Тема: Украйна

1 Юли, 2022 21:00 4 044 80

Влияние от Русия и Китай: защо прониква лесно в България?

  • русофили-
  • румена филипова-
  • българия-
  • русия-
  • китай-
  • влияние-
  • война

Интервю на ДВ с Румена Филипова

Влияние от Русия и Китай: защо прониква лесно в България? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Дори в ситуация на криза, когато се предоставят много повече възможности за трансформация, много често хората предпочитат да разчитат на установени модели, защото е по-трудно да се направи промяна”, казва Румена Филипова, съосновател на Института за глобални анализи в България. Според нея критичният момент с войната в Украйна представя един проблем, който е вкоренен в културните и социални представи на българите - осмислянето на историческите връзки между Русия и България.

“Винаги, когато има определени събития, които засягат Русия, и когато е важно да бъде разпространено пропагандно влияние, посланията на Москва много лесно се разпространяват в България точно заради тези социални нагласи”, казва Филипова. Основна причина за това, е че в страната има определени политически и бизнес кръгове, както и медийни такива, които разпространяват руската гледна точка, смята експертката.

Още новини от Украйна

В същото време, когато се говори за това, че България трябва да е ориентирана на Изток, в това се включва не само Русия, но и Китай, тъй като на международно ниво те си сътрудничат. А влиянието на Пекин в Централна и Източна Европа също не трябва да бъде подценявано.

Китайското академично влияние

Китайското влияние в България се подпомага от проруските мрежи в медиите, казва Филипова. “Руската външна политика, особено от 2014 г. насам, е насочена към сътрудничество с Китай. Проруските мрежи в България възприемат това послание - че трябва да са положително настроени към Китай”. Като пример за свързаността между проруските и прокитайските послания в българската среда Филипова посочва издаването на вестник “Китай днес” в България, който е с изцяло китайска насоченост. Същите са и издателите на българския вестник “Русия днес”, който получава държавна премия на правителството на Руската федерация за работата си през 2014 г.

Връзката може да бъде открита и в академичните публикации, където онези, които са с прокитайска насоченост в областта на политиката и международните отношения, често са и с проруска такава, казва Филипова. Експертката участва в проект на Централноевропейския институт за азиатски изследвания (CEIAS), който проучва академичното сътрудничество между университети в Китай и държавите в Централна и Източна Европа. “Почти не съществува български университет, независимо колко голям или малък е, който да няма връзки с Китай”, казва Филипова.

В България липсват регулации, които да засягат китайското влияние в академичната среда. Експертката отбелязва, че в държави като Великобритания, САЩ и Австралия вече съществува дебат за това доколко е редно да се позволяват финансови потоци от авторитарни държави в образованието. В България и останалите държави от региона обаче Китай се вижда повече като възможност, а не като заплаха. “Не е задължително това сътрудничество да е негативно, но е проблемно, когато води до определени пристрастия в съдържанието”, казва Филипова. Най-проблемен е обменът на образователни практики в социалните и политическите науки. В държави с авторитарен режим се налагат много ограничения в обучението именно по тези дисциплини, които би трябвало критично да разглеждат всички видове системи, предупреждава експертката.

Опасността от това влияние е по-скоро в дългосрочен план, отбелязва Филипова. След 1989 година за България най-силен притегателен център в образованието стават Западна Европа и Северна Америка. Ако задълбочаването на връзките между китайските и българските университети продължи, без да се наложат някакви регулации на тези процеси, е възможно това да се промени в полза на Изтока, коментира експертката. “От гледна точка на желанието на Китай да се установи като първостепенен международен фактор - политически и икономически, това върви ръка за ръка с образователното влияние”.

Балансът между Запада и Изтока

Липсата на дебат и регулации отваря вратите за лесното разпространяване на произточните послания не само на Китай, но и на Русия в обществената среда. Това сътрудничество в образователната система се представя като нещо положително за България, казва Филипова. “Казва се, че това е сътрудничество между много стари цивилизации - българската и китайската, и, че има много икономически и политически ползи за България от това. И съответно България трябва да си сътрудничи с Китай и Русия.” Все по-често Китай се включва в картината за потенциалната евразийска геополитическа ориентация на България.

Решението накъде да тръгне България е обусловено от влиянието на националните идентичности и дълготрайно установените културно-исторически представи за Европа и европейските ценности като противостоящи на източните, коментира Румена Филипова. Този сложен процес обикновено оставя страната ни някъде на ръба.

“Опитът за балансиране и заемане на неутрална позиция е характерен за България. Не само сега, както изплува на повърхността покрай войната в Украйна. По принцип опитът да се съчетае западната и източната перспектива е в резултат от колебливата позиция на България между Изтока и Запада. Съвместяват се и проевропейски, и проруски представи и това е препятствие пред заемането на ясна и твърда позиция”, обяснява експертката.

Пътят към промяна на установените механизми като тези е дълъг и сложен, смята Филипова. Според нея трябва да има сериозни промени и то на всички нива. Нужни са не само функциониращи регулации, но и изявено лидерство - някой, който да има смелостта и отговорността да започне този процес, коментира още експертката. “Освен въпросът за външнополитическата ни ориентация обаче много силно стои и въпросът как конструираме вътрешнополитическите си взаимоотношения. На базата на какви културни кодове, каква ценностна система и какъв тип политически играчи.”

Автор: Мина Киркова


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 67 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПОТОМУ ЧТО..МАТРЯЛА Е..КАЛПАВ

    12 70 Отговор
    24% СА АБСОЛЮТНИ ДЕБИЛИ

    Коментиран от #40, #55

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Селския

    80 12 Отговор
    Не разбрах защо бях изтрит, ама.........
    Само плюсове за мода и целио сайт...........Китай не знам, но с Русия имаме/надявам се все още близки/отношения.........

    Коментиран от #18

  • 5 В Турция

    59 6 Отговор
    ДВ не се коментира

    Коментиран от #8

  • 6 Наблюдател

    82 5 Отговор
    Отнасях се с сдържана симпатия към Русия но не непременно и не на всяка цена
    Напоследък обаче когато забраниха руските медии и започна истерична антируска пропаганда започнах да търся начини да намеря и руската гледна точка за събитията по света
    Няма съмнение че и тя известен смисъл е пропагандна но някак си е е по-лесна за възприемане и смилане и за убеждаване в тяхната правота
    Не са малко хората които мислят като мен не само в България включително в централна и западна Европа мнозина мислят така

    Коментиран от #26

  • 7 Госあ

    53 6 Отговор
    Ами нормално е покрай секви блогъри и влогъри и аренбито да проникне и некоя друга мисъл на Конфунции и някои други китайски класици, някое стихотворение на Пушкин и някои други руски класици. За съжаление обаче, покрай колата ,бургерите, ветропоказателите и платната нищо материално като индустрия и енергетика не може да проникне. Предлагаха русначетата газопровод, реактори, китайчетата - влакове, електробуси….ама нема бате, швабата вика на ви вурст, а простолюдието е на седмото небе

    Коментиран от #43

  • 8 Турция

    54 5 Отговор

    До коментар #5 от "В Турция":

    Забрани дойчевеле в своя територия
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Дойче веле

    50 6 Отговор
    Защо ви изгониха от Турция

    Коментиран от #16

  • 11 Дойче веле

    51 5 Отговор
    Вие сте маниполатори и платени от Сорос
  • 12 Туриста

    11 49 Отговор
    Щото тука всички са прости таксиджии или платени тролове, справка коментарите на факти. За една рубла се въртят на шиш от кеф

    Коментиран от #64

  • 13 Фффффф

    15 55 Отговор
    Защото 80 процента от българите са тотално неграмотни,и както каза един депутат от БСП и професор 80 процента дебили та това са тия които харесват Русия на Путин и Китай

    Коментиран от #28

  • 14 по-велика

    9 59 Отговор

    До коментар #3 от "Простичко е..":

    страна от САЩ няма, даже съм си закачил знамето на САЩ на балкона! Да живее СВОБОДАТА!

    Коментиран от #39, #60

  • 15 007

    7 52 Отговор
    Прониква лесно в гладките мозъчета щото там няма никой. За интелигентните хора няма опасност. Слава Украiна!!!!!!!!
  • 16 Фактъ

    7 36 Отговор

    До коментар #10 от "Дойче веле":

    Защото са азиатска държава с диктатор !
  • 17 Матей преображенски

    44 3 Отговор
    Защо,защото хората търсят истината,търсят положителния пример,напредъка,перспективата,социалната справедливост.Западът какво им предлага,разложение най-общо казано,лъжа,измама,нравствени терзания,аг-ресив-ност и затриване на всякаква цивилизованост.Западът напада Русия по много начини,постоянно проявява провокативни инициативи,организира мощни терористични движения,първо в Сирия,а сега в Украйна.Хората го виждат,колкото и да се преиначава от гьо-бел-совската пропаганда,ориентират се направо към руски информационни източници,и остават удовлетворени,научават истината,и стават привърженици на руската политика.

    Коментиран от #19

  • 18 'къф ти е проблема

    3 20 Отговор

    До коментар #4 от "Селския":

    Надеждата крепи човека така, че надявай се! Явно ти липсва житейски опит и силно се подаваш на внушения, но ако надеждите ти се сбъднат горчиво ще съжаляваш. Това обаче е друга тема!
  • 19 русия и напредък

    4 36 Отговор

    До коментар #17 от "Матей преображенски":

    в едно изречение? средния руснак живее в нищета и мизерия, какъв напредък каква социална справедливост? ако в русия излезеш да протестираш с празен лист ще те арестуват - това ли е напредък и справедливост?

    Коментиран от #23, #30

  • 20 го шо

    38 2 Отговор
    видях, че е поредното пасквилче, препечатано от прокисналото зеле. демек, няма смисъл дасе чете. но ще им помогна с отговора, безплатно:
    "а в чем сила, брат?...
    я вот думаю, что сила в правде. у кого правда - тот и сильней."
    точка, зелето.
  • 21 Хомосапиенс

    5 30 Отговор
    Защото българина е тъп по природа.
  • 22 Верно ли

    28 1 Отговор
    Хааайдееее, Зелето и Китай включиха в списъка с врагове за оплюване в Средствата за Масова Реклама, Агитация и Дезинформация (абревиатурата) :)))) Та какво точно влияние от Китай е проникнало тук???
  • 23 Верно ли

    23 2 Отговор

    До коментар #19 от "русия и напредък":

    Пффффф! И ти кога ходи в Русия? Или баба ти ти е разправяла :)))
  • 24 Механик

    38 1 Отговор
    В натовска Турция, от днес е забранен "Дойче Веле", което е подкаст на радио гласът на америка. ( с малки букви е понеже е МАЛФОРМАЦИЯ)
    В натовска турция сто процента има много повече руски "агенти", ама Турция не ги гони, а е НАТОВСКА>
    Такова предатество не е имало в изторията на България! Честито на гласувалите за кирцата.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 го шо

    28 2 Отговор

    До коментар #6 от "Наблюдател":

    така се случи, че от много отдавна имам възможност да получавам информация от двете страни на барикадата. не винаги съм бил съгласен с това, което правят руснаците, особено през 90-те, по-рано и след това. но винаги съм ги приемал като по-разбираеми и по-близки, във всяко отношение. и до ден днешен смятам, че русия е основната гаранция за съществуването ни като православен народ. те, и... турците, са единствените народи, които съм видял да гледат на нас със симпатия /с турските стюардеси сме в състояние на взаимно обожание ;) /
    за американците сме никои, абсолютно никои. дори за мои колеги - високо образовани хора, беше лек проблем да престанат да бъркат територията с румъния.
  • 27 мммда

    25 2 Отговор
    Само кь0-равия не вижда не вижда изгрева и Бг медите.
    На запад вече са само алчните спекуланти. Тоест са достигнали до това ниво, че развитието в момента е спряло за доста дълъг период от време.
  • 28 В коментара си

    29 3 Отговор

    До коментар #13 от "Фффффф":

    Доказваш че в 80% от гражданите са русофили
    Грешиш много повече са
  • 29 Просто и логично обяснение

    41 3 Отговор
    Българите лесно могат да четат руски език, правят съпоставка със описанието на същите събития откъм запада, прилагат малко здрав разум и разбират кой ги лъже. Никой не обича да го лъжат. Може да се снишават, защото хляба и ножа са в запада засега, но няма симпатия. Едната страна направи България икономическа и военна сила, другата я обезлюди и я направи парцал. Едните са братушките. Другите смятат славяните за 2ри сорт хора.
  • 30 Ако в Русия

    28 3 Отговор

    До коментар #19 от "русия и напредък":

    Те прибират за протест с празен лист във Франция те пребиват ако облечеше жълта жилетка
    Други примери няма да давам те са без край
  • 31 Любопитно

    3 29 Отговор
    Искрено се надявам Китай да покажат голямата си "любов" към руската територия и да я редуцират накрая.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Какви....

    2 31 Отговор
    Исторически връзки с русия?, най -големите злини които в исторически план русия ни е нанесла, какви са тези глупости за нашата свързаност?, вражеска държава която през вековете е работила против българските интереси, тази държава и днес работи усърдно против България, това е най-злият враг в момента срещу който сме изправени, русия и китай са двете държави които застрашават нашата цивилизация, азиатски варварски държави които нямат нищо общо с нашата Европейска цивилизация, за това нова желязна завеса...и игнориране постепенно тези варвари.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Еднополюстният свят свърши

    28 2 Отговор
    Колкото западната пропаганда е по-масирана, толкова лъжите й са по-големи!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Перо

    23 2 Отговор
    Израелтянски начин на мислене! После други били виновни! Заради тях е и войната в Украйна! DW е соросистка организация!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Грульо

    21 0 Отговор
    "Съвместяват се и проевропейски, и проруски представи и това е препятствие пред заемането на ясна и твърда позиция”, обяснява експертката."

    И защо трябва да избираме западноевропейска позиция? Защо Западна Европа не изберат източноевропейска позиция? Експертката си няма идея за какво говори, а гледа да угоди на слуха на западния елит.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 хаха

    21 0 Отговор
    Толкова много приказки вместо да си кажат накратко, че са се провалили с налагането на западно влияние тук... :)))
  • 46 Русия и Китай...

    2 19 Отговор
    Две страни на една и съща монета, перманентно зло, както и да обръщаш монетата, все зло се появява, русия трябва да бъде първа унищожена, после Китай, изолация от Европейските и Американски пазари, протекционизъм, защитни мита за вноса на китайски стоки, забрани за инвестиции в ЕС, изтласкване на стоки със средна добавена стойност, китайският бизнес в ЕС..едрият бизнес трябва да бъде ограничен и изхвърлен от пазара на ЕС, руснаците не са проблем, те са слаба икономика. Или двете азиатски варварски държави нямат място.в Европа
  • 47 3.14К

    22 0 Отговор
    Хайде сега да видим кой финансира този институт за глобални анализи! Колко такива има в Европа и света? Колко парички отделя годишно конгреса на........(ще познаете ли държавата)? Къде спи българският цензорнет Пролет Велкова? Тия, които най-много пищят срещу фалшивите новини и дезинформация, всъщност са нейните създатели и разпространители! Хайде лека нощ!
  • 48 Не си струва времето да четете

    17 1 Отговор
    Толкова глупости в един текст може да избълва само някоя пропогадаторска централа.
  • 49 ежко

    17 0 Отговор
    Да благодарим на Румена Филипова от накакво си НПО финансирано от...няма смисъл да посочвам откъде, която ни обясни защо това което е така е именно така.И за миг не допуска,че тези които финансират фирмата в която работи са възприемани като чужди от повечето българи, ползват се с минимално доверие и лъжите им са плоски и до време!Да предположим обаче,че за разлика от западняшките бъртвежи и противоположни действия, много от българите усещат правотата на Русия.
    А колкото до това кое ново биха опитали българите, първо трябва да забравят "новото" което го опитаха след 1989г.От трансформации станахме трансформатори /термин от електротехниката/.Наивните и баламите свършиха!
  • 50 Провалът на ДВ

    19 1 Отговор
    Реалният въпрос е защо елементарната пропаганда на ДВ не хваща никакъв кидиш в БГ. Ами прекалено умни сме за такива бози.
  • 51 Уса

    12 1 Отговор
    Дойче веле и Си ен ен,вие не познавате българите изобщо и не знаете с какво сте се захванали ще бъдете шамаросани много скоро
  • 52 Чоко

    12 1 Отговор
    А краварското влияния как прониква още по лесно .
  • 53 мдааа.... бля, бля

    11 0 Отговор
    Много приказки нищо казано... а е просто ...ФАЩ са най голямото зло на земята!!!!
  • 54 медийни мъки

    5 0 Отговор
    Бившият канцлер на Германия заемаше висша изпълнителна позиция в "Газпром" и "Роснефт" + още примери безброй.
    DW, по-живо.
  • 55 Име

    17 0 Отговор

    До коментар #1 от "ПОТОМУ ЧТО..МАТРЯЛА Е..КАЛПАВ":

    Материала у нас е 100 пъти по-качествен от материала в другите държави. Ние не сме с толкова уошнати мозъци, може би защото не вярваме на обещания и сладки приказки. А не вярваме, защото толкова много са ни лъгали, че вече само като чуем че някой бил прекрасен и велик и знаем, че е лъжльо. Освен това сме мъдър народ и като мъдреците знаем, че в тоя живот само зло и само добро няма. Дори и Дявола не е толкова черен, колкото се пробват да изкарат Русия. Сори, но пропагандата кара нормалните хора да търсят истината, а тя има способността винаги да излиза. Така, че ако се спре с тая яростна пропаганда анти изтока, може пък и българина да спре с яростното търсене и на другата гледна точка. А нали знаете, който търси, намира! Пише го в свещените книги
  • 56 Под феса има Ум

    1 8 Отговор
    Защото робското самосъзнание е такова! То иска все някой друг да поеме отговорността за неговата безотговорност и най- вече за простащината му. Така че, внимавайте, простака може да е глупак, но действа с хитрост и подмолно, защото няма себеуважение и от там идва хитростта му. Макар накрая да става така - хитрата сврака с двата крака!!!

    Коментиран от #58

  • 57 Име

    12 1 Отговор
    И какво, нямам право да чета източна философия ли? Ау, забранено ли е? А какво ще правим със западните банкери дето стават монаси и продават своите ферарита, че да живеят като будисти отшелници? Я да им се отнеме веднага американското, холандското, английското, френското, австрийското или немското гражданство. Много ми е интересно тия хора от запада дали ги смятат за неблагонадеждни, предвид факта че търсят духовното и го намират почти винаги именно на изток?! Концлагери ще отворите ли за хора търсещи източната философия? Питаме, да знаем кои ще са новите евреи!
  • 58 123

    4 0 Отговор

    До коментар #56 от "Под феса има Ум":

    Ако говориш за Киро Петков ще ти кажа само, че много добре си го описал. Адмирации.
  • 59 случаен

    11 0 Отговор
    ами с действията си запада се постара тези нагласи да си останат и да се засилват,а и на всички стоки от запад все пише правени в китай,зелето както винаги вкиснато
  • 60 случаен

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "по-велика":

    ами и русия следва пътя на сащ значи и тя е велика,ако си забравил,цялата кратка история на сащ е само кражби и убийства
  • 61 ехо

    4 6 Отговор
    Вие сте нагли и безочливи деца и внуци на комунистическата върхушка и номенклатура, плюещи по запада, но ползващи благата му. Дори не живеете в България, а на запад. Оставете ни на мира да вървим по пътя си. Не искаме да ви знаем.
  • 62 Институт на глупостта

    9 2 Отговор
    И пет института да основе на куха лейка акъла няма да й дойде.
  • 63 Защото

    6 13 Отговор
    Обикновено всеки неудачник и загубеняк обвинява за мизерното си положение ЕС, НАТО и САЩ, които са го ограбили и не са позволили на бляскавият му потенциал да се развие. Така, че животинската радост, че "добрият Путин и Велика Русия" наказват "отговорните" за проваленият живот на неудачника са разбираеми. Истината обаче е коренно различна!
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 АААААА

    4 0 Отговор
    Е как не ще трябва да има само кравария за България и промити мозъци които да скушкат инстукциите на козяк
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 ай дано

    5 0 Отговор
    Абсолютната бездарност на евролиберастията ще направи България посредник към нормални отношения с Дядо Иван, Изумрудения Император, и Чичо Сам.
  • 70 ужс

    5 1 Отговор
    Представяте ли си някой да брои ЕС за фактор в днешния век?
  • 71 Защото

    7 4 Отговор
    Кръвта вода не става, от онзи район сме дошли. Където сме стъпили българи, руснаци, китайци правим държави и градим философии, култура, цивилизации, писменост, езици, духовност-Светлина. Българи и Русия не са били робовладелски д-ви, няма колониализъм, имаме метафизичност, призната в цял свят. От Изток изгрява слънцето и започва Животът, на Запад Залязва-там е краят, залезът, смъртта, робството, покварата. Опиумните войни.
  • 72 чужди интереси

    9 0 Отговор
    Пълни глупости! Защо Русия има голямо влияние у нас? Отговорите са много прости: Защото 32 години демокрация ни направи най-бедната страна в Европа! Защото сме първи по смъртност, вкл. детска смъртност. Най-ниска възраст на преживяемост - особено при мъжете. Лошо здравеопазване, липса на правораздаване, слаба иконимика, с ниска добавена стойност, ниско заплащане на труда, лошо образование - все по-голяма неграмотност сред децата, липса на сигурност - страната ни е с най-голям брой полиция на глава от населението, но това няма ефект....Може да се изброява много.
  • 73 Пудели и пинчери

    7 1 Отговор
    Нещата ся много прости и видими за който иска да види. И Русия,и Китай търгуват и градят отношенията си на много по-равноправна и взаимоизгодна основа. Навремето СССР и соцлагерът като цяло късаше от залъка си и развиваше промишленост,земеделие,образование,медицина в Африка и Азия, намясто и затова и нямаше помен от миграция. За 32 години либерастията стърка всичко това и мигрантите се юрнаха. Китай също предлага във всичко по-справедливи оферти,евтини стоки за бедните и това няма как да се скрие - дори в шорошна България китайскити стоки пробиват. Гърците въобще не са глупави та да развиват многостранни връзки и с Русия,и с Китай,което не им пречи да се озъбят когото нещо от тия държави не им изнася. Ние сме хем пудели и въртим опашка,хем пинчери и лаем истерично без полза - така си докарахме навремето англоамериканските бомбардировки.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Васил

    2 0 Отговор
    Кинти Кинти Кинти друго няма
  • 76 yaйтнойз

    1 0 Отговор
    съосновател на институт ... боже патица
  • 77 Философ

    3 0 Отговор
    Дълга, но безмислена статия! Кой финансира такива институти? Докато България е на последно място по бедност ще е така! Бедния винаги се върти към този, който му покаже пари! Забележете, че не казвам обещае! Вече не е необходимо дацсе обещава! Като на шараните - показваш уловката и те следват!
  • 78 Златка Евлогиева

    2 1 Отговор
    Във България има мафия както във правителството ни ,така и във вишата класа,който са привърженици на Ес и Америка Затова сформираните до сега правителства в държавата ни след падане на комунизма са или от борците новобогаташи или завършили западни уневерситети новобогаташки контета Работническата класа в по-напреднала възраст правят сравнение как са живеели в комунизма,със периода на падането на комунизма.Логично е да са на страната на Русия,при положение,че пенсията е 350лева,как живееш със цените на тока и на стоките.Кой от правителството го помисли?Да не забравяме и рацизма от страна на западните държави към нас.Значи за да сме добре със запада и изтока и да живее добре българина, ни трябва правителство от работническа класа със завършен университет във родината ни или без. Да е логичен човек,което го няма нито едно правителство на запад
  • 79 Китайче

    0 1 Отговор
    Ние сме новите господари на света . Не ви ли стана ясно .
    Няма Раша ,няма САЩ всички се съобразяват с нас .пък кво остава да пуснем корени и в България .
  • 80 Малии,

    6 0 Отговор
    .... Институт за Глобални Анализи? Направо те избиват комплекси за малоценност,само като прочетеш това помпозно име.Иначе,три метра жонглиране с изтръкани фрази( трябва да оправдае парите,) .Три метра чаршаф, който може спокойно да замени със заповед- аксиома:
    .... Всяка права линия,която не е успоредна на Атлантическата , е крива! " Кратко и ясно!