Last news in Fakti

26 Октомври, 2022 12:09 11 925 19

Само при едно условие ГЕРБ и ДПС биха пожертвали Гешев

  • иван гешев-
  • герб-
  • главен прокурор-
  • дпс-
  • прокуратура-
  • корупция-
  • съдии-
  • прокурори

Готови ли са от ГЕРБ и ДПС да се разделят със сегашния главен прокурор?

Само при едно условие ГЕРБ и ДПС биха пожертвали Гешев - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Венецианската комисия (Европейската комисия за демокрация чрез право) даде положителна оценка на законодателните промени, предложени от правосъдната министърка на кабинета „Петков” Надежда Йорданова. Реформата предвижда наказателен съдия, избран на случаен принцип, да може да бъде назначаван за прокурор, който да разследва и поддържа обвинение пред съда по дела срещу главния прокурор и неговите заместници. Въвежда се забрана парламентът да избира действащи прокурори и следователи за членове на ВСС. Ще могат да бъдат обжалвани пред съда и прокурорски решения, като отказът на прокуратурата да разследва снимките с кюлчетата и записите, в които е замесено името на лидера на ГЕРБ Борисов. Промените, които се поддържат и от сегашния правосъден министър Зарков, предвиждат изменения в НПК, НК и ЗСВ.

От Венецианската комисия отправят и обща препоръка към реформата, замислена от Йорданова, която, според органа на Съвета на Европа, трябва да е още по-цялостна (т.е. да не се фокусира основно върху главния прокурор), Има и конкретни съвети, например: как да се противодейства на опити да се затрудни работата на прокурора, разследващ главния; за нуждата от по-ясно разграничаване на правомощията на Инспектората от тези на самия ВСС и пр.

В някои отношения предложеното от Венецианската комисия орязва властта на главния прокурор дори повече от плана „Йорданова”. Например, от комисията смятат, че е нужно по-малко мнозинство във ВСС (от сегашните 2/3 или 17 гласа), за да може той да бъде отстранен.

Трябва ли да се тревожи вече Гешев?

От Венецианската комисия, от ЕК, както и от др. авторитетни институции отдавна призовават за ефективен механизъм, който да ограничи властта на българския обвинител №1. Определени аспекти от съдебната реформа пряко кореспондират и с ангажиментите, които България е поела по Плана за възстановяване и развитие.

Въпреки това е рано главният прокурор Иван Гешев "да губи съня си" и да се тревожи, че скоро някой ще започне да го разследва, за да му потърси сметка за пропуските.

Становището на Венецианската комисия не е задължително, а само препоръчително. Настоящият 48-и парламент фактически още не е заработил. Той с огромна мъка постигна съгласие дори за избора на председател. Постигането на съгласие относно работещ механизъм за търсене на отговорност на главния прокурор е задача от съвсем друг калибър. Прокарването на съдебната реформа се оказа непосилно дори за парламенти, които обективно бяха в по-добра кондиция.

Много вероятно е и този законодател, както 45-ото и 46-ото НС, да не може да избере редовно правителство, т.е. животът му фактически да продължи максимум 2-3 месеца. На преден план ще бъдат теми като законът за бюджета и оръжията за Украйна. Съдебната реформа, поне в частта, която касае пряко ангажиментите по Плана за възстановяване – като реформата на антикорупционната комисия – вероятно също ще бъде част от непосредствения дневен ред. Но казусът „Гешев” може би няма да е приоритет.

Нищожни шансове за съдебна реформа

Основният въпрос е: готови ли са от ГЕРБ (мандатоносителят) и ДПС да се разделят с Главния? Ще се разпадне ли лобито на Гешев в парламента?

От ГЕРБ и ДПС биха пожертвали Гешев само ако могат да използват главата му като разменна монета – т.е. ако в замяна получат подкрепа от ДБ и ПП за редовен кабинет. Последното обаче не е особено вероятно. При очертаващото се поредно служебно правителство на президента Радев и поредни предсрочни избори, за ГЕРБ и ДПС ще е по-изгодно Гешев да си стои на поста, за да пази тила им.

Отделен, но съвсем не маловажен въпрос е каква би била позицията на БСП по казуса. В крайна сметка Гешев бе избран и с мълчаливата подкрепа на Столетницата.

И в 48-то НС съдбата на главния прокурор Гешев ще зависи от шансовете за създаване на мнозинство за правосъдна реформа. Днес, те изглеждат още по-нищожни, отколкото в предишните парламенти.

Автор: Петър Чолаков


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    34 6 Отговор
    Ще му измислят друг пост като на Мафията си пази хората.

    Коментиран от #17

  • 2 Теле

    4 11 Отговор
    Ако нареди акушрка номер едно
  • 3 Иван 2

    18 11 Отговор
    Няма проблем,измислено е !!!Ще го сменят с Тодоров или Цацаров и пак нищо няма да се промени!!!
  • 4 Суха съчка

    18 9 Отговор
    От всички напъни срещу главния прокурор са за да се върне В.Б. не че го харесвам поне да го кажат в прав текст.
  • 5 българин

    24 18 Отговор
    Докато путинците са на власт този главен прокурор е непоклатим.
  • 6 Хи хи

    17 18 Отговор
    И вместо да пуснете статията как Венецианската комисия поряза мераците на НаДка и Ицето, пускате пълни измислици на Чолаков . Четох и други медии , ама такива глупости никъде не прочетох. В крайна сметка комисията стига до извода , че всичко това е ПРОТИВОконституционно и трябва да се промени устройството на държавата , а това става през ВНС.

    Коментиран от #7

  • 7 То и английският

    19 7 Отговор

    До коментар #6 от "Хи хи":

    явно им куца освен правните познания.
  • 8 Меркуцио

    26 12 Отговор
    Пешо, Чолаков, имаш ли поне обща представа как се търси сметка за "пропуските" на главния прокурор? Ами търси се административно, а не наказателно!

    Как в тази наша изумително красива Родина допуснахме депресиращо посредствени, маниакално комплексирани и партийно индоктринирани......политолози да ни лазят по нервите, да ни дават наклон в живота и на морал да ни учат?
  • 9 ИКоПраим

    26 5 Отговор
    О каква стана тя? От един каскет зависи цялата ни държава! И какво правим? Седим си и си храним каскета да пази на Баце гърбеца!
  • 10 Май май

    7 9 Отговор
    Май изобщо не сте чели заключенията на Венецианската комисия. Нямат общо с тази измислена статия. Става въпрос за мерки, които, ако се приложат ще бъдат противоконстуруционни, други, пък не са до измислени, общо взето негодни идеи.
  • 11 Анинимен

    4 6 Отговор
    Тоя май има претенции за много неща но без покритие
  • 12 Да бе да

    10 3 Отговор
    "Само при едно условие ГЕРБ и ДПС биха пожертвали Гешев"
    😁
    Няма такова "условие"🙄
    Боко и сопола в затвора???😄
    пейо в махнитизирана соба😂

    Просто , лудост ! Никой даже не говори с тях! Може и да не са най виновни , но собствениците им ги оставиха с горещите картофи!
    Ако не искат да пеят , няма милост 😘
  • 13 БСП

    8 6 Отговор
    Столетницата е троянски кон от тук нататък внимавайте всички (: !!!
  • 14 Артилерист

    11 2 Отговор
    Гешев е много важен за шайката, Ментата, Пеевски и други големи мутри, крадци и престъпници. Само се опитайте да си представите колко много пари са 4 милиарда, завлечени от КТБ, докато Гешев е бил там наблюдаващ прокурор, тоест гледал ги и ги е пазил да крадат. Ама само това ли е? Чува ли Гешев, колко е крадено от Божков -това, че той също е крал е факт, но него Горанов го е узаконил...

    Коментиран от #16

  • 15 А бе каУн

    2 4 Отговор
    Какво общо има ГЕРБ с Гешев. Гешев е избран с гласовете на ВСС с почти пълно мнозинство. За него са гласували дори и от БСП. Какъв ГЕРБ те гони.Искаш комундрелите да си сложат тяхна марионетка, но няма да стане.
  • 16 Факт е също

    0 4 Отговор

    До коментар #14 от "Артилерист":

    Че IQ ти е по малко от номера на обувките ти но ,какво от това.Плещиш си простотиите на воля.
  • 17 Селянин

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Хем не могат да спечелят избори Пък мафията иска да сменя Гешев Явно мафията няма доверие на протестите че им спряла парите
  • 18 Верити

    1 1 Отговор
    Лъжа от първата до последната дума. Защо тези си мислят, че няма българи, които да четат и разбират английски???? Нищо подобно не пише в решението на комисията, напротив.
  • 19 Анонимен

    0 0 Отговор
    От един човек нищо не зависи. Вие не харесвахте еродирания Цацаров, сега Гешев. Всичко трябва да запичне от долу, от хората, да спрат да крадат, да търсят връзки навсякъде и да пилучават недвижими имоти на безценица, но няма как да стане. В турция е същото. По близо България е до Турция по манталитет, но не и към ЕС, Запада.