Last news in Fakti

30 Юни, 2022 21:00 2 786 23

Консултациите при президента: Какви сметки си прави Радев

  • румен радев-
  • консултации-
  • кирил петков-
  • корнелия нинова-
  • герб-
  • пп-
  • бсп-
  • има такъв народ

ПП и БСП не отидоха при президента Радев, той пък набързо ги отряза от консултациите. Първите демонстрираха наранено его, а Радев реагира детински.

Консултациите при президента: Какви сметки си прави Радев - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Около консултациите при президента, свързани с конституционната процедура по връчването на мандата за съставяне на правителство, се създаде излишна драма и напрежение. Никаква полза няма за хората и за държавата като цяло от израждането на консултациите в борба за надмощие между Радев, от една страна, и ПП и БСП от друга.

Наранено политическо его?

Най-напред, ПП и БСП абсолютно ненужно, според мен, се отнесоха неуважително към президентската институция. Те решиха да не отидат на насрочените срещи с държавния глава, като аргументите, които изтъкнаха, за да поискат отсрочка, не звучат достатъчно сериозно. Актуализацията на бюджета, а донякъде и партийните съвещания са значими дела, ала тези обяснения сигурно са прозвучали за мнозина като несръчни оправдания, за да се прикрие крехко и наранено политическо его.

Радев може и да е критикувал неоснователно, за да не кажем нападал, ПП и БСП. Но конституционната процедура не трябва да става заложник на политически боричкания. Час по-скоро трябва да се изясни: ще може ли този парламент да роди ново правителство, та макар и „седмаче”, или ще се ходи на нови избори. Както се вижда от последното изследване на „Галъп”, над 60% от българите са на мнение, че настоящата ситуация (правителство, свалено с вот на недоверие, неясни политически и икономически перспективи) е проблематична. Най-много - над 40%, очакват да се реализира нов кабинет – с мандат на ПП.

Хората очакват действия

Като не отидоха на консултациите в понеделник от ПП оставиха впечатлението, че не оценяват достатъчно тези очаквания. А това може да се окаже тежка политическа грешка, която да отблъсне избиратели. Според мен, хората искат да видят действия - ясно поемане на отговорност, решителност, а не фасони и чупене на ръце.

Ако от ПП, а и от БСП бяха изтъкнали аргумента, че им е нужно повече време, но не за друго, а за да проведат предварителни разговори за състав и подкрепа за кабинета, едва ли някой би ги упрекнал. Но и това, задължително, трябваше да бъде направено учтиво, професионално. От своя страна, Радев реагира твърде детински, като също не остана длъжен на ПП и БСП. Той ги „отряза”, внезапно слагайки край на процедурата по консултациите. Излишно е да казвам, че президентът можеше да подскаже на политиците, че според него не са били на „нужното ниво”, но без подобни резки маневри.

За капак, вместо за мандата, Румен Радев и Тошко Йорданов превърнаха срещата във вторник в анализ на доскорошното българско вето върху РСМ и „френското предложение”. Йорданов и Радев взаимно си вдигаха топката по тази тема; явно се разбират добре по нея. Ясно е също, че тук има опит за заиграване с тези близо 60% от българите, според които „националните ни интереси” не са отчетени във „френската оферта”(„Галъп”). Стрелите на ИТН и президента като че летят в една посока – срещу ПП и всички останали (без „Възраждане”, разбира се), които гласуваха за падането на ветото. Остава Радев да връчи третия мандат на ИТН – само и само, за да унижи БСП и ДБ.

За какво се готви Радев

Да не би президентът да се явява на избори на есен? С кого, как – под маската на „Български възход”? Или пък обмисля да управлява съвместно с коалиция „Кремъл” („Възраждане”, „Български възход”, една „опитомена” БСП плюс, може би, възкръсналото ИТН)? Или пък си прави други сметки: да управлява със служебни правителства, като за целта, разбие на пух и прах и без това разнебитената партийна система, поощрявайки схватките в нея. Това би бил печален край на втория мандат на Радев. По-важното: това е страшна и срамна перспектива за европейска България. Наивно е да смятаме, че противоборството между президента, една или друга партия и техните лидери, може да изчезне с магическа пръчица. Явно е, че причините са по-дълбоки, че има сблъсък на политически визии; не става просто дума за дребнавост, за обидчивост.

Но в името на България, особено в този момент, когато страната е на ръба на тежка политическа криза, трябва да бъде обявено поне прекратяване на огъня, вместо студената война да ескалира в гореща.

Автор: Петър Чолаков


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истина

    17 21 Отговор
    На Радев сметката я прави Мутрофанова.Гласуването в СЕМ и запазването на човека на Шиши и Боко Кошлуков с подкрепата на Радев свали всички карти.
  • 2 Хахахах

    9 8 Отговор
    А! Ей го бе! Българския Ал Бънди!
  • 3 Факт

    13 8 Отговор
    Няма ли кой да каже на Генчовска, че нота не се подписва, а се парафира!!!
  • 4 РАДЕВ Е

    22 17 Отговор
    ПЪРВИ ПРИЯТЕЛ НА ПУТИН...ОТ САМОТО ДЪРЖАНИЕ МОЖЕ ДА ГО ОПРЕДЕЛИТЕ...ТРЯБВА ДА СИ МНОГО ГЛУПАВ ДА НЕ ГО ОСЪЗНАЕШ...
  • 5 дедо Герчо

    6 7 Отговор
    ГАГАРИН Е У НЕБРАНО ЛОЙЗЕ,ИДЕ ИНСТРУКТИРАН ОТ МАДРИД...ХЪХЪХЪ...
  • 6 ОСТАВКА ФАТМАК!

    16 9 Отговор
    кой беше този ФАТМАК рад€в...?
  • 7 Радев почна да се прави на цар.

    10 9 Отговор
    Вече почва и да командва правителство, което не е служебно ! Радев: Петков да свика заседание на Министерския съвет
    Да оцени последствията от ескалацията на кризата в двустранните отношения с Русия
  • 8 Наблюдател

    13 5 Отговор
    Президентът търси всеъзможни начини да разбие настоящата политика сцена, за да разчисти пътя на неговият политически проект оглавяван от ген. Янев!!! Тук се намества цялата заобикаляща го кохорта от бивши служители на ДС!!!
  • 9 К...рнелия

    10 7 Отговор
    Оставка! Щом служиш на Путлер и Мутрафонова!
  • 10 666

    10 6 Отговор
    Топлите чувства между Радев и Чалгарите доказва заговора за унищожаването на политическата система в България. Славчо и Радев са национални предатели и работят в интерес на Путин и руските партии. Тези двамата трябва да бъдат съдени за измяна.
  • 11 Иво

    11 5 Отговор
    Радев е заплаха за националната сигурност. С помоща на Чалгаря иска да изкара България от НАТО и ЕС. Неговата цел е да стане наместник на Путин за България. Тласка страната към евразийския съюз. Смяната на системата се подготвя поне от 10 год. Трябва да ги спрем.

    Коментиран от #16, #19

  • 12 Какви сметки

    6 4 Отговор
    да си прави фатмака освен дали може да се завърти още един път на лоста, докато "жена му" пуши до кофите за боклук.
  • 13 Ефросина

    5 5 Отговор
    "да управлява със служебни правителства, като за целта, разбие на пух и прах и без това разнебитената партийна система, поощрявайки схватките в нея...." Правилно, разнебитена е партийната система. Генерал Румен Радев единствен по рода си демократичен Президент от 1989 насам към 2022.
  • 14 ГЕРБ

    8 1 Отговор
    Радев постигна своето сега ще управлява на воля с тази измишльотина служебно правителство такава глупост няма никъде по света .
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ефросина

    1 4 Отговор

    До коментар #11 от "Иво":

    Защо мислите така ? ЕС и НАТО са в криза от 24.02.2022 украинския проблем, с неясноти ! Що се отнася до Евразийския съюз, той не е на принципа на Европейския. Икономически съюз е и България и без да е в него може да търгува с някои от държавите както прави Ердоган например.
  • 17 Мъка, мъка

    4 2 Отговор
    Радев се оказа пълен провал.
    От "МутрИ, вън" достигна до "МутрО, вън"
  • 18 ЕДГАР КЕЙСИ

    3 1 Отговор
    ЕДИНСТВЕНАТА ЗАДАЧА НА РЕZИДЕНТА ФИГУРАНТ ....... Е ДА ИЗТЕГЛИ , БЪЛГАРИЯ ОТ ЕС И НАТО ...... И НИ ВКАРА В ЕВРАZИЙСКИЯ СЪЮЗ...... ФАКТ !

    Коментиран от #20

  • 19 Дедо

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Иво":

    (М)Инджев, ти ли си?
    Путин в стаята ли е?
  • 20 ДАЙ БОЖЕ ДА СТАНЕ ТАКА ,

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    ДАЙ БОЖЕ !
  • 21 РАДЕВ КАРА УМЕЛО САМОЛЕТА ПРЕЗ ГОЛЯМАТА

    1 2 Отговор
    БУРЯ НО МУ СЕ НАЛОЖИ ДА ФЪРЛИ БАЛАСТА КИРО , за да спаси ДЪРЖАВАТА ОТ ПРЕДАТЕЛЯ !
  • 22 Дани

    3 1 Отговор
    КАКВИ СМЕТКИ СИ ПРАВИ ТО Е ЯСНО ДА ПРОДЪЛЖАВА ДА Е РАЗЕДИНИТЕЛ И ДА ИМА СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО ЗАЩОТО НА ФАТМАКА МУ ХАРЕСА ДА Е САМО ТОЙ И ТОЙ ДА ДИКТУВА ВСИЧКО В ДЪРЖАВАТА !ЖАЛКО ЧЕ ГЛОСУВАХМЕ СА ТЕБ !ЖАЛКО ПРЖДАЖНИКО!
  • 23 Анонимен

    0 0 Отговор
    Умни назначава Гн Радев. Кой е учил на запад ще сполучи. Вижте им автобиографиите им. Умен е, а дали е чешит, това го каза покойният Стефан Данаилов. Конкуренцията е жестока и няма място за сърдене. Лично мнение.