Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Декември, 2022 13:19 2 191 41

Резолюцията за Гладомора напомни за предишна „специална операция“ на Русия

  • гладомор-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • германия-
  • резолюция-
  • геноцид-
  • глад-
  • владимир путин-
  • йосиф сталин-
  • ссср

Поголовната гладна смърт не е била резултат от слаба реколта, а от преднамерените действия на политическото ръководство на СССР

Резолюцията за Гладомора напомни за предишна „специална операция“ на Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В сряда германският парламент одобри с голямо мнозинство резолюция, с която квалифицира като геноцид Гладомора – масовия глад в съветска Украйна в началото на 30-те години на миналия век, предизвикан от Кремъл, за да пречупи украинската съпротива срещу колективизацията и да наложи болшевишкия колхозен модел на селско стопанство, пише БТА.

Резолюцията в Берлин беше гласувана броени дни, след като Украйна, срещу която в момента Москва провежда „специална военна операция“ против „нацистите“ в съседната държава, отбеляза 90-тата годишнина от трагичните събития по време на Гладомора, отнели живота на поне 3 милиона украинци. Германия осъди Гладомора, след като миналата седмица папа Франциск сравни сегашните страдания на украинците с тези преди 90 години, при „изкуствено предизвиканото от Сталин изтребване с глад през 1932-33 г."

Още новини от Украйна

На фона на продължаващата руска инвазия в Украйна германските парламентаристи заявиха, че „поголовната гладна смърт не е била резултат от слаба реколта, а от преднамерените действия на политическото ръководство на СССР начело с Йосиф Сталин, който гледал с подозрение на всичко украинско“, цитира документа АП. Както отбелязва по време на дебатите в Бундестага Робин Вагенер от управляващата партия на Зелените, „убийството с глад е целяло да потисне украинското национално самосъзнание, украинската култура и език“, затова „паралелите с днешния ден са очевидни“.

Според вчерашната реакция на Москва германската резолюция е пореден опит „да бъде оправдана насажданата в Украйна кампания за демонизиране на Русия“, предаде ТАСС. В изявление на руското МВнР се казва, че „депутатите от германския парламент са решили демонстративно да подкрепят политико-идеологическия мит, подхранван от украинските власти по инициатива на ултранационалистически, нацистки и русофобски сили“. Интерпретацията на Москва е, че използвайки приписвания на СССР измислен от украинските националрадикали акт на геноцид, германският политически елит се опитва да намали вината си и да размие спомена за безпрецедентния характер на „безбройните човеконенавистни престъпления, извършени от нацистка Германия през Втората световна война“.

Москва изтъква, че Бундестагът трябва да се срамува от такива аморални решения, възраждащи фашистката идеология на расова омраза и дискриминация. А зам.-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев заяви, че в „специалната военна операция“ противникът „не са украинците като нация, това наистина са близки хора“, а именно тези, които внедряват в страната нацистката идеология и го правят, честно казано, не без успех, цитира го ТАСС. Медведев предложи създаване на музей, посветен на героите от „специалната военна операция“, в който „да има и знаци, свидетелстващи за нацистката природа на нашия противник“.

По повод германското осъждане на Гладомора като геноцид, Радио „Дойче веле“ посочва, че използването на глада като оръжие е изпитан съветски похват и припомня за ситуацията в обсадения Западен Берлин през 1948-49 г. Тогава Сталин е амбициран да изтощи тамошното германско население чрез продължителна обсада и глад. Целта – да бъде подкопано доверието на тези берлинчани към Запада и да ги накара да се подчинят на съветските окупационни власти, обобщава ДВ. Почти цяла година всички подстъпи към западната част на Берлин остават блокирани и снабдяването става единствено по въздушен мост, обслужван от американци, британци и французи. На всеки 2-3 минути излита или каца транспортен самолет. Съветският план не сработва. Накрая Сталин е принуден да отстъпи, западните окупационни сектори се обединяват и се създава ФРГ, а Западен Берлин получава автономен статут.

В интервю за ДВ 102-годишната украинка Любов Ярош разказва, че по време на Гладомора е била на 13 години. Семейството оцелявало като приготвяло нещо подобно на хляб от коприва и липов цвят. От цвекло си варели чай, а от житни зърна – рядка супа. Кравите в колхозите също измирали от глад, но хората не можели да ползват месото за храна, защото властите заливали мъртвите животни с отровна течност. Германският театрален режисьор Щефан Граф, поставил пиеса за масовия глад, обяснява за ДВ, че десетилетия наред Гладоморът е бил премълчаван, защото европейската левица искала да подкрепи съветския проект и проблемът бил игнориран, за да не бъде „застрашен утопичният продукт на социализма“.

Що се отнася до сегашната война на Русия срещу Украйна, Си Ен Ен подчертава в анализ, че извратената тактика на Путин ни връща към бомбардировките на цивилни през Втората световна война и причинява най-голямото човешко страдание в европейски конфликт след случилото се през 90-те години на миналия век в Босна. „Топлина, вода, електричество, децата, възрастните, болните – това са новите мишени на президента Путин“, каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън на пресконференция на неотдавнашния форум на НАТО в Букурещ. Бруталното отношение към украинския народ е варварско, заяви Блинкън, цитиран от Си Ен Ен.

Когато преди 10 години (Владимир) Жириновски говореше в Държавната дума, че Киев трябва да бъде бомбардиран, в Украйна възприеха това като бълнуване на луд човек, казва днес украинският писател Андрей Курков в интервю за ДВ. Но на практика от 20 години подготвят Русия за бомбардирането на Киев и убиването на украинци, смята писателят. Той допълва, че сега „разни руски политици казват, че тази война била десатанизиране, че Украйна е ад и че омразата към Украйна е свещена, едва ли не канонизирана ненавист“.

Курков изтъква, че амбицията на Путин е да повтори успеха на Петър Първи в Полтавската битка срещу шведите преди 300 години и да се разправи с Украйна, лишавайки я от самостоятелност. В момента, според Курков, се води война на най-високо геополитическо равнище между колективния Путин и колективния Запад. И да се говори за край на войната може само в случай, че „Русия се промени и спре да гледа на себе си като империя, ако се откаже от високомерието си спрямо другите народи, които през годините са се оказвали част от тази империя“. Но и империята, и Гладоморът, и „специалната военна операция“ са част от „руския свят“. По информация от Музея на Гладомора в Киев, 16 държави са признали масовия глад за геноцид, а други са осъдили това като „акт на изтребление“. На 22 октомври 2008 г. Европейският парламент приема резолюция, признаваща Гладомора за ужасно престъпление срещу украинския народ и срещу човечеството.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    14 9 Отговор
    Я ни светнете какво каза путин на шолц днес

    Коментиран от #4, #10

  • 2 Ей го на..

    10 14 Отговор
    Била на 13,сега на 102..Освен да благодари за диетата,кво повече? Що народ и завижда..

    Коментиран от #6

  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    19 14 Отговор
    рабсия в цялата си жалка и измислена история сее само терор и разруха по света, но Зеленски приключи всичко това за по малко от година ‼️

    Коментиран от #11, #28, #29, #31, #34

  • 4 че ставаш

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "Теле":

    фарш
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 12 Отговор
    Бай Дън и МакАрон вечеря за четирима ,
    🇱🇷🇱🇷
    сметката - 500 000$
    🇱🇷🇱🇷
    А Вие колко дарихте за гладна Укропия 🤔

    Коментиран от #8, #25

  • 6 ти нали си поемаш

    2 7 Отговор

    До коментар #2 от "Ей го на..":

    белтъчините
  • 7 ГРИНГО

    14 13 Отговор
    РУСИЯ ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖАВА ДА УНИЩОЖАВА УКРО ФАШИСТИТЕ

    Коментиран от #12

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 БСП за България и кРадев

    16 7 Отговор
    Комунягите могат само да грабят, палят и убиват, за другото си трябва акъл!
  • 10 ОТО

    11 9 Отговор

    До коментар #1 от "Теле":

    ДА ВНИМАВА ЧЕ СКОРО ПАК ЩЕ ИМА ГДР

    Коментиран от #15

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 7 Отговор

    До коментар #8 от "дарихме групово":

    На нея не и пречи, това и е работата по вертепите и аз съм израснал там, после тръгнах по кофите, не се оплакваме‼️

    Коментиран от #18

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хайнрих

    8 2 Отговор

    До коментар #10 от "ОТО":

    ще има III РАЙХ 2.0
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 тока сте

    1 5 Отговор

    До коментар #13 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    тия с 47 хромозома 😃
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ммммм мръвке

    0 5 Отговор

    До коментар #16 от "ГРИНГО":

    къде си 🍴🍷
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Всъщност

    7 11 Отговор
    Ами прочетете / Изкуственото политизиране на една трагедия ./ Нито има етнически признак (руснаците , а не украинците са били най-засегнати) .А и от Украинска ССР най-засегнати са били рускоезичните югоизточни части .

    Коментиран от #24, #27

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 БАЙ Х@ЙМАНЕ

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Повече , отколкото Рассия , блин ..
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 стоян георгиев

    7 7 Отговор

    До коментар #23 от "Всъщност":

    Тва е лъжа.след гладомора източна Украина става рускоезична.дикаранитв от Русия колхози променят етническия облик на района.справка руската Уикипедия и статията за разпространение на украинския език във времето.до 1933 тои е бил 80%изплзван в източна Украина,после падам на 20.

    Коментиран от #32

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Вподкрепана28 и 29

    1 5 Отговор
    Енема такива близачи
  • 31 Вподкрепана28 и 29

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Това се отнася и за теб
  • 32 Отвратително

    3 7 Отговор

    До коментар #27 от "стоян георгиев":

    Научи български,говоримо и писмено и тогава.........

    Коментиран от #37, #39

  • 33 Историк

    4 6 Отговор
    По време на същия този "гладомор" в Сащ от глад са умрели над 3 000 000 американци, а още около 10 000 000 милиона са имали същия вид като тези от Лагерите на смъртта на Хитлер, но все пак са оцелели по чудо, но не и подпомогнати от държавата.
    В същото това време в Сащ са фалирали десетки хиляди фермери, а за продаваните ферми са получавали по около долар!!!

    Коментиран от #38

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Трън

    3 6 Отговор
    4.3 милиона бенгалци умират от глад за това, че Чърчил е пренасочил доставките на храна за британската армия. Той какъв е?
  • 36 Аз съм от СССР

    2 6 Отговор
    Германия първо трябва да осъди себеси за избиването на милиони хора от Хитлерофашистка Германия после да осъждат техният партньор САЩ за геноцида над коренното население на Америка индианците, даже и филми правят как ги избиват и после да съдат другите. РУСИЯ прави същото.
  • 37 Пред второто

    5 0 Отговор

    До коментар #32 от "Отвратително":

    “И”, си пропуснал запетаята. Дали поради незнание?
  • 38 стоян георгиев

    5 0 Отговор

    До коментар #33 от "Историк":

    Това е лъжа
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 те и нас така смятаха

    1 5 Отговор
    Както при Лукановата зима, Виденовата зима и Харвардската пролет. Добре че ги свалихме че както се бяха подготвили щяхме да се радваме и на Харвардски хладомор. Такива политици като Крадев и цялата му шайка трябва показно да бъдат съдени на открити процеси за продължително лишаване от свобода.
  • 41 русия трябва да се унищожи

    0 0 Отговор
    Гладомор, а сега война. Украйна получи много зло от русия.
Новини по държави: