Last news in Fakti

22 Юни, 2022 13:30 4 760 43

Правителствената криза в България: какво цели Радев

  • кирил петков-
  • герб-
  • дпс-
  • бсп-
  • има такъв народ-
  • румен радев-
  • правителство-
  • вот на недоверие-
  • петър чолаков-
  • бойко борисов-
  • слави трифонов-
  • северна македония

Атаките на Радев не закъсняха

Правителствената криза в България: какво цели Радев - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Президентът Радев звучи все повече като лидер на опозицията. Някои биха казали дори, използвайки любимото клише на спортните коментатори, че тези дни летецът протегна решително крак, за да препъне кабинета „Петков”. Повечето от нападките на Радев обаче не са основателни. В дългосрочен план те няма да му донесат политически дивиденти, даже могат да му навредят.

Има ли Радев доказателства?

Управляващата коалиция се разпадна, председателят на НС Никола Минчев бе отстранен от ГЕРБ-ДПС-ИТН-„Възраждане”, а вероятността вотът на недоверие да успее е голяма. В тези дни на най-тежки изпитания пред министър-председателя и лидер на ПП Кирил Петков, президентът остро разкритикува външната му политика, наричайки го „куриер на френското предложение” за РСМ. Радев, волно или неволно, влезе в реториката на „Възраждане” и напусналите коалицията ИТН, според които кабинетът „обслужва чужди интереси” в спора на България със Северна Македония. За капак, президентът намекна, че ПП са пазарували политици от ИТН, заявявайки, че Народното събрание не е тържище.

Ако Радев има доказателства, че от ПП са „купували депутати”, той трябва да ги предостави на прокуратурата. Едва ли Иван Гешев и колегите му биха са поколебали да проучат случая. Ако пък Радев не може да подкрепи думите си с факти, те остават на полето на спекулациите.

Предложението за разрешаване на спора между София и Скопие е на френското председателство – и за това си има установен институционален ред, т.е. Петков не е влизал в ролята на „раздавач”. Документът всъщност е изработен в сътрудничество с българските власти, включително с МВнР. В текста, обратно на опасенията на Радев, никъде не се говори за „българско малцинство”. Освен това във всеки един момент, по дадена глава от преговорния процес между ЕС и РСМ, България фактически може да наложи вето – ако смята основателно, че Скопие не изпълнява ангажиментите, поети в договора за добросъседство от 2017 година. Противно на критиките на Радев и Трифонов, Петков (поне на думи) не се е опитвал да заобиколи парламента и закона – напротив, винаги е подчертавал, че тежката дума по темата за членството на РСМ принадлежи на НС.

Впоследствие Радев не само смекчи тона спрямо френското предложение, а позицията му преживя обрат. За него то вече е „най-доброто в момента”, макар да останаха някои от неоснователните му възражения, например това за българското малцинство.

Атаките на Радев не закъсняха

В ретроспекция, отношенията между Радев и Петков, който беше министър на икономиката в президентския служебен кабинет „Янев”-1, на когото изглежда летецът възлагаше големи надежди, бързо охладняха. Още в началото на мандата на правителството „Петков” Радев атакува действията на кабинета, който фактически смени ръководството на „Булгаргаз”. Успешните усилия на Петков – може би най-важното му постижение – за енергийна диверсификация и изтръгване на България от руския енергиен хомот не само не срещнаха одобрението на Радев, а изглежда дори предизвикаха тревога.

Наистина президентът осъди руската военна агресия срещу Украйна, но той се обяви срещу това София да предостави оръжие на Киев, призова хората да не слушат гласовете на войнолюбците и „шарлатаните” – инсинуации, чиито обекти бяха най-вече Кирил Петков, Асен Василев и лидерите на коалиционния партньор на ПП – ДБ.

Дали зад тези политически шикалкавения на Радев стои осъзнат опит да се прокарват руските стратегически интереси, или стремеж към криворазбран външнополитически баланс между Москва и Брюксел, няма особено значение – ефектът е практически същият. Така както няма особено значение, дали президентът само се опитва да натрупа точки на гърба на спадащото одобрение за правителството или направо се опитва да се отърве от вече бившия си политически фаворит Петков, ускорявайки падането му от власт.

Ново служебно правителство ли е целта?

Да, правителството на ПП, БСП и ДБ има много слабости. Радев, например, е напълно прав, че съдебната реформа все още е в ембрионален стадий – доскорошното мнозинство в НС можеше да направи повече от закриването на специализираното правосъдие и готвената реформа на КПКОНПИ.

Но каква е алтернативата на сегашния разнолик екип в МС? Може би Радев си прави сметката пак да поеме самолета на ръчно управление чрез ново служебно правителство и нови фаворити? Едни предсрочни избори през есента обаче ще доведат вероятно до още по-трудна за сформиране управленска коалиция и до задълбочаване на политическата криза. А може би и до реставрация на режима ГЕРБ-ДПС, в съюз със силна евроскептична формация („Възраждане”). Тоест ще се повтори като фарс „Борисов” 3 (ГЕРБ-ДПС-„Патриоти”). Разликата между есента на 2022 и лятото на 2020 ще бъде обаче най-малкото една: ако главният прокурор Гешев реши да се развихри и да „влезе” отново в президентството, този път никой няма да се притече на помощ на Радев.

Автор: Петър Чолаков


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 68 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    25 47 Отговор
    Радев да вземе властта и повече да не я дава на мафията.

    Коментиран от #14

  • 2 МНХМММ

    54 28 Отговор
    РАДЕФФФФ Е ОТ СЪЩОТО КОТИЛО НА КАНАДЕЦА И ЦЕЛИ ГЛОБАЛИЗЪМ И ГО БОЛИ ФАРА ЗА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ!

    Коментиран от #9

  • 3 Истина

    21 34 Отговор
    Радев цели на някакъв етап да пробва да въведе президентска републи илизане от ЕС и НАТО.За това му трябваше партията на Янев.НО който е ходил в казармата знае че под шапка мозък не вирее тъй че нищо няма да направят.Освен ако Русия не до де на Дунава или Варна

    Коментиран от #4

  • 4 ПРОСТОТИЯ

    29 11 Отговор

    До коментар #3 от "Истина":

    РАДЕВ КАЗА ПОВЕЧЕ НАТО И ПОВЕЧЕ ЕВРОПА НЕ СИ ВРИ АГАТА ТАМ КЪДЕТО НЕ И ЧУВАШ ПЕТЛИТЕ!!!
  • 5 Здрасти

    11 29 Отговор
    Трябва промяна и да минем към модел на президентска република.

    Коментиран от #11

  • 6 ТаУмВзе

    30 6 Отговор
    Къф радев бе овче зеле? Козяк е в цаинтнот, че нема Грамотен слугинаж да врътка територията. Бухах
  • 7 Българка

    23 14 Отговор
    Гласувала съм за Радев, но днес се срамувам от действията и бездействията му. Той предаде очакванията на избирателите си. А това трудно се прощава

    Коментиран от #17

  • 8 ТОШКО

    12 5 Отговор
    Като двукратен успешен кмет на Ню Йорк и кандидат-президент през 2007 г., оттеглил се в полза на Джон МакКейн, за мен Джулиани се котира като достоверен инфо-източник. Според него Демократическата партия на САЩ е получила нелегално от Украйна милиарди долари. За ограбването на страната вина носят Барак Обама и неговата администрация. В тайно споразумение с предшестващия президент Петро Порошенко, комуто помогнали да вземе властта през 2014 г. чрез майдана, от страната са били присвоени 100 млрд. долара. Сума, по-висока от богатствата на Бил Гейтс и Марк Зукърбърг, взети заедно.
  • 9 Боро

    24 7 Отговор

    До коментар #2 от "МНХМММ":

    Точно! Иска той да командва държавата, без парламент, без правителство, ако може - и без избори.
  • 10 Просто човек

    12 9 Отговор
    Така е, няма да се притечем на помощ на пРезидента...
  • 11 Гост

    7 9 Отговор

    До коментар #5 от "Здрасти":

    Това е правилния път в управлението на държавата ни. Виждаме в момента до каде ни докара парламентарната власт. Безизходица.

    Коментиран от #23

  • 12 КАДИРОВ НЕ ЛЪЖЕ

    16 4 Отговор
    1.Зеленски В.А. Роднините, близките и съпругите му избягали зад граница.

    2.Порошенко П.А. С около 1 милиард $ на ръка в САЩ го приемат като емигрант. С повече от 2 млрд. $ в сметки в чужбина. Децата му са в Обединеното кралство (ОК).

    3.Кучма Л.Д., 1994-2005 г. президент. Според Forbs зет му Пинчук Виктор М. имал повече от 3 млрд. $ на сметки в чужбина: в Италия, САЩ и др. страни. Всички роднини на Пинчук са избягали в чужбина.

    4.Аваков А.Б., политик, бивш министър на вътрешните работи (2014-21 г.). С повече от 2 млрд. $ в САЩ и в други страни. Всички близки роднини зад граница.

    5. Ермак Андрий Б., шеф на канцеларията на Зеленски. Около 1 млрд. $ на сметки в чужбина. Семейството му е в ОК.

    6.Тимошенко К.А., шеф на канцеларията на екс-президента Порошенко. Повече от 1,5 млрд. $ изнесени в САЩ и сметки в чужбина. Семейството избягало в ОК.

    7.Луценко Ю.В. Бивш главен прокурор на Украйна. Имал по сметки в чужбина повече от 800 млн. $. Със семейството си живее в ОК.

    8. Яценюк А.П., бивш председател на правителството на Украйна. Повече от 2 млрд. $ по сметки в чужбина. Със семейството си живее в САЩ. Само в Майами купил 15 луксозни вили.

    9. Ахметов Ринат Л., олигарх. Около 15 млрд. $ в САЩ. Само през 2021 г. „заработил” 6,5 млрд. $ от повишаване на тарифите цените на електричеството и енергоносители. Фондовете му са в чужбина, както и семейството му.

    10. Коломойски Р.В. и Боголюбов Г.М. – олигарси. С повече от 6 млрд. $ в САЩ и в чужбин
  • 13 Верно ли

    9 7 Отговор
    Хахаха, Зелето коментира целите на Президента! А истината е, че нищо свястно не можете да родите в либералните си кратуни! Па после Радев ви е виновен, че за чеп за зеле не ставате!
  • 14 Хан Ауспух

    8 7 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    А сами хармалийски чан.г@л радеф е мафията.
  • 15 Българка

    13 8 Отговор
    ФАТМАКА НЕМОЖА ДА ПРЕГЛЪТНЕ ЕГОТО СИ ! СЪЮЗИ СЕ С МАФИЯТА И КРАДЦИТЕ!ОБРИЧА НАРОДА НА МИЗЕРИЯ!ФАтмака не е никакъв обединител а ПРОДАЖНИК !!Жалко че гласувах за такъв кариерист !!!
  • 16 гост

    5 5 Отговор
    Повече рублички?
  • 17 Ох,милата..

    5 3 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    На всяко гърне мерудия..Искам да се сбориме с тебе в жегата,само по потници! Който победи,прави густо с падналия ОК?
  • 18 Сандо

    7 3 Отговор
    Чолаков е соросоид и грантаджия,т.е. продажник.И защо не попита какво иска българския народ?
  • 19 Дядо Йоцо гледа,

    13 6 Отговор
    Е това е българинът и Радев не е по различен. Копна се за властта, забрави за юмрука, за Гешев, Шиши, оня от Банкя и е пръв съратник. БОКЛУК мръсен!
  • 20 Павел пенев

    4 13 Отговор
    Фашистката медийна групировка DW не вижда ли че Радев няма нищо общо с простотията на циганчето Кирчо.

    Коментиран от #24

  • 21 Морски

    7 6 Отговор
    Помнете кой партии искаха да пращаме оръжие на Украйна,и кой партии са готови да клекнат на Франция за македонското вето!Помнете когато сте пред урните за гласуване!

    Коментиран от #25

  • 22 !!!?

    15 7 Отговор
    Румен Радев е глашатай на Кремъл, враг на обединението на България с Македония в ЕС и противник на разширението на Европа !!!?

  • 23 Ал Бунди

    9 4 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Май че услужливо забравяш едно изказване на пРезидента---Ако имахме повече млади хора като Кирил Петков, България сега щеше да е друга!! ... -цитирам по памет, но мисля че е дума по дума. Всъщност Радев май не знае какво иска. Вкара държавата в безпътица и сега трие ръцете, ни лук ял, ни на лук мирисал. Да, ама не...Помним ние, помнииим!!1.

    Коментиран от #41

  • 24 Ал Бунди

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Павел пенев":

    Ком.№23 е точно за такива като тебе..или не си спомняш какви дитирамби редеше за Куролатора неговия Кръстник...мм???
  • 25 пипи

    7 5 Отговор

    До коментар #21 от "Морски":

    А ти помни как гробарите ни крадоха 12 год. и биха протестиращите,даже не наказаха биячите поне с мъмрене така за пред хората жалки смешници
  • 26 Минева

    6 6 Отговор
    Радев да бъде свален!
  • 27 само да кажа

    8 5 Отговор
    сега се уверих че радев е палачинка
  • 28 гласувал

    10 5 Отговор
    съжалявам ,че гласувах за тоя двуличник
  • 29 788къде забравяш

    4 6 Отговор
    Президентът е НОМЕР ЕДНО,НЕ МОЖЕ ДА МУ СТЪПИТЕ НА МАЛСИЯ ПРЪСТ ПО УМ
  • 30 Някой

    5 1 Отговор
    Докато ви грабеше 12г ГЕРБ бяхте по Халхидики, Паралия и Тесалоники. Сега при управлението на Кики лъжеца че ходите у блатото на Искъро. Това, особено тъка наречените графска десница сте е,,,,, ти неблагодарното племе. Дивиза при нас на морето тва лято е ЗА КУЧЕТА И СОФИЯНЦИ ЗАБРАНЕНО
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 кдщдщс

    2 0 Отговор
    Я проба
  • 35 09к099кс

    4 0 Отговор
    Колкото и да го ядете пилота, има още почти 5 год. президентстване, ако поиска може да назначи и уволни още 20 служебни правителства.... А и "колонизаторите" го харесват, щото ги вози на Миг-29 :-)

    Въпроса не е кой ще управлява, и след още не 30, а след още 300 години, пак ще сме на последно място по всичко, така, както сме днес, няма да сме мръднали и на милимунда.
    Щото материала е много, ама много кофти !

    Не ми се мисли какви деца възпитават тия неуки де8би8ли, дето населяват територията, и дето ги срещаме всеки ден...
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 импийчмънт и съд

    2 2 Отговор
    Нека си спомним че Радев призова Мутрите да излязат на улицата когато Гешев искаше да го разследва за предателство като руски шпионин. Сега медиите ни заливат с противоречива информация за да замъглят спомена. Но всъщност, тази партия на ДС беше създадена за да заблуди хората в България и по света и да предаде българите в указан от Москва момент. Правителството на Предателите трябваше да си отида за да бъде България.
  • 38 Албенка

    1 0 Отговор
    България при спада на комунизма не можеше да се сравнява с западните държави, но си имаше собствен стандарт. Хората си гледаха градините и имаха животни и изкарваха. Живяла съм дълго в чужбина и се върнах точно за това. Нямаше го в чужбина. Тогава България имаше стандарт. Яла съм филия с чубрица, имали сме пари за дивите почивки и пак ни стигаше. Гордея се, с това, че съм Българка.
  • 39 Албенка

    1 0 Отговор
    На миналите избори зимата не гласувах. Мисля да гласувам сега. Ако някой е бил в Бояна и е видял с какви високи огради живее елита се пита човек дали да завиждаш. От както съм в България от 2019 ме впечатли факта, че се правят пътища. Не гласувах за Борисов, заради лошите коментари за него. Петков е прекалено емоционален, незнам що се крие под името на партията. Радев не ме впечатли с доста острото изказване против Борисов, след което следваха и другите партии, които всъщност можеха да го и преди. Така не се прави, и накрая пак няма да гласувам.
  • 40 Лея 13

    0 0 Отговор
    Глупости на търкалета! Мунчо е без значение!Тия сами си ритнаха стола, който ги крепеше в тая ненормална коалиция.Цялото писание е отвратителна инсинуация.
  • 41 Лея 13

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Ал Бунди":

    Да кажа че си прав, значи нищо да не кажа.Съгласна съм на сто процента с теб.Ние сме с къса памет и добре че има и някой да помни и да напомня! Само за едно не си прави- че Радев не знае какво иска.Знае много добре даже.Иска да командва парада, ама без да носи никаква отговорност.Всички лоши, само наш Мунчо - целият в бяло.Само че протежето му Киро мин дила му игра сечено и се "еманципира":))И той остана в небрано лозе,горкия властолюбец.Изкефи ме много как си изкараха кирливите ризи и най вече когато Караджов издаде четата и по точно главатарят им,с цитирам същността на изказването му по памет:Киро ми каза, че не иска един ден, ако правителството падне "оня отсреща да харчи парите, както му кефне".А за това, че Радев е в основата на днешните ни политически и икономически каши две мнения няма.И сега пак е в ролята на капацитет и пак акъла дава.Перде.Хич не му пука, че доведе народа си до ново безвремие.
  • 42 иис

    0 0 Отговор
    Тъй като е известно че правителствената криза е нещо по принцип лошо за държавата, причината е повече от ясна: Непрекъснати кризи за да може да се диктуват на България условията на чужди правителства. Радев е вреден за България и трябва да бъде свален и изправен да отговаря пред закона.
  • 43 ХихиКак

    0 0 Отговор
    Цели да си оправи родата в село славяново