Last news in Fakti

7 Юни, 2022 21:00 3 866 27

Как да се реши проблемът с "вечните" кметове в България

  • кметове-
  • българия-
  • пп-
  • герб-
  • бсп-
  • дпс-
  • настимир ананиев-
  • кмет-
  • мандат-
  • местна власт

"Продължаваме промяната" иска да ограничи мандатите на местно ниво до два

Как да се реши проблемът с "вечните" кметове в България - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Продължаваме промяната" (ПП) иска да задвижи мащабна реформа, която ще намали броя на съществуващите сега 265 общини и ще обнови състава на местната власт, ограничавайки мандатите на кметовете и общинските съветници до два.

Партията на Кирил Петков, която е начело на управляващата коалиция, ще предложи тези идеи да бъдат обсъдени на коалиционен съвет. Това стана ясно в Смолян при посещение на председателя на Комисията по регионално развитие Настимир Ананиев, депутат от ПП. От февруари насам той назовава процеса "окрупняване" - а не закриване, в името на "повдигане на административния капацитет" и децентрализация.*

Намерението е "окрупняването" да започне след окончателните данни от преброяването, очаквани през октомври. Предварителните показаха, че в България живеят не повече от 6.5 милиона души - това е с близо 2 милиона по-малко от 1995 година, когато е влязло в сила настоящето деление със закона за административно-териториалното устройство. (Дали влошената демографска ситуация обаче не налага и промяна на мандатите за Народно събрание, освен сливане на общини?)

Амбициите на ПП да започнат и довършат поне една реформа съвпадат с предстоящите догодина избори за местна власт. В местното самоуправление доминира техният основен политически съперник - ГЕРБ, който държи над сто от общините в България.

Мандатите или кой държи местната власт

Идеята за ограничаване на мандатите на кметове и общински съветници не е нова. Точно преди местния вот през 2019 година лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов говореше за "освежаване" на местната власт - кметовете да не карат повече от 3 мандата. Но "освежаването" се отложи. Сега от ПП смятат, че и два са напълно достатъчни. Макар да не са го заявили публично - те ще настояват решението да се приеме със задна дата. Нещо, което автоматично ги вкарва в спор с конституционалисти. Но това далеч не е единственият правен спор. Съгласно чл.136, ал. (2) от Конституцията: "Границите на общините се определят след допитване до населението". Ако не бъдат променени, ще трябва да се произведат 265 референдума - във всяка една община, за да се определят границите на окрупнените самоуправляващи се териториални общности.

Политическата подкрепа за такова сливане е повече от несигурна. БСП изразиха несъгласие още когато въпросът бе обсъждан на преговорите за коалиционно споразумение. Опозицията в лицето на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" е сигурен противник.

В хипотезата на ограничаване със задна дата на кметските мандати до два, само шестима от кметовете на 27 областни центъра например ще могат да се кандидатират за нов мандат. Няма да може кметът Петър Паунов, който държи община Кюстендил - не само заради четвъртия си пореден мандат, но и поради факта, че оглавяваната от него местна коалиция "Кюстендил" има 19 съветника в 37-членния общински съвет. Ще отпаднат и повечето от ГЕРБ. Но и един от партньорите в управлението - БСП, чиято сила е в по-малките населени места, ще бъде засегнат от евентуалната промяна. С листите на БСП и на ДПС са избрани кметовете, рекордьори по мандати. Виден представител на социалистите е Делчо Митев, който кара 14-ти мандат като кмет на хасковското село Брягово и е неизменно председател на Националното сдружение на кметствата от 2003 насам. Георги Чакъров управлява Полски Тръмбеш с пети мандат от листата на БСП. С червената листа седми мандат кара и Владимир Москов в Гоце Делчев.

За и против

Според Закона за административно-териториалното устройство на Република България най-съществените критерии за съществуване на една община са: минимум 6000 души население; максимум 40 км отдалеченост на всяко селище от общинския център; собствени приходи, равни на поне половината от средния размер за всички общини; традиционен център. Очаква се данните от преброяването да покажат, че поне в една трета от общините в България населението е под допустимия праг. Значителна част от тях не са в добро финансово състояние. Според данни на Министерството на финансите към 31 декември 2021 общо просрочените задължения на местните власти са за 126 млн. лева, формирани от 129 общини (48.7% от общия брой общини). Останалите 136 са завършили годината без просрочия по бюджетите си. Но приходите превишават разходите за местни дейности едва при 11.7% или 31 общини.

Достатъчни ли са тези основания, за да се прегрупират общините в по-малко на брой - и как това ново деление ще гарантира по-добър достъп на гражданите до здравна помощ, социални и административни услуги, училища? Защото ако не е по-добър, няма смисъл да се прави заради належащи политически нужди. На преговорите за коалиционно споразумение четирите политически сили се разбраха най-напред да има анализ. И без него обаче е ясно, че такава промяна изисква паралелно и без отлагане да върви и дигитализацията на административните процеси, също и в здравеопазването. А за тази цел гражданите в съответните населени места трябва да имат достъп до интернет и устройства, през които да заявяват услуги.

Необходима е и оценка на въздействието - ще намалеят или не регионалните дисбаланси, колко хора ще останат без работа, как ще се отразят на местната общност, на криминогенната обстановка - особено в Северозападна България, какво ще е влиянието върху трудовата миграция и процесите на обезлюдяване, необратими за някои райони. Оценката на транспортната инфраструктура и подобряване на свързаността също са от значение. Едно е да се пътува километри до общински център в Родопите, друго е в софийското равно поле.

Ефективно правораздаване vs феодализация

Ограничаването на мандатността няма да прекрати феодализацията на местната власт. Едва ли е проблем кръговете, оформили се при дългогодишното управление на кметове от ГЕРБ, БСП, ДПС, да наложат други фигуранти и разпределянето на обществените поръчки, концесии и други публични блага да продължи по старата схема.

Публична тайна е, че в местните общински съвети си партнират политически сили, които на национално ниво демонстрират, че са (уж) врагове. Известна е и друга практика - бързината, с която някои кметове преминават от един в друг партиен лагер при смяна на властта. Променя се само съставът на инициативния комитет, който ги издига. Ако някои кметове, довчера от ГЕРБ или ДПС, решат да прегърнат някого от управляващата коалиция, след като не са отказвали порции, това не променя, а влошава качеството на българската демокрация.

"В България негласно се знае, че има частни общини, в които кметове, главни архитекти, местни феодали всъщност взимат решенията обикновено на общи софри. Трябва да видим по какъв начин да се пресече този режим", заяви в Смолян Настимир Ананиев.

Видимо е как. Пресича го ефективното правораздаване. Началото на всички начала за промяна е съдебната реформа. Другото е смяна на пешки.

*Фигурира в коалиционното споразумение като т. 11 от "Фискална политика": "Активна работа с общините за изработване на модел за финансова децентрализация, готов за въвеждане с бюджет 2023"

Автор: Емилия Милчева


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 питам

    43 3 Отговор
    Акак да се реши въпросът с ВЕЧНИТЕ ПОЖИЗНЕНИ ДЕПУТАТИ В България? Предлагам да се приеме закон за 2 /ДВА/ мандата на всички изборни длъжности - Депутати, министри, кметове, директори!

    Коментиран от #4

  • 2 Сандо

    14 20 Отговор
    Оставете хората бе серсеми-демократи.Добрите кметове са истинска рядкост,хората ги знаят и ценят и затова ги избират,някои от тях докато са живи.И най-после научете защо американците въведоха тая простотия с двата мандата,да не говорим,че тя ограничава правото на всеки да бъде избиран.
  • 3 Шака Зулу

    4 3 Отговор
    ...наберете борики сухи, запалете един голям хубав огин ....прес това време завържете на шиш кмтвити ...когато огиня гори буйно ...внимателно ги сложете на клдта ...така ще се отървете от вечните кратни кметови....хи хи
  • 4 Сандо

    10 6 Отговор

    До коментар #1 от "питам":

    Ами Нинова го реши тоя проблем в партията си,ама демократите-соросоиди продължават да я оплюват.
  • 5 истина е

    26 5 Отговор
    Много правилно .От там тръгва корупцията за много милиони!!!

    Коментиран от #9

  • 6 Дааа

    18 3 Отговор
    Добре да редуцират кметовете има села с двама ци.га.ни.на турчеещи се с 10 джамии и държавата е длъжна....
  • 7 ТаУмВзе

    8 0 Отговор
    Аз имам коварен План за Стадион!
  • 8 Нашия

    15 5 Отговор
    ПП са последните които имат право да променят каквото и да е в България.....доказано некомпетентни с много тежки съмнения за солидно корумпирани са .....не пипайт -ще развалите дори и зле работещото в държавата....направете ни услугата да напуснете веднага...ние без вас ще се оправим по-лесно
  • 9 Сандо

    19 4 Отговор

    До коментар #5 от "истина е":

    Гледате си София и си мислите,че сте цялата България.Е да,ама не сте и в другата България нещата са съвсем различни от столицата-гнездо и люпилня на национални предатели.
  • 10 българина

    19 0 Отговор
    да почнат от депутатите 240 от 1995 !
  • 11 ФРАНК ФОНТАНА от МОНТАНА

    28 1 Отговор
    Най-големия ФЕОДАЛ кметът на МОНТАНА Златко Живков 5 мандата 25 години кмет съсипа града хора не останаха.

    Коментиран от #24

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    22 1 Отговор
    А с вечните депутати
    Данчо Ментата например депутат девети мандат ‼️
  • 14 ЧУПКА

    17 2 Отговор
    ЕДИН МАНДАТ И ИЗЧЕЗВА КАКВИ СА ТЕЗИ ПОЖИЗНЕНИ КМЕТОВЕ ДА НЯМАТ ВРЕМЕ ДА СЕ ОБВЪРЖАТ С КОРУПЦИОННИ ПРАКТИКИ
  • 15 Руми

    14 0 Отговор
    Вищте Зтлатко кмета на Монтана. 20 и повече години. Най “ кадърния хамелеон” от Смоляновци. Тиквеник
  • 16 истина е

    16 0 Отговор
    Третият мандат ,задължително да го карат в затвора , и съм сигурен , че ще има много кандидати!!!

    Коментиран от #18

  • 17 големите заблуди

    12 2 Отговор
    Втори мандат само по изключителни заслуги и до там. Ако за два мандата не е направил нещо сериозно защо трябва да издържаме до живот него и семейството му, че и роднините? По кой начин ще вървим напред ако вечно "маршируваме на място"?
  • 18 Боро

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "истина е":

    Много време им даваш. На половината кметове им трябват 6 месеца да кметуват, а след това поне 6 години да са по затворите. Ако имаше правосъдие. Но по принцип е правилно да има ограничение 2 мандата за всички изборни длъжности (депутати, общински съветници, профсъюзни лидери кметове, спортни шефове и т. н. )
  • 19 Идеал Петров

    5 0 Отговор
    Е не е лоша идеята, дори е адекватна и анализът си го бива. То и едни 30 процента администрации щяха да съкращават..
    Аве комсомолският капитализъм зор ще го съборите, ама пробвайте. И тези 6.5 милиона колко ли са толкова?
    Имаше едни изисквания на ЕК за ново териториално деление за периода 2021 - 27 и къде ли се затриха?
  • 20 Ами да

    3 0 Отговор
    Абсолютно правилни и належащи промени! Много важно е крайна мандатност да се въведе и за политическите партии, както и за всички държавни власти!
  • 21 Човек

    3 1 Отговор
    Нека да бъдем добри реалисти и научно доказани специалисти!
  • 22 " Вечните " комунистически правителства

    0 0 Отговор
    Как да премахнем " вечните " комунистически правителства след Девети Септември 1944 година до ден днешен !
  • 23 Ана

    2 0 Отговор
    ПП са прави в преценката и изводите си. Мога да ги подкрепя с личния си опит от сблъсъка с един такъв "вечен кмет" - на Бойчиновци. Неговият племеник арендува наследствената ни земя от 2013 година и от тогава е изплатил само 2 ренти. Нещо повече - състави допълнително три ФАЛШИВИ ДОГОВОРА за аренда, като ме подписа и ги внесе в отдел "Земеделие" на Община Бойчиновци. Въпреки издадените от Районен съд-Монтана ТРИ ИЗПЪЛНИТЕЛНИ ЛИСТА за изплащане на арендите, той не изплати нито една. Кметът чичо СВЕТЛИН СРЕТЕНИЕВ е в течение на цялото мошеничество, но нищо не направи, за да го предотврати. Нещо повече - тъй като подадох жалба ЗА ФАЛШИВИТЕ ДОГОВОРИ до Прокуратурата-мОНТАНА, СМЕНИХА ПЪРВИЯ РАЗСЛЕДВАЩ ПОЛИЦАЙ И НА НЕГОВО МЯСТО ПОСТАВИХА ЕДНА КИФЛА, вИКТОРИЯ иВАНОВА,КОЯТО ИЗВЪРШИ РЕДИЦА ПРОЦЕСУАЛНИ НАРУШЕНИЯ И ЗАТЛАЧИ ДЕЛОТО, ТАКА ЧЕ ПИХ ЕДНА СТУДЕНА ВОДА. а ПЛЕМЕНИКЪТ СИ КУПИ ТРЕТА КЪЩА!!!тА- СМЯТАТЕ ЛИ, ЧЕ ТОВА Е МИНАЛО БЕЗ НАМЕСАТА НА ПРЕЛЕСТНИЯ ЧИЧО КМЕТ, КОЙТО ЧЕТВЪРТИ МАНДАТ КОЛИ И БЕСИ В бОЙЧИНОВСКАТА ОБЩИНА. и НИКОЙ НЕ ГО ПРОВЕРЯВА, МАКАР ДА Е ИЗВЕСТЕН СКАНДАЛНИЯТ СЛУЧАЙ С 14 ТАБЕЛИ НА ШОСЕ ОТ 300 МЕТРА, ВОДЕЩО КЪМ...ГРОБИЩАТА НА СЕЛО МЪРЧЕВО!!! ЕДИН ОТ ЗАМЕСТНИК-КМЕТОВЕТЕ МУ /МЛАДО МОМЧЕ/ Е ОСЪДЕН УСЛОВНО ЗА ТЪРГОВИЯ С ГЛАСОВЕ НА ПОСЛЕДНИТЕ ИЗБОРИ, А САМИЯТ СРЕТЕНИЕВ Е СМЕНИЛ ЧЕТИРИ ПАРТИИ- ПО ЕДНА ЗА ВСЕКИ ОТ ИЗБОРИТЕ, ЗА ДА ГО ИЗБЕРАТ ЗА КМЕТ. И ТАЗИ ЛИЧНОСТ СИ УПРАВЛЯВА БЕЗ СТРАХ И СВЯН!!!
  • 24 Ана

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "ФРАНК ФОНТАНА от МОНТАНА":

    АЗ ПОЗНАВАМ И ПО-ГОЛЯМ МАФИОТ - КМЕТА НА БОЙЧИНОВЦИ, СВЕТЛИН СРЕТЕНИЕВ, ДЪЛГАТА МУ РЪКА СТИГА ЧАК ДО МВР, ПРОКУРАТУРА И ЧАСТНИТЕ СЪДЕБНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ, А В СЛУЖБА "ЗЕМЕДЕЛИЕ" НА ОБЩИНА БОЙЧИНОВЦИ ПРИЕМАТ И ЗАВЕРЯВАТ ФАЛШИВИ ДОГОВОРИ ЗА АРЕНДА, СЪСТАВЕНИ И ПОДПИСАНИ ОТ ПЛЕМЕНИКА МУ. СРЕТЕНИЕВ ПИСМЕНО Е УВЕДОМЕН ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НА ПЛЕМЕНИКА СИ МЕТОДИ ЛАКОВ, НО ...РЕЗУЛТАТЪТ БЕШЕ, ЧЕ СМЕНИХА ПОЧТЕНИЯ ПОЛИЦАЙ, КОЙТО РАЗСЛЕДВАШЕ СЛУЧАЯ, С ЕДНО СЪЩЕСТВО, КОЕТО ИЗВЪРШИ СЪЗНАТЕЛНО ГРУБИ ПРОЦЕСУАЛНИ НАРУШЕНИЯ И ЗАТЛАЧИ ДЕЛОТО! ЗАРАДИ ТГАКИВА КАТО СРЕТЕНИЕ ПРЕДСТАВИХА В бРЮКСЕЛ КАРТАТА НА БЪЛГАРИЯ КАТО ТУРСКИ НУЖНИК!
  • 25 ИСКРЕН МЕНТЕТО АРАБАДЖИЕВ

    4 0 Отговор
    КМЕТА НА СТУДЕНТСКА ОБЩИНА ОТ ДБ ПЕТКО ГОРАНОВ ДАЛАВЕРАТА Е ПРИМЕР ЗА КОРУПЦИЯ И СХЕМИ.НЯМА ЛИ КОЙ ДА ГО ПРОВЕРИ ?!ЗАТЪНАЛ В ПРОБЛЕМИ С ЧСИ И АЛКОХОЛ.ИМА СЕ ЗА ВЕЛИК ЧОРБАДЖИЯ ОТ ТУРСКОТО РОБСТВО. ИЗХОЖДА СИ КУЧЕТАТА В ДЕТСКИЯ ПЯСЪЧНИК,НЯМАЛО ПРОБЛЕМ ЩОТО БИЛИ МАЛКИ И СКАЧА С АРОГАНТНА ЗЛОБА НА НАПРАВИЛИТЕ МУ ЗАБЕЛЕЖКА ПОТРЕСЕНИ РОДИТЕЛИ.ВЗЕЛ Е ПОД КРИЛОТО СИ И ОБСЛУЖВА ЧАСТНА ФИРМА ЗА ПОДРЪЖКА НА ТРЕВНИТЕ ПЛОЩИ,КОЯТО ПОЛЗВА СПЕЦИАЛНИ ПРИВИЛЕГИИ ЗАЕДНО СПИСВАТ ФАКТУРИТЕ НА КОЛЕНЦЕ
  • 26 Сандо

    0 0 Отговор
    Чета коментарите и разбирам,че всички,както и аз,сме възмутени и ядосани от корупцията.И хората смятат,че ограничавайки мандатите до два тя ще се изкорени.Това е огромна заблуда и показва,че явно не познавате как работи системата.А един от механизмите и е първо да се корумпира,а после да се издигне.Друго,за което дори не подозирате е положителното влияние на корупцията,особено в икономиката,3562но както се знае лекарството е в дозата.
  • 27 Дипломатична

    1 0 Отговор
    Проблема не е в мандатите,а в манталитетите.
    То по тая логика и вечните депутати ,и тем подобни назначения не трябва да ги има.
    Като гледам от 30 тодини едни и същи се въртят във пространството.
    От депутати в министри,пак в депутати, после по бордове на директорите.....пак депутати.Добре че хората се изнасят за чужбина,то тук само едно представление гледаме.