Last news in Fakti

5 Април, 2022 15:58 4 918 3

Георги Георгиев, БОЕЦ за ФАКТИ: Отстраняването на Гешев и съдебната реформа трябва да вървят успоредно

  • георги георгиев-
  • боец-
  • протест-
  • гешев-
  • всс-
  • главен прокурор-
  • иван гешев

"Към момента не виждаме много от тези действия от Парламента. Вместо тях, виждаме вътрешнопартийни заигравки и битки на парче на много ниско ниво", отбеляза Георгиев

Георги Георгиев, БОЕЦ за ФАКТИ: Отстраняването на Гешев и съдебната реформа трябва да вървят успоредно - 1
Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Не очаквам нищо добро от страна на Висшия съдебен съвет. Тези хора, както и Гешев, са ”избрани” от една и съща мафия и правят едно и също - отстояват нейните интереси. ВСС пази Гешев, който пък е пазител на мафията. ВСС ще прави това до край. Този състав на ВСС трябва да си ходи незабавно, заедно със самия Гешев”.

Това заяви в интервю за ФАКТИ председателят на Гражданско сдружение “БОЕЦ” Георги Георгиев. Вчера "БОЕЦ" проведе пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС) протест под надслов “Гешев вън!”. В същото време ВСС заседаваше, за да реши дали да допусне до разглеждане искането на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за прекратяване предсрочно мандата на главния прокурор Иван Гешев.

По-рано ВСС прие процедурни правила за процедурата по освобождаване на главен прокурор, като беше гласувано всички казуси, касаещи периоди преди встъпването му в длъжността на главен прокурор, да не бъдат разглеждани. Така казуси като “Жоси” и “ГешевКилърГейт” останаха под чертата. Разкритията по въпросните два казуса направиха тъкмо от “БОЕЦ”.

“Още в началото на февруари, след решението на Конституционния съд и на Върховния административен съд, “БОЕЦ” внесохме сигнал до Народното събрание, че предходното решение на ВСС по предходното искане за освобождаване на Гешев, направено от министър Стоилов - че разглеждането на искането по същество е недопустимо, се оказа противоконституционно. На това основание “БОЕЦ” сезирахме Народното събрание за противоконституционни действия на този състав на ВСС. Поискахме от народните представители да започнат процедура по сваляне на доверието от членовете на ВСС, избрани от Парламента. Такава възможност има. Вчера отново изискахме тези действия да започнат незабавно”, обясни Георги Георгиев.

“Нашата активност и нашият натиск по отношение на ВСС ще продължат. Гражданите няма да отстъпим от нашите цели. Оставката на Гешев и съдебната реформа са основна цел на протестите и на гражданите. Ще държим акцента и фокуса там точно заради това. Сега на ход е Народното събрание. Искаме да видим резултати”, категоричен бе той.

“Продължаваме с натиска и с разкритията. Очакваме още действия и на МВР, и на Европейската прокуратура по отношение на сигналите ни, част от които са пряко свързани с Гешев - както “ГешевКилърГейт”, така и “ХанчеваГейт”, така и “Жоси”. Ключът обаче е в Народното събрание - както ключът за отстраняването на този състав на ВСС, така и за съдебната реформа”, посочи председателят на “БОЕЦ”.

“Никой не може да каже кога конкретно ще бъде отстранен Гешев. За нас е по-важно да се случи. Колкото по-рано, толкова по-добре, но важното е да се случи. Важно е да започнем да редим следващите стъпки отсега, за да не позволим на наглите да направят своя следващ сценарий и да изберат следващия Гешев, следващия Цацаров. Затова съдебната реформа трябва да върви успоредно, а в нея да бъдат заложени нови критерии за избор на новите членове на следващия състав ВСС, като бъде включена възможност за номиниране на кандидати за ВСС и за главен прокурор от неправителствения сектор - както “БОЕЦ” направихме през 2019 година, когато издигнахме кандидатурата на следовател Бойко Атанасов. Нужни са още такива стъпки, които вече закъсняват. Вчера акцентирахме върху Народното събрание и върху реформите именно по тази причина. Отстраняването на Гешев и съдебната реформа трябва да вървят успоредно и едновременно.

Към момента не виждаме много от тези действия от Парламента. Вместо тях, виждаме вътрешнопартийни заигравки и битки на парче на много ниско ниво. Голямата визия, голямата идея за съдебна реформа и реформа в много други сектори - припомням и необходимостта от нов Изборен кодекс, и необходимостта от приемане на Закон за лустрацията, и от реформиране на КПКОНПИ - минаха месеци и нищо не се случва с КПКОНПИ - всичко това поставихме вчера. Както и до момента, така и оттук нататък нашият акцент ще бъде в това да събудим промяната”, каза още Георги Георгиев.

В рамките на протеста вчера Георги Георгиев от “БОЕЦ” връчи на министър Надежда Йорданова, която слезе при протестиращите, сигнал за действията на Гешев, описани в казуса “ГешевКилърГейт”. Попитан каква развръзка очаква по този сигнал, той отговори така: “Очаквам за първи път да бъде извършена цялостна и задълбочена проверка на всички факти и обстоятелства както в този, така и във всички останали наши сигнали. Имитации, прах в очите и отбиване на номера - виждали сме го. Виждали сме как и Цацаров, и Гешев образуват проверки по наши сигнали. Трябват ни резултати. В момента има институции, които дават знаци, че са готови да поставят гражданските цели като свои - виждаме го и в министър Надежда Йорданова, виждаме го и в МВР, виждаме, че и Кьовеши се задейства по сигнала на “БОЕЦ” за “Турски поток”. Това, което искаме е институциите, които дават заявки, че са независими от мафията, да си свършат работата”.

“Посланието ни към гражданското общество е за активност. Ако трябва да кажа кога ще си ходи Гешев, то той ще си тръгне, когато гражданите осъзнаят своята сила”, допълни Георгиев.

Във вторник, 12 април, предстои ВСС да разгледа искането за отстраняването на Гешев по същество. “Искането вече е доста осакатено, отново с цел Гешев да бъде спасен. Ще видим какво точно и как ще се разглежда”, коментира председателят на “БОЕЦ”.

“Изключвам от мнозинството на ВСС хора като съдия Атанаска Дишева и съдия Лозан Панов. Те са част от шепата магистрати от ВСС, които отстояват независимостта на съдебната власт през годините. Чугуненото мнозинство във ВСС обаче представляват голямото туловище, което запушва съдебната система и то ще брани Гешев до последно”, завърши Георги Георгиев.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    24 31 Отговор
    Гешев е позор! Оставка и затвор!

    Коментиран от #3

  • 2 Цветко Христов

    9 5 Отговор
    ГОШЕ, НАЛИ И ТИ БЕШЕ ДЪЛГО ВРЕМЕ В ГЕРБ А? КОЙ ОТКРАДНА ПАРИТЕ ОТ ЧЛЕНСКИЯ ВНОС ВЪВ ВИДИН? ЗНАЕШ ЛИ?
  • 3 Цветко Христов

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    СЕГА НЕ СМЕ 1944г, ТОГАВА СЕ ВКАРВАХА НЕВИННИ ХОРА В ЗАТВОРА БЕЗ СЪД И ПРИСЪДИ. СЕГА СМЕ 2022Г.ЯСНО?