Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Април, 2022 15:39 5 562 54

Кремъл: реквизитът на тираните

  • владимир путин-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • кремъл-
  • москва-
  • тирани-
  • иван грозни-
  • михаил горбачов

Идеята зад мащабите и архитектурата на Кремъл е една: да потиска и сградите да са по-големи и по-внушителни, отколкото тези в Европа

Кремъл: реквизитът на тираните - 1
Снимка: Shutterstock

Назъбените му стени се издигат над река Москва. Златните кубета на катедралата сияят. Червеният площад се простира наоколо. Ансамбълът от сгради впечатлява не само със своята монументалност - Кремъл открай време е център на руската история и седалище на руските властелини. Нещо повече: "Кремъл е олицетворението на Русия и на нейната власт", казва британската историчка Катрин Меридейл.

Когато руският президент Путин още преди началото на войната в Украйна приемаше своите високопоставени гости, светът определено се удиви: френският президент Макрон и германският канцлер Шолц се оказаха срещу своя домакин в противоположния край на безкрайно дълга бяла маса. Шефът на Кремъл наложи дистанция на гостите си. Дали това бе демонстрация на сила? Или мярка за защита от коронавируса? Така или иначе идеално подхожда на мястото. "Кремъл е една пищна сцена, един грандиозен театър", смята Меридейл.

Целта на архитектурата е да потиска

Британската историчка изследва Русия от години и е автор на книгата "500 години господство и власт в Кремъл, от Иван Грозни до Владимир Путин". Тя е преподавала руска история в британски университети. Още като млада изследователка през 80-те години е правила проучвания в Кремъл, искала е да навлезе в миналото, но по време на гласност и перестройката почувствала как преживява историята в настоящето.

Мащабите на Кремъл го правят величествено място. Целта на царския дворец от самото начало е била съвсем проста: всичко е трябвало да бъде по-голямо и по-внушително, отколкото в Европа, архитектурата е трябвало да потиска. Сегашният руски владетел - Владимир Путин - също е наясно с това влияние на Кремъл. Той кани заслужилите граждани, които обичайно живеят в малки жилища, именно в помпозните зали, за да им връчва ордени. "Контрастът не би могъл да бъде по-голям - когато видят бляскавите салони на Кремъл и искрящите полилеи", посочва Меридейл.

Кремъл - реквизитът на тираните

Някогашната дървена крепост е изградена в почти непроходима гора преди около 900 години по разпореждане на княза на Киевска Рус Юрий Долгорукий, който е смятан за основател на Москва. Оттогава тя е превърната в център на Русия. И макар Петър Велики да премества средището на властта в Санкт Петербург, Кремъл никога не губи привлекателността си за управляващите - включително заради коронациите и националните празненства.

Френският писател, пътешествени и дипломат маркиз Астолф дьо Кюстин от своя страна определя комплекса от сгради като "сатанински монумент" и "реквизит за тирани". В книгата си "Русия през 1839" той обрисува негативен образ на страната и прави опит за типология на руския манталитет: "Деспотизмът потиска свободното разгръщане на хората", пише дьо Кюстин, "всички са слуги, които към чужденците винаги са предпазливи и тайнствени".

Православната църква - неизменна част от властта

Митрополитът на Киевска Рус, държавата предшественичка на днешните Русия, Украйна и Беларус, се установява в Кремъл през 14-и век. Тогава е издигната катедралата "Успение Богородично". От този момент нататък православната църква е неизменна част от Кремъл и го превръща в свещено място. "Путин използва тази връзка за своите цели, както никой друг държавник от времето на царете насам", смята Меридейл. "Той публично се моли, пали свещи, поддържа контакт с патриарха."

Путин на стола на Ленин, Иван Грозни и Петър I

Дълго време Кремъл е резиденция на руските царе. Но през 1918 година царят е свален, а авторитетът на църквата разрушен. Болшевиките го превземат и в Кремъл се настаняват комунистическите лидери. Ленин тук се изолира от холерата и тифа, а също и от испанския грип. Той има собствена камера за дезинфекция. "Путин е научил много от Ленин в това отношение", казва Меридейл. Руският президент също се страхува да не се разболее.

Путин гледа на себе си като на наследник на големите руски владетели, най-вече Иван Грозни и Петър Велики, наложили господството си с насилие. По отношение на Горбачов обаче не изпитва никакво уважение и го обвинява за края на Съветския съюз.

Отвън Кремъл продължава да изглежда много внушителен. Но вътре цари опасността изцяло да се изгубиш, казва Меридейл пред "Зюддойче цайтунг". "След като всички критици са отстранени, ставаш затворник на собственото си аз", обяснява тя. "Антуражът само повтаря това, което Путин иска да чуе". И предупреждава: "Той е най-добре охраняваният човек в Русия. Няма да се отървем от него толкова бързо."

Автор Щефан Деге


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    38 17 Отговор
    Ами американците що строят небостъргачи

    Коментиран от #7, #11, #26

  • 2 !!!?

    53 16 Отговор
    Абе нещо за най-кървавата империя позната до сега-Британската, нама ли да пишете?

    Коментиран от #8, #51

  • 3 мдаааа

    10 24 Отговор
    Руснята , Дойче веле любит вас ...
  • 4 Професора

    48 17 Отговор
    Огромна страна огромни сгради логично Русия е величествема сранана!

    Коментиран от #19, #40

  • 5 Затова от голямата кула

    24 37 Отговор
    Малкия Мук обува големите си налъми И сяда на голямата си маса И сочи с малките си пръстчета по картата къде да падат големите му ракетни!! Най страшно и зло е малко куче и малък човек!!!
  • 6 соломон напасания

    47 16 Отговор
    Сега остана да я попитате тая историчка какво мисли за бомбардировките на Дрезден , Хамбург и София ?! Какво можете да очаквате от един наглосакс ?!Нямам повече въпроси !
  • 7 Бика

    25 9 Отговор

    До коментар #1 от "Теле":

    Защото могат ...

    Коментиран от #12, #17

  • 8 00014

    23 2 Отговор

    До коментар #2 от "!!!?":

    Смяташ ли, че слугата ще има смелост да говори против господаря си?

    Коментиран от #47

  • 9 Майна

    36 4 Отговор
    Част от статия публикувана от наш сънародник ,преподавател в Канадски университет, Ивайло Груев ,,В последните дни на Втората световна война, докато руските сили наближаваха Берлин, пропагандата на Гьобел обяснява непрекъснатата канонада със следното трудно повярваемо оправдание – заснемане на епичен военен филм „На живо продължава“ , така че германските граждани да не се тревожат за безмилостната канонада. Берлинчани вярваха, че Германия печели войната и когато видяха с очите си първите руски танкове, повярваха, че са част от екипа на филма...

    Това се случи преди повече от 70 години с помощта на масово произвеждано евтино радио... опитайте се да сравните с днешните модерни масмедии с безкрайния им капацитет да произвеждат фалшиви новини, на които дълбоки фалшиви и визуални ефекти биха могли с право да завидят от Холивуд.,,

    Коментиран от #16

  • 10 СТЦ ОТ NY КЪДЕ Е ?

    30 14 Отговор
    Руските сгради не падат, на краварите обаче им падат!
  • 11 За да има къде да се работи

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "Теле":

    Бе тъпанннн хаха

    Коментиран от #18

  • 12 Хаха да

    6 3 Отговор

    До коментар #7 от "Бика":

    Хаха
  • 13 хаджи @боригенов

    26 4 Отговор
    Лондон , дюнерджийницата на пакитата !!!
  • 14 Боряна

    29 3 Отговор
    Как да се приемат тогава католическите катедрали - като смирени символи на католицизма?
  • 15 По тъпа

    26 3 Отговор
    статия не бях чел. Щефан Деге от Дегенерат ли идва!?

    Коментиран от #45

  • 16 Майна

    5 19 Отговор

    До коментар #9 от "Майна":

    Ти в кой век живееш!!! Заради такива спрели хора като тебе сме на това дередже!!!!Отричаш бъдещето залагаш на миналото Но природата чисти всичко старо Затова влезни в новото време Ще ти е по добре

    Коментиран от #23

  • 17 Съдията Дред

    25 8 Отговор

    До коментар #7 от "Бика":

    То и Кремъл затова е построен толкова голям - защото могат. А западняците да престанат да плачат за Горби, няма да видят втори път такъв йесмен начело на Русия. Щото ако Навални е начело на Русия, ще стане още по лошо, той е твърд националист.

    Коментиран от #24, #32, #48

  • 18 Теле

    5 9 Отговор

    До коментар #11 от "За да има къде да се работи":

    Защото са евтини и падат лес но, и се изгребват лесно, шиле(на овцата малкото)
  • 19 Хаха да и

    8 14 Отговор

    До коментар #4 от "Професора":

    Малък Мук който не се вижда!

    Коментиран от #36

  • 20 12356890

    21 8 Отговор
    Смешни сте вече, забравихте обаче Байкал, естествено тираните са си направили най-дълбокото езеро в света, че и едни от най-старите планини в света са си направили, и още най имат, и все заради тиранията го правят...
  • 21 ДА АА

    14 25 Отговор
    РУСНАЦИТЕ БОЛШЕВИКИ НА ПУТЛЕР ИЗБИХА ДО КРАК РУСНАЦИТЕ КОИТО СА ОСВОБОДИЛИ БЪЛГАРИЯ НО ТОВА НАШЕНСКИТЕ ПУТЛЕРАСТИ НЕ ГОПРОУМЯВАТ НЕЩО И МЕ ОБЕЖДАВАТ КАК ЕДВА ЛИ НЕ ПУТЛЕР МЕ Е ОСВОБОДИЛ ОТ ТУРСКО ИГО

    Коментиран от #31

  • 22 Kcaniba

    22 6 Отговор
    Много сте потиснати в невежеството си!! И пропагандистските драскачи на зелето и англицката псевдоисторичка - русофобка!! Столицата на Империята , преди революцията е била Санкт Петербург близо 300 години!! Та като извадим от 500 години потисничеството от Кремъл, нищо за тези псевдоисторици не остана!! Много потиснати сте, с0р0сняяя!!
  • 23 Майна

    15 1 Отговор

    До коментар #16 от "Майна":

    Елементарен си, щом нямаш нищо ,което да аргументираш, освен да крадеш НИКОВЕ, така правят..дребните

    Коментиран от #28

  • 24 Въпрос на време е

    8 17 Отговор

    До коментар #17 от "Съдията Дред":

    Навални става все по силен и известен Путин му направи услуга !!!
  • 25 Павел Николаев

    18 5 Отговор
    ХАХАХА. DW направо не могат да си намерят място. DW не ходете в Дубай на разходка, че там ептем ще се подтиснете, даже може и в депресия да изпаднете.
  • 26 БОЛШЕВИК

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Теле":

    ТЕ И НЕГРИТЕ СИ БИЯТМАМИЦАТАИМ
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Това е обръщение към тебе

    7 3 Отговор

    До коментар #23 от "Майна":

    При това когато се обръщаш към някого с уважение е редно да използваш името или ника му Стига с тези кражби
  • 29 Точен

    25 9 Отговор
    Никога не е имало понятие "киевска" Рус. В паметниците от 10 в до 19 вкл има само Рус, Русия. Няма понятие "украинци", само руси. Колко е велика Русия не може да определят слуги на ФАЩ.

    Коментиран от #41

  • 30 !!!?

    12 10 Отговор
    Россия не Русь, а сурогат на Златната монголска Орда, чиито начало зопочва в средата на 13 век и който поробва руските кяжества, преставявяки се за тихен "обединител" !!!?

  • 31 Вярно

    3 4 Отговор

    До коментар #21 от "ДА АА":

    Много Вярно
  • 32 Бика

    12 17 Отговор

    До коментар #17 от "Съдията Дред":

    Руснята може само да пие и да се бие ...

    Коментиран от #33

  • 33 Бика

    8 16 Отговор

    До коментар #32 от "Бика":

    Даже вече не може и да се бие ..🤭

    Коментиран от #44

  • 34 да питам

    10 3 Отговор
    Върви ли търговията по битаците в Беларус бе ...🙂
  • 35 В Москве все прекрасно

    16 9 Отговор
    Доларът пак падна под 80 р. Текат търгове за обектите на Макдоналдс. Евтино ги дават. Скоро и бензиностанции на Шел ще пуснат. Големите търговски вериги се преустройват в борси за търговия на едро. Което на практика означава цени на едро за стоки на дребно. Посредници и западни монополисти си бият камшика един след друг. Икономиката и частната инициатива процъфтяват. Изтичането на валута е спряно. Руснаците не са очаквали такъв дюшеш. А Дойче Веле са американски накладки.

    Коментиран от #49

  • 36 Професора

    14 4 Отговор

    До коментар #19 от "Хаха да и":

    САЩ са отворили стратегическия резерв от петрол за да понижат цените временно на бензиностанциите, обаче резерва сършва после революция. 100 000 000 въоръжени ще се стрелят с години по улиците.
  • 37 9689

    14 4 Отговор
    Щом е отDW Веднага без отлагане пиши минус.
  • 38 Пламен

    9 11 Отговор
    Архитектурата е татаро монголска, кулите са башни, под формата на аули.
    Това е бившия улус московиа
    Власта е самодържец с неограничена пожизнена власт. Смяната става след смърт на вожда. Това е азиатска монголска държава.
  • 39 А за

    12 3 Отговор
    Фашистката монументална архитектура на Берлин кво ще кажеш, хер Деге?
  • 40 Емил

    7 6 Отговор

    До коментар #4 от "Професора":

    Явно не си стъпвал в Русия!
  • 41 !!!?

    14 3 Отговор

    До коментар #29 от "Точен":

    Карта на Украйна от 1648 г.

  • 42 И още нещо към редактора

    6 5 Отговор
    Ограмоти се малко и виж, че Москва е в Русия, а статията ти е категорията Украйна.
  • 43 Боби

    11 6 Отговор
    Новина на часа!
    Нито е новина, нито е носител на полезна информация. Някакви британски брътвежи.
  • 44 Тя руснята

    8 10 Отговор

    До коментар #33 от "Бика":

    И да пие вече не може хаха

    Коментиран от #46

  • 45 не бе .

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "По тъпа":

    Иде от - Плеен Деге ...😁
  • 46 Бика

    2 2 Отговор

    До коментар #44 от "Тя руснята":

    Хаахаааахаааа
  • 47 сноу

    8 2 Отговор

    До коментар #8 от "00014":

    А-а..тя слугата сега реди апокрифно съчинение за стотиците дворци на баба беца ,ама се лута още как да ги опише свръхдемократично...
  • 48 Кремъла

    7 9 Отговор

    До коментар #17 от "Съдията Дред":

    Не е ли проектиран и строен от италианци?Щото ватниците....
  • 49 Доларчето

    6 10 Отговор

    До коментар #35 от "В Москве все прекрасно":

    На черно-400 рубли
  • 50 За Кремъл пише Щефан от Украйна!?

    11 6 Отговор
    Поредния идиотизъм с марка Украйна!!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Юри дългоруки създаде русия

    7 7 Отговор
    А путин късокраки ше я елиминира😂😂😂😂
  • 53 Болярин

    3 8 Отговор
    Селски кенеф - с червени фаянсови плочки !
  • 54 Сандо

    0 1 Отговор
    И кой го казва.
    Западните корумпирани медии.
Новини по държави: