24 Юни, 2022 10:00 4 476 35

Хаосът в България: какво ни чака сега?

  • кирил петков-
  • българия-
  • вот на недоверие-
  • хаос-
  • продължаваме промяната-
  • има такъв народ-
  • герб-
  • дпс-
  • предсрочни избори-
  • румен радев-
  • бсп

Ясно е: ще има избори

Хаосът в България: какво ни чака сега? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Най-вероятното развитие на политическата криза след свалянето на кабинета "Петков" са предсрочните избори наесен. Защото от "Продължаваме промяната" заявиха, че ще предложат почти същия състав на правителството, със същия премиер и е почти невероятно той да бъде избран, след като в същия си вид загуби парламентарно мнозинство. ГЕРБ, които ще получат втория мандат, обявиха, че веднага ще го върнат. Президентът Радев, след като на практика се превърна в опозиция на коалицията, на която бе патрон, няма как да даде третия мандат на някоя от другите останали две партии в нея след мандатоносителя - БСП или "Демократична България". Те няма как да съставят правителство без участието на досегашния си партньор ПП, а тя, след като в нейния мандат е наложила същия премиер и министри, няма как да каже "да".

Теории за няколко партийни самоубийства

Ако Румен Радев даде третия мандат на разцепилата се ИТН, окончателно ще се причисли към коалицията на старото статукво, срещу което той вдигаше юмрук по-миналото лято. Но и дори такъв кабинет да бъде избран, ще предизвика още по-голяма протестна вълна и ще управлява под обсада.

Мандат на "Възраждане" пък би бил пълно самоубийство за президента и за ГЕРБ и ДПС, които единствени биха го подкрепили (ИТН така или иначе е в клинична смърт и за нея е без значение). Както и мандат на ДПС - това ще е самоубийство за "Възраждане", която така би се самоубила като ИТН. Двата последни варианта биха изправили България пред гражданска война - дори и ДПС и "Възраждане" открито да се прегърнат, както вече потренираха с общ протест на "Александър Невски" в деня на вота на недоверие.

Ясно е: ще има избори

При така създалата се политическа поляризация е практически невъзможно да се намери формула за съставяне на каквото и да е "национално отговорно", "антикризисно", "експертно" и пр. правителство в рамките на сегашния парламент. Въпросът е дали изборите ще са само временна спирка в един вече двугодишен кризисен цикъл, или, независимо от поляризацията, все пак ще осигурят управленска стабилност и посока на развитие на държавата.

Тепърва социологическите агенции ще отчетат динамиките в електоралните нагласи след политическия трус на 22 юни - някаква адекватна снимка можем да видим едва при сондажите идния месец. Едва ли обаче можем да си представим, че след изборите в парламента ще разполагаме с много по-различна конфигурация от формиралите се вече коалиции - на промяната и на старото статукво.

Решаващо за вота наесен е кой ще успее да вдъхне усещане за сигурност и стабилност у избирателя. Защото ценностното и просто фенско разделение ще мобилизира до крайна степен само твърдите партийни ядра. От едната страна са избирателите срещу корупцията - градска средна класа, традиционните левица и десница, и феновете на новата генерация политици на "Продължаваме промяната" (ПП), които получиха нов заряд след свалянето им от власт. От другата страна са вечно лоялните избиратели на ДПС и на най-дълго управлявалата ГЕРБ, за които стабилността е над всичко, а моралните задръжки са отвъд обръчите от фирми и пълните със златни кюлчета нощни шкафчета.

При растяща инфлация и несигурни социални плащания, за значителна част от хората, които не са по площадите, дневният ред не е борбата за отвоюване на държавата от мафията. Изследване на "Евробарометър", огласено тези дни, сочи, че за 70 на сто от българите - почти два пъти повече от средното за ЕС - овладяването на цените е най-важно, дори да е за сметка на базисни ценности.

Какво трябва да направи кабинетът на Петков?

Правителството на четворната коалиция не успя да обясни, че войната, която Путин започна в Украйна, в значителна степен е причина за инфлацията. Лозунгът на ПП при свалянето им от власт, че пари има за всичко, когато не се краде, засега няма по-голям успех от обяснението на традиционната десница, че ако имаме независима съдебна власт не само ще живеем по-справедливо, но и по-богато.

На коалицията на старото статукво ѝ е много по-лесно да манипулира един по-слабо критичен електорат за цените на горивата и за общата инфлация. Борисов отдавна си приписва заслугите за по-евтиния хляб и бензин по негово време, сякаш България не е отворена икономика, зависеща от международните пазари, а цените се спускат от ЦК на БКП.

Затова пред партиите от досегашната управляваща коалиция на първо място стои задачата да убедят широката публика, че не са причина за кризата, а нейното трайно решение. И че ще осигурят стабилно и добро управление, а не просто няма да допуснат Борисов, Пеевски и Костадинов на власт.

Ако България не може да се справи сама?

Ако обаче в следващия парламент отново имаме патова ситуация, партиите от двете страни на фронта ще трябва да жертват лидерите си. Ако ПП пак е мандатоносител, то Кирил Петков да не е премиер. Ако ГЕРБ е първа сила, то Бойко Борисов да не е дори партиен лидер. А Пеевски и Копейкин да бъдат пратени в глух коловоз и да не влизат в ничии сметки за властта. Така евентуално ще може да се състави някакво правителство, което поне да е обединено около ключови национални приоритети. Ако ли не, да мислим за някакъв вариант на управление отвън - да станем протекторат на ЕС или руска Задунайска губерния.

Автор: Веселин Стойнев


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДПС КГБ ДС

    30 7 Отговор
    Махнете ДПС за да тръгне държавата !

    Коментиран от #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Анонимен

    28 5 Отговор
    Чака ни инфлация, високи цени и политически цирк, а ни трябва работещо правителство и решителни министри в него
  • 4 анонимен

    27 8 Отговор
    Идват тежки времена не само за България а за целия свят. Нищо не зависи от Българските депутати.
  • 5 666

    20 25 Отговор
    За продължаващата криза вината е на един човек. Това е Радев който раздели хората и пося омраза. Извърши преврат с помоща на КГБ. Иска да наложи еднолично управление и да ни превърне в съветски придатък. Това е задачата на пРезидента.
  • 6 Флипп

    19 6 Отговор
    Да станем протекторат на ЕС?!? Тоест в момента не сме колония така ли, смешни продажници!!
  • 7 Тони

    27 12 Отговор
    Мразещия пенсионерите Боко, ги беше оставил на глад и мизерия, защото те не можеха да му връщат обратно 40% , както правеха приближените му фирми за обществени поръчки. Затова се сърдете на него. ПП тъкмо започнаха промяната и ги катурнаха от властта. И сега пак обратно, където си бяхме.
  • 8 Иво

    14 22 Отговор

    До коментар #1 от "ДПС КГБ ДС":

    Махнете Радев и държавата ще се отърве от ДС и КГБ.

    Коментиран от #17

  • 9 МОСКВА 7+1+12*13"6"8'6:0

    23 9 Отговор
    Чака ни това,което етническите Българи искат,а именно възстановяване на отношенията с Велика и Достойна Русия. Нещо повече,този път ще има една Единодържавие на Българи и Руси. Чака ни също така Народен съд и етническо прочистване на земите ни,тъй-като от тридесет години сме под диктат на малцинствата-турци,евреи,арменци,роми. Тежко и горко на Ердоган и съвсем подивелият му народ!

    Коментиран от #14, #23, #26

  • 10 Хасковски каунь

    9 6 Отговор
    9 - ти Септември и тотално чистене на боклуци
  • 11 Пъци

    6 1 Отговор
    На маминото присъствието му в България винаги се отразява добре,я виж как се е поправило.Докато беше "в изгнание" беше заприличало на вейка.

    Коментиран от #12

  • 12 Пъци

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "Пъци":

    Прогнозата за ДПС ще да е оптимистична,щом му се е върнал апетита,че иначе от трвоги и притеснения се беше затрило,горкото.Пак ще има баница>
    Гласувайте,не се стеснявайте.....
  • 13 един от многото

    12 0 Отговор
    Докато депутатите са като тези двамата , единия пожизнено , другия с не повече от едно посещение в парламента за година и 70 % софиянци , ще е все така. Управия може да има единствено ако се забранят партиите и избора за депутати се прави за по четирима души от област избрани от избирателите в областта и задължително да са жители на областта!
  • 14 Госあ

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "МОСКВА 7+1+12*13"6"8'6:0":

    Добре де, и кой ? Аз пък искам отношения с Китай (те съм против Русия, разбира се), защото това е единственият и едничък шанс за индустрия, наука и земеделие в България. Питам кой ? Само не ми казвай Козето. Нито в Пекин, нито в Кремъл ще го пуснат да припари.
  • 15 наблюдател

    12 0 Отговор
    Снимката е показателна - я кой очевидно е най-доволен от ситуацията.
  • 16 Накратко

    16 2 Отговор
    Чака ни още по-голяма мизерия, глад, плашене с нови и стари пЛандемии, затваряне, репресии и накрая за капак може и една война до последния прост Ганю срещу "световния враг" - Русия.
  • 17 Опааааа

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Иво":

    И ГЕРБ!....... И ГЕРБ!!
  • 18 квя

    17 0 Отговор
    И какъв е проблемът, че ще има избори? Навремето Белгия 2 години нямаха правителство. Да не би да са фалирали? Тук първо трябва задължително да се въведе МАНДАТНОСТ за депутати, министри и всякакви ръководни длъжности. И след това избори!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Боклуци

    9 4 Отговор
    Премахване на ДПС ТОНА Е ОСНОВНИЯТ ВРАГ НА БЪЛГАРИЯ.
    РУСНАЦИТЕ ЧРЕЗ ДОГАН СЪЗДАДОХА ТАЗИ НЕЗАКОННА ПАРТИЯ.
  • 21 заспала кокошка сън сънувала

    1 13 Отговор
    ЗА КОПЕЙКОВЦИТЕ ГЛАСУВАТ 7МЛН ИЗБИРАТЕЛИ И НИ ПОВЕЖДАТ КЪМ СВЕТЛИЙЙ ПУТЛЕРИСТКИЙ СТРОЙ НА ЕВРАЗИЙСКИЙЙ СОЮЗ
  • 22 Осман

    4 3 Отговор
    Сега ви чака да станете покорен вилает на Османската империя. Боко за надзирател. Браво Слави!
  • 23 Трета световна война

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "МОСКВА 7+1+12*13"6"8'6:0":

    Отворете очите си, вижте реалността. Русия и Турция вървят заедно като пакет. Не можете да избирате между двете. Или Запад или Русия + Турция.

    Коментиран от #32

  • 24 Шамана на Монтерей

    7 4 Отговор
    Основният проблем на България са българите.Над 30 години минаха от "дворцовият преврат",а това стадо си остана стадо в по-голямата си част.Мутиралите комунделски групировки на които се раздели БКП и ДС,продължават да промиват мозъците на предимно провинциалният по манталитет електорат,който реве и жали за "незабравимият соц",Бай Тошо и "вечната дружба" с "братушките".В България не се извърши лустрация,която да изхвърли от власта комунистите по простата причина,че комунистите никога не излязоха от власта и съответно не позволиха да се извърши лустрация.БСП,СДС,НДСВ,ГЕРБ,ДПС са пълни с бивши ченгета от ДС и техните наследници.Винаги са защитавали под една или друга форма интересите на Кремъл и по-този начин обрекоха на бедност българите.И простият народец,продължава мазохистично да ги вкарва в Парламента,заедно с откровенни популисти и псевдопатриоти,като Волен Сидеров,Яне Янев,Валери Симеонов,Костя Копейкин и бандити като Пеевски,Марешки и подобни криминални елементи.Сегашното правителство не е по-различно от тези преди него.Това,че БСП е в него е достатъчно да бъдете подозрителни.Самата идея да се съберат в една беспринципна коалиция четири различни партии,като не съм сигурен дали ИТН са самостоятелен политически субект е порочна и няма как да работи ефективно.В момента България се връща в началото и средата на 90-години по времето на Филип Димитров,Луканов,Попов,Беров,Инджова,когато правителствата караха от няколко месеца до две години и бяхме в постоянна
  • 25 Митев

    8 0 Отговор
    Каквото и да стане, очаква ни много трудна зима,дано има основни продукти по рафтовете на магазините,за отопление на дърва,очаквайте и по голяма престъпност,за това кой е виновен оставам на всички един от вас да прецени.....
  • 26 безпартиен

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "МОСКВА 7+1+12*13"6"8'6:0":

    Тези хапчета дето ги пиеш не действат!Трябват ти по силни,че виж сега какво си написал!На преглед веднага!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 С хаосът

    3 2 Отговор
    и предателствата дотук - Просто Киро оттече в мръсния канал.
  • 32 Глупости

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "Трета световна война":

    на търкалета!
  • 33 Зайко Байко многознайко

    1 0 Отговор
    Така, стигнахме пак до 1990 г. Не мога да губя времето си да пиша постове, пълни с факти и потенциал с който да направя така, че да може народът ми да погледне и да разбере веднъж и за винаги , че да си наивен и да се подчиняваш на дребни шмекери с криминални наклонности, добрали се незнайно как във властта се описва с една дума , наивност да не кажа , че тази дума е мекото изражение на глупост. Озаптявам се да не пиша повече , просто няма смисъл! Само ще цитирам един велик политик:" Всеки народ заслужава правителството си"!
  • 34 мафия

    2 0 Отговор
    Чака ни коалиция ПП-ГЕРБ-ДПС! Про-европейска, натовска и про-американска! И ... антинародна!
  • 35 ВРЕМЕ Е ДВАМАТА ОТ ФОТКАТА ДА ОТИДАТ

    1 0 Отговор
    В БОКЛУКА , КАТО ВРАГОВЕ НА БЪЛГАРИЯ !