Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Юни, 2022 16:00 6 902 38

В Украйна се събужда призракът на Гладомора

  • военни престъпления-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • гладомор-
  • геноцид-
  • глад-
  • зърно-
  • холокост-
  • втора световна война-
  • ссср

Руснаците "вече откраднаха много зърно от нас и са способни да ни вземат всичко", отронва тя

В Украйна се събужда призракът на Гладомора - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Мисля, че гладът ще се върне": оцеляла през гладните години – 30-те, Мария Гончарова се страхува отново да изживее онзи ужас в момент, когато Киев обвинява Москва, че отново използва храната като оръжие, пише БТА.

Деветдесет и три годишната жена трупа у дома какво ли не от страх да не настъпи недоимък, белязана доживот от Сталин, причинил смъртта на милиони с колективизацията на украинските земи по времето на СССР. Откакто Русия нахлу в Украйна, възрастната дама с червена забрадка чува как ракетите прелитат над хубавата ѝ небесносиня дървена къщичка в село Черемушна в източната Харковска област. И много лоши спомени ѝ идват наум. "Оцелявахме само с по един печен картоф и брашно" на ден, твърди Гончарова, която гледа три кокошки в мъничката си градинка.

Инвалидната пенсия от 2000 гривни – близо 65 евро месечно, ѝ стига колкото просто да съществува; тя цепи всеки грош надве и все още готви на печка с дърва. По пода на жилищната стая са пръснати брезови клонки – въздухът е свеж и чист. Руснаците "вече откраднаха много зърно от нас и са способни да ни вземат всичко", отронва тя пред АФП и се кръсти.

Геноцид

Това е страх от връщане на "Гладиатора" – украински термин, означаващ "изтребване чрез глад" на местните селяни от съветския режим през 1932-1933 г., когато според оценки на историци загиват много милиони хора. Армията на руския президент Владимир Путин бомбардира запасите им от зърно и украинците негодуват. Защото за Киев тази дума е синоним на геноцид, какъвто е организиран вече навремето, за да смаже плахия му порив към независимост.

"Съветското правителство използваше храната, за да постига целите си, убивайки масово онези, които му се противят", отсича Людмила Гриневич, директорка на научно-образователния център за изследване на Гладомора. Русия и други историци впрочем отхвърлят подобни заключения - според тях тези събития се вписват в контекста на глада, връхлетял тогава също Централна Азия и руските земи.

Сега, когато светът е застрашен от глобална продоволствена криза, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обаче обвини в края на май руския президент Владимир Путин, че "използва храната като оръжие". Андрий Ермак, шефът на администрацията на украинския президент Володимир Зеленски, каза неотдавна, че Русия се опитва "да повтори Гладомора".

"30-те години на 20-и век са твърде подходящи за прокарване на паралели, защото и тогава е имало опит да се унищожи онова, което днес можем да наречем украинска политическа нация", коментира Людмила Гриневич. "Зърното на украинците е било иззето и те са измирали от глад, после съветската власт им е върнала една част, но само на онези, които склонят да влязат в колхозите" – огромните съветски кооперативни селски стопанства, добавя тя.

Заличена памет

Харков, разположен на над 450 километра източно от Киев, от 1919 до 1934 г. е бил столица на Украинската съветска социалистическа република и областта се е нареждала сред 23-те най-плодородни в СССР. В околностите на селото на Мария Гончарова "една трета от местните жители са умрели", припомня Тамара Полишчук, уредник на музей, посветен на темата.

"По време на Гладомора властите са престанали да регистрират смъртните случаи", отбелязва специалистката, изследвала задълбочено въпроса.

По думите ѝ всяко тукашно семейство все още е белязано от спомена за онова време, който СССР се е опитвал да заличи десетилетия наред и който Украйна е успяла да съживи едва като независима страна след 1991 г. При всяко положение възрастната жена от Черемушна, която ни показва своите запаси, се радва, че "все още има по малко от всичко".

"Помагат ни цял куп страни. Доставят ни разни стоки, разпределят помощи сред хората. Господ обаче знае докога", въздиша тя и излиза да поседне в пруста, под сянката на орехово дърво.

(Андрей Шарков)


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 МАЙДАН

    80 16 Отговор
    Съд за 💤 Зеления 💤 !
  • 3 ВЛАДКО

    71 14 Отговор
    ЗЕЛИНСКИ ЖИВ ЛИ Е ДНЕС НЕ ПИШАТ ЗА НЕГО
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    56 13 Отговор
    "Победителите взимат всичко", стара максима.

    Коментиран от #7

  • 6 В.В.П.

    70 11 Отговор
    Зеления ви президента продава зърното на кредиторите ..И почват да обвиняват Русия .Както ,да речем беше през 90 те ,се появи легендата за голодоморъът,през 32ра..Взема оръжие и дава зърно .Ама на Русия не и пука от това ..Тя е свикнала .Всички я обвиняват .Дебелокож мечок.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 КАЛИ

    36 4 Отговор

    До коментар #7 от "мечо":

    ДЖИНА СТОЕВА ТИ ПРАЩА ПОЗДРАВИ И КАЗА ДА ИЗТРЕЗНЕЕШ
  • 9 В.В.П.

    38 8 Отговор
    В Харков няма укри..Има укро гсрнизон,които ще бъде премазан от донбасци..Малко по малко .ДАЙТЕ НЯКО РУБЛА НА ЖЕНАТА!.От ДВ ..
  • 10 Раша пак е зад желязна завеса

    7 46 Отговор
    Навремето като бяха ритнати от цял свят раша претърпя гладомор,тогава пак щяха да търгуват само с диктаторски държави,с.корея,Еритрея,Сирия,и накрая паднаха на колене от глад,щатите им пратиха контейнери с замразени пилешки бутчета,раша не произвежда и грам месо,внасяха 75 процента от щатите
  • 11 Опааа

    33 5 Отговор
    Лелееее,колко трогателно! 🤦‍♂️
  • 12 а такааа

    35 5 Отговор
    Това е страх от връщане на "Гладиатора" – украински термин, означаващ "изтребване чрез глад" на местните селяни от съветския режим през 1932-1933 г.
    а бе, ръсел кроу жив ли е бил тогава ?
  • 13 човек от народа

    40 6 Отговор
    плашат укрите с гладомор, както дпс плаши братята ни турци с възродителен процес. все някой ще се върже !
  • 14 Tърновец

    34 6 Отговор
    В Израел всеки ден мърморят за холокоста и всеки ден гонят от домовете им и убиват мирни хора
  • 15 МирО

    44 9 Отговор
    Не се притеснявайте, до октомври ПОКРАЙНИНАТА ще е територия от РФ.
    А руснаците своите не оставят :
    Рашаните ще се погрижат за нормалното население - няма да гладува.
    Те ще се погрижат и неонацистите - има много да се строи и въстановява,
    който работи ще яде, който не иска -куршум (и без това си гое заслужил).
  • 16 Иванушка  🇷🇺

    38 8 Отговор
    "...Руснаците откраднаха от нас...." - това вече е Епичен Виц. Като да "откраднеш" от циганин, габровец или шотландец. От украинец по-крадливо и корумпирано азиатско племе здраве му кажи. 99% от евро политиците са се завърнали без смартфони и часовници, а Щатския военен министър Остин Пауър "загубил" пистолета си докато чакал на опашка за единствената тоалетна в инак "петзвездния" хотел 😄😄😄
  • 17 Клемансо

    13 5 Отговор
    Украйна е съветска република от 1927 год. ане от 1919 . Лллккку

    Коментиран от #30

  • 18 Дабе

    23 4 Отговор
    Кой е виновен за ВСВ Хитлер или Сталин?Според новите демократични разбирания днес би трябвало да е Сталин,защото се отбранява нападайки Хитлер.Педофил обарва момченце,което се оплакало в полицията,кой е исрода?Момченцето разбира се,защото е трябвало да позволи на педофила да се облекчи и той е човек на Бога,според демократичните разбирания.Има и още такива "разбирания"с хиляди
  • 19 123

    29 6 Отговор
    Зеления ще им дава от белото и ще живеят в илюзия. Слава на Русия
  • 20 Бесарабски българин

    24 4 Отговор
    Идвал глад, крещят нацистите( запада), защото Украина не можела да си продаде всичкото зърно на тях, или по-точно да го подари, след като сатанистите им изпратиха старото си оръжие, което и за скрап не става.
    Украина произвежда 1% от световното производство, с което не само , че няма да "спаси" света от глад, но и ще ѝ вземат и това което има, и което Зеленски е обещал на Сащ – в Сащ само 7% от тазгодишната реколта от зърно е засята поради високите цени на торове и препарати; земеделците са се преориентирали към соята, която не се нуждае от тези скъпи разходи и затова Сащ ги грози глад, какъвто е имало през Голямата Депресия, и от глад са умрели над 3 000 000 милиона човека.
  • 21 ВСВотСАЩ

    23 4 Отговор
    Само глупости.Какъв Геноцид???!
    През 2003 в 58-ата сесия на ООН заключи, че Голодомора в СССР 1932г., не е геноцид а "национална трагедия". Същата "национална трагедия" като гладоморът в САЩ в годините на Великата депресия през 1930-те.
    През същата 1932-33 г. в САЩ има американски голодомор, предизвикан от алчните корпорации, и тогава в САЩ умират милиони американсци, ОТ ГЛАД, но е забранена тема загиналите са 7-9 милиона американци. Тогава създават американския ГУЛАГ, гладните американци строят инфраструктурата на САЩ за паница чорба и консерва боб.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Укрите

    21 2 Отговор
    си изнасят зърното с тирове през Полша, Румъния и България.Да си гледат наркомана зелен,че прави пари от всичко,а на Русия да благодарят,че ако не беше тя,до сега всичкото зърно щеше да бъде изнесено!
  • 25 Ей неграмотник

    12 1 Отговор

    До коментар #7 от "мечо":

    още ли си жив.Скоро не беше ръсил простотии.Иди изкарай поне първи клас,да не те подиграват хората!
  • 26 Сандо

    18 2 Отговор
    Ами защо си давате житото на Запада бе ахмаци?И после се чудите кой ви ... в гащите.То бива тъпотия,ама украинците поведоха в тоя спорт и на макетата.
  • 27 Житото се изнася за САЩ от пристанище

    16 1 Отговор
    Джурджулещ в Молдова и две Румънски такива!! 20мил тона, жито от старата реколта отива в САЩ!! Тиражирате лъжи!! Гладомор няма, да, има, опитват се Украйна и САЩ да изнесат всичкото жито от страната и да обяват Гладомор, както го правите в момента!! И Русия да е виновна, житото го Изнасят Украйна и САЩ от 02.2022год С кораби, денонощно!!
  • 28 Ххххх

    13 1 Отговор
    Важното е ,че оръжието е в изобилие ,ще продават и купуват жито! Сами си унищожиха държавата!
  • 29 хахаха

    3 2 Отговор
    Това е страх от връщане на "Гладиатора" – украински термин, означаващ "изтребване чрез глад"..."Гладиатора" ,"Гладиатора" ,"Гладиатора" .....смяяяяяяяях:)))))
  • 30 ами

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Клемансо":

    меко казано, не си прав...от 1922 година е съветска република...но кой съм аз да споря с Клемансо...:)))))
  • 31 А, де

    6 2 Отговор
    На колко години е била г-жа Гончарова през тридесетте и помни ли войната с Хитлер, кой ги спаси тогава
  • 32 Чочко от комедията на Зелчо

    11 1 Отговор
    За украинската политика няма значение че народа ще гладува.Важно е фашистите да са сити и да правят милионите от умиращият народ Зеленски ще отиде в USA и от там ще се сме на глупавите украинци.Сит на гладен не вярва.А със зърното което продава Украйна купува оръжие за да угоди на англосаксонските фашисти и европейски те им поддръжници.КАКВОТО СИ НАПРАВИШ САМ И ГОСПОД НЕ МОЖЕ ДА ТИ ПОМОГНЕ.ЛОШОТО Е ЗАРАДИ ТАЗИ ПОЛИТИКА ЩЕ СТРАДАМЕ МНОГО ВСИЧКИ НИЕ. ВЕЧЕ СЕ ВИЖДАТ РЕЗУЛТАТИТЕ.КАКВО ЩЕ Е ЗА НАПРЕД,??
  • 33 Жито има в Изобилие в Украйна!!

    9 1 Отговор
    Всичко се изнася за САЩ!! През Украинското пристанище Джурджулещ на Молдовска територия, През Румънското Констанца и още едно Ръмънско пристанище!! На месец се товари на Кораби за САЩ около 2мил тона зърно!! През Полша се изнася към Европа?? Гладомор иска да спретне Зеленски в териториите, които няма да са повече към Украина!! Жито Много Изнася се!! Останалото са дежурните Фейкове!?
  • 34 Иван

    6 2 Отговор
    Тази бабка не държеше ли автомат Калашников пред CNN?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 чичо Кърле

    5 1 Отговор
    ЩЕ ИМА ГЛАДОМОР. ДА НЕ МИСЛИТЕ ЧЕ ЖЕЛЯЗОТО КОЕТО ВИ ПРАЩАТ Е БЕЗ ПАРИ?- ЗЕЛЕНИЯ ВИ Е ПРОДАЛ ВСИЧКИ И ВСИЧКО. ЖИТОТО ТОЙ ГО ИЗНАСЯ .
  • 37 Да /не/живее Украйна.

    1 2 Отговор
    Я СЕ ОПИТАЙ ДА ОТКРАДНЕШ ОТ ЕВРЕИН.
  • 38 Андрей Шарков? Какъв Гладомор??

    1 0 Отговор
    В Украйна има още 10 мил тона от пшеница от старата реколта, няма къде да складират новата!! Пишете глупости, жито, царевица, слънчоглед пълни складове, тиражират се откровени лъжи!!