Last news in Fakti

14 Юни, 2022 19:00 5 914 30

Какво научихме от интервюто на Слави Трифонов

  • слави трифонов-
  • има такъв народ-
  • итн-
  • предсрочни избори-
  • интервю-
  • константин вълков-
  • дарик-
  • северна македония

Слави Трифонов не знае какво работят близки до него хора, сърдит е на Кирил Петков, не разбира от икономика, но харесва македонска музика

Какво научихме от интервюто на Слави Трифонов - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В неделя лидерът на "Има такъв народ" Станислав Трифонов наруши медийното си мълчание и застана пред микрофона на Константин Вълков от "Дарик радио".

В интервюто, продължило час и половина, на Трифонов бе предоставена възможността да обясни защо през миналата седмица реши да изтегли министрите си от кабинета "Петков" и да развали управляващата коалиция, която определи като "агония". И то в ситуация на война, рекордна инфлация, нуждата от спешно приемане на актуализация на бюджета и скандала с лабораторията, осъществяваща фитосанитарния контрол на ГКПП "Капитан Андреево", който за пореден път илюстрира въпиещата нужда от решителна борба с корупцията.

Макар интервюто да бе напрегнато и често да преминаваше в монолог на Трифонов по теми, нямащи нищо общо с дневния ред на държавата - като рептили, ритъма на народните песни, масаите и Нгоронгоро, шоуменът политик все пак даде отговор на някои важни въпроси.

Кой съветва Трифонов?

Трифонов разказа за отношенията си с дългогодишния общински съветник от ГЕРБ в София Орлин Алексиев, когато определи като "приятел", с когото се познава от "20 години". "Нямам представа с какво се занимава", каза Трифонов по адрес на Алексиев, който различни медии и политици сочат като един от кукловодите зад "Има такъв народ". И дори политикът и бизнесмен действително да не дава съвети на Трифонов по отношение на управлението на страната, то лидерът на ИТН откровено заяви, че не знае какво работят близки до него хора и съоветно какви интереси биха могли да защитават.

Трифонов категорично отхвърли обвиненията за съглашателство с ГЕРБ и ДПС и подчерта, че за решенията се консултира само с представители на "Има такъв народ". Когато аргументира решението партията му да напусне управлението, Трифонов заяви, че "Продължаваме промяната" водели страната към фалит. В интервюто си пред "Дарик радио" той повтори тази теза, но след това уточни, че няма да коментира икономика и финанси, тъй като не разбира от тях. Трифонов се ръководел от икономическите си експерти и обсъждал позициите и политиките само с представители на "Има такъв народ". "Доколкото съм запознат от министъра на енергетиката и министъра на регионалното развитие държавата е доста зле финансово", допълни той. Неясно остана кой му е обяснил, че "4 милиарда се източиха от енергетиката", както заяви при обръщението си по-рано през седмицата, щом вчера излъченият от него енергиен министър Александър Николов го опроверга?

Темата за фитосанитарния контрол на "Капитан Андреево" ядоса Трифонов. Той многократно повтори, че няма нищо общо и "няма никаква представа" за какво става въпрос. Очевидно лидерът на една от партиите в управлението, който "дърпа конците" в нея "заедно със сценаристите", както сам се изрази, не се интересува от един от най-големите корупционни скандали в последните месеци или се чувства некомфортно да го коментира. Трудно е да се каже кой от двата варианта е по-притеснителен.

"Македонската музика е един много силен емоционален казус"

Попитан защо напуска правителството, Станислав Трифонов изкрещя "Заради Македония! Македония! Нарушено коалиционно споразумение". През изминалата седмица еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи и германският канцлер Олаф Шолц дадоха ясно да се разбере, че напредък по темата с вдигането на ветото над Северна Македония очевидно няма, но за Трифонов това не е достатъчна гаранция. Според него и партията му очевидно в коалиционното споразумение е записано, че дори обсъждането на темата за вдигане на ветото от страна на премиера и то в неформални разговори е забранено.

Говорейки за забранени неща, изказването на отделни позиции и личното мнение от страна на депутатите на партията му явно също не е допустимо. Трифонов, който иначе се бори за въвеждането на мажоритарно гласуване и, както многократно е повтарял през годините - "избора на личности", подчерта, че народните представители са избрани, за да "следват политиката на "Има такъв народ"". Всичко друго той приемал за предателство, което не прощавал.

"Вие наистина сте в ранна детска възраст"

По време на интервюто Трифонов сподели, че водещият явно е в "ранна детска възраст". От отговорите му се разбра още, че е сърдит на премиера Кирил Петков и от известно време не разговаря с него, защото в личен разговор с него Петков нарекъл неуспелия кандидат на ИТН за гуверньор на БНБ Любомир Каримански "леке". Стана ясно, че ИТН като цяло са сърдити на Кирил Петков и Асен Василив, защото се държали "пренебрежително" към тях.

В рамките на разговора Трифонов сподели някои от основните си принципи. "Ако тръгна на зъболекар, ще установя дали той е кадърен или не, важното е той да свърши работа", каза той. И най-важният отговор, който аудиторията получи от това интервю, е, че същата максима важи и за политиката.

Автор: Александър Детев


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечо

    2 27 Отговор
    вав момента има комференция на герб гледаите вав пик есплузивно щте изнесат новини изванредно за трусовете вав власта нурмалните хора сме вав пик тиви
  • 2 мечо

    5 21 Отговор
    герб щте внесат вот на недоверие срещу киро простото дончев обиясни токущо

    Коментиран от #9

  • 3 С една дума.

    14 0 Отговор
    Казва че не ги познава и са го изпързаляли 🙃
  • 4 Пълна

    18 5 Отговор
    Излагация!
  • 5 Научихме че ...........

    29 6 Отговор
    Е един сърдит и прост ама много.............До обяд се сърди на себе си , а следобяд на останалите . Вежди Рашидов хубаво го каза " Чеп за зеле не става "
  • 6 Хахахх

    9 1 Отговор
    "въпиещата нужда" някой те мъчи да се прави на по-умен от колкото е....Айде няма нужда...
  • 7 Тома

    30 0 Отговор
    Най добре разбрахме от черепа който каза че партията на славуца е купена и не е негова
  • 8 Читател

    21 0 Отговор
    Взел е едни пари и са трябва да ги връща това разбрахме,
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Чалгаджия

    28 5 Отговор
    Дългия само с един Тайсън кючек на Орлов мост, може да спечели всякакви избори! За съжаление такова е нивото на електората. А още по жалко е качеството на хората, които стават депутати на чалгаджийската партия!
  • 11 Къса памет

    19 2 Отговор
    Я си спомнете кой милиционер от ДС направи телевизийката на Чалгаря да плюе по Иван Костов, след като го изгониха от БНТ?
  • 12 Само чуйте как селски говори

    23 2 Отговор
    селянката от ИТН Христинка и ще ви стане ясно. Боже, как тези хора стават депутати?

    Коментиран от #21

  • 13 Сулю и пульо

    6 1 Отговор
    може! А тиква- мисиркова банда на гонят патките на къра....Кът,кът
  • 14 Питане до Дойче Веле

    21 0 Отговор
    В Германия може ли един такъв чалгар да стане Канцлер на Германия?
  • 15 Минувач

    12 2 Отговор
    По всичко личи 1 абсолютно безмислено нищо незначещо интервю...."Дарик радио" просто са утрепали час и половина ефирно време да забавляват наивници.

    Коментиран от #23

  • 16 Стига

    13 1 Отговор
    С тоя лудия
  • 17 Хохо секса

    14 3 Отговор
    Всичките му депутати, които имат капчица морал,
    ТРЯБВА ДА ГО НАПУСНАТ!
  • 18 БОКЛУКЧИЯ

    8 2 Отговор
    АМИ ЕДНИ БО.... ЦИ КРАДАТ ОТ ДРУГИ БО...ЦИ БО...ЦИ И ЕДНИТЕ И ДРУГИТЕ СА ИЗБРАНИ ОТ ПАСМИНА СОФИИСКИ ЖЪЛТОПАВЕТНИ БО....ЦИ КВО ДА КОМЕНТИРАМ КЛОШАРСКА ИМ РАБОТА И НА ИЗБРАНИТЕ И НА ИЗБИРАТЕЛИТЕ
  • 19 Ваксиниран3002

    11 0 Отговор
    Ехооо, дългия, какво стана с референдума, стачкуваше заради него? Защо не виждаме да работиш по която и да е точка???
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ами тя горката сама си го каза...

    10 0 Отговор

    До коментар #12 от "Само чуйте как селски говори":

    Аз мога и на село да си отида...
  • 22 За първи път...!

    3 1 Отговор
    Да ми хареса коментар на Дойче Веле...!
  • 23 По-скоро!

    12 0 Отговор

    До коментар #15 от "Минувач":

    Ни забавлява час и половина,не ,,Дарик"...,а госта на...,,Дарик"...!
    Същият се оказа голям палячо и нарцистичен циркаджия...!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Шаран БГ

    3 5 Отговор
    Никого не защитавам, за никого не гласувам по избори !
    Но като чета какво се пише и говори за С.Трифонов, мисля, че не е лошо да му "вменим в дълг" и войната в Украйна!? Най-вероятно той и само той е посъветвал В.Путин да започне тази "операция".
    " Когато видиш осила в окото на другия , извади сламката от твоето"
    То не бяха хули и обиди, лъжи и измислици, интриги и сплетни....... Той като мълчи е лош, като проговори още по-лош. И най-вече е лош за " дъртите муцуни " в Партийното събрание, които само и само да се избавят от него , докараха гениите ,обучавани далеч на Запад. Хак Ви са, злобари ниедни !!!
  • 26 Анджело

    0 3 Отговор
    Кога ДВ ще напишат ода за любовта на Кирчето и ЧЛенчето?
  • 27 мнетие

    7 1 Отговор
    Славуца е жалък клоун, който няма понятие нито от политика, нито от финанси, няма необходимата култура да гонори пред аудитория. С просташкия си език и "лошия" поглед ми прилича едно към едно на Бойко Борисов.
  • 28 Иванчо

    6 1 Отговор
    Кратунестия освен, че лъже за всичко, изпълнява заповедите на ГЕРБ и ДПС.
    Колкото до македонската музика, ако се заслушате, всяка негова песен звучи като маане.
    Толкова е прост, че дори не можа да измисли достоверни причини за саботажа на правителството.
  • 29 Колев

    1 0 Отговор
    Радвай се на снимките си,защото Господ реши така.
  • 30 холограмата от мрака

    3 0 Отговор
    и злобното му джудже са пътници