  • 5 Иван

    10 2 Отговор
    ВзЕмете ги всички таМ. ЗиМата ще ги топлите с Руска газ нали?
  • 6 Хахаха

    10 5 Отговор
    Стига глупости за ,, многото руснаци, които напускат Русия".
  • 7 ханс от елзас

    11 0 Отговор
    Това са мами с деца.Дотук добре,като дойдат татковците с бухалките, тогава ще се интегрирате.
  • 8 В.В.П.

    2 0 Отговор
    Това няма нищо общо с военната операция.И аз бих приел млада украинка ,да говори руски .Имам голям двор за копане.
  • 9 Да ако

    3 0 Отговор
    не бяха сша и нейто и марионетното зелено човече сега нямаше да има война!