Last news in Fakti

19 Септември, 2022 11:46 1 212 11

Как социалните мрежи "изсмукват" вниманието ни

  • социални мрежи-
  • психика-
  • психология-
  • здраве-
  • внимание-
  • фокус-
  • концентрация-
  • телефони

Трудно ви е да се концентрирате? Спокойно - оплакването е често срещано.

Как социалните мрежи "изсмукват" вниманието ни - 1
Снимка: Shutterstock

"Можете да кажете, че драматизирам, но аз усещам, че отслабващата ми концентрация ме кара да губя контрол над живота си", казва 21-годишната студентка по финанси Мина, която живее в Барселона.

Тя би искала да се усъвършенства в програмирането, което би ѝ помогнало да си намери добре платена работа. Концентрацията върху учебния материал обаче става все по-трудна и по-трудна за нея. Всеки път, когато седне да чете, я връхлитат скука и безпокойство, заради което проверява Инстаграм, изпраща съобщение на някого или започва да играе игра.

Какво става с концентрацията ни?

Мина подчертава, че не става въпрос само за продуктивността ѝ. На нея ѝ е трудно да завърши книгата, която харесва, или да се занимава с хобита, изискващи умствена енергия. При това тя съвсем не е изолиран случай - все повече хора се оплакват от липсата на концентрация и говорят за вината и срама, предизвикани от това.

Но колко сериозен е проблемът, който имаме с фокусирането на вниманието си? И в състояние ли са методите за самопомощ да смекчат оплакванията, които по всичко личи, че са широко разпространени?

Все още няма проучване, проследяващо промените в уменията за концентрация при голяма група хора в продължение на поне две поколения. Някои научни статии предполагат, че продължителността на вниманието на работещите в офиси и на студентите е намаляло. Други изследвания оспорват подобна хипотеза. Трети проучвания наблягат върху вредното въздействие на социалните медии и дългото време, прекарано пред екрана. Те твърдят, че нарушенията на когнитивните способности, включително фокуса и продължителността на вниманието ни, са факт.

Алгоритмите на социалните медии, създадени да стимулират постоянно мозъка, целят да държат концентрацията ни в продължение на часове върху кратко и динамично съдържание. Това затруднява поддържането на задълбоченото внимание към задачи, които са по-малко забавни.

Две мнения за дигиталното разсредоточаване

Все пак далеч не всички са съгласни, че отслабването на вниманието и продължителният престой пред екрана са задължително нещо лошо. В днешно време сме непрекъснато обсипвани с информация, която се бори за нашето внимание, обяснява Томас Хилс, професор по психология от университета в Уоруик. "Но може би ще успеем да се приспособим към това и да оформим живота си според даденостите", предполага той. "Това, от което имаме нужда, е да научим хората да управляват своето време и да запазят психическото си здраве."

За Йохан Хари, автор на бестселъра "Откраднат фокус", темата е много по-сложна. Проблемите с вниманието днес са по-тежки от всякога, коментира той пред Дойче Веле. Според него за това допринасят обществото и културата ни.

Възможни ли са колективни действия за повишаване на концентрацията?

Заобиколени сме от сили, които подкопават способността ни за концентрация, обяснява Хари в своята книга. В сравнение с преди около сто години ние спим по-малко, а качеството на съня се е влошило поради постоянното излагане на ярка светлина от екрана. Увеличила се е и хроничната тревожност, особено при хората в несигурно финансово положение, която доказано вреди на съсредоточаването. В много страни са нараснали и случаите на Синдрома на дефицита на вниманието и хиперактивността (ADHD).

Сред основните виновници за това са големите технологични компании, чийто бизнес модел се основава на максималното увеличаване на времето, което хората прекарват в социалните медии.

"Ако гледате на това като на индивидуален проблем, сте в капан", смята Хари. "Трябва да спрем да се обвиняваме и да започнем да се борим със силите, които ограбват нашето внимание, и да им попречим да продължат да го правят." Без колективни действия личните решения ще имат ограничено, а в много случаи и временно въздействие, предупреждава той.

Законодателни инициативи за "отделяне от дигиталното"

Прекарването на по-голяма част от времето далеч от екраните е една от основните препоръки за подобряване на концентрацията. Но хората, чиято работа е свързана с компютрите, почти нямат как да го постигнат.

Законодателните инициативи, като тази за "правото на прекъсване на дигиталната връзка" - закон, приет от френското правителство и гласуван от Европейския парламент, биха могли да дадат на милиони хора възможността да се отделят за известно време от мрежата и да подобрят концентрацията си, надява се Хари.

Автор: Монир Гаеди


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Откак излезе тоя пуст интернет

    10 0 Отговор
    Една книга не мога да прочета! От факти в месенджър оттам в тик ток, фейса и пак у факти!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Желание не поражда дори и парфюм

    3 0 Отговор
    от желанието ми да чета новинарски сайтове, които усещам, че ми пречат.....
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 111

    5 0 Отговор
    По-скоро ви изсмуква времето, което е по-лошото.
  • 7 АБВ

    2 0 Отговор
    Нищо не ми смучат държа сериозна дистанция от тези тъпотии

    Коментиран от #11

  • 8 Онзи

    3 1 Отговор
    Зависи какво чете. Ако чете стойностни книги друго ще е
  • 9 Човешко същество от България

    1 0 Отговор
    Човек , който е орисан по природа, всъщност да бъде шеф, владетел или друг бос , това не означава, че трябва да бъде надменен и / или лош !
    Нормално е да бъде с обикновено държание и разбирания за живота !
  • 10 Ивелин Михайлов

    2 0 Отговор
    Най-големият Исторически парк в света до Варна настоява за забрана на фейсб0клук, урваграм и тикток!
  • 11 Българин

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "АБВ":

    Ми що си тука тогава..