Last news in Fakti
  Тема: Украйна

29 Март, 2022 18:10 1 423 22

Броят на бежанците от Украйна доближава 4 милиона. Ще се забави ли трайно бягството на хората от страната?

  • бежанци-
  • украйна-
  • киев-
  • европейски съюз

Дори продължилата 11 години опустошителна война в Сирия, станала източник на най-голямата бежанска криза в света, не принуди толкова много хора да напуснат дома си толкова бързо

Броят на бежанците от Украйна доближава 4 милиона. Ще се забави ли трайно бягството на хората от страната? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Окончателно забавяне или временно затишие в бурята на войната? В момент, когато броят на бежанците от Украйна доближава 4 милиона, все по-малко хора прекосяват границата през последните дни. Граничари, хуманитарни агенции и самите бежанци казват, че непредвидимата руска война срещу Украйна прави трудно да се прецени дали това е просто пауза или намаляването е за постоянно.

Някои украинци остават, за да се бият или да помогнат в защитата на страната си. Други са напуснали дома си, но изчакват на друго място в Украйна накъде ще задуха вятърът на войната. Трети са възрастни или болни и се нуждаят от помощ, за да отидат където и да било. А някои просто остават, защото, по думите на един бежанец, "родината е родина".

През първите две седмици след началото на руската инвазия на 24 февруари около 2,5 милиона души от довоенното 44-милионно население на Украйна напуснаха страната, за да избягат от бомбите и кръвопролитията. През вторите две седмици броят на бежанците спадна приблизително наполовина.

По най-новата информация, обявена вчера от службата на върховния комисар на ООН за бежанците (ВКБООН) и включваща данни до неделя, общият брой на напусналите страната хора сега е 3,87 милиона. През предходните 24 часа обаче само 45 000 души са прекосили украинската граница, търсейки безопасност. Това е най-ниският дневен брой досега и през четири от от последните пет дни той не е превишавал 50 000 души на ден. В контраст с тези числа повече от 200 000 души на ден са напуснали Украйна на 6 и 7 март.

"Хора, които са били решени да напуснат при избухването на войната, са избягали през първите дни", обясни Анна Мичалска, говорителка на полската гранична охрана.

Дори и напливът на бежанци да намалява, няма как да се разбере какъв е неговият обхват. ВКБООН твърди, че войната е предизвикала най-сериозната бежанска криза в Европа от Втората световна война и скоростта и броят на бежанците, бягащи към държави, сред които Полша, Румъния, Молдова, Унгария, Словакия - както и Русия - са безпрецедентни за последните години. Само в Полша са били приети 2,3 милиона бежанци, а в Румъния - близо 600 хиляди. САЩ са обещали да приемат 100 хиляди души.

Дори продължилата 11 години опустошителна война в Сирия, станала източник на най-голямата бежанска криза в света, не принуди толкова много хора да напуснат дома си толкова бързо.

По преценка на Международната организация по миграция (МОМ) около 6,5 милиона души в Украйна са били принудени да напуснат дома си заради руската инвазия, но остават разселени вътре в страната, което означава, че все още има голям брой потенциални бежанци. Според МОМ се предполага, че още 12 милиона души са блокирани в райони на интензивни боеве или не искат да ги напуснат.

Еврейски групи поставиха начало на усилия за извеждане от Украйна на изнемощели оцелели от Холокоста, но за всеки такъв човек е необходим екип от спасители.

"Вече съм прекалено стара, за да бягам към бункера. Така че просто останах в апартамента си и се молих бомбите да не ме убият", каза 83-годишната оцеляла от Холокоста Татяна Журавилова - пенсионирана лекарка, която миналата седмица била преместена в дом за възрастни хора в Германия.

Мичалска, говорителката на полската гранична охрана, предположи, че много украинци вече са избягали от най-засегнатите от войната региони и евентуалното избухване на боеве в бъдеще вероятно ще определи дали цивилните от други райони ще решат да избягат. "Не можем да изключим, че в бъдеще ще има още бежански вълни", каза тя пред АП.

Хуманитарните агенции не отслабват усилията си да помагат на хората, които вече са напуснали Украйна, и да се подготвят в случай на пристигане на нови бежански вълни. На граничния пункт в Медика, Полша, пазарски колички пълни с багаж все още дрънчат по пътечката от паспортния контрол, през импровизирания палатков лагер, към автобуси, чакащи да отведат украинските бежанци в близък град.

"Може би хората изчакват, за да видят дали техният град ще бъде атакуван или не", каза 31-годишната Алина Бескровна, която е избягала от опустошения, обсаден град Мариупол в югоизточната част на Украйна. Тя и майка ѝ напуснали града преди пет дни, но само за да стигнат до границата, им се наложило да преминат през 18 пропускателни пункта: 16 руски и два украински.

Тя спомена новите руски въздушни удари от този уикенд близо до град Лвов в Западна Украйна, който беше ключово убежище за украинци, избягали след началото на наредената от руския президент Владимир Путин инвазия. "Путин е много непредвидим. И ако съдя по това, което преди два дни се случи в Лвов, не смятам, че това ще спре в моя регион, това няма да спре в Украйна", каза тя. "То ще продължи, така че светът трябва да се подготви за още вълни."

Оксана Миронова, 35-годишна бежанка от Киев каза: "Положението определено не се подобрява. Иска ни се да вярваме, че ще се подобри, но за съжаление трябва да избягаме."

Но дори изправени пред руски въздушни удари, които разрушават жилищни сгради, молове и училища, притегателната сила на дома е силна. Петдесетгодишната Олена Воронцова е избягала от столицата Киев. "Много хора просто не искат да напуснат дома си, защото родината е родина", каза тя.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен _Язовец

    10 4 Отговор
    До 40 милиона има време. чичо Сам пак организира на ЕС хуманитарна и финансова криза!

    Коментиран от #13

  • 2 АРА Аудио видео

    1 1 Отговор
    Какво е това АР ❓🐵
  • 3 ТаУмВзе

    11 3 Отговор
    По интересно е как неонацитата, ще се смесят с ислямистите в бивша европа?

    Коментиран от #11

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Kcaniba

    16 2 Отговор
    лошото екъм нас бягат нацистите, а свестните към Донецк , Русия, Крим!!!
  • 6 ИматеГрешка

    13 2 Отговор
    Имате грешка: оставащите не са там за да защитават родинат, а просто защото са мъже и не ги пускат да напуснат. Ако има разрешаваха - нямаше да има един човек остнал в Украйна. Ако пък наборната служба не беше задължителна, можеше да се стигне и до липсата на гръмнала пушка. Разума казва, че е по-добре да се договориш веднага за единия неутралитет на държавата, отколкото да пуцаш 1 месец речи по фейсбук и накрая да направиш същото, вече след много загуби.

    Коментиран от #18

  • 7 МАЙДАН

    13 3 Отговор
    Zеления ни прогони ! Съд за Zеления !
  • 8 Колко лъжи

    9 1 Отговор
    на едно място. АП надминаха даже Дойче зеле.
  • 9 НОВО ПЕТ

    10 2 Отговор
    Ще се забави, ама друг път! Сега ще почнат още повече да бягат и да сменят тезата пред запада, ще искат главата на Зеленския наркоман! ЕС ще е в икономическа криза, и тия никой няма да ги иска! Резултата ще е - най-искрени извинения на Русия!
  • 10 тамошните

    8 0 Отговор
    "Ръката, която дава е по-добра от ръката, която взема" ...Това е турска поговорка и винаги е много актуална в Турция,особенно през последните единадесет години откак в страната пребивават близо 5 милиона бежанци от Сирия ,Ирак и Афганистан! Сега е видовден за да се разбере кой кого как е изнудвал...бог , Путин ,Сорос или САЩ...ви изпратиха бежанци...бели и синеоки...за да видите и разберете истината ,че човешкото злощастие не е и не може да бъде средство за изнуда и за печелене на пари,че дори мисълта за такова нещо е много грозно a да ce твърди е наглост и арогантност !...
    Сега е време да прецените и да решите какво е понятието "Хуманизъм" политическа манипулация на европейските колонизатори , християнско милосърдие или просто една естествена човешка ценност ?!...
  • 11 Бе ще има бой

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    Война за територия в махалите днес са гости ако се проточи не може със година или повече да седиш по хората които ги прибират. Ток,вода ,храна чакай още малко и ще ги гледаш по улиците никой няма да те приюти за цял живот гостите са си гости винаги можеш да им покажеш вратата .Договор не си разписвал за осиновяване
  • 12 Grote Olifant

    11 1 Отговор
    Избяга много народ, свързан с фашисткия режим там - ФАКТ! Защо избяга мисля няма нужда да се обяснява. Ясно е и с какви пари осъществи бягството. Да, сред бежанците имаше и много мирно население - ФАКТ! Нищо не се казва за онези, които предпочетоха Русия. А те също са много - ФАКТ! Всеки е направил своя избор за "по-добро". Сега кой какво приказва по медиите е друга тема. Голяма част от хората, особено бежнаците в Европа, не смеят да кажат лошо против Зеленски и държавата си, защото ръцете на убийците са дълги. Скоро ще очакваме повече истини в ефир и много покъртителни истории, които западът не зная дали ще има уши да чуе и мозък да възприеме.
  • 13 Бах

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен _Язовец":

    Праве сте . Всички Украинци са доволни , че западният свят ги приема безпроблемно. Те , Украинците не са и мечтали за по добро развитие. В Украйна ще останат само Руснаците. Мършата да оди на запад.
  • 14 Марков

    9 1 Отговор
    Няма нужда от толкова писане в тази статия. И преди седмици писах: много малък процент от напусналите Украина са бежанци. Това са хората от мазетата, престояли там заради заплаха от разстрел от националистите. Другите, мнозинството, са просто емигранти, използващи ситуацията да напуснат страната, да ползват екстрите на ЕС, както и у нас. Бежанци с лични автомобили (някои луксозни), със завидни капитали (вече купуват апартаменти, вече ги ловят по границите с кашони валута), с арогантно държане в магазини, паркинги, в хотели... Защо не са като сирийците в лагерите за бежанци. И какви са тези млади мъже бежанци? Купили си правото да напуснат Украина или изпратени?
    Политиците ни връщат в годините 1990 - 1995. Това вече сме го изживяли и няма да има стъписване като тогава. Даже и с "бежанци" от Украина
  • 15 Абеее

    4 2 Отговор
    затваряйте тая граница! писна ми да слушам навсякъде руски. Да идат и в други страни малко!
  • 16 Мачкай Путин

    8 1 Отговор
    Слугите на САЩ бягат!!
  • 17 Хххх

    6 1 Отговор
    Няма и 1% от населението. Познайте кои избягаха.
  • 18 един от многото

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "ИматеГрешка":

    Или защото нямат парички да се откупят на границата!
  • 19 Дюшеш

    1 0 Отговор
    Да станеш бежанец. Без война, калъч.
  • 20 Дюшеш

    2 1 Отговор
    На хохолите тая патаклама им дойде дюшеш,особено за бандитската им класа. Години,години си мечтаеха да духнат в ЕС и сега им се отвори парашута.
  • 21 ъхъ

    2 0 Отговор
    във Върховната Рада е внесен законопроект, предвиждащ 10 год. затвор за незаконно напусналите Украйна след 25.02.2022г., както и от 7 до 12 год. за гранични и военни служители, които са способствували за това.
    Тука, а и в Европа се напълни със "затворници" бе, ко ши праим ся, ще ги експулсираме ли горките, а? На кого ще трябва да окажем съдействие?
  • 22 Искам

    2 0 Отговор
    да съм украински бежанец, да карам Мерседес за 100 бона и да ме глезят безплатно в СПА хотел.
Новини по държави: