Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Юни, 2022 14:04 4 148 39

Русия: същите лъжи, както преди повече от 100 години

  • русофили-
  • русия-
  • лъжи-
  • война-
  • пропаганда-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • москва-
  • украйна-
  • история-
  • ссср-
  • европа-
  • първа световна война

Пропагандният арсенал на Путин не е измислен вчера. Отричане на престъпления, обвинения в зверства, премълчани загуби - същите нагли лъжи ги е имало преди повече от 100 години. Зловещи измишльотини раждат кръвопролития.

Русия: същите лъжи, както преди повече от 100 години - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Нахлуването в Украйна Путин нарече "специална операция" – в този момент прозвуча първата и най-драстична лъжа в тази истинска и кръвопролитна война. Но лъжата на Путин просто предхождаше лавината от фалшиви информации, манипулирани снимки, видеа и чисто пропагандни твърдения, която се надигна след 24 февруари.

Нищо ново под слънцето – твърди германският седмичник „Ди Цайт“, който припомня, че почти целият пропаганден арсенал на Владимир Путин е измислен преди повече от сто години. Защото още през Първата световна война една агресия се представя като самозащита, пораженията се премълчават, докато загубите на противника се преувеличават, извършените военни престъпления се замитат под килима, а врагът отвъд фронтовата линия се сатанизира.

Още новини от Украйна

Епидемия от слухове и лъжи

Авторът Франк Вернер с право отбелязва, че това е първата война, която всички участници водят и като медийна битка за умовете и сърцата на хората. „Пропагандата се превръща в решаващото оръжие, а лъжата – в най-опасния боеприпас. Неслучайно тъкмо след Първата световна война по света тръгва крилатият израз, че първата жертва на войната е истината“, пише Вернер. Той припомня, че дори световно известни интелектуалци като писателят Герхард Хауптман, физикът Макс Планк и художникът Макс Либерман първоначално подгряват пропагандната машина в Германия с подписки за това как тази война „била наложена“ насила на германците.

Войната още от началото започва като епидемия от слухове и фалшиви обвинения, а воюващите страни създават специални пропагандни бюра, които непрекъснато подшушват лъжи на медиите, пише авторът. За съжаление, медиите са жадни за измислени сензации, а опиянената от национализъм публика с радост вярва на какво ли не, констатира Вернер и дава пример с така наречените „златни автомобили“. Според германската пропагандна версия 80 френски офицери в пруски униформи тайно проникнали в Германия с 12 автомобила, натоварени догоре със злато – военна помощ за Русия.

Тази официална новина скоро набъбва, хората в Германия виждат навсякъде мистичните автомобили, чийто брой също набъбва на 25. Германците започват да издигат барикади по пътищата, селяните се въоръжават с вили и лопати, ветераните лъскат ръждясали саби. Ала от автомобилите със златото няма и следа. Прехвърлили са златото на велосипеди! – бие тревога поредният германски вестник. Народът пощурява дотам, че самото главно командване, което навярно е пуснало в обращение „златната история“, се чуди как да спре истерията, отнела междувременно поне 28 човешки живота.

Зловещи измислици

Но не са само „златните автомобили“. С цел мобилизация на хората, из страната витаят какви ли не други слухове: за монахини-бомбаджийки, за заразени с холера кладенци, за белгийски свещеници, които убиват германци с отрова, с хладно или огнестрелно оръжие иззад олтара, за пури, натъпкани с динамит, за цели кофи с извадени очи на германски войници и какво ли не още. Авторът припомня, че всички тези зловещи измишльотини логично възпаляват съзнанието на германските войници, които в отговор избиват хиляди цивилни белгийски граждани и опожаряват стотици къщи – при това с твърдото убеждение, че се сражават срещу „снайперисти“.

Германските военнопрестъпления в Белгия са добре дошли за противниковата пропаганда, която гневно се надига срещу „хуните“ и „варварите“. След истинските новини бързо следват фалшиви информации, включително и в авторитетни издания като „Таймс“, където се появява историята за белгийско бебе, изтръгнато от обятията на майката, на което германски войник отсякъл крачетата. „Дейл Мейл“ пише за жени с отсечени гърди, за разстреляно малко момче, което носело пушка играчка, за татуировки с имперския орел върху лицата на военнопленници и за сварени на сапун противникови бойци. По-късно кореспондентът на вестника признава, че от редакцията му искали ужасяващи истории – и той ги пишел.

Снимките като оръжие

Авторът на „Ди Цайт“ припомня, че през Първата световна война и фотографията се оказва мощно оръжие. И още тогава се появяват първите фейкове. Военните фоторепортери инсценират драматични епизоди или пък представят кадри от учения за реални бойни действия. Няколко френски и британски вестника за пръв път използват и един друг инструмент на фалшивото новинарство, който е особено популярен днес. Те публикуват фотографии от съвсем различни, предишни събития, като ги оформят с текстове за зверствата на германските войници през водещата се в този момент война.

Пред австрийския вестник „Курир“ фотоисторикът Антон Холцер добавя по същата тема: „По време на Първата световна война военното ръководство и политиците осъзнаха, че големи войни се печелят единствено ако на домашния фронт се помпа въодушевление и добро настроение“. Той обяснява, че тогавашните частни медии били крайно недоволни от суховатите военни комюникета и официалните съобщения за постигнати победи, защото искали да достигнат до широка публика и съответно да спечелят повече пари. А снимките се продават много по-добре от текстовете, установява Холцер.

"Хората искат да бъдат лъгани"

А в „Ди Цайт“ Франк Вернер обобщава: „С какво започва лъжата по време на война? С премълчаване. Всички участващи нации цензурират описанията и картините от войната. Но кореспондентите, хората на изкуството и авторите на писма до семейството също се самоцензурират – всичко това наблюдаваме и в Русия днес. Касапницата по фронтовете се представя като мъжкарска авантюра, която задължително ще завърши с победа – защото на поражение от съдбата са осъдени единствено противниците. (…)

Повечето лъжи обаче постигат целта си по една причина: те удовлетворяват острата необходимост на хората да видят някакъв смисъл. Германският историк Клаус-Юрген Брем го нарича „доброволна самоизмама“: лъжите намират благодатна почва във всяка воюваща нация, просто защото хората искат да бъдат лъгани, защото искат да продължат мечтанията си за една добра, справедлива и успешна война.“


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Новоросс 🏴‍☠️ Z

    47 28 Отговор
    А 1000 години от лъжи на Запада?
  • 2 РУСИЯ

    28 49 Отговор
    СТРАНА НА ШОВИНИСТИ И ДЕГЕНЕРАТИ

    Коментиран от #9

  • 3 Джамбaза

    47 13 Отговор
    ДВ - извор на истини!
    Ако нещо не е истина, те го правят да е истина.
    Ако нещо не съществува, измислят го и пак е истина.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 А бе

    32 11 Отговор
    вЕрвам. щом Дойче веле казва.
  • 7 Това

    37 9 Отговор
    е добре, че ни вменявате кой "лъже", но ние се интересуваме, вашите лъжи и манипулации, диктувани от оная смет зад океана, от колко години са?
  • 8 Българин

    26 33 Отговор
    Че кога Русия не е лъгала? Чернобил, Крим, Катин...

    Коментиран от #28

  • 9 Главата

    25 10 Отговор

    До коментар #2 от "РУСИЯ":

    главата ти е дегенерирала. Нямам друго обяснение.
  • 10 Шамана на Монтерей

    23 30 Отговор
    Най-големите лъжци в Историята са Комунистите и руснаците.Тази лъжива,крадлива сган продължава в този дух и днес.Войната в Украйна е само продължение на поредицата от измислени причини с които сибирско-азиатските примитиви и дегенерати оправдават престъпленията си.Лъжата е издигната в ранг на държавна политика от Кремъл,а безмозъчната русофилска паплач по света я тиражира и представя за "истина".

    Коментиран от #22

  • 11 ХА ХА ХА

    31 9 Отговор
    А КАКВО ЩЕ КАЖЕ ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ , ЗА НАХЛУВАНЕТО НА КРАВАРИТЕ И НАТО ВЪВ ВСИЧКИ СТРАНИ СРИНАТИ СЪС ЗЕМЯТА И ДО ДНЕС , КАКВО ЩЕ КАЖЕ ЗА ТИЯ ТЕРОРИСТИ И ОКУПАТОРИ ????? ЗАЩО МЪЛЧА ДО СЕГА И СИ ЗАПУШВА УШИТЕ , ЗАЩО ????

    Коментиран от #16

  • 12 124

    20 12 Отговор
    Защо DW лъже за фашизма в Укрия!

    Няма по-голяма лъжа от евро-краварската пропаганда! Така е вече 80 г.

    Z
  • 13 Теле

    12 3 Отговор
    Изучиха се от гьобелс
  • 14 Бай Манчо

    21 11 Отговор
    DW продължава с първобитната пропаганда , дайте фалшивите видеа на Русия . След достигане до целите и приключване на операцията ще се прави разбор . DW по-добре да обърне внимание на украинските фейкове , че ако им се вярваше ъкрите трябваше да са на червеният площад

    Коментиран от #23

  • 15 Жорж

    15 11 Отговор
    Руснаците са напълно прави. Същите лъжи и наглост както придо години примесени с много съвременен цинизъм от американци и всякакви други.
  • 16 Ааааааааа не !

    15 10 Отговор

    До коментар #11 от "ХА ХА ХА":

    Дойче веле е много обективна и отразява и казва само истините !!!!!! Но много зависи какво ще пише и каже , от пачките евра които ще и предложат !!!!!
  • 17 Салтиков-Шчедрин:

    21 11 Отговор
    Ако се събудя след 100 години, ще видя в Русия същото като по мое време: Пият и крадат, крадат и пият ! Руският лъжец е най- големия и нагъл лъжец на света /Булгаков/.
  • 18 Матрософ

    25 17 Отговор
    Не знам за преди 100 години, но сега руснаците са най-токсични.
    Никой не ги иска, освен нашите излъгани и заблудени русофили.
  • 19 РИТОРИЧНО☝

    12 7 Отговор
    ЗАЩО НА РУ.ТЕ „ПРОФЕСИОНАЛНИ ”ВОЙНИЦИ КОИТО СА НА ТРУДОВ ДОГОВОР ИМ ВЗЕХА ТЕЛЕФОНИЕ ДАЖЕ ЗАТВОРНИЦИТЕ ИМАТ ПОВЕЧЕ ТЕЛЕФОНИ🤔🤔В „ТУБАТА” ГЛЕДАЙТЕ„ КАNAL 13”👍
  • 20 Чоко

    15 14 Отговор
    Чудесна дисекция на пропагандните похвати използвани от Путлер.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Какъв Бай Манчо си?

    7 8 Отговор

    До коментар #14 от "Бай Манчо":

    По си или "бай" или "манчо"
    Пет паметника има по нашия край трите са на пияни катастрофирали и ги писали герои, а двата са на убити от селяните рода на изнасилени момичета и те герои. Полирания ти мозък няма да та заведе на добро, слушай дядо си.
  • 24 SCH (рэпер),

    11 2 Отговор

    До коментар #21 от "SCH (рэпер)":

    Като не можеш не се мъчи, както да агитираш така и чуждици да ползваш.

    Коментиран от #26

  • 25 реру

    17 3 Отговор
    То и Хитлер, ако имаше СКАБАЕВА и СОЛОВЬЁВ сигурно и до днес немците нямаше да знаят, че са загубили войната...

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Иванушка  🇷🇺

    13 14 Отговор
    "..Путин нарече Специална операция.." - за съжаление Спвциалната операция не можа да предотврати Гражданската Война която в момента се вихри в Украйна. Украинци избиват украинци и това започна още в далечната 2014г. За още по-голямо съжаление Западът и САЩ подържат фашизираната прослойка престъпници, криминали, затворници които се борят срещу нормалните граждани на Украйна.
  • 28 Подлогите на

    10 11 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    сорос не могат да са българи. Те са ренегати.

    Коментиран от #34

  • 29 Майна

    11 0 Отговор

    До коментар #5 от "Новоросс 🏴‍☠️ Z":

    Не разбра ли че тази опорка вече не върви ? Стига си повтарял едни и същи лъжи .
  • 30 Абсурдистан

    10 2 Отговор
    Това че хората се връзват на лъжите не е ново. Но да заплашват държавата ти, в която и ти живееш с ядрени ракети и ти да се радваш!!! Е те такова чудо го има само у нас! Поправете ме, ако го има другаде!

    Коментиран от #36

  • 31 Ползвай съвета за Гинкобилоба 

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "SCH (рэпер)":

    "уйгурите...." преведи го, отверката. И този коментар същат нула с два кръста.
  • 32 Да, ама не...

    3 2 Отговор
    Авторът Франк Вернер първо да се научи да чете, а след това да пише! Израза " Когато войната започне, истината става първата жертва " не се появява след Първата световна война, а е изречен още 5 века преди новата ера от Есхил.
  • 33 Човек с памет

    5 6 Отговор
    DW - лъжи всеки ден, по много пъти.
  • 34 Българин

    8 4 Отговор

    До коментар #28 от "Подлогите на":

    Хахаха. Подлогите на Путлер могат ли да бъдат българи?
  • 35 789

    2 4 Отговор
    Ако това е истината, която вие проповядвате щяхте ли да ни облъчвате от сутрин до вечер по всички медии с вашата истина или да ни диктувате коя телевизия да гледаме и коя не,да ни задължавате да правим неща които хората не искат да правят. Е аз не смятам, че това е истината нито че това е демокрацията.
  • 36 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 4 Отговор

    До коментар #30 от "Абсурдистан":

    Руската наглост е безкрайна и безгранична!
  • 37 Ддд

    1 1 Отговор
    Путин започна специална военна операция, но САЩ и Запада я превърнаха във война, като насъскват Украйна и я помпят с оръжия и то без никакъв свян. И много добре помним каква беше тяхната медийна (дез) информация в началото, по на глаот най наглата
  • 38 Тодор Димов

    1 1 Отговор
    Идиоти сте вие. Сега пък Украйна! Какно да правим с улавия русняк, който все иска да воюва - няма значение с кого. Интересно... дали може да мисли за нещо.
  • 39 Многополюсен свят

    2 0 Отговор
    Забранете проникването на китайско влияние, както забранихте руските телевизии. Просто забранете дори да се произнасят тези думи...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания